Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Qler

#126 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by Qler »

Kako kaze jedan moj prijatelj: Ovi danas ne mogu okreciti sta je Tito izgradio..
Big Ang

#127 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by Big Ang »

Qler wrote:Kako kaze jedan moj prijatelj: Ovi danas ne mogu okreciti sta je Tito izgradio..
:lol:
Pismonosa

#128 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by Pismonosa »

Koliko sam shvatio tema nije predvđena da se pišu ode komunizmu i hvalospjevke :D jednom sistemu, nego da ljudi koji su živjeli u to doba sada razmjenjuju sjećanja i iskustva. Ne možeš im ukrasti mladost, da ga jebeš. Naslov je više šaljive prirode, nego poziv da se razglaba o politic. Inače, za mene lično, Tito sa ovim današnjim čobanima i primatima ne može u istu rečenicu.
_mufljuz_

#129 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by _mufljuz_ »

Pismonosa wrote:Koliko sam shvatio tema nije predvđena da se pišu ode komunizmu i hvalospjevke :D jednom sistemu, nego da ljudi koji su živjeli u to doba sada razmjenjuju sjećanja i iskustva. Ne možeš im ukrasti mladost, da ga jebeš. Naslov je više šaljive prirode, nego poziv da se razglaba o politic. Inače, za mene lično, Tito sa ovim današnjim čobanima i primatima ne može u istu rečenicu.
samo da kazem nikakve ode komunizmu se ne pisu (kamo srece da ga je bilo ali je eto jugoslavija bila najbliza toj ideji - mozda jos skandinavija)... totalitarizam je ono sto vi ljubitelji postojece vlasti i kapitalizma ne volite a ne komunizam ;)

fakti onog vremena jesu bili ti da je plata bilo, da se moglo pristojno zivjeti, da kriminal nije bio prisutan kao danas, narkomanije nije bilo kao danas (ja se sjecam tih edukacija po tim skolama tog rogobatnog retardiranog i zaostalog sistema :wink: o alkoholizmu narkomaniji i ostalim ovisnostima), kreativno se razmisljalo, puno inzinjera bilo, izvozilo se, bilo radnih mjesta, puno oruzja se izvozilo, puno se fabrika otvorilo, visenamjenska industrija bila razvijena i razgranata, zeljeznice bile sjajne (BosnaExpress, OlimpikExpress, Brzi Voz, Poslovni Voz - volj ti ovaj volj ti onaj)...vozile do Frankfurta Stutgarta i slicno....

jedino sto sam zamjerio tom sistemu je taj totalitarizam, UDBE, OZNE i ostala sranja....
ali ocito nisu trali koga su trebali... kad je toliko gamadi izmigoljilo i promijenilo dresove....
beogradski javasluk saveznih organa vlasti, predstavnistava i slicno....
i nedostatak investicija u razvoj novih tehnologija i procesa....

kako vec rece covjek gore - ovi papci nisu sposobni okrecit sta je tile napravio....
Pismonosa

#130 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by Pismonosa »

_mufljuz_ wrote:
Pismonosa wrote:Koliko sam shvatio tema nije predvđena da se pišu ode komunizmu i hvalospjevke :D jednom sistemu, nego da ljudi koji su živjeli u to doba sada razmjenjuju sjećanja i iskustva. Ne možeš im ukrasti mladost, da ga jebeš. Naslov je više šaljive prirode, nego poziv da se razglaba o politic. Inače, za mene lično, Tito sa ovim današnjim čobanima i primatima ne može u istu rečenicu.
samo da kazem nikakve ode komunizmu se ne pisu (kamo srece da ga je bilo ali je eto jugoslavija bila najbliza toj ideji - mozda jos skandinavija)... totalitarizam je ono sto vi ljubitelji postojece vlasti i kapitalizma ne volite a ne komunizam ;)

fakti onog vremena jesu bili ti da je plata bilo, da se moglo pristojno zivjeti, da kriminal nije bio prisutan kao danas, narkomanije nije bilo kao danas (ja se sjecam tih edukacija po tim skolama tog rogobatnog retardiranog i zaostalog sistema :wink: o alkoholizmu narkomaniji i ostalim ovisnostima), kreativno se razmisljalo, puno inzinjera bilo, izvozilo se, bilo radnih mjesta, puno oruzja se izvozilo, puno se fabrika otvorilo, visenamjenska industrija bila razvijena i razgranata, zeljeznice bile sjajne (BosnaExpress, OlimpikExpress, Brzi Voz, Poslovni Voz - volj ti ovaj volj ti onaj)...vozile do Frankfurta Stutgarta i slicno....

jedino sto sam zamjerio tom sistemu je taj totalitarizam, UDBE, OZNE i ostala sranja....
ali ocito nisu trali koga su trebali... kad je toliko gamadi izmigoljilo i promijenilo dresove....
beogradski javasluk saveznih organa vlasti, predstavnistava i slicno....
i nedostatak investicija u razvoj novih tehnologija i procesa....

kako vec rece covjek gore - ovi papci nisu sposobni okrecit sta je tile napravio....
Nisi shvatio. U načelu se slažem s tobom. Ne spadam ti ja pod te "vi ljubitelji postojece vlasti i kapitalizma." A nisam ni ljubitelj ni prošle vlasti ni sistema. Kao što neću biti ni bilo kojeg budućeg. Samo kažem da je tema simpatična i da može krenuti finim tokom, ukoliko ne bude padobranaca na njoj. A očigledno bez padobranaca neće da može. Tako da se nema tu vala više šta ni klikat ni čitat.
muha_sa

#131 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by muha_sa »

Image
Banksy

#132 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by Banksy »

Adriatic wrote:
Treba ustati kad se spomene njegovo ime.
Tačno, i stajati tako bar satak,
ali kad vidim ovakve teme, po hiljaditi put naglabanje o jednom te istom, zaista, jedino što mi pada na pamet je: http://www.youtube.com/watch?v=aTHdQmArULM

...
Pismonosa

#133 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by Pismonosa »

muha_sa wrote:Image

Nije tebi Tito u prvom planu, vidim ja :D :D
muha_sa

#134 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by muha_sa »

Image
muha_sa

#135 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by muha_sa »

Pismonosa wrote:
muha_sa wrote:Image

Nije tebi Tito u prvom planu, vidim ja :D :D
:lol: :lol:
Pismonosa

#136 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by Pismonosa »

Muha, stari švaleru :lol:
muha_sa

#137 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by muha_sa »

Image

Image

hajd vozdra :run:

Pismonosa wrote:Muha, stari švaleru :lol:
:lol:

vid na šta spadoh :-)

Image
dječak sa šibicama

#138 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by dječak sa šibicama »

Josip broz je zapravo bio Josif Brozovic.

Premda se on predstavljao kao Jozef. A zasto je skratio prezime, nije mi poznato.

Brozovici su inace velika obitelj u tom dijelu Hrvatske.
_mufljuz_

#139 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by _mufljuz_ »

drugaciji bi vjetrovi puhali u BIH da je ovaj proglas ARBIH ljepila na slobodnim teritorijama

Image
iz zadnje klupe

#141 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by iz zadnje klupe »

Meni se samo jedan detalj urezao u sjecanje, nije vrijedan da bi se generalna ocjena tog vremena dala, ali navedimo:

Vec pri samom kraju, TV reporterka ulazi u obdanište, i vise se ne sjecam da li to ona pita ili to samo djete kaze, parafraziram;da moze, ja bih dao nogu za tita, a onda za njih i sva ostala djeca.

To je ona ruzna strana.

Mislim da , kad se stavi na vagu, preovladavaju one dobre stvari
Big Ang

#142 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by Big Ang »

:cry:
damskot

#143 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by damskot »

iz zadnje klupe wrote:Meni se samo jedan detalj urezao u sjecanje, nije vrijedan da bi se generalna ocjena tog vremena dala, ali navedimo:

Vec pri samom kraju, TV reporterka ulazi u obdanište, i vise se ne sjecam da li to ona pita ili to samo djete kaze, parafraziram;da moze, ja bih dao nogu za tita, a onda za njih i sva ostala djeca.

To je ona ruzna strana.

Mislim da , kad se stavi na vagu, preovladavaju one dobre stvari
HM meni bi stara za to , pred titom samar razvalila . 100% znam nju znam koliko voli Tita ali znam dje su joj granice . Stari bi presutio dok nebudemo sami :) Ali to nekad kraj 70tih pocetkom 80tih neznam kako je bilo prije . Mozda su se opustili ono pred smrt i nakon smrti ..
Googlerica

#144 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by Googlerica »

dječak sa šibicama wrote:Josip broz je zapravo bio Josif Brozovic.

Premda se on predstavljao kao Jozef. A zasto je skratio prezime, nije mi poznato.

Brozovici su inace velika obitelj u tom dijelu Hrvatske.
gdje si pronasao informacije ?

inace,moj prijatelj u ZG ( koji savrseno prica dijalektom Zagorja) mi je reako za ovaj titonjin naglasak ,jer je njegov djeda iz Zagorja,komsija titonje :)
Toffee karamela

#145 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by Toffee karamela »

I ja ću tražiti spomenicu ovdje, mada sam bila jako mala. Sjećam se Titove bolesti (svake večeri zabrinut glas i još zabrinutija faca TV spikera). te rekli doktori u Ljubljani ovo, te ono...Onda jedne večeri u pola 8 na TV Beograd osvanu crna pozadina iza spikera i onaj mračni, i inače smrknuti spiker (Ivan, prezime zaboravila) samo reče "Umro je drug Tito". Svega mi čim sam vidjela tu crnu pozadinu znala sam šta će reći :sad:

Poslije sahrana, baka plače gledajući prijenos na TV. Komšije protestuju što su dozvolili Jovanki da se pojavi na sprovodu, bosansko ženomrstvo na djelu :lol: ...Jedan momak mi je prije par godina pričao da se on (kao 20-ogodišnjak tad) zatekao u ulici Sutjeska kad su objavili vijest na radiju i da je mrtva tišina vladala u centru SA...kaže ljudi su samo žurili pognutih glava, zvuk se nije čuo :sad:
Last edited by Toffee karamela on 16/04/2014 14:44, edited 4 times in total.
muha_sa

#146 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by muha_sa »

Toffee karamela wrote:I ja ću tražiti spomenicu ovdje. Sjećam se Titove bolesti (svake večeri zabrinut glas i još zabrinutija faca TV spikera). te rekli doktori u Ljubljani ovo, te ono...Onda jedne večeri u pola 8 na TV Beograd osvanu crna pozadina iza spikera i onaj mračni, i inače smrknuti spiker (Ivan, prezime zaboravila) samo reče "Umro je drug Tito".

Poslije sahrana, baka plače gledajući prijenos na TV...Jedan momak mi je prije par godina pričao da se on (kao 20-ogodišnjak tad) zatekao u ulici Sutjeska kad su objavili vijest na radiju i da je mrtva tišina vladala u centru SA...kaže ljudi su samo žurili pognutih glava, zvuk se nije čuo :sad:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=IgdqsZfi9BY [/youtube]
Googlerica

#147 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by Googlerica »

naroda je bilo strah od unutarnjih sukoba,znale su starije generacije,razumljivo kad je tito umro,poceo se razvijati strah od neizvjesnosti od strane naroda
Toffee karamela

#148 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by Toffee karamela »

Googlerica wrote:naroda je bilo strah od unutarnjih sukoba,znale su starije generacije,razumljivo kad je tito umro,poceo se razvijati strah od neizvjesnosti od strane naroda
Pametni odrasli su znali sve, djeca i omladina su odgajana kao da će SFRJ nadživjeti Ameriku i Kinu... :sad:
Big Ang

#149 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by Big Ang »

Toffee karamela wrote:I ja ću tražiti spomenicu ovdje, mada sam bila jako mala. Sjećam se Titove bolesti (svake večeri zabrinut glas i još zabrinutija faca TV spikera). te rekli doktori u Ljubljani ovo, te ono...Onda jedne večeri u pola 8 na TV Beograd osvanu crna pozadina iza spikera i onaj mračni, i inače smrknuti spiker (Ivan, prezime zaboravila) samo reče "Umro je drug Tito". Svega mi čim sam vidjela tu crnu pozadinu znala sam šta će reći :sad:

Poslije sahrana, baka plače gledajući prijenos na TV. Komšije protestuju što su dozvolil Jovanki da se pojavi na sprovodu, bosansko ženomrstvo na djelu :lol: ...Jedan momak mi je prije par godina pričao da se on (kao 20-ogodišnjak tad) zatekao u ulici Sutjeska kad su objavili vijest na radiju i da je mrtva tišina vladala u centru SA...kaže ljudi su samo žurili pognutih glava, zvuk se nije čuo :sad:
I ja sam bila mala :diva:

Nama dođe komšinica, jedna starija nana, kaže :"Jeste čuli, umro alarahmetile Tito" :eh: :facepalm:
muha_sa

#150 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by muha_sa »

Toffee karamela wrote:
Googlerica wrote:naroda je bilo strah od unutarnjih sukoba,znale su starije generacije,razumljivo kad je tito umro,poceo se razvijati strah od neizvjesnosti od strane naroda
Pametni odrasli su znali sve, djeca i omladina su odgajana kao da će SFRJ nadživjeti Ameriku i Kinu... :sad:
šta su znali :?
Post Reply