ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Locked
Kemo BA

#126 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Kemo BA »

Belfy,

znam dobro koji je gigant zeljezara u Zenici. Oprosti na mojoj nepismenosti ali nadam se da razumijes napisano. Licno sam prisustvovao otvaranju visoke peci ( mislim da je tada bila najveca u ovom dijelu evrope. I ja radim u firmi u kojoj je u mom organizacionom dijelu radilo 60 ljudi a sada radi 5 a posla ne mnogo manje i to za placu od 550 KM ( toliko o tome da se borim za status quo. Na proizvodnji zeljezare Zenica nekada se temeljio rad mnogih industrijskih postrojenja u BiH i Ex-Yu a i veliki dio proizvodnje je isao vani. Kako da takav jedan gigant propadne i dođe u tako tesko stanje? Zato sto nije bilo borbe da vasi klijenti (Tvornica zice, Energoinvest...) opstanu. Nije bilo dovoljno svijesti da sami ne mozemo i napravljena je privatizacija koja je unistila nasu konkurentnost i industriju. Kome je to bilo u interesu mislim da ne moram pisati. Sada ti mislis da smo na suprotnim stranama a ja mislim da samo razlicito vidimo uzroke i nacin rjesavanja a da nam je cilj isti. Uz sve napore vas i vaseg sindikata jedan takav gigant zahtjeva mnogo jace i sire angazovanje sindikata ne samo vas u krugu zeljezare.
dreambox

#127 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by dreambox »

Ja vidim da ovdje većina navija da kod nas bude

Dobio si posao radiš šta još hočeš ti bi htio i platu

Kakvo spinovanje privatnik nemože dati otkaz tehnološki višak može otpuštati kako želi Ne ide mu posao može otpustiti sve zatvoriti firmu radit šta hoće- Problem je valjda što nemože trudnicu otpustiti pa zaposliti mlađu ljepšu a ne da mu radi sa trbuhom- Problem je valjda što nemože otpustiti nekoga ko se povrjedio na radu a cijena krastavaca pala-

Izgleda ovdje sve sami poslodavci i oni radnici koji se bore da volontiraju za poslodavca
Kemo BA

#128 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Kemo BA »

dreambox wrote:Ja vidim da ovdje većina navija da kod nas bude

Kakvo spinovanje privatnik nemože dati otkaz tehnološki višak može otpuštati kako želi Ne ide mu posao može otpustiti sve zatvoriti firmu radit šta hoće- Problem je valjda što nemože trudnicu otpustiti pa zaposliti mlađu ljepšu a ne da mu radi sa trbuhom- Problem je valjda što nemože otpustiti nekoga ko se povrjedio na radu a cijena krastavaca pala-

Izgleda ovdje sve sami poslodavci i oni radnici koji se bore da volontiraju za poslodavca
Ja to vidim malo drugacije. Nema radnicke,ljudske i bilo kog drugog vida solidarnosti i postenja a jos manje svijesti i volje vecine da izbore postenije odnose u drustvu. U vecini postali smo toliko sebicni da ne mislimo na buducnost ni nasih potomaka. Najgora moguca kriza koja se moze desiti u jednom drustvu.
Kemo BA

#129 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Kemo BA »

dupli
almir90

#130 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by almir90 »

.
belfy

#131 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by belfy »

kemo, klijenata je i sada sasvim dovoljno da se proda sve sto se proizvede, jer mittal radi globalno. taj dio uopste nije upitan. cak nije istina ni da nije bilo dovoljno svijesti da sami to ne mozemo pokrenuti. takvih inicijativa je bilo, ali su se one pokazale nedovoljnim. jedna strana je bila da nismo isli u korak sa tehnikom, ali ona bitnija je bila da nije bilo finansija da se to uradi. ko je 2003.-2005. mogao uloziti 200 miliona dolara da se pokrene zeljezara i jos upola toliko da se rijese dugovi? ko? u privatizaciji je to odradjeno tako da se firma podijelila tako da onaj dio koji kupuju stranci nema dugova, nego se isti pripise ostatku firme, koji i dan danas nosi isto ime. kada sam to gledao onda jebao sam im od tave drzak. kada gledam sa ove distance to nije bio los potez. 10 godina nije malo, a covjek dobije par klikera u glavi...

elem, da se vratim na jos jedan dio. mittal je nekada snabdijevao i Zicu i Energoinvest. prije samo 5 godina mittal je imao sopstveni pogon (koji i sada postoji) koji proizvodi zicu, rebrastu zicu, rebrastu armaturu i proizvode od kovanog celika (obicno za brodogradilista i autoindustriju). neki su zatvoreni, a neki desetkovani. to je cudan tok, ali je vlasnik sigurno gledao kako napraviti veci profit. kovani celik (brodogradnja i autoindustrija) je ugasen u potpunosti. rebrasta armatura radi sa jako smanjenim kapacitetom, dok zica i rebrasta zica ispod 50% kapaciteta. sve to je popraceno smanjenjem broja ljudi koji rade, smanjenjem ukupne proizvodnje - sto je nadalje rezultiralo i stagniranjem plata. dakle imamo smanjenje broja ljudi i stagniranje plata koje kapitalista moze jako jednostavno objasniti i biti u okviru zakona. tu sindikat ne moze nista. taj isti kapitalista je u makedoniji zatvorio svoju zeljezaru, bas kao sto bi mogao i ovu. to je upravo ono sto sindikat (a i radnike) drzi u strahu. cak i pored tog straha ti ljudi se skupe i protestvuju, a neko se nadje da kaze kako oni nemaju mooda. to je ono sto meni smeta. kad je ovako u ovom "gigantu" mozes misliti kako je u ostalim manjim... jednostavno nemas pravo da nesto takvo napises i izgovoris. da bi to smio morao bi barem popricati sa tim ljudima kao sada samnom da razumijes gdje je problem. cak, ni ja nisam prava adresa. ja bih mogao reci i da sam zadovoljan (iako me kosta zdravlja vec godinama), ali se ne osjecam zakinutim ni u primanjima, niti beneficijama. naravno to sve moze biti bolje, ali je daleko od loseg (za mene). no, ja radim sa ljudima kojima je zaista lose. mi ih sahranimo barem 3 godisnje ispod 50 godina od raznih karcinoma i respiratornih bolesti. oni koji docekaju penziju budu presretni (iako i njih zivot rijetko posluzi par godina od odlaska u penziju).

zasto sve ovo pricam (jer mi se cini da prelazim u patetiku) je zato sto sam poprilicno siguran da ti ovakve stvari ne vidis, a mi u mittalu smo jos i na "dobroj nozi". dovoljno bi bilo da se zamijesnis sa nekim u privatnom sektoru na 5-6 mjeseci pa da osjetis princip rada i da pokusas osnovati sindikat... pa nas prosli predsjednik sindikata (mittalovog) je postao predsjednik granskog sindikata metalaca. nista se nije promijenilo. i upravo zato ti i ja vidimo razlicito uzroke i nacine rjesavanja. vidis - kada sindikat bilo koje JU ili JP ili neki budzetski napravi protest on ce imati rezultat da se ta aktivnost ne obavlja (kao recimo u mostaru sto nisu odnosili smece). onda narod negoduje, pa im vlast udovolji koliko ima prostora. s druge strane, kada mi kod mittala napravimo protest on jednostavno moze reci svi koji ne rade nece dobiti place, a minimum proizvodnje mora biti zadovoljen. i onda neko mora pokriti radna mjesta onih koji su na protestu, a ako se desi generalni strajk onda se to odrazi prvo na plate, zatim sva ostala primanja, a gazda na kraju opet kaze - koliko ste proizveli toliko cete dobiti, pa odbije regres i za tu godinu.

elem, mi mozemo sa sindikatom na nivou firme, a i granskim napraviti jako slabo i nista. sve dok posao ne bi krenuo toliko dobro da vlasnik ovisi o tome da li cemo mi proizvesti dovoljno. posto on ima jako puno fabrika koje proizvode puno vise od nas mi mu dodjemo kao kap u moru. da bi mi bili toliko bitni da ga uslovljavamo morala bi se desiti tolika potraznja za celikom u svijetu da mi budemo bitan faktor. dakle - cijeli svijet bi bukvalno trebao da se okrece oko nas... ja sam siguran da bi mittal sam prije napravio (ili kupio) jednu fabriku unaprijed kada bi vidio da se takvo nesto desava, nego sto bi dopustio da se desi. dakle tesko je biti bitan kada pricamo o kapitalizmu, a posebno o globalnom kapitalizmu (primjer malog sam dao u prethodnom postu sa potraznjom za radnicima).

na kraju je lako zakljuciti da samo vlada moze usloviti ovakve firme bilo cime, a kada su one globalne i broj uslova otpada. prema svemu tome je, u najmanju ruku, ruzno reci da ljudi nemaju mooda da se sindikatski organizuju i protestvuju.
Kemo BA wrote: Ja to vidim malo drugacije. Nema radnicke,ljudske i bilo kog drugog vida solidarnosti i postenja a jos manje svijesti i volje vecine da izbore postenije odnose u drustvu. U vecini postali smo toliko sebicni da ne mislimo na buducnost ni nasih potomaka. Najgora moguca kriza koja se moze desiti u jednom drustvu.
sa ovim bih se skoro slozio, samo ne na nacin koji ti vidis. da li si se ti ikada solidarisao sa radnicima u tekstilnoj industriji (koji rade ispod minimalca) i na koji nacin? da li sa bilo kojim drugim radnicima na neki nacin? slazem se da je to jedna od kriza, ali jesi li se ikada upitao da li si dio problema ili si pokusavao praviti neka rjesenja?
Kemo BA

#132 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Kemo BA »

belfy wrote:
sa ovim bih se skoro slozio, samo ne na nacin koji ti vidis. da li si se ti ikada solidarisao sa radnicima u tekstilnoj industriji (koji rade ispod minimalca) i na koji nacin? da li sa bilo kojim drugim radnicima na neki nacin? slazem se da je to jedna od kriza, ali jesi li se ikada upitao da li si dio problema ili si pokusavao praviti neka rjesenja?
Jesam u svakom trenutku kada je to bilo moguce u mom okruzenju.

Evo prijedloga sa kojim cu se ja solidarisati i na koji cu uvijek pristati:

Svi na minimalce a razlika u poseban fond za pokretanje ekonomije i tako sve dok nivo nezaposlenosti ne dostigne 10% radne populacije.

Za ono sto navodis vezano za mittal potrebno je malo vise da bi obrazlozio svoje misljenje i oticemo off topic.
Alfons Kauders

#133 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Alfons Kauders »

Kemo BA wrote:
belfy wrote:
Jesam u svakom trenutku kada je to bilo moguce u mom okruzenju.

Evo prijedloga sa kojim cu se ja solidarisati i na koji cu uvijek pristati:

Svi na minimalce a razlika u poseban fond za pokretanje ekonomije i tako sve dok nivo nezaposlenosti ne dostigne 10% radne populacije.

Za ono sto navodis vezano za mittal potrebno je malo vise da bi obrazlozio svoje misljenje i oticemo off topic.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
staradis

#134 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by staradis »

Evo ja sam bio zaposlen u vise firmi. Mogu reci da poslodavce boli k. za zakonu o radu. Neka ga donesu gore nece biti.
madner

#135 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by madner »

Trenutni zakon je odlican.

Samo sto se niko ne pridrzava istog. Sindikati su totalno zakazali.
Kemo BA

#136 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Kemo BA »

madner wrote:Trenutni zakon je odlican.

Samo sto se niko ne pridrzava istog. Sindikati su totalno zakazali.
Što se tice sindikata pa zar niste svjesni da se Nikšić i Cvijanović vise bore za radnike nego sindikat.

Mozemo mi ovako do besvjesti ali dok se u sindikatima ne poslazu stvari i krene u organizovano koristenje zakonom predviđenih nacina borbe za prava radnika budimo robovi.
madner

#137 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by madner »

Sindikati su ispostave stranki, kao i boracke organizacije.

Sprega je direktna i jasna.
Styling

#138 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Styling »

madner wrote:Sindikati su ispostave stranki, kao i boracke organizacije.

Zato i treba raditi na jacanju i nezavisnosti sindikata. Bez jakih sindikata kao glasa radnika, radnicka prava nece mozi zastititi nikakav zakon o radu. Na zapadu su to davno skontali.
Kemo BA

#139 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Kemo BA »

:thumbup:

Ja jos dodajem i direktnu spregu sa menađmentima zarad licnih interesa ( uposljavanja clanova familije, dodatnih materijalnih pogodnosti i dobijanja boljeg radnog mjesta) na ocuvanju statusa quo u kome pojedine grupacije uzivaju nezasluzene materijalne privilegije a cak postaje normalno da neko ko je na rukovodecem radnom mjestu bude postavljen za predsjednika sindikata i jos vas ubjeđuju da tu nema sukoba interesa. DNO-DNA

Poucno:

http://www.youtube.com/watch?v=tL7jHQSy2xA
Last edited by Kemo BA on 10/03/2014 17:58, edited 1 time in total.
Kemo BA

#140 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Kemo BA »

Styling wrote:

Zato i treba raditi na jacanju i nezavisnosti sindikata. Bez jakih sindikata kao glasa radnika, radnicka prava nece mozi zastititi nikakav zakon o radu. Na zapadu su to davno skontali.
Na ovim prostorima ne da je to davno skontano nego je bilo provedeno u praksi.
Styling

#141 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Styling »

Kemo BA wrote:
Styling wrote:

Bilo, ali više nije tako. Radnike u privatnom sektoru ne štiti nikakav sindikat.
Kemo BA

#142 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Kemo BA »

Styling wrote:
Kemo BA wrote:
Styling wrote:[

Bilo, ali više nije tako. Radnike u privatnom sektoru ne štiti nikakav sindikat.
Dok se radnici u privatnom sektoru ne organizuju u sindikate nece ni imati sindikalnu zastitu kako treba. Dok ne budu organizovani i spremni na solidarnost i da izađu na proteste i za druge a ne samo za sebe i u krugu svoje firme nista od prava radnika.

Moze se jedino ovako:

http://www.youtube.com/watch?v=tL7jHQSy2xA

izboriti za postene uslove rada i dostojan zivot njihovih poodica
ljuspica

#143 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by ljuspica »

Ne znam pogubljena sam u svemu ovome. Pocela sam citati od pocetka temu,ali sam stala...ne mogu nemam zivaca. Kod nas je osvanulo na poslu nacrt o novom Zakonu o radu i fino pise svi koji imaju ugovore na neodredjeno preci ce na odredjeno....sad citam da to nije tako, dakle nije shvaceno kako treba.Jel ovo zahtjev od MMFa za sve na budzetu? Dakle i sudtsvo, skolstvo,ministarstva,vojska.....? Pored toga sto novinari sire dezinformacije i pojedini predstavnici sindikata sire iste. Ne radi se o individualnom ugovoru, vec o kolektivnom...a mozda i ja ne razumijem najbolje...
Lokman

#144 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Lokman »

Novi zakon o radu je pred usvajanjem. To niko ne može zaustaviti, a bit će interesantno gledati kako korumpirani sindikat glumi opoziciju i lažira aktivnost.
saja_dj

#145 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by saja_dj »

dreambox wrote:Ja vidim da ovdje većina navija da kod nas bude

A kao da nije vec tako, gdje imamo bruku firmi gdje se nisu isplatile plate mjesecima, cak godinama.
SSemir

#146 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by SSemir »

casica wrote:
Kemo BA wrote:
casica wrote:Radnik u javnom sektoru kod nas dobivanjem ugovora o radu na neodredjeno vrijeme miran je 40 godina i moze da predje na strategiju ''ne mogu oni mene malo platiti koliko ja mogu malo raditi'' Kod privatnika toga nema a ni u tom zakonu koji zahtjeva eu.
Bravo! Nek komšiji crkne krava ! Umjesto borbe da privatnici maksimalno postuju prava radnika i da i kod tih istih privatnika sto vise ugovora bude na neodređeno vrijeme i da se to regulise i kroz zakone i kolektivne ugovore ti sebicno na mentalitet balkana svojstven nacin iznosis stav koji je po meni FUJ !
administracija je ono sto nas gusi a u administraciji je najvise ovih djabojeda, od politicara koje na vlasti drzi ta ista administracija traziti da nesto promjeni :lol: :lol: :lol: :lol: kemo, nasmijavas me, boli njih dupe za radnike kod privatnika.
a jesu li ti tvoji DŽabojedi i doktori, medicinske sestre, ucitelji, fakultetski profesori, policajci...i oni su DŽabojedi?
sumirprimus

#147 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by sumirprimus »

vama je odlicno,krac lose,dok ovoliko pricate,jos se tu da stegnut kais i uzda itekako...
i sve naka kukanja ala forum fejsbuk i sl...
Novak20

#148 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Novak20 »

Koliko su već zahtjeva EU bosanski političari odbacili, koliko su obećanja datih EU prekršili, šta su sve EU slagali, Bog dragi zna.

Ali kad treba da zaje.. i ponize raju kojoj su već skinuli gaće onda to rade po zahtjevu EU :D
Lokman

#149 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Lokman »

Zapad ruši konzervirani komunizam u javnom sektoru. Kako zaposlenici u javnom sektoru mogu biti privilegovani u odnosu na radnike iz privatnog, realnog sektora? Više nema para da se održava iluzija, nema se para ni za osnovne funkcije, potpuno smo ovisni o kreditima MMF-a, a oni svaku doznaku uvjetuju ukidanjem komunističkih kolektivnih ugovora koji nemaju temelja u ekonomskoj stvarnosti.
Haris.ba

#150 Re: ZAKON O RADU ZAHTJEV EU

Post by Haris.ba »

U ovoj drzavi problem u radnom zakonodavstvu nije zakon o radu. Problem je sto zakon o radu ne koristi zastitu radnika kakva postoji npr.u zakonu o drzavnim sluzbenicima.

Problem je sto je namjerno ostavljen kljakav nacin ostvarivanje zastite po povredi prava iz zakona o radu.

Izvan zakona, problem je sto su namjerno sindikati obezglavljeni, obesmisleni i politicki obojeni. Pa danas ima i problem ko ce potpisati od strane sindikata neki kolektivni ugovor. Neko je spomenuo problem npr.reprezentativnosti sindikata u bankarskom sektoru.
I sindikalizam jedino donekle opstaje u javnom sektoru.

Zakon o radu daje mogucnost lahkog otkaza zbog ekonomije.
Logicno je da se to ne primjenjuje isto i na drzavne sluzbenike. Ali pokazalo se da nema politicke odgornosti ili petlje da se dogovara sa njima o smanjenju plate.

Problem problema, na kraju, nije zakon. Vec, problem smo mi, politicari koje mi izaberemo. Niko me ne moze ubijediti da se nije znalo da se nezakonito smanjuju plate drzavnim sluzenicima u FBIH. Samo nek nam MMF da lovu, zamazat cemo im oci, a sluzbenici ce to preko sudova povratiti.

Da smo mi posteni, izabrali bi postene, i oni bi dosli i rekli. Nema se para, svi moraju podnijeti teret. Ali, samo se gleda od izbora do izbora.
Locked