Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glupi)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Kikibombona

#126 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by Kikibombona »

VjecitiStudent wrote:Pa gdje neće komplekse nabiti.
Tito i drugovi su za manje od godinu dana nakon završetka onog rata uhvatili, sudili i osudili Dražu.
Bošnjo je nakon ovog rata samo kukao gdje je taj NATO, što ne hapsi te ratne zločince.
Cetnicima pjena na usta kada im spomenes 'cetnika Rankovica'. :D Mozda je Rankovic bio djubre, ali cetnik nije sigurno. :D

Nema vecih dusmana za drzavu i narod od ovih plemenskih politicara. Eto kako nas NASI paze. :-)
drunken tiger

#127 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by drunken tiger »

bach wrote:
drunken tiger wrote:Svi vicevi, svi tekstovi u čitankama o bosancima koji su glupi i kopaju rudnike su na mjestu. Bosanci, bošnjaci muslimani, su ubijek bili najnepismeniji element u društvu onih država. Svaki uspješni, koji bi se nekim slučajem izdigao iznad ostalih pripadnika svog naroda, se počeo stiditi što je i sam pripadnik naroda koji je nepismen i smiješan svima drugima. Mnogi su primjeri za to, samo treba pogledati kako su se izjašnjavali pisci i ostali ;). Slično se dešava i sa Romima. Dok su drugi narodi svoju djecu slali na školovanje po svijetu, bosanci, bošnjaci su svojoj djeci branili da se školuju čekali nafaku koja će sama doći. Tako da sve ove teme u kojima smo predmet šprdancije su na mjestu.
Mama moja ima samo osam razreda osnovne škole, kasnije je vanredno završila srednju ekonomsku.

I tu osnovnu je jedva završila, nisu joj roditelji dali. Tek na insitoranje jedne učiteljice, Srpkinje, moja bajani dedo i bajna nana ( sa njima ne govorima btw niti želim da ih vidim) su pustili moju mamu da završi osnovnu školu.

To se sve dešavalo krajem šezdesetih, početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka u jednom mjestu koje je 15 - 20 minuta udaljeno od Sarajeva.

Mama i danas sa tugom priča kako je htjela ići u srednju školu, međutim roditelji joj nisu dali da ide, ona je žensko, sramota da žensko samo ide negdje, može je "Vlah" napasti, daće joj neko da jede svinjetinu u školi itd... Ona je žensko, šta će ženskom djetetu škola, kome škola treba...

Dakle to se dešavalo sedamdesetih godina, u okolini Sarakjeva, u porodici koja nije bila ni siromašna ni nepismena...Dedo je bio služenik na željeznici, kasnije poslovođa u jednoj firmi...

Stidim se jer mi u dokumntima da sama "Bošnjak" upravo zbog ovih stvari...
To je to. Slično je i kod mene. Zbog istih stvari se stidim, ali je najgore što imaš veliki broj Bošnjaka koji i dalje vjeruju da je to ispravno i da ništa loše nema tu. Da je to čak i dobro iz nekog, njima poznatog razloga..Samo obrazovanje nas može spasiti. Nisu generali i direktori u firmama bili srbi i hrvati zbog toga što su srbi i hrvati već što su bili pametni i školovali se za to!! Nama je sad smiješno i smeta što imamo veliki broj visokoobrazovanih ljudi..mislim van pameti svake. ( ne ulazeći u to da nema radnih mjesta za toliki kadar, ali nema ni za NK jer nema ni fabrika)
Hrmpallier

#128 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by Hrmpallier »

Mozda bi kao podlogu za diskusiju trebalo procitati slijedeci tekst. Pisao etnolog Jovan Cvijic, mislim 1908. Vjerovatno da su mnogi diskutanti vec procitali, ali nije na odmet i podsjetiti se. Cvijic jeste Srbin i ( umjereni ? ) srpski nacionalist, ali nesumnjivo veliki naucnik. By the way, ko to bi u Bosni tog vremena naucnik ? Ocekujem da bi se diskusija sa sokEva prebaci na relevantnija pitanja.

http://www.bastabalkana.com/2012/12/o-i ... agazine%29
Ajatolah_

#129 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by Ajatolah_ »

drunken tiger wrote:Samo obrazovanje nas može spasiti. Nisu generali i direktori u firmama bili srbi i hrvati zbog toga što su srbi i hrvati već što su bili pametni i školovali se za to!! Nama je sad smiješno i smeta što imamo veliki broj visokoobrazovanih ljudi..mislim van pameti svake. ( ne ulazeći u to da nema radnih mjesta za toliki kadar, ali nema ni za NK jer nema ni fabrika)
Tačno... ljudi se haman ibrete što "danas svako ide na fakultet" jer to nije bilo nikad u našoj historiji pa nam dođe k'o nešto čudno.
gurabija78

#130 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by gurabija78 »

bach wrote:
drunken tiger wrote:Svi vicevi, svi tekstovi u čitankama o bosancima koji su glupi i kopaju rudnike su na mjestu. Bosanci, bošnjaci muslimani, su ubijek bili najnepismeniji element u društvu onih država. Svaki uspješni, koji bi se nekim slučajem izdigao iznad ostalih pripadnika svog naroda, se počeo stiditi što je i sam pripadnik naroda koji je nepismen i smiješan svima drugima. Mnogi su primjeri za to, samo treba pogledati kako su se izjašnjavali pisci i ostali ;). Slično se dešava i sa Romima. Dok su drugi narodi svoju djecu slali na školovanje po svijetu, bosanci, bošnjaci su svojoj djeci branili da se školuju čekali nafaku koja će sama doći. Tako da sve ove teme u kojima smo predmet šprdancije su na mjestu.
Mama moja ima samo osam razreda osnovne škole, kasnije je vanredno završila srednju ekonomsku.

I tu osnovnu je jedva završila, nisu joj roditelji dali. Tek na insitoranje jedne učiteljice, Srpkinje, moja bajani dedo i bajna nana ( sa njima ne govorima btw niti želim da ih vidim) su pustili moju mamu da završi osnovnu školu.

To se sve dešavalo krajem šezdesetih, početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka u jednom mjestu koje je 15 - 20 minuta udaljeno od Sarajeva.

Mama i danas sa tugom priča kako je htjela ići u srednju školu, međutim roditelji joj nisu dali da ide, ona je žensko, sramota da žensko samo ide negdje, može je "Vlah" napasti, daće joj neko da jede svinjetinu u školi itd... Ona je žensko, šta će ženskom djetetu škola, kome škola treba...

Dakle to se dešavalo sedamdesetih godina, u okolini Sarakjeva, u porodici koja nije bila ni siromašna ni nepismena...Dedo je bio služenik na željeznici, kasnije poslovođa u jednoj firmi...

Stidim se jer mi u dokumntima da sama "Bošnjak" upravo zbog ovih stvari...

zato i nisam bošnjak, nego bosanac...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#131 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by JoseMujica »

Ajatolah_ wrote:
drunken tiger wrote:Samo obrazovanje nas može spasiti. Nisu generali i direktori u firmama bili srbi i hrvati zbog toga što su srbi i hrvati već što su bili pametni i školovali se za to!! Nama je sad smiješno i smeta što imamo veliki broj visokoobrazovanih ljudi..mislim van pameti svake. ( ne ulazeći u to da nema radnih mjesta za toliki kadar, ali nema ni za NK jer nema ni fabrika)
Tačno... ljudi se haman ibrete što "danas svako ide na fakultet" jer to nije bilo nikad u našoj historiji pa nam dođe k'o nešto čudno.
ljudi ne znaju koliko je, kroz historiju BiH, IVZ imala reakcionaran stav prema državnom školstvu, još od K und K koje im je izbilo mektebski monopol nad znanjem.

Dugo vremena su institucionalno zagovarali bojkot školskog sistema pod krinkom očuvanja vjerskog identiteta. I gdje god su mogli branili su da se djeca šalju u škole, čak i kad je u SFRJ osnovno školstvo postalo zakonom obavezujuće. To je posebno bilo izraženo po selima gdje su hodže često bili jedini pismeni ljudi i imali monopol nad znanjem.

Zato Prošnjaci i jesu platili najveću cijenu u svim političkim previranjima tokom XX stoljeća, naprosto jer su ostavljeni na vjetrometini historije. Bez znanja da se prilagode društvenim promjenama izgubili su zdravu ekonomsku osnovu i zabijajući glavu u pijesak kao nojevi pred dešavanjima oko njih ostali su politički nepismen narod.
Last edited by JoseMujica on 25/03/2014 11:45, edited 1 time in total.
Hajlac

#132 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by Hajlac »

šatirana_ljubičica wrote:
Bodkin wrote:ja odrona tito te jebo, komentarisati davanje imena i nazivati malogradjanstinom ime dea...

Kretenu nije ime DEA malograđanština ako ga dadne NEKO KO SE ZOVE ZORAN I SL.tj. neko kome to ime STOJI, ali kad neko ko ima oko sebe imena Mulija, Ziba, Šaban, Smail, Ahmed, Dervo i sl. dadne ime DEA, to ukazuje samo na STID,tj. upinjanje da se bude nešto što nisi i to je glavni problem nas bošnjaka, što se stidimo sebe i mislimo da je bolje nečije tuđe, i tako se samo vrtimo u krug, začarani rekla bih, jer nas drugi samo manje cijene samim tim.
A mi smo Turci, Arapi i ini pa nam "stoji" Mejrema/Mulija a ne stoji recimo Katarina (Kosača) :oops:
A sve šuplja hiljadugodišnjoj kistoriji bla bla ali gluho bilo njegovati stvarnu tradiciju tih dobrih Bošnjana, od imena preko običaja pa do religije...
Šta ti je dugoročna okupacija - počneš braniti tuđe/nametnuto a zatirati svoje.

Isječak iz opisa Stokholmskog sindroma:

"These feelings are generally considered irrational in light of the danger or risk endured by the victims, who essentially mistake a lack of abuse from their captors for an act of kindness."
A diferencirana stopa nameta prema vjeroispovijesti :oops: se baca pod tepih jer se diskriminacija/tlačenje drugačijih ne slaže s tom bajkom o dobrim okupatorima.

Koja hipokrizija gluho bilo!
zlokruhovic

#133 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by zlokruhovic »

JoseMujica wrote: Tačno... ljudi se haman ibrete što "danas svako ide na fakultet" jer to nije bilo nikad u našoj historiji pa nam dođe k'o nešto čudno.

ljudi ne znaju koliko je, kroz historiju BiH, IVZ imala reakcionaran stav prema državnom školstvu, još od K und K koje im je izbilo mektebski monopol nad znanjem.

Dugo vremena su institucionalno zagovarali bojkot školskog sistema pod krinkom očuvanja vjerskog identiteta. I gdje god su mogli branili su da se djeca šalju u škole, čak i kad je u SFRJ osnovno školstvo postalo zakonom obavezujuće. To je posebno bilo izraženo po selima gdje su hodže često bili jedini pismeni ljudi i imali monopol nad znanjem.

Zato Prošnjaci i jesu platili najveću cijenu u svim političkim previranjima tokom XX stoljeća, naprosto jer su ostavljeni na vjetrometini historije, bez znanja da se prilagode društvenim promjenama izgubili zdravu ekonomsku osnovu i zabijajući glavu u pijesak kao nojevi, ostali su politički nepismen narod.
Niste vi specifični po tome , i Srbi su dobrim delom iz sličnih razloga isti takvi.

A šta je uzrok tome?? , pa religija i ništa drugo.

U kulturnoj i nacionalnoj emancipaciji Srba u 19.veku gde god je bio veći uticaj popova i crkve tamo je bilo više zatupljenosti,neobrazovanja,hajdučije,budala,.....
I sve što je kulturno i obrazovano ispalo kod Srba je bilo uzrokovano odbacivanjem verskog budalesanja i tog srednjovekvnog načina života u kojem su živeli i pravoslavni i muslimani od strane novonastale inteligencije.

Treba se setiti samo Vase Pelagića koji je širio srpsku nacionalnu svest u Bosni , ali ta svest nije bila kao što današnji versko-nacionalni mamlazi misle pa mašu zastava i obeležjima , već je to bila isključivo obrazovna i emacipacijska motivacija gde prvi put su ljudi mogli za sebe reći da su ljudi a ne kmetovi.

Vasa Pelagić Banjalučku arhimandrit je prvi verski velikodostojnik koje swe javn odrekao svega toga jer je javno govorio da je relgija glavni krivac zaostalosti i primitivizma naroda.
Međutim završio je u ludnici gde ga je strpala srpska vlast jer prvi "ateista" ovih prostora je bio sama đavolska pojava za versku kliku.
delicijaA

#134 Re:srbi i hrvati kmetski genetski kod

Post by delicijaA »

Bosanski "srbi i 'rvati" jesu najnepismeniji narod u Bosni.u svakome smislu,svakom segmentu zivota se to revnosno ocituje , u domovini i inostranstvu.zato su ocito sa njihovih portala kosovci ovo otvorili da bi nekako zametnuli tragove , lijecili kopmplekse stvarajuci laznu sliku i mitove,kako su jedino naucili .
Hajlac

#135 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by Hajlac »

salik79 wrote:
Naslovnica wrote:
Država wrote:Ovu temu želim odavno da započMem. Rastao sam u sistemu gdje je percepcija o bosancima uvijek bila vezana za rudnik i slične stvari, a Srbi su (na hinjaka) predstavljani kao junaci, ratnici, radnici, profesori, akademici i slično...

Mišljenja sam da nam je namjerno uvaljivan kompleks niže vrijednosti (kroz obrazovni sistem, kroz lobiranje, kroz humoristične emisije...) i da možda u tome možemo pronaći odgovor za današnje ponašanje nekih Bošnjaka. Recimo, uzmimo za primjer sok 'La Vita'. Realno, obično smeće. Ipak, Bošnjo iz nekog čudnog, neobjašnjivog razloga kupi to smeće, a na istoj polici mu stoji sok proizveden u BiH koji je boljeg kvaliteta. Ili recimo, zašto prosječan Bošnjak umire od dragosti kad vidi Seku Aleksić, Daru Bubamaru, Cecu, Anu Nikolić, Karleušu. Da li smo zapravo učeni da volimo ono što dolazi iz Srbije i kako to promijeniti...

:bih:
Mislim da je razlog za La Vitu jednostavan - cijena.
Je li smeće - jeste.
Ja bih najradije pio 100% prirodne sokove, koji koštaju 5km i više za litar, ali se nama para, tako i većina ljudi.
Mi nemamo Cecu, Anu Nikolić, Seku. Da imamo, ne bi umirali za Sekom. Voli narod sise i golotinju.
Doduše, imali smo Selmu, ali od kada je rodila, nema je nikako.

Netacno. U BBI na -1 imas "Apimed" S.Most, gdje mozes pronaci sve prirodne, cijedjene, sokove. Cini mi se da jos uvijek imaju akciju - 2.5 KM (jabuka), s time da imas i povrat od 0,30 KM za staklenu ambalazu. Inace cesto imaju i akcije s pakiranjima od 5 l, u bidonima, gdje te litar soka izadje 2 KM. Ekstra ukusni, dobri i zdravi sokovi, za razliku od pomenutog smeca.
Kako netačno :lol:
Znaš li ti koliko košta to smeće zvano La Vita?
DUPLO jeftinije haloooo!

Isto tako imamo i domaće smeće od "soka" sličnih cijena - i naravno da ljudi to kupuju a ne AS, ApiMed, Sok i sl. prave sokove u staklenim flašama. Jad i čemer od kupovne moći.
Hvala "našim" tajkunima koji proćerdaše poratnu priliku za zadržavanje jake industrijske baze.
Privatizuj, digni kredit na hipoteku pa sve na stečaj, rasprodaj u staro gvožđe pa pređi na druge, do juče, proizvođače. Dok ne dobiješ milion privatnih fakulteta za proizvodnju ublehe(diploma) jer najbolja zarada je u mešetarenju(berza, trgovina itd.).

Eto zašto imamo ovakav jaz - jedne koji se truju La Vitom/Bonny kolom, i druge koji jedu kavijar u ukradenim vilama...
delicijaA

#136 Re:srbi i hrvati kmetski kvargenetski kod,laziranje svega i

Post by delicijaA »

izmedj ostalog,to je teska bolest,zato i jesu bili genocidasi kroz historiju povijesti. :(
delicijaA

#137 Re: Re:srbi i hrvati kmetski genetski kod

Post by delicijaA »

delicijaA wrote:Bosanski "srbi i 'rvati" jesu najnepismeniji narod u Bosni.u svakome smislu,svakom segmentu zivota se to revnosno ocituje , u domovini i inostranstvu.zato su ocito sa njihovih portala kosovci ovo otvorili da bi nekako zametnuli tragove , lijecili kopmplekse stvarajuci laznu sliku i mitove,kako su jedino naucili .i ne samo u Bosni,vec i susjedi u okruzenju
Hajlac

#138 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by Hajlac »

kingofsnake wrote:
salik79 wrote:
kingofsnake wrote: Baš tako, otkako su nam ova strogo muslimanska imena na vlasti, extra je. Ma hej, kad skontaš da ti upravljaju Bakir, Sulejman, Haris, Šemsudin i ostali, odmah ti vidiš tu neki napredak, i nema potrebe za unapređivanjem drugih sfera života. I punog srca(i praznog stomaka) svom djetetu odrediš čisto muslimansko ime npr. Sanela ili Sabina :D
Sabina i jeste "muslimansko" ime i znaci cvijet. Sanela nije i sinonim je za margarin. :D
The name Sabine is a Latin baby name. From an ancient Roman tribe name, Sabinus. The Sabines were a tribe that lived in the central Appennines of ancient Italy

Doduše, Rimljani su relativno novi, pa su garant prepisali, din dušmani.
Pih, to je priča za sebe - ulizigujice sve što je došlo s Osmanskom imperijom pripisuju Islamu, Arapskom svijetu itd. a nikad se ne sjete na čemu je ta kultura izgrađena: Bizantiji, Rimskoj i Grčkoj civilizaciji, Mezopotamiji, Sumeru(davno prije Islama i Arapa)...Iste bajke su i u Evropi/Americi - većina kulture, nauke, religiju itd. su pokupili od istih gore pobrojanih al' se diče Mi ovo Mi ono...
delicijaA

#139 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by delicijaA »

JoseMujica wrote:
Ajatolah_ wrote:
drunken tiger wrote: l

Zato Bošnjaci i jesu platili najveću cijenu u svim političkim previranjima tokom XX stoljeća, naprosto jer su ostavljeni na vjetrometini historije, bez znanja da se prilagode društvenim promjenama izgubili zdravu ekonomsku osnovu i zabijajući glavu u pijesak kao nojevi, ostali su politički nepismen narod.
"Cak i Andric je bio svjestan da je ovaj bosnjacki dio stanovnistva, imao vladarsku i gospodarsku ulogu u drustvu, pa izgleda ni u jednom momentu nije imao bilo kakve empatije prema njemu, pa ni nakon svjetskih ratova.Srpska nacionalna propaganda, usmena knjizevnost i sl. ostavili su na Andrica nevjerovatan pecat s kojim stvarao svoja djela. Bosnjacka tradicija uvijek je bila opozit njegovom opusu, a i sam autor ju je dozivio kao "konzervativnu" i neprihvatljivu, pa bi velicanje "bosnjastva" bilo zapravo protiv modernog socijalnog i nacionalnog konteksta jugoslovenske drzave ".Dakle,nije to vazda bilo tako niti je sada zbog bosnjaka,makar ne vecinom.istina,od rata imamo hajvancice u vlasti,a pravi bosnajcki prvaci cu na vjetormetrini,nije do anroda.biraju sto im se ponudi a izbor nije bogat i velik :D
delicijaA

#140 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by delicijaA »

dakle,dobro je kritikovati ,prikazati negativ ali ne ici u krajnost,koja nema blage veze sa vecinom Bosnjaka ,vazda su to bili manjine koje su odlucivale bez glasa naroda,istice se posebno period nakon odlaska Turaka,zna se da je nastala panika,mnogi su otisli i nisu se snasli u novim okolnostima a srbi skupili hrvate nakon austrougarskog odstupanja,te nazovi hrvate koji dotada nisu imali drzave niti granice, i radili kraljevinu shs sa slovencima,dok su nasi gledali u prazno i prepustili vjetrometrini,to je ucinak tragican za narod ciji begovi i poglavari nakon osmanskoga carstva "izgubili razum,pamet i dostojanstvo,nekadasnju britkost uma i silinu moci
JoseMujica

#141 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by JoseMujica »

zlokruhovic wrote:
JoseMujica wrote: Tačno... ljudi se haman ibrete što "danas svako ide na fakultet" jer to nije bilo nikad u našoj historiji pa nam dođe k'o nešto čudno.

Zato Prošnjaci i jesu platili najveću cijenu u svim političkim previranjima tokom XX stoljeća, naprosto jer su ostavljeni na vjetrometini historije, bez znanja da se prilagode društvenim promjenama izgubili zdravu ekonomsku osnovu i zabijajući glavu u pijesak kao nojevi, ostali su politički nepismen narod.
Niste vi specifični po tome , i Srbi su dobrim delom iz sličnih razloga isti takvi.

A šta je uzrok tome?? , pa religija i ništa drugo.

U kulturnoj i nacionalnoj emancipaciji Srba u 19.veku gde god je bio veći uticaj popova i crkve tamo je bilo više zatupljenosti,neobrazovanja,hajdučije,budala,.....
I sve što je kulturno i obrazovano ispalo kod Srba je bilo uzrokovano odbacivanjem verskog budalesanja i tog srednjovekvnog načina života u kojem su živeli i pravoslavni i muslimani od strane novonastale inteligencije.

Treba se setiti samo Vase Pelagića koji je širio srpsku nacionalnu svest u Bosni , ali ta svest nije bila kao što današnji versko-nacionalni mamlazi misle pa mašu zastava i obeležjima , već je to bila isključivo obrazovna i emacipacijska motivacija gde prvi put su ljudi mogli za sebe reći da su ljudi a ne kmetovi.

Vasa Pelagić Banjalučku arhimandrit je prvi verski velikodostojnik koje swe javn odrekao svega toga jer je javno govorio da je relgija glavni krivac zaostalosti i primitivizma naroda.
Međutim završio je u ludnici gde ga je strpala srpska vlast jer prvi "ateista" ovih prostora je bio sama đavolska pojava za versku kliku.
Isto obrazac jeste, samo što su Srbi bili dovoljno pametni pa iskoristili historijske okolnosti i stvorili državu dok su se Prošnjaci kleli u sultana
sinuhe

#142 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by sinuhe »

Dolazak A-U se moze gledati i kao sukob civilizacija tako da me ne cudi da su Bosnnjaci bojkotovali te novotarije. Nema tu nista cudno. Drustva imaju svoje uspone i padove. Gajret je gradio djacke domove i dijelio stipendije 40 godina, daleko od toga da ti ljudi nisu cijenili obrazovanje.
Evo Srbija je nezavisna vec dugo vremena pa je manje vise nikakva.
VjecitiStudent

#143 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by VjecitiStudent »

JoseMujica wrote:Isto obrazac jeste, samo što su Srbi bili dovoljno pametni pa iskoristili historijske okolnosti i stvorili državu dok su se Prošnjaci kleli u sultana
Kamo sreće da je to jedina politička zabluda bila. Već im je vjera bila glavni osnov nacionalnog i političkog organizovanja do dana današnjeg. Nije ni Austro-Ugarska, ni Kraljevina Jugoslavija davala ime Jugoslovenskoj muslimanskoj organizaciji, već su prvaci politike i vjere sami sebi takvo ime dali.
I onda komunisti ispadoše glavni krivci što ih ne nazvaše nekako drugačije.
Objektivni navijac

#144 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by Objektivni navijac »

delicijaA wrote:dakle,dobro je kritikovati ,prikazati negativ ali ne ici u krajnost,koja nema blage veze sa vecinom Bosnjaka ,vazda su to bili manjine koje su odlucivale bez glasa naroda,istice se posebno period nakon odlaska Turaka,zna se da je nastala panika,mnogi su otisli i nisu se snasli u novim okolnostima a srbi skupili hrvate nakon austrougarskog odstupanja,te nazovi hrvate koji dotada nisu imali drzave niti granice, i radili kraljevinu shs sa slovencima,dok su nasi gledali u prazno i prepustili vjetrometrini,to je ucinak tragican za narod ciji begovi i poglavari nakon osmanskoga carstva "izgubili razum,pamet i dostojanstvo,nekadasnju britkost uma i silinu moci
Kraljevina SHS i ideja Jugoslavije je hrvatsko-slovenski projekat. Sta imaju Srbi s tim :? Religija je glavni uzrok svih problema u Bosnjaka. Dokle god se Bosnjaci ne odvoje od religije,nece biti sposobni izrasti u moderni evropski narod.
JoseMujica

#145 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by JoseMujica »

VjecitiStudent wrote:
JoseMujica wrote:Isto obrazac jeste, samo što su Srbi bili dovoljno pametni pa iskoristili historijske okolnosti i stvorili državu dok su se Prošnjaci kleli u sultana
Kamo sreće da je to jedina politička zabluda bila. Već im je vjera bila glavni osnov nacionalnog i političkog organizovanja do dana današnjeg. Nije ni Austro-Ugarska, ni Kraljevina Jugoslavija davala ime Jugoslovenskoj muslimanskoj organizaciji, već su prvaci politike i vjere sami sebi takvo ime dali.
u svojoj vjeri i u svojoj zemlji ....pa haj ti sad reci šta pametno odma će te etiketirati ko islamofoba :( a tek da malo potakneš nekoga da razmisli kako se najlakše Bosna dijeli :roll:
delicijaA

#146 Re:srbi i hrvati kmetski kvaran genetski kod,laziranje svega

Post by delicijaA »

delicijaA wrote:dakle,dobro je kritikovati ,prikazati negativ ali ne ici u krajnost,koja nema blage veze sa vecinom Bosnjaka ,vazda su to bili manjine koje su odlucivale bez glasa naroda,istice se posebno period nakon odlaska Turaka,zna se da je nastala panika,mnogi su otisli i nisu se snasli u novim okolnostima a srbi skupili hrvate nakon austrougarskog odstupanja,te nazovi "hrvate" koji dotada nisu imali drzave niti granice vec bili na austrougarskoj zemlji i doslovno njihovoj zemlji i "prinadleznosti"gdje su ih ponekad opunomocavlai da budu kmeti ili knezovi,koje danasnja hrvatska naziva kraljevima :lol: te nakon svega ,inicjativom srbadije ubrzo nametnuli (da iskoriste zgodu napsutenih zemalja) tzv kraljevinu shs sa slovencima,dok su nasi gledali u prazno i prepustili vjetrometrini,to je ucinak tragican za narod ciji begovi i poglavari nakon osmanskoga carstva "izgubili razum,pamet i dostojanstvo,nekadasnju britkost uma i silinu moci
jer kako objasniti onoga koji svoju maticnu zemljicu Bosnu mirno prepusta u amanet bez ista a u tzv kraljevini shs nema niti svoga narodnoga, ponosnog bosnjackoga imena.da ti pamet stane.nije valjda da su se bojali nakon svega sto smo pokazali tokom slavne historije
Last edited by delicijaA on 25/03/2014 12:20, edited 2 times in total.
VjecitiStudent

#147 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by VjecitiStudent »

Objektivni navijac wrote:
delicijaA wrote:dakle,dobro je kritikovati ,prikazati negativ ali ne ici u krajnost,koja nema blage veze sa vecinom Bosnjaka ,vazda su to bili manjine koje su odlucivale bez glasa naroda,istice se posebno period nakon odlaska Turaka,zna se da je nastala panika,mnogi su otisli i nisu se snasli u novim okolnostima a srbi skupili hrvate nakon austrougarskog odstupanja,te nazovi hrvate koji dotada nisu imali drzave niti granice, i radili kraljevinu shs sa slovencima,dok su nasi gledali u prazno i prepustili vjetrometrini,to je ucinak tragican za narod ciji begovi i poglavari nakon osmanskoga carstva "izgubili razum,pamet i dostojanstvo,nekadasnju britkost uma i silinu moci
Kraljevina SHS i ideja Jugoslavije je hrvatsko-slovenski projekat. Sta imaju Srbi s tim :? Religija je glavni uzrok svih problema u Bosnjaka. Dokle god se Bosnjaci ne odvoje od religije,nece biti sposobni izrasti u moderni evropski narod.
Lopovluk je glavni uzrok problema u Bosnjaka, ne religija. Dok je god lopovluk glavni cilj bavljenja politikom od Bošnjaka neće biti ni politike ni naroda.
Religija ti dođe kao samo još jedan marketinški alat, najdraža firma za jumbo plakate bošnjačke politike.
Last edited by VjecitiStudent on 25/03/2014 12:18, edited 1 time in total.
zlokruhovic

#148 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by zlokruhovic »

JoseMujica wrote:
VjecitiStudent wrote:
u svojoj vjeri i u svojoj zemlji ....pa haj ti sad reci šta pametno odma će te etiketirati ko islamofoba :( a tek da malo potakneš nekoga da razmisli kako se najlakše Bosna dijeli :roll:
Ja sam ateista tj.antiteista upravo zbog primera Bosne gde je religija(sve tri) pokazala da je najveće zlo ikad smišljeno , i dan danas pokazuje u svom punom svetlu uf pardon mraku.

I sve dok se u Bosni bar ne prepolovi broj vernika ona će biti u kurcu , jer čim nikne nova crkva ili džamija to je isto kao da si srušio buduću školu ili prodao sve školske udžbenike braći Ciganima za papirni otpad.
VjecitiStudent

#149 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by VjecitiStudent »

zlokruhovic wrote:
JoseMujica wrote: Ja sam ateista tj.antiteista upravo zbog primera Bosne gde je religija(sve tri) pokazala da je najveće zlo ikad smišljeno , i dan danas pokazuje u svom punom svetlu uf pardon mraku.

I sve dok se u Bosni bar ne prepolovi broj vernika ona će biti u kurcu , jer čim nikne nova crkva ili džamija to je isto kao da si srušio buduću školu ili prodao sve školske udžbenike braći Ciganima za papirni otpad.
Braći Romima, moliću lijepo.
zlokruhovic

#150 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by zlokruhovic »

VjecitiStudent wrote:
zlokruhovic wrote:
JoseMujica wrote: Ja sam ateista tj.antiteista upravo zbog primera Bosne gde je religija(sve tri) pokazala da je najveće zlo ikad smišljeno , i dan danas pokazuje u svom punom svetlu uf pardon mraku.

Braći Romima, moliću lijepo.
OK , biću politički korektan , znači braći Romima.

Ima inače predloga još od ranije da se najveće kupalište u BG Ada Ciganlija preimenuje u Ada Romanlija , ali kažu odloženo je za neko buduće vreme dok ne prođe sledeća gej-parada. :-D
Post Reply