Šta da nije bilo rata 90-tih?
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#126 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?
Imao bi Yugu 45 i isao u kurvaluke. Sta ja znam sta da nije bilo. 
-
Martinez_
#127 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?
Naravno, svi ti faktori su i odvratili BG od plana unitarizacije, i?madner wrote:Rekoh da je bilo i drugih faktora osim poltickog vrha Srbije koji su se nesto pitali. Prvi Milosevic se morao praviti da je ocuvanje Jugoslavije kako bi dobio izbore u Srbiji. Vrh JNA je bio jos za ocuvanje granica itd...
No opet, da se htjelo, Slovenija bi gorila. Sami Slovenci su ocekivali upravo taj rasplet i da nece biti u stanju da pruze znacajan otpor.
Ovde se prečesto tvrdi da su Srbi nekoliko godina pred rat odustali od YU i sa tom tezom raspravljam. Tebi možda nije poznato ali bio je pokušaj antibirokratske revolucije i u Sloveniji. Samo što su tamošnje rukovodstvo i organi to u korenu sasekli.
Govorim šta se planiralo 1989. a ne sredinom 1991. kad i MZ polako aminuje raspad
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#128 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?
ali su i htjeli u Jugu, neovisno od Srba.Bodkin wrote:
pa to ti i govorim. bili bi agresori da je tamo jna otisla. i sam kazes,bjezali su ka evropi. makedonci nisu nigdje bjezali. oni su se odvojili kad je sve otislo u kurac. ali ti ja govorim da su slovenci i hrvati htjeli van juge neovisno od srba. to je taj separatizam o kojem sam pricao. i zato ti kazem, ako nisu planirali nacionalne drzave, zasto nikad nije razmatrana zajednica izmedju bih, slovenije i hr. zasto nikad nisu oformili "blok" kontra srbije. dakle uz srpski nacionalizam, dodaj slobodno hrvatski i slovenacki separatizam.
i zato juga nikad nije mogla zazivjeti i prezivjeti. jer srbin nema sta da trazi u sloveniji ili hrvatskoj. i etnicko je uvijek stavljano ispred drzavnog kao i danas
neću da ispadne da zaboravljam na krivoustog, ali srpska politika je bila ta koja je bila odlučujući faktor. ostalo su bile kalkulacije, još neformiranih do kraja, političkih elita, u republikama koje su htjele izvući iz haosa što su više mogle. haosa koji je prouzrokovala srpska hegemonistička politika, koja je imala kontinuitet od perioda čim se oslobodilo od Osmanlija.
to je ona akcija i reakcija o kojoj Martinez govori. samo ne zna odrediti početnu tačku
- animals
#129 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?
Mogla je prezivjeti samo zajednica ravnopravni drzava a Jugoslavija to nije bila...
- madner
#130 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?
Ja govorim o politickom vrhu Srbije. Ne o Srbima.Martinez_ wrote:Naravno, svi ti faktori su i odvratili BG od plana unitarizacije, i?madner wrote:Rekoh da je bilo i drugih faktora osim poltickog vrha Srbije koji su se nesto pitali. Prvi Milosevic se morao praviti da je ocuvanje Jugoslavije kako bi dobio izbore u Srbiji. Vrh JNA je bio jos za ocuvanje granica itd...
No opet, da se htjelo, Slovenija bi gorila. Sami Slovenci su ocekivali upravo taj rasplet i da nece biti u stanju da pruze znacajan otpor.
Ovde se prečesto tvrdi da su Srbi nekoliko godina pred rat odustali od YU i sa tom tezom raspravljam. Tebi možda nije poznato ali bio je pokušaj antibirokratske revolucije i u Sloveniji. Samo što su tamošnje rukovodstvo i organi to u korenu sasekli.
Govorim šta se planiralo 1989. a ne sredinom 1991. kad i MZ polako aminuje raspad
Upravo tako, ponasanje politickog vrha od dana kada je Slovenija zabranila to famozno okupljanje upravo dovodi do tog zakljucka. Kako drugacije objasniti ponasenje prema Slovenskim delegatima na kongresu KPJ?
- LBVIEW
#131 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?
Daj bolan, Bodkin pa nismo djeca, nije je doticni jucer bahnuo na forum, procitaj mu postove otkako se registrirao, samo ce ti se kasti.Bodkin wrote:to hoces da kazes da on nije ni muadib vise pa ga pod navodnike stavljas ?LBVIEW wrote:Samo ti nastavi "prati" velikosrpsko divljanje 90-tih, u suprostnosti s cinjenicama i zdravim razumom, samo nemoj kukati kad te neko svrsta uz ovu beogradsku salonsku momcad.MuaDib wrote:Zašto je MZ u okućanim skrenula kolonu JNA koja je išla ka Beogradu u BiH, zato što je potiacala i priželjkivala rat u BiH.
Zašto, zato što su Francuska i Velika Britanija imale averziju od države sa relativnom muslimanskom većinom, zato što je Njemačka spašavala Hrvatsku od ekstremnog napada JNA, zato što je Rusija htjela pokazati da je još uvjek sila koja pomaže "prijateljima", zato što je Amerika htjela da pokaže Evropi da je nesposobna. A to ništa ne bi mogli bez glupih očeva nacije, Slobe, Franje i Alije.Sto su velike sile prizeljkivale niti mozes znati, a niti to oslobada srpsku politicku vrhusku za rat,etnicko ciscenje i genocid. Sva sreca, pa je sve presudeno i dokumentirano gdje treba i na taj nacin postalo historijska cinjenica, inace bi za ovo vase guslanje mozda poneko osim vas samih i brace Rusa imao i sluha.
![]()
Cuj ti samo, kruh te rodio, na osnovu cega on konstruira teoriju zavjere:"skretanje kolone kod Okucana".![]()
![]()
![]()
Ne znas pravilno ni napisati naziv ovog zapadnoslavonskog mjesta(evo otkrih ti i geografsku poziciju, a siguran sam da, za vrijeme desavanja nisi znao ni koristiti atlas
), a "igrao" bi se politickog analiticara, moj "Muadibe".
- stiv33
#132 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?
Išlo se u kurvaluke i sa boljim autima. Yugo više bio za fukaru.Zviz wrote:Imao bi Yugu 45 i isao u kurvaluke. Sta ja znam sta da nije bilo.
-
Bodkin
#133 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?
pa ne bi je ni bilo da nije bilo srba. dalje, hrvati bi ostsali bez istre dok slovenija ne bi postojala. e sad, hrvati bi sigurno bili dio zapadnoevropskog kruga dok bi srbi pali po ruski uticaj. sta bi sa bosnom bilo? moje misljenje da ne bi opstala kao drzava bez jugoslavije i zato sam zahvalan titu i drugovima.Chmoljo wrote:ali su i htjeli u Jugu, neovisno od Srba.Bodkin wrote:
pa to ti i govorim. bili bi agresori da je tamo jna otisla. i sam kazes,bjezali su ka evropi. makedonci nisu nigdje bjezali. oni su se odvojili kad je sve otislo u kurac. ali ti ja govorim da su slovenci i hrvati htjeli van juge neovisno od srba. to je taj separatizam o kojem sam pricao. i zato ti kazem, ako nisu planirali nacionalne drzave, zasto nikad nije razmatrana zajednica izmedju bih, slovenije i hr. zasto nikad nisu oformili "blok" kontra srbije. dakle uz srpski nacionalizam, dodaj slobodno hrvatski i slovenacki separatizam.
i zato juga nikad nije mogla zazivjeti i prezivjeti. jer srbin nema sta da trazi u sloveniji ili hrvatskoj. i etnicko je uvijek stavljano ispred drzavnog kao i danasnaravno, govorim o prvoj Jugoslaviji.
neću da ispadne da zaboravljam na krivoustog, ali srpska politika je bila ta koja je bila odlučujući faktor. ostalo su bile kalkulacije, još neformiranih do kraja, političkih elita, u republikama koje su htjele izvući iz haosa što su više mogle. haosa koji je prouzrokovala srpska hegemonistička politika, koja je imala kontinuitet od perioda čim se oslobodilo od Osmanlija.
to je ona akcija i reakcija o kojoj Martinez govori. samo ne zna odrediti početnu tačku
dalje, ja i dalje tvrdim da hrvati i slovenci nisu odlucili da odu kad su srbi krenuli sa nacionalizmom. tu se ne slazemo. ispade da su oni bili veliki jugosloveni dok srbi nisu odlucili da iskopaju kosti. pa da je tako, ne bi rjesenje bilo izlazak nego borba za tu istu drzavu. ali cinjenica je da je nikad nisu prihvatili.
zajebavam te malo mada muadib u prosjeku pise dobre postove ali se ljudi kace za ektremeLBVIEW wrote:
Daj bolan, Bodkin pa nismo djeca, nije je doticni jucer bahnuo na forum, procitaj mu postove otkako se registrirao, samo ce ti se kasti.Vec videno na ovom forumu, od one budaletrine "Ibre" do "ustase Jurice".
- ljevoruki
#134 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?
Davne 1997. godine sam bio na jednom prijemu i tu upoznao Francis Boyle, pravnog savjetnika bosanske vlade na sudu u Hagu.
Otvoreno sam ga pitao je li se mogao izbjeci rat u bivsoj Jugoslaviji i njegov odgovor je bio:
"Ne, sa onakvim Milosevicem rat se nije mogao izbjeci."
Danas naglabati sbb kbb je besmisleno, kad malo pogledas oko sebe i vidis gdje su i koliko su napredovale u svim segmentima drustva zemlje bivseg istocnog bloka onda pomislis da smo i mi mogli barem dostici taj nivo.
Ceska, Slovacka, Poljska pa i Portugal i Grcka su mogli biti mjera, nisu i tu treba da zavrsi ova prica.
Dok je nama Bakira, Zukica i Radeljasa imamo mi o cemu brinuti i razmisljati.
Najmanje o proslosti, buducnost je problematicna i neizvjesna.

Otvoreno sam ga pitao je li se mogao izbjeci rat u bivsoj Jugoslaviji i njegov odgovor je bio:
Danas naglabati sbb kbb je besmisleno, kad malo pogledas oko sebe i vidis gdje su i koliko su napredovale u svim segmentima drustva zemlje bivseg istocnog bloka onda pomislis da smo i mi mogli barem dostici taj nivo.
Ceska, Slovacka, Poljska pa i Portugal i Grcka su mogli biti mjera, nisu i tu treba da zavrsi ova prica.
Dok je nama Bakira, Zukica i Radeljasa imamo mi o cemu brinuti i razmisljati.
Najmanje o proslosti, buducnost je problematicna i neizvjesna.
-
Hlapoje
#135 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?
Gazimestan 1989?Chmoljo wrote:
nije zaživjela zato što je prvo ubijena u Srbiji. Gazimestan, 1989.
a kako su gurali pod tepih? krili Maksa Luburića? sakrivali masovne grobnice, pa pravili sekundarne? dopuštali zločincima da budu u policijski i državnim strukturama? krili zločine?
hm...
I danas zaspem od dosade kad probam saslušati taj tipični komunistički referat, koji je Milošević pročitao na Gazimestanu.
Priznajem da su Srbi očekivali više nacionalnog zanosa u tom obraćanju.
A očekivali su i drugi, pa su se vratili razočarani...ali ipak, navodno zgroženi najavljenim "bitkama, koje nisu oružane, ali možda i jesu".
Tu su se valjda svi trgli iz decenijskog sna i zabluda o bratstvu i jedinstvu, pa Hrvati brže bolje sa bespuća povijesne zbilje dovode formalnog komunističkog disidenta Franju Tudjmana, poštovaoca genocida kao metode, već sa razradjenim vezama u ustaškoj emigraciji.
Nema veze što je HDZ osnovan pre Gazimestana. Možda bi Račan pobedio na izborima, da Slobo nije najavio "bitke, koje nisu oružane, ali možda i jesu".
Aha...šio mi ga Djura.
Komunisti jesu krili masovne grobnice?
Koja je to otkopana?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#136 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?
aha... Jugoslavija se raspala jer su se Hrvati okrenuli ustaškim vođama, a Srbi su ipak birali umjerenog Miloševića koji im je obećao bolje sutra, više radnih mjesta i socijalni mir.Hlapoje wrote: Gazimestan 1989?
I danas zaspem od dosade kad probam saslušati taj tipični komunistički referat, koji je Milošević pročitao na Gazimestanu.
Priznajem da su Srbi očekivali više nacionalnog zanosa u tom obraćanju.
A očekivali su i drugi, pa su se vratili razočarani...ali ipak, navodno zgroženi najavljenim "bitkama, koje nisu oružane, ali možda i jesu".
Tu su se valjda svi trgli iz decenijskog sna i zabluda o bratstvu i jedinstvu, pa Hrvati brže bolje sa bespuća povijesne zbilje dovode formalnog komunističkog disidenta Franju Tudjmana, poštovaoca genocida kao metode, već sa razradjenim vezama u ustaškoj emigraciji.
Nema veze što je HDZ osnovan pre Gazimestana. Možda bi Račan pobedio na izborima, da Slobo nije najavio "bitke, koje nisu oružane, ali možda i jesu".
Aha...šio mi ga Djura.
Komunisti jesu krili masovne grobnice?
Koja je to otkopana?
ok... jasno.
ovako su se krili zločini...
Krv je moje svjetlo i moja tama.
Blaženu noć su meni iskopali
Sa sretnim vidom iz očinjih jama;
Od kaplja dana bijesni oganj pali
Krvavu zjenu u mozgu, ko ranu.
Moje su oči zgasle na mome dlanu.
suptilni pjesnički sadržaji, sa sakrivenim porukama koje su promakle komunističkoj cenzuri.Bilo je to u nekoj zemlji seljaka
na brdovitom Balkanu,
umrla je mučeničkom smrću
četa đaka
u jednom danu.
-
bole1st
#137 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?
Pitaj Mila Djukanovica, mozda ima drukcije misljenje.ljevoruki wrote:Davne 1997. godine sam bio na jednom prijemu i tu upoznao Francis Boyle, pravnog savjetnika bosanske vlade na sudu u Hagu.
-
sreten75
#138 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?
a sta je konkretno srbija uradila,sta je konkretno srbija uzela od hrvatske i slovenije,pa da slovenci i hrvati krenu u seperatizam,,,sta,,jesul ukinute republike,,staa,,mozete vi pricati sta hocete,posle nezavisnosti hrvatske jna se povukla iz hrvatske,,da se razumijemo bilo je dobrovoljaca iz srbije,,ako konkretno vojska srbije nije posle povlacenja jna ulazila u sukob sa hrvatskom vojskom,ali jesu razni seselji,arkani isli ratovati za srbe u u hrvatskoj,
meni je svejedno ja znam da je vama srbija krivac za sve,,ali konkretno srbija je nagovarala srbe u krajini da prihvate autonomiju tamo,,srbi tamo to nisu htjeli.
srbija je insistirala da republika srpska prihvati vens ovenov plan,,u kome ne bi bilo rs vec neke regije,,skupstina rs je to odbila,,i za kaznu milosevic zatvori srbima iz rs granicu za ulazak u srbiju
ja ne znam sta vi hocete od te srbije,,pomoc jeste slala i u hrani i u naoruzanju,,jel jedan je to narod,,ali srbija sa svojom drzavnom vojskom nije krenula u rat,,mozete vi mastati sta hocete ali srbija da je sa svim svojim ljudskim i vojnim kapacitetima krenula na hrvatsku ili bosnu,sto bi rekli sumadicu,djoku bi se vi obranili,,
meni je svejedno ja znam da je vama srbija krivac za sve,,ali konkretno srbija je nagovarala srbe u krajini da prihvate autonomiju tamo,,srbi tamo to nisu htjeli.
srbija je insistirala da republika srpska prihvati vens ovenov plan,,u kome ne bi bilo rs vec neke regije,,skupstina rs je to odbila,,i za kaznu milosevic zatvori srbima iz rs granicu za ulazak u srbiju
ja ne znam sta vi hocete od te srbije,,pomoc jeste slala i u hrani i u naoruzanju,,jel jedan je to narod,,ali srbija sa svojom drzavnom vojskom nije krenula u rat,,mozete vi mastati sta hocete ali srbija da je sa svim svojim ljudskim i vojnim kapacitetima krenula na hrvatsku ili bosnu,sto bi rekli sumadicu,djoku bi se vi obranili,,
- dust in the wind
#139 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?
pa boze mili, ova pjesma za cetu djaka je pjsma o djacima ubijem , mislim 1941. godine u kragujevcu od strane nacista.... e svasta, sta sve covjek nece cuti... nema skrivenu poruku...
-
sreten75
#140 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?
ma alija da je imao trecinu paameti mile djukanovica bosna bi sad bila nezavisna zemlja ekonomski u ravani sa hrvatskom,a muslimani bi bili preko 55 posto stanovnistva ALI NA TERITORIJI CITAVE ZEMLJE ne u trokutu sarajevo tuzla zenica,samo da je sacekao da se rijese problemi sa hrvatskom i referendum odgodi za 10 god,bole1st wrote:Pitaj Mila Djukanovica, mozda ima drukcije misljenje.ljevoruki wrote:Davne 1997. godine sam bio na jednom prijemu i tu upoznao Francis Boyle, pravnog savjetnika bosanske vlade na sudu u Hagu.
- seln
#141 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?
Ma, dusa draga, nasa srbijica...da je nema, trebalo bi je izmisliti, toliko je dobra.sreten75 wrote:a sta je konkretno srbija uradila,sta je konkretno srbija uzela od hrvatske i slovenije,pa da slovenci i hrvati krenu u seperatizam,,,sta,,jesul ukinute republike,,staa,,mozete vi pricati sta hocete,posle nezavisnosti hrvatske jna se povukla iz hrvatske,,da se razumijemo bilo je dobrovoljaca iz srbije,,ako konkretno vojska srbije nije posle povlacenja jna ulazila u sukob sa hrvatskom vojskom,ali jesu razni seselji,arkani isli ratovati za srbe u u hrvatskoj,
- Mister Yes
#142 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?
Rat se nije mogao izbjeći početkom devedesetih. Ali da su Tito i društvo to htjeli mogli su stvoriti takvu Jugoslaviju koja se nikad ne bi raspala. Ipak danas je više nego očigledno da su imali upravo suprotan cilj.....
Srbi su veliku grešku napravili nakon prvog svjetskog rata. Tačnije Aleksandar Karađorđević. Umjesto da se fokusirao na teritorije gdje su živjeli Srbi i samo BiH pripojio Srbiji njemu je zinula guzica za svim teritorijama gdje su živjeli južni sloveni. Kontao čovjek da će biti većina i da će vremenom asimilirati sve ostale. Pri tome je bio toliko neoprezan da je dozvolio da se formiranje te Jugoslavije (prvo SHS) definiše kao unija SHS i Srbije. Cijenu te greške će Srbi platiti upravo početkom devedesetih. Jer i tada će se Srbi zapadno od Drine u međunarodnim krugovima (Badinterova komisija) tretirati posebno od Srba istočno od Drine upravo zahvaljajući tome što su u prvu Jugoslaviju ušli kao dio SHS entiteta a ne kao dio Srbije.
Anyway, Srbi i Hrvati su se fino dogovorili pred početak drugog svjetskog rata i podjelili BiH između sebe. Ali onda na scenu stupa Tito i vraća u život BiH čime najviše šteti upravo Srbima koji su u tom trenutku bili većina u BiH (dodatno im je zavukao sa Makedonijom, Kosovom i Vojvodinom naravno). I tako vrijeme prolazi a Srbi sele iz BiH u Srbiju dok Hrvati sele iz BiH u Hrvatsku čime BiH postaje većinski Muslimanska.
Naravno, Tito je imao opciju da stvara čvrstu Jugoslaviju koja se ne bi tako lako raspala. Prije svega je još u startu mogao definisati da Jugoslavija stvara administrativne jedinice (republike) a ne onako kako je definisao (prvo republike koje se zatim udružuju u Jugoslaviju). Zatim je mogao formirati više manjih oblasti (kantona) koje bi bile na regionalnom a ne etničkom principu. Pa je mogao iz popisa izbaciti pitanja o nacionalnosti, religiji i jeziku. Pa ne praviti ustav iz 74-e koji je još olakšao podjelu. Itd. itd. Ali on je radio upravo suprotno upravo zato da naudi ideji velike Srbije.
Padom komunizma u Evropi bilo je neminovno da i Jugoslavija odbaci tu ideologiju. Ali upravo je ta ideologija bila jedino vezivno tkivo između naroda u Jugoslaviji. Ili da budemo precizniji, jednopartijski sistem je bio jedini način da Jugoslavija funkcioniše. Uvođenje višepartijskog sistema nužno je značilo i formiranje stranaka na osnovu identiteta koji su preostali a naravno da će oni biti etnički prije svega. Iz toga sljedi da bi oni kojih je više uvijek mogli vladati onima kojih je manje. To se moglo držati pod kontrolom sam jednopartijskim sistemom i naravno da je uvođenjem višepartijskog sistema krenuo haos.
Ipak ko zna kako bi se sve završilo da Srbi nisu tako loše stajali po pitanju demografije. Kosovo je još ranije postalo dominantno Albansko a i BiH je postajala dominantno Muslimanska. Vremena za čekanje više nije bilo. Milošević je pokušao ispraviti raniju grešku kralja Aleksandra ali bilo je prekasno. Drina je već postala međunarodno priznata granica a konstitutivnost Srba zapadno od Drine odvojena od konstitutivnosti Srba istočno od Drine.
Centralna/glavna ulica u Sarajevu bi jednim djelom trebala da se zove po Aleksandru Karađorđeviću a drugim djelom po Josipu Brozu. Dva najzaslužnija čovjeka što je BiH danas država.
Srbi su veliku grešku napravili nakon prvog svjetskog rata. Tačnije Aleksandar Karađorđević. Umjesto da se fokusirao na teritorije gdje su živjeli Srbi i samo BiH pripojio Srbiji njemu je zinula guzica za svim teritorijama gdje su živjeli južni sloveni. Kontao čovjek da će biti većina i da će vremenom asimilirati sve ostale. Pri tome je bio toliko neoprezan da je dozvolio da se formiranje te Jugoslavije (prvo SHS) definiše kao unija SHS i Srbije. Cijenu te greške će Srbi platiti upravo početkom devedesetih. Jer i tada će se Srbi zapadno od Drine u međunarodnim krugovima (Badinterova komisija) tretirati posebno od Srba istočno od Drine upravo zahvaljajući tome što su u prvu Jugoslaviju ušli kao dio SHS entiteta a ne kao dio Srbije.
Anyway, Srbi i Hrvati su se fino dogovorili pred početak drugog svjetskog rata i podjelili BiH između sebe. Ali onda na scenu stupa Tito i vraća u život BiH čime najviše šteti upravo Srbima koji su u tom trenutku bili većina u BiH (dodatno im je zavukao sa Makedonijom, Kosovom i Vojvodinom naravno). I tako vrijeme prolazi a Srbi sele iz BiH u Srbiju dok Hrvati sele iz BiH u Hrvatsku čime BiH postaje većinski Muslimanska.
Naravno, Tito je imao opciju da stvara čvrstu Jugoslaviju koja se ne bi tako lako raspala. Prije svega je još u startu mogao definisati da Jugoslavija stvara administrativne jedinice (republike) a ne onako kako je definisao (prvo republike koje se zatim udružuju u Jugoslaviju). Zatim je mogao formirati više manjih oblasti (kantona) koje bi bile na regionalnom a ne etničkom principu. Pa je mogao iz popisa izbaciti pitanja o nacionalnosti, religiji i jeziku. Pa ne praviti ustav iz 74-e koji je još olakšao podjelu. Itd. itd. Ali on je radio upravo suprotno upravo zato da naudi ideji velike Srbije.
Padom komunizma u Evropi bilo je neminovno da i Jugoslavija odbaci tu ideologiju. Ali upravo je ta ideologija bila jedino vezivno tkivo između naroda u Jugoslaviji. Ili da budemo precizniji, jednopartijski sistem je bio jedini način da Jugoslavija funkcioniše. Uvođenje višepartijskog sistema nužno je značilo i formiranje stranaka na osnovu identiteta koji su preostali a naravno da će oni biti etnički prije svega. Iz toga sljedi da bi oni kojih je više uvijek mogli vladati onima kojih je manje. To se moglo držati pod kontrolom sam jednopartijskim sistemom i naravno da je uvođenjem višepartijskog sistema krenuo haos.
Ipak ko zna kako bi se sve završilo da Srbi nisu tako loše stajali po pitanju demografije. Kosovo je još ranije postalo dominantno Albansko a i BiH je postajala dominantno Muslimanska. Vremena za čekanje više nije bilo. Milošević je pokušao ispraviti raniju grešku kralja Aleksandra ali bilo je prekasno. Drina je već postala međunarodno priznata granica a konstitutivnost Srba zapadno od Drine odvojena od konstitutivnosti Srba istočno od Drine.
Centralna/glavna ulica u Sarajevu bi jednim djelom trebala da se zove po Aleksandru Karađorđeviću a drugim djelom po Josipu Brozu. Dva najzaslužnija čovjeka što je BiH danas država.
-
sreten75
#143 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?
ma joj ta srbijica i sad je najveca drzava u regonu sa najvise stanovnistva u regionu,sa najvecim gradom u regionu,sa nejvecom dvoranom u regionu,sa najvecim stadionom u regionu,bg je jos uvijek centar svih zbivanja ne idu pjevaci iz srbije da snimaju u sarajevo vec obrnuto,seln wrote:Ma, dusa draga, nasa srbijica...da je nema, trebalo bi je izmisliti, toliko je dobra.sreten75 wrote:a sta je konkretno srbija uradila,sta je konkretno srbija uzela od hrvatske i slovenije,pa da slovenci i hrvati krenu u seperatizam,,,sta,,jesul ukinute republike,,staa,,mozete vi pricati sta hocete,posle nezavisnosti hrvatske jna se povukla iz hrvatske,,da se razumijemo bilo je dobrovoljaca iz srbije,,ako konkretno vojska srbije nije posle povlacenja jna ulazila u sukob sa hrvatskom vojskom,ali jesu razni seselji,arkani isli ratovati za srbe u u hrvatskoj,
nemate vi toliki problem sa srbima iz srbije briga njih za bosnu i rs,ali srbe u rs itekako zanima i bosna a pogotovo rs,
- madner
#144 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?
Jao mistera suplje teorije i kolicine gluposti. Nema paragrafa da je tacan. 
- seln
#145 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?
U pravu si, uzasno vam zavidimo na bre sava centru i bre cajkamasreten75 wrote:ma joj ta srbijica i sad je najveca drzava u regonu sa najvise stanovnistva u regionu,sa najvecim gradom u regionu,sa nejvecom dvoranom u regionu,sa najvecim stadionom u regionu,bg je jos uvijek centar svih zbivanja ne idu pjevaci iz srbije da snimaju u sarajevo vec obrnuto,seln wrote:Ma, dusa draga, nasa srbijica...da je nema, trebalo bi je izmisliti, toliko je dobra.sreten75 wrote:a sta je konkretno srbija uradila,sta je konkretno srbija uzela od hrvatske i slovenije,pa da slovenci i hrvati krenu u seperatizam,,,sta,,jesul ukinute republike,,staa,,mozete vi pricati sta hocete,posle nezavisnosti hrvatske jna se povukla iz hrvatske,,da se razumijemo bilo je dobrovoljaca iz srbije,,ako konkretno vojska srbije nije posle povlacenja jna ulazila u sukob sa hrvatskom vojskom,ali jesu razni seselji,arkani isli ratovati za srbe u u hrvatskoj,
nemate vi toliki problem sa srbima iz srbije briga njih za bosnu i rs,ali srbe u rs itekako zanima i bosna a pogotovo rs,
-
sreten75
#146 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?
ma srbi su gledajuci nauku pametan narod ali gledajuci politiku i zadnjih 100 god nema glupljeg narod,,,taj aleksandar karedjordjevic je mogao bosnu pripojiti srbiju,makedonija je ionako bila u sastavu srbije.vojvodinu je dobio,,
ali covjek htjeo granicu do austrije,,
dalje patom pada berlinskog zida svi narodi se polako okrecu americi srbi ostaju okrenuti rusima
nato trazio baze na kosovu,milosevic ne da,,kasnije da,ali nato razorio pola srbije,
rusija se sad vraca gdje joj mjesto, a srbija samo gleda u eu kao upregnut konj.
ali covjek htjeo granicu do austrije,,
dalje patom pada berlinskog zida svi narodi se polako okrecu americi srbi ostaju okrenuti rusima
nato trazio baze na kosovu,milosevic ne da,,kasnije da,ali nato razorio pola srbije,
rusija se sad vraca gdje joj mjesto, a srbija samo gleda u eu kao upregnut konj.
-
Hlapoje
#147 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?
Kakve veze ima pesma Desanke Maksimović i steljanje djaka u Kragujevcu, sa guranjem pod tepih medjunacionalnih zločina u SFRJ?Chmoljo wrote:
suptilni pjesnički sadržaji, sa sakrivenim porukama koje su promakle komunističkoj cenzuri.
Nemačke zločine komunisti nisu skrivali. Dapače...njih su potencirali.
Problem su bili ovi drugi "bratski" zločini.
Genocid se desio u NDH, a Tito nije našao za shodno za svog života da jednom obidje Jasenovac.
Nikad!
Jel ti to nešto govori?
Zamisli Aliju Izetbegovića da vlada 35 godina nakon rata, a nikad da ne ode u Srebrenicu.
20 godina od završetka WWII, porodicama pobijenih u Jasenovcu nije dozvoljavano da obidju to stratište. Jasenovac je dve decenije bio u ruševinama, a na mestu najgorih zločina sadjene su poljoprivredne kulture.
Tek nakon spontanog velikog mimohoda kojeg su organizovale porodice poklanih na Kozari i Potkozarju, podignut je spomen kompleks 1966 godine. A i tad su zabeleženi necivilizacijski ispadi Ivana Steve Krajačića, koji se do poslednjeg dana protivio bilo kakvom obeležavanju Jasenovca.
Jednostavno...to je bilo političko pitanje. Nije se moglo graditi novo društvo, nova država, bratstvo i jedinstvo na "tim" žrtvama.
Jedan diskutant ovde, želeći da ispadne jako pametan, napisao je da genocida nad Srbima u stvari nije ni bilo...jer nema nigde presude za genocid.
Pa u neku ruku je u pravu.
Nema presude. Nije imao ko da sudi, niti je hteo.
Da nije bilo Jevreja, koji su u optužnici protiv Ajhmana potkačili i NDH...ispalo bi da nikakvog genocida u toj ustaškoj tvorevini nije bilo.
- Mister Yes
#148 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?
Bolje vrabac u ruci nego golub na grani. On krenuo da uhvati goluba i sad nema ni vrapca. Megalomanstvo se plaća.sreten75 wrote:ma srbi su gledajuci nauku pametan narod ali gledajuci politiku i zadnjih 100 god nema glupljeg narod,,,taj aleksandar karedjordjevic je mogao bosnu pripojiti srbiju,makedonija je ionako bila u sastavu srbije.vojvodinu je dobio,,
ali covjek htjeo granicu do austrije,
Moguće je da danas Bošnjaci rade sličnu grešku. Mogli su se fokusirati samo na Federaciju i zajedno sa Srbima furati ideju da su entiteti države koje su se ujedinile u BiH. I eto ga 51% sigurnih. Ovako ako entiteti nisu države (a nisu) već samo stvar unutrašnjeg uređenja onda se sutra to unutrašnje uređenje može promjeniti i umjesto dva da imamo tri entiteta. Pa onda nekad svaki entitet svojim putem i osta Bošnjacima 33% BiH. A opet ko zna. Krhko je znanje.
- madner
#149 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?
Vaistinu, do juce bio covjek Bosnjak.Mister Yes wrote:Bolje vrabac u ruci nego golub na grani. On krenuo da uhvati goluba i sad nema ni vrapca. Megalomanstvo se plaća.sreten75 wrote:ma srbi su gledajuci nauku pametan narod ali gledajuci politiku i zadnjih 100 god nema glupljeg narod,,,taj aleksandar karedjordjevic je mogao bosnu pripojiti srbiju,makedonija je ionako bila u sastavu srbije.vojvodinu je dobio,,
ali covjek htjeo granicu do austrije,
Moguće je da danas Bošnjaci rade sličnu grešku. Mogli su se fokusirati samo na Federaciju i zajedno sa Srbima furati ideju da su entiteti države koje su se ujedinile u BiH. I eto ga 51% sigurnih. Ovako ako entiteti nisu države (a nisu) već samo stvar unutrašnjeg uređenja onda se sutra to unutrašnje uređenje može promjeniti i umjesto dva da imamo tri entiteta. Pa onda nekad svaki entitet svojim putem i osta Bošnjacima 33% BiH. A opet ko zna. Krhko je znanje.Možda se rizik isplati i zaista jednog dana dobiju 100%. Lopta je okrugla.
- Milan N
#150 Re: Šta da nije bilo rata 90-tih?
@Hlapoje
Sve se to nakupilo i eksplodiralo. Kao smišljeno.
Srbe su lako podigli na noge sa tom pričom. O mržnji prema ''osmanlijama'' da ne pričam.
Sve se to nakupilo i eksplodiralo. Kao smišljeno.
Srbe su lako podigli na noge sa tom pričom. O mržnji prema ''osmanlijama'' da ne pričam.