ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post Reply
lipa123

#126 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by lipa123 »

zlato ti ni osnovne stvari ne znas,,karadzic jeste iz cg ali ne mora znaciti da on nije srbin,jel to u cg ne zive srbi i odkad,i onda spominjes srbi se odrodili od bosanaca i hercegovaca,,srbin i bosanac i hercegovac nije isto,,srbin je etnicki narod bosanac i hercegovac je regionalna pripadnost...jedino je istina da srbi sad ne isticu sa ponosom regionalnu pripadnost,mislim na srbe iz bosne,,a srbi iz hercegovine se i dalje ponose sa svojom regonalnom pripadnoscu,ponosni hercegovci,,,i stvarno nauci razliku izmedju bosanaca i bosnjaka izmedju srba i bosanaca,,u tebe je sve isto i nista nije isto,,
lipa123

#127 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by lipa123 »

zlata wrote:
lipa123 wrote:bosanac je regionalna pripadnist,,vise je sigurno srba koji su se odrodili promijenivsi vjeru,,..a zlato nemoj da se pravis glupa,,ja ne znam za grcku,bugarsku,ukrajinsku crkvu,,ja znam da je pravilo spc da patrijarh mora biti srbin,i u 16 vijeku je to pravilo postojalo,,od kako postoji spc osnovno nacelo je da patrijarh mora biti pravoslavac iz srpskog roda,
Postoje pravila, a postoji praksa i realnost.

To ne znaci, da ni onda, kao ni danas, jedan Albanac ili Rom ili Bosnjak ili Hrvat
nije mogao postat Srbin.

Prije 300 godina, nacionalizam, ili bolje reci, identitet kako ga ti dozivljavas, nije bio ondasnja realnost.

Prije 200 godina, Albanci su postajali Srbi i Crnogorci,
Vlasi postajali Grci i Srbi,
Albanci postajali Turci i Grci...
Grci postajali Turci i Talijani

Budi realan covjece.
Pogledaj demograska kretanja naroda Balkana u zadnih 500 godina i razne etnogeneze na podrucju Osmanskog Carstva.

Jedino su najzabitije selendre bile "zasticene" od nekih golemih etnickih izmjena,
a ni to pravilo uvijek ne vazi, jer bi tamo cesto odvodili najnovije dosljake,
da im vode blago na pasnjake, kad bi se domorodci sklanjali u doline.
sve je to istina,,ali ne znam zasto ti to meni govoris,pa ja i kazem da je bilo mijenjanja nacije uporedno sa mijenjem vjere,ali mene zanima zato ti to meni govoris,,ja sam ti to rekao u kontekstu da je mehmed pasa sokolovic etnicki srbin,pa to i turci sami govore.
zlata

#128 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by zlata »

lipa123 wrote:
zlata wrote:
lipa123 wrote:bosanac je regionalna pripadnist,,vise je sigurno srba koji su se odrodili promijenivsi vjeru,,..a zlato nemoj da se pravis glupa,,ja ne znam za grcku,bugarsku,ukrajinsku crkvu,,ja znam da je pravilo spc da patrijarh mora biti srbin,i u 16 vijeku je to pravilo postojalo,,od kako postoji spc osnovno nacelo je da patrijarh mora biti pravoslavac iz srpskog roda,
Postoje pravila, a postoji praksa i realnost.

To ne znaci, da ni onda, kao ni danas, jedan Albanac ili Rom ili Bosnjak ili Hrvat
nije mogao postat Srbin.

Prije 300 godina, nacionalizam, ili bolje reci, identitet kako ga ti dozivljavas, nije bio ondasnja realnost.

Prije 200 godina, Albanci su postajali Srbi i Crnogorci,
Vlasi postajali Grci i Srbi,
Albanci postajali Turci i Grci...
Grci postajali Turci i Talijani

Budi realan covjece.
Pogledaj demograska kretanja naroda Balkana u zadnih 500 godina i razne etnogeneze na podrucju Osmanskog Carstva.

Jedino su najzabitije selendre bile "zasticene" od nekih golemih etnickih izmjena,
a ni to pravilo uvijek ne vazi, jer bi tamo cesto odvodili najnovije dosljake,
da im vode blago na pasnjake, kad bi se domorodci sklanjali u doline.
sve je to istina,,ali ne znam zasto ti to meni govoris,pa ja i kazem da je bilo mijenjanja nacije uporedno sa mijenjem vjere,ali mene zanima zato ti to meni govoris,,ja sam ti to rekao u kontekstu da je mehmed pasa sokolovic etnicki srbin,pa to i turci sami govore.
Nemam nista protiv toga da i bude Srbin. Nije grijeh biti Srbin.

Problem je kad se uzimaju "turski" izvori koji bi dokazali da je netko Srbin,
al' ti isti izvori ne vaze,

kad valja dokazat da netko nije Srbin.
Ili da BH i Hrvatska nisu "srpske vekovne zemlje".

Ne mozes na osnovu cinjenice da je Sokolovic bio pravoslavac, dokazat da je cijelo Podrinje bilo isto pravoslavno
i zato enticki "srpsko".

Kol'ko se sjecam, oni katolici Bosnjaci gore u Madjarskoj, (koji su danas isto i Hrvati)
djelomicno poticu od podrinjskih i semberijskih Bosnjaka (katolika), koje su fratri gore odveli u strahu da se nebi "poturcili".
lipa123

#129 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by lipa123 »

dodkolovic je bio pravoslavas,i srbin,to sto je tebi tesko shvatiti da su vam se sa sokolovicem sami turci ismijali u lice kad je u pitanju tvoja teza,,
Paranoid

#130 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by Paranoid »

lipa123 wrote:dodkolovic je bio pravoslavas,i srbin,to sto je tebi tesko shvatiti da su vam se sa sokolovicem sami turci ismijali u lice kad je u pitanju tvoja teza,,
...e moj grkgrk, da si znao da ćeš na zlatu naletit, vjerovatno se ne bi ni registrovao na forum... :mrgreen:
asurbanipal

#131 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by asurbanipal »

Kada smo već kod porijekla, evo još jednog Albanca. Ivica Dačić, ili kako se kod Alabanaca kaže Ivica Daci.

Image

:D

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... ED13zeP-YQ#

:serbo: :drndavi:
Last edited by asurbanipal on 24/10/2013 19:54, edited 1 time in total.
lipa123

#132 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by lipa123 »

lipa123 wrote:sokolovic je bio pravoslavas,i srbin,to sto je tebi tesko shvatiti da su vam se sa sokolovicem sami turci ismijali u lice kad je u pitanju tvoja teza,,
lipa123

#133 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by lipa123 »

Paranoid wrote:
lipa123 wrote:dodkolovic je bio pravoslavas,i srbin,to sto je tebi tesko shvatiti da su vam se sa sokolovicem sami turci ismijali u lice kad je u pitanju tvoja teza,,
...e moj grkgrk, da si znao da ćeš na zlatu naletit, vjerovatno se ne bi ni registrovao na forum... :mrgreen:
upravo tako,zena ne zna sta je etnicka pripadnost,sta je regionalna,a sta vjerska pripadnost..i zasto me zoves grkgrk jel samo to nekad zastupo grcke interese.
theTruePath

#134 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by theTruePath »

Nekako mi se njihova svjedocenja sukobljavaju sa srpskim nacionalistickim tvrdnjama da je Krajina vekovno srpska,
a i sa bosanskom nacionalistickom tezom da su BH Srbi odrodjeni Bosanci-Hercegovci.
Nacionalisticke teze nisu nikad realne.Bosnjaci zele misliti kako su potomci "dobrih bosnjana",a veci dio njih ima porijeklo od srpskih hrvatskih konvertita,turaka,madjara.Isto tako i srbi hrvati ima ih dosta bosnjaka,vlaha,ostalih

Nista nije idealno
zlata

#135 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by zlata »

hizo ramidovic wrote:
zlata wrote: Zbilja o tom ne znam puno o tom.
Samo znam da su mnogi Srbi naselili u BH u osmanskom periodu.

Eno ga, muz moje prijateljice, inace sa Pala,
Bosanac k'o i svi drugi,
kaze da je rodom iz Crne Gore.

Zna i ime svog crnogorskog "roda".
Valjda su naseljeni tamo poslije nekakve kuge....

Prijateljica mi, isto Srpkinja sa zapadnih strana (Glina),
kaze da su i njezni rodom iz Crne Gore.

Nekako mi se njihova svjedocenja sukobljavaju sa srpskim nacionalistickim tvrdnjama da je Krajina vekovno srpska,
a i sa bosanskom nacionalistickom tezom da su BH Srbi odrodjeni Bosanci-Hercegovci.

Uostalom, jer nije i Karadzic pravo Crnogorac?
jeste jedan dio srba doselio iz srbije i cg. dobro je poznato i dokumentovano da je srpska vlada zasluznim ratnicima soluncima dodjeljivala zemlju u bosni, kao nagradu.
a tacno se zna i kad je poceo proce posrbljavanja bosanskog pravoslavnog stanovnistva, ko je i sa kojim ciljem taj proces zapoceo...
sve pise u knjigama, a moze se i progooglati, treba samo citati...
Selenje ili selidba Srba i Vlaha prema zapadu se dogodila PRIJE srpskog preporoda i nacionalizacije precanskih Srba.
Jedan dio Srba koji su odselili ka Madjarskoj, se tamo vrlo dobro snasao, i vecinom su asimilirani u Madjare.

Sjecam se da mi je gazdarica,
kad sam studirala u jednoj dalekoj zapadnoj zemlji,
pricala da je njezina sverkva Madjarica,
ali da ona potice od tih Srba koji se se nekad davno nastanili u Madjarskoj.

Drugi dio Srba i Vlaha, krece ka Zapadu, i nastanjuju se od slovenske Bele Krajine, sve do Dalmatinske Zagore i Istre, pa do Medjimurja i Slavonije.
Vecina Srba iz Krajine (s'obe strane) cuva predanje da su rodom iz Crne Gore ili malo sjevernije. Medjutim, kad srpski nacionalisti zele opravdat svoje osvajacke apetite, onda
okrenu plocu, i pocnu tvrdit kako su od UVEK na tim prostorima. Podrazumjeva se, da su na tim prostorima ONI autohtona vecina, a svi drugi, tek doslje, latinizirani Srbi i Poturice.

Stari Srbi iz djela BH od kud potice moj otac
NISU govorili istim dijalektom kojim su govorili tamosnji muslimani i katolici. Da se razumijemo, tako je bilo PRIJE. Dok su stari neskolovani ljudi jos bili zivi. Kroz skole i medije se homogenizirao govorni standard.
Havatar

#136 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by Havatar »

lipa123 wrote:
Havatar wrote:
lipa123 wrote:pod br,1.ne mozemo tek tako napisati kosovo je nezavisno,kad nije clanica un,vise od pola zemalja svijeta ga nije priznalo medju kojima je i bih,,i uzgred stavljanje nikoliceve izjave u vezi rs i erdoganove u vezi kosava nikako ne mogu biti iste,,nikolic je presednik srbije a u bih zive srbi,i konstutivan su narod,na kosovu ne zive turci,niti kosovo ima veze sa turskim naradom,
Kosovo je priznalo 105 drzava to je vise od polovine drzava na svijetu
kosovo nije priznalo 105 drzava,,niti je priznala polovina,cak nije priznato ni od mnogo velika zemalja najvece najmnogoljudnih,rusije,kine,indije,brazila,,a sa tim pasosom ne mogu ici ni u bih :D ..
Ti koliko vidim nisi upucen ali je Kosovo priznalo 105 drzava i zadnja koja je priznala prije 15 dana je El Salvador a ocekuje se jos priznanja u narednim mjesecima.
Cybernetic

#137 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 22:02, edited 1 time in total.
jijamezin

#138 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by jijamezin »

Turska je presla put od starca evrope do vitalne ekonomije sa standardom od 900 eura prosjecne plate i realnim rastom GDPa , sa korekcijom inflacije, u sred krize od 2.8%. Prije krize rast je bio 8.9%.

Oni u skladu sa mogucnostima sire uticaj u svojem dvoristu. Za BiH to moze samo biti dobro. Pozicija Bosnjaka a time i Bosne je jako fragilna. To smo vidijdli u politickim igrama Hrvatske i Srbije prema BiH prije pocetka mjesanja Turske na balkanskoj sceni. Sa dolaskom Turske stvari se mjenjaju i ove izjave imaju velik uticaj na politiku u GP smislu.

Erdogan ne stoji sam iza ovih izjava. Tvorac Turske vanjske politike je mnogo lukaviji covijek a to je MVP Dovoutouglu. Mili Guruz je struja koja ima pristalice u svim turskim zemljama i na toj struji se oslanja politika vanjska neo osmankska koju oni nazivaju strateska dubina u knjizi Dovoutougla.

Erdogan je samo jedan od mikrofona te politike a politika je vidljiva ovdje na zapadu u njihovim dzamijama, tv kanalima ili u razgovoru sa Turcima.

Turski sekularisti su neutralni prema toj politici ili je podravaju. Turski komunisti se bune protiv iste ali oni dobivaju tek 2% glasova a Erdogan 51%. Turski nacionalisti jesu za jacu vanjsku politiku ali za manje islama a vise nacionalizma. No MHP , Turska nacionalistickA strank, sa 10% glasova jeste bila jedina koja je za vrijeme rata u bih bila za Tursku umjesanost u BiH.

Politika strateske dubine dakle ima podrsku apsolutne vecine Turaka i dodatnu veliku simpatiju ostalih 10%, dok ostatak ima neutralan stav (chp) ili su protiv ( komunisticka turska partija).

Strateska dubina koju Dovoutoglu opisuje u svojoj knjizi je moderna mjesavina neo osmanizma, humanizma primljenjenog Turskog nacionalizma. To znaci sledece:

Turska ima oko sebe odredjene zemlje gdje zive Turski narodi. To su npr. Turkmenistan, Turski kipar, Uzbekistan, Kazachstan. Ona u tim zemljama siri strateski uticaj u prvom planu. Recimo kroz transfer vojne tehnologije i otvaranjem velikih vojnih fabrika u Kazachstanu i Azerbajdzanu dok na Kipru ima 80.000 vojnika. Tu je ona u geopolitickoj igri sa Rusima.

Na balkanu ona cuva ledja Makedoniji u prvom planu. Naoruzala je makedonce najsavremenijim oruzijem ( ptokar kobra oklopom), dala im komunikaciju. I kada je Grcka nakon proglasenja nezavisne makedonije, radi opipavanje terena, organizovala vojnu vjezbu na samoj grabici sa MK, sa 200 tenkova, Turska je nakon 5 dana poslala 500 tenkova na granicu grcku i odrzala slucnu vjezbu. Tada jos skoro niko nije ni priznavao makedoniju i pitanje je sta bi se desilo da su grci usli i zauzeli dio. Tako je Turska stvorila jednu malu ovisnu pro Tursku zemlju sa ogromnom Turskom manjinom koja granici sa BugRskom gdje zivi 770.000 Turaka po zadnjem popisu.

Posle Makedonije na balkanu se strateska dubina pocinje primjenjivati na Kosovu. Posto je Srbija mala zemlja u poredjenju sa grckom, tu Turci direktnije postupaju. A i Kosovo je homogena Albanska zemlja. Preko Kosova Turski geopoliticki uticaj se veze za sandzak te bih.

BiH im je najdalja. No ipak je strateska dubina jako prisutna i u bih. To se vidi iz mnogo primjera. Turcima je Istocna Bosna u Bosnjackim rukama bitan cikj. Kredit od 200 miliona Km od prije 2 godine za povratak kjudi tamo treba gledati u tom kontextu. Isto tako je Turska veza i angazman ozivika BH vojnu industriju u zadnje 2 godine.

Ali strateska dubina nije sami duboka i spora, na duge staze vec je to i politika koja dozvoljava da se u svakodnevnim prilikama odmah reaguje. Inacer bi svako mogao tu politiku potkopati. Recimo kada su Dodik i Covic isprobavali teren prije nekoliko godina i sastali se na tacno na datum 10. godisnjice Karadjordjeva ( gdje su se tudjnan i milosevic navodno dogovorili o podjeli bih) u karadjordjevu, te tu pricali o trcem entitetu bez Bosnjaka, tada su Turci poslali ratne brodove u Neum i od tada oni zovu predsjednika srbije i BiH u Karadjordjevo na sastanke. To su jasni signali politicki. I to je sustina strateske dubine. Ali sve je to jaaako civilizovano i lafo za mir u regionu ali interes Turski je tu vidljiv sa mjeseca i za najvece naivnjakovice.
Last edited by jijamezin on 24/10/2013 23:48, edited 1 time in total.
lipa123

#139 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by lipa123 »

ti ili si glup ili se pravis glup,,kakav Konstantinopel ,,,nisi srbin a ni pravoslavac a dovoljno si drzak da drzis neka predavanja,,pogledaj patrijarhe spc pa pogledaj koje godine je izabran prvi patrijar spc.
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0% ... 0%B2%D0%B5

pusti ti kraju politicke nacije,,ja ti govorim o narodima u pravom smislu,a ne o plitickim nacijama..po tvojoj logici prije 19 vijeka niko nije postojo ni nijemci ni francuzi ni rusi ni srbi,,
lipa123

#140 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by lipa123 »

jijamezin wrote:Turska je presla put od starca evrope do vitalne ekonomije sa standardom od 900 eura prosjecne plate i realnim rastom GDPa , sa korekcijom inflacije, u sred krize od 2.8%. Prije krize rast je bio 8.9%.

Oni u skladu sa mogucnostima sire uticaj u svojem dvoristu. Za BiH to moze samo biti dobro. Pozicija Bosnjaka a time i Bosne je jako fragilna. To smo vidijdli u politickim igrama Hrvatske i Srbije prema BiH prije pocetka mjesanja Turske na balkanskoj sceni. Sa dolaskom Turske stvari se mjenjaju i ove izjave imaju velik uticaj na politiku u GP smislu.

Erdogan ne stoji sam iza ovih izjava. Tvorac Turske vanjske politike je mnogo lukaviji covijek a to je MVP Dovoutouglu. Mili Guruz je struja koja ima pristalice u svim turskim zemljama i na toj struji se oslanja politika vanjska neo osmankska koju oni nazivaju strateska dubina u knjizi Dovoutougla.

Erdogan je samo jedan od mikrofona te politike a politika je vidljiva ovdje na zapadu u njihovim dzamijama, tv kanalima ili u razgovoru sa Turcima.

Turski sekularisti su neutralni prema toj politici ili je podravaju. Turski komunisti se bune protiv iste ali oni dobivaju tek 2% glasova a Erdogan 51%. Turski nacionalisti jesu za jacu vanjsku politiku ali za manje islama a vise nacionalizma. No MHP , Turska nacionalistickA strank, sa 10% glasova jeste bila jedina koja je za vrijeme rata u bih bila za Tursku umjesanost u BiH.

Politika strateske dubine dakle ima podrsku apsolutne vecine Turaka i dodatnu veliku simpatiju ostalih 10%, dok ostatak ima neutralan stav (chp) ili su protiv ( komunisticka turska partija).

Strateska dubina koju Dovoutoglu opisuje u svojoj knjizi je moderna mjesavina neo osmanizma, humanizma primljenjenog Turskog nacionalizma. To znaci sledece:

Turska ima oko sebe odredjene zemlje gdje zive Turski narodi. To su npr. Turkmenistan, Turski kipar, Uzbekistan, Kazachstan. Ona u tim zemljama siri strateski uticaj u prvom planu. Recimo kroz transfer vojne tehnologije i otvaranjem velikih vojnih fabrika u Kazachstanu i Azerbajdzanu dok na Kipru ima 80.000 vojnika. Tu je ona u geopolitickoj igri sa Rusima.

Na balkanu ona cuva ledja Makedoniji u prvom planu. Naoruzala je makedonce najsavremenijim oruzijem ( ptokar kobra oklopom), dala im komunikaciju. I kada je Grcka nakon proglasenja nezavisne makedonije, radi opipavanje terena, organizovala vojnu vjezbu na samoj grabici sa MK, sa 200 tenkova, Turska je nakon 5 dana poslala 500 tenkova na granicu grcku i odrzala slucnu vjezbu. Tada jos skoro niko nije ni priznavao makedoniju i pitanje je sta bi se desilo da su grci usli i zauzeli dio. Tako je Turska stvorila jednu malu ovisnu pro Tursku zemlju sa ogromnom Turskom manjinom koja granici sa BugRskom gdje zivi 770.000 Turaka po zadnjem popisu.

Posle Makedonije na balkanu se strateska dubina pocinje primjenjivati na Kosovu. Posto je Srbija mala zemlja u poredjenju sa grckom, tu Turci direktnije postupaju. A i Kosovo je homogena Albanska zemlja. Preko Kosova Turski geopoliticki uticaj se veze za sandzak te bih.

BiH im je najdalja. No ipak je strateska dubina jako prisutna i u bih. To se vidi iz mnogo primjera. Turcima je Istocna Bosna u Bosnjackim rukama bitan cikj. Kredit od 200 miliona Km od prije 2 godine za povratak kjudi tamo treba gledati u tom kontextu. Isto tako je Turska veza i angazman ozivika BH vojnu industriju u zadnje 2 godine.

Ali strateska dubina nije sami duboka i spora, na duge staze vec je to i politika koja dozvoljava da se u svakodnevnim prilikama odmah reaguje. Inacer bi svako mogao tu politiku potkopati. Recimo kada su Dodik i Covic isprobavali teren prije nekoliko godina i sastali se na tacno na datum 10. godisnjice Karadjordjeva ( gdje su se tudjnan i milosevic navodno dogovorili o podjeli bih) u karadjordjevu, te tu pricali o trcem entitetu bez Bosnjaka, tada su Turci poslali ratne brodove u Neum i od tada oni zovu predsjednika srbije i BiH u Karadjordjevo na sastanke. To su jasni signali politicki. I to je sustina strateske dubine. Ali sve je to jaaako civilizovano i lafo za mir u regionu ali interes Turski je tu vidljiv sa mjeseca i za najvece naivnjakovice.
u turskoj je prosjecna plata 720 eura i manja nego u hrvatskoj,daleko su oni jos od nekog buma.
Cybernetic

#141 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by Cybernetic »

.
jijamezin

#142 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by jijamezin »

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... erage_wage

Ovo su prosjecne plate po svijetskoj banci. Turska je 2012 bila na 870 dolara. Danas he vjerovatno prestigla hrvatsku jer je imala rasr od 2012 2,8%.
lipa123

#143 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by lipa123 »

Cybernetic wrote:
lipa123 wrote:ti ili si glup ili se pravis glup,,kakav Konstantinopel ,,,nisi srbin a ni pravoslavac a dovoljno si drzak da drzis neka predavanja,,pogledaj patrijarhe spc pa pogledaj koje godine je izabran prvi patrijar spc.
Nastanak SPC je usko povezan sa politickim ambicijama srpskog monarha. Posto je centar pravoslavlja dugo bio Konstantinopel, a bizantski car poglavar svih pravoslavaca, nitko od pravoslavnih vladara u drugim zemljama nije smio nositi titulu cara nego velikog kneza ili zupana. Teka kada jednom od tih vladara uspije uspostavljanje sopstvene, autokefalne crkve, on dobiva pravo na carsku titulu. To nema nikakve veze sa srpskim narodom. Medjutim, SPC mnogo kasnije preuzima ulogu u stvaranju moderne srpske nacije odnosno pripadnici te crkve postaju Srbi. Siri okvir i uslove za ukljucivanje sire mase u tu naciju ipak stvara srpska burzoazija. Vecinu naroda u 16. stoljecu nije nitko nista pitao niti je on participirao u politickom ili ideoloskom zivotu. Njegova jedina funkcija je bila da hrmbaci od zore do sumraka na zemljoposjedima plemstva.
spc je dobila svog psatrijarha 1346 god,,,,,,,У то време српски краљ Стефан Душан је освојио многе грчке крајеве на југу, проширио територије и прогласио се за цара. Притом је одлучио и да српског архиепископа саборски узвиси на степен патријарха. На великом црквеном сабору у Скопљу, на Цвети 1346, где су учествовали и патријарх бугарски Симеон, архиепископ охридски Николај, и многи епископи и клирици српски и бугарски, свештени прот Свете горе и многи светогорски монаси са њим. Српска црква је још од Светог Саве била призната од Цариградске патријаршије као потпуно самостална и аутокефална, због чега је овај сабор у Скопљу сматрао да може несметано архиепископа српског прогласити за патријарха, тако је свети Јоаникије II постао први српски патријарх...pise ti lijepo da je spc bila priznata jos od svetog save od carigradske patrijarsije kao POTPUNO SAMOSTALNA I AUTOKEFALNA,inace sveti sava je rodjen 1174 a upokojio se 1236.godine,a sad se pokri i to mokrom ponjavom.
Last edited by lipa123 on 25/10/2013 00:18, edited 1 time in total.
lipa123

#144 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by lipa123 »

i ajd sad priznaj da si taj tekst izkopo iz bosnjaci net,to je isto da ja tebi iskopiram neki tekst sa srpskog nacionalistickog lista,,,najsmjesnije je kad napises spc nastala zbog politickih ideja,,,da prije 1000 godina..pa kasnije napises pripadnici spc kasnije postaju srbi,,znaci po tebi prvo stvorena crkva pa se onda stvorio narod,,,nadam se da ima slobodnog mjesta na sokolcu ne bilo lose da posjetis taj lijepi gradic. :D
Cybernetic

#145 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by Cybernetic »

.
lipa123

#146 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by lipa123 »

Cybernetic wrote:Pa sto si ti zapravo dokazao prethodnim postom? Samo si kopirao jedan od detalja iz povijesti SPC koji nema nikakve veze sa Srbima kao nacijom. Bosnjacki nacionalisti me citavo vrijeme nazivaju cetnikom, a srpski sada bosnjackim nacionalistom. :lol: Mozda srpski i bosnjacki nacionalisti vide koliko su jedni drugima bliski. Svako govno smrdi.
izvini ali ti si ogranicen,,,detalj iz spc nema veze sa srbima kao nacijom,,,hahahaha dobro ajd uzivajjj,,,,, :-)
Krokodilko

#147 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by Krokodilko »

asurbanipal wrote:Kada smo već kod porijekla, evo još jednog Albanca. Ivica Dačić, ili kako se kod Alabanaca kaže Ivica Daci.

Image

:D

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... ED13zeP-YQ#

:serbo: :drndavi:
Ma ti si velemajstorski stručnjak za porijeklo porodica :lol: :lol: :lol: zavidim ti :lol: . Ivica se preziva Da(Č)ić. prezime nastalo od imena Dačko, Dača ili Danča/o, uostalom imaš turske deftere i možes lako proveriti. Ovi Albanci iz okoline Rožaja se prezivaju Da(C)ići, a ne Dačići. Dakle daCići (sa C kao Cvet).
šakall

#148 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by šakall »

bravo brate erdogane...i bujrum u bosnu ko u svoju domovinu
Krokodilko

#149 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by Krokodilko »

zlata wrote:
lipa123 wrote:kako je zlata lijepo upakovala,,,o patrijarhima spc,,neku pricu o hrvatskim politicarima albanskog roda,pa mi cak ostavlja link da dokaze ,,i plus mi zacrnila slova,gdje sam napisao da patrijarh spc mora biti etnicki srbin..pa zlato draga je sam slusao to od od popova neka osnovna nacela na kojima pociva spc,to je nesto kao ustav koji se mora postovati,,evo tebi zlato spisak svih patrijarha spc
Kakve veze ima "spisak svih patrijarha".

Ja ti samo govorim "da se moze postat Srbin".
Eno gledaj danas Kusturice! :D

Kako je kren'o, jos malo ce postat i patrijarh! :lol:

Tako je nekad i Albanac mog'o postat srpski patrijarh.
Tad se gledalo na vjeru,
a ne samo rod.

Imas puno pravoslavnih Albanaca koji su se posrbili.
Sjecam se da sam nekad davno jednog upoznala u srpskoj crkvi na Manhattanu.

ps. a za Albance znamo da su vrlo "promucurni". :lol:

Kad su dogurali do egipatskog prijestolja, :shock:
nebi me zacudilo da se je vise nego jedan Albanac posrbio i postao patrijarh.
Citala sam samo za jednog.

Nisu ni svi bizantijski patrijarsi bili etnicki Grci,
tako da me ne cudi da ni srpski nisu svi bili Srbi.
Kustrica se vratio pravoslavlju. Njegovi su stari Babići iz Nevesinja, a Mešini Selimovići su Vujovići poreklom iz Bileća. Vujovići su jako poznato i mnogobrojno bratstvo u Hercegovini.

Od 4:20 govori od kojeg je bratstva, kao i od kojeg bratstva potiče Meša Selimović.
silm

#150 Re: ERDOGAN:Turska je Kosovo, Kosovo je Turska

Post by silm »

Cybernetic wrote:Pa sto si ti zapravo dokazao prethodnim postom? Samo si kopirao jedan od detalja iz povijesti SPC koji nema nikakve veze sa Srbima kao nacijom. Bosnjacki nacionalisti me citavo vrijeme nazivaju cetnikom, a srpski sada bosnjackim nacionalistom. :lol: Mozda srpski i bosnjacki nacionalisti vide koliko su jedni drugima bliski. Svako govno smrdi.
Bog je jedan i samo On je dostojan vjernosti i ljubavi.
Uzdizanje nacinaliteta bilo kojeg i bilo cijeg na nivo bozanstva (pored tako puno novo uspostavljenih bozanstava:evolucija,napredak,znanost,medicina,socijalizam,demokratija,marxizam,sloboda,ravnopravnost)
je krivi put kratkoga nam dunjaluckog zivota za kojega cemo polagati racun.
Post Reply