Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Locked
ruud

#126 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by ruud »

haj ti sine u Tel Aviv, veze ti nemaš.
Mister Yes

#127 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by Mister Yes »

Evo ja se popisah :thumbup:
Naslovnica

#128 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by Naslovnica »

ruud wrote:haj ti sine u Tel Aviv, veze ti nemaš.
Ako je to sve što imaš da kažeš, samo ću ti reći -

Ne idem ja nikuda iz Sarajeva, pa neka crknu dušmani.
Paranoid

#129 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by Paranoid »

Mister Yes wrote:Evo ja se popisah :thumbup:
...mashallah
ruud

#130 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by ruud »

s obzirom na pretpostavku odakle si došao(sišao) razumljiva mi je ta boldirana konstatacija.
Naslovnica

#131 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by Naslovnica »

ruud wrote:s obzirom na pretpostavku odakle si došao(sišao) razumljiva mi je ta boldirana konstatacija.
Loša ti je pretpostavka sinak. Stradavaš u zabludi i neznanju.
Bodkin

#132 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by Bodkin »

O'zone wrote:
kakonako wrote:Sabo,ja se u potpunosti slazem s tvojim stavovima,ama sam htio malo unijeti svjetla zasto se ovo desava.Bosnjacki narod(a imam dobrog prijatelja Bosnjaka katolika) je sistemski zbunjen svih ovih godina jer mu se stalno namece "muslimanstvo" kao prva odrednica koja ga,sad,odredjuje kao Bosnjaka,nigdje u toj IVZ kampanji koja traje vise od dvadeset godina nema Bosne i Hercegovine,nema pravog imena za jezik,nema kulturne i socijalne identifikacije.
Slazem se ja da je ovaj popis bio jedinstvena prilika da se afirmise politicki bosanstvo,ali isto tako,malo je vremena.
I jedno pitanje:Ako se,a moguce je zasto ne ,dvadesetak procenata populacije u BiH opredjeli za bosanstvo - sta to znaci ,jer ce nas sa ostalim "Ostalim" biti vise,recimo,nego Hrvata.
Ne znači ništa pretjerano jer za mjenjanje ustava trebaš imati blagoslov tri konstitutivna naroda a to nećeš nikad dobiti.
Ma ja pokusao juce ali ne kontaju oni. Mantraju sa onim glavatim indijancem sto je bio na tv-u da ce sa 50%+ biti bosnjacka nacionalna gdje ce bosnjaci imati 50% odlucivanja
ruud

#133 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by ruud »

Naslovnica wrote:
ruud wrote:s obzirom na pretpostavku odakle si došao(sišao) razumljiva mi je ta boldirana konstatacija.
dosta od tebe.
VjecitiStudent

#134 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by VjecitiStudent »

Sejfudine, šta da radim?

Imam problem, često mislim jedno popodne, a drugo prijepodne, baš kao i naš rahmetli Predsjednik. :bih:
Tako da ujutro, kad mislim o popisu, mislim se popisati kao Bošnjak, a popodne dođe mi uvijek da se popišem kao Bosanac.
Šta da radim ako popisivači dođu popodne?

Tvoj zahvalni Bošnjak
Havatar

#135 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by Havatar »

Sezam wrote:Probacu jos jednom.

Za sve one koji ce se izjasniti kao Bosanci i Hercegovci iz POLITICKIH razloga: IZBORI su mjesto na kojem trebate traziti sansu da "stvarate koheziju", a ne POPIS stanovnistva, potpuno ste ispolitikovali jednu sasvim standardnu praksu, koja se u civilizovanom svijetu obavlja svakih 10 godina. To je potpuno ista putanja kojom ide Dodik, kad poziva da se tamo ispitani izjasne kao drzavljani PC. I jedni i drugi koristite popis za skupljanje nekavih politickih poena.

Naravno, sad krece prica kako bosnjacki politicari rade istu stvar, ali tu se zaboravlja nekoliko jako bitnih cinjenica, kao prvo - rat i pogrom kroz koji je prosao bosnjacki narod. Kako god da su nam se ocevi, djedovi, majke, nane, dajdze i tetke morali izjasnjavati u Jugoslavijama (Srbi, Hrvati, pa kasnije neopredjeljeni, muslimani, Muslimani, Jugosloveni, Eskimi, Pingvini), u periodu od 1992 -1995 vecini nas je postalo apsolutno jasno da smo mi jedan narod, na nasu nesrecu, naucismo to od nasih komsija i susjeda. Dzaba Muharemu iz Prijedora sto se cijeli zivot izjasnjavao Jugoslovenom ili sto se Admir izjasnjavao kao Eskim, obojica zavrsise u logoru.

Ovo je PRVI PUT u nasoj istoriji da se konacno mozemo izjasniti kao Bosnjaci, i to nije nikakvo politicko pitanje, vec jednostavno pitanje od historijske i nacionalne vaznosti za nas.

Izjasnite se kako hocete, u tome je sva poenta, ja sam svoje rekao.
:thumbup:
Naslovnica

#136 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by Naslovnica »

ruud wrote:
Naslovnica wrote:
dosta od tebe.
Jok ba, tu je moderacija da mi zabrani ili eventualno da pukne link.
Ti tu nisi nikakav faktor odlučivanja.
Shahab

#137 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by Shahab »

ruud wrote:haj ti sine u Tel Aviv, veze ti nemaš.
Nedavno sam na TV SA gledao sjajnu dokumentarnu emisiju o sarajevskim Jevrejima. Nevjerovatno je koliko je jevrejska zajednica zadužila naš grad, pogotovo nakon saznanja o brojnim građevinama koje su napravili jevrejski biznismeni tokom historije. Do tada sam smatrao da je jevrejski doprinos prosperitetu Bosne i Sarajeva bio ograničen isključivo na rad genija biznisa i organizacije Emerika Bluma, koji je Sarajevo lansirao u orbitu međunarodnog biznisa i ugleda, a što je na kraju rezultiralo Olimpijadom. Doslovno skoro čitav centar grada jeste rezultat investicija jevrejskih biznismena. jevreji su veliko bogatstvo i naslijeđe Sarajeva koje se mora njegovati sa posebnom pažnjom. Posebno je to velika odgovornost muslimana u današnjem vremenu.
Bodkin

#138 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by Bodkin »

Havatar wrote: Dobro da ti se nisu na kur*** popeli njemacki parlamentarci koji se mijesaju u unutrasnje stvari Bosne nego su ti se popeli Bosnjaci koji pozivaju Bosnjake da se izjasne kao Bosnjaci :oops: Toliko o tome da se borite za Bosnu nego stulja toliki broj Bosnjaka.
Al u kurcu ti pozivas bosnjake. Ti ovdje seres o nekakvima sa krizom identiteta. Tebi su bosanci u stvari bosnjaci sa krizom identiteta i bosna ti je nacionalna zemlja bosnjaka dok su bosanci veci neprijatelji od cetnika i ustasa skupa. Srbi sa tvojom matricom razmisljanja su poceli sranje devedesetih
Last edited by Bodkin on 01/10/2013 14:53, edited 1 time in total.
Havatar

#139 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by Havatar »

VjecitiStudent wrote:
Sejfudine, šta da radim?

Imam problem, često mislim jedno popodne, a drugo prijepodne, baš kao i naš rahmetli Predsjednik. :bih:
Tako da ujutro, kad mislim o popisu, mislim se popisati kao Bošnjak, a popodne dođe mi uvijek da se popišem kao Bosanac.
Šta da radim ako popisivači dođu popodne?

Tvoj zahvalni Bošnjak
Pitaj njemacke parlamentarce posto oni mogu da pozivaju Bosnjake da se ne izjasne tako a Bosnjak Sejfudin ne smije :oops:
ruud

#140 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by ruud »

Fino si to Shahabe napisao, samo si zaboravio da su muslimani Bosne, primili i spasili Jevreje od progona iz Spanije,
otuda i njihova gradnja, investicije itd.

a ovom sa zastavom genocidne tvorevine Izraela, ne branim ti ja da pises, samo si svoje neznanje ispoljio u par zadnjih postova, pa onda nije u redu da ti kao takav nekom govoris da nesto ne zna.
Bodkin

#141 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by Bodkin »

ruud wrote:Fino si to Shahabe napisao, samo si zaboravio da su muslimani Bosne, primili i spasili Jevreje od progona iz Spanije,

a ovom sa zastavom genocidne tvorevine Izraela, ne branim ti ja da pises, samo si svoje neznanje ispoljio u par zadnjih postova, pa onda nije u redu da ti kao takav nekom govoris da nesto ne zna.
Izraz genocidna tvorevina se poceo koristiti u sirim razmjerama :D
theTruePath

#142 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by theTruePath »

Naslovnica je nekad imao zastavu hrvatske,sad izraelsku,a ja mislim da nije ni hrvat ni izraelac :D
ruud

#143 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by ruud »

to je cistokrvni starosjedioc iz Sarajeva, Bosanac i Hercegovac :bih:
VjecitiStudent

#144 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by VjecitiStudent »

ruud wrote:Fino si to Shahabe napisao, samo si zaboravio da su muslimani Bosne, primili i spasili Jevreje od progona iz Spanije,

Ima li Otomansko carstvo neke uloge u tom primanju i spašavanju Jevreja?
O'zone
Globalni moderator

#145 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by O'zone »

Bodkin wrote:
O'zone wrote:
kakonako wrote:Sabo,ja se u potpunosti slazem s tvojim stavovima,ama sam htio malo unijeti svjetla zasto se ovo desava.Bosnjacki narod(a imam dobrog prijatelja Bosnjaka katolika) je sistemski zbunjen svih ovih godina jer mu se stalno namece "muslimanstvo" kao prva odrednica koja ga,sad,odredjuje kao Bosnjaka,nigdje u toj IVZ kampanji koja traje vise od dvadeset godina nema Bosne i Hercegovine,nema pravog imena za jezik,nema kulturne i socijalne identifikacije.
Slazem se ja da je ovaj popis bio jedinstvena prilika da se afirmise politicki bosanstvo,ali isto tako,malo je vremena.
I jedno pitanje:Ako se,a moguce je zasto ne ,dvadesetak procenata populacije u BiH opredjeli za bosanstvo - sta to znaci ,jer ce nas sa ostalim "Ostalim" biti vise,recimo,nego Hrvata.
Ne znači ništa pretjerano jer za mjenjanje ustava trebaš imati blagoslov tri konstitutivna naroda a to nećeš nikad dobiti.
Ma ja pokusao juce ali ne kontaju oni. Mantraju sa onim glavatim indijancem sto je bio na tv-u da ce sa 50%+ biti bosnjacka nacionalna gdje ce bosnjaci imati 50% odlucivanja
Ma ovdje svako mantra kako mu odgovara.

Neugodno me iznenadilo radiklano "pripovjedanje" određenih Bošnjaka koji žele i priželjkuju većinu kako bi svima drugima pokazali gdje im je mjesto.

Takođe da su u odbrani jedine nam Bosne i Hercegovine učestvovali i ljudi koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci pa čak i stranci (među njima i jedan Nijemac pošto je tema započeta sa njima) a danas ispada da su samo Bošnjaci zaslužni za odbranu Bosne i Hercegovine.

Samim time rasprava da će popis nešto promjeniti je uzaludna jer ovdje će ostatati stanje kakvo jeste a samo će političari odnosno predstavnici svojih naroda opet okoristit od svega ovoga.
Naslovnica

#146 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by Naslovnica »

theTruePath wrote:Naslovnica je nekad imao zastavu hrvatske,sad izraelsku,a ja mislim da nije ni hrvat ni izraelac :D
Da, ne griješiš.
Niti sam Hrvat, niti sam Izraelac.
Bosanac sam i Hercegovac od glave do pete. :thumbup:
Kao što jednom rekoh, posmatram reakcije ljudi na osnovu, hajde da kažem, "avatara".
Nije bitan nick, nego avatar.
Da, bila je šahara, sada Davidova zvijezda, sutra pod zastavom Muhammeda, nije bitno.
I ljudi te odmah poistovjećuju sa avatarom, bez obzira šta napišeš, nije bitno, bitan je avatar.

p.s. volim doljevati ulje na vatru, samo malo, ne previše... 8-)
Last edited by Naslovnica on 01/10/2013 15:03, edited 1 time in total.
Shahab

#147 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by Shahab »

Jevreje nisu primili bosanski muslimani, nego ih je planski naselila jaka i uređena Osmanlijska država sa ciljem modernizacije ekonomije, odnosno da podignu biznis, trgovinu i poduzetništvo na jedan viši nivo. Nisu naelili samo Bosnu nego isu naselili i Istanbul, Solun, Skoplje i mnoge druge gradove tadašnje turske carevine. Inače za tadašnje uvjete, Osmanlijska država predstavljala je primjer pravne, inkluzivne i tolerantne države.
limeni

#148 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by limeni »

kod bosnjaka nista novo..manjak sloge u svakom segmentu drustva..uvijek je lako bilo zavadit bosnjake kao u zadnjem ratu (fikretovci)..nek nam je bog na pomoci ovakvi kakvi smo..
Naslovnica

#149 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by Naslovnica »

ruud wrote:to je cistokrvni starosjedioc iz Sarajeva, Bosanac i Hercegovac :bih:
:thumbup: :kiss:
Kikibombona

#150 Re: Njemački parlamentarci pozivaju izjasnite se kao Bosanci

Post by Kikibombona »

Ko su dusmani i izdajnici, Bosnjaci ili Bosanci?

Ne znam kako cu se izjasniti. Kao dusmanin necu sigurno.
Locked