cyprus wrote:Ja skoro pola svoje plate ostavljam u rezervu i imam životni cilj da nikad u životu ne dignem kredit ili zađem u minus ili dug... Da li sam ja normalan i realan?
zavisi... gledajuci ljude oko sebe, moglo bi se reci da si totalno puko...

cuj stedi... i to jos pola plate
ja sam nekoliko godina stekao i vise od pola, nekad i dvije trecine... sad sam oko pola opet, manje u tankim mjesecima (grijanje, ljetovanje i sl macke piterine)... u minus svako ponekad odleti, ali problem je ne praviti od toga naviku...
ja nikad i nisam mogao radi prirode posla, nisam na budzetu ili nekoj jakoj firmi pa da mogu uzimati velike kredite i planirati nekoliko godina unaprijed... poznajem masu ljudi koji jesu, koji imaju super primanja i opet na kraju mjeseca budu u minusu... moze im se, masa parova mojih godina ima ukupna primanja od 2-3 milje, nerijetko i vise, a racunajuci na stabilnost mnogi se odlucuju da trose do besvijesti, pa uzimaju nova auta i ganjaju luksuz - a stednja nula bodova
za sta bi sutra otisao u debeli minus? nekretninu ili neko sigurno ulaganje (jos da ima takvih)
al iskreno, cini mi se da dosta raje praaaaavo usere stvar kod nekretnina... uzmu ogromne, dugorocne kredite i moraju trpiti ogromne rate narednih par decenija... to i nije za svakoga - mnogim ljudima bi se puno vise isplatilo da barem nekoliko godina rentaju jeftin stan i stekaju za kupovinu nekretnine
npr. kredit od 80k na 15 godina izadje na oko 750 mara mjesecno, banci se plati 55k kamate na kraju balade... s druge strane ako se mladi par odluci da stedi tih istih 750 mjesecno, za pet godina na racunu ce imati 45k, ne racunajuci kamate na orocenu stednju (prve godine nista, druge 300, trece 600, 900, 1200)... dakle 48k... onda fino uzmu kredit na preostalih 30 i kusur hiljada i placaju 650 ratu narednih pet godina - ukupno plate 7 milja kamate umjesto 45
to je usteda od 38k + pet godina zivota... sasvim dovoljno da se dijete posalje na faks ili da se taj novac i vrijeme investiraju u nesto drugo (stednju, kupovinu druge nekretnine i sl)
u biti, kupovina novog stana cim se zavrsi posao kod maticara je primjer ultra preseravanja - cisto da se pokaze raji neki fol "uspjeh"... mobiteli i krpice su sitnica u poredjenju s ovim ciframa