Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zmajadaH

#126 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by zmajadaH »

cvrčak_na_hedonizmu wrote:O moralna vertikalno, o čemu pričamo ? O prosijacima. Nikakva generalizacija, odnosno, oni koji prose, NEĆE DA RADE.

Znaš, nagledao sam se ja Cigana koji rade, koji su fino obučeni. Hint: Hrasno Brdo;

To što ti misliš da nijedan Cigan ne radi i da svi prose, tvoj problem. Šta da ti kažem, ograničen si ko plafon, a misliš da si mješavina Mendele i Gandija :D
Boli njega kutni zub za temu i sve.
On će tebi da drži predavanje kako si sav..... nikakav :mrgreen: I još ti elegantno imputira da si rasista, ako ništa, bar onaj prikriveni. :lol:
petunija

#127 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by petunija »

@tvsabina
Svaki post ti je :thumbup:
gilla

#128 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by gilla »

cvrčak_na_hedonizmu wrote:O moralna vertikalno, o čemu pričamo ? O prosijacima. Nikakva generalizacija, odnosno, oni koji prose, NEĆE DA RADE.

Znaš, nagledao sam se ja Cigana koji rade, koji su fino obučeni. Hint: Hrasno Brdo;

To što ti misliš da nijedan Cigan ne radi i da svi prose, tvoj problem. Šta da ti kažem, ograničen si ko plafon, a misliš da si mješavina Mendele i Gandija :D
POjedine cige su ba specificni. Znam pojedince iz vidjenja, jednog od cc 20( "poznato" prezime), voza mercedesa od 40 milja, stari taxira, a taj mali dodje na socijalno i prodaje gace, i sl. Haj ti budi pametan :-)
VjecitiStudent

#129 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by VjecitiStudent »

Romi, a ne 'cige', moliću lijepo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#130 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by Truba »

jučer vidim kako drot zaustavlja i legitimiše one što čestitke uvaljuju :bih:
yoda82

#131 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by yoda82 »

Inače ne dajem novac prosijacima po Ferhadiji, a i ako dadnem to je obično nekim starijim ljudima. Ima jedna nana, obično sjedi kod Yves Rocher-a, i nikad ne traži. Njoj dam marku-dvije. Kada mi dođu na vrata da traže hranu, uvijek im dam hranu, mada se jednom desilo da sam te konzerve poslije našao u ulazu, i naravno da ta više nikad ništa nije dobila.
U komšiluku imam 7-8 malih Roma koji navodno žive samo sa ocem. Uvijek traže 10 feninga. Njima dam, jer vidim da odmah potroše sve pare što su dobili. Čim im nešto daš, oni u granap i kupe soka, slatkiša, a Boga mi i hljeba. Neki dan mi se desilo da je jedan od njih bio u granapu dok sam sebi kupovao čokoladu i upitah ga hoće li i on čokoladu, a on reče da neće. Pa rekoh hoćeš li nešto drugo, on klima glavom i kaže hoće sok. Uzmi koji hoćeš, ja rekoh, a prodavačica mi odmah naplaćuje pola marke. I ja u čudu kako zna šta će uzeti, a ona reče da uvijek uzima taj sok (najjeftiniji od pola KM). Kad sam vidio da nisu ''gladni'' od tada mi je još lakše da im dam novac.
AmADin_gospo

#132 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by AmADin_gospo »

sami ste krivi kad dajete. nekad davno sam i ja davao, al kad sam vidio da je to preraslo u ozbiljan biznis, nisam. sad kad mi bilo ko priđe, zatjeram ga/ju i 303 krasne PM, izderem se i više mi nik drugi put ne prilazi :D dobro se potrudim da me zapamte.

ko hoče pomoči, zna kako i gdje to može uraditi. davanje ovim lopovima po ulici je čisto pranje ruku i čiščenje savjesti.

imate internet, imate adrese svih mogučih humanitarnih organizacija, udruženja, itd itd.
kad odete u supermarket i vidite korpu od neke humanitarne organizacije, ubacite nešto, ubacite u kutiju javne kuhinje, i tako će vaš novac otiči pravim ljudima a ne lopovima.

kratko i jasno.
Obuca9

#133 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by Obuca9 »

VjecitiStudent wrote:Romi, a ne 'cige', moliću lijepo.
Evo ih, lažni moralisti. Svega ti, koja je razlika kad kažeš "bošnjo" umjesto Bošnjak i "cigo" umjesto Rom?
VjecitiStudent wrote:Dovoljno je bilo da puste Bošnje da koju deceniju sami sobom vladaju.
kockica_kockica

#134 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by kockica_kockica »

Slikovnice i cestitke... uvijek imam spreman odgovor ... vec sam kupila :ups: ako sam nadrndana onda prije nego ista izusti se smrknem i kazem : ne zelim :drndavi:

One sto drze ruku i prose bez rijeci ne gledam...

Djeci ponudim nesto da im kupim kifle buhtle i tako to, pare ne dam :oops:

One sto traze za kartu, benzin, lijekove i slicno samo osinem pogledom... Oni cak ne zasluzuju ni moj odgovor jer znam da lazu i da im novac treba za drogu alkohol i slicno... Ne dao Bog da im stvarno zatreba za lijekova :roll:

Neki dan sam kupila privjesak od jedne simpaticne djevojcice... Izlevatila me... Pitala sam koliko je privjesak rece 2-3 KM... Dala sam 3 KM za nesto sto vrijedi mozda pola marke... Nadam se da ih je ona potrosila na nest za sebe iako znam da je zasigurno morala dati pazar nekome starijem...

Uglavnom me nervira to organizirano prosjacenje... Osobe kojima je potrebna pomoc nece prositi na ulici... :sad:
m_l

#135 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by m_l »

Sigurna sam da ima prevaranata, ali ja AKO IMAM jednostavno ne mogu, ako je neko ruku pruzio, a da ne dam bar za kifle.

"...zato siroče ne ucvili, a na prosjaka ne podvikni..."
Female_Sa

#136 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by Female_Sa »

I ja tesko da mogu proci pored nekoga ko prosi, narocito ako je dijete u pitanju, a da ne dam barem 0,50 KM. Ali ima ih toliko bezobraznih. Jednom prilikom sam jednoj prosjakinji dala nesto siće (bili su pfeninzi ali je bilo mozda oko 0,70-0,80 KM) da bi ih ona tako gadljivo pogledala i rekla "*ebalo te ovo, sta cu za ovo kupiti". Osjecala sam se k'o idiot. Nisam mogla vjerovati. A da ne pominjem one sto u Titovoj i Ferhadiji sjede na betonu i napisu na kartonu "treba mi 2 KM". :-x :-x :-x
m_l

#137 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by m_l »

Ma ne treba se s njima raspravljati, vec samo proci kad vec ne zele iznos koji si ponudila.
Obuca9

#138 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by Obuca9 »

m_l wrote:Sigurna sam da ima prevaranata, ali ja AKO IMAM jednostavno ne mogu, ako je neko ruku pruzio, a da ne dam bar za kifle.

Bravo. Nadam se da si ponosan na sebe, što omogućavaš "gazdama" da i dalje izrabljuju tu djecu i šalju ih na ulicu i na -20. Svaka ti čast.
Pasiflora

#139 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by Pasiflora »

Female_Sa wrote: A da ne pominjem one sto u Titovoj i Ferhadiji sjede na betonu i napisu na kartonu "treba mi 2 KM".
I kazu da nema inflacije. A sjecam se, kao da je jucer bilo, neposredno poslije rata kada su bili presretni ako im neko da 10 ili 20 feninga :evil:
m_l

#140 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by m_l »

Obuca9 wrote:
m_l wrote:Sigurna sam da ima prevaranata, ali ja AKO IMAM jednostavno ne mogu, ako je neko ruku pruzio, a da ne dam bar za kifle.

Bravo. Nadam se da si ponosan na sebe, što omogućavaš "gazdama" da i dalje izrabljuju tu djecu i šalju ih na ulicu i na -20. Svaka ti čast.
Ja ne provodim na ulici 24h da bih znala ko od njih laze, a ko ne, kome je zaista nuzda, a kome ne.

Kad si vec upucen ko se izrabljuje a ko ne, sta si ti uradio da se ta djeca ne iskoristavaju?
Obuca9

#141 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by Obuca9 »

Ništa. Nije moje da radim išta po tom pitanju, postoje nadležne službe koje bi trebale da rade svoj posao. Meni je dovoljno što znam da im ne dajem pare i tako ne produzujem njihovu agoniju i agoniju djece koja će ih danas sutra zamjeniti.

A vi im samo dajite. Dok je ovaca, biće i vune.
VenomousV

#142 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by VenomousV »

cvrčak_na_hedonizmu wrote:
Ona nana što je prosila ispred ulaza u stari Robot je prosila zbog unuka narkomana.

nije ona prosila, ona je samo sjedila ispred pa ko joj da novca, da. uvijek mi je bilo zao. ovi iz robota su je pustili da bude tu jer je znala ocistiti ako neko baci opusak ispred ili tako nesto.
mislim da sam je jednom vidjela kako nekome daje novac...

sta je sad sa njom? nisam dugo isla do robota :roll:
cvrčak_na_hedonizmu

#143 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

Tehnički nije prosila, ali realno jeste, čim je tamo sjedila. Nebitno.

Nisam je vidio barem godinu dana. Sumnjam da može biti neki lijep događaj.
Female_Sa

#144 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by Female_Sa »

Ne znam je li je ko pominjao, ali je tuga vidjeti onu djevojku bez noge sto prosi u Ferhadiji. Ne znam da li ona prosi za sebe ili je i ona dio neke "organizacije" ali koliko znam, noga joj je amputirana jer je bila narkomanka. Tesko mi je da prodjem pored nje, a da joj nista ne dam. Jos mi je teze kada joj dam novac, a pomislim da se mozda jos uvijek drogira :(
hopcup

#145 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by hopcup »

Female_Sa wrote:Ne znam je li je ko pominjao, ali je tuga vidjeti onu djevojku bez noge sto prosi u Ferhadiji. Ne znam da li ona prosi za sebe ili je i ona dio neke "organizacije" ali koliko znam, noga joj je amputirana jer je bila narkomanka. Tesko mi je da prodjem pored nje, a da joj nista ne dam. Jos mi je teze kada joj dam novac, a pomislim da se mozda jos uvijek drogira :(
s obzirom da sam je nekoliko puta vidio u jako sumnjivom društvu (u onom žbuju u parku, iza penzionera šahista), ne bi me čudilo da se i dalje drogira...
Female_Sa

#146 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by Female_Sa »

hopcup wrote:
Female_Sa wrote:Ne znam je li je ko pominjao, ali je tuga vidjeti onu djevojku bez noge sto prosi u Ferhadiji. Ne znam da li ona prosi za sebe ili je i ona dio neke "organizacije" ali koliko znam, noga joj je amputirana jer je bila narkomanka. Tesko mi je da prodjem pored nje, a da joj nista ne dam. Jos mi je teze kada joj dam novac, a pomislim da se mozda jos uvijek drogira :(
s obzirom da sam je nekoliko puta vidio u jako sumnjivom društvu (u onom žbuju u parku, iza penzionera šahista), ne bi me čudilo da se i dalje drogira...
Nazalost...oni koji je ne poznaju, dat ce joj sigurno nesto siće na ulici kad je vide neznajuci pritom da je narkomanka.
registrovana onako

#147 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by registrovana onako »

VenomousV wrote:
cvrčak_na_hedonizmu wrote:
Ona nana što je prosila ispred ulaza u stari Robot je prosila zbog unuka narkomana.

nije ona prosila, ona je samo sjedila ispred pa ko joj da novca, da. uvijek mi je bilo zao. ovi iz robota su je pustili da bude tu jer je znala ocistiti ako neko baci opusak ispred ili tako nesto.
mislim da sam je jednom vidjela kako nekome daje novac...

sta je sad sa njom? nisam dugo isla do robota :roll:
nije bilo potrebe da ista kaze, kad joj je raja masovno davala
JThomas

#148 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by JThomas »

sve su to fazoni da vama bude žao i da vi sami date. ti što izgledaju ponizno i ne traže sami - najbolje "rade" :D
registrovana onako

#149 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by registrovana onako »

...
Last edited by registrovana onako on 25/06/2014 22:29, edited 1 time in total.
VenomousV

#150 Re: Ferhadija-Titova-ulice kojima se ne moze vise proci

Post by VenomousV »

dzaba, meni je zao starih ljudi :roll:
Post Reply