Brazil 2014: Izvlačenje grupa 6. decembar
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
Nejjah
#126 Re: Brazil 2014: Izvlačenje grupa 6. decembar
Nisu ni potovi ni sesiri nego bomboi 
- jeza u ledja
#127 Re: Baraž za Brazil / 15.-19.11.2013
Gdje si ovo procitao?skenderija04 wrote:Danas sam vidio da organizatori zadrzavaju pravo da ucesca u odredjivanju sesira.
- Idemedosumom
#128 Re: Brazil 2014: Izvlačenje grupa 6. decembar
Pletene kape
- skenderija04
#129 Re: Baraž za Brazil / 15.-19.11.2013
mundo deportivo.jeza u ledja wrote:Gdje si ovo procitao?skenderija04 wrote:Danas sam vidio da organizatori zadrzavaju pravo da ucesca u odredjivanju sesira.
- jeza u ledja
#130 Re: Baraž za Brazil / 15.-19.11.2013
Sta kazu tacno? Mozes link stavit, pa cemo gugl translejt ili ti prevedi. Zanima me fakat sta tacno kazu? Pod organizator misle na Brazil ili na FIFAu?skenderija04 wrote:mundo deportivo.jeza u ledja wrote:Gdje si ovo procitao?skenderija04 wrote:Danas sam vidio da organizatori zadrzavaju pravo da ucesca u odredjivanju sesira.
- skenderija04
#131 Re: Brazil 2014: Izvlačenje grupa 6. decembar
http://www.mundodeportivo.com/20131120/ ... 51985.html
Tu je link.
Nas interesuje drugi pasus gdje kaze:
"Organizacioni komitet BRAZIL 2014 zadrzava pravo da modifikuje sadrzaj (ucesnike) potova na sastanku koji ce se odrzati 3. decembra u Brazilu. Problem za FIFA-u predstavlja Francuska i njeno mjesto u posljednjem potu. Autenticna bomba! Francuzi ce biti najveca opasnost je ce odluciti " grupu smrti"
Ovaj sto pise clanak je ozbiljan covjek i pise samo o UEFI FIFI, i dobro je upoznat o svim mesetarenjima. Sinoc je prvi objavio promjene u glasanju za zlatnu loptu. U ime novinara Spanije glasa za zlatnu loptu dugi niz godina.
Tu je link.
"Organizacioni komitet BRAZIL 2014 zadrzava pravo da modifikuje sadrzaj (ucesnike) potova na sastanku koji ce se odrzati 3. decembra u Brazilu. Problem za FIFA-u predstavlja Francuska i njeno mjesto u posljednjem potu. Autenticna bomba! Francuzi ce biti najveca opasnost je ce odluciti " grupu smrti"
Ovaj sto pise clanak je ozbiljan covjek i pise samo o UEFI FIFI, i dobro je upoznat o svim mesetarenjima. Sinoc je prvi objavio promjene u glasanju za zlatnu loptu. U ime novinara Spanije glasa za zlatnu loptu dugi niz godina.
- jeza u ledja
#132 Re: Brazil 2014: Izvlačenje grupa 6. decembar
Ovako. Samo da kazem par stvari.
Svi novinarski natpisi koji se vrte ovih dana su samo nagadjanja. Niko osim ljudi u FIFAi ne zna sta se tacno sprema i vjerovatno dok ovo pisemo se zestoko lobira i pozicionira u vezi ovoga, pogotovo od strane Francuza i Rusa.
Dakle, osim ako nije neki FIFA insajder u pitanju, svi novinari nagadjaju isto kao i mi.
Po meni, postoje 3 varijante ko ce ici u special pot. (Postoji i cetvrta, ali o njoj na kraju).
Prije svega, uzmite u obzir da FIFA jako mnogo drzi do svog FIFA rejtinga i promoviraju ga kao svetu knjigu, uvijek i bilo gdje. Stoga, tesko je zamisliti scenarij u kojem FIFA rejting nece biti glavni kriterij za dodjeljivanje ovog special pota.
E sad, kao sto rekoh postoje 3 varijante.
Po prvoj, i meni najlogicnijoj, Rusija ide u special pot. Ovo kazem i djelimicno na osnovu prvenstva 2006e kada se zadnji put dodjeljivao ovaj special pot za evropsku reprezentaciju. To je bilo zadnje prvenstvo na kojem se nije samo gledao FIFA ranking, vec je bila kombinacija tog rankinga i bodova skupljenih u dva prethodna prvenstva, dok je nakon toga FIFA ranking bio jedino mjerilo (uz geografiju). Ako se ne varam, ovaj princip FIFA rejtinga kao iskljicivog mjerila za dodjelu potova na WC je i upisan negdje u pravila. Uglavnom, na tom prvenstvu 2006e kontroverza se desila jer je za dodjelu originalnih potova koristen taj stari sistem (FIFA rejting+preformans na prijasnjim takmicenjima), ali nakon sto je to sve zavrseno i kad su skontali da imaju jednu evropsku zemlju viska, to mjesto su dodjelili SiCG jer su bili najnize rangirana evropska reprezentacija na FIFA rankingu. Kontroverza je jeli bila u tome sto su special pot odlucili samo na osnovu FIFA rejtinga, a ne na osnovu sistema po kom su odredili originalne grupe, a po kojem je SiCG bila ispred druge dvije evropske reprezentacije. Nakon toga, beogradski mediji su sebi svojstveno stvorili jos jedan mit, po kom su njima "kao debitantima" dodjelili special pot. Fazon je samo u tome sto SiCG NIJE bila debitant, jer je taj savez zvanicno nasljednik stare Jugoslavije (i danas je Srbija nasljednik Jugoslavije od 1930 pa do danas). Stoga, nisu bili debitant, niti je taj faktor uticao na njihovo mjesto u special pot. Otud ova prica Hrleta Trola o "debitantima". Helem, s obzirom na sve to, i s obzirom da ce Rusija nakon najnovije FIFA liste (28. novembra) biti najslabija evropska reprezentacija po meni je logicno da ce se oni naci u tom special potu. FIFA rejting je koristen 2006e, ne vidim sta je danas drukcije. To je dakle najvjerovatniji scenarij, po meni.
Druga varijanta opet uzima u obzir FIFA rejting, ali za razliku od ove prve uzima rejting iz oktobra, ne iz novembra. Znamo da su grupe nosioca vec odredjene u oktobru (na osnovu FIFA rejtinga + Brazil) i znamo da je najveci razlog za to bila upravo prednost koju bi ucesnici evropskog plej offa mogli steci upravo zbog bodova u plejofu. Posto su zemlje poput Francuske, Ukrajine i Svedske po oktobarskom rejtingu bile iza Rusije, one bi pobjedama u plejofu prestigle Rusiju, bez obzira na prijateljske utakmice Rusa. Znaci ako prodjes plejof prestizes Ruse (i BiH). Tako nas je prestigla i Hrvatska. Dakle po tom scenariju, za special pot bi se uzimao rejting iz oktobra, a ne ovaj novi iz novembra. S obzirom da FIFA nije tako nesto najavila jos onda u oktobru, ja vjerujem da ce uzeti rejting iz novembra (po kom je Rusija zadnja). Medjutim, ako ipak uzmu rejting uz oktobra, onda je najslabija reprezentacija - Francuska, tj. oni bi isli u special pot. (Koliko vidim vecina medija predvidja njih.)
I treca varijanta, po meni najmanje vjerovatna, pak ne uzima u obzir samo FIFA rejting, vec i razdvaja evropske ekipe po onima koje su se direktno plasirale i one koje su igrale plejof. Sto znaci SAMO neka od 4 evropske ekipe koje su se plasirale preko baraza mogu biti u tom special potu. I onda opet, valjda, po FIFA rejtingu to bi bila Francuska.
I cetvrta varijanta, Hrletova, bi bila ta da debitant , odnosno mi , idemo u taj special pot. Ja kao sto rekoh ne vidim presedan po kojem bi se to moglo desiti. FIFA kao sto rekoh jako drzi do svog Coca-Cola rejtinga, a po njemu nikako, ni u oktobru ni u novembru, a ni na osnovu toga sto smo se direkt plasirali, mi bi bili sigurni. Ne vidim da ijedan medij stavlja nas u taj special pot. Ako se to desi, jebiga, to bi bila nepravda bez presedana.
Uglavnom, nista se ne zna do 3. decembra. Sve su ovo samo nagadjanja.
Svi novinarski natpisi koji se vrte ovih dana su samo nagadjanja. Niko osim ljudi u FIFAi ne zna sta se tacno sprema i vjerovatno dok ovo pisemo se zestoko lobira i pozicionira u vezi ovoga, pogotovo od strane Francuza i Rusa.
Dakle, osim ako nije neki FIFA insajder u pitanju, svi novinari nagadjaju isto kao i mi.
Po meni, postoje 3 varijante ko ce ici u special pot. (Postoji i cetvrta, ali o njoj na kraju).
Prije svega, uzmite u obzir da FIFA jako mnogo drzi do svog FIFA rejtinga i promoviraju ga kao svetu knjigu, uvijek i bilo gdje. Stoga, tesko je zamisliti scenarij u kojem FIFA rejting nece biti glavni kriterij za dodjeljivanje ovog special pota.
Po prvoj, i meni najlogicnijoj, Rusija ide u special pot. Ovo kazem i djelimicno na osnovu prvenstva 2006e kada se zadnji put dodjeljivao ovaj special pot za evropsku reprezentaciju. To je bilo zadnje prvenstvo na kojem se nije samo gledao FIFA ranking, vec je bila kombinacija tog rankinga i bodova skupljenih u dva prethodna prvenstva, dok je nakon toga FIFA ranking bio jedino mjerilo (uz geografiju). Ako se ne varam, ovaj princip FIFA rejtinga kao iskljicivog mjerila za dodjelu potova na WC je i upisan negdje u pravila. Uglavnom, na tom prvenstvu 2006e kontroverza se desila jer je za dodjelu originalnih potova koristen taj stari sistem (FIFA rejting+preformans na prijasnjim takmicenjima), ali nakon sto je to sve zavrseno i kad su skontali da imaju jednu evropsku zemlju viska, to mjesto su dodjelili SiCG jer su bili najnize rangirana evropska reprezentacija na FIFA rankingu. Kontroverza je jeli bila u tome sto su special pot odlucili samo na osnovu FIFA rejtinga, a ne na osnovu sistema po kom su odredili originalne grupe, a po kojem je SiCG bila ispred druge dvije evropske reprezentacije. Nakon toga, beogradski mediji su sebi svojstveno stvorili jos jedan mit, po kom su njima "kao debitantima" dodjelili special pot. Fazon je samo u tome sto SiCG NIJE bila debitant, jer je taj savez zvanicno nasljednik stare Jugoslavije (i danas je Srbija nasljednik Jugoslavije od 1930 pa do danas). Stoga, nisu bili debitant, niti je taj faktor uticao na njihovo mjesto u special pot. Otud ova prica Hrleta Trola o "debitantima". Helem, s obzirom na sve to, i s obzirom da ce Rusija nakon najnovije FIFA liste (28. novembra) biti najslabija evropska reprezentacija po meni je logicno da ce se oni naci u tom special potu. FIFA rejting je koristen 2006e, ne vidim sta je danas drukcije. To je dakle najvjerovatniji scenarij, po meni.
Druga varijanta opet uzima u obzir FIFA rejting, ali za razliku od ove prve uzima rejting iz oktobra, ne iz novembra. Znamo da su grupe nosioca vec odredjene u oktobru (na osnovu FIFA rejtinga + Brazil) i znamo da je najveci razlog za to bila upravo prednost koju bi ucesnici evropskog plej offa mogli steci upravo zbog bodova u plejofu. Posto su zemlje poput Francuske, Ukrajine i Svedske po oktobarskom rejtingu bile iza Rusije, one bi pobjedama u plejofu prestigle Rusiju, bez obzira na prijateljske utakmice Rusa. Znaci ako prodjes plejof prestizes Ruse (i BiH). Tako nas je prestigla i Hrvatska. Dakle po tom scenariju, za special pot bi se uzimao rejting iz oktobra, a ne ovaj novi iz novembra. S obzirom da FIFA nije tako nesto najavila jos onda u oktobru, ja vjerujem da ce uzeti rejting iz novembra (po kom je Rusija zadnja). Medjutim, ako ipak uzmu rejting uz oktobra, onda je najslabija reprezentacija - Francuska, tj. oni bi isli u special pot. (Koliko vidim vecina medija predvidja njih.)
I treca varijanta, po meni najmanje vjerovatna, pak ne uzima u obzir samo FIFA rejting, vec i razdvaja evropske ekipe po onima koje su se direktno plasirale i one koje su igrale plejof. Sto znaci SAMO neka od 4 evropske ekipe koje su se plasirale preko baraza mogu biti u tom special potu. I onda opet, valjda, po FIFA rejtingu to bi bila Francuska.
I cetvrta varijanta, Hrletova, bi bila ta da debitant , odnosno mi , idemo u taj special pot. Ja kao sto rekoh ne vidim presedan po kojem bi se to moglo desiti. FIFA kao sto rekoh jako drzi do svog Coca-Cola rejtinga, a po njemu nikako, ni u oktobru ni u novembru, a ni na osnovu toga sto smo se direkt plasirali, mi bi bili sigurni. Ne vidim da ijedan medij stavlja nas u taj special pot. Ako se to desi, jebiga, to bi bila nepravda bez presedana.
- skenderija04
#133 Re: Brazil 2014: Izvlačenje grupa 6. decembar
Naravno da je nagadjanje i da treba sacekati do tog 3. decembra ali mozemo ocekivati sve i svasta. Ovi kriteriji koje si napisao su logicni,ali ako iz nekih razloga budu htjeli da nastimaju, i za to im odgovara npr. fair play (kartoni i sl) bice fair play glavni kriterij.
Ako budu stimali, FIFA ce kao i uvijek kad je u mogucnosti , pokusati da to uradi elegantno. Nece ni oni bas po najslabijem ako ne budu morali.Cuvaju oni image. Moji kandidati su ili Rusi ili Hrvati
Ako budu stimali, FIFA ce kao i uvijek kad je u mogucnosti , pokusati da to uradi elegantno. Nece ni oni bas po najslabijem ako ne budu morali.Cuvaju oni image. Moji kandidati su ili Rusi ili Hrvati
- jeza u ledja
#134 Re: Brazil 2014: Izvlačenje grupa 6. decembar
Ne znam odakle tom novinaru taj podatak. Takvo nesto nisam vidio u zvanicnom FIFA dokumentu o organizaciji SP, da ne kazem da zvuci nelogicno.skenderija04 wrote:http://www.mundodeportivo.com/20131120/ ... 51985.html
Tu je link.
2. The FIFA Organising Committee forms groups for the final competition by
seeding and drawing lots whilst taking sports and geographic factors into
consideration, as far as possible. The final draw is due to take place in Brazil on
6 December 2013.
http://www.fifa.com/mm/document/tournam ... eutral.pdf
Pazi ovo "as far as possible".
- fantom slobode
#135 Re: Brazil 2014: Izvlačenje grupa 6. decembar
'RLE je dokazani trol...
isfrustriran direktnim plasmanom BiH.
- jeza u ledja
#136 Re: Brazil 2014: Izvlačenje grupa 6. decembar
Hmm, pa dobro ako se ne varam mi smo imali pravo malo tih kartona, pa ni po tome ne mozemo u special pot, a mene samo to zanima.skenderija04 wrote:Naravno da je nagadjanje i da treba sacekati do tog 3. decembra ali mozemo ocekivati sve i svasta. Ovi kriteriji koje si napisao su logicni,ali ako iz nekih razloga budu htjeli da nastimaju, i za to im odgovara npr. fair play (kartoni i sl) bice fair play glavni kriterij.
Ako je vec tako, ja bi najradije Hrvate u special pot jer su oni najslabiji od ove 3 zemlje. Bilo bi jako lijepo da i Francuzi ulete s nama, a ja mislim da hoce, jer onda ne mozemo ni njih ni Englesku, ni Portugal ni Italiju ni Holandiju dobiti u grupama.
Ja mislim da ce Rusi biti donji, ali eto vidjecemo.
- skenderija04
#137 Re: Brazil 2014: Izvlačenje grupa 6. decembar
Nama je special pot pocetak i kraj turnira. Naravno da je moguce i potrefiti grupu gdje bi nam sanse bile vece, ali jako tesko.
- hrle1976
#138 Re: Brazil 2014: Izvlačenje grupa 6. decembar
jeza u ledja wrote:Ovako. Samo da kazem par stvari.
Sve fino sto napisa samo me cudi da kad pricas o SCG i rankingu da si zaboravi pa po rankingu koji su koristili tada za SP 2006 SCG je bila na 44 a UKR na 45. Kao sto rekoh koliko para toliko muzike. Nevidim niti jedan logican razlog da neko u FIFI ne razmislja o BiH u special potu, a da Francuskoj Fifa nece izacu u susret, pa ljudi jel vi zivite na granama!
- Havatar
#139 Re: Brazil 2014: Izvlačenje grupa 6. decembar
Nema veze ionako vecina ljudi na forumu pise da mi treba da idemo u Barazil turisticki i da nam je dosta sto smo se plasiraliskenderija04 wrote:Nama je special pot pocetak i kraj turnira. Naravno da je moguce i potrefiti grupu gdje bi nam sanse bile vece, ali jako tesko.
- skenderija04
#140 Re: Brazil 2014: Izvlačenje grupa 6. decembar
Drug, i meni srce govori jedno a glava drugo. Ponekad mislim da i polufinale nije nemoguce a samo par sati poslije vidim nas sa 0 bodova.Havatar wrote:Nema veze ionako vecina ljudi na forumu pise da mi treba da idemo u Barazil turisticki i da nam je dosta sto smo se plasiraliskenderija04 wrote:Nama je special pot pocetak i kraj turnira. Naravno da je moguce i potrefiti grupu gdje bi nam sanse bile vece, ali jako tesko.
-
Nejjah
#141 Re: Brazil 2014: Izvlačenje grupa 6. decembar
francuzi u Spešal pot da ne mogu švajcarskoj doć
- hrle1976
#142 Re: Brazil 2014: Izvlačenje grupa 6. decembar
Nejjah wrote:francuzi u Spešal pot da ne mogu švajcarskoj doć
2006 bili skupa u grupi sa Juznom Korejom i Togom.
-
Nejjah
#144 Re: Brazil 2014: Izvlačenje grupa 6. decembar
Paa? Sad ima sansu da ih razdvoji prije zrijeba,mislim blater, tad nije.ako je tad uopste i htio izbjec franc od nosilacahrle1976 wrote:Nejjah wrote:francuzi u Spešal pot da ne mogu švajcarskoj doć
2006 bili skupa u grupi sa Juznom Korejom i Togom.
- jeza u ledja
#145 Re: Brazil 2014: Izvlačenje grupa 6. decembar
hrle1976 wrote:Sve fino sto napisa samo me cudi da kad pricas o SCG i rankingu da si zaboravi pa po rankingu koji su koristili tada za SP 2006 SCG je bila na 44 a UKR na 45. Kao sto rekoh koliko para toliko muzike. Nevidim niti jedan logican razlog da neko u FIFI ne razmislja o BiH u special potu, a da Francuskoj Fifa nece izacu u susret, pa ljudi jel vi zivite na granama!
Ja sve fino napisa, ali ti izgleda ne procita?
SiCG jeste bila ispred Ukrajine (i Svicarske) po rankingu kojeg su koristili za dodjeljivanje grupa. Taj ranking nije ukljucivao samo FIFA rating vec i ucesce ovih zemalja na prethodna dva SP. Medjutim, prilikom dodjeljivanja special pota uzeli su samo FIFA rating u razmatranje, a po njemu je SiCG bila iza Svicarske i Ukrajine.
Da li je to pravedno ili ne, o tome se moze pricati, ali posnovala je bodovna osnova po kojoj su odredili ekipu za special pot i taj kriterij je bio FIFA Coca-Cola rating. Dakle tada je FIFA rating bio osnova za special pot, pa ne vidim sto ne bi i sada, pogotovo sto se nikakav drugi bodovni sistem (za razliku od tada) vise ne koristi.
@ skenderija, po tome sto taj spanski novinar napisa, ispada da Brazil kao organizator ima pravo direktno uticati ko ce biti u kojoj jakosnoj skupini. Tako bi teoretski mogli uticati na mnogo vise od samog special pota i tako olaksavati sebi put do finala. Mislim, poprilicno nelogicno, zar ne?
- skenderija04
#146 Re: Brazil 2014: Izvlačenje grupa 6. decembar
@jez
Oni , kao i uvijek .imaju diskreciono pravo da odrede domacinu mjesto odigravanja utakmica. E sad, da li u tim ovlastenjima imaju pravo na jos nesto to stvarno ne znam. Da li mogu da iskoriste ta ovlastenja koja ocigledno imaju, i da ih protumace kako im bude odgovaralo?
Praticemo. Znamo kako rade u FIFI. Recimo, zaprijete Hrvatima zbog Simunica npr. otvore im slucaj i onda ucjenjuju: ili special pot ili..... (ovo je samo primjer i pretpostavka. Ne zelim da se prica o Simunicu. Ako se neko osjeti uvrijedjenim unaprijed se izvinjavam)
Oni , kao i uvijek .imaju diskreciono pravo da odrede domacinu mjesto odigravanja utakmica. E sad, da li u tim ovlastenjima imaju pravo na jos nesto to stvarno ne znam. Da li mogu da iskoriste ta ovlastenja koja ocigledno imaju, i da ih protumace kako im bude odgovaralo?
Praticemo. Znamo kako rade u FIFI. Recimo, zaprijete Hrvatima zbog Simunica npr. otvore im slucaj i onda ucjenjuju: ili special pot ili..... (ovo je samo primjer i pretpostavka. Ne zelim da se prica o Simunicu. Ako se neko osjeti uvrijedjenim unaprijed se izvinjavam)
- kamen spoticanja
#147 Re: Brazil 2014: Izvlačenje grupa 6. decembar
Dakle svica, kamerun i iran...i igramo polufinale
- jeza u ledja
#148 Re: Brazil 2014: Izvlačenje grupa 6. decembar
malo suvise teorija zavjere za moj ukus.skenderija04 wrote:@jez
- skenderija04
#149 Re: Brazil 2014: Izvlačenje grupa 6. decembar
Naravno , karikiram. Ali kad sam vidio ono sinoc na prijateljskoj Juznoafricka Repubika - Spanija nista me nece iznenaditijeza u ledja wrote:malo suvise teorija zavjere za moj ukus.skenderija04 wrote:@jez
- jeza u ledja
#150 Re: Brazil 2014: Izvlačenje grupa 6. decembar
Kojo?skenderija04 wrote: Naravno , karikiram. Ali kad sam vidio ono sinoc na prijateljskoj Juznoafricka Repubika - Spanija nista me nece iznenaditi