Cirkus se nastavlja.
Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
- Zavatoni
#126 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Treba nam više članova predsjedništva...barem 3+2...inače je matematički nerješivo...
Cirkus se nastavlja.
Cirkus se nastavlja.
- vaučer
#127 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Napokon je riješeno moje nacionalno pitanje! Ave Dragane! Ave!
Nikad više mene neće predstavljati neki džabalebar dok se sa suzom u oku sjećam dana slave kad me predstavljao Ivo Miro Pallach. Nikad!
Nikad više mene neće predstavljati neki džabalebar dok se sa suzom u oku sjećam dana slave kad me predstavljao Ivo Miro Pallach. Nikad!
- agent_zero
#128 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
SDA je bila i ostala izdajnička stranka interesa države. Ništa novo.
Nadam se da istinske patriote neće dozvoliti ni ovaj pokušaj podjele na tri etniciteta!
Nadam se da istinske patriote neće dozvoliti ni ovaj pokušaj podjele na tri etniciteta!
-
bole1st
#129 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Nisam te razumio dobro. Mislio sam da kazes da zivi 95% Bosnjaka od ukupnog broja Bosnjaka u BiH, a ne 95% od ukupnog broja stanovnika u podrucju, jer je to meni imalo vise smisla u kontekstu tvoje price.cetmi wrote: Jasno piše da u ovom izbornom području procentualno živi 95% Bošnjaka i da im niko ne može izabrati prestavnika kojeg ne žele. Usput to područje je i mnogoljudnije.
Za drugu stvar grijesis, jer ne biraju podrucja posebno, vec je sve jedna izborna jedinica kod izbora prvog kandidata. Nisu Bosnjaci iz jednog podrucja manje bitni. Ta izborna podrucja se gledaju samo kod drugog kandidata, da bi se osiguralo da hrvatski glasovi ne budu bezvrijedni.
Kako Bosnjaci mogu izabrati dva clana predsjednistva sam vec objasnio.
-
Hafis
#130 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
A mom nacionalnom pitanju se bliži kraj.vaučer wrote:Napokon je riješeno moje nacionalno pitanje! Ave Dragane! Ave!
Suza mi zaiskri kada pomislim da me više u buduće neće predstavljati ona ljudska gromada od Komšića. Još kad ono zajapuren podvikne i ljutito digne obrvu...eee, to su bili dani
-
bole1st
#131 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Interesi drzave ne postoje mimo interesa ljudi, nego samo kao njihov zbir. Postoji interes pojedinca i interes na nivou raznih zajednica ljudi. Kad se to sve zbroji, imamo nesto sto mozemo nazvati interes drzave.agent_zero wrote:SDA je bila i ostala izdajnička stranka interesa države. Ništa novo.
Ako je nesto u interesu svih ljudi tesko da moze biti kontra interesa drzave.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#132 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
sve rečeno što se imalo reći o ovom avlijanerskom djelovanju seoskih varalicaPredsjedavajući Predsjedništva BiH, lider Demokratske fronte Željko Komšić ocijenio je danas u izjavi Feni da je predsjenik SDA Sulejman Tihić, dogovarajući s liderom HDZBiH Draganom Čovićem model rješenja presude Evropskog suda za ljudska prava "Sejdić-Finci", "ishitreno ocijenio da je došao trenutak da se lagano i bez većih problema krene u legalizaciju koncepta trećeg enititeta i da je ovo pravi trenutak da se napravi prvi korak".
- Ljudi su svakako zasićeni, umorni od političara i njihovih priča, svađa, upozorenja međunarodne zajednice da BiH ne napreduje, popis postaje najvažnije pitanje etničke politike u BiH (iako je zapravo riječ o statističkoj aktivnosti), Zlatko Lagumdžija je izgubio podršku Čovića, a gubi podršku i Fahrudina Radončića, a sve to čini idealnu priliku da se Tihić, poput Dodika, nametne kao dugoročni „strateški“ partner Čovića - smatra Komšić.
Osim toga, predsjedavajući Predsjedništva smatra da je Tihiću ovo prilika da se ponovo i strancima predstavi kao „stabilizirajući, konstruktivni političar“ koji je sposoban postići dogovor.
- Kakav je to dogovor i šta on znači za zemlju i nije baš važno, niti strance to uopće zanima. Vjerujem da je mnogo ljudi neprijatno iznenađeno ovim Tihićevim potezom jer se on ipak predstavljao drugačijim. Čović tu nije bio nepoznanica, on je otvoreno govorio šta hoće i on to ne krije. Čović je samo tražio partnera među bošnjačkim strankama i političarima koji će mu otvoriti put ka trećem entitetu kao „konačnom“ modelu ustroja BiH koji, po Čoviću, garantuje istinsku ravnopravnost Hrvata u BiH. Lagumdžija mu je tu bio spreman puno dati i davao mu je, ali ne ovoliko kao Tihić. U tom smislu i Lagumdžijina reakcija na ovaj sporazum se može tumačiti jedino kao reakcija čovjeka koji “ispada iz igre“ - navodi Komšić.
Što god da bude s ovim sporazumom, kaže predsjedavajući, bilo da propadne bilo da se realizuje, Tihić se ponovo "ustoličio kao pouzadan strateški partner Čoviću".
- Međutim, Tihić ne bio ono što jeste da u sporazumu nije predvidio i rezervnu mogućnost da, ako zatreba; a zatrebat će nekada sigurno, opet prevari Čovića. Jer ako pažljivo pogledate sporazum, Tihić jeste pristao na teritorijalizaciju etničkog izjašnjavanja za člana Predsjedništva ali je etničkim sastavom te dvije izborne jedinice ostavio mogućnost da Bošnjak bude izabran iz izborne jedinice u kojoj su Hrvati većina. Ta mogućnost manipulacije je vjerovatno razlog zbog kojeg Čović još nije definitivno pristao na ovaj sporazum. Čović nema dilema i tajni, on hoće treći entitet, Tihić mu je to spreman dati i ovim čini prvi korak. U svemo ovome, Tihića je samo strah da ne bude okarakteriziran kao novi Abdić i zato on ovo predstavlja kao jedino moguće rješenje, čak pravedno rješenje. Ne zaboravimo, tekst sporazuma u medije je pustio sam Tihić; da ispipa reakcije, a istovremeno nije objavio šta je sa Čovićem dogovarao o Mostaru. Jer i o tome se pričalo.
A presuda "Sejdić-Finci" i priča o ravnopravnosti Bosanaca i Hercegovaca kao pojedinaca; koga to zanima? Ne zanima ni domaće „faktore“ a strane još manje - navodi Komšić.
- Mister Yes
#133 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Na kraju će skontati gdje su se zajebali (i jedni i drugi) i dogovorit će ovako nekako:
Izmjene Izbornog zakona:
2. U Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine mijenjanju se relevantne odredbe tako da se izbor članova Predsjedništva BiH sa teritorija Federacije propisuje na slijedeći način:
2.1. Svi birači sa terirorija Federacije mogu glasati za sve kandidate za člana Predsjedništva BiH predložene iz Federacije. (Izborna jedinica je FBiH).
2.2. Samo za potrebe izračunavanja izbora članova Predsjedništva sa teritorija Federacija formiraju se dva izborna područja:
Izborno područje 1 (Posavski, Livanjski, Zapadnohercegovački, Hercegovačko-neretvanski i Srednjobosanski kanton);
Izborno područje 2 (Unsko-sanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Sarajevski, Bosansko-podrinjski, Hercegovačko-neretvanski i Srednjobosanski kanton i Brčko distrikt BiH-opcija za FBiH).
2.3. Nakon izbora prvo se utvrđuje Genaralna rang-lista svih kandidata za Predsjedništvo BiH sa teritorija Federacije. Svi kandidati se rangiraju na osnovu ukupno dobijenih glasova sa cijelog teritorija Federacije.
2.4. Prvorangirani kandidat na Generalnoj rang-listi (znači dobio je največi broj glasova sa cijelog teritorija Federecija) je prvi izabrani član Predsjedništva BiH sa teritorija Federacije.
2.5. Drugi izabrani član Predsjedništva BiH sa područja F BiH je slijedeči kandidat sa Generalne rang-liste koji nije dobio dominantan broj glasova iz istog izbornog područja kao prvorangirani kandidat
- BHCluster
#134 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Sada znate koja je prava adresa za Ustavnu promjenu...6 godina nakon podnošenja tužbe doktora Ilijaza Pilava protiv BiH, stvari su se počele pokretati s mrtve tačke. Tužba je dostavljena BiH, te se sada očekuje očitovanje države po navodima iz ovog predmeta.
Doktor Ilijaz Pilav tužio je BiH Evropskom sudu za ljudska prava, zbog nemogućnosti da se kao Bošnjak kandidira za člana Predsjedništva BiH iz RS. Ukoliko presuda bude u korist doktora Pilava, BiH će morati napustiti dejtonski model uređenja države.
- Paranoid
#135 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Primjerak nacrta promjene izbornog zakona koji je pušten u javnost se još smatra "neslužbenom verzijom".
Hajd što su se na ove "nacrte" primili forumaši, ali najjsmješnije je kako je reagovo vodja "crvenih kmera"...
"Ako je uopšte ovo tačno, radi se očigledno o nastavku prudskog procesa tupim i glupim sredstvima. Dakle, očigledno je da se umjesto rješavanja suštine presude 'Sejdić-Finci' ide na podjelu zemlje na tri dijela i praktično se dovršavaju ratni projekti mirnim putem", smatra Lagumdžija.
Slučajni prolaznik ima za pravo da kaže da se dovršavaju ratni projekti...jbt..
Hajd što su se na ove "nacrte" primili forumaši, ali najjsmješnije je kako je reagovo vodja "crvenih kmera"...
"Ako je uopšte ovo tačno, radi se očigledno o nastavku prudskog procesa tupim i glupim sredstvima. Dakle, očigledno je da se umjesto rješavanja suštine presude 'Sejdić-Finci' ide na podjelu zemlje na tri dijela i praktično se dovršavaju ratni projekti mirnim putem", smatra Lagumdžija.
Slučajni prolaznik ima za pravo da kaže da se dovršavaju ratni projekti...jbt..
-
Rad1uS
- vee-jay
#137 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
a) po ustavu se ne bira hrvatski clan predsjednistvaHercegoviina wrote:Volio bi da mi stručnjaci koji ovdje na forumu daju komentare objasne kako bi oni rijeslili da se bira hrvatski clan predsjednistva.
b) ova citava prica nije krenula radi problema "Komsic" nego radi problema "Sejdic-Finci"
c) ama bas niko od stranaca ne zahtjeva rjesenje problema "Komsic" jer taj problem po evropskim standardima ne postoji
- vee-jay
#138 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
hmmm jesam ja jedina osoba kojoj ovdje smeta – ne ko kome koga moze izabrati – nego sto ovo nema nikakve veze sa demokratijom 
-
Basvod
#139 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Postoje razne vrste demokratija.
- Havatar
#140 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
cetmi wrote:Dvostruki autogol si sebi zabio.bole1st wrote:Ovo je dvostruko krivo. Nije 5% Bosnjaka van tog podrucja, nego oko 30%.cetmi wrote:ali na ovom izbornom području Sa-Ze-Tz živi 95% Bošnjaka i najveći broj stanovnika i samim tim koga god izaberemo on je naš legitimni, kao što je Komšić sad.
Drugo, jedan clan predsjednistva iz FBiH je onaj ko osvoji najvise glasova ukupno, sto znaci da ga svi Bosnjaci iz FBiH biraju (iz obadva podrucja).
Jasno piše da u ovom izbornom području procentualno živi 95% Bošnjaka i da im niko ne može izabrati prestavnika kojeg ne žele. Usput to područje je i mnogoljudnije.
U ovom drugom području su opet Bošnjaci većina i postoji teoretska, ali i realna mogućnost da Bošnjaci izaberu i tog drugog. Teže nego sad, ali realno moguće.
Evo primjer koji je kolega postavio:
Kandiduju Pudarića kao Bosanca, onda u ovom izbornom području Bošnjaci izaberu Pudarića, a u drugom je nebitno ko će biti izabran, jer ako je ovamo izabran Pudarić, on je morao dobiti najviše glasova od svih, osim u slučaju da bude bar 10 ravnopravnih kandidata. U svakom slučaju Bošnjaci su sami sebi izabrali člana presjedništva, bez obzira jeli Bošnjak, Srbin, Hrvat, Bosanac. Niko neće moći reći da nije legitiman kao bošnjački izbor.Postao/la Alfons Kauders
jos samo kad bi skonto sta bi se npr desilo da sdp kandiduje pudarica... i da dobije isto glasova kao komsic...
a ne smiju biti dva srbina u predsjednistvu... neko u rs dobije manje glasova... i sta onda? prolazi nesrbin iz rs, ako se ijedan kandiduje...
trebaju oni ovo malo bolje skontat, blago receno
Lično mislim da je najrealnije da sutra Hrvati krenu sa kukanjem kako kao konstitutivan narod nemaju člana presjedništva nikako, jer je najjednostavnije izabrati jendog Bošnjaka, a drugog Muslimana, Bosanca, ili bilo kojeg koji se u CIK obrascu izjasnio kao neko ko ne dolazi iz BHS. Ako dođe do podjele Bošnjaka na popisu, pa Bosanci ili Muslimani prebace 5% imaće i legitimitet.
- wickerman
#141 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Sustina dogovora je jednostavna i jasna kao suza. Mi cemo vama dat OVAMO a vi nam dajte OTAMO!
Ostali ce isto ko i dosad demokratski dobit i OVAMO I OTAMO. Jasno ko dan i da nebi oni od OTAMO mogli birat ove od OVAMO i obrnuto. Oni Otamo mogu birat samo one OTAMO,a ovi OVAMO mogu birat samo ove OVAMO. Na taj nacin vise oni OTAMO nece moc birat ove OVAMO,a ovi OVAMO one OTAMO!
Ostali ce isto ko i dosad demokratski dobit i OVAMO I OTAMO. Jasno ko dan i da nebi oni od OTAMO mogli birat ove od OVAMO i obrnuto. Oni Otamo mogu birat samo one OTAMO,a ovi OVAMO mogu birat samo ove OVAMO. Na taj nacin vise oni OTAMO nece moc birat ove OVAMO,a ovi OVAMO one OTAMO!
-
oglo
#142 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
a sta je to tvoje on prodao?
Cuj prodaje,te osnivanje hrhb,i ove slike s logorima,kako se manipulise , ljudi pokusavaju da nadju rijesenja za buducnost da se izbjegnu stavri koje danas imamo i koje nas blokiraju.
Inters BIH nije interes vas i ono sto vi mislite da treba da bude interes BIH.Nego sto je zajednicki interes svih naroda u BIH.
Ako ce ovo unaprijediti i omoguciti da se izbjegnu stvari koje sada imamo,vadlja ce nam sviam dobro donijeti
Cuj prodaje,te osnivanje hrhb,i ove slike s logorima,kako se manipulise , ljudi pokusavaju da nadju rijesenja za buducnost da se izbjegnu stavri koje danas imamo i koje nas blokiraju.
Inters BIH nije interes vas i ono sto vi mislite da treba da bude interes BIH.Nego sto je zajednicki interes svih naroda u BIH.
Ako ce ovo unaprijediti i omoguciti da se izbjegnu stvari koje sada imamo,vadlja ce nam sviam dobro donijeti
-
StupskaBitanga
#143 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Gdje je stao Alija sa prodajom Bosne hrabro na tom putu nastavlja Suljke 
-
oglo
#144 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
to je taj perfidni nacionalizam koji vlada ovdje kod nas,guranje problema pod tepih u vjecno pravljenje ludim,koji je poguban po ovu zemlju ,daj boze da se urazumimo prije nego sto bude kasno.vee-jay wrote:a) po ustavu se ne bira hrvatski clan predsjednistvaHercegoviina wrote:Volio bi da mi stručnjaci koji ovdje na forumu daju komentare objasne kako bi oni rijeslili da se bira hrvatski clan predsjednistva.
b) ova citava prica nije krenula radi problema "Komsic" nego radi problema "Sejdic-Finci"
c) ama bas niko od stranaca ne zahtjeva rjesenje problema "Komsic" jer taj problem po evropskim standardima ne postoji
I o tome kad neko progovori automatski dobije pridjev ustase i i poziv na hrhb i uz to kakvu sliku ratnog zlocinca i to je to
Ovako su se pojedeni koji su bili na vrhu ove drzave ponjeli i 1991 pa kad je svako na svoju stranu onda je bilo zasto,otkud kako?
a) bira se clan po jedan clan predsjenistva iz bosnjackog i hravtskog naroda iz federacije,i srbin i rs-a iz cega se valjda moze zakljucit kda svaki narod bira svog clana predsjednistva.U suprotnom ne bi imali tri nego jednog,nebi u predstavnicki odm i dom naroda birali se po odredjen broj bosnjaka ,srba i hrvata, itd...
b)ovaj problem traje godinama,ujedno kao i problem sejdic-finci,pored sjedic finacija bice i problem Pilav,pored problema PIlav bice jos jedan kada se neko sjeti iz federacije dignuti tuzbu protiv BIH jer nema pravo da se kandiduje za predjsednika iz reda srpskog naroda
c)ja mislim da ovdje nije pitanje sta neki stranac misli,nego da svi u nasoj zemlji budu zadovoljni,ako oni nisu zadovoljni meni je svejedno jel to stranicu dobro,i sta je to evropski standarad? Nema tu nista definisano to su promjenive stvari koje se prilagodjavaju drustvu i drzavi na koju se primjenjuju.(svicarska je primjer neke mocne drzave pa gdje joj je taj tvoj standard)
Last edited by oglo on 18/09/2013 18:33, edited 2 times in total.
- Havatar
#145 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Alija nije nikad prodavao zemlju i to vi znate ali hocete da ga okaljate posto ne mozete da mu oprostite sto Bosna nije i dalje pod sapom BeogradaStupskaBitanga wrote:Gdje je stao Alija sa prodajom Bosne hrabro na tom putu nastavlja Suljke
-
perajic
#146 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Upravo tako! 90% nije ni skontalo sta je dogovoreno, ali bitno je odmah prepadati herceg-bosnom i pljuvati sve redom.oglo wrote:a sta je to tvoje on prodao?
Ovo je rjesenje, gdje se pokusava ukinuti mogucnost da Sarajevo + Zenica + Tuzla biraju oba clana predjsednistva iz Federacije.
Ko god dobije najvise glasova ide direktno u predsjednistvo, taman da je vanzemaljac !!!
Samo je pitanje ko je drugi, i tu se kaze da se drugi mora uzeti iz te druge jedinice uz dodatni uslov da nije iste nacionalnosti kao prvi (logicno!!!).
Npr.
Ako Zeljko (Hrvat) dobije 300.000 glasova, bude ukupno prvi u Federaciji i ulazi u predsjednistvo, onda se gleda u kojoj je jedinici dobio najvise glasova i u predjsednistvo ulazi ne-hrvat iz druge jedinice.
Anologno tome ako Finci (Jevrej) dobije 300.000 glasova, bude ukupno prvi u Federaciji i udje u predsjednistvo, onda se gleda u kojoj je jedinici dobio najvise glasova i uzima ne-jevrej sa najvise glasova u drugoj jedinici.
Znaci nema vise da iz Federacije u predsjednistvo moraju uci Bosnjak i Hrvat, po ovome teoretski mogu Rom i Jevrej!
Sada neka mi neko od ovih sto kukaju ko babe naricaljke kaze sta je ovdje problem?!
-
StupskaBitanga
#147 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
ko mi? u koju me to kategoriju svrstavaš?Havatar wrote:Alija nije nikad prodavao zemlju i to vi znate ali hocete da ga okaljate posto ne mozete da mu oprostite sto Bosna nije i dalje pod sapom BeogradaStupskaBitanga wrote:Gdje je stao Alija sa prodajom Bosne hrabro na tom putu nastavlja Suljke
- Havatar
#148 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
JugonostalgicariStupskaBitanga wrote:ko mi? u koju me to kategoriju svrstavaš?Havatar wrote:Alija nije nikad prodavao zemlju i to vi znate ali hocete da ga okaljate posto ne mozete da mu oprostite sto Bosna nije i dalje pod sapom BeogradaStupskaBitanga wrote:Gdje je stao Alija sa prodajom Bosne hrabro na tom putu nastavlja Suljke
-
StupskaBitanga
#149 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
nema to nikakve veze sa jugonostalgijom
-
bole1st
#150 Re: Suljo Tihic i SDA dogovorili povratak "Herceg-Bosne"!
Zato sto je to izdaja drzave, a mozda i prodaja, jer sve sto se dogovori sa Hrvatima ili Srbima je prodaja BiH.perajic wrote: Sada neka mi neko od ovih sto kukaju ko babe naricaljke kaze sta je ovdje problem?!