Moram pratiti autora teme, ja večeras kao pravi Švedo odoh u grad, ako bude sreće nskontaću kako doći do stana a ako ne bude sreće, zaspaću možda na klupi..
Jelde, od nezadovoljstva i depresije..
Nevjerovatno šta je sve rečeno u ovoj temi.
Razlika izmedju Svedske i Danske... Danska bolji standard. Veca primanja. Svedska vise plavusa i ima brda. U Svedskoj do alkohola doci teze nego da droge na cestiŠveđanin wrote:Kakve ima veze nekoliko posljednjih postova sa Švedskom što "puca"?![]()
Moram pratiti autora teme, ja večeras kao pravi Švedo odoh u grad, ako bude sreće nskontaću kako doći do stana a ako ne bude sreće, zaspaću možda na klupi..
Jelde, od nezadovoljstva i depresije..![]()
![]()
Nevjerovatno šta je sve rečeno u ovoj temi.![]()
Prezrelo za brisanje.
Ovo nisam znala.. zanimljivo, i opet, tako tipično za nas..Zviz wrote:. I ko ih je ulovio danci? Ne, nego nasi koji rade, koji imaju auto od dzave, placene hotele, naloge koga i kako da prate itd. Svi nasi koji su bili milicioneri / policajci za vrijeme juge su imali debele ponude da prate nase koji su "problematicni". To nije nikakva tajna. Zato ovdje skoro svak svakoga izbjegava jer je kao u Sovjetskom savezu neznas ko ce te ocvikati ako sta krijes, a svi znaju da to samo cine nasi koji su lojalni sistemu. Jednostavrno kriza - treba para u drzavnu kasu i to je to. Da nije krize nebi ih niko ni gledao.
pearlica wrote:Ove tema je otisla u 100 pravaca. Sve u svemu ne slazem se vama da su svi nasi kriminalci i da gledaju kako koga da zeznu. Ne kazem da takvih nema ali da su svi takvi to ne stoji. Dala sam vec i sama primjer uspjesnih ljudi koji su postigli nesto sami. Mislim da nema potrebe opet to ponavljati i pokazivati na neke druge primjere.
Isto tako ja bih se zabrinula da sam neka svedanka ili dankinja ili spankinja sta vec(?) i da upoznam potencijalnog buduceg muza iz bosne te da mi on o toj zemlji i tim ljudima govori sve najgore. Meni bi to bilo sumnjivo kako neko da voli moje a da mrzi svoje jednostavno to nije logicno nikako i mislila bi da ta osoba ima nekakvih problema. Nekakva kriza identiteta ili sta. Kako jednog dana imati djecu sa takvom osobom pa djeca ce mu biti pola bosanci a on mrzi bosance iz dubine duse. Svaka razumna osoba ce ovako da pomisli. Svaka osoba moze da ne voli neki rezim, politicku partiju, ili nesto ali ne voljeti ama bas nista sto ima veze sa tom zemljom i svaku stvar pljuvati a sve strano dizati u oblake mi je iskreno malo cudno i ... da kazem nenormalno. Isto kao mrziti rodenu mamu koja te rodila, odgojila dala ti sve a voljeti neciju tudu kod koje si pojeo 2 rucka.
Ne kazem ja da su bosanci svi andeli ili jadni skandinavci sve male naivne bebe. I i kod nas svasta ima i kod njih ali ako ista ne svijetu ne volim to su ti nekakvi ekstremi kakve pokusavate da predstavite ovdje. I naravno da kriminalce treba kaznjavati kao sto vec i rade zatvorom, deportacijom ili cime vec. To uopste nije nikada ni bilo upitno. Cak sta vise istrazivanja pokazuju da se u evropi vise i jace kaznjavaju stranci koji pocine krivicna dijela nego domaci.
Ti pricas o necemu kako ti zelis da vidis. Kao prvo imam osjecaj da je post pretezno napisam meni, a da si procitala sta pisem ja nikad nisam rekao SVI nego kazem vecina! I to je velika razlika. Te uvijek kazem svaka cast izuzetcima. A to sto pricas o nekom buducem muzu ono ovo. Da budem isrken u dosta primjera ja se stidim da imam bilo sta sa BiH. Cast izuzetcima ali ja sam covjek koji nevoli blamaze nevolim cak imati i komsiju. Zatvoren sam vise nego prosjecan skandinavac i nevolim stidljive situacije. Za mene je stidljiva situacija kad pise da neko iz BiH je nesto krao i da to moze na neki nacin se porediti kao svi koji imaju na bilo koji nacin nesto sa BiH su potencialnci. Ja zivim zivot kao gramofonska plca sve se zna, kad kako i sta, jakna se kaci na isto mjesto a ne gdje se stigne. Mozda zvucim arogantno ali da ja se poredim od bilo kaoga sa budalama to sebi necu dozviliti pa makar imao 100 godina zbrane da unidjem u BiH od strane ljudi iz BiH. Meni je vazan nivo - znaci kad jedem, kad gledam tv, kad idem u prodavnciu tj. da je sve na nivou. Ja nemam kompleks da se dicim da sam ono ili ovo, ja sam covjek od mesa i krvi koji ce jednog dana krepati kao i svi drugi i blio proslo. Ali dok doje taj dan hocu da bude sve na nivou. Meni je lakse da me pljuju i sta god zele da misle nasi o meni nego da danci misle o meni da sam ljenator, zato jer ovdje zivim, mada ova drzava je i meni mnogo sta puzila u zivotu a nije duzna bila nista i treba biti zahvalan. I zato sam ogorcen kad vidim nase koje se "snalaze" ondosno oni se ne snalaze nego varaju. Jebote dodje sa dvije vrece prnja puzen mu krov nad glavom, ponudjen privremeni posao, skola, jezik, ubro i auto, djeca u skolu, djeciji dodatki, ono ovo i opet nije dovoljno nego neki pocnu daj krast, daj vrarat, daj ono, daj ovo.pearlica wrote:Ove tema je otisla u 100 pravaca. Sve u svemu ne slazem se vama da su svi nasi kriminalci i da gledaju kako koga da zeznu. Ne kazem da takvih nema ali da su svi takvi to ne stoji. Dala sam vec i sama primjer uspjesnih ljudi koji su postigli nesto sami. Mislim da nema potrebe opet to ponavljati i pokazivati na neke druge primjere.
Isto tako ja bih se zabrinula da sam neka svedanka ili dankinja ili spankinja sta vec(?) i da upoznam potencijalnog buduceg muza iz bosne te da mi on o toj zemlji i tim ljudima govori sve najgore. Meni bi to bilo sumnjivo kako neko da voli moje a da mrzi svoje jednostavno to nije logicno nikako i mislila bi da ta osoba ima nekakvih problema. Nekakva kriza identiteta ili sta. Kako jednog dana imati djecu sa takvom osobom pa djeca ce mu biti pola bosanci a on mrzi bosance iz dubine duse. Svaka razumna osoba ce ovako da pomisli. Svaka osoba moze da ne voli neki rezim, politicku partiju, ili nesto ali ne voljeti ama bas nista sto ima veze sa tom zemljom i svaku stvar pljuvati a sve strano dizati u oblake mi je iskreno malo cudno i ... da kazem nenormalno. Isto kao mrziti rodenu mamu koja te rodila, odgojila dala ti sve a voljeti neciju tudu kod koje si pojeo 2 rucka.
Ne kazem ja da su bosanci svi andeli ili jadni skandinavci sve male naivne bebe. I i kod nas svasta ima i kod njih ali ako ista ne svijetu ne volim to su ti nekakvi ekstremi kakve pokusavate da predstavite ovdje. I naravno da kriminalce treba kaznjavati kao sto vec i rade zatvorom, deportacijom ili cime vec. To uopste nije nikada ni bilo upitno. Cak sta vise istrazivanja pokazuju da se u evropi vise i jace kaznjavaju stranci koji pocine krivicna dijela nego domaci.
Naci rupu u sistemu nije kriminal to sve firme svakodnevno rade. Zaposle 50 pravnika koje ce im traziti rupe u sistemu jer dok god je rupa nije krivicno djelo. Ali nisu prosjecni Suljo i Mujo na tom nivou inteligencije da traze rupe u sistemu. Zato manje vise svakoga i uhvate i onda "pojedini" ovdje prave od muhe medvjeda i zakljucuju sav nas narod je takav.KatarinaKosaca wrote:@pearlica.. mi smo generalno ako se jedan narod može generalizirati sposobni i inteligentni ljudi. Maximalno brzo naučimo jezik i adaptiramo se. Ali, ako vidimo rupu u sistemu kao miš ćemo se provući kroz nju. to nije mržnja prema narodu, niti kriza identiteta, takvi smo. Gdje nema sistema, još smo gori, kao u BIH na primjer.
i zviz s njimakorisnik101 wrote:Treba istjerat Dance iz Danske.
Problem je u njima.
Ne mogu se prilagoditi i asimilirati sa prosjecnim Bosancem. Molim lijepo. Danci raus!
zviz nema gdje...uglavnomja wrote:i zviz s njimakorisnik101 wrote:Treba istjerat Dance iz Danske.
Problem je u njima.
Ne mogu se prilagoditi i asimilirati sa prosjecnim Bosancem. Molim lijepo. Danci raus!![]()
![]()
uglavnomja wrote:i zviz s njimakorisnik101 wrote:Treba istjerat Dance iz Danske.
Problem je u njima.
Ne mogu se prilagoditi i asimilirati sa prosjecnim Bosancem. Molim lijepo. Danci raus!![]()
![]()
Ovdje Danci generaliziraju i takav mentalitet imaju i to je tako. Sto se rupa tice, lagati da si bio u logoru a logora nisi ni vido nije biti kreativan unutar sistema kao sto su neke firme nego je klasicno laganje. Isto da ja sada kazem bio sam predsjednik Ugande to nije biti kreativan nego lagati.pearlica wrote:I mene je sramota vidjeti clanke gdje se bosanci spominju u negativnom kontekstu iako ih ovdje gdje sam ja nikada nije ni bilo samo kada cujem da je kod vas tako fakat jeste sramota je.
Ali ako ce tebe jedan prosjecan danas gledati krivo zato sto je neki tamo tvoj zemljak uradio nesto onda je do njih. Jer sta sada ja procitam tamo neki austrijanac silovao svoju kcerku i napravio joj djecu i automatski trebam da mislim da su svi oni takvi jeli? Ili da mislim da su svi norvezani kao onaj Brejvik zar nije takvo razmisljanje malo primitivno? Od moje komsinice muz irac ostavio je samu sa djecom i otisao bez pozdrava jesu li svi irci takvi?![]()
Naci rupu u sistemu nije kriminal to sve firme svakodnevno rade. Zaposle 50 pravnika koje ce im traziti rupe u sistemu jer dok god je rupa nije krivicno djelo. Ali nisu prosjecni Suljo i Mujo na tom nivou inteligencije da traze rupe u sistemu. Zato manje vise svakoga i uhvate i onda "pojedini" ovdje prave od muhe medvjeda i zakljucuju sav nas narod je takav.KatarinaKosaca wrote:@pearlica.. mi smo generalno ako se jedan narod može generalizirati sposobni i inteligentni ljudi. Maximalno brzo naučimo jezik i adaptiramo se. Ali, ako vidimo rupu u sistemu kao miš ćemo se provući kroz nju. to nije mržnja prema narodu, niti kriza identiteta, takvi smo. Gdje nema sistema, još smo gori, kao u BIH na primjer.
I tebi sad nesto cudno sto ljudi hoce u invalidsku penziju..Zviz wrote:
Sta Bosanci slusaju kad voze auto/kamion u Danskoj
![]()
![]()
![]()
pa sami zakljucite
![]()
![]()
fantom slobode wrote:zviz nema gdje...uglavnomja wrote:i zviz s njimakorisnik101 wrote:Treba istjerat Dance iz Danske.
Problem je u njima.
![]()
Zviz wrote:
Ja sam nekada se bavio kao tumac - trenutno slusam nase u kancelariji, ne samo njih nego i dance, i druge strance kako kukaju. Tad sam pasivno slusao kako kukaju sad ja odlucujem kad kukaju. Meni pise jedna stvar u ugovoru moras sve uciniti da idu opet na rad a ne da dobiju penziju. Ja nemam nekog izbora. Da ja imam visu platu sto sam manje human a manju ako sam vise human. Ako uspjesno vratim covjeka na radno trziste onda imam bonus - mada sam opet realan i pokusajem izadji u susret ali kako bi vi postupili dodje vam neko sa 38 godina i kuka gore nego neko sa 63 godine.
Imam fiksu platu plus bonusi. Sto se samih stranki (stranaca) tice najvise Libanca i Bosanca. Najmanje Afghanistanca pa ti sada vidi. Danska je policajska drzava kao Svicarska, pa cak je i stozija nego Svicarska. Ja imam stanicu pa nato razlitice bonuse tj. preko radno vrijeme, uspjesno vraceni 100% na posao i ima jos par, cak imam i uspjesno vracni nazad u drzavu porijekla to je najbolji bonus -topcam wrote:Zviz wrote:
Ja sam nekada se bavio kao tumac - trenutno slusam nase u kancelariji, ne samo njih nego i dance, i druge strance kako kukaju. Tad sam pasivno slusao kako kukaju sad ja odlucujem kad kukaju. Meni pise jedna stvar u ugovoru moras sve uciniti da idu opet na rad a ne da dobiju penziju. Ja nemam nekog izbora. Da ja imam visu platu sto sam manje human a manju ako sam vise human. Ako uspjesno vratim covjeka na radno trziste onda imam bonus - mada sam opet realan i pokusajem izadji u susret ali kako bi vi postupili dodje vam neko sa 38 godina i kuka gore nego neko sa 63 godine.
Pa po prirodi radnog mjesta nisi na poziciji gdje ce ti dolaziti i pricati viceve (praksa djelimicno pokazuje drugo).![]()
Ti mora da imas platu koja ne moze biti niza nikako (od dogovorene), ali moze biti
veca ako uspjesno vratis ljude na trziste rada.
I sasvim drugacije zvuci kad napises, dolaze mi stranke iz svih zemalja i foliraju,
nego kad fokus usmjeris na Bosance.
To sto nemas fiksnu platu je losa stvar, jer u malom mozgu vec imas usadeno svi su lopovi.
Htio ti to ili ne htio (bio ili ne bio svjestan te cinjenice), sistem te tako oblikuje da svaku stranku
unaprijed po defaultu gledas kao prevaranta.
Danska mi je po tom pitanju jako losa drzava, ipak radis za drzavu, a ne kao konobar. Kako ces biti
objektivan, kad ti je plata vezana za "uspjeh".
Sta da ti kazem, pitaj da ti odobre video/audio nadzor u kancelariji. Objasnis im zasto.
Ne poznajem danske zakone o zastiti privatnosti, i koliko je to moguce.
Legalno sa upozorenjem na vratima kancelarije. Da ti ne bi mogli pruziti papir sa
prjetnjama, isti nek stave u skener koji se nalazi na njihovoj strani
stola. Ti nista ne smijes rukom dohvatiti, samo sa monitora citati.
Naravno sve se pohranjije. Ili se snalazi drugacije, u smislu u vasem slucaju ne mogu sam
odluciti, mora kolega biti prisutan itd,itd. Snalazi se.
Smeker ili ne ali ti na kraju financitas sve te ljude koji koriste sistem, ja nemam nista protiv da oni leze kod kuce ali nek sami sebe finasiraju a ne da ja preko poreza ih finansiram. To je moj stav.muha_sa wrote:to se kod nas zvalo šmeker.
svaka ti cast kad možeš šmeker bit, ja ne bih mogo--ima nešto mnogo bitnije neg je lova, al...............