Montazne Kuce Krivaja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
muzicar_iz_parka

#126 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by muzicar_iz_parka »

Najbolje praviti od armiranog betona debljine 30ak cm da bi se bilo sigurno od bilo kakvog metka, trebalo bi moci izrzat i kalibar do 122 mm, preko ne znam. :D
Basvod

#127 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by Basvod »

VjecitiStudent wrote:
Basvod wrote:
sumirprimus wrote:pa valjda kad ostarim svejedno je, svakako ce djeca vec prodavat jelde... :D
Sta ce prodati?
Da li bi ti kupio i uselio u montaznu kucu staru 50 godina? To se rusi.

A pogledaj cijene zidanih kuca, nebitno kakve su, po sarajevskim brdima. Neko ih prije 50 godina ozidao za npr. 50.000 km a danas vrijede 500.000 km.
Te cijene je nabildao plac i lokacija, sama kuca može biti i od trske.
Nije ista cijena, u tom slucaju prodajes plac i dozvolu a ne kucu. Takva kuca umanjuje vrijednost jer rusenje i odvoz na otpad kosta.
Tako ce za 30 godina svi ovi sto se zezaju sa montaznim kucama svoje voziti na otpad.
semirsar

#128 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by semirsar »

Basvod wrote:
karanana wrote:pa ako daju garanciju od 50 godina, onda vjerujem da mogu 50ak najmanje. a ne znam zasto ne i vise uz neku vrstu odrzavanja.
ne znam, nemam primjer neke koja stoji 50 godina.
imas li ti primjer neke koja se srusila ili koju su crvi pojeli ranije?
Nema ni jedne da stoji 50 godina.
Ulazio sam u montazne kuce stare 30tak godina, kad je to bilo popularno i boze sacuvaj. Moze ona mozda izdrzati i 100 godina al ne daj boze ziviti u takvom smradu i vlagi.
Odmah iznad Skenderije postoji par nizova montaznih kuca od kojih su neke izgradjene krajem sezdesetih, za potrebe smjestaja radnika tadasnjih gradilista na Skenderiji i okolini. Kako vidim, sve do ijedne jos uvijek stoje i ljudi zive u njima. Sudeci po voznom parku ispred kuca, ne bih rekao da je neka sirotinja u pitanju. Sve je u odrzavanju, mo's ti imati i atomsko skloniste, al' ak' nejmas pojma ili ne zelis da odrzavas djaba ti sve, raspada se pa tako i ti u njemu.
ami8

#129 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by ami8 »

.
VjecitiStudent

#130 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by VjecitiStudent »

Basvod wrote:
VjecitiStudent wrote:
Basvod wrote: Sta ce prodati?
Da li bi ti kupio i uselio u montaznu kucu staru 50 godina? To se rusi.

A pogledaj cijene zidanih kuca, nebitno kakve su, po sarajevskim brdima. Neko ih prije 50 godina ozidao za npr. 50.000 km a danas vrijede 500.000 km.
Te cijene je nabildao plac i lokacija, sama kuca može biti i od trske.
Nije ista cijena, u tom slucaju prodajes plac i dozvolu a ne kucu. Takva kuca umanjuje vrijednost jer rusenje i odvoz na otpad kosta.
Tako ce za 30 godina svi ovi sto se zezaju sa montaznim kucama svoje voziti na otpad.
To je sve marginalno, u odnosu na ukupnu cijenu.
Jednu takvu, zidanu, u mom komsiluku je bager poravnao i kamion odvezao za svega dva dana.
Basvod

#131 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by Basvod »

semirsar wrote:
Basvod wrote:
karanana wrote:pa ako daju garanciju od 50 godina, onda vjerujem da mogu 50ak najmanje. a ne znam zasto ne i vise uz neku vrstu odrzavanja.
ne znam, nemam primjer neke koja stoji 50 godina.
imas li ti primjer neke koja se srusila ili koju su crvi pojeli ranije?
Nema ni jedne da stoji 50 godina.
Ulazio sam u montazne kuce stare 30tak godina, kad je to bilo popularno i boze sacuvaj. Moze ona mozda izdrzati i 100 godina al ne daj boze ziviti u takvom smradu i vlagi.
Odmah iznad Skenderije postoji par nizova montaznih kuca od kojih su neke izgradjene krajem sezdesetih, za potrebe smjestaja radnika tadasnjih gradilista na Skenderiji i okolini. Kako vidim, sve do ijedne jos uvijek stoje i ljudi zive u njima. Sudeci po voznom parku ispred kuca, ne bih rekao da je neka sirotinja u pitanju. Sve je u odrzavanju, mo's ti imati i atomsko skloniste, al' ak' nejmas pojma ili ne zelis da odrzavas djaba ti sve, raspada se pa tako i ti u njemu.
Pa kako ces odrzavati montaznu kucu?
Svako malo sklapati i rasklapati, mjenjati panele. :-)
Ima li potrebe za tim?
Alfons Kauders

#132 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by Alfons Kauders »

Basvod wrote: Nije ista cijena, u tom slucaju prodajes plac i dozvolu a ne kucu. Takva kuca umanjuje vrijednost jer rusenje i odvoz na otpad kosta.
pa imas i klasicnih kuca starih 30 godina koje su zrele za rusenje, ako nisu dobro uradjene ili dobro odrzavane

zapravo naslijedio sam takvu vikendicu, pa eto bujrum, ako si musterija da se napravimo :D
Alfons Kauders

#133 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by Alfons Kauders »

Basvod wrote: Pa kako ces odrzavati montaznu kucu?
Ima li potrebe za tim?
paziti da ne prokisnjava, uraditi dobru izolaciju u temelju i to je to...
Basvod

#134 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by Basvod »

VjecitiStudent wrote:
Jednu takvu, zidanu, u mom komsiluku je bager poravnao i kamion odvezao za svega dva dana.
Moze za dan. Al treba platiti bager, kamione i stovariste otpadnog materijala, sto je udaljenije to je veselija cijena.
Basvod

#135 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by Basvod »

Alfons Kauders wrote:
Basvod wrote: Nije ista cijena, u tom slucaju prodajes plac i dozvolu a ne kucu. Takva kuca umanjuje vrijednost jer rusenje i odvoz na otpad kosta.
pa imas i klasicnih kuca starih 30 godina koje su zrele za rusenje, ako nisu dobro uradjene ili dobro odrzavane

zapravo naslijedio sam takvu vikendicu, pa eto bujrum, ako si musterija da se napravimo :D
Neka hvala, vidim da kod tebe nista ne valja. :lol:
karanana

#136 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by karanana »

da ponovim zakljucak a koji se moze vidjeti iz prethodnih komentara:
kod nas je percepcija montazne kuce da je to kartonska kutija na sklapanje i rasklapanje. nesto tipa kamp prikolice ali jos nestabilnije i kraceg vijeka.
Alfons Kauders

#137 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by Alfons Kauders »

Basvod wrote:
VjecitiStudent wrote:
Moze za dan. Al treba platiti bager, kamione i stovariste otpadnog materijala, sto je udaljenije to je veselija cijena.
nije to skupo kao sto mislis... da udjes na "cist" plac opet moras raditi zemljane radove, kopati temelj, prevoziti zemlju... rijec je o par milja posla, ovisno o povrsini, dubini i konfiguraciji terena

ako uzmemo da kuca sa zemljistvem, svim dozvolama i prikljuccima kosta 200 milja, onda je fakat rijec o zanemarivom trosku
Alfons Kauders

#138 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by Alfons Kauders »

Basvod wrote:
Alfons Kauders wrote:

Neka hvala, vidim da kod tebe nista ne valja. :lol:
valja, kako ne valja?

kad sam radio sebi, radio sam kako treba... 0 zamjerki, osim par sitnica prije useljenja (npr. lose uradjena keramika na jednoj terasici)... gotivan blok, gotivan crijep, stolarija kakva je isla u bosmal, fasada itd - sve odradjeno kako struka nalaze

ali haman sad trebam dokazivati da je sve uradjeno kako treba tako sto cu pljuvati montazne kuce? :-)
Alfons Kauders

#139 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by Alfons Kauders »

karanana wrote:da ponovim zakljucak a koji se moze vidjeti iz prethodnih komentara:
kod nas je percepcija montazne kuce da je to kartonska kutija na sklapanje i rasklapanje. nesto tipa kamp prikolice ali jos nestabilnije i kraceg vijeka.
ja bolan - raja krs kamp prikolice koristi po 30 godina, a eto kuce ce se raspasti :D
VjecitiStudent

#140 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by VjecitiStudent »

Basvod wrote:
VjecitiStudent wrote:
Ako se neko vec uvaljuje pola miliona za nekretninu na padinama Sarajeva, skoro potpuno je nebitno sta ce zateci na placu.
semirsar

#141 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by semirsar »

Basvod wrote:
semirsar wrote:
Basvod wrote: Nema ni jedne da stoji 50 godina.
Pa kako ces odrzavati montaznu kucu?
Ima li potrebe za tim?
E ne znam to, ali imam primjer u komsiluku gdje sam zivio prije se nego se kupio stan. Naime,tamo negdje sedamdesetih dva brata zajedno poceli zidati i zavrsili izgradnju svojih kuca na placevima jedan do drugog, zajedno uselili u par dana... Danas, ni u snu ne bi pomislio da su te kuce isto godiste.
Alfons Kauders

#142 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by Alfons Kauders »

semirsar wrote: E ne znam to, ali imam primjer u komsiluku gdje sam zivio prije se nego se kupio stan. Naime,tamo negdje sedamdesetih dva brata zajedno poceli zidati i zavrsili izgradnju svojih kuca na placevima jedan do drugog, zajedno uselili u par dana... Danas, ni u snu ne bi pomislio da su te kuce isto godiste.
sve se mora odrzavati i sve ima rok trajanja... od stiropora i fasade do krova i stolarije

pa koliko tema na forumu ima o renoviranju stanova, gdje ljudi nerijetko ulupaju cetvrtinu vrijednosti stana u renoviranje? dakle plate kvadrat 1500, a onda moraju skrsiti jos 500 po kvadratu... to nije nimalo neobicno, svi znamo ljudi koji su potrosili metar para da srede svoje stanove (i ja bi prvi, nije mi zao potrositi na to)

a oko kuca je jos vise posla... na stanu ne moras brinuti o fasadi, krovu itd... e jedno je sad ako si uzeo za par stotina milja neku austrougarsku vilu ili dalmatinsku kamenu kucu pa je sredjujes da bude ko nesto iz sapunica - naravno da se u to vrijedi ulagati...

ali zamislimo obicnu kucu, recimo gradjenu pedesetih ili sezdesetih... pa zamijeni krov, pa fasadu, pa stolariju... i na kraju kihnes dosta vise nego za stan... koliko se onda to isplati?
semirsar

#143 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by semirsar »

Alfons Kauders wrote:
semirsar wrote: E ne znam to, ali imam primjer u komsiluku gdje sam zivio prije se nego se kupio stan. Naime,tamo negdje sedamdesetih dva brata zajedno poceli zidati i zavrsili izgradnju svojih kuca na placevima jedan do drugog, zajedno uselili u par dana... Danas, ni u snu ne bi pomislio da su te kuce isto godiste.
sve se mora odrzavati i sve ima rok trajanja... od stiropora i fasade do krova i stolarije

pa koliko tema na forumu ima o renoviranju stanova, gdje ljudi nerijetko ulupaju cetvrtinu vrijednosti stana u renoviranje? dakle plate kvadrat 1500, a onda moraju skrsiti jos 500 po kvadratu... to nije nimalo neobicno, svi znamo ljudi koji su potrosili metar para da srede svoje stanove (i ja bi prvi, nije mi zao potrositi na to)

a oko kuca je jos vise posla... na stanu ne moras brinuti o fasadi, krovu itd... e jedno je sad ako si uzeo za par stotina milja neku austrougarsku vilu ili dalmatinsku kamenu kucu pa je sredjujes da bude ko nesto iz sapunica - naravno da se u to vrijedi ulagati...

ali zamislimo obicnu kucu, recimo gradjenu pedesetih ili sezdesetih... pa zamijeni krov, pa fasadu, pa stolariju... i na kraju kihnes dosta vise nego za stan... koliko se onda to isplati?
E to je ono sto sam htjeo naglasiti svojim pisanjem na ovoj temi, nece ni kamena kuca biti dobar dom ako se ne potrudis da to ucinis od nje. Montazna kuca ako izdrzi u garantnom roku, a nema razloga da sumnjam u to, moze biti bolja pa cak i zdravija za zivot, pa zasto ne i dugotrajnija od neke zidane.
Basvod

#144 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by Basvod »

karanana wrote:da ponovim zakljucak a koji se moze vidjeti iz prethodnih komentara:
Glavno pitanje je, zasto?
Zasto graditi montaznu kucu kad nije ni bolja ni jeftinija od normalne.
Zato sto je brze? :-)
asdf1

#145 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by asdf1 »

Na ovoj stranici imaju i cijene:

http://www.ytong.ba/ba/content/porodicn ... e_1746.php

Sad mi nije bas najjasnije sta se dobije sa jednom od ovih kuca, jer je dosta jeftino, cini mi se 100KM/m².
Basvod

#146 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by Basvod »

Alfons Kauders wrote:

A koliko se isplati renovirati montaznu?
Napravi lijepu zidanu kucu i renovirace je nakon tebe ljudi stotinama godina. Kao sto bi ti renovirao austrougarsku vilu, dalmatinsku kucu ili staru bosansku kucu. Nije kriva cigla i beton sto su nasi ljudi od 50ih pa sve do danas sa arhitekturom na vi pa su kuce vecinom ruglo.
Alfons Kauders

#147 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by Alfons Kauders »

asdf1 wrote:Na ovoj stranici imaju i cijene:

Sad mi nije bas najjasnije sta se dobije sa jednom od ovih kuca, jer je dosta jeftino, cini mi se 100KM/m².
drugi je sistem, nije kao krivaja i ovi... ytong blokovi, odnosno siporeks po tuzlanski... nije los materijal za neke stvari, lagan u pm, solidan izolator itd... ali osjetljiv na vlagu i mehanicke sokove (npr. nerijetko se pojave pukotine, dosta vece od pukotina koje bi dobio u cigli)

cijena koju navodis je iskljucivo za prefabricirane blokove... dakle sve ostalo je trosak kupca, od temelja, preko fasade i stolarije, do krova... zapravo ovo cijeli sistem je dosta slicniji klasicnim kucama nego montaznim iz krivaje... dakle ukupna cijena je visestruko veca

nisam znao da imaju ovoliko modela... fino za vikendice...

http://www.ytong.ba/ba/content/zina.php

http://www.ytong.ba/ba/content/adriana_ ... __1917.php
Basvod

#148 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by Basvod »

asdf1 wrote:Na ovoj stranici imaju i cijene:

Siporeks. Dobijes vlagu i radijaciju. :lol:
Alfons Kauders

#149 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by Alfons Kauders »

Basvod wrote:
Alfons Kauders wrote:

A koliko se isplati renovirati montaznu?
Napravi lijepu zidanu kucu i renovirace je nakon tebe ljudi stotinama godina. Kao sto bi ti renovirao austrougarsku vilu, dalmatinsku kucu ili staru bosansku kucu. Nije kriva cigla i beton sto su nasi ljudi od 50ih pa sve do danas sa arhitekturom na vi pa su kuce vecinom ruglo.
e pa sad... zavisi od aspiracija... ako neko krene graditi vilu kraj velike aleje, naravno da ce se truditi da napravi nesto vjecno... ili u starom dijelu mostara, dubrovnika... isto kao sto se ne prave montazni spomenici jbg...

ali to kosta

onaj ko hoce obicni dom, vikendicu ili normalnu kucu od sto i kusur kvadrata nema sta izgubiti ako uzme montaznu... svakako nece praviti neko remek djelo u kojem ce uzivati generacije, vec samo dom koji ce sluziti njemu i potomcima
Basvod

#150 Re: Montazne Kuce Krivaja

Post by Basvod »

Remek djelo moze imati i 100 kvadrata.
Samo pogledaj stare bosanske kuce.
Ista je cijena lijepe i ruzne kuce.
Last edited by Basvod on 03/01/2014 16:54, edited 2 times in total.
Post Reply