Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdinandu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ripicipi

#126 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by Ripicipi »

theTruePath wrote:
CVIKERASH wrote:
theTruePath wrote:PS:Treba i spomenik Hadzi Loji i svim bosnjacima koji su ginuli u bitci protiv okupatora(austrije).Jer Hadzi Lojo je organizirao toliki otpor da su o tome cak i u dalekoj Americi novine pisale,a zamisli u to vrijeme da pisu o dalekoj nepoznatoj Bosni

Roman o okupaciji Bosne i Hercegovine 1878. god. od strane Austro-Ugarske monarhije i otporu stanovnika Bosne i Hercegovine. Jedana od markantnih licnosti u organizaciji i vodjenju otpora bio je Hadzi Lojo...

http://www.scribd.com/doc/111684699/Had ... Kadi%C4%87
Izdavac knjige : Islamska Zajednica .Dovoljno receno.

Samo cudno je sto nisu naveli da je Hadzi Lojo bio klosar i krimos .Kako mi volimo od takvih likova da pravimo historijske licnosti .

Kakav god da je bio BORIO SE protiv mrskog okupatora.A klosar i krimos nije bio,to bezobrazno lazes na jednog od znacajnih bosnjackih licnosti
Pa i Princip se borio protiv mrskog okupatora, cak ga je i ubio, ali kako vidim on ti nije simpatican.
Vjerujem da znam razlog :oops:
Last edited by Ripicipi on 29/11/2013 18:22, edited 1 time in total.
radostan dan

#127 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by radostan dan »

moj glas ZA spomeniku...što ljepši, veći, bolji.

dragonz

#128 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by dragonz »

Hadži Lojo je uhapšen u Prači nakon zauzimanja Sarajeva i to nakon mjesec dana od strane austrougarske vojske te doveden u grad.

Franc Ferdinand je slovio kao jedan od nekoliko nasljednika/zauzimača trona nakon povlačenja Franjo Josip I sa prestolja jer nije imao muškog nasljednika pa je trebao da odredi ko je podoban da sjedne na tron a Ferdinand je bio najmanje poželjan.

Papa Ivan Pavao je zaslužan da dobije spomenik kao i Sadako Ogata ili Satiš Nambiar.
BHF_Manijak

#130 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by BHF_Manijak »

Kako ovdje pojedini imaju podanicki mentalitet, to je cudo jedno, cuj okupirajte nas! :lol: :lol: Pa vi fakat mislite da bi ljudi dosli i tek tako uspostavili svoju vlast, a nas pustili da mi radimo sta hocemo, kao da se nista nije desilo? Ne zovu se dzaba okupatori, bili bi njihova radna snaga za sitne pare, ali navik'o je Bosnjo na podanistvo. :oops:

Okupator je okupator, boli me qrac kako se zove. Austrijanci sto stu gradili, gradili su za vlastite potrebe, a ne jer im je bilo do ukrasavanja BiH, odnosno Sarajeva!
Al' jok, dobro je biti pod tudjinom, nego imati nesto svoje. FUJ!
dezurni_ucenik

#131 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by dezurni_ucenik »

BHF_Manijak wrote:Kako ovdje pojedini imaju podanicki mentalitet, to je cudo jedno, cuj okupirajte nas! :lol: :lol: Pa vi fakat mislite da bi ljudi dosli i tek tako uspostavili svoju vlast, a nas pustili da mi radimo sta hocemo, kao da se nista nije desilo? Ne zovu se dzaba okupatori, bili bi njihova radna snaga za sitne pare, ali navik'o je Bosnjo na podanistvo. :oops:

Okupator je okupator, boli me qrac kako se zove. Austrijanci sto stu gradili, gradili su za vlastite potrebe, a ne jer im je bilo do ukrasavanja BiH, odnosno Sarajeva!

A jesu li Turci okupatori ?
theTruePath

#132 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by theTruePath »

Obicno oni sto se klanjaju sultanu i podrzavaju ovaj spomenik,isti su ljudi u pitanju,ta vrsta ljudi je donjela odluku(ja podrzavam spomenik btw ,ali cisto iz historijskih razloga,isto kao sto podrzavam i spomenike sultanu koji postoje sirom BIH ).Znaci ne,njima nisu ni turci okupatori
CSKA

#133 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by CSKA »

Upucacemo spomenik :fazlija:
BHF_Manijak

#134 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by BHF_Manijak »

CVIKERASH wrote:
BHF_Manijak wrote:Kako ovdje pojedini imaju podanicki mentalitet, to je cudo jedno, cuj okupirajte nas! :lol: :lol: Pa vi fakat mislite da bi ljudi dosli i tek tako uspostavili svoju vlast, a nas pustili da mi radimo sta hocemo, kao da se nista nije desilo? Ne zovu se dzaba okupatori, bili bi njihova radna snaga za sitne pare, ali navik'o je Bosnjo na podanistvo. :oops:

Jasta su, k' kaze da nisu? Ko god mi dodje i otudji moju zemlju je isto sranje. Musliman sam, da se razumijemo, hvala Allahu, ali nisam levat i slijep. Hvala i jednim i drugim sto izgradise neke stvari, ali nikad ne bih pozelio da me neko ponovo okupira, nikad!
Ne krijem da sam germanofil, fakat zaljubljen sam u pojedine karakteristike njihovog sistema, ali da me sad okupiraju? Neka hvala!
dezurni_ucenik

#135 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by dezurni_ucenik »

Sta to imamo svoje ? Ali beg Budnju,Radeljasa,Bakira,Zlaju,FahrA ?
Edin H.

#136 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by Edin H. »

CVIKERASH wrote:

Jok, eto ti si :D
theTruePath

#137 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by theTruePath »

CVIKERASH wrote:Sta to imamo svoje ? Ali beg Budnju,Radeljasa,Bakira,Zlaju,FahrA ?
I to je osobina podanika,niko njhihov im ne valja.Dobar je sultan car tito..ali cim je neko bosnjak odmah ne valja ;)
Edin H.

#138 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by Edin H. »

Kad vracaju stope? :oops:
BHF_Manijak

#139 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by BHF_Manijak »

CVIKERASH wrote:Sta to imamo svoje ? Ali beg Budnju,Radeljasa,Bakira,Zlaju,FahrA ?
Ti nas'o sami sljam drustva, al' hajd...
Alfons Kauders

#140 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by Alfons Kauders »

graditi nego sta

Image

u inat simpatizerima srpskih terorista, s merakom

Image

i zastave prikladne metnut, da nikog ne vrijedjaju

Image

Image

Image

a kome smetaju - lasta u miljacku

:D

Image

i sta kazete, puno 30 milja? evo od mene stoja bez problema, dje da doniram?
theTruePath

#141 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by theTruePath »

A i sultanu odmah pored i malom bosnji kako im se klanja(jer je to i realno stanje) :D
buzga

#142 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by buzga »

Stvarno ste nejasni, najvise ovi koji kazu ; sta ferdinand ima veze sa bosnom?" ili oni "kada kulinu bude spomenik u becu moze i ferdinandu u sarajevu"

ferdinand ima veze sa bosnom ako nista jer je ubijen ovdje, onda ima veze jer je bio clan carske porodice pod kojom smo zivjeli
da je kulin kojim slucajem ubijen u becu bi do sada imao sigurno svoj spomenik.
ako nemamo mi nikakve veze sa austrijom i tom carskom porodicom, da onda austrijanci izoru ona nasa groblja tamo i grade shopping centre, a poruse i spomenike koje su nam digli u cast.
PS jedan drugi okupator, Kraljevina SHS je itekako orala mezarja po sarajevu, a radila je to i jugoslavija

Tito niti je iz bosne, niti je ovdje umro, zivjeli smo pod njim onoliko koliko i pod AU monarhijom ima svoj spomenik u Sa, I treba da ima jer je dio nase historije svidjalo se to nekome ili ne.

Ali nitko ni po cemu nije zaduzio ovaj grad kao taj cin atentata koji je jedini razlog zasto je svaki covjek na ovoj planeti cuo ime naseg grada pa makara jednom prilikom historijskog casa u skoli.

ako tom cinjenicom franz ne treba spomenik u SA, pa ni onom da je ovdje ubijen, pa ni onom da je to turisticki bitno, onda se nesto opasno desava sa nasom kulturom i opako se pretvarano u prekodrince koji su sve ono sto je nesrpsko izorali, porusili i pobrisali iz knjiga da se kojim slucajem ne spominje.
Pa cak su i oni ostavili par turbeta i po beogradu svojim mrskim okupatorima turcima, koji nicim realno nisu zaduzili beograd.

zamolio bih nas ljude dobre zemlje bosne da ne nasjedamo na skolovanje iz srbije i njihove lekcije o herojstvu i okupatorima jer im je jedini cilj da nas sto vise udalje od ostatka svijeta i prikazu nas nekim tamo zabitim potomcima azijatskih hordi koji ne odaju pocast ni svojoj sopstvenoj historiji - a ferdinand to jeste

za sve one ostale koji tvrde "koja to zemlja dize okupatoru spomenik", cu postaviti par dokaza da vam dokazem koliko ste zadojeni u tu drinsku historiju, a koliko uskogrudni da uopste malo progooglate po netu.
takodjer cu vas pitati da li onda treba da porusimo sebilj, postu, narodno i sve ostalo sto nam ostavi mrski okupator, pa onda i begovu, sabornu, latinsku i sve sto nam ostavi onaj prije?
koji to spomenik u SA mi imamo a da nije napravio neki okupator? nazalost kraljeva bosanskih nemamo, jer se ne trudimo ni da ih dobijemo.

Image
*srpskom kralju aleksandru u marseju- nikakve veze sa tim gradom osim sto je tamo ubijen, a dogadjaj ne pokrenu niti jedan bitan svjetski dogadjaj kao atentat u SA

Image
ruskom caru aleksandru u centru helsinkija, centru drzave finske koja je bila pod ruskom okupacijom

Image
*franz josef kralj AU u Ukrajini - na staroj okupiranoj teritoriji

Image
*napoleon u varsavi

Image
*napoleon u ljubljani

Image
marija tereza u bratislavi

Image
skendereg u italiji?

Image
Gül Baba i turbe u budimpesti - madjari vole okupatore turke?

Image
napoleon u bratislavi

Image
Leopold I u Trstu - ako je igdje AU bila omrazena onda je to kod talijana u nastavku jos par spomenika austrijancima u istom gradu

Image
Karlo VI otac marije tereze (jedan od najvecih austrijskih careva) na centralnom gradskom trgu koji se inace zove Piazza Unita di Italia (trg ujedinjenja Italije)

Image
*maximilian u trstu u krugu dvora miramare

Image
*elisabeta Sissi supruga franca josifa omrazenog okupatora ispred zeljeznicke stanice u trstu

i onda na obali u trstu spomenik talijanskom oslobodjenju od austrije
Image
eh sada je pitanje zbog cega su to talijani primitivni i zaostali a mi napredni?
oni mogu postovati kulturu i historiju kroz koju su prosli, a mi ne?
maximilianova smrtu u trstu je bitnija historijski od ferdinandove u sarajevu? ne bih rekao

zasto oni mogu slaviti oslobodjenje od okupatora ali u isto vrijeme biti iskreni sta je taj okupator ostavio i koliki je dio njihove historije vezan za iste?

da upravu ste, talijani su glupi i nazadni, srbi sa turbetima u bg su glupi i nazadni, madjari sa spomenicima osmanlijama, talijani sa skenderegom, da mi smo upravu.

kako ne shvatate da sva politika koja zeli da otjera spomenike ove vrste nema nista dobro na umu za sarajevo nego suprotno?

isto kao i sa spomenikom pape u SA, eto ovdje nemoze ali u istanbulu moze?
Image
*papa je puno vise uradio za SA nego za istanbul

i ovdje se radi o drinskoj politici gdje zele da nas zadoje mrznjom prema svijetu i svemu sto nije dovoljno muslimansko i bosnjacko kako bi nekome dokazali da ne postuje nikoga pa ni sebe i da smo jedan bezvrijedan malouman narod bas kao horde turaka kada su krenule iz mongolije - sto se tako cesto moze procitati na srpskim forumima...

a mi kao ovce prisjedamo na to...
theTruePath

#143 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by theTruePath »

A jesil onda za spomenik i sultanu,taj dio historije je najduzi preko 500 godina ;)
buzga

#144 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by buzga »

PS nitko od vas se nije bunio kada smo u SA imali ulicu kralja tomislava, kakve veze je on imao sa sarajevom?
i sada vecina sarajlija kaze u kralja tomislava ulici
to je ok, ali ferdinandov atentat nije?
theTruePath

#145 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by theTruePath »

buzga wrote:PS nitko od vas se nije bunio kada smo u SA imali ulicu kralja tomislava, kakve veze je on imao sa sarajevom?
i sada vecina sarajlija kaze u kralja tomislava ulici
to je ok, ali ferdinandov atentat nije?
Tada ,u to vrijeme,se nisi smio buniti ni na sitnice a kamol takve stvari ,bjezi ba ..da goli otok bude sljedeca destinacija
buzga

#146 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by buzga »

ja se ne bih bunio ni sultanima, ni gazi husrev begu i ostalima...
iako u silnim muslimanskim zemljama (siriji, egiptu, jordanu, iraku, iranu, turskoj, azerbejdzanu, maroku, libanonu postoje takvi spomenici, kod nas to nije po islamu, za to ce proci mnogo godina.

svaki spomenik koji ce uljepsati dio sarajeva, a da ima veze sa nasim gradom i koji ce biti razglednica grada je prednost nikako mana...
gradskadjeca

#147 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by gradskadjeca »

Edin H. wrote:
CVIKERASH wrote:

Jok, eto ti si :D
Nisu vise, ali ko zna....
theTruePath

#148 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by theTruePath »

buzga wrote:ja se ne bih bunio ni sultanima, ni gazi husrev begu i ostalima...
iako u silnim muslimanskim zemljama (siriji, egiptu, jordanu, iraku, iranu, turskoj, azerbejdzanu, maroku, libanonu postoje takvi spomenici, kod nas to nije po islamu, za to ce proci mnogo godina.

svaki spomenik koji ce uljepsati dio sarajeva, a da ima veze sa nasim gradom i koji ce biti razglednica grada je prednost nikako mana...
ok onda se razumijemo :thumbup: slazem se,pa odmah kad je Alija umro htjeli su da mu dignu spomenik ali Bakir nije dao upravo zbog islama
theTruePath

#149 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by theTruePath »

U Turskoj postoji spomenik Aliji ,i sjecam da su ovdje reagirali na too.Kao ,Alija bi bio protiv toga
buzga

#150 Re: Vlasti u Sarajevu dižu spomenik okupatoru Francu Ferdina

Post by buzga »

zato se nije bunio kada se aliji digao spomenik u istanbulu i jos nekim mjestima u turskoj... tamo je valjda bilo po islamu...

ali kazem to je nebitno za ovu raspravu, ovdje se radi o atentatu kao historijskom dogadjaju koji je pokrenuo ISR...

slazem se sa muhamedom filipovicem da je rat bio u planu i da je ovo bio samo izgovor, ali pitanje je koliko bi se jos cekalo da se nije desio atentat i da li bi se cekanjem na kraju taj rat toliko i oduzio da ne bi ni doslo do njega...

cinjenica je da je sarajevski atentat zapoceo rat i kao takav je krajnje bitan za Sarajevo.
puno vise nego primjerice biste nekih stranih pisaca koje imamo u gradu, iako jako postujem umjetnost

u krajnjem vec na svakoj okuci u zemlji, imamo krizeve, ploce i kapelima umrlima u saobracajnim udesima od 50ih pa na dalje, pa zasto ne uz jednu cestu i nekom liku cija smrt promijeni lice svijeta
Post Reply