Zastava BiH

Post Reply
supercali

#126 Re: Zastava BiH

Post by supercali »

Ne postoje simbolicke asocijacije
Postoji samo da moze asocirati na oblik drzave i na 3 naroda
Znaci nema nikakve veze ni sa narodima ni sa oblikom drzave
mali jomu

#127 Re: Zastava BiH

Post by mali jomu »

.... a jeste me nasmijali :lol:

Ko ne zna kako mu treba stajat zastava ili je ne zna postaviti kako treba..... to i nije njegova zastava.
visocicaguy

#128 Re: Zastava BiH

Post by visocicaguy »

supercali wrote:
visocicaguy wrote:
supercali wrote:Pa eto pogledaj u tom linku koliko zastava je samo zarotirano kao npr spanija koreja i jos puno zastava
Kazem ti sve koje su rotirane vertikalno su takve zbog zakona o zastavi koje imaju te drzave
Da, ali sve koje su samo zarotirane imaju napomenu “simple rotation, no flip over” - dakle tako zakonom definisano.

Ali ako nije zakonom definisano, onda pise “generic rule applied”, a podrazumijeva rotaciju + flip over. Iznad sam naveo konkretne slucajeve.
Pa imaju napomenu jer drugacije postavljanje zastave je uvreda za tu drzavu

Kazem ti generalno je samo rotacija
Ako cemo dublje u temu onda se tu gleda i dizajn zastave simboli i sl
Recimo kruna na zastavi je "svetinja" i sličnih pravila tako da u biti svaka zastava je posebna prica za sebe pa se po njoj odredjuje sta kako pa se i donose zakoni da bi sire mase znale kako pravilno koristiti zastavu
Recimo zastava saudijake arabije je takva da se rijetko stavlja u vertikalni polozaj zatim nikad se ne spusta na pola koplja
Zastava nepala zbog oblika se nikad ne stavlja vertikalno
Pomenuo sam filipine kad okrenea zastavu po horizontali predstavlja ratno stanje
I milion primjera koji se ne odnose na druge zastave
Ja bih volio kada bi mi dao neki izvor na to pravilo.

Kazem ti, trazio sam ali to nisam nasao. Ono sto sam nasao je ono sto sam napisao, da se rotira za 90 stepeni u smjeru kazaljke na satu pa se obrne po vertikalnoj osi:

1.
“A flag should be displayed vertically by maintaining its Honor Point (usually, the top-left corner) in the same position (still at the top-left). This means that most flags rotate 90 degrees and are then turned over.”
- Napisao Graham Bartram u “Flags of the World”
Izvor: https://www.crwflags.com/fotw/flags/xf-vert.html

2.
Takodjer uputa koja kaze da canton (honor point) zastave u vertikalnom polozaju treba ostati na istom polozaju:
The point of honor is the “canton” area—the upper– left corner. This corresponds to the part of the flag that is seen when it hangs limp from a flagpole. The center or left–of–center position is the most visible spot for a symbol when the flag is flying.
Izvor: http://www.ausflag.com.au/assets/images ... d-Flag.pdf

3.
I konacno wikipedia (kakav-takav izvor, ali se poklapa sa 1. i 2.):
When hung vertically, flags should be rotated so the canton is again closest to the top of the pole.
Izvor: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Flag_protocol
visocicaguy

#129 Re: Zastava BiH

Post by visocicaguy »

mali jomu wrote:.... a jeste me nasmijali :lol:

Ko ne zna kako mu treba stajat zastava ili je ne zna postaviti kako treba..... to i nije njegova zastava.
Problem i jeste u tome sto svako misli da zna kako je ispravno.
supercali

#130 Re: Zastava BiH

Post by supercali »

Imas na fotw stranici
Imas na vexillology stranici koja je doduse zatvorenog tipa
Imas cini mi se i na redditu pod veksilologija gdje se skupljaju i priznati veksilolozi

Drugi primjer odnosi se na australsku zastavu i to je za nju odredjeno kao sto je za americku

Dosta raje pa cak i medju ljubiteljima zastava se nosi onom sta amerikanci urade to je ispravno kao sto je slucaj sa zastavom pa je onda na dosta strana to pravilo postalo genericko pravilo kao sto si i ti nasao bas kao sto je kod nas taj neki stavio da je pravilo za zastavu bih da se okrene i vertikalno i horizontalno pa da pokazuje konture bih
visocicaguy

#131 Re: Zastava BiH

Post by visocicaguy »

supercali wrote:Imas na fotw stranici
Imas cini mi se i na redditu pod veksilologija gdje se skupljaju i priznati veksilolozi

Drugi primjer odnosi se na australsku zastavu i to je za nju odredjeno kao sto je za americku

Dosta raje pa cak i medju ljubiteljima zastava se nosi onom sta amerikanci urade to je ispravno kao sto je slucaj sa zastavom pa je onda na dosta strana to pravilo postalo genericko pravilo kao sto si i ti nasao bas kao sto je kod nas taj neki stavio da je pravilo za zastavu bih da se okrene i vertikalno i horizontalno pa da pokazuje konture bih
Hm - ali ako takvo pravilo dođe do organizatora olimpijskog takmicenja, i do drugih znacajnih dogadjaja postavlja se pitanje sta je de iure, sta de facto pravilo?

Kako god - za nasu zastavu se mora zakonski rijesiti jer ovako nema sanse da se dogovori.
supercali

#132 Re: Zastava BiH

Post by supercali »

visocicaguy wrote:

Hm - ali ako takvo pravilo dođe do organizatora olimpijskog takmicenja, i do drugih znacajnih dogadjaja postavlja se pitanje sta je de iure, sta de facto pravilo?

Kako god - za nasu zastavu se mora zakonski rijesiti jer ovako nema sanse da se dogovori.
Pa sve ovo je pravilo po nepisanim pravilima i na osnovu heraldike tj grbova
Vidis i na stranici koju si postavio da su to sto pises sve misljenja a ne pravila koja su jasna
Kao sto rekoh ako cemo detaljnije onda svaka zastava je prica za sebe kada se okrene u vertikalni polozaj
Imas zastava koje nisu iste sa obe strane tako da njih ne mozes okretati i sl

Tako da i ovi na olimpijadi stavljaju onako kako dobiju naputke dal od drzava dal od poznavaoca tematike kako i sta jer ne postoji napisan uopsteni zakon ili pravilo za zastave kako stoje zato u svakom tekstu imas rijec should be trebalo bi i sl
mali jomu

#133 Re: Zastava BiH

Post by mali jomu »

Zastava BiH se postavlja samo ovako i nikako drugacije.......

Image

To je to..... ovu je samo vjetar okrenuo.

Image
visocicaguy

#134 Re: Zastava BiH

Post by visocicaguy »

mali jomu wrote:Ko ne zna kako mu treba stajat zastava ili je ne zna postaviti kako treba..... to i nije njegova zastava.

Image

Image
Hoces da kazes da se uspravno ne smije postavljati nikako?
mali jomu

#135 Re: Zastava BiH

Post by mali jomu »

visocicaguy wrote:

Hocu da kazem da ako ne znas postaviti svoju zastavu onda to nije tvoja zastava....

Zna se kako se Zastava BiH postavlja, onaj cija je zastava BiH taj ce je i postaviti kako treba, svi drugi ce je postaviti naopako.
visocicaguy

#136 Re: Zastava BiH

Post by visocicaguy »

supercali wrote:
visocicaguy wrote:

Pa sve ovo je pravilo po nepisanim pravilima i na osnovu heraldike tj grbova
Vidis i na stranici koju si postavio da su to sto pises sve misljenja a ne pravila koja su jasna
Kao sto rekoh ako cemo detaljnije onda svaka zastava je prica za sebe kada se okrene u vertikalni polozaj
Imas zastava koje nisu iste sa obe strane tako da njih ne mozes okretati i sl

Tako da i ovi na olimpijadi stavljaju onako kako dobiju naputke dal od drzava dal od poznavaoca tematike kako i sta jer ne postoji napisan uopsteni zakon ili pravilo za zastave kako stoje zato u svakom tekstu imas rijec should be trebalo bi i sl
Ja nazalost nisam nasao nista konkretnije od ovoga.
PS.: Ovo sam takodjer pronasao da je napisao Zeljko Heimer, 1996.:
It should be pointed out that normally the vertically hoisted flag is displayed from the reverse, so that the side that is seen when horizontally hoisted comes to the observer's left. The flag is therefore not just rotated 90 degrees, but also flipped around. There are, of course exceptions, which will be noted.

Ali kaze normally, a ima izuzetaka... koji ce biti posebno obradjeni.
Last edited by visocicaguy on 01/04/2018 14:18, edited 1 time in total.
visocicaguy

#137 Re: Zastava BiH

Post by visocicaguy »

mali jomu wrote:
visocicaguy wrote:

Hocu da kazem da ako ne znas postaviti svoju zastavu onda to nije tvoja zastava....

Zna se kako se Zastava BiH postavlja, onaj cija je zastava BiH taj ce je i postaviti kako treba, svi drugi ce je postaviti naopako.
Moje je misljenje da banalizujes stvari.
mali jomu

#138 Re: Zastava BiH

Post by mali jomu »

visocicaguy wrote: Moje je misljenje da banalizujes stvari.

Ja ne mislim..... ja znam kako se zastava BiH postavlja i kako treba da se postavi.
visocicaguy

#139 Re: Zastava BiH

Post by visocicaguy »

mali jomu wrote:
visocicaguy wrote: Moje je misljenje da banalizujes stvari.

Ja ne mislim..... ja znam kako se zastava BiH postavlja i kako treba da se postavi.
Pretpostavljam bez nekog uporista u zakonu ili u nekom pravilu, nego onako - po tvom nekom sopstvenom misljenju?
mali jomu

#140 Re: Zastava BiH

Post by mali jomu »

visocicaguy wrote:
Pretpostavljam bez nekog uporista u zakonu ili u nekom pravilu, nego onako - po tvom nekom sopstvenom misljenju?

.... predpostavljaj sta god hoces.
supercali

#141 Re: Zastava BiH

Post by supercali »

visocicaguy wrote:
It should be pointed out that normally the vertically hoisted flag is displayed from the reverse, so that the side that is seen when horizontally hoisted comes to the observer's left. The flag is therefore not just rotated 90 degrees, but also flipped around. There are, of course exceptions, which will be noted.

A na pocetku pise should be kao sto rekoh to su sve misljenja na istoj stranici zeljko u 2000-oj cini mi se pise malo izmjenjeno
Znaci imas hronoloski kako su pisali 96 00 06 i jos neke godine
visocicaguy

#142 Re: Zastava BiH

Post by visocicaguy »

mali jomu wrote:
visocicaguy wrote:

preTpostavljaj... jednacenje suglasnika po zvucnosti

http://bosanskijezik.blogger.ba/arhiva/ ... /16/471189
AmiĐa_Idriz

#143 Re: Zastava BiH

Post by AmiĐa_Idriz »

PeppermintSA wrote:
Pandakonda wrote::bih:
Image
Samo ova dolazi u obzir. Odreći se slavenskog je pogubno kao odreći se Bosne. :bih:
Eh...prelijepa je fakat.

:(
Edin H.

#144 Re: Zastava BiH

Post by Edin H. »

Sto ne vrate ovu? :oops:

Image
mali jomu

#145 Re: Zastava BiH

Post by mali jomu »

visocicaguy wrote:
mali jomu wrote:
visocicaguy wrote:

preTpostavljaj... jednacenje suglasnika po zvucnosti

http://bosanskijezik.blogger.ba/arhiva/ ... /16/471189

Posto ti sa pretpostavkom ne ide, haj probaj sa predpostavkom.... mozda ti krene.
mali jomu

#146 Re: Zastava BiH

Post by mali jomu »

Image

Image[/quote]

ili je preTpostavka ili preDpostavka, sta li je.....?
visocicaguy

#147 Re: Zastava BiH

Post by visocicaguy »

supercali wrote:
visocicaguy wrote:

A na pocetku pise should be kao sto rekoh to su sve misljenja na istoj stranici zeljko u 2000-oj cini mi se pise malo izmjenjeno
Znaci imas hronoloski kako su pisali 96 00 06 i jos neke godine
Ako dobijes od njega odgovor javi - mada, sta god i on rekao nece biti posebno relevantno sve dok se zakonski ne uredi, jer ce uvijek biti onih koji imaju svoja neka pravila.
supercali

#148 Re: Zastava BiH

Post by supercali »

Pa nije relevantno naravno i nama jedino moze pomoci zakon o zastavi da fino pise kako stoji vertikalno kako horizontalno u ukrstenom polozaju u nizu u svecanostima na ulici i u jos bruku prilika a pored toga kako se odnositi s njom
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#149 Re: Zastava BiH

Post by sabina1 »

Edin H. wrote:Sto ne vrate ovu? :oops:

Image
Kako mogu rehabilitovati Mustafu Busuladzica pod ovom zastavom ?
General War

#150 Re: Zastava BiH

Post by General War »

sabina1 wrote:
Edin H. wrote:Sto ne vrate ovu? :oops:

Image
Kako mogu rehabilitovati Mustafu Busuladzica pod ovom zastavom ?
:lol: :thumbup:
Post Reply