kad je meni pocela nesanica, nije ni bilo mobitelastakasa wrote:Probajte ne gledati u ekrane dva tri sata prije spavanja, nikakvi mobiteli, obavezno izbaciti televizor iz spavace sobe
Nesanica 10 mjeseci-pomoc
Moderator: anex
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#126 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
- stakasa
#127 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
plain vanilla wrote:kad je meni pocela nesanica, nije ni bilo mobitelastakasa wrote:Probajte ne gledati u ekrane dva tri sata prije spavanja, nikakvi mobiteli, obavezno izbaciti televizor iz spavace sobe![]()
-
mostarurscu
#128 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
rexandroid wrote:haha ko bi reko evo me nakon 6 godina opet
nesanica je potrajala nekoliko godina nakon objavljivanja posta. al sam na kraju nekako uspio unormalisat san hvala Bogu.
citao sam negdje na netu kada legnete, a nespavate, vi ustvari navikavate tijelo da u polozaju - u kojem bi trebali spavati (prirodni polozaj), nespavate.
tako sam radio godinama, samo lezao a nisam spavao. treba lezeci polozaj iskljucivo cuvati samo za spavanje ako me razumijete![]()
sta trebate uraditi je ustati jednostavno, sjesti na stolicu ili krevet i cekati. nemojte uzimati mobitel, gledat tv i sl.
znao sam tako citave noci presjediti ali se isplatilo na kraju, umor se jednostavno nabesa tako da utonete u san negdje 7,8 noc. najveca je borba sa mislima u tim nocima kad sjedite i gledate u prazno, padaju vam misli po glavi kao vodopad, al nadite neko rjesenje npr. brojati unazad od 100. najbolje pokusat ovo kad ste na godisnjem odmoru lol.
kada legnete dajte sebi 15 minuta, ako ne ide - ustati pa kad osjetite da biste kao mogli zaspati pokusajte opet.
sta je jos pomoglo je magnezij, ima u dm-u kupit one direkt vrecice. pola u toku dana pola navece.
legendo , toliko sam puta pročitao tvoj post u zadnjih mjesec-dva dana i iznimno mi je dragoi da si se javio i da je sve ok sa tobom.
ja ti imam problem već 3 mjeseca iz čista mira se to desilo ...
Naime, krajem januara ove godine sam imao tešku gripu sa jako visokom temperaturom koja je trajala 4-5 dana. Nakon što sam jednu noć konačno uspio pobijediti temperaturu ustao sam sav veseo i razdragan jer mi je već bila strašno mučno što sam 4-5 dana proveo u kući preznojavajući se.
Počinjem hodati po kući i odjednom osjetim da ustvari imam neki do tada nikad u životu doživljeni nemir, odnosno da se ne mogu smiriti i sjesti na jedno mjesto . Nešto poput nekog živčanog napada. Odlazim panično u ambulantu gdje mi daju injekciju apaurina i nekad u toku popodneva se smirujem malo .No, predveče se ponovo isto nastavlja, odlazim na spavanje i spoznajem da ne mogu leći već samo se nasloniti uz podignuti jastuk visoko.
Doživljavam potpuno besanu noć , sutra ponovo nemiran , ne mogu mirovati na jednom mjestu, dolazi druga noć takođe potpuno besana.
Treću noć uz lexilium koji sam popio uspijevam zaspati 3-4 sata , a već sutra dan se vraćam u normalan ritam. Umirujem se i nastavljam spavati kao da se ništa nije desilo.
Iako je izgledalo strašno kao nešto s čime se prvi put susrećem ne opterećujem se previše tada jer povezujem to sa gripom u smislu da sam možda izgubio neke dragocjene minerale i sl. zbog velikog preznojavanja pa je to otud došlo.
Inače sam pušač bio i do tada bi mi se često zadnjih godina znalo desiti da imam kratak dah, kao da ne mogu udahnuti dovoljno zraka pa sam podsvjesno bio opterećen i s tim sumnjajući da možda nešto nije ok sa plućima i srcem ali nisam imao hrabrosti otići doktoru. Tipično balkanski pristup, bolje da ne znam ako imam problem
Takođe sam dosta emotivan i osjetljiv ali kao osoba vrlo pozitivna , druželjubiva i nasmijana uvijek bio.
Mjesec dana poslije ovog već zaboravljenog problema , odnosno krajem februara , liježem u krevet , usnivam bez problema kao i uvijek sem što mi je san već duže vremena istrzan zato što spavam sa sinom koji se često okreće i vrti pa me budi mnogo puta u noći , gledam jel pokriven , pokrivam ga ako nije i sl.
Nakon što me budi u momentu osjetim ovaj spomenuti gore iznad kratak dah, obično se tada podignem iz ležećeg položaja u sjedeći , udahnem jednom dvaput i nastavim spavati ..no, ovaj put mi u momentu pade na pamet nesanica od prije mjesec dana i probudi mi nervozu.
Ustanem, predjem u dnevni boravak , pokušavao zaspati tamo, pa opet u sobi s malim ali badava ...ponovo besana noć .
Ujutru osjetim na poslu da mi stalno fali zraka i naprasno prestajem pušiti nakon 20 godina pušenja obično 15-ak cigareta dnevno.
Nakon 3 noći ponovne uzastopnne nesanice odlučujem se potražiti pomoć doktora. Kako ne znam kome da se obratim i da što prije dođem do nekoga uspijevam preko prijatelja dogovoriti termin kod dr. koji kotira u gradu kao jedan od najboljih dijagnostičara za ˝˝sve i svašta˝.
Obzirom da sam o njemu čuo da je vrlo direktan i da ne okoliša odmah reći ako se radi i o najgoroj diganozi hvata me panika jer nisam pregledan još od sistematskog i osnovne škole jer nisam imao hvala Bogu problema sa zdravljem.
Sav uznemiren odlazim kod njega, bukvalno se tresem od straha i panike ubjeđen da mi nisu u redu ni srce , ni pluća no on nakon pregleda ustanovljava da je to sve ok ali da nije dobro jer sam LABILAN odnosno ANKSIOZAN ali da će biti to dobro.
Propisuje mi antidepresiv ASENTRA 50 mg i apaurin od 5 mg pred spavanje i kontrolu nakon mjesec dana,
Nakon što još 7 noći od panike nisam uspio zaspati (ukupno 10 zaredom ) odlazim kod neuropsihijatrice koja mi na tu njegovu terapiju dodaje :
u 21h naveče CALIXTA 15 MG
u 22.00 h apaurin od 5 mg koji mi je i ovaj prvi dr propisao
i pola sata pred spavanje TRAZEM OD 5 MG
Prvih 3 sedmice spavao kao preporođen, bolje nego prije problema jer inače nisam neka spavalica (obično od 00.00 do 6.30 H bi spavao ali bi se budio zbog malog često, te jel pokriven te me udari u snu, počne pričati itd.)
Nakon otprilike mjesec korištenja ove terapije počinjemo izbacivati TRAZEM i spavanje počinje biti promjenljivo, zaspem od apaurina do 2h ..do 3h i onda budan do ujutru.
Nakon mjeseca natezanja i više nespavanja odnosno spavanja po par sati doktorica konstatuje da je očito da mi apaurin ne može održati strukturu sna i prekida mi kompletnu večernju terapiju (calixta 15 mg, apaurin od 5 mg i Trazem koji sam prvi mjesec uzimao stalno , a onda povremeno u 5-6 dana .
Ostavlja samo ASENTRU ujutru , a naveče mi propisuje neke skandinavske tablete MIANSERIN MYLAN od 30 mg koje bi me prema opisu trebale zakovati za krevet jer mi je rekla da budem spreman u pidzami kad ih popijem.
No, na moje opšte iznenadjenje te tablete postaju nešto najgore što sam u životu iskusio, bukvalno me zalede u stanju u kojem ih popijem i drže do ujutru takvim. Čak više ne osjetim niti pospanost kada padne veče.
Nakon što sam doktoricu obavijestio o tome ona mi hladno kaže da probam još par dana pa ćemo vidjeti i ja zbog poprilično indolentnog pristupa prema pacijentu koji ide privatno i plaća preglede te izgubljenog povjerenja samovoljno prekidam tu terapiju koju sam koristio samo 4 noći.
Odlučujem da ponovo uzmem calixtu, apaurin i trazem da se naspavam te da ponovo ujutru odem ovom prvom doktoru , ispričam mu sve , izvinem mu se što ga nisam slušao i da mi da savjet što dalje.
On me je iskritikovao što sam miješao te sve tablete i kazao mi da sam samo trebao na početku povećati dozu apaurina na 10 mg ako mi 5 mg nije djelovalo i da to sada uradim, a da izbacim tu Calixtu postepeno jer je najgore miješati tablete.
Uglavnom , to je bilo 26.4. povećavam dozu apaurina na 10 mg i pijem calixtu od 15 mg naveče ...legnem oko 23 h i spavam do 4h , do 5 h...kako kad ...poslije nekad neki polusan , a nekad baš budnost ,,,
Lagano smanjujem calixtu na pola odnosno 7,5 mg i ne osjetim nikakve promjene...spavanje otprilike isto i dižem se psihološki jako jer računam da je to to i da će biti sve bolje.
U prošli ponedeljak izbacujem calixtu skroz i spavam do 4 h s nekim budjenima ranije , dakle malo lošije ...idućih par noći probudim se u 3, pa u 2:30 h , onda jedna noć maltene skroz neprospavana ..pa onda opet 2,5-3 h sna ...rano budjenje što me psihički opet opterećuje da bi sinoć nakon što sam više postao crven u licu i deformiran od neispavanosti uz apaurin od 10 mg popio i Trazem od 10 mg i spavao od 23 do 8 h jutros uz jedno budjenje negdje oko 5 h gdje sam se samo prevrnuo i nastavio spavati.
Ne znam sta da radim živ, bojim se da ću se navući na ove apaurine, i da ću samo pogoršati stanje...čitao sam da ovi antidepresivi znaju tek djelovati nakon 5-6 mjeseci kod dosta ljudi sa sličnim problemom.
moj je problem što ja recimo zaspem sa apaurinom od 10 mg koji pijem ima mjesec dana ali kad se probudim oko 3 h rijetko kad se uspijem oduprijeti panici da više nema sna i uglavnom to tako bude.
svi mi kažu da je moj problem u glavi , da ja nemam nesanicu u smislu da mi fali melatonina (hormona za spavanje) već da jednostavno strahom razbijam san.
ne znam živ šta da radim ...neki mi preporučuju psihoterapiju i da zna mnogo pomoći upravo ona...
šta me snađe odjednom brate mili
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#130 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
Hm, kad ustanem, prvo što se desi, pogledam na telefon.stakasa wrote:Probajte ne gledati u ekrane dva tri sata prije spavanja, nikakvi mobiteli, obavezno izbaciti televizor iz spavace sobe
Onda upalim TV, čisto onako da radi i da pomogne u razbuđivanju.
Na poslu od 08:00 do 16:30 i -vazdan gledam u ekran. Takav posao, još driblam po forumu, fb, portali.
Dođem kući i blejim u tv, igram igre ili je nešto na laptopu/telefonu.
Rezultat?
Spavam ko beba
- stakasa
#131 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
Ovo je bio vise neki generalni savjetTomahawk11 wrote:Hm, kad ustanem, prvo što se desi, pogledam na telefon.stakasa wrote:Probajte ne gledati u ekrane dva tri sata prije spavanja, nikakvi mobiteli, obavezno izbaciti televizor iz spavace sobe
Na poslu od 08:00 do 16:30 i -vazdan gledam u ekran. Takav posao, još driblam po forumu, fb, portali.
Rezultat?
Spavam ko beba
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#132 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
Pa vidi, loš film baš zna uspavati.
Dok, recimo, dobar te još više razbudi.
Onaj ko ima problema sa spavanjem, teško da će to riješiti tako što će sve pogasiti.
To može nekom da pomogne, ali uglavnom je problem druge prirode.
Onaj ko ima problema sa spavanjem, teško da će to riješiti tako što će sve pogasiti.
- plain vanilla
#133 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
Ni brige ni pametiTomahawk11 wrote:Hm, kad ustanem, prvo što se desi, pogledam na telefon.stakasa wrote:Probajte ne gledati u ekrane dva tri sata prije spavanja, nikakvi mobiteli, obavezno izbaciti televizor iz spavace sobe
Rezultat?
Spavam ko beba
vec rekoh, najgore je kad samo mislis na nesanicu, lezis, prevrces se, kontas kako ces sutra tesko ustati...onda te uhvati panika, i spavanje cao.
ja pazim da ne odem u krevet dok mi se bar malo ne prispava, inace nista od spavanja. i gledam da me to sto manje pogadja, nisam spavala, hajd spavat cu sutra, ako nista, spavat cu za vikend...
- stakasa
#134 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
To su dokazali da buljenje u ekrane lose utice na spavanje. Generalno. Ni ja nemam problema, zaspem ko klada najcesce ali stvarno saosjecam sa ljudima koji ne mogu zaspat. UzasTomahawk11 wrote:Pa vidi, loš film baš zna uspavati.
-
mostarurscu
#135 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
plain vanilla wrote:Ni brige ni pametiTomahawk11 wrote:Hm, kad ustanem, prvo što se desi, pogledam na telefon.stakasa wrote:Probajte ne gledati u ekrane dva tri sata prije spavanja, nikakvi mobiteli, obavezno izbaciti televizor iz spavace sobe
Rezultat?
Spavam ko beba![]()
![]()
vec rekoh, najgore je kad samo mislis na nesanicu, lezis, prevrces se, kontas kako ces sutra tesko ustati...onda te uhvati panika, i spavanje cao.
ja pazim da ne odem u krevet dok mi se bar malo ne prispava, inace nista od spavanja. i gledam da me to sto manje pogadja, nisam spavala, hajd spavat cu sutra, ako nista, spavat cu za vikend...
e to je moj problem , to otprilike izgled ovako kako je opisala jedna djevojka na drugom forumu
Osobno, smtram da je kod tebe riječ o anksioznoj reakciji na stres koji ti se dogodio, hormonalni disbalans uzrokuje veliki stres.
Nakon toga, kad ti se dogodila prva, druga, treća noć nespavanja, počela si sa strahom odlaziti na spavanje bojeći se da te čeka još jedna neprospavana noć, et voila, proročanstvo je samo sebe ispunilo.
Na taj način si ušla u začarani krug anksioznosti, laički rečeno, pregorio ti je switch u mozgu koji organizam iz povišenog stanja vraća u normalno, mirno stanje i ostala si zaglavljena u povišenom stanju.
Nekom s anksioznošću je primarni problem nesanica, nekom panični napadi, nekom nešto treće.
U svakom slučaju, ne smiješ si dopustiti da i dalje ostaješ u ovom povišenom stanju, jer što više neprospavanih noći skupiš, to ćeš dublje i dublje tonuti u anksioznost.
Dobra stvar, ima lijeka
Toplo ti savjetujem da napraviš što sam i ja napravila, odi kod psihijatra (ako ti se ne da petljati sa soc. sustavom, imaš puno privatnika, na pp ti mogu preporučiti svog privatnog), neka dr. napravi evaluaciju i da ti odgovarajuću terapiju.
Kad je organizam predugo u anksioznom stanju, ono se mora prvo sanirati farmacima, pa onda na psihoterapiji rješavati uzroke.
Nesanica nikad nije izoliran problem, ona je samo indikator nekog drugog stanja, primarno anksioznosti i zato se nikada ne liječi nesanica kao takva (tabletama za spavanje ili anksioliticima), već se liječi primarno stanje-anksioznost-odgovarajućim anksiolitičkim antidepresivom, pa se tako podredno tretira i nesanica.
Vjerujem da ti sada sve izgleda zastrašujuće, i meni je prije godinu dana kad su počele moje insomnije, ali ja sam ti živi dokaz da se sve može rješiti odgovarajućom psihoterapijom i farmacima.
....kažu da psihoterapija najbolje pomaže uz antidepresiv ali ko će sve to naplaćati..
- plain vanilla
#136 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
Iskreno, mislim da si se previse uzivio u taj problem i prerano poceo piti ozbiljne lijekove. Pokusaj prvo sve prirodno, pa tek onda lijekove.mostarurscu wrote:
....kažu da psihoterapija najbolje pomaže uz antidepresiv ali ko će sve to naplaćati..
Probaj navecer prosetati, popiti toplo mlijeko ili neki biljni caj za smirenje. Nemoj obilno vecerati. I da, probaj citati neku knjigu.
Nekome odgovara tusiranje pred spavanje, neko se tusira ujutro jer ga tusiranje razbudi pa ne moze spavati. Neko ne moze spavati kad se prejede, neko gladan.
Isprobaj sve varijante, ima vremena za terapiju. I sto je najvaznije, nemoj sad zivot podrediti nespavanju, nemoj samo o tome misliti i brinuti se. Ako odspavas, super, ako ne odspavas, spavat ces sutra. Pripremi neku knjigu, malo citaj, pa ako se probudis, opet malo citaj. Skrenut ce ti misli, a mozda te i uspavati.
Ja sam neku noc legla oko 12, vrtila se do jedan, i onda lijepo ustala gledala TV. Pa onda mati ustala da zaposti, pa sam s njom malo jela u 2
i oko pola tri opet ja na spavanje do sest i onda lijepo ustanem i na posao. i evo me ziva
Inace, ja razlikujem dvije nesanice, prva je kad mi se ni en spava, oci ko fildzani
Ako bas dugo ne spavam, onda popijem apaurin da malo odmorim, ali to mozda dva puta mjesecno, nekad i rjedje.
-
mostarurscu
#137 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
plus sto me dodatno strah da cu razviti toleranciju na apaurin jer ga pijem evo 3 mjeseca (prva dva 5 mg , a zadnji 10 mg pred spavanje) , a čitam da se obično ovisnost stvara nakon 3-4 mjeseca neprestanog korištenja pa ću se još skidati sa toga , a kako onda uopće zaspati ...
pročitao sam dosta iskustava gdje antidepresiv pomogne tek nakon otprilike pola godine , mada sve je to indiviadualno ...nisam ni sanjao kakva muka može nesanica biti kad ustaješ podbuhao , bolnih očiju koje te peku cijeli dan , a trebaš na posao raditi ..pa tako iz dana u dan ...
pročitao sam dosta iskustava gdje antidepresiv pomogne tek nakon otprilike pola godine , mada sve je to indiviadualno ...nisam ni sanjao kakva muka može nesanica biti kad ustaješ podbuhao , bolnih očiju koje te peku cijeli dan , a trebaš na posao raditi ..pa tako iz dana u dan ...
- beni-bu-man
#138 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
ti se vec navuko na apace 
- stakasa
#139 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
Probaj i druge navike mjenjati, ima jos prostora osim apaurina. Npr nemoj vise spavat s malim djetetom, to rastrza svakoga. Navecer opucaj setnju prije spavanja, mozda pomogne itdmostarurscu wrote:plus sto me dodatno strah da cu razviti toleranciju na apaurin jer ga pijem evo 3 mjeseca (prva dva 5 mg , a zadnji 10 mg pred spavanje) , a čitam da se obično ovisnost stvara nakon 3-4 mjeseca neprestanog korištenja pa ću se još skidati sa toga , a kako onda uopće zaspati ...
- plain vanilla
#140 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
ma puno je to apaurinamostarurscu wrote:plus sto me dodatno strah da cu razviti toleranciju na apaurin jer ga pijem evo 3 mjeseca (prva dva 5 mg , a zadnji 10 mg pred spavanje) , a čitam da se obično ovisnost stvara nakon 3-4 mjeseca neprestanog korištenja pa ću se još skidati sa toga , a kako onda uopće zaspati ...
nemam ja nista protiv lijekova, ali brate mili, previse je to
jesi li pokusao povecati fitzicku aktivnost? popiti caj za spavanje? lavanda, valerijana..?
-
mostarurscu
#141 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
da sam se Bogdo uživioplain vanilla wrote:Iskreno, mislim da si se previse uzivio u taj problem i prerano poceo piti ozbiljne lijekove. Pokusaj prvo sve prirodno, pa tek onda lijekove.mostarurscu wrote:
Probaj navecer prosetati, popiti toplo mlijeko ili neki biljni caj za smirenje. Nemoj obilno vecerati. I da, probaj citati neku knjigu.
Nekome odgovara tusiranje pred spavanje, neko se tusira ujutro jer ga tusiranje razbudi pa ne moze spavati. Neko ne moze spavati kad se prejede, neko gladan.
Isprobaj sve varijante, ima vremena za terapiju. I sto je najvaznije, nemoj sad zivot podrediti nespavanju, nemoj samo o tome misliti i brinuti se. Ako odspavas, super, ako ne odspavas, spavat ces sutra. Pripremi neku knjigu, malo citaj, pa ako se probudis, opet malo citaj. Skrenut ce ti misli, a mozda te i uspavati.
Ja sam neku noc legla oko 12, vrtila se do jedan, i onda lijepo ustala gledala TV. Pa onda mati ustala da zaposti, pa sam s njom malo jela u 2![]()
i oko pola tri opet ja na spavanje do sest i onda lijepo ustanem i na posao. i evo me ziva![]()
Inace, ja razlikujem dvije nesanice, prva je kad mi se ni en spava, oci ko fildzania druga kad je tijelo polumrtvo, a san nece na oci.
Ako bas dugo ne spavam, onda popijem apaurin da malo odmorim, ali to mozda dva puta mjesecno, nekad i rjedje.
mozak je jednostavno doživio šok nakon 10 neprospavanih noći zaredom krajem februara kada je sve to krenulo , tad sam se zeznuo što nisam odmah otišao i uzeo neku tabletu za spavanje i vjerovatno se ne bi ovako razvuklo ...
onda mi je ova psihijatrica zadala odmah bespotrebno prejaku terapiju koja sigurno nije bila potrebna u tom momentu i koja me držala uspavanim mjesec dana koliko sam je koristio .
U jednom momentu , odnosno dva mjeseca sam pio :
50 mg asentre (antidepresiv) ujutru
calixta sedativni antidepresiv 15 mg navece
5 mg apaurina sat prije spavanja
5 mg trazema sat prije spavanja
Sveo sam to sad na asentru ujutru 50 mg
10 mg apaurina naveče jer mi je doktor preporučio da povećam dozu apaurina a ovo dvoje da izbacim...
problem je što spavam li-la
pola noći do 4 h , rijedje do 5 što je super jer kad skontam da je već zora psihički budem zadovoljan i onda mogu još drijemati al se često probudim i u 2:30 h , 3h i onda obično panični napad hoću li ponovo zaspati i biti odmoran za posao i obično tada nema više sna što je čist dokaz da je sve na psiho bazi ...zato kontam da bi psiho terapeut mogao pomoći , a i psihijatar mi je savjetovao ...liježem u 23h , pokušavam se naviknuti otkad imam ovaj problem , prije inače nikad prije ponoći .. 00:30 h
-
mostarurscu
#142 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
izgleda, s 10 mg odpsvam 3-4 sata obično u komadu mada sam se budio uvijek nakon par sati sna , takva sorta ...al tad nije bio problem ...samo se prevrnem il odem u wc ako moram i nastavim ...beni-bu-man wrote:ti se vec navuko na apace
doktor kaže da nije to problem 5-15 mg inaće je doza za nesanicu udruzenu sa anksioznoscu i da nije problem skinuti me ako se navucem ...
za dan dva cu na kontrolu pa cu vidit sta ce mi reci , hoce li ih obustaviti ...
-
mostarurscu
#143 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
slabo sam fizicki aktivan bio , a mnogo stresa i previse pa je to rezultiralo tim čime je rezultiralo ...pokušavam sad malo mijenjati navike, šetam , hodam, prestao pušiti , kupio biciklo da vozim ...bit će nadam se bolje ....da bacim odjednom sad te apaurine samovoljno mislim da nije pametno , ipak bi trebao to postepeno u dogovoru s doktorom ...plain vanilla wrote:ma puno je to apaurinamostarurscu wrote:plus sto me dodatno strah da cu razviti toleranciju na apaurin jer ga pijem evo 3 mjeseca (prva dva 5 mg , a zadnji 10 mg pred spavanje) , a čitam da se obično ovisnost stvara nakon 3-4 mjeseca neprestanog korištenja pa ću se još skidati sa toga , a kako onda uopće zaspati ...
nemam ja nista protiv lijekova, ali brate mili, previse je to
jesi li pokusao povecati fitzicku aktivnost? popiti caj za spavanje? lavanda, valerijana..?
- beni-bu-man
#144 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
Joint prije spavanja cini cuda, jebo hemijumostarurscu wrote:izgleda, s 10 mg odpsvam 3-4 sata obično u komadu mada sam se budio uvijek nakon par sati sna , takva sorta ...al tad nije bio problem ...samo se prevrnem il odem u wc ako moram i nastavim ...beni-bu-man wrote:ti se vec navuko na apace
doktor kaže da nije to problem 5-15 mg inaće je doza za nesanicu udruzenu sa anksioznoscu i da nije problem skinuti me ako se navucem ...
za dan dva cu na kontrolu pa cu vidit sta ce mi reci , hoce li ih obustaviti ...
-
mostarurscu
#145 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
da znam da će mi pomoći odmah bi se spušio ko devabeni-bu-man wrote:Joint prije spavanja cini cuda, jebo hemijumostarurscu wrote:izgleda, s 10 mg odpsvam 3-4 sata obično u komadu mada sam se budio uvijek nakon par sati sna , takva sorta ...al tad nije bio problem ...samo se prevrnem il odem u wc ako moram i nastavim ...beni-bu-man wrote:ti se vec navuko na apace
- basicm
#146 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
Kakve tablete, bacaj to dok mozes. Malo vise fizickog umora, i malo samokontrole u hrani i picu, kao i izbjegavanje nekih bespotrebnih razmisljanja.
- stakasa
#147 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
Znaci samo ostrobasicm wrote:Kakve tablete, bacaj to dok mozes. Malo vise fizickog umora, i malo samokontrole u hrani i picu, kao i izbjegavanje nekih bespotrebnih razmisljanja.
- basicm
#148 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
Imao sam i ja period nesanice, tablete mi nisu pomogle, no s njima nisam spavao. Na kraju, ispalo je da imam problem sa pozicijom zeludca.stakasa wrote:Znaci samo ostrobasicm wrote:Kakve tablete, bacaj to dok mozes. Malo vise fizickog umora, i malo samokontrole u hrani i picu, kao i izbjegavanje nekih bespotrebnih razmisljanja.
Ono sto sam htio reci je vezano za ovisnost o tabletama, ona nije on-off nakon 3-4 mjeseca, nego tad postaje ocito, kasno. Ali biti ono “ni bolestan ni zdrav” bez njih je opasno, narkoman amater
Last edited by basicm on 03/06/2019 12:53, edited 1 time in total.
- stakasa
#149 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
Ma ok ali da moze tako ne bi ni on bio gotov iz pameti izacbasicm wrote:Imao sam i ja period nesanice, tablete mi nisu pomogle, no s njima nisam spavao. Na kraju, ispalo je da imam problem sa pozicijom zeludca.stakasa wrote:Znaci samo ostrobasicm wrote:Kakve tablete, bacaj to dok mozes. Malo vise fizickog umora, i malo samokontrole u hrani i picu, kao i izbjegavanje nekih bespotrebnih razmisljanja.
- beni-bu-man
#150 Re: Nesanica 10 mjeseci-pomoc
Probaj, meme budi najmanja sitnica.....zapalim i odspavam 10 sati minimalno a inace imam taj ritam da se budim u 7:30 lego u 3 ili 12 ja ko navijen u 7:30mostarurscu wrote:da znam da će mi pomoći odmah bi se spušio ko devabeni-bu-man wrote: Joint prije spavanja cini cuda, jebo hemiju