Koliko ste u minusu?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
golfiista

#126 Re: Koliko ste u minusu?

Post by golfiista »

Kakav minus? Misli se na limit po tekucem? Tu sam uvijek max. minus ( cca. 2000 ), ali sa druge strane imam i stednju koja je uvijek veca od minusa ( cca 1:3).
Kredit se racuna? Ok. Do 08/15 imam mjesecnu ratu oko 1200 KM.

To je minus po racunima, a novac je ulozen malo u nekretnine, malo u pokretnine :)

Sve kad saberem ne razmisljam mnogo o novcu i minusima, nikad necu biti gladniji od perioda 92-95, a ni sitiji nakon jagnjetine u Saminom gaju, uvijek cu imati za tramvajske, ali nikada i privatni avion.
Plus je zdravlje, ostalo kako god, nekad bolje, nekad losije razlika je mjerljiva ali isto tako, ako hocete i zanemarljiva, jer najvece vrijednosti u zivotu su nemjerljive kantarom.
sokkia

#127 Re: Koliko ste u minusu?

Post by sokkia »

kakavdanakneiskustvu wrote:
sokkia wrote:trenutno stanje srestava na racunu xxxxxxxxxxx je 83,38 KM.
raspoloživo stanje vašeg racuna je 1986,60KM :D

ovo baš i ne kontam?
takvu poruku dobijem od banke kad ih upitam za stanje na racunu,
83 km su plus a 1986,60 su dozvoljeni minus, samo danas se to stanje vec promjenilo :D
Amazingness

#128 Re: Koliko ste u minusu?

Post by Amazingness »

Ko ima te sreće da radi može živjeti ko kralj u BiH. I meni je neshvatljivo da se ide u minus, a odlično je napisao jedan kolega sa foruma "furaju se mobiteli od 7-8 stoja." Imam prijatelja koji se "zavalio" u probleme sa kreditom radi auta. Problem je što je zaposlen, a auto mu i nije bilo toliko potrebno. Mogao je ostavljati pare sa strane od plate i onda kupiti auto, no on je to htio najedanput pa i sada otplaćuju kredit. Mislim da je kod mnogih problem što vode previše računa šta drugi misle o njima. Naime, vole "fancy" odjeću, strašne mobitele, dobra auta a kući nemaju trosjeda kako treba, pa se zavaljuju sa kešom.

@Gidra

Da li ste razmišljali o old school šporetu i drvima? Ja sam ubjeđen da je to dugoročno bolje rješenje. Ako ćemo biti precizniji podno grijanje (zahtjeva veliki ulog) je najisplativija stvar (dugoročno). Moja tv, telefon, 150 kanala i internet 5mb\s 48-49KM mjesečno, struja je okej 30-50KM (najbolje je sve kuhati na plin), ne znam kako toliko vode trošite (jedino ako imate više članova u porodici, pa je razumljiva ta cijena).

@arra_lee

Slični smo, i ja kada izađem idem na kahvicu, čaj, ponekad kolač, kebab i to je to. Ne pijem, ne pušim, upravo na "sitnim" stvarima se skupljaju pare. Kod mene je samo situacija drugačija, posao, pidžama, posao, pidžama, trenutno trošim pare na milka čokolade jer nemam vremena za nešto drugo. Lijepa mladost :)

@Qler

Kako ti dođe toliko struje. To ne mogu nikako da "upijem".
Qler

#129 Re: Koliko ste u minusu?

Post by Qler »

Pa uvijek je neko kuci tako da TV dosta radi, onda malo dijete pa dvije masine vesa se peru, cesto se topla voda trosi... jebaji ga, ne moze manje.. najmanje sto sam dobio oko 75KM, i jos se dobro pazi da se veci potrosaci pale u terminima jeftine struje...
drndalo

#130 Re: Koliko ste u minusu?

Post by drndalo »

golfiista wrote:Kakav minus? Misli se na limit po tekucem? Tu sam uvijek max. minus ( cca. 2000 ), ali sa druge strane imam i stednju koja je uvijek veca od minusa ( cca 1:3).
Izvini ali ovo ne kontam, zasto im placas najvecu mogucu kamatu na prekoracenje koje mozes nulirati odmah, stednjom za koju u svakom slucaju ni na najvecem orocenju ne dobijas ni pola kamate koju placas njima za to vrijeme...???
Qler wrote:Pa uvijek je neko kuci tako da TV dosta radi, onda malo dijete pa dvije masine vesa se peru, cesto se topla voda trosi... jebaji ga, ne moze manje.. najmanje sto sam dobio oko 75KM, i jos se dobro pazi da se veci potrosaci pale u terminima jeftine struje...
Jesi li pomislio da promjenis struju sa 2 tarife na jednu istu, aritmeticki srednju imedju jeftine i skupe, i onda ne moras paziti kada palis masinu, kada imas dijete koje trazi 2 masine dnevno pranja, nemas vremena voditi racuna o jeftinoj/skupoj... Izracunaj si to po potrosnji kWh...
manekenka u penziji

#131 Re: Koliko ste u minusu?

Post by manekenka u penziji »

Meni je isto tako dolazilo struje dok mi je bojler bio čitav dan upaljen. Ali sta ćeš, moras imati toplu vodu stalno kad imaš malo dijete.
On topic: jednom u minusu, stalno u minusu. Srećom pa imamo roditelje kao oslonac za ne daj Bože čega. Bitno je da smo zdravo, a stambeno pitanje je sa velikim kreditom i minusom,gotovo pa rijeseno. Uglavnom,kiriju ne placamo.

@van Helsing: zašto ne preinacis kredit u npr.nekoj drugoj banci gdje ti je manja kamatna stopa? Znam da te to ne vadi puno, ali za uhar je.
Zatamnjena stakla

#132 Re: Koliko ste u minusu?

Post by Zatamnjena stakla »

Meni feslija sedmično i ja rahat :mrgreen:
JohnnyS

#133 Re: Koliko ste u minusu?

Post by JohnnyS »

E nek sve ide u neku stvar kad je u 21. stoljeću auto luksuz :facepalm: Naravno da je Jaguar ili Ferari luksuz, ali ako je neka Astra ili Polo luksuz onda stvarno... Onda je i televizor luksuz, i kompjuter, i teletina (jer piletina je jeftinija), i Senzacija je pored obične mineralne luksuz...
ExNihilo

#134 Re: Koliko ste u minusu?

Post by ExNihilo »

gidra wrote:
Amazingness wrote:Vi to jedete pečenja na svakom izlasku ili? Djevojka možda ode na kahvu sa momkom i to je to.

Za sve je potreban plan, nema šanse da bi uzeo kredit ili trošio masovno novac da odem u minus. Druga stvar je sada što ljudi hoće plazmu od 40 inch-a sa platom od 6 do 8 stoja. I može li mi neko napisati kako je moguće da plaćaju režije 400KM. Razumijem ako je postanar ali ako ima svoju kuću ili stan to je svakako pretjerano.
Plina potrošimo 400 KM u zimskom periodu(ljeti 40 KM), Telemach Supermix s+ 60 KM, Struja 40 KM, voda 30 KM, odvoz smeća. Mobitele neću ni da računam :roll:
U minusu nismo nikad bili, nit' smo ikada kredit u životu uzeli nit' kupili nešto na rate. Pružamo se koliko nam je dug jorgan.
Živi se fino i kada se sve poplaća plus životni troškovi ostane viška para od 2 do 3 hiljade. I naravno nismo budžetlije.
Mjesečno 2-3 hiljade? :-) Ako je mjesečno, mislim da konstatacija "pružam se koliko je jorgan dug" nikako nije prikladna za tvoju situaciju. :D
ExNihilo

#135 Re: Koliko ste u minusu?

Post by ExNihilo »

JohnnyS wrote:E nek sve ide u neku stvar kad je u 21. stoljeću auto luksuz :facepalm: Naravno da je Jaguar ili Ferari luksuz, ali ako je neka Astra ili Polo luksuz onda stvarno... Onda je i televizor luksuz, i kompjuter, i teletina (jer piletina je jeftinija), i Senzacija je pored obične mineralne luksuz...

..a i obična mineralna, pored vode, kolega :lol: :D
motorola01

#136 Re: Koliko ste u minusu?

Post by motorola01 »

Amazingness wrote:Ko ima te sreće da radi može živjeti ko kralj u BiH. I meni je neshvatljivo da se ide u minus, a odlično je napisao jedan kolega sa foruma "furaju se mobiteli od 7-8 stoja." Imam prijatelja koji se "zavalio" u probleme sa kreditom radi auta. Problem je što je zaposlen, a auto mu i nije bilo toliko potrebno. Mogao je ostavljati pare sa strane od plate i onda kupiti auto, no on je to htio najedanput pa i sada otplaćuju kredit. Mislim da je kod mnogih problem što vode previše računa šta drugi misle o njima. Naime, vole "fancy" odjeću, strašne mobitele, dobra auta a kući nemaju trosjeda kako treba, pa se zavaljuju sa kešom.

@Gidra

Da li ste razmišljali o old school šporetu i drvima? Ja sam ubjeđen da je to dugoročno bolje rješenje. Ako ćemo biti precizniji podno grijanje (zahtjeva veliki ulog) je najisplativija stvar (dugoročno). Moja tv, telefon, 150 kanala i internet 5mb\s 48-49KM mjesečno, struja je okej 30-50KM (najbolje je sve kuhati na plin), ne znam kako toliko vode trošite (jedino ako imate više članova u porodici, pa je razumljiva ta cijena).

@arra_lee

Slični smo, i ja kada izađem idem na kahvicu, čaj, ponekad kolač, kebab i to je to. Ne pijem, ne pušim, upravo na "sitnim" stvarima se skupljaju pare. Kod mene je samo situacija drugačija, posao, pidžama, posao, pidžama, trenutno trošim pare na milka čokolade jer nemam vremena za nešto drugo. Lijepa mladost :)

@Qler

Kako ti dođe toliko struje. To ne mogu nikako da "upijem".
Dabogda. Kako sam ja shvatio citajuci onu temu za grijanje na struju ili protiv, najbolje su one japanske klime. Malo su skuplje od investiranja u podno grijanje, ali zato dosta manje trose.
kakavdanakneiskustvu

#137 Re: Koliko ste u minusu?

Post by kakavdanakneiskustvu »

anonimnaosoba wrote:

ovo baš i ne kontam?
Valjda nije u minusu (tj. nije načeo limit)

ma znam to,ali šta je jedno a šta drugo?,kakva je razlika?
kakavdanakneiskustvu

#138 Re: Koliko ste u minusu?

golfiista wrote:Kakav minus? Misli se na limit po tekucem? Tu sam uvijek max. minus ( cca. 2000 ), ali sa druge strane imam i stednju koja je uvijek veca od minusa ( cca 1:3).
Kredit se racuna? Ok. Do 08/15 imam mjesecnu ratu oko 1200 KM.

To je minus po racunima, a novac je ulozen malo u nekretnine, malo u pokretnine :)

Sve kad saberem ne razmisljam mnogo o novcu i minusima, nikad necu biti gladniji od perioda 92-95, a ni sitiji nakon jagnjetine u Saminom gaju, uvijek cu imati za tramvajske, ali nikada i privatni avion.
Plus je zdravlje, ostalo kako god, nekad bolje, nekad losije razlika je mjerljiva ali isto tako, ako hocete i zanemarljiva, jer najvece vrijednosti u zivotu su nemjerljive kantarom.

kolika ti je nplata ako ti je rata kredita 1200 nm?
motorola01

#139 Re: Koliko ste u minusu?

Post by motorola01 »

anonimnaosoba wrote:

ovo baš i ne kontam?

Stanje sredstava je 83,38, odnosno njegove pare na racunu, a raspolozivo stanje su njegove pare na racunu + limit=1986,60KM.
kakavdanakneiskustvu

#140 Re: Koliko ste u minusu?

anonimnaosoba wrote:

ovo baš i ne kontam?

Stanje sredstava je 83,38, odnosno njegove pare na racunu, a raspolozivo stanje su njegove pare na racunu + limit=1986,60KM.[/quote]

limit mu je znači 1903,22 km?
motorola01

#141 Re: Koliko ste u minusu?

Post by motorola01 »

kakavdanakneiskustvu wrote: Stanje sredstava je 83,38, odnosno njegove pare na racunu, a raspolozivo stanje su njegove pare na racunu + limit=1986,60KM.

limit mu je znači 1903,22 km?[/quote]

Jap.
kakavdanakneiskustvu

#142 Re: Koliko ste u minusu?

motorola01 wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote: Stanje sredstava je 83,38, odnosno njegove pare na racunu, a raspolozivo stanje su njegove pare na racunu + limit=1986,60KM.

limit mu je znači 1903,22 km?
Jap.[/quote]

a ja limita
Amazingness

#143 Re: Koliko ste u minusu?

Post by Amazingness »

@motorola01

Sama peć košta od 3-5000KM, s tim da si onda zimi u kratkim rukavima :D Ako ćemo već idealno, stiropol fasada desetka, podno grijanje i "rahat" si i ti i tvoji unuci itd :)

Najviše para ode na sitnice.
Zatamnjena stakla

#144 Re: Koliko ste u minusu?

Amazingness wrote:@motorola01

Sama peć košta od 3-5000KM, s tim da si onda zimi u kratkim rukavima :D Ako ćemo već idealno, stiropol fasada desetka, podno grijanje i "rahat" si i ti i tvoji unuci itd :)
Jedno 20 milja al' odoste od teme :mrgreen:
Amazingness

#145 Re: Koliko ste u minusu?

Post by Amazingness »

Da, nisam namjerno :) Svugdje se treba ulagati ali u granicama budžeta, a ne "zavaliti se" i onda hvatati se za glavu.
motorola01

#146 Re: Koliko ste u minusu?

Post by motorola01 »

Amazingness wrote:@motorola01

Najviše para ode na sitnice.
Nismo se bas najbolje razumjeli, ali nema veze. Ja sam mislio na podno grijanje na struju( sa onom folijom), a ne na centralno grijanje. Ali odosmo u offtopic.
Zatamnjena stakla

#147 Re: Koliko ste u minusu?

Ja sam uvijek za onu, "bolje štedit i ne uvaljivat se".
kakavdanakneiskustvu

#148 Re: Koliko ste u minusu?

nekad se mora čovjek uvaliti u minus,na žalost
Reventor

#149 Re: Koliko ste u minusu?

Post by Reventor »

Na debitnoj nemam minusa, nikad ga nije ni bilo. Razmišljao sam da odem u banku da ga ukinu, ali sam onda skontao da kad sam do sada imao kontrolu nad troškovima, zadržaću je i dalje.
Rata 800 KM još 2 godine.
Kada postavim prioritete, uklopim u redovne prihode, redovne troškove, uvijek se može imati nešto i za vanrednih troškova.
Razumijem kada neke osobe zbog egzistencijalnih razloga ulete u minus i manje-više se uspješno čupaju iz njega, ali ne mogu da shvatim osobe koje su tako neodgovorne prema novcu, pa zbog hedonističkih, malograđanskih, skorojevićkih i inih drugih razloga troše novac koji nemaju.
Malo je stvari koje se mogu okarakterisati kao "must have". Samo se sjetim rata i šta smo tada imali, tj. neimali. Znači, bez mnogo toga smo mogli duži vremenski period, šta fali i sada da se suzdržimo koji mjesec dok ne budemo u mogućnosti to priuštiti.
Ja sebi uskratim nekad neko "zadovoljstvo", da bi mi dolazile osobe koje su u nepovoljnjijoj finansijskoj situaciji od mene da podmire prioritetne troškove i onda traže da im posudim novac da bi ga potrošili na "zadovoljstvo". Neki se zadužuju i kod banaka. Mislim da ima posebna tema o posuđivanju novca.
Alfons Kauders

#150 Re: Koliko ste u minusu?

Post by Alfons Kauders »

cyprus wrote:Ja skoro pola svoje plate ostavljam u rezervu i imam životni cilj da nikad u životu ne dignem kredit ili zađem u minus ili dug... Da li sam ja normalan i realan?
zavisi... gledajuci ljude oko sebe, moglo bi se reci da si totalno puko... :D cuj stedi... i to jos pola plate :D

ja sam nekoliko godina stekao i vise od pola, nekad i dvije trecine... sad sam oko pola opet, manje u tankim mjesecima (grijanje, ljetovanje i sl macke piterine)... u minus svako ponekad odleti, ali problem je ne praviti od toga naviku...

ja nikad i nisam mogao radi prirode posla, nisam na budzetu ili nekoj jakoj firmi pa da mogu uzimati velike kredite i planirati nekoliko godina unaprijed... poznajem masu ljudi koji jesu, koji imaju super primanja i opet na kraju mjeseca budu u minusu... moze im se, masa parova mojih godina ima ukupna primanja od 2-3 milje, nerijetko i vise, a racunajuci na stabilnost mnogi se odlucuju da trose do besvijesti, pa uzimaju nova auta i ganjaju luksuz - a stednja nula bodova

za sta bi sutra otisao u debeli minus? nekretninu ili neko sigurno ulaganje (jos da ima takvih)

al iskreno, cini mi se da dosta raje praaaaavo usere stvar kod nekretnina... uzmu ogromne, dugorocne kredite i moraju trpiti ogromne rate narednih par decenija... to i nije za svakoga - mnogim ljudima bi se puno vise isplatilo da barem nekoliko godina rentaju jeftin stan i stekaju za kupovinu nekretnine

npr. kredit od 80k na 15 godina izadje na oko 750 mara mjesecno, banci se plati 55k kamate na kraju balade... s druge strane ako se mladi par odluci da stedi tih istih 750 mjesecno, za pet godina na racunu ce imati 45k, ne racunajuci kamate na orocenu stednju (prve godine nista, druge 300, trece 600, 900, 1200)... dakle 48k... onda fino uzmu kredit na preostalih 30 i kusur hiljada i placaju 650 ratu narednih pet godina - ukupno plate 7 milja kamate umjesto 45

to je usteda od 38k + pet godina zivota... sasvim dovoljno da se dijete posalje na faks ili da se taj novac i vrijeme investiraju u nesto drugo (stednju, kupovinu druge nekretnine i sl)

u biti, kupovina novog stana cim se zavrsi posao kod maticara je primjer ultra preseravanja - cisto da se pokaze raji neki fol "uspjeh"... mobiteli i krpice su sitnica u poredjenju s ovim ciframa
Post Reply