Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Plivac

#126 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Plivac »

Dead Man Walking wrote:
Cherry-Cherry wrote:kapitalizam na balkanski način :cry:
Po cemu to? Na zapadu su pitanja licne prirode savsim uobicajena na ovim razgovorima.
na kojem to zapadu tite ti? :lol: :-)
Plivac

#127 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Plivac »

Dead Man Walking wrote:
Po cemu to? Na zapadu su pitanja licne prirode savsim uobicajena na ovim razgovorima.
Edin H.

#128 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Edin H. »

Plivac wrote:
Dead Man Walking wrote:
Omanji problem je sto bi takva pitanja bila u konfliktu sa age discrimination act-om, sex discrimination act-om, privacy laws itd.
madner

#129 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by madner »

Vani te od licnih pitanja moze pitati: Da li ste za kafu.

Sve ostalo bi mogao biti povod za tuzbu. :roll:
Trebam te

#131 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Trebam te »

Edin H. wrote:
Omanji problem je sto bi takva pitanja bila u konfliktu sa age discrimination act-om, sex discrimination act-om, privacy laws itd.
eh kad bi to u Bosni znali :lol:
the_stick

#132 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by the_stick »

DaffyDuck wrote:Posto se i indirektno spominje gospodin.... btw sin bivseg ministra Zahida Crnkića.
Vlada Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici smijenila je vršioca dužnosti direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS (ZZO) Farisa Gavrankapetanovića. Za novog v.d. direktora postavljen je doktor Kenan Crnkić, inače profesor na Ekonomskom fakultetu, ali najduže tri mjeseca kada bi trebao biti raspisan konkurs i izabran direktor na četverogodišnji mandat.
:shock: :shock:
imas kod mene kontra-mustuluk.... aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..... sad sam i zvanicno deprimiran...
SmokingMan

#133 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by SmokingMan »

dustaban wrote:
Dead Man Walking wrote:
Ne znam jeste li vi, koji odobravate postavljanje "licnih pitanja" uopce procitali uvodni post?

Nije ovdje rijec o postavljanju "licnih" pitanja radi boljeg upoznavanja kandidata, ovdje je rijec o PONIZENJU i VRIJEDJANJU.

Sto neko rece situacija intervjua za posao je situacija u kojoj ti profajes svoj RAD i svoje ZNANJE a ne svoj ponos i svoje tijelo.
Kud ne snimi ovaj intervju pa metnu na youtube...
:thumbup:

Slijedeći put obavezno...
Baby Jane

#135 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Baby Jane »

haha upravo citam...

anbifakinglivable
SmokingMan

#136 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by SmokingMan »

MrShadow wrote: 3)

- " Izvolite ovaj obrazac, trebate potpisati da mozemo provjeriti vasu kreditnu historiju jer ne mozete raditi kod nas ako imate problema sa bankama "
- Ja uzmem i krenem citati papir prije potpisa.
- " Zasto citas ? "
- :shock: Zato sto hocu da znam sta potpisujem
- " kako mislis raditi s nama ako nam ne vjerujes, nema potrebe da citas "
- Ja vas ne poznajem, danas sutra da dodje neko gdje trebam potpisati nesto u ime firme, vjerujem da bi vam smetalo ako ne bih citao ugovore pa uvalio cijelu firmu u problem.
- " Drugo su klijenti, ali ti nama moras vjerovati "

I da, bjezite od PRIZMA MKO :run:
Najzanimljiviji dio,provjeravaju budućeg žiranta... :D

Ali fakat,ovo mi liči na sado mazo/domino metodu,Bog sami zna kakve van poslovne aktivnosti pojedini članovi ove firme upražnjuju,neke fetiše,perverzije,grupnjaci,brb... :roll:

Veoma čudan razgovor,ja ovako nikada nisam ništa doživio na razgovorima za posao.
mahalas505

#137 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by mahalas505 »

Mi o vuku, a vuk na naslovnoj :izet: . Fakat u ovoj drzavi su se toliko srozali sistemi vrijednosti, da ovo nije normalno, fuj. I smijesno je bilo sta porediti sa zapadom.
I da vlada rijesi pitanje javnih preduzeca i ostalih problema gradjana postavljanjem ovakvih ljudi na celne pozicije? Ma krivi su nakraju radnici.
Last edited by mahalas505 on 19/12/2013 16:51, edited 1 time in total.
Dead Man Walking

#138 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Dead Man Walking »

mahalas505 wrote:
Dead Man Walking wrote:Jeste, ja sam taj, kako si me samo provalio! Klap, klap. Iscitaj malo o razgovorima za posao na zapadu pa onda komentarisi.
Izvini, ali stvarno veze to nemas ni sa zapadom i kako se postavljaju tu pitanja i kojem kontekstu. Ustvari, jedino ako mislis nam na zapadne susjede, onda mi i moglo biti istine, ovako samo nebuloze govoris.
Trebam te wrote:
Dead Man Walking wrote:

Ma gdje? Ne izmisljaj; mozda u nekoj americkoj vukojebini :mrgreen: ali u civilizovanim drzavama evrope nisu!!!

Najdublje je pitanje je imas li hoby i koje prirode?

Poz
Plivac wrote:
Dead Man Walking wrote:
Evo, da vas objedinim. :D Ja sto sam rekao, rekao sam na osnovu svog iskustva na 4-5 razgovora u vrijeme dok sam trazio posao u vukojebini koja je najrazvijeniji grad u Americi. Volio bih znati cime vi temeljite to sto govorite? Sve mi se cini da je u pitanju obicna palamuda, izovlite dokazati suprotno. Evo par pitanjata koja te mogu zadesiti na zapadu ako trazis posao, vec sam postavljao linkove, ali pojedincima ocito treba crtati...

Zasto su poklopci na sahtovima okrugli?
Imas li zivot?
Koje bi pice odabrao da budes?
Da li bi radije bio Superman ili Batman?
Koliko automobila ima u USA?
Koliko stabala ima u tvom gradu?

http://businessetc.thejournal.ie/interv ... 0-Oct2012/

Ili recimo, pitanje da im dadnes pasword od svog facebooka: http://www.businessinsider.com/empoyers ... ord-2012-3

Eto, o tom zapadu pricam. I jos jednom naglasavam, ni jednim sovjim komentarom nisam ovo ni opravdao ni osudio, samo govorim da su ovakve stvari uobicajene i van BiH.
mahalas505

#139 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by mahalas505 »

Dead Man Walking wrote: Evo, da vas objedinim. :D Ja sto sam rekao, rekao sam na osnovu svog iskustva na 4-5 razgovora u vrijeme dok sam trazio posao u vukojebini koja je najrazvijeniji grad u Americi. Volio bih znati cime vi temeljite to sto govorite? Sve mi se cini da je u pitanju obicna palamuda, izovlite dokazati suprotno. Evo par pitanjata koja te mogu zadesiti na zapadu ako trazis posao, vec sam postavljao linkove, ali pojedincima ocito treba crtati...

Zasto su poklopci na sahtovima okrugli?
Imas li zivot?
Koje bi pice odabrao da budes?
Da li bi radije bio Superman ili Batman?
Koliko automobila ima u USA?
Koliko stabala ima u tvom gradu?

http://businessetc.thejournal.ie/interv ... 0-Oct2012/

Ili recimo, pitanje da im dadnes pasword od svog facebooka: http://www.businessinsider.com/empoyers ... ord-2012-3

Eto, o tom zapadu pricam. I jos jednom naglasavam, ni jednim sovjim komentarom nisam ovo ni opravdao ni osudio, samo govorim da su ovakve stvari uobicajene i van BiH.
Kakve veze imaju ova pitanja sa pitanjima koje su postavljena na ovom razgovoru? Vidi li ti razliku u nacinu i konteksu pitanja? Ako ne vidis razliku, onda nemamo o cemu diskutovati.
Dead Man Walking

#140 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Sta hoces da kazes, da ga je pitao koliko ima stabala na Igmanu i da preda password od facebooka on bi dosao na forum i otvorio temu da pohvali poslodavca?

Naravno da nisu ista potpuno pitanja, i nisam se uospte ni obazirao na to nego na iscudjavanja tipa "sta me ima to pitati, kakve to veze ima s poslom" i slicno. I ono klasicno to nidje na svijetu nema.
Sampion_1921

#141 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Sampion_1921 »

Hahahahahah pa bolan poredis govno i dijamant... Stvarno je smijesno da ne vidis ocitu razliku u nacinu komunikacije i razliku izmedju tih "zapadnih" i ovih primitivnih pitanja... To su pitanja na osnovu kojih otkrivas psiholoski profil osobe, a kod nas pita bil mi donosio burek, bil mi prao auto, de potpisi to i tebi to isto... :-)
Dead Man Walking

#142 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Sampion_1921 wrote:Hahahahahah pa bolan poredis govno i dijamant... Stvarno je smijesno da ne vidis ocitu razliku u nacinu komunikacije i razliku izmedju tih "zapadnih" i ovih primitivnih pitanja... To su pitanja na osnovu kojih otkrivas psiholoski profil osobe, a kod nas pita bil mi donosio burek, bil mi prao auto, de potpisi to i tebi to isto... :-)
Citas li ti jarane? Ne spominjem konkretno ova pitanja koja su postavljena u uvodnom postu, niti sam ih i jendom spomenuo. Ja sam u svakom postu pisao o tome da su pitanja koja izlaze iz okvira "strogo vezano za posao" sasvim uobicajena na razgovorima. Cak i pitanja koja nekom, pa i meni, djeluju glupo.
Sampion_1921

#143 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Sampion_1921 »

Pa ona je bila rekla "kapitalizam na balkanski nacin", nije rekla da nema pitanja licne prirode, a ti si rekao da su ovakva i slicna pitanja licne prirode sasvim normalna... Jesu, ali ako se postave na pravi nacin, ima i kod nas toga u svakoj firmi, ali ovakvih primitivaca ne mozes naci nigdje osim na balkanu... Sasvim normalno je da kroz razgovor otkriva tvoj psiholoski profil, ne mora razgovor biti nuzno samo o poslu, ali mora biti po lijepim manirima...
JThomas

#144 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by JThomas »

glupo možda, ali degradirajuće ne. to su pitanja k'o na nekom testu ličnosti ili nešto slično, a ovo što je postavljač teme opisao su pitanja koja gospodar upućuje robu.
Point.

#145 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by Point. »

Dobro je da ga nije upitao Bi li dao da ti karnem zenu?, jebiga o povjerenju pricamo, sef je. Cuj da mu pere auto i donosi burek. Nek mu mater to radi. Jebem te zemljo.
mahalas505

#146 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by mahalas505 »

Point. wrote:Dobro je da ga nije upitao Bi li dao da ti karnem zenu?, jebiga o povjerenju pricamo, sef je. Cuj da mu pere auto i donosi burek. Nek mu mater to radi. Jebem te zemljo.
Vidis covjek ima rezultate cim ga postavise na celno mjesto zavoda, pa nije valjda ona dzaba nagrada na "najboljeg" menadzera Balkana a i sire.
exliberal-ex

#147 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by exliberal-ex »

Da samo ubacim par stvari u vezi ovog razgovora.
Ja sam bio na dosta tih razgovora i niko me nijednom nije pitao nesto o privatnom zivotu, pitaju te ljudi sta mozes reci o sebi i ti tu govoris sta mislis da je vrijedno ( po tvom misljenju) naprimjer ja volim da putujem tako da oni odmah mogu znat da nisam od onih koji nekoristi godisnji odmor.
To mi je recno jednom da je to veoma vazan podatak jer kao mnoge vece kompanije nezele da radnici nekoriste godisnji te da akumuliraju po 2-3 mjeseca neiskoristena pa ili imaju pravilo da se nemogu dani prenosit ili da mozes prenjet samo par dana.
Sad sam trenutno u jednoj komisij koja ispituje kandidate za par pozicija koje imamo otvorene i ja sam u drugom krugu, razgovora ( prvi dio je telefonski intervju sa agencijom gdje oni vrse preliminarnu selekciju vecinom po tehnickom pitanju).
Nikad niko nije pitao stvari licne prirode ili nikad nismo pitali pitnja kao sto je google pitao :) ..standarna pitanja kako se ponasate u konfliktnim situacijama, kako vrsite priorizaciju poslova, kako radite sa kolegama itd...sta su vam mane sta vrline i onda predjemo na tehnicki dio...
Jos jedan podatak je veoma vazan a to ako ti je ovo prvi posao neke kompanije ce te mozda pitat neke stvari iz privatnog zivota ( hobi, sport itd) cisto da bi dobili neku sliko o tebi ali ako si na profesionalnom nivou onda takvih pitanja nema, intervjui su striktno poslovni dio da vide sta znas a onda ide dio da popricamo da vidimo dali odgovaramo jedni drugima( obicno sa direktorom HR i VP koji pokriva taj sektor, ponekad je tu i CEO ili CFO u zavisnosti od organizacije)
stakasa

#148 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by stakasa »

Dead Man Walking wrote:Sta hoces da kazes, da ga je pitao koliko ima stabala na Igmanu i da preda password od facebooka on bi dosao na forum i otvorio temu da pohvali poslodavca?

Naravno da nisu ista potpuno pitanja, i nisam se uospte ni obazirao na to nego na iscudjavanja tipa "sta me ima to pitati, kakve to veze ima s poslom" i slicno. I ono klasicno to nidje na svijetu nema.
Zlatna iza zuba stoji. Nemoj vise. Dosta.
A o pitanjima...
Jos uvjek primam sa rezervom. Nemam rjeci
Dead Man Walking

#149 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Sampion_1921 wrote:a ti si rekao da su ovakva i slicna pitanja licne prirode sasvim normalna
Netacno, vrati se i vidi sta sam rekao. :wink:
mahalas505 wrote: Vidis covjek ima rezultate cim ga postavise na celno mjesto zavoda, pa nije valjda ona dzaba nagrada na "najboljeg" menadzera Balkana a i sire
Ja veze nemam ko je ovaj lik, dok ti ocito to vrlo dobro znas, pa na osnovu toga i gledas njegov stav pri postavljanju pitanja i smatras da takva osoba ta pitanja opstavlja s ciljem ponizavanja. Postujem to, upuceniji si. Da je ta pitanja postavljao neki Kunto Panto za kojeg nikad nisi cuo mozda ni tebi ne bi bilo tako degradirajuce (mozda i bi, nismo svi isti).
JThomas

#150 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .

Post by JThomas »

postavljač teme je odmah na prvoj stranici rekao da nije on postavljao pitanja. tako da miješaš kruške i jabuke sve vrijeme. pitanja koja si ti postavio nisu vezana direktno za posao, ali nisu ni ponižavajuća. i može se savršeno normalno odgovoriti na njih da ne odaš nijednu privatnu informaciju. to ih ipak kvalitativno razlikuje od pitanja "bi l' se ti sjetio da sam ja gladan pa mi sam otišao po pitu?".
Post Reply