bolje i uplasen neg' gologuzregistrovana onako wrote:otherside wrote:nick ti je savrsenMlad i Nevin wrote:Ovdje neki planiraju kupnju stana kao da će tobože biti vječno u braku....šta ako otplatite stan, pa se razvedeš sa ženom ? Ona te šutne i pritom ti uzme i dio stana a tebi spremi kofer pred vrata. Žene uzimaju sve, pogotovo ako ima i dijete. Kirija je sigurnije rješenje...ja ne bih nikad kupovao stan zajedno sa ženom, danas brakovi pucaju k'o dobar dan.![]()
mlad, nevin i uplasen
Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
-
shandrprcSA
#126 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
- Kosato
#127 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Odakle Vam tolike plate svi neki direktori aman zaman...ja imam platu 600 KM zivim sa Zenom koja ima 800 KM platu nemamo kredite ali zato imamo kiriju i ostale racune..... Mozda iduce godine planirati kredit za stan a dotad se samo skuplja i skuplja sto vishe to bolje....
- sarajlija80
#128 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Kosato wrote:Odakle Vam tolike plate svi neki direktori aman zaman...ja imam platu 600 KM zivim sa Zenom koja ima 800 KM platu nemamo kredite ali zato imamo kiriju i ostale racune..... Mozda iduce godine planirati kredit za stan a dotad se samo skuplja i skuplja sto vishe to bolje....
BHT ,elektorpivreda ,,HT eronet, ustanove javnog zdravstva ,DRZAVNE SLUZBE itd...
p.s :ovaj dingospo sa pocetnim postom se ko loma sprda sa rajom i podsmjehkuje
Last edited by sarajlija80 on 07/10/2013 18:33, edited 2 times in total.
- Kosato
#129 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
ma slomishe se s tolkim plata ma ja ovdje ne vjerujem ni 65% raje sta prica, cast izuzetcima..sarajlija80 wrote:Kosato wrote:Odakle Vam tolike plate svi neki direktori aman zaman...ja imam platu 600 KM zivim sa Zenom koja ima 800 KM platu nemamo kredite ali zato imamo kiriju i ostale racune..... Mozda iduce godine planirati kredit za stan a dotad se samo skuplja i skuplja sto vishe to bolje....
BHT ,elektorpivreda ,,HT eronet, ustanove javnog zdravstva ,DRZAVNE SLUZBE itd...
- Cherry-Cherry
#130 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Ljudi su ubjeđeni da su plate u opštinama i ministarstvima 5000 KM. Sa srednjom školom su oko 800 KM a sa fakultetom oko 1000 KM plus topli obrok 160 KM. To je neki prosjek.
-
mali_balon
#131 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Osim ovihCherry-Cherry wrote:Ljudi su ubjeđeni da su plate u opštinama i ministarstvima 5000 KM. Sa srednjom školom su oko 800 KM a sa fakultetom oko 1000 KM plus topli obrok 160 KM. To je neki prosjek.
I to bez toplog, da prostis.osnovne plaće uposlenika GRAS-a su iznad prosjeka. Tako šef kabineta direktora Kadića prima 1.534 KM, savjetnici 1.578, direktori sektora 1.532, vozač autobusa 1.089, tramvaja 1.083, trolejbusa 1.158, minibusa 1.214 KM. Dispečari dobivaju 1.083 KM, osiguranje 908, higijeničari 698 i revizori 980 KM.
A boldirani su samo SSS.
Sve zavisi ko te placa, to ide ovako, ako gledamo samo ove koji si na budzetu. Najvece plate ima kanton, federacija pa drzava. Neki strucni saradnik sa VSS na drzvanom nivo izadje (na ruke) 1100KM, federacija 1300KM, kanton 1500. E sad druga su prica frime, opstine, razne agencije, banke itd itd. Znaci govorim o radnim organizacijama koje su skroz ili kroz neki procenat nakacene na budzet.
- Kosato
#132 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Cherry-Cherry wrote:Ljudi su ubjeđeni da su plate u opštinama i ministarstvima 5000 KM. Sa srednjom školom su oko 800 KM a sa fakultetom oko 1000 KM plus topli obrok 160 KM. To je neki prosjek.
Upravo tako....Ma ako neko i nagura 1000 to je plafon.....ne znam gdje i sta da radis...oni ovdje sve neke direktorske poslove imaju i prica kako ima 1500 platu, ma morgena....Svi koji rade kad ga pitas za platu odma je osmjeh kao u jokera
- sarajlija80
#133 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
siguranCherry-Cherry wrote:Ljudi su ubjeđeni da su plate u opštinama i ministarstvima 5000 KM. Sa srednjom školom su oko 800 KM a sa fakultetom oko 1000 KM plus topli obrok 160 KM. To je neki prosjek.
- Danguba
#134 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Kolike su plate profesora na srednjim skolama?
- Hajvan
#135 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
i realan, na žalostregistrovana onako wrote:otherside wrote:nick ti je savrsenMlad i Nevin wrote:Ovdje neki planiraju kupnju stana kao da će tobože biti vječno u braku....šta ako otplatite stan, pa se razvedeš sa ženom ? Ona te šutne i pritom ti uzme i dio stana a tebi spremi kofer pred vrata. Žene uzimaju sve, pogotovo ako ima i dijete. Kirija je sigurnije rješenje...ja ne bih nikad kupovao stan zajedno sa ženom, danas brakovi pucaju k'o dobar dan.![]()
mlad, nevin i uplasen
- Cherry-Cherry
#136 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Nemaju platu preko milju i po, to je sigurno. Većina ih i sa toplim obrokom ne izađe toliko. Govorim o običnim službenicima sa srednjom i fakultetom, ne o šefovima. Šefovi su druga priča.sarajlija80 wrote:siguranCherry-Cherry wrote:Ljudi su ubjeđeni da su plate u opštinama i ministarstvima 5000 KM. Sa srednjom školom su oko 800 KM a sa fakultetom oko 1000 KM plus topli obrok 160 KM. To je neki prosjek.,nemaju pet milja ali ih zato najveci broj ima tepla preko milje i po to sa fax lezi hljebu da te jedem ,dok covjek sa fax kod privatnika dobije brat bratu 900 kerma i to da se nogom u guzicu udari i jebe ga u zdrav mozak kako hoce i umije ,a ovi sa srednjom u javnim ustanovama od 800 pa nadalje dje tu normala lezi hljebu da te jedem ,a za one sa srednjom kod privatnika da ne spominjem sadaku koju primaju samo da suha hljeba moze jesti.
-
Mlad i Nevin
#137 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Onaj gore hoće odmah stan i nov auto....e to u ni u Njemačkoj nije moguće preko noći a o Bosni da ne pričam. U švabiji su svi pod kirijama. Idealno bi bilo kada bi se naslijedio neki sprat porodične kuće ili kuća (drugim riječima, valja živjet sa starcima pod istim krovom, pa da ti oni svakodnevno bibere bračni život) i kada bi se vozio polovan auto do 10 milja. Ja kad bolje razmislim, mlad sam, studiram ali kakvo je trenutno stanje možda je i bolje da ne pravim djecu. Kako vidim u Bosni samo živiš i radiš da bi djecu odgojio i školovao, tebe nema nigdje 
- Hajvan
#138 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Mlad i Nevin,
ne prejeruj!
Pogotovo ne sada, kad smo tefino ovako kolektivno pohvalili.
ne prejeruj!
Pogotovo ne sada, kad smo tefino ovako kolektivno pohvalili.
-
Mlad i Nevin
#139 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Ne vidim ja tu nikakvo pretjerivanje, ozbiljno...
-
registrovana onako
#140 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
....
Last edited by registrovana onako on 25/06/2014 22:09, edited 1 time in total.
- drug_profi
#141 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Ode ovo u helac.
- CaneBos
#142 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Pitanje DA LI SE MOZE ZIVJETI...moze se zivjeti kad se mora zivjeti. Kako ces zivjeti unutar on oga sto imas je vec stvar tvojih prohtjeva, snalazljivosti, izdrzljivosti itd..itd.
Sve je puno prica o siromastvu ispod svake granice i dostojanstva, svakodnevno gledamo ljude koji kopaju po kontejnerima, ljude koji cekaju da kupe jucerasnji hljeb, ljude koji na pijacu dolaze u 10 do 4 kad je povrce jeftinije za 20feninga! A po ovoj temi bi se reklo da se haman pa lagodno zivi u ovom gradu?? De ba odvadite malo ljudi!
Svi koji imaju primanja od 2000+ u ovom gradu zive dobro! Kako dobro?? Pa fino, imaju sta za pojesti, obuci, kupaju se toplom vodom i vjerovatno umjesto nogu i grasa koriste osobno vozilo.
Da opovrgnem one koji kazu da se ne moze zivjeti sa malim iznosom...moreeeeee..
Ja, muz, troje male djece, jedno se skoluje, cuko..podstanari, jedan kredit od 255KM. Ukupna mjesecna primanja od 1800 do 2000KM kako koji mjesec.
Kirija 200km, rezije 350KM. Ostalo ide na hranu i uglavnom sve sto treba za djecu. Svaki mjesec ima vanrednih troskova.
Novo i kvalitetno dobiju ono sto moraju i sto ne ide da nose od nekog drugog tipa obuca i slicno, sve drugo uglavnom dobijemo od rodbine i kad njima omanja dajemo nekom od svojih ako ne, onda poklonimo..i to je to.
Veci akcenat dajemo na kvalitet vremena kako zivimo nego sta nosimo i kupimo..pa cemo prije otici kao sto i radimo i izaci van s djecom na kolace i sladoled, nego kupiti djetetu jaknu od 100KM, kad ima 4 posve solidne i dobre jakne koje je dobio od rodjaka..(dajem primjer). Naravno, bilo bi normalno da svaka porodica moze zivjeti tako da sve svoje ''normalne potrebe'' moze podmiriti bez teskoca i imati ispunjen i kvalitetan zivot..nazalost granice se smanjuju i obruc se steze, pa je velika vecina ljudi sretna da moze podmiriti osnovno..to je tuga s kojom se ne treba pomiriti niti dozvoliti da nas to sroza duhovno.
Sve je puno prica o siromastvu ispod svake granice i dostojanstva, svakodnevno gledamo ljude koji kopaju po kontejnerima, ljude koji cekaju da kupe jucerasnji hljeb, ljude koji na pijacu dolaze u 10 do 4 kad je povrce jeftinije za 20feninga! A po ovoj temi bi se reklo da se haman pa lagodno zivi u ovom gradu?? De ba odvadite malo ljudi!
Svi koji imaju primanja od 2000+ u ovom gradu zive dobro! Kako dobro?? Pa fino, imaju sta za pojesti, obuci, kupaju se toplom vodom i vjerovatno umjesto nogu i grasa koriste osobno vozilo.
Da opovrgnem one koji kazu da se ne moze zivjeti sa malim iznosom...moreeeeee..
Ja, muz, troje male djece, jedno se skoluje, cuko..podstanari, jedan kredit od 255KM. Ukupna mjesecna primanja od 1800 do 2000KM kako koji mjesec.
Kirija 200km, rezije 350KM. Ostalo ide na hranu i uglavnom sve sto treba za djecu. Svaki mjesec ima vanrednih troskova.
Novo i kvalitetno dobiju ono sto moraju i sto ne ide da nose od nekog drugog tipa obuca i slicno, sve drugo uglavnom dobijemo od rodbine i kad njima omanja dajemo nekom od svojih ako ne, onda poklonimo..i to je to.
Veci akcenat dajemo na kvalitet vremena kako zivimo nego sta nosimo i kupimo..pa cemo prije otici kao sto i radimo i izaci van s djecom na kolace i sladoled, nego kupiti djetetu jaknu od 100KM, kad ima 4 posve solidne i dobre jakne koje je dobio od rodjaka..(dajem primjer). Naravno, bilo bi normalno da svaka porodica moze zivjeti tako da sve svoje ''normalne potrebe'' moze podmiriti bez teskoca i imati ispunjen i kvalitetan zivot..nazalost granice se smanjuju i obruc se steze, pa je velika vecina ljudi sretna da moze podmiriti osnovno..to je tuga s kojom se ne treba pomiriti niti dozvoliti da nas to sroza duhovno.
- black
#143 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
drago mi je da jos ima takvih osobaCaneBos wrote:
Veci akcenat dajemo na kvalitet vremena kako zivimo nego sta nosimo i kupimo..pa cemo prije otici kao sto i radimo i izaci van s djecom na kolace i sladoled, nego kupiti djetetu jaknu od 100KM, kad ima 4 posve solidne i dobre jakne koje je dobio od rodjaka..(dajem primjer).
- TheHound
#144 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Fazon je u tome sto su takvi po drzavnim institucijama sigurno i svoj posao (nisam jos cuo da je neko u drzavnoj dobio otkaz) pa odmah dobiju odobren minus od 2-3 plate pa se trosi dok se taj minus ne zakuca i onda kad legne plata oni su na nuli i trose taj minus kao da su njihove pare. Vjeruj znam sta pricam jer ih znam dosta. Pored toga banka im odmah daje kredit jer je najlakse dobiti kredit kad radis u drzavnoj sluzbi, godinu dana staza i mozes dici poprilicno velik kredit.Kosato wrote:ma slomishe se s tolkim plata ma ja ovdje ne vjerujem ni 65% raje sta prica, cast izuzetcima..sarajlija80 wrote:Kosato wrote:Odakle Vam tolike plate svi neki direktori aman zaman...ja imam platu 600 KM zivim sa Zenom koja ima 800 KM platu nemamo kredite ali zato imamo kiriju i ostale racune..... Mozda iduce godine planirati kredit za stan a dotad se samo skuplja i skuplja sto vishe to bolje....
Mislim da sam toplim obrokom dodju negdje na 1300-1400KM.Danguba wrote:Kolike su plate profesora na srednjim skolama?
Zavisi gdje se radi i sta se radi. U drzavnim institucijama nisu dobre plate za obicne radnike, ko kaze da jesu u oci cu mu reci da laze.Kosato wrote:Upravo tako....Ma ako neko i nagura 1000 to je plafon.....ne znam gdje i sta da radis...oni ovdje sve neke direktorske poslove imaju i prica kako ima 1500 platu, ma morgena....Svi koji rade kad ga pitas za platu odma je osmjeh kao u jokerai znaj da je slagao za 100-300 da mu je veca...ne znam cega se stide reci kolka je plata...bolje da je imas nego da je nemas...
Evo npr. ja radim u IT struci kod privatnika i imam platu vecu od 1500KM, dok prijatelj koji se sa mnom zavrsio fax radi u Ministarstvu unutrasnjih poslova i ima platu 900KM, sa svim dodacima izidje negdje na 1200-1300KM.
-
blue033
#145 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
TompusFG wrote:Pozdrav svima.Preračunavam se i kalkulišem, ali bi najprije htio da čujem savjet osoba koje žive u Sarajevu.
Da li se sa ovim novcima može solidno živjeti tamo?
Ja bih imao 1550,00 BAM (KM) plata, supruga 1150,00 BAM (KM).
Dvoje djece školskog uzrasta.
Plus na te prihode kredit za osrednje auto i stambeni kredit (stan do 65 kvadrata, još bi se vidjelo).
Cijene stvarno ne znam, pa bih vas zamolio da bar približno to izračunate.
Sa ovim gore prihodima, kad se sve poplaća od računa i kredita, da li bi šta ostalo sa strane? Sa ovim platama u Sarajevu, da li bi bilo mogućnosti za ljetovanje/zimovanje i slično. Koliko bi imali prostora da se "raširimo" nakon što poplaćamo sve što treba.![]()
Nadam se da ću čuti neke objektivne računice, hvala svima!
To je sve relativno, zavisi šta se podrazumjeva sa životom. Neću pisati kolika su nam primanja, ali evo ti nekih troškova za četveročlanu porodicu u kojoj je dvoje male djece. Za četveročlanu porodicu u Sarajevu treba oko 3000 KM da mogu sebi priskrbiti neke polunormalne stvar, mnogi se neće složiti s tim, ali svako ima svoju filozofiju. Evo ti neke u grube računice troškova koji mi prvi padaju na pamet:
režije oko 300
hrana u kući oko 600 možda i više, ali nebitno
vrtić 140
pelene 100
gorivo 250, treba nekad porodicu odvesti u prirodu naročito ako se imaju djeca.
Samo jedna kutija cigareta i jedna kafa dnevno izađe 150 KM, ali to uvijek bude više jer mora i supruga popiti kafu i moramo nešto na poslu pojesti ili negdje u gradu, taj trošak bude i do 400 KM.
Ne spominjem trošak čuvanja drugog djeteta koji je bio 300 KM mjesečno do neki mjesec
To je već 1540 skoro fiksnih troškova, a gdje su ostali troškovi?
Zima dolazi kupi gume za auto oko 400 - 500
Dođe registracija daj 700,
Operi auto nekoliko puta mjesečno 20-30
Supruga sad treba nove čizme 100-200
Razna garderoba za djecu koja stalno rastu i ne pamtim cifre
Otiđi kod zubara daj 30-...
Djetetu rođendan plati igraonicu i kupi poklon eto ga 200-300,
Rođendan nekom drugom djetetu, daj 20-30-40 za poklon
Otiđi sa porodicom na izlet i na ručak to je najmanje 50
Kupi djetetu igračku, 20-30-50-60
Da se svi samo ošišamo jednom mjesečno treba nam 50 KM
Sredstva za higijenu, supruga kupuje ne znam:)
Djeca rastu kupuj stalno obuću to je 40-50-60...
Djeci da kupiš dnevno kilogram voća, to je najmanje 50 mjesečno
Kvar na autu daj 100-200-300...
Izgorio laptop, kupi novi 500-600..
TV ispustio dušu daj 1000 za neku srednju žalost
Mijenjaj prozore 3000-4000-5000
Kreči stan 200-300...
Uplati neki kurs daj 50-100-1000
Izvedi suprugu na večeru to ti je najmanje 80 KM
Kupi novi mobitel 100 - ...
Ne daj bože lijekovi
Vrijeme odmora daj par hiljada.
itd.
Ako djeca idu u školu to je već milion dodatnih troškova, valjda ćeš djetetu dati bar 3 marke dnevno da ima za sendvič, to je za dvoje djece već oko 100 mjesečno
Ovi troškovi koje sam naveo nisu uopšte neki luksuzi već polunormalni zahtjevi nekog prosječnog ljudskog bića, može se živjeti i sa 600 KM, ali to nije život sigurno, nego je narod ovdje ubijen u pojam i važno je samo da ne puca, a to što žive kao u "Matrix-u" je nebitno.
Sve troškove je skoro nemoguće navesti, dovoljno je da slučajno prođeš na crveno i eto par stotina neplaniranih troškova.
- Šveđanin
#146 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
To nije dobar život. To što si naveo nije život dostojan čovjeka, a naročito ne čovjeka u Evropi, u 21 vijeku. Prihvatljiv naziv za to je životarenje.CaneBos wrote:Svi koji imaju primanja od 2000+ u ovom gradu zive dobro! Kako dobro?? Pa fino, imaju sta za pojesti, obuci, kupaju se toplom vodom i vjerovatno umjesto nogu i grasa koriste osobno vozilo.
Danas je dobar život pojesti, obući nešto, topla voda i auto.. A kako ste nastavili sutra će dobar život biti: "Gledaj njega, jede hljeb, pravi bogataš!"
-
registrovana onako
#147 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
..
Last edited by registrovana onako on 25/06/2014 22:14, edited 3 times in total.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#148 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
eeeeeJJJJ .BA dje nestade fHorumaš s dvajs kila piletine za stoju kerma...de ja veĆ razviJo bizMis 
- TheHound
#149 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
Nisam citirao cijeli post zbog duzine, al vecina toga sto si ti nabrojao nemaju ni Svabe a kamo li mi u BiH da se toliko rasipamo.blue033 wrote: To je sve relativno, zavisi šta se podrazumjeva sa životom. Neću pisati kolika su nam primanja, ali evo ti nekih troškova za četveročlanu porodicu u kojoj je dvoje male djece. Za četveročlanu porodicu u Sarajevu treba oko 3000 KM da mogu sebi priskrbiti neke polunormalne stvar, mnogi se neće složiti s tim, ali svako ima svoju filozofiju....
Koliko vidim nisi obroka u kuci pojeo, djeca vide tebe i zenu 3h dnevno itd.
Pola tih stvari koje si nabrojao se mozes svesti na 50% troskova koje si naveo, i da opet zivis normalno, ne da prezivljavas.
-
registrovana onako
#150 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?
.....
Last edited by registrovana onako on 25/06/2014 22:13, edited 1 time in total.