Tacno al razlika je u tome sto smo mi, za razliku od njih, bili kontinuirato podvrgnuti ratovima, bezzakonju, otimanju, unistavanju i kao takvi, psihicki rastureni, nismo normalni ljudi. Oko cega se mi blago receno svadjamo i gubimo vrijeme, zivot... to je za psihicku analizu.Kastanienallee wrote:Ljudi su slicni svuda, makar kada govorimo o prostoru Evrope. Postoje neke nijanse i krajnosti ali ljudi su slicni svuda. Razlika je u zakonima koji regulisu ili ne regulise razne aspekte zivota. Meni ljudi s naseg Balkana nisu nista gori ni skloniji nekim divljim porivima od drugih Evropljana. Moji poznanici iz prostora bivseg DDR-a su mi slicniji nama kakvi smo postali poslije rata nego njihovim sunarodnjacima iz drugog dijela drzave.Basvod wrote:Nisam ja zatucan, obisao sam pola Evrope. Ali isto tako ne mogu se praviti Englez jer znam dobro gdje zivim i kakvim sam ljudima okruzen, bez obzira na nacionalnost. Balkan a posebno ovaj "nas" dio je mjesto na kojem zive divlji ljudi, ljudi koji nemaju veze sa zapadnom civilizacijom i ne mozemo se ni po cemu porediti sa "sredinama koje se mjesaju ne gledajuci ko je ko i odakle je..."
To je jednostavno tako i to moras prihvatiti kao realnost.
Podvrgni bilo koji narod na prostoru Evrope u ma kako trenutno uredjenoj i stabilnoj evropskoj zemlji ovim eksperimentima kakvi se vrse nad nama, ratovima, bezzakonju, otimanju, unistavanju svega u sto vjeruju i dobices prosjecnog Balkanca.
Ne postoji sredina u kojoj se svi jednostavno mjesaju ne gledajuci ko je ko i odakle je. U mnogo sredina u toj pitomoj, civilizovanoj Evropi je mnogo bitnije ko si i odakle si nego u ovom nasem cirkusu.
Tacno je da i u evropi ima sredina u kojima vlada sovinizam, Bavarska je u tome daleko ispred nas ali oni su normalni po drugim pitanjima. Da ne sirimo...