I šta ako "revolucija" uspije?

Post Reply
sheilak

#126 Re: Da li ce protesti uroditi plodom?

Post by sheilak »

saale wrote:Meni samo nije jasna jedna stvar, a koju ljudi zaboravljaju, a koja je KLJUC, mi imamo demokratske izbore.Fino svi izadsjemo i mjenjamo stvari ali jok kod nas je izlaznost na izbore 37-40%,!Kada izlaznost bude blizu 70% tada ce se stvari poceti mjenjati. Kazu nemam za koga glasati sve ista banda,,,pa jeste kad nam u federaciji vladaju isti ljudi iz dvije stranke od rata,,, ZATO NARODE SVI NA IZBORE I BIRAJMO LJUDE KOJI NEMAJU ORAHA U DJEPOVIMA I KOJI NIKAD NISU BILI NA VLASTI, :bih:
pa hajde nam predlozi nekoga, ali budi realan.
emir_avdic

#127 Re: Da li ce protesti uroditi plodom?

Post by emir_avdic »

Hajmo danas svi 13:00h ispred KANTONA SARAJEVO.
moee

#128 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by moee »

Tačno je da se treba bolje organizovati i izaći na proteste sa jasnim zahtjevima. Većina se slaže da je jedan od najvećih problema ogroman jaz u primanjima ''profesionalnog političara'' i ''običnog smrtnika'' koji ima sreću da radi. Iz tog razloga, po meni bi, između ostalog, trebalo da se ide i sa ovim zahtjevima:

1. ograničiti primanja funkcionera na maksimalno 3 prosječne plate ili za osnovicu uzeti minimalnu penziju, a zadržati postojeće koeficijente (npr. koeficijent 10 za članove predsjedništva);
2. vratiti plate funkcionera u vrijeme uvođenja PDV-a, a sve prilive sredstava usmjeriti u novoosnovani fond koji bi stimulisao razvoj privrede i industrije (stvaranje novih radnih mjesta);
3. ukinuti ''bijeli hljeb'', dnevnice, luksuzna službena auta, naknade za odvojeni život...
4. zabraniti učestvovanje funkcionera u raznoraznim komisijama, a taj posao dati nezaposlenim ljudima iz struke;
5. procentualno ograničiti količine robe iz uvoza na policama supermarketa (npr. 40% uvoz, 60% domaća roba) i time stimulisti domaću proizvodnju;
6. u tzv. nacionalnim restoranima strogo zabraniti upotrebu uvoznih sirovina (npr. takovo eurokrem u palačincima);
7. poništiti kriminalnu privatizaciju i sredstva iz novog fonda usmjeriti u ponovno pokretanje proizvodnje u uništenim prijeratnim industrijskim gigantima (Konjuh, Dita, Krivaja...)

Posao u državnoj administraciji je svugdje u svijetu slabije plaćen od posla u privatnim firmama i tu rade uglavnom manje sposobni ljudi koji se nisu uspjeli nametnuti privatnicima. Kod nas je situacija dijametralno suprotna i svima je vrhunac karijere zaposliti se u državnoj firmi! To treba mijenjati i mislim da je realno izvodivo jer nigdje nema ''vitalnog nacionalnog interesa''.
Last edited by moee on 07/02/2014 10:41, edited 1 time in total.
JThomas

#129 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by JThomas »

znači, u RSu iz inata prema federaciji neće da im bude bolje i da imaju više, da se to ne bi prelilo na nivo BiH? :lol:

kad dobiješ ako bog da prvu platu nekad u životu, skontaćeš o čemu ja pričam...
OldMayor

#130 Re: Da li ce protesti uroditi plodom?

Post by OldMayor »

ExNihilo wrote: Nema konkretnih zahtjeva.

Naši problemi nisu takvi da se mogu riješiti jednokratno, preko noći, nečijom odlukom. Naši problemi su sistemski, duboko ukorijenjeni, za njihovo adresiranje potrebna je suštinska izmjena sistema i višegodišnji rad odgovornih ljudi. Drugim riječima, potreban je proces.

Ne možeš očekivati da neko dođe i kaže: Eh, u pravu ste, od sutra veće plate, od sutra prepolovljena nezaposlenost, sutra su u zatvorima oni što su milijarde pokrali, itd.
Pa zato i ne mozemo nista promjeniti. Cuj nema konkretnih zahtjeva. Eto nek je 'hocemo promjene' neki zahtjev? Kakve promjene, koga ces dovesti na vlast? Evo koga, trenutno koju stranku odabrati u federaciji SDP nista, SBB nula, SDA boze sacuvaj, DF - isto sranje novo pakovanje?

Sad ces ti meni reci da nije to sve isto. Jeste ba, pricam s tim ljudima i glavni cilj je upasti na budze i to je to. Tu se sava prica oko izbora i politike zavrsava. Onda muzi kolko mozes.

Mi narod to moramo sprijeciti.

A ti ako mislis da ce na izborima doci neki novi super-moderni nekorumpirani politicari grdno se varas. Jer oni dolaze u vec uhodani sistem.
Izlija

#131 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by Izlija »

Pa treba onda napraviti proglas među narodom da se :
- Poništi dejtonski sporazum
- Ukinu sve upravne jedinice osim države, opštine i Grada.
- Izvršiti usklađivanje prijeratnog ustava sa evropskim.
- Ukidanje unutrašnjeg federalističkog sistema ( netreba nam FBIH i RS kad imamo državu).
- Vraćanje smrtne kazne u zakone, te po skraćenom postupku procesuirati političke vođe i njihove politrone.
- Postaviti državu pod zaštitu NARODA da bi mogla država da štit svoj narod.

Eto, za 1 minut napisah osnovne probleme. Po želji nadograditi i krenuti legalno u borbu za svoja prava.
emir_avdic

#132 Re: Da li ce protesti uroditi plodom?

Post by emir_avdic »

Hajmo ljudi vidimo se u 13:00h
OldMayor

#133 Re: Da li ce protesti uroditi plodom?

Post by OldMayor »

realna do boli wrote:Zanimljivo je kako su se stranacki placenici brzo organizovali da razbijaju "raju" po forumima, objasnjavajuci kako ovo sve nema smisla i da je narod "glup" sto na ovaj nacin pokusava nesto promijeniti.

Kao ono..pa hajvani jedni, kada ste sutili 20godina, mozete i par mjeseci...sada ce izbori..pa fino u redove, obucite svecana odjela, uranite i na glasacka mjesta, nesto mjenjaje.

Ja predlazem samo dvije stvari...jednu za vlast...jednu za narod.

Za narod....bojkotovati sve i jedan predizborni skup bilo koje politicke stranke, pa nek sami sebi daju obecanje i prave dernek, naroda se to i onako ne tice niti ce oni ta obecanja ispuniti, a mi cemo naravno opet imati, slijedece izbore da to promijenimo...

Za vlast....zar ste toliko glupi da vam nije palo na pamet da u ovoj drzavi napravite jedan moderan zatvor...onako...radi svoje buducnosti.
Ja nisam nikakav placenik, ali jesam za to da se vlast natjera da radi. Mozemo i traziti vanredne izbore, ali ponavljam nista novo necemo dobit - apsolutno nista. Doce mozda novi ljudi, ali na uhodani sistem korupcije, kradja, otimanja, unistavanja drzave.

Ali traziti npr.
- Snizavanje plate
- ukidanje bijelog hljeba
- ukidanje finansiranja stranaka od strane drzave

I eto i to izgradnju zatvora. O

O tome se radi, to su zahtjevi, nisu zvucni kao Ukidanje korupcije, dole vlada, hocemo promjene i sl. ali su efektni i mozemo ih pratiti da li rade. Ako ne rade, odmah opet izaci na ulicu, dok ne nauce.
Korisnicko ime

#134 Re: Da li ce protesti uroditi plodom?

Post by Korisnicko ime »

saale wrote:Meni samo nije jasna jedna stvar, a koju ljudi zaboravljaju, a koja je KLJUC, mi imamo demokratske izbore.Fino svi izadsjemo i mjenjamo stvari ali jok kod nas je izlaznost na izbore 37-40%,!Kada izlaznost bude blizu 70% tada ce se stvari poceti mjenjati. Kazu nemam za koga glasati sve ista banda,,,pa jeste kad nam u federaciji vladaju isti ljudi iz dvije stranke od rata,,, ZATO NARODE SVI NA IZBORE I BIRAJMO LJUDE KOJI NEMAJU ORAHA U DJEPOVIMA I KOJI NIKAD NISU BILI NA VLASTI, :bih:
Dvije grupe ljudi u danasnjem bh. drustvu ne kontam...one sto ne izlaze na izbore i one sto se 20 godina pate a uvijek za iste stranke glasaju...

Volio bih da su protesti ovakvi kao na slici iz Valensije. Dobro organizovani, mirni, sa jasnom porukom i sto je jako vazno, masovni.
Image

I ono najvaznije, da svakog protestanta drzi ovaj zanos za promjene bar do oktobra i opcih izbora...
ExNihilo

#135 Re: Da li ce protesti uroditi plodom?

Post by ExNihilo »

OldMayor wrote:

Naši problemi nisu takvi da se mogu riješiti jednokratno, preko noći, nečijom odlukom. Naši problemi su sistemski, duboko ukorijenjeni, za njihovo adresiranje potrebna je suštinska izmjena sistema i višegodišnji rad odgovornih ljudi. Drugim riječima, potreban je proces.

Ne možeš očekivati da neko dođe i kaže: Eh, u pravu ste, od sutra veće plate, od sutra prepolovljena nezaposlenost, sutra su u zatvorima oni što su milijarde pokrali, itd.
Pa zato i ne mozemo nista promjeniti. Cuj nema konkretnih zahtjeva. Eto nek je 'hocemo promjene' neki zahtjev? Kakve promjene, koga ces dovesti na vlast? Evo koga, trenutno koju stranku odabrati u federaciji SDP nista, SBB nula, SDA boze sacuvaj, DF - isto sranje novo pakovanje?

Sad ces ti meni reci da nije to sve isto. Jeste ba, pricam s tim ljudima i glavni cilj je upasti na budze i to je to. Tu se sava prica oko izbora i politike zavrsava. Onda muzi kolko mozes.

A ti ako mislis da ce na izborima doci neki novi super-moderni nekorumpirani politicari grdno se varas. Jer oni dolaze u vec uhodani sistem.

Ti kao da si jutros prvim vozom stigao iz Utopije.

Tvoja vizija "konkretnog" zahtjeva - minimalac 1600 KM? Pa de se uozbilji, revolucionaru. Malo nauči kako funkcionira tržište.

Bolje je da su protesti najobičniji urlik nezadovoljstva naroda, nego da su nošeni imbecilnim zahtjevima poput tog.

Uostalom, koji je tvoj prijedlog za vlast - anarhija?
bull21

#136 Re: Da li ce protesti uroditi plodom?

Post by bull21 »

Nema ovde mirnih protesta. Dok nas 100 000 ne prođe Sarajevom neće ništa od protesta biti.
touch brain

#137 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by touch brain »

Izlija wrote:Pa treba onda napraviti proglas među narodom da se :
- Ukidanje unutrašnjeg federalističkog sistema ( netreba nam FBIH i RS kad imamo državu).
- Vraćanje smrtne kazne u zakone, te po skraćenom postupku procesuirati političke vođe i njihove politrone.

Eto, za 1 minut napisah osnovne probleme. Po želji nadograditi i krenuti legalno u borbu za svoja prava.
zelje su na drugom spratu lijevo :)

za pocetak srusiti vladu i preuzeti vlast
zabraniti rad danasnjim strankama
politicarima zabraniti bilo kakav daljnji rad u poltitici
sastaviti privrmenenu vladu od uglednih ekonomista,pravnika i osatlih koji nisu zagrizli u korupciju
OldMayor

#138 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by OldMayor »

touch brain wrote:
Izlija wrote:Pa treba onda napraviti proglas među narodom da se :

zelje su na drugom spratu lijevo :)
srusiti vladu i preuzeti vlast
zabraniti rad danasnjim strankama
politicarima zabraniti bilo kakav daljnji rad u poltitici
sastaviti privrmenenu vladu od uglednih ekonomista,pravnika i osatlih koji nisu zagrizli u korupciju itd
Ti mu napises zelje su tamo, a onda i ti lupis isto.

Ko ce preuzeti vlast? Kako? Kako ces zabraniti politicarima rad, po kojem zakonu? Ko ce sastaviti privremenu vladu, od kojih ekonomista, kako? Ko ce ih priznati? Kako cu znati da nisu zagrizli u korucpiju?

Pa dajte ljudi citate li uopste kakve bajke i nerealne stvari pisete. :roll:
Labirint

#139 Re: Da li ce protesti uroditi plodom?

Post by Labirint »

bull21 wrote:Nema ovde mirnih protesta. Dok nas 100 000 ne prođe Sarajevom neće ništa od protesta biti.
Apsolutno, mi se ni u kom segmentu (kazem mi, ukljucujuci i ovu bagru na vlasti), bilo
kulturno,socioloskom,politickom itd ne mozemo porediti sa Valensijama, Parizima i
Londonima, ovdje je kroz historiju samo politika sile ognja i maca prolazila i samo sa ovom
i ovakvom "politikom" se nesto i moze promjeniti.
howdy

#140 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by howdy »

Havatar wrote:Svi koji su sada nezaposleni ce imati platu od 5000 maraka.

Nece, al ne moraju je imat ni govnari na vlasti.
Capsicum

#141 Re: Da li ce protesti uroditi plodom?

Post by Capsicum »

OldMayor wrote:Ti uopsteni zahtjevi dole vlada, oduzimanje imovine to vjeruj mi ne pije vode. To su toliko uopsteni zahtjevi da mi ne mozemo pratiti provedbu istih. Zamisli sad da krenu padati vlade po svim kantonima? Ko ce to upratiti, ko ce raditi to neko medjuvrijeme dok dodju drugi.

Takvi zahtjevi ne vode nigdje, a i dobro dodju vlastodrscima jer su uopsteni. Nisu konkretni.

Ali kad ti njemu kazes snizi platu da ti budu dvije prosjecne plate, zasto da ti imas 8 prosjecnih plata, ukini bijeli hljeb itd. Oni ti onda nemaju sta reci. Ne moze se nikako izvuc. A nijednoj stranci sada nije u cilju da se protivi zahtjevima gradjana, stizu izbori svi ce traziti da nam udovolje. To treba iskoristiti.
"dole vlada" je odlican zahtjev i nije nimalo uopsten. Nemoj bezveze prepadati narod, ostavka vlade ne znaci da tim ljudima automatski prestaje radni odnos i da ne dolaze na posao. Kad vlada da ostavku, nastavlja raditi po svojim redovnim zadacima, dok se ne izabere nova. Jedina je razlika sto ne smiju raditi bilo kakve bitne izmjene, dodatno se kreditno zaduzivati, povecavati si plate i sl. Dakle, nece se zbog ostavke prestati isplacivati plate policiji, radnicima u obrazovanju, zdravstvu i sl. Ostavka svih vlada od kantona pa na gore, je samo prvi korak, a onda treba organizovati vanredne izbore.

Ja bih na gore navedenu listu dodao jos par stavki:
1. Uvodjenje mogucnosti raspisivanja vanrednih izbora ako se prikupi odredjen broj potpisa, npr. 400.000 za drzavni nivo, 150.000 za nivo entiteta, a na kantonalnom nivou 20% stanovnistva.
2. Na glasackim listicima ukinuti stranacke liste i uvesti potpuno otvoreni sistem bez ogranicenja. Dakle da mogu glasati za odredjeni broj kandidata bez obzira na stranacku pripadnost. Cak bih potpuno ukinuo bilo kakvo navodjenje stranke pored imena kandidata.
3. Za sve ministre, predsjednike i sl. uvesti princip da im se u toku mandata isplacuje samo prosjecna plata, a na narednim izborima da se uvede dodatni glasacki listic na kojem ce se ocjenjivati njihov ucinak ocjenama od 1 do 10. Shodno tome, u zavisnosti od dobijene prosjecne ocjene, tim kadrovima ce se isplatiti razlika do pune plate korigovana u skladu s ocjenom. Npr. za ocjenu 3, dobit ce 30% vrijednosti razlike izmedju prosjecne i pune plate.
4. Ukidanje finansiranja stranaka.
5. Uvodjenje eksternog ocjenjivanja zaposlenih u javnoj administraciji, sa svrhom uklanjanja iz sluzbe nesposobnih i nestrucnih kadrova.
6. Potpuno ukidanje agencija za zaposljavanje na svim nivoima i uvidjenje eksternih konsultanata (neka od vecih, obavezno inostranih, agencija koje se time bave) koji ce za svako radno mjesto uvesti objektivne kriterije i napraviti sistem koji ce onemoguciti korupciju i nepotizam kod zaposljavanja.
7. Uvodjenje javnih radova. Kod svih velikih infrastrukturnih projekata uvodjenje obaveznog principa angazovanja odredjenog broja radnika sa biroa za zaposljavanje. Ima ljudi koji ce i za minimalac raditi na izgradnji autoputa npr. Takvi projekti se moraju iskoristiti da se pokrene privreda.
8. Uvodjenje obaveznog rada zatvorenicima. Nema dzaba sjedit u toploj celiji uz obezbjedjena 3 obroka. Za takve svari obican slobodan covjek odere guzicu od jutra do sutra. Evo autoputa... Uvesti da svi izvodjaci moraju obezbijediti da odredjen procenat radova moraju izvrsavati zatvorenici (propisno obezbijedjeni da ne pobjegnu), da na taj nacin zarade sebi privilegiju sto imaju topli dom i hranu! Uz to, ukidanje svih mogucih izlazaka iz zatvora. Kakvi godisnji odmori, vikendi, pomilovanja... Ma cirkus! Nista!!!
Izlija

#142 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by Izlija »

Kako ko će preuzet vlast, pa najglasniji na protestima kao i svugdje u svijetu. Vraćanje BiH njenom narodu u ruke je jedino rješenje, vlast MORA da radi u interesu naroda a ne obratno.
Warashii

#143 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by Warashii »

Nema te revolucije koja ce bilo sta da rjesi, nazalost .
Oblik vlasti sa ovim sistemom je u cijelom svijetu i ko razmislja drugacije bude odbacen od ove vecine .
Citav sistem je pogresan i dok se on ne promjeni, a vjerovatno ne u nasim zivotima a tesko i u zivotima nase djece i unuka dzaba sve revolucije .
radostan dan

#144 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by radostan dan »

Mister Yes wrote:Bošnjaci mogu postaviti na vlast idealne ljude, svece i anđele na zemlji ali oni ne mogu ništa uraditi ako se reforme blokiraju od predstavnika druga dva naroda. Sve najvažnije se dešava na državnom i entitetskom nivou. Od kreiranja politika do vođenja politika i donošenja zakona. Kantoni su tu samo da raspoređuju novac i upravljaju lokalno/regionalno.
uhh, jbm ti sunce, ne mogu da vjerujem da čitam tvoj post, sve mislim neko je drugi... :zoka:

ne blokira te dodik ili čović da doneseš zakon na nivou federacije da plata direktora ne može biti veća od tri puta od najmanje plate u tom preduzeću.

ne postavlja ti ivo miro i dušanka članove komisija za tender na kojima se lopata do neslućenih razmjera.

ne raspisuju ti bazdulji, gatala i domagoji konkurse za prijem u policiju ili gdje već, sa uslovom da si završio muzičku akademiju, uz poželjno radno iskustvo kao člana filharmonije.

vjerujem da je ovakav tvoj stav izazvan, kako ti kažeš - napuštanjem taktike rahat patnje.
ukoliko nije, onda te ne razumijem i do mene je...
Njima nije (srbi, hrvati) u interesu da stanje bude bolje.
jok eto nije, pravio sam djecu ne da bih užvao u njima pod stare dane, nego da me odjebu i pobjegnu sa 18 godina da beru pomorandže u španiji, ili da ih gledam kako mi sin krivi leđa vrećama cementa kod uglednog biznismena koji je završio osnovnu školu, kupio srednju u vitezu i magistrirO u zvorniku, i kći koja radi za tri stoje 10 sati na kasi i usput je jebe gazda granapa jer mu se može...
Entiteti su ko spojene posude i napredak RS-a bi nužno poboljšao situaciju u cijeloj BiH.
jeste, baš sam se nagledao tog napretka od 1996 do 2003/04, kada je federacija bila svjetlosnu godinu po pitanju plata, standarda i usluga u odnosu na rs. nije ti to tačno m yes...
Dovoljno je pogledati kartu da se vidi da se dobar dio RS-a nalazi na plodnim površinama gdje se može živjeti i od poljoprivrede. Semberija, ljevče polje, posavina itd. Za razliku od njih Federacija je uglavnom u planinskim područjima i godinama se živjelo od industrije i fabrika koje su sada propale. Kod RS-a su ta planinska područja svakako već polupusta a žive većinom u ravnicama. Ono malo industije što imaju (Rafinerije nafte i ulja) Rusi su pomogli da radi kako tako.
ovo se može uslovno prihvatiti kao tačno, i to je ono na što je rijetko ko obraćao pažnju, posebno iz federacije, prilikom podjele na entitete. bilo je bitno uzeti ili dobiti što više -betona-, što je i logično, ali na kratke staze.
dugoročno, bilo je bolje raspolagati prirodnim resursima.
a najbolje - kombinacija.

mđt, i sama šapa nad prirodnim bogatstvima ne znači puno, ako su šapi prsti rašireni pa pare cure kroz njih, a mali i domali prst svako malo zavrnu protok u privatni džep.
Osim toga, njima očigledno nije toliko loše (vidi se sada ko se buni i protestvuje a ko ne) što i nije čudno. Ne blizu im nije loša situacija i to se sada vidi. Zato je popularna rahat patnja u stvari njihova strategija a ne naša. I evo od preključe je jasno da su u toj borbi uspjeli.
:-). jašta je, super je, evo rs zapadna njemačka. zna li iko kakvo su vrijeme najavili za vikend, mislio sam do šamonia skočiti, malo da se skijam... :zoka:
ho oponopono

#145 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by ho oponopono »

...pak to će biti radostan dan, ptice pjevaju aleluja... :mrgreen:
Havatar

#146 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by Havatar »

Mister Yes wrote:
radostan dan wrote: znači, u srbiji je ekonomska kriza indukovana političkom krizom koja je pak rezultat neriješenih odnosa među etničkim grupama od kojih je 7 miliona srba i petsto hiljada ostalih.
Čovjek bez jedne noge kreće se sporo i ne može da trči. Ja to primjetim i kažem da taj čovjek ne može trčati jer nema jednu nogu.

Pojaviš se ti i kažeš "bajka, eno Srbija ima obje noge pa opet se slabo kreće i ne trči"

To što Srbija i sa dvije noge slabo trči ne znači da BiH ne bi trčala da ima obje noge. Mogućnost trčanja zavisi i od drugih stvari naravno. Kondicija, koordinacija pokreta, volja, konzumiranje alkohola, droga itd. Sve to utiče na mogućnosti trčanja i onoga ko ima obje noge. Ali bez jedne noge nećeš trčati bez obzira na sve ostalo. Srbija će vremenom početi trčati kada rješi te druge stvari ali BiH neće nikada bez jedne noge.

Ovakvi protesti bi imali smisla u Srbiji jer bi njima narod poručio da se ostave alkohola i da rade na kondiciji kako bi Srbija počela trčati. Oni nemaju smisla u BiH jer njima narod bogalju poručuje da trči na jednoj nozi. Okrutna poruka kad malo bolje razmisliš.
:thumbup:
OldMayor

#147 Re: Da li ce protesti uroditi plodom?

Post by OldMayor »

Evo jos jedan konkretan zahtjev, smanjenje stope doprinosa. Pa nek se onda oni preracunavaju kako ce i sta ce.

http://www.klix.ba/biznis/privreda/bh-r ... /140206013
Havatar

#148 Re: I šta ako "revolucija" uspije?

Post by Havatar »

howdy wrote:
Havatar wrote:Svi koji su sada nezaposleni ce imati platu od 5000 maraka.

Nece, al ne moraju je imat ni govnari na vlasti.
Znaci ne boris se da ti imas nego da drugi nema :?: I onda se cude ljudi sto je takvo stanje u drzavi :roll:
DaffyDuck

#149 Re: Da li ce protesti uroditi plodom?

Post by DaffyDuck »

Capsicum wrote:
OldMayor wrote:Ti uopsteni zahtjevi dole vlada, oduzimanje imovine to vjeruj mi ne pije vode. To su toliko uopsteni zahtjevi da mi ne mozemo pratiti provedbu istih. Zamisli sad da krenu padati vlade po svim kantonima? Ko ce to upratiti, ko ce raditi to neko medjuvrijeme dok dodju drugi.

Takvi zahtjevi ne vode nigdje, a i dobro dodju vlastodrscima jer su uopsteni. Nisu konkretni.

Ali kad ti njemu kazes snizi platu da ti budu dvije prosjecne plate, zasto da ti imas 8 prosjecnih plata, ukini bijeli hljeb itd. Oni ti onda nemaju sta reci. Ne moze se nikako izvuc. A nijednoj stranci sada nije u cilju da se protivi zahtjevima gradjana, stizu izbori svi ce traziti da nam udovolje. To treba iskoristiti.
"dole vlada" je odlican zahtjev i nije nimalo uopsten. Nemoj bezveze prepadati narod, ostavka vlade ne znaci da tim ljudima automatski prestaje radni odnos i da ne dolaze na posao. Kad vlada da ostavku, nastavlja raditi po svojim redovnim zadacima, dok se ne izabere nova. Jedina je razlika sto ne smiju raditi bilo kakve bitne izmjene, dodatno se kreditno zaduzivati, povecavati si plate i sl. Dakle, nece se zbog ostavke prestati isplacivati plate policiji, radnicima u obrazovanju, zdravstvu i sl. Ostavka svih vlada od kantona pa na gore, je samo prvi korak, a onda treba organizovati vanredne izbore.

Ja bih na gore navedenu listu dodao jos par stavki:
1. Uvodjenje mogucnosti raspisivanja vanrednih izbora ako se prikupi odredjen broj potpisa, npr. 400.000 za drzavni nivo, 150.000 za nivo entiteta, a na kantonalnom nivou 20% stanovnistva.
2. Na glasackim listicima ukinuti stranacke liste i uvesti potpuno otvoreni sistem bez ogranicenja. Dakle da mogu glasati za odredjeni broj kandidata bez obzira na stranacku pripadnost. Cak bih potpuno ukinuo bilo kakvo navodjenje stranke pored imena kandidata.
3. Za sve ministre, predsjednike i sl. uvesti princip da im se u toku mandata isplacuje samo prosjecna plata, a na narednim izborima da se uvede dodatni glasacki listic na kojem ce se ocjenjivati njihov ucinak ocjenama od 1 do 10. Shodno tome, u zavisnosti od dobijene prosjecne ocjene, tim kadrovima ce se isplatiti razlika do pune plate korigovana u skladu s ocjenom. Npr. za ocjenu 3, dobit ce 30% vrijednosti razlike izmedju prosjecne i pune plate.
4. Ukidanje finansiranja stranaka.
5. Uvodjenje eksternog ocjenjivanja zaposlenih u javnoj administraciji, sa svrhom uklanjanja iz sluzbe nesposobnih i nestrucnih kadrova.
6. Potpuno ukidanje agencija za zaposljavanje na svim nivoima i uvidjenje eksternih konsultanata (neka od vecih, obavezno inostranih, agencija koje se time bave) koji ce za svako radno mjesto uvesti objektivne kriterije i napraviti sistem koji ce onemoguciti korupciju i nepotizam kod zaposljavanja.
7. Uvodjenje javnih radova. Kod svih velikih infrastrukturnih projekata uvodjenje obaveznog principa angazovanja odredjenog broja radnika sa biroa za zaposljavanje. Ima ljudi koji ce i za minimalac raditi na izgradnji autoputa npr. Takvi projekti se moraju iskoristiti da se pokrene privreda.
8. Uvodjenje obaveznog rada zatvorenicima. Nema dzaba sjedit u toploj celiji uz obezbjedjena 3 obroka. Za takve svari obican slobodan covjek odere guzicu od jutra do sutra. Evo autoputa... Uvesti da svi izvodjaci moraju obezbijediti da odredjen procenat radova moraju izvrsavati zatvorenici (propisno obezbijedjeni da ne pobjegnu), da na taj nacin zarade sebi privilegiju sto imaju topli dom i hranu! Uz to, ukidanje svih mogucih izlazaka iz zatvora. Kakvi godisnji odmori, vikendi, pomilovanja... Ma cirkus! Nista!!!
:thumbup:

Plus naglasiti sudu i tuzilastvu da rade svoj posao i pocnu vise praviti cistku i oduzimati lopovima imovinu inace nek i oni lete sa pozicija zajedno sa sinovima, kcerkama, snahama i zetovima uhljebljenim po tim istim sudovim i tuzilastvima.
OldMayor

#150 Re: Da li ce protesti uroditi plodom?

Post by OldMayor »

ExNihilo wrote:
OldMayor wrote:

Ti kao da si jutros prvim vozom stigao iz Utopije.

Tvoja vizija "konkretnog" zahtjeva - minimalac 1600 KM? Pa de se uozbilji, revolucionaru. Malo nauči kako funkcionira tržište.

Bolje je da su protesti najobičniji urlik nezadovoljstva naroda, nego da su nošeni imbecilnim zahtjevima poput tog.

Uostalom, koji je tvoj prijedlog za vlast - anarhija?
Gdje sam bolan to napisao, sta baljezgas gluposti? Mislio sam na platu za politicke sluzbenike. Upali digitron, ako je prosjecna plata 800, politicar ne smije imati eto vise od dvije te plate, znaci 1600 i kapak. Nit sta radi, dodje sjedi, dize ruku i za to dobija 6000 KM.

Nigdje u svijetu gdje sam bio, politicari nemaju vece plate od ovih iz privatnog sektora - nigdje. Samo u zklj zemljama balkana je to normalno.
Post Reply