Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
spreca

#126 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by spreca »

RNG_25 wrote:
spreca wrote:
VenomousV wrote:Znaci uzimam abdest prije sminkanja :D
Zahvaljujem na brzom odgovoru :)
nevalja ni to.....zasto bi se sminkala za tehvid
Haj' ba, svaku priliku za obostrano-korisna potencijalna poznanstva treba iskoristiti. Ako ide na tevhid, znači ide vani, znači... prilike se ne trebaju propuštati. Valjda.
Abdest i Tehvid su jedno.......a poznanstva se mogu praviti i na drugim mjestima
Last edited by spreca on 07/03/2015 13:35, edited 1 time in total.
Towelie

#127 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Pa da. Nikad ne znas gde ces sresti svoju srodnu dusu.
RNG_25

#128 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

spreca wrote:
RNG_25 wrote:
spreca wrote:nevalja ni to.....zasto bi se sminkala za tehvid
Haj' ba, svaku priliku za obostrano-korisna potencijalna poznanstva treba iskoristiti. Ako ide na tevhid, znači ide vani, znači... prilike se ne trebaju propuštati. Valjda.
Abdest i Tehvid su jedno.......a poznanstva se mogu praviti i na drugim mjestima
Abdest uvijek treba imati. A od kuće do mjesta održavanja tevhida, te obratno, je dug put, doslovno ili u prenesenom značenju. Svaki korak treba iskoristiti maksimalno. Valjda.
spreca

#129 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by spreca »

RNG_25 wrote:
spreca wrote:
Abdest uvijek treba imati. A od kuće do mjesta održavanja tevhida, te obratno, je dug put, doslovno ili u prenesenom značenju. Svaki korak treba iskoristiti maksimalno. Valjda.
svaka misao osim one zbog koje si uzeo/la abdest je gubljenje abdesta....valjda u zivotu postoje i drugi dani
RNG_25

#130 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

spreca wrote:
RNG_25 wrote:
spreca wrote:
svaka misao osim one zbog koje si uzeo/la abdest je gubljenje abdesta....valjda u zivotu postoje i drugi dani
Jel'? A ako se abdest uzme zato jer se želi uvijek biti pod abdestom? Uostalom, valjda i upoznavanje bi trebalo biti s abdestom, za svaki slučaj. A spojiti korisno s korisnim, ne vidim razlog zašto ne. Treba biti pragmatičan i ne traćiti vrijeme. Ako mogu dvije stvari u isto vrijeme, ne vidim smisao i razlog odbacivanja jedne od tih stvari tek onako.
spreca

#131 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by spreca »

RNG_25 wrote:
Jel'? A ako se abdest uzme zato jer se želi uvijek biti pod abdestom? Uostalom, valjda i upoznavanje bi trebalo biti s abdestom, za svaki slučaj. A spojiti korisno s korisnim, ne vidim razlog zašto ne. Treba biti pragmatičan i ne traćiti vrijeme. Ako mogu dvije stvari u isto vrijeme, ne vidim smisao i razlog odbacivanja jedne od tih stvari tek onako.
Odeti u krajnost.........pitanje je sminka i abdest...mozeli skupa..........pretjerivanje cesto nasteti
RNG_25

#132 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

spreca wrote:
RNG_25 wrote:
Odeti u krajnost.........pitanje je sminka i abdest...mozeli skupa..........pretjerivanje cesto nasteti
Je li ne može skupa?
Kroksica

#133 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

Towelie wrote:Pa da. Nikad ne znas gde ces sresti svoju srodnu dusu.
Mozes je nacrtat. :lol:
spreca

#134 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by spreca »

RNG_25 wrote:
spreca wrote:
RNG_25 wrote:
Je li ne može skupa?
Ne
Towelie

#135 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Kroksica wrote:
:lol: Postajes sve bolja i bolja u ovome. :wink:
RNG_25

#136 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

spreca wrote:
RNG_25 wrote:
spreca wrote:Odeti u krajnost.........pitanje je sminka i abdest...mozeli skupa..........pretjerivanje cesto nasteti
Je li ne može skupa?
Ne
Dokaži.
Kroksica

#137 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

Towelie wrote:
Kroksica wrote:
:lol: Postajes sve bolja i bolja u ovome. :wink:
Praksa. :D
VenomousV

#138 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by VenomousV »

Sta je vama? :-)

Sminkam se i inace, sminkaju se i mnoge pokrivene cure (sto ja nisam) :roll:
A srodnu dusu sam davno pronasla

Necu vise nikad ovdje postaviti pitanje, otislo u skroz drugom pravcu :roll:
Towelie

#139 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Necu vise nikad ovdje postaviti pitanje, otislo u skroz drugom pravcu :roll:
:lol:
Oteraste devojku sa teme. Mada ima neki sejtanski avatar, mozda je neka mudrost u tome. :D
Blue1

#140 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Blue1 »

Esselamu alejkum

Izvadio sam zub i rana mi krvari a zubar mi je rekao da nikako ne ispiram usta. Kako da uzmem abdest i kako da klanjam namaz ??? Rana stalno krvari smijem li klanjati u takvom stanu ??
Capajebo

#141 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Capajebo »

Blue1 wrote:Esselamu alejkum

Izvadio sam zub i rana mi krvari a zubar mi je rekao da nikako ne ispiram usta. Kako da uzmem abdest i kako da klanjam namaz ??? Rana stalno krvari smijem li klanjati u takvom stanu ??
Pitanje
Krvare mi zubi, nekada imam u grlu dosta krvi, to nije krv koja curi dakle iz grla, barem se meni tako čini, već koja se tu slije. Šta da radim po pitanju adbesta kada je tako?

Odgovor

Ako krv ne izlazi vani neće pokvariti abdest. Abdest je ispravan. Ako, pak, izlazi vani, trebate se abdestiti za svaki namaski vakat kao sahibi uzur.

Source: rijaset
Blue1

#142 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Blue1 »

Capajebo wrote:

Pitanje
Krvare mi zubi, nekada imam u grlu dosta krvi, to nije krv koja curi dakle iz grla, barem se meni tako čini, već koja se tu slije. Šta da radim po pitanju adbesta kada je tako?

Odgovor

Ako krv ne izlazi vani neće pokvariti abdest. Abdest je ispravan. Ako, pak, izlazi vani, trebate se abdestiti za svaki namaski vakat kao sahibi uzur.

Source: rijaset
Hvala na odgovoru :)
Kroksica

#143 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

Ispiranje usta nije farz u abdestu.
Kikibombona

#144 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kikibombona »

Pitanje

Da li zene mogu predvoditi vjerske molitve i obrede?
Da li mogu donositi zakone i presude u islamskom sistemu?
Da li mogu donositi bilo kakav sud po pitanju vjere, odrediti da li je nesto po islamu ili ne?
Da li zena uopste moze biti lider u bilo cemu za islamsku zajednicu, za vjerska i politicka pitanja?

Ako ne moze, zasto ne moze.

Znam da zena nije mogla biti poslanik. Znam da ne moze bito imam. Mislim da ne moze biti vodja i autoritet za siru zajednicu u bilo cemu vezanom za vjeru, ali nisam sasvim siguran, pa da utvrdim.

Ako ne moze biti nista od navedenog, zasto ne moze?
zagortenej

#145 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Kikibombona wrote:Pitanje

Da li zene mogu predvoditi vjerske molitve i obrede?
Da li mogu donositi zakone i presude u islamskom sistemu?
Da li mogu donositi bilo kakav sud po pitanju vjere, odrediti da li je nesto po islamu ili ne?
Da li zena uopste moze biti lider u bilo cemu za islamsku zajednicu, za vjerska i politicka pitanja?

Ako ne moze, zasto ne moze.

Znam da zena nije mogla biti poslanik. Znam da ne moze bito imam. Mislim da ne moze biti vodja i autoritet za siru zajednicu u bilo cemu vezanom za vjeru, ali nisam sasvim siguran, pa da utvrdim.

Ako ne moze biti nista od navedenog, zasto ne moze?
poznato je da je Poslanik a.s. odredio jednu ženu koja je bila hafiz Kur'ana da predvodi namaz u svojoj mahali (i mušku i žensku). zašto sad ne može, ne znam.
za vrijeme Omera r.a. bila je jedna žena nešto kao ministar u vladi, ne sjećam se za koji resor.

uglavnom, sve ovo može žena u islamu, ali zašto se ne primjenjuje možemo nagađati :mrgreen:
Towelie

#146 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Odakle ti ovo da je zena predvodila namaz i muskarcima i zenama? Amina Wadud danas pokusava nesto slicno, ali je odbaceno od apsolutne vecine ucenjaka.
Kikibombona

#147 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kikibombona »

Towelie wrote:Odakle ti ovo da je zena predvodila namaz i muskarcima i zenama? Amina Wadud danas pokusava nesto slicno, ali je odbaceno od apsolutne vecine ucenjaka.
Zasto je odbaceno?

Zasto zena ne moze biti autoritet i lider u bilo cemu vezanom za vjeru?
Towelie

#148 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Moze biti autoritet drugim zenama, ali ne i muskarcima. Kako su svi poslanici bili muskarci analogno tome su i imami takodje muskarci.
Kikibombona

#149 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kikibombona »

Towelie wrote:Moze biti autoritet drugim zenama, ali ne i muskarcima. Kako su svi poslanici bili muskarci analogno tome su i imami takodje muskarci.
A mogu li biti ucenjaci, mogu li biti ikakav vjerski autoritet u okvirima vjere?

Ako vec vjerski ne mogu, zasto ne mogu politicki?

Vidimo njemacku halificu Angelu Merkel, koja uopste ne zaostaje za muskim kolegama, naprotiv...... Pa nekada 'Celicna dama' itd....

Dokazano je da se zene itekako mogu nametnuti kao lideri.

I da, misljenja sam da vrijeme zena tek dolazi...... Vremena se mijenjaju u njihovu korist. Bice ih sve vise na vaznim pozicijama. A od toga ce covjecanstvo itekako profitirati.
prenosnik

#150 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by prenosnik »

Bila jednom cetvorica po imenu Svatko, Netko, Bilotko i Nitko.
Trebalo je obaviti jedan vrlo vazan posao i Svatko je mislio da ce ga Netko obaviti.
Bilotko je to mogao uciniti, a Nitko nije htio.
Netko se zbog toga naljutio jer je to bio posao za Svakoga. Svatko je opet mislio da bi ga Bilotko mogao obaviti, no Nitko nije shvatio da ga Netko ne zeli obaviti. Na kraju je Svatko krivio Nekoga jer Nitko nije ucinio ono sto je mogao napraviti Bilotko.
Last edited by prenosnik on 23/04/2015 12:15, edited 1 time in total.
Post Reply