Ostavinska rasprava

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Drinski

#126 Re: Ostavinska rasprava

Post by Drinski »

Nije moguće djelomično raspravljanje zaostavstine, odnosno moguće je jedino na način da se presute i prikriju podaci o ostaloj imovini.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#127 Re: Ostavinska rasprava

Post by Zviz »

Imam jedno pitanje.

Primjer:

Osoba A i B su u braku (tj. muz i zena). Osoba A prepise (obicno bez nekog uslova ono cista kaslika pola pola) pola svoje imovine na osobu B (tj. zenu). Osoba B napusti svijet koji nam je poznat prije osobe A. Sta se desaje sa imovinom pod imenom osobe B koja je u suvlasnistvu s dugim dijelom koji pripada osobi A (tj. muzu)...

Jel se vraca sve na ime osobe A ili se dijeli izmedju osobe A i npr. njihove (skupne) djece ili sve djece cija je osoba B mati?
Drinski

#128 Re: Ostavinska rasprava

Post by Drinski »

Pod uslovom da niko ne ospori taj ugovor, nasljednici iza supruge su bračni partner i sva njena djeca (bračna i vanbračna).
condy

#129 Re: Ostavinska rasprava

Post by condy »

Zviz wrote:Imam jedno pitanje.

Primjer:

Osoba A i B su u braku (tj. muz i zena). Osoba A prepise (obicno bez nekog uslova ono cista kaslika pola pola) pola svoje imovine na osobu B (tj. zenu). Osoba B napusti svijet koji nam je poznat prije osobe A. Sta se desaje sa imovinom pod imenom osobe B koja je u suvlasnistvu s dugim dijelom koji pripada osobi A (tj. muzu)...

Jel se vraca sve na ime osobe A ili se dijeli izmedju osobe A i npr. njihove (skupne) djece ili sve djece cija je osoba B mati?
Drinski wrote:Pod uslovom da niko ne ospori taj ugovor, nasljednici iza supruge su bračni partner i sva njena djeca (bračna i vanbračna).
Prije će biti da se u konkretnom slučaju radi o testamentu a ne ugovoru, i situaciji kada je testamentarni nasljednik, kome je pripisano nasljedstvo, umro prije zavještaoca. U tom slučaju, ukoliko zavještalac u testamentu nije odredio da drugom licu pripadne nasljedstvo ako nasljednik iz testamenta umre prije njega, testament je bez ikakvog pravnog učinka. To znači da će u tom slučaju od osobe B njeni zakonski nasljednici, a koje si naveo, nasljeđivati će njenu 1/2, a druga polovina od osobe A neće biti predmet naljedstva jer nije njena imovina.

Imovinsko pravni odnosi bračnih partnera se uređuju isključivo bračnim ugovorom, koji mora biti notarski obrađen. Ukoliko je ugovor notarski obrađen, on se ne može po meni osporiti. Međutim, u praksi ih gotovo i nema i zbog toga mislim da je prije riječ o testamentu.
Zviz

#130 Re: Ostavinska rasprava

Post by Zviz »

Hvala.

No to je bilo vise pitanje znanja - nako nije lose znati.

Mene osobno interesuje jel li moguce u BiH se odreci nasljedstva unaprijed - za svaku sigurnost.
Ja sam u situaciji gdje ne zelim nesto da nasljedim a nemam nikoga kome bi isto pozeli ali necu isto tako da nasljedim. Znaci rijec je o konkretnom predmetu koji ne zelim da nasljedim a kao sto sam napiso nemam kome da dam - znaci hocu pod svau cijenu da se ogranicim na to isto ne nasljedim, jer me ne interesuje. Pa kako to izvesti? Znaci ni da me sud ni niko ne music s tim. Jednostavno da imaju crno na bijelo unapride da mene to ne zanima.

Niti postoji kakav ugovor ni nista, nego nasljedstvo je jasno ko dan i noc - samo sto jos je nece pokretati jer na onom na kome je je jos ziv.

Znaci necu / nemam da kome svoj udio dam a isto tako necu da sam nasljednik. Sta treba uciniti da me svi u BiH po tom pitanju u sirokom luku zaobidju?
Drinski

#131 Re: Ostavinska rasprava

Post by Drinski »

@condy
ma moguce je i to, a moguće je i ugovor o poklonu, opa neka zviz kaze kakav je ugovor u pitanju.

@zviz
nije moguće
Zviz

#132 Re: Ostavinska rasprava

Post by Zviz »

Drinski wrote:@condy
ma moguce je i to, a moguće je i ugovor o poklonu, opa neka zviz kaze kakav je ugovor u pitanju.

@zviz
nije moguće

Radi se o obicnoj podjeli izmedju dvije osobe stan je bio na osobi A onda je osoba a odlucila kod notara da sacini ugovor koji su sproveli skroz gdje je sad pola pola izmedju osobe A i B (tj. zene). Nema tu nikakvog testamenta ili sta vec... prije bi rekao momentalni poklon. Nista poslje tj. trenutno stanje je 1/2 - a pitanje je samo bilo sta sad ako oboa koja je primila pola jer je tako trazila osoba A a onda B napusti kao prva kome ide polovica osobe B koja je stekla imovinu sto je osoba A tako htjela tj. da uziva uziva kao suvlasnik a ne 1/1 vlasnik.

Da projasnim drugacija.

1900 godine osoba A kupi stan.

1920 godine osoba A zivi u istom sa osobom B.

1930 godine osoba A odluci da kod notara da (momentalno) pola stana osobi B.

7 dana kasnje stan je uknjizen sa 1/1 na osobu A na 1/2 izmedju osobe A i B.

Sta ako umre osoba B prije osobe A. Ta (sad) druga polovica kome pripada... jel se vraca sve 100% osobi A ili se polovica dijeli izmedju osobe A, njihove djece evt. druge djece od osobe B ili mozda njene neke dalje rodbine itd. ako nije imala djece nisu imali djece ono ovo... itd. A osoba B nije sacinila nikakva ugovor ili testament da svoju polovinu ostavlja nekome posebno itd.
Zviz

#133 Re: Ostavinska rasprava

Post by Zviz »

Drinski wrote:
@zviz
nije moguće

Cuj nije moguce... sta ako necu ne mozeme niko silom natjerati... kakva je to praksa... jel moguce se odreci rodstva? Necu da nesto nasljedim a sto se mene tice nek nasljecuje ko hoce, ja necu, valjda imam pravo na to.
muminovic

#134 Re: Ostavinska rasprava

Post by muminovic »

Stvar je jednostavna, ne mozese se odreci necega, sto te mozda i ne slijeduje, mozda nemas nista da naslijedis, ili je lice sve prepisalo za zivota nekome, poklonilo, ugovor o dozivotnom izdrzavanju, ili testament.

Nasljednik postaje vlasnik momentom smrti ostavioca, a tim momentom nasljednik postaje i posjednik iako de facto ne drži stvar u posjedu (što je izuzetak od pravila) i od tog momenta, pripadaju mu sva vlasnička prava i prava posjeda.

Zviz ti se kao nasljednik možes odreći nasljedstva izjavom kod suda do svršetka ostavinske rasprave. Ovo odricanje važi i za potomke onoga koji se odrekao od nasljeđa - osim ukoliko nije izričito izjavio da se odriče samo u svoje ime. U ovom slučaju se smatra kao da nikada nije bio nasljednik.

Ukoliko se odriče nasljedstva u nečiju korist, radi se zapravo o ustupanju.

Osoba može izjaviti da li se prihvaća ili ne prihvaća nasljedstva – odricanje.

Odricanje u nečiju korist- darovanje li ustupanje nasljedstva.
Zviz

#135 Re: Ostavinska rasprava

Post by Zviz »

muminovic wrote:Stvar je jednostavna, ne mozese se odreci necega, sto te mozda i ne slijeduje, mozda nemas nista da naslijedis, ili je lice sve prepisalo za zivota nekome, poklonilo, ugovor o dozivotnom izdrzavanju, ili testament.

Nasljednik postaje vlasnik momentom smrti ostavioca, a tim momentom nasljednik postaje i posjednik iako de facto ne drži stvar u posjedu (što je izuzetak od pravila) i od tog momenta, pripadaju mu sva vlasnička prava i prava posjeda.

Zviz ti se kao nasljednik možes odreći nasljedstva izjavom kod suda do svršetka ostavinske rasprave. Ovo odricanje važi i za potomke onoga koji se odrekao od nasljeđa - osim ukoliko nije izričito izjavio da se odriče samo u svoje ime. U ovom slučaju se smatra kao da nikada nije bio nasljednik.

Jarane stvar je jednostavna, nije nista to ucinio znam 100% da me ceka nasljestvo. Nema tu nako vako. 1000% Jer na sjednici porodicnoj (to ti je u jednom dijelu moje rodbine kao Savez Komunista sa dnevnim redom - drug drugacia ono ovo) je to zakljuceno, nego iz postovanja prema zivom nisam htjeo da se suprostavim.

Ja i brat smo nasljednici ali mi necemo da nas sud poziva ni nista, znaci zelim da dam na komad papira svima ostalima eto nas ne navodite zaboidjite. Nema tu mi se odricemo u korist nekoga, mi se ordicemo u korist nikoga, a nek nas prostor uzme ko god hoce. Kontas jarane necu da imam posla, necu da me BiH amabasada zove trazi ono ovo, necu da - razumijes zaboli me cosak sa tom ostavinskom raspravom.
muminovic

#136 Re: Ostavinska rasprava

Post by muminovic »

Zviz wrote:
muminovic wrote:Stvar je jednostavna, ne mozese se odreci necega, sto te mozda i ne slijeduje, mozda nemas nista da naslijedis, ili je lice sve prepisalo za zivota nekome, poklonilo, ugovor o dozivotnom izdrzavanju, ili testament.

Jarane stvar je jednostavna, nije nista to ucinio znam 100% da me ceka nasljestvo. Nema tu nako vako. 1000% Jer na sjednici porodicnoj (to ti je u jednom dijelu moje rodbine kao Savez Komunista sa dnevnim redom - drug drugacia ono ovo) je to zakljuceno, nego iz postovanja prema zivom nisam htjeo da se suprostavim.

Ja i brat smo nasljednici ali mi necemo da nas sud poziva ni nista, znaci zelim da dam na komad papira svima ostalima eto nas ne navodite zaboidjite. Nema tu mi se odricemo u korist nekoga, mi se ordicemo u korist nikoga, a nek nas prostor uzme ko god hoce. Kontas jarane necu da imam posla, necu da me BiH amabasada zove trazi ono ovo, necu da - razumijes zaboli me cosak sa tom ostavinskom raspravom.
Sve te shvatam, ali ne moze, tek nakon smrti, mozes poslati naslijednicku izjavu i odreknes se svega, a naslijedit ce tvoj dio onaj naredni naslijednji red, valjda nekoga ima, ako nema, zakonom je propisano kome onda pripada imovina.

Dakle ne brini, niko te nece prisilit da uzmes nesto sto ne zelis.
condy

#137 Re: Ostavinska rasprava

Post by condy »

Eto, sad je neki problem odazvati se pozivu suda i odvojiti 15-20 minuta :-)
To bi trebalo učiniti iz poštovanja prema umrlom. Standardno, nasljednici se počnu već za njegova života krviti, a poslije postanu najveći neprijatelji.... :)
Zviz

#138 Re: Ostavinska rasprava

Post by Zviz »

condy wrote:Eto, sad je neki problem odazvati se pozivu suda i odvojiti 15-20 minuta :-)
To bi trebalo učiniti iz poštovanja prema umrlom. Standardno, nasljednici se počnu već za njegova života krviti, a poslije postanu najveći neprijatelji.... :)

Netreba mi nista od te osobe, nista... a niti mi se ide na pokop iste niti cu... to su moje licne stvari i nemoj mi tih supljih postuj ono ovo... Ako je neko prema meni ters i hoce da bude sve kako isti kaze i kad isti okom da ja skokom... meni to ne treba, jer ja samo postujem svoje odluke i moje su uvijek ispravne a tudje ne sudim a isto me ne zanimaju. Takav sam kakav sam i nema tih para da mjenjam svoj stav. Posteno od mene, ne znanimam me tvoje, i ne znamima jes li ziv ili ne. Kod mene si na cistom uvijek i znas na cemu si.

Vjeruj mi nije 15-20 minuta na 2500km udaljenosti.
Forsaken

#139 Re: Ostavinska rasprava

Post by Forsaken »

U sudu mi rekose da je doneseno dopunsko rjesenje za ostavinsku raspravu i da ce nam biti poslano postom na adresu. To je bilo prije 7 dana. Koliko vremena treba da to stigne i moze li se otici do suda i podici to bez da cekam da mi stigne rjesenje na adresu?
Drinski

#140 Re: Ostavinska rasprava

Post by Drinski »

Moze, ako je gotovo, raspitaj se o tome.
Forsaken

#141 Re: Ostavinska rasprava

Post by Forsaken »

Drinski wrote:Moze, ako je gotovo, raspitaj se o tome.
kome da se obratim jel na pisarnici? Jer ona teta na pisarnici je bila poprilicno nestrpljiva na telefonu i odjebala me je u stilu "ne morate vi dolazit mi cemo vama poslati" ... Jedino da odem licno a ne da zovem
Drinski

#142 Re: Ostavinska rasprava

Post by Drinski »

na šalter otiđi, i trazi da vidis da li je urađeno.
Ako jeste otiđi tamo gdje se otprema pošta ili tu u pisarnici traži da podignes, a ako to nece trazi da stupis u kontak sa str. saradnikom da podignes kod njega uz dostavnicu.
Forsaken

#143 Re: Ostavinska rasprava

Post by Forsaken »

Hvala :thumbup:
Zviz

#144 Re: Ostavinska rasprava

Post by Zviz »

muminovic wrote:
Zviz wrote:

Sve te shvatam, ali ne moze, tek nakon smrti, mozes poslati naslijednicku izjavu i odreknes se svega, a naslijedit ce tvoj dio onaj naredni naslijednji red, valjda nekoga ima, ako nema, zakonom je propisano kome onda pripada imovina.

Dakle ne brini, niko te nece prisilit da uzmes nesto sto ne zelis.
Ima ko nasljediti ono sto ja necu, to nije problem, nego necu da se peglam po BiH salterima i nekim sudovima, a opet kako sam jednom obavjesten od suda ja prvo moram na sebe uzeti pa onda nekoga nacin kome mogu to da dam... pa kazem u toj poziciji necu da budem, tj. hocu da se zaobidjem, a kome ce sud po zakonu "moj" udio dodjeliti me briga...
muminovic

#145 Re: Ostavinska rasprava

Post by muminovic »

@zviz - Mozda ti nista nece ni ostavit, ne brini se.
Zviz

#146 Re: Ostavinska rasprava

Post by Zviz »

muminovic wrote:@zviz - Mozda ti nista nece ni ostavit, ne brini se.
Drug 100% je da cemo nasljediti. Zna se 100% Jer je tako dogovoreno. Ali ja necu da nasljedim i to je citava poenta. Znaci necu da nasljedujem i ako imam zakonsko pravo i ako znam da mogu i ako znam da cu, jer je tako pao interni dogovor, ja opet necu i gotova prica. I iskren da budem ne kotam taj zakon, da ja ne mogu sebe ograniciti unaprijed (pa nebitno znao ja 100 ili ne, da u slucajnu ako bude trebao, da sam se vec ogranicio). U mom slucaju znam 100%.

Zelim da sud, ako bar nista drugo, onda da izda rok od 14 dana u kojem moram dati zvanicnu odluku da li se prihvatam ili ne, a ne pod uslovom da ako me neko pozove i ja se ne odazovem odna sud raspolaze sa podatcima koje ima ili ako kazem ne, da postavlja uslov, ako se izjasnim ne onda da sam pobrinem se za novog nasljednika. Kakvo je to pravo i p. m. - to prava nije vidilo. Ovo je nametanje uslova od strane suda gdje u principu, ti moras uzeti nesto sto neces, jer si neki nasljednik, a u relanosti ne zelis biti i nametnuto ti je nasljedstvo uz pomoc zakona - koje isto opet ne postiva tvoju odluku tj. pravo na odricanje ili prihacanje bez uslova od strane suda, nego kontra. Imam izbor phivati ili odrekni se ali pod uslovom da sam se poblines za nasljednika inace ako ne, onda si u svakom slucaju nasljednik. Kakva je to sudska praksa...

I nema ovdje diskusije nako vako... postavlja se obicno pitanje zasto ja ne mogu da se unaprijed izjasnim znao ili ne (absolutno nebitno) da u bilo kojem slucaju po pitanju nasljedstva iza osobe XY ne zelim, da dodjem u poziciju nasljedstva. Ako se moze neko unaprijed izjasniti za vrijeme svog zivota kome zeli da dodjeli nesto i to pomocu testamenta. Zasto neko se isto ne moze unaprijed zastiti od istog u slucaju da ga navede ili jos ako je rodbinski da ne postane dio nasljedstva.

Zanci kako ja tumacim BiH zakon, ako mene neko navede u testamentu kao nasljednika bez mog znanja i na dan kad isti crkne mene pozove recimo njegov advokat, ja hocu da mu mogu reci, mrs i ti on onaj umrli skupa i da to bude dozvoljno da ja tog se ne prihvacam - kratko i jasno. Ovo je primjer u slucaju testamenta.

Znaci meni su uskracena prava da dam svoju poziciju i da se ogranicim od moguceg (u mom slucaju 100%) nasljedstva.

Nije moje i necu da nasljedujem tudje eto to je moj argument. I hocu da se unaprijed ogranicim od zloglasnog zakona koji mi natura nasljedstvo koje ne zelim.
kica

#147 Re: Ostavinska rasprava

Post by kica »

Zviz wrote:
muminovic wrote:@zviz - Mozda ti nista nece ni ostavit, ne brini se.
Drug 100% je da cemo nasljediti. Zna se 100% Jer je tako dogovoreno. Ali ja necu da nasljedim i to je citava poenta. Znaci necu da nasljedujem i ako imam zakonsko pravo i ako znam da mogu i ako znam da cu, jer je tako pao interni dogovor, ja opet necu i gotova prica. I iskren da budem ne kotam taj zakon, da ja ne mogu sebe ograniciti unaprijed (pa nebitno znao ja 100 ili ne, da u slucajnu ako bude trebao, da sam se vec ogranicio). U mom slucaju znam 100%.

Zelim da sud, ako bar nista drugo, onda da izda rok od 14 dana u kojem moram dati zvanicnu odluku da li se prihvatam ili ne, a ne pod uslovom da ako me neko pozove i ja se ne odazovem odna sud raspolaze sa podatcima koje ima ili ako kazem ne, da postavlja uslov, ako se izjasnim ne onda da sam pobrinem se za novog nasljednika. Kakvo je to pravo i p. m. - to prava nije vidilo. Ovo je nametanje uslova od strane suda gdje u principu, ti moras uzeti nesto sto neces, jer si neki nasljednik, a u relanosti ne zelis biti i nametnuto ti je nasljedstvo uz pomoc zakona - koje isto opet ne postiva tvoju odluku tj. pravo na odricanje ili prihacanje bez uslova od strane suda, nego kontra. Imam izbor phivati ili odrekni se ali pod uslovom da sam se poblines za nasljednika inace ako ne, onda si u svakom slucaju nasljednik. Kakva je to sudska praksa...

I nema ovdje diskusije nako vako... postavlja se obicno pitanje zasto ja ne mogu da se unaprijed izjasnim znao ili ne (absolutno nebitno) da u bilo kojem slucaju po pitanju nasljedstva iza osobe XY ne zelim, da dodjem u poziciju nasljedstva. Ako se moze neko unaprijed izjasniti za vrijeme svog zivota kome zeli da dodjeli nesto i to pomocu testamenta. Zasto neko se isto ne moze unaprijed zastiti od istog u slucaju da ga navede ili jos ako je rodbinski da ne postane dio nasljedstva.

Zanci kako ja tumacim BiH zakon, ako mene neko navede u testamentu kao nasljednika bez mog znanja i na dan kad isti crkne mene pozove recimo njegov advokat, ja hocu da mu mogu reci, mrs i ti on onaj umrli skupa i da to bude dozvoljno da ja tog se ne prihvacam - kratko i jasno. Ovo je primjer u slucaju testamenta.

Znaci meni su uskracena prava da dam svoju poziciju i da se ogranicim od moguceg (u mom slucaju 100%) nasljedstva.

Nije moje i necu da nasljedujem tudje eto to je moj argument. I hocu da se unaprijed ogranicim od zloglasnog zakona koji mi natura nasljedstvo koje ne zelim.
Ni po najnovijem Zakonu o naslijedivanju FBiH koji je objavljen 01.10.2014 a pocinje se primjenjivati za 3 mjeseca, nemas mogucnost da se odreknes prije smrti ostavioca.

Odricanje od naslijeđa koje nije otvoreno

Član 167.

(1) Odricanje od naslijeđa koje nije otvoreno nema nikakvo pravno djelovanje.

(2) Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana, potomak koji može samostalno raspolagati svojim pravima može se ugovorom s pretkom odreći od naslijeđa koje bi mu pripalo
poslije smrti pretka. Isto vrijedi i za slučaj kad se bračni partner odriče od naslijeđa koje bi mu kao bračnom partneru pripalo nakon smrti njegovog bračnog partnera.
(3) Za punovažnost ovog ugovora potrebno je da bude sastavljen u formi notarski obrađene isprave.
(4) Odricanje važi i za potomke onoga koji se odrekao, ako ugovorom o odricanju ili naknadnim sporazumom nije što drugo određeno.

Ali mozes naravno nakon smrti lica:

Član 162.

Ostavina umrle osobe prelazi po sili zakona na njegove nasljednike u trenutku njegove smrti.

Odricanje od naslijeđa

Član 163.

(1) Nasljednik se može odreći od naslijeđa izjavom u formi notarski obrađene isprave ili izjavom datom na zapisnik kod suda do donošenja prvostepene odluke.

(2) Odricanje važi i za potomke onoga koji se odrekao od naslijeđa ako nije izričito izjavio da se odriče samo u svoje ime.
(3) Ako su potomci maloljetni, za ovo odricanje nije potrebno odobrenje starateljskog organa.
(4) Nasljednik koji se odrekao od naslijeđa samo u svoje ime smatra se kao da nikad nije bio nasljednik.
(5) Ako se odreknu od naslijeđa svi nasljednici koji u trenutku smrti ostavitelja pripadaju najbližem nasljednom redu, na nasljedstvo se pozivaju nasljednici sljedećeg nasljednog
reda. Za slučaj da se nasljedstva odreknu ostali nasljednici prvog nasljednog reda bračni drug ostaje u prvom nasljednom redu.

Član 164.

(1) Ako je nasljednik umro prije okončanja rasprave ostavine, a nije se odrekao od naslijeđa, pravo odricanja prelazi na njegove nasljednike.
(2) Isto vrijedi i u slučaju kad je nasljednik umro nakon okončanja ostavinske rasprave, a prije donošenja prvostepene odluke.

Nemogućnost odricanja od naslijeđa

Član 165.

(1) Ne može se odreći od naslijeđa nasljednik koji je raspolagao cijelom ostavinom ili jednim njenim dijelom.
(2) Mjere koje jedan nasljednik poduzme samo radi očuvanja ostavine, kao i mjere tekuće uprave ne lišavaju ga prava da se odrekne od naslijeđa.

Sadržaj izjave o odricanju od naslijeđa

Član 166.

(1) Odricanje od naslijeđa ne može biti djelomično ni pod uvjetom.

(2) Odricanje od naslijeđa ne odnosi se na naknadno pronađenu imovinu.
(3) Odricanje u korist određenog nasljednika ne smatra se kao odricanje od naslijeđa. Ovakvo odricanje se smatra kao izjava o ustupanju svog nasljednog dijela.
emmir1

#148 Re: Ostavinska rasprava

Post by emmir1 »

Ako može neko ljubazan da odgovori na jedno pitanje.

Umrli je za života prepisao stan na jedno djete, 10 godina prije smrti.

Ima još 3 djece, da li na ostavinskoj raspravi neko od djece može osporavat taj prepis stana, odnosno tražit da stan naslijede sva djeca.
razonoda

#149 Re: Ostavinska rasprava

Post by razonoda »

emmir1 wrote:Ako može neko ljubazan da odgovori na jedno pitanje.

Ima još 3 djece, da li na ostavinskoj raspravi neko od djece može osporavat taj prepis stana, odnosno tražit da stan naslijede sva djeca.
mislim da moze. nedajte svoj dio.
Miki123

#150 Re: Ostavinska rasprava

Post by Miki123 »

emmir1 wrote:Ako može neko ljubazan da odgovori na jedno pitanje.

Ukoliko je ostavio imovinu pored stana koja je dovoljna i za ostale nasljednike, ne mogu. U svakom drugom slučaju mogu tražiti nužni dio. Rok za podnošenje zahtjeva je 3 godine od otvaranja nasljeđa.
Post Reply