Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post Reply
judicatio

#126 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by judicatio »

Tessaract wrote:Да ли? Треба имати у виду разлику између субјективног и објективног одређивања придева. На пример, име твоје националне припадности је потпуно субјективно. Једини начин да неко сазна које си етничке припадности је да му ти то кажеш и не постоји ниједан начин да докаже да ли лажеш или говориш истину. С друге стране име језика којим говориш се одређује према објективним показатељима. Не могу ја да говорим српскохрватским и да тврдим да је то француски под изговором да ја желим да свој матерњи језик назовем тако. Којим год језиком да говорим, постоје начини да треће особе установе и докажу о ком се језику ради.

То је што се тиче логике. С друге стране, што се тиче законодавства потпуно си у праву. Устав БиХ каже како постоје три различита језика и да свако има право да бира како ће свој језик назвати. Ја се и нисам освртао на правни, већ искључиво логички поглед овог питања.
A kad je nastao taj "srpskohrvatski" jezik?

Kako se naziva taj jezik danas u Srbiji i Hrvatskoj?
Bodkin

#127 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by Bodkin »

Chmoljo wrote:
uglavnomja wrote:
bas me zanima par detalja:

koliko ti je profesora predavalo taj b/h/s? :D

da li je profa prevodio svaku rijec sa ovog na one jezike, tipa voz-vlak, muzika-glazba, okarakterisati-okarakterizirati ...
ne. jer niko nije ni tražio. :)
bas iz razloga koje je naveo @uglavnomja se danas bira jezik.. ne zove se vise ovako
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#128 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by JoseMujica »

sve je to Hercegovački jezik, južnoslavenski protojezik iz kojeg danas imamo 4 politička standarda
Bodkin

#129 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by Bodkin »

svejedno ali @uglavnomja je u pravu. ne moze se zvati hrvatski ako govore hiljada
Banksy

#130 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by Banksy »

Bodkin wrote:svejedno ali @uglavnomja je u pravu. ne moze se zvati hrvatski ako govore hiljada
Može, Dalmacija kaže 'iljada ...

Bombaš se povukao, a vas ostavio da drvite gluposti ... :mrgreen:
XeuX

#131 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by XeuX »

Ako je u našoj državi srpski jedan od zvaničnih jezika ne vidim zašto ovoj djeci smeta to što ga uče.
Bodkin

#132 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by Bodkin »

Banksy wrote:
Bodkin wrote:svejedno ali @uglavnomja je u pravu. ne moze se zvati hrvatski ako govore hiljada

kazu li i hljeb, tanjir, opstina, koeficijent itd :D
LBVIEW

#133 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by LBVIEW »

XeuX wrote:Ako je u našoj državi srpski jedan od zvaničnih jezika ne vidim zašto ovoj djeci smeta to što ga uče.
A ja ne vidim zasto Srbima smeta uciti bosanski, kao i vecina stanovnika ove zemlje, ja ja. :D
Bodkin

#134 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by Bodkin »

LBVIEW wrote:
XeuX wrote:Ako je u našoj državi srpski jedan od zvaničnih jezika ne vidim zašto ovoj djeci smeta to što ga uče.
A ja ne vidim zasto Srbima smeta uciti bosanski, kao i vecina stanovnika ove zemlje, ja ja. :D
pa i uce :wink:
XeuX

#135 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by XeuX »

LBVIEW wrote:

Znači idemo onom logikom "Ako su srbi netolerantni prema svemu bošnjačkom,ajmo i mi biti netolerantni prema svemu srpskom"
Time dokazujemo da smo svi ista govna.
Opetja033

#136 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by Opetja033 »

XeuX wrote:
LBVIEW wrote:

Znači idemo onom logikom "Ako su srbi netolerantni prema svemu bošnjačkom,ajmo i mi biti netolerantni prema svemu srpskom"
Zato sto im maternji jezik nije srpski nego bosanski i samim tim imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta (zagarantovano zakonom i tu ne spada samo jezik). Oni su Bosnjaci a ne Srbi.

Ista smo govna zato sto djeca traze svoja prava? Prava koja im zakon garantuje?

Kako mu ovo opravdavanje i pranje velikosrpskih krsitelja zakona ide na neku stvar. A redovno ih salonci opravdavaju. Presmijesni ste i preofirni.
uglavnomja

#137 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by uglavnomja »

Bodkin wrote:
Banksy wrote:

kazu li i hljeb, tanjir, opstina, koeficijent itd :D

a u "majcici rusiji" se kaze tisoc :D
LBVIEW

#138 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by LBVIEW »

Bodkin wrote:
LBVIEW wrote:
pa i uce :wink:
Pa to je po meni najbolje rijesenje, zasto ga ne primjeniti diljem nam domovine. :D
Bodkin

#139 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by Bodkin »

LBVIEW wrote:
Pa to je po meni najbolje rijesenje, zasto ga ne primjeniti diljem nam domovine. :D
pa ja nemam nista protiv ali ima ih kojima je jezik srpski, i to ih ima cca 1 mil. u bih jako je bitna sloboda u ovakvim stvarima
uglavnomja

#140 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by uglavnomja »

JoseMujica wrote:sve je to Hercegovački jezik, južnoslavenski protojezik iz kojeg danas imamo 4 politička standarda

a program odabrao vuk karadzic :D
udrch

#141 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by udrch »

XeuX wrote:
LBVIEW wrote:

govnima nazivaj svoje, nema potrebe da se pretvaraš da si Bošnjak kako bi nama rekao da smo ono što su ovi drugi nebrojeno puta dosad dokazali..
uzmeš svoje dijete ako ga imaš ili u budućnosti ako ga budeš imao i odvedeš u Šekoviće, tamo je najčistiji srpski jezik..
tuđu djecu iz Konjević polja pusti neka njihovi roditelji odlučuju šta je najbolje za njih..
sinuhe

#142 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by sinuhe »

To su filozofska pitanja i to nema veze sa problemima djaka u Konjevic Polju.
Bodkin

#143 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by Bodkin »

problem djaka je politicko pitanje kao i sve drugo u ovoj drzavi
Vasco da Gama

#144 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by Vasco da Gama »

sinuhe wrote:To su filozofska pitanja i to nema veze sa problemima djaka u Konjevic Polju.
problem ucenika u konjevic polju su njihovi roditelji koji su izmanipulisani od nacionalistickih organizacija kao sto je 1. mart da preko djece stvaraju politicku ujdurmu.
VjecitiStudent

#145 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by VjecitiStudent »

Da rezimiramo:

1. Roditelji su u pravu
2. Prilika za popravku zakona o osnovnom obrazovanju RS-a je propuštena 2008.
3. Vladu RS boli neka stvar, ostaće pri tvrdnji da je nepostojeći zakon na njihovoj strani
4. Stranke iz FBiH su dovoljno zakrvljene oko vlasti, bit će tu i tamo verbalne podrške, no za krupnije reakcije motiva (tj. para) u ovome nema,
4. Međunarodna zajednica se neće ni u ovo uplitati, osim pokojim apelom (to im je strategija zadnjih nekoliko godina).

Elem, moglo bi potrajati ...
uglavnomja

#146 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by uglavnomja »

Bodkin wrote:problem djaka je politicko pitanje kao i sve drugo u ovoj drzavi

nazalost, tacno.

a nije problem sto ce djeca ostati neobrazovana.

bivsa juga je bila poznata po top obrazovanju, a sad smo spali na niske grane, nepismeni profesori izlaze sa padagoskih akademija :cry: i uce nove generacije nepismenih.

u doba kad je znanje engleskog potrebno da se covjek odmakne od fizikanerskih poslova (mada ce uskoro i za cistacicu traziti engleski), djeca koja ne znaju svoju gramatiku nikad nece nauciti ispravno strani jezik.

zrtvuju se generacije radi dnevnopolitickih igara, koje traju 20 godina, da bi politicka eliiita zadrzala svoje fotelje i beneficije.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#147 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by JoseMujica »

uglavnomja wrote:
JoseMujica wrote:sve je to Hercegovački jezik, južnoslavenski protojezik iz kojeg danas imamo 4 politička standarda

a program odabrao vuk karadzic :D
sve je to s istog izvora i Vuk nije pao s neba već je samo jedna od stepenica u standardizaciji južnoslavenskog jezika...imaš priej Vuka Uskufijin rječnik bosansko-turski iz 1631. a ne treba zanemariti ni rad Ljudevita Gaja, pa bečki dogovor iz 1850 itd itd.
GaRGa

#148 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by GaRGa »

Chmoljo wrote:
The 51st State wrote:sve okolo kole..., srbi su problem ove drzave i bice, sve dok imaju ovakvu institucionalnu moc.
totalno si upravu :thumbup:

čist primjer je sarajevski kanton. nema srba, nema problema.

kako nema srba cmoljo, pa pola predsjednistva je srbadija, pola zajednickih institucija...
ne zaposlenost na palam i ne postoji koliko ih radi u federalnom Sarajevu
Bodkin

#149 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by Bodkin »

GaRGa wrote:
Chmoljo wrote:
The 51st State wrote:sve okolo kole..., srbi su problem ove drzave i bice, sve dok imaju ovakvu institucionalnu moc.
totalno si upravu :thumbup:

čist primjer je sarajevski kanton. nema srba, nema problema.

kako nema srba cmoljo, pa pola predsjednistva je srbadija, pola zajednickih institucija...
ne zaposlenost na palam i ne postoji koliko ih radi u federalnom Sarajevu
:-) :-)
LBVIEW

#150 Re: Konjevic Polje - Profesorica ekavice - Pokradeni laptopi

Post by LBVIEW »

XeuX wrote:
LBVIEW wrote:

O cemu ti,delegat? Zar ti ne rece kako ne vidis problem u diskriminaciji bosnjacke djece, jer posto je srpski jedan od zvanicnih jezika istima nebi trebalo smetati uciti ga. Zasto onda ne koristiti isti princip i kad se radi o srpskoj djeci?
Post Reply