DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Pirija

#126 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Pirija »

kad smo vec kod makadama, najbrza auta po makadamu su sluzbena, a to je flota vozila koju nudi kramar :)
motor

#127 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by motor »

Evo vidim da je prica o filteru cestica otisla u pravcu.. tko ima vece rupe po cestama, fakat nebitno za temu. Filter cestica nije nuzno zamjeniti ili procisti, moze se sace razbiti ovim primitivnim "ruskim" metodama, ali to je stednja na pogresnom mjestu. Evo i zasto. Da bi se razumjele sve posljedice mora se sagledati cijeli ispusni trakt. Prije DPF se nalazi oksidacijski katalizator, iza DPF je katalisator dusika (ako postoji). Kod normalnog rada, pritisak prije DPF se povecava zbog "kocenja" filtera, poslije filtera je manji nego na izlazu iz motora. Kada je filter pun pokrece se sistem regeneracije. Sistem ubrizgavanja povecava temperaturu tako sto pomjera zapaljenje u kasniju tocku, uspricava vise goriva, time povecava temperaturu i starta regeneraciju. Regeneracija se moze osjetiti gubitkom snage ali i ocitati povecana potrosnja na BC. Uklanjanjem DPF nema povecavanja pritiska u ispusnom traktu, pritisak na agr ventil je cak i veci od propisanog..., cadz koja nije prociscenja ide na agr ventil, ventil vrlo brzo zacadi, kosta oko 300 eura. Cadz dalje prolazi na turbinu, lijepi se za lopatice (turbina se vrti na oko 200.000 1/min) turbina izlazi iz ravnoteze i stradaju lageri. Svako odprilike zna koliko to kosta. Tko misli da se DPF moze tako lako ukloniti i pritom jos profitirati... bujrum!
Hajd sad zdravo!
NediM17

#128 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by NediM17 »

motor wrote:Evo vidim da je prica o filteru cestica otisla u pravcu.. tko ima vece rupe po cestama, fakat nebitno za temu. Filter cestica nije nuzno zamjeniti ili procisti, moze se sace razbiti ovim primitivnim "ruskim" metodama, ali to je stednja na pogresnom mjestu. Evo i zasto. Da bi se razumjele sve posljedice mora se sagledati cijeli ispusni trakt. Prije DPF se nalazi oksidacijski katalizator, iza DPF je katalisator dusika (ako postoji). Kod normalnog rada, pritisak prije DPF se povecava zbog "kocenja" filtera, poslije filtera je manji nego na izlazu iz motora. Kada je filter pun pokrece se sistem regeneracije. Sistem ubrizgavanja povecava temperaturu tako sto pomjera zapaljenje u kasniju tocku, uspricava vise goriva, time povecava temperaturu i starta regeneraciju. Regeneracija se moze osjetiti gubitkom snage ali i ocitati povecana potrosnja na BC. Uklanjanjem DPF nema povecavanja pritiska u ispusnom traktu, pritisak na agr ventil je cak i veci od propisanog..., cadz koja nije prociscenja ide na agr ventil, ventil vrlo brzo zacadi, kosta oko 300 eura. Cadz dalje prolazi na turbinu, lijepi se za lopatice (turbina se vrti na oko 200.000 1/min) turbina izlazi iz ravnoteze i stradaju lageri. Svako odprilike zna koliko to kosta. Tko misli da se DPF moze tako lako ukloniti i pritom jos profitirati... bujrum!
Hajd sad zdravo!
Ne kontam kakve veze imaju DPF i EGR, pa ne vraca DPF izudvne gasove na EGR da bi se ovaj ucadio jer mu gasovi nisu "procisceni". Dio gasova iz motora ide na EGR, pa ponovo u motor, a vecinski dio ide u ostatak izduva. Da si rekao za ukljanjanje EGR-a da moze ucaditi turbo i DPF, ta prica bi i stajala, ovako nema logike.

"Hajd sad zdravo!"
sorcerer

#129 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by sorcerer »

otkud lageri u turbini?
citro

#130 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by citro »

sorcerer wrote:otkud lageri u turbini?
Vidis da je ovo neka "Austrijska" tehnologija, covjek je iz Graz-a, nije to kao kod tebe u Boljakovom Potoku.
Tamo prvo dodje DPF filter nakon cilindara pa onda EGR i turbina. Pa ono, kad skines DPF strada sve ovo gore pomenuto.
Zato ne treba kupovati aute uvezene iz Austrije.
Sreca da ima ovih nostalgicara da nas na vrijeme upozore. :thumbup:
direstraits0078

#131 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by direstraits0078 »

sorcerer wrote:otkud lageri u turbini?
Leteći ležaj, piksna, srce turbine itd.

A ima i turbina s pravim ležajem, mada je rijetkost u OE izvedbi.
citro

#132 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by citro »

Interesantno : leteci lezaj u turbini !?
sorcerer

#133 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by sorcerer »

leteci lezajavi su na klipnjacama ;-)
ja nisam cuo nikad da postoji lezaj koji moze da se vrti 250.000 o/min i da podnese temperaturu izduva....bronzana piksna moze 8-)
direstraits0078

#134 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Svi ležajevi koji nemaju pokretne dijelove i u kojima se osovina obrće na ulju mogu se svrstati u leteće. Zavisno od toga da li je osovina fiksna ili ne, mogu se nazvati i temeljnim. Englezi to zovu jednostavno sleeve bearing.
direstraits0078

#135 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Isto tako, na prihvatu ovjesa na šasiji imate ležaj, najčešće gumeno metalna kombinacija, za to je isto tako uobičajen naziv kod nas piksna. U svijetu se to uglavnom zove ležaj.
romeomoraprezivjeti

#136 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by romeomoraprezivjeti »

svaka cast na objasnjenju.;-)

poslano s moga Sonija Ze:-D
Qler

#137 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Qler »

Evo par slika EGR ventila kad se skine :)

Image

Image

Image

Image
shandrprcSA

#138 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by shandrprcSA »

nemam tih problema :D :D
Qler

#139 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Qler »

Nemam vise ni ja :) a ovo je kumov, moj je bio gori :)
bude

#140 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by bude »

imao sam pezoa 2.0 hdi, trzisne cijene 5-6k km i nije mi padalo na pamet da zamijenim fap filter, tada se spominjala cifra od nekih 2 milje, regeneracije razno-razne nudjene po nekim bezobraznim cijenama takodje, usput bez ikakve garancije. auto sam "morao" uzeti u nekakvoj kompenzaciji i vec je imao tu gresku odranije (plus je cijela instrument tabla svijetlila od upozorenja ko bozicno drvce, neki uhljupi vozali u svici, vjerovatno nasa bagra). otisao u zenicu kod lika koji se zove profa preko poznanika i dobio kao neki popust, ukupno 150 km softversko uklanjanje i onda ga gotovo za djaba fizicki odstranio.
poslije toga nikakvih problema, auto uredno radilo, nisam imao problema sa prljavim izduvom, barem se fizicki nije vidjelo, potrosnja mozda malo niza i mali porast snage, obzirom da je bilo veliko auto i tesko, na ovim malim se hvale da je razlika drasticna. komsija ga i dan-danas vozi a mislim da je proslo nekih 3-4 godine od tog uklanjanja. prije ovog zahvata sam danima iscitavao strane forume na ovu temu, vecinom engleske, i ne bi vjerovali koliko ljudi i tamo radi istu stvar, pa cak dobar dio njih na potpuno ispravnim autima, odnosno vade filtere koji ne pokazuju znake starosti.
dalje, za one koji vec imaju problem sa ovom greskom na autu, upozorenje da mogu lako imati pozar na autu jer se zna desiti da se gotovo potpuno zacepi filter i onda usljed pritiska dostigne tako visoko temperaturu da zapali okolna crijeva, onu plasticnu zastitu, svakako uvijek ima okolo ulja u tragovima koje potakne i olaksa nastanak plamena i mozete ostati bez auta u tren oka.
sada imam auto koje je 2011. godiste i naravno da ne bih nikad uradio ovo sto sam uradio na ovom starom, ali njegova tadasnja trzisna vrijednost nikako nije mogla opravdati taj trosak. mimo toga, volim da je na autu sve uredno, do zadnje sijalice i nekad sam gubio dane i zivce kod majstora trazeci rjesenje za neki problem za koji se mozda vecina ne bi ni osvrnula (da ne bi neko iskoristio ovo naprijed navedeno da ustvrdi nesto kao ovi sa pocetka teme, gume, kocnice, ovo-ono)
citro

#141 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by citro »

direstraits0078 wrote:Svi ležajevi koji nemaju pokretne dijelove i u kojima se osovina obrće na ulju mogu se svrstati u leteće. Zavisno od toga da li je osovina fiksna ili ne, mogu se nazvati i temeljnim. Englezi to zovu jednostavno sleeve bearing.
U terminologiji koja je prisutna na nasim prostorima letecim lezajevima se uvijek podrazumijevaju lezajevi izmedju klipnjaca i radilice. To mozes pitati bilo kojeg majstora.
Sleeve bearing na engleskom oznacava lezajeve koji su u nasoj terminologiji poznati kao klizni lezajevi, i to jeste ono o cemu govoris. To su i fiksni i leteci lezajevi radilice, npr. Postoji uljni film pod pritiskom uljne pumpe izmedju osovine i piksne (ili polusolja na radilici) po kojem se odvija mehanicko kretanje ( zato je pritisak ulja u motoru bitan) .
Sve su to lezajevi, naravno, i klizni i kuglicni i oni nosaci na trapovima koje spominjes.
Uostalom, ovdje se radi samo o terminologiji pa nije potrebno da se oko toga previse zamaramo, da ne bi beskonacno navodili primjere gdje je sta uobicajeno nazivati, nema smisla da izigravamo pametnjakovice google-ajuci i trazeci pojmove.
citroen xm

#142 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by citroen xm »

Rekoh ja davno, za putničko auto je benzinski motor majka. Još ako se kupuje polovno, ne treba ni pričati. Jest da troši nešto više, ali nema ovih skupih zajebancija, a voziš se ko čovjek. Ako je do štednje ugradiš plin i uživaš.
romeomoraprezivjeti

#143 Re: Odg: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

citroen xm wrote:Rekoh ja davno, za putničko auto je benzinski motor majka. Još ako se kupuje polovno, ne treba ni pričati. Jest da troši nešto više, ali nema ovih skupih zajebancija, a voziš se ko čovjek. Ako je do štednje ugradiš plin i uživaš.
Mislis benzinski atmosferski motor?!:-)

citroen xm

#144 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by citroen xm »

Da, benzinske turbaće baš i ne preferiram, pogotovu ove sitne od 254 kubika i 248 KS. :D
sorcerer

#145 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by sorcerer »

direstraits0078 wrote:Isto tako, na prihvatu ovjesa na šasiji imate ležaj, najčešće gumeno metalna kombinacija, za to je isto tako uobičajen naziv kod nas piksna. U svijetu se to uglavnom zove ležaj.
to se zove selen blok
citro

#146 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by citro »

U nasoj shatro terminologiji :P
citro

#147 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by citro »

bude wrote:imao sam pezoa 2.0 hdi, trzisne cijene 5-6k km i nije mi padalo na pamet da zamijenim fap filter, tada se spominjala cifra od nekih 2 milje, regeneracije razno-razne nudjene po nekim bezobraznim cijenama takodje, usput bez ikakve garancije. auto sam "morao" uzeti u nekakvoj kompenzaciji i vec je imao tu gresku odranije (plus je cijela instrument tabla svijetlila od upozorenja ko bozicno drvce, neki uhljupi vozali u svici, vjerovatno nasa bagra). otisao u zenicu kod lika koji se zove profa preko poznanika i dobio kao neki popust, ukupno 150 km softversko uklanjanje i onda ga gotovo za djaba fizicki odstranio.
poslije toga nikakvih problema, auto uredno radilo, nisam imao problema sa prljavim izduvom, barem se fizicki nije vidjelo, potrosnja mozda malo niza i mali porast snage, obzirom da je bilo veliko auto i tesko, na ovim malim se hvale da je razlika drasticna. komsija ga i dan-danas vozi a mislim da je proslo nekih 3-4 godine od tog uklanjanja. prije ovog zahvata sam danima iscitavao strane forume na ovu temu, vecinom engleske, i ne bi vjerovali koliko ljudi i tamo radi istu stvar, pa cak dobar dio njih na potpuno ispravnim autima, odnosno vade filtere koji ne pokazuju znake starosti.
dalje, za one koji vec imaju problem sa ovom greskom na autu, upozorenje da mogu lako imati pozar na autu jer se zna desiti da se gotovo potpuno zacepi filter i onda usljed pritiska dostigne tako visoko temperaturu da zapali okolna crijeva, onu plasticnu zastitu, svakako uvijek ima okolo ulja u tragovima koje potakne i olaksa nastanak plamena i mozete ostati bez auta u tren oka.
sada imam auto koje je 2011. godiste i naravno da ne bih nikad uradio ovo sto sam uradio na ovom starom, ali njegova tadasnja trzisna vrijednost nikako nije mogla opravdati taj trosak. mimo toga, volim da je na autu sve uredno, do zadnje sijalice i nekad sam gubio dane i zivce kod majstora trazeci rjesenje za neki problem za koji se mozda vecina ne bi ni osvrnula (da ne bi neko iskoristio ovo naprijed navedeno da ustvrdi nesto kao ovi sa pocetka teme, gume, kocnice, ovo-ono)
Nadam se da ti je lakse!
romeomoraprezivjeti

#148 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Ljudi u ostatku evrope uklanjaju te filtere,nije to aktuelno samo kod nas. ;-)

bude

#149 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by bude »

ma kak'i ba, pogotovo ne ovi forumashi, sve go ekolog i moralista, i usput kuronje ko afroamerikanci, ne znam samo otkud onda silne divlje deponije po ovoj zemlji kad su svi tako fini, kad se bosna povuce ostavi iza sebe milion kesa, satro sve fina raja
drndalo

#150 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by drndalo »

Ima ljudi koji kese sa smecem i bacaju tamo gdje trebaju biti, u kontejnere za smece. Isto tako koji smiju reci ljudima "ako cete vaditi PPF/FAP iz auta, zasto ste ga kupovali uopste ? Ima auta sa slicnom opremom, godistem i motorima bez toga... Sto sebi praviti problem, zasto zavisiti od "majstora" za iscupavnje ?
Post Reply