Stvarno ste nejasni, najvise ovi koji kazu ; sta ferdinand ima veze sa bosnom?" ili oni "kada kulinu bude spomenik u becu moze i ferdinandu u sarajevu"
ferdinand ima veze sa bosnom ako nista jer je ubijen ovdje, onda ima veze jer je bio clan carske porodice pod kojom smo zivjeli
da je kulin kojim slucajem ubijen u becu bi do sada imao sigurno svoj spomenik.
ako nemamo mi nikakve veze sa austrijom i tom carskom porodicom, da onda austrijanci izoru ona nasa groblja tamo i grade shopping centre, a poruse i spomenike koje su nam digli u cast.
PS jedan drugi okupator, Kraljevina SHS je itekako orala mezarja po sarajevu, a radila je to i jugoslavija
Tito niti je iz bosne, niti je ovdje umro, zivjeli smo pod njim onoliko koliko i pod AU monarhijom ima svoj spomenik u Sa, I treba da ima jer je dio nase historije svidjalo se to nekome ili ne.
Ali nitko ni po cemu nije zaduzio ovaj grad kao taj cin atentata koji je jedini razlog zasto je svaki covjek na ovoj planeti cuo ime naseg grada pa makara jednom prilikom historijskog casa u skoli.
ako tom cinjenicom franz ne treba spomenik u SA, pa ni onom da je ovdje ubijen, pa ni onom da je to turisticki bitno, onda se nesto opasno desava sa nasom kulturom i opako se pretvarano u prekodrince koji su sve ono sto je nesrpsko izorali, porusili i pobrisali iz knjiga da se kojim slucajem ne spominje.
Pa cak su i oni ostavili par turbeta i po beogradu svojim mrskim okupatorima turcima, koji nicim realno nisu zaduzili beograd.
zamolio bih nas ljude dobre zemlje bosne da ne nasjedamo na skolovanje iz srbije i njihove lekcije o herojstvu i okupatorima jer im je jedini cilj da nas sto vise udalje od ostatka svijeta i prikazu nas nekim tamo zabitim potomcima azijatskih hordi koji ne odaju pocast ni svojoj sopstvenoj historiji - a ferdinand to jeste
za sve one ostale koji tvrde "koja to zemlja dize okupatoru spomenik", cu postaviti par dokaza da vam dokazem koliko ste zadojeni u tu drinsku historiju, a koliko uskogrudni da uopste malo progooglate po netu.
takodjer cu vas pitati da li onda treba da porusimo sebilj, postu, narodno i sve ostalo sto nam ostavi mrski okupator, pa onda i begovu, sabornu, latinsku i sve sto nam ostavi onaj prije?
koji to spomenik u SA mi imamo a da nije napravio neki okupator? nazalost kraljeva bosanskih nemamo, jer se ne trudimo ni da ih dobijemo.

*srpskom kralju aleksandru u marseju- nikakve veze sa tim gradom osim sto je tamo ubijen, a dogadjaj ne pokrenu niti jedan bitan svjetski dogadjaj kao atentat u SA

ruskom caru aleksandru u centru helsinkija, centru drzave finske koja je bila pod ruskom okupacijom

*franz josef kralj AU u Ukrajini - na staroj okupiranoj teritoriji

*napoleon u varsavi

*napoleon u ljubljani

marija tereza u bratislavi

skendereg u italiji?

Gül Baba i turbe u budimpesti - madjari vole okupatore turke?

napoleon u bratislavi

Leopold I u Trstu - ako je igdje AU bila omrazena onda je to kod talijana u nastavku jos par spomenika austrijancima u istom gradu

Karlo VI otac marije tereze (jedan od najvecih austrijskih careva) na centralnom gradskom trgu koji se inace zove Piazza Unita di Italia (trg ujedinjenja Italije)

*maximilian u trstu u krugu dvora miramare

*elisabeta Sissi supruga franca josifa omrazenog okupatora ispred zeljeznicke stanice u trstu
i onda na obali u trstu spomenik talijanskom oslobodjenju od austrije

eh sada je pitanje zbog cega su to talijani primitivni i zaostali a mi napredni?
oni mogu postovati kulturu i historiju kroz koju su prosli, a mi ne?
maximilianova smrtu u trstu je bitnija historijski od ferdinandove u sarajevu? ne bih rekao
zasto oni mogu slaviti oslobodjenje od okupatora ali u isto vrijeme biti iskreni sta je taj okupator ostavio i koliki je dio njihove historije vezan za iste?
da upravu ste, talijani su glupi i nazadni, srbi sa turbetima u bg su glupi i nazadni, madjari sa spomenicima osmanlijama, talijani sa skenderegom, da mi smo upravu.
kako ne shvatate da sva politika koja zeli da otjera spomenike ove vrste nema nista dobro na umu za sarajevo nego suprotno?
isto kao i sa spomenikom pape u SA, eto ovdje nemoze ali u istanbulu moze?

*papa je puno vise uradio za SA nego za istanbul
i ovdje se radi o drinskoj politici gdje zele da nas zadoje mrznjom prema svijetu i svemu sto nije dovoljno muslimansko i bosnjacko kako bi nekome dokazali da ne postuje nikoga pa ni sebe i da smo jedan bezvrijedan malouman narod bas kao horde turaka kada su krenule iz mongolije - sto se tako cesto moze procitati na srpskim forumima...
a mi kao ovce prisjedamo na to...