Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pogreb)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Vitezanin

#126 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Vitezanin »

PS :D

Stvari tipa sanduk, cvijeće, pogrebno vozilo itd itd - to nema veze s crkvom nego to ljudi iznajmljuju, kupuju od ovih koji se bave time. Crkvi se plaća ta misa i svećenik. Za mjesto na groblju ne znam je li se plaća.
chudjenhe

#127 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by chudjenhe »

Vitezanin wrote:Je li se to fakat plaća članarina kod muslimana?? Koliko ljudi plaća to i snosi li kakve posljedice ako se ne plaća ili beneficije? Kod katolika se plaća neki iznos za održavanje groblja, ali nije obvezno.

Koliko sam skontao, najskuplje prolaze muslimani. :-)
a jel se to fakat ne placa clanarina kod katolika :? :? :?

kod muslimana se placa godisnja clanarina 40 KM za domacinstvo/porodicu
islam je vjera prakse i prakticnom muslimanu to nije mnogo obzirom da se tu podrazumijeva 365 x 5 namaza/molitvi dnevno
50-tak dzuma namaza petkom
2 bajrama
2 dana sedmicno vjerska pouka za djecu

covjek koji placa clanarinu recimo 30tak godina izadje ga to 1200 KM
skuplje (sto se tice samo IZ) nego sto je izaslo ovu hanumu zbog koje se raspravlja :D
chudjenhe

#128 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by chudjenhe »

Vitezanin wrote:PS :D

Stvari tipa sanduk, cvijeće, pogrebno vozilo itd itd - to nema veze s crkvom nego to ljudi iznajmljuju, kupuju od ovih koji se bave time. Crkvi se plaća ta misa i svećenik. Za mjesto na groblju ne znam je li se plaća.

pogrebno drustvo, gdje je otislo otprilike pola novca, takodje nema veze s islamskom zajednicom (mogle su to biti i bakije, ili neko iz drugog grada)
Vitezanin

#129 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Vitezanin »

chudjenhe wrote:
Vitezanin wrote:Je li se to fakat plaća članarina kod muslimana?? Koliko ljudi plaća to i snosi li kakve posljedice ako se ne plaća ili beneficije? Kod katolika se plaća neki iznos za održavanje groblja, ali nije obvezno.

kod muslimana se placa godisnja clanarina 40 KM za domacinstvo/porodicu
islam je vjera prakse i prakticnom muslimanu to nije mnogo obzirom da se tu podrazumijeva 365 x 5 namaza/molitvi dnevno
50-tak dzuma namaza petkom
2 bajrama
2 dana sedmicno vjerska pouka za djecu

covjek koji placa clanarinu recimo 30tak godina izadje ga to 1200 KM
skuplje (sto se tice samo IZ) nego sto je izaslo ovu hanumu zbog koje se raspravlja :D
Nema članarine. Plaća se to održavanje groblja ('ko hoće). Ne znam je li svugdje tako. :?:
elma89_

#130 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by elma89_ »

Kad se nebi placala clanarina sve bi otislo u kolaps,ne placa se radi dzenaze vec da IZ funkcionise,kako bi IZ finanasirala sve sama? IZ je od naroda i za narod
chudjenhe

#131 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by chudjenhe »

Vitezanin wrote:
Nema članarine. Plaća se to održavanje groblja ('ko hoće). Ne znam je li svugdje tako. :?:
blago vama, vama se isplati sutra umrijeti :lol:
Vitezanin

#132 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Vitezanin »

chudjenhe wrote:
Vitezanin wrote:PS :D

pogrebno drustvo, gdje je otislo otprilike pola novca, takodje nema veze s islamskom zajednicom (mogle su to biti i bakije, ili neko iz drugog grada)
E hvala na informacijama, skontao sam da nemam pojma o ovim stvarima. :D :D :D :D
chudjenhe

#133 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by chudjenhe »

elma89_ wrote:Kad se nebi placala clanarina sve bi otislo u kolaps,ne placa se radi dzenaze vec da IZ funkcionise,kako bi IZ finanasirala sve sama? IZ je od naroda i za narod
jer NAROD ZNA :lol:
elma89_

#134 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by elma89_ »

Ne vjerujem da ne postoji clanarina,svugdje ba to postoji.Ja zivim na zapadu i ovdje takodjer postoji clanarina za crkvu
chudjenhe

#135 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by chudjenhe »

elma89_ wrote:Ne vjerujem da ne postoji clanarina,svugdje ba to postoji.Ja zivim na zapadu i ovdje takodjer postoji clanarina za crkvu
ccc...a ja cijelo vrijeme pitam kako je u uredjenim zapadnim zemljama, a ti sutis :sad:
ExNihilo

#136 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by ExNihilo »

sarajlija_ba wrote:
ExNihilo wrote: Ljudi koji trguju vjerom, manipuliraju vjerskim osjećanjima i izvršenje vjerskih obaveza uslovljavaju novcem ne gledam kao muslimane. To je stoka koja, kako Kur'an veli, "Allahove riječi zamjenuje za nešto što malo vrijedi".

Što se tiče moje psovke, mašio si poentu. Ja nisam tvrdio da sam uzoran musliman, ja sam rekao da se trudim i težim biti praktičan musliman - koliko u tome uspijevam, irelevatno je za poentu koju sam želio naglasiti, a to je: onaj ko teži islamu, po definiciji nije islamofob. Grešan musliman je i dalje musliman - ne islamofob.
Ti, koji se tek trudiš da postaneš dobar musliman radiš to na ovaj način ?
Nisi zagazio ni u plićak islama a donosiš nekakav prijeki sud a nemaš niti znanja niti argumenata.
Ne možeš ti težiti islamu a istovremeno urinirati po ulemi koja predstavlja islam u BiH.
Da te podučim. Qudsi hadis kaže da je Allahu dž.š. lakše da se sruši Kaba nego da se uvrijedi musliman.
Dalje, drugi hadis kaže da je ulema predvodnik muslimana i da ulemu kroz Kada i Kader određuje sam Gospodar dž.š. pa ti vidi po kome uriniraš.
Daleko si zalutao.
Sjedi, stavi prst na čelo i preispitaj se momak.
Ovo što pričaš ne valja pet para.
Ok, dakle, ne znam odakle da počnem. Udahnuti duboko, izbrojati do 10, pa hajmo lagano...

Prije svega, hadisi koje navodiš su apsolutno nevjerodostojni. Toliko o tvom "podučavanju" mene i tvojoj dubini islamske spoznaje. Da se ne bismo ubjeđivali jesu li ili nisu, vrlo lahko ćemo to riješiti: navedi mi hadiske zbirke u kojima su zabilježeni, broj hadisa i stepen vjerodostojnosti. Priznat ću da sam pogriješio oko vjerodostojnosti, ako to uradiš. Mislim, trebao si to odmah uraditi, od takvog vrsnog poznavaoca islama bilo je za očekivati da zna kako se hadisi nikada ne prenose "po značenju".

Ovaj drugi "hadis" je za oplakat. Dogmatika par excellence. Dakle, po tom imbecilnom razmišljanju, svaka vlast nad muslimanima je od Boga, božanski legitimna i, kao takvoj, ne smijemo joj tražiti mane niti joj se suprotstavljati jer to bi značilo direktno suprotstavljanje Njegovoj volji. Samo pokoravanje, ha? Znači, primjerice, kad je Jezid I zapalio Kabu, pretpostavljam da je i to bio božanskom mudrošću određen predvodnik muslimana? Prvi izbor Boga. Kroz historiju imaš hiljade primjera korumpirane uleme, je li joj se trebalo pokoravati? Ko garantuje da ova naša nije korumpirana? Kako da znamo je li ili nije? Pa vrlo jednostavno, stavi njene postupke na vagu Kur'ana i sunneta i vidi stepen kompatibilnosti. Ne trebaš biti doktor islamskih nauka da spoznaš kako uslovljavanje dženaze novcem i nije baš put Poslanika. Samo, jebeno je kad svoje poznavanje vjere temeljiš na rekla-kazala hadisima, kojima IZ drži ovce na broju, tada pomenuta metodologija baš i ne funkcionira. Našoj IZ bolje odgovara ova predaja - i to vjerodostojna:
Bilježi imam El-Munziri da je Alija, radijallahu anhu, jednom spomenuo nerede koji će se desiti u ahiri (zadnjem) zemanu, pa mu Omer, radijallahu anhu, reče: “A kada će biti to, o Alija?” “Kada se fikhsko znanje bude usavršavalo ali bez (namjere za postizanjem) vjerske koristi, kada se znanje bude stjecalo bez (namjere) da se po njemu postupa i kada se ahiretskim djelima bude stjecao dunjaluk.” (Imam El-Munziri ovo je zabilježio u svom djelu “El-Tergib ve el-terhib”, pod br. 186.)
Glupostima koje si napisao, odvukao si me sa inicijalne rasprave. Pa da se vratim. Dakle, ponovit ću, potpuno je nebitno koliki sam ja musliman u kontekstu rasprave da li u IZ radi šljam. Dakle, to koliko ja prakticiram vjeru niti povećava niti smanjuje količinu šljama u IZ. Valjda imaš dovoljne logičke kapacitete da ovo, napokon, shvatiš. Moje pominjanje prakticiranje islama bilo je u funkciji pobijanja tvoje tvrdnje da sam islamofob - s obzirom da javno prihvatam islam, tvoja tvrdnja ne stoji. Stoga opet pitam: jesam li ja islamofob ili se ti bojiš razmišljati glavom?
chudjenhe wrote:
ExNihilo wrote:To je stoka koja, kako Kur'an veli, "Allahove riječi zamjenuje za nešto što malo vrijedi".
uzeo si iz konteksta jedan dio Kur'ana i za svoje potrebe interpretirao/prodao onako kako tebi odgovara :-?

na koji nacin bi funkcionisala IZ ili bilo koja druga, kad ne bi imale clanarinu?
Kako trebam interpretirati ajet? Onako kako mi IZ kaže?

Čuj kako bi funkcionirala. IZ se, mimo članarine, finansira: 1. Multimilionskim donacijama, 2. Zekatom, 3. Svakodnevnim sergijama koje kulminiraju petkom, 4. Vitrima, 5. Dženazama i popratnim uslugama, 6. Tewhidima, hatmama i slično, 7. Budžetom.

Valjda stoki malo, pa treba i agresivno ucjenjivati vjernike za članarinu.

IZ je privatizirala islam i zarađuje na istom. Dženaza niti ostali vjerski obredi nisu njihov patent. Oni nemaju od Boga koncesiju za klanjanje dženaze. Oni nisu most do Boga, oni nisu Njegovi posrednici. Ljudi će, prije ili kasnije, kroz informacionu eksploziju, shvatiti da su njihov namaz i njihova dženaza ispravni i bez pečata IZ. Ako Bog da.
chudjenhe

#137 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by chudjenhe »

ExNihilo wrote:
chudjenhe wrote:
ExNihilo wrote:To je stoka koja, kako Kur'an veli, "Allahove riječi zamjenuje za nešto što malo vrijedi".
uzeo si iz konteksta jedan dio Kur'ana i za svoje potrebe interpretirao/prodao onako kako tebi odgovara :-?

na koji nacin bi funkcionisala IZ ili bilo koja druga, kad ne bi imale clanarinu?
ne, nego onako kako Bog kaze
a tu govori kako su krscani mijenjali prijasnje objave a ti podvaljujes/prodajes/interpretiras kako bi ti bio argument...jadno
ExNihilo wrote:
Čuj kako bi funkcionirala. IZ se, mimo članarine, finansira: 1. Multimilionskim donacijama, 2. Zekatom, 3. Svakodnevnim sergijama koje kulminiraju petkom, 4. Vitrima, 5. Dženazama i popratnim uslugama, 6. Tewhidima, hatmama i slično, 7. Budžetom.
1 mozda nekad, vise ne
2 samo mali procenat
3 izgradnja dzamija, ne administracija
4 apsolutno ne
5 pa evo zbog toga se pravi problem
6 nije islamski na nacin na koji ti to zaamisljas
7 otkad to? osim donacija s vremena na vrijeme
ExNihilo wrote:
IZ je privatizirala islam i zarađuje na istom. Dženaza niti ostali vjerski obredi nisu njihov patent. Oni nemaju od Boga koncesiju za klanjanje dženaze. Oni nisu most do Boga, oni nisu Njegovi posrednici. Ljudi će, prije ili kasnije, kroz informacionu eksploziju, shvatiti da su njihov namaz i njihova dženaza ispravni i bez pečata IZ. Ako Bog da.
AkoBogda
ExNihilo

#138 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by ExNihilo »

chudjenhe wrote:
ExNihilo wrote:
chudjenhe wrote: uzeo si iz konteksta jedan dio Kur'ana i za svoje potrebe interpretirao/prodao onako kako tebi odgovara :-?

ne, nego onako kako Bog kaze
a tu govori kako su krscani mijenjali prijasnje objave a ti podvaljujes/prodajes/interpretiras kako bi ti bio argument...jadno
ExNihilo wrote:
1 mozda nekad, vise ne
2 samo mali procenat
3 izgradnja dzamija, ne administracija
4 apsolutno ne
5 pa evo zbog toga se pravi problem
6 nije islamski na nacin na koji ti to zaamisljas
7 otkad to? osim donacija s vremena na vrijeme
ExNihilo wrote:
AkoBogda
Ako zanemarimo tvoje neznanje da se ova sintagma "zamjenjuju Allahove riječi za ono što malo vrijedi" pojavljuje na više mjesta u Kur'anu i u različitim kontekstima, a ne samo u odnosu na "sljedbenike knjige", ne mogu da te ne pitam: Da li je kur'ansko spominjanje prošlih naroda cilj samo sebi ili je cilj opomena onima koji dolaze, tj. nama, da ne postupamo jednako ? Razmišljanje o ovakvim ajetima po principu "ovo važi za kršćane" je, u najmanju ruku...glupo. U ajetu ne stoji, kako ti tvrdiš, "mijenjanje prošlih objava", to je tvoja slobodna interpretacija.

Na kraju krajeva, suština je da praksa naplaćivanja Kur'ana i drugih vjerskih obreda (po cjenovniku, molim lijepo) nema nikakvog vjerskog uporišta. Svako ko tvrdi da ima: dajte dokaz, gospodo. Ako dokaz nemate, ako isti ne postoji, po kom "islamu" se oni ravnaju?

Tvoj presjek izvora finansiranja, koje sam nabrojao, je fenomenalan :D

1. Šta kažeš, nema donacija? A vidi ovo, miša mu, svjež primjer:

http://www.klix.ba/vijesti/bih/zenicais ... /130513138

2. Šta, ono, još veliš? Mali procenat zekata ide IZ-i? Hajde da vidimo, hajde....
Raspodjela sredstava iz Fonda Bejtu-l-mal u 2012. godini u procentima

Raspodjela iz Fonda Bejtu-l-mal u 2012. godini vrši se na osnovu prikupljenih 6.650.000,00 KM, od čega 5.800.000,00 KM od zekata i sadekatu-l-fitra i 850.000,00 KM od kurbana i kurbanskih kožica, a raspodjela je izvršena prema navedenom prikazu.

Odgojno-obrazovne institucije IZ-e u BiH 47,1%
Mediji IZ-e u BiH 12%
Kulturno-obrazovne institucije IZ-e u BiH 11,4%
Pomoć porodicama šehida, siromašnim, ugroženim, fond fir-rikab i pomoć za povratak 3,6%
Troškovi štampanja i razduženja blokova 0,7%
Sredstva za podršku vjersko-prosvjetnih aktivnosti i rada muftijstva, muftijstva Sandžačkog Udruženja ilmijje, Vijeća za fetve i Sabora IZ-e 15,6%
Vjerskoprosvjetne aktivnosti Rijaseta IZ-e 5,3%
Stipendije, studentski dom FIN-a i drugi vidovi pomoći 4,3%
Čitavih, nevjerovatnih, frapantnih, 3,6 % sredstava je otišlo IZVAN kruga IZ-e. Pa nisu džaba, u ime Boga, kao Njegovi glasnovornici, naglasili kako će Allah primiti zekat samo ako se njima dadne. :D Jebem ja tu vjersku zajednicu koja daje 4 x više novca od zekata za svoje medije (čitaj: propagandu) nego siromasima i ugroženim. Ali, pazi ovog pranja novca: pola miliona KM za štampanje onih blokića za zekat i vitr :lol: Pola miliona :lol:

3. Šta nam ovo dalje tvrdiš, deder da vidimo?

Sergije, kažeš, idu za izgradnju džamije? Jest, ali svaka prestupna sergija. No, čak i da je svaka sergija za džamiju, argument je i dalje glup - džamije i jesu njihova imovina, a boga mi i kapital :D :D :D . Mislim, ko je ikad vidio da se, za primjer, organizirala sergija za pomoć nekom bolesniku? Ha? Nema toga, jelde?

4. Da vidimo dokle smo došli. Kažeš vitri ne idu njima. Pogledaj gore ponovo izvještaj o raspodjeli zekata i vitra :lol:

6. Ne kontam šta je pjesnik htio da kaže, rečenica nema smisla.

7. Ne znam šta ti nije jasno?
iz dna duše

#140 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by iz dna duše »

elma89_ wrote:
iz dna duše wrote:
ludacha wrote:Mislim da kod katolika nije tako skupo. Kao sto je netko gore rekao, fratar kosta do 100KM, u biti nema cjenik nego kako mu das za misu (barem ovaj nas). Ne znam cijene sanduka, al nije jeftin.

Financijski problem je ako familija nema grobnicu/grobno mjesto, a smrt nastupila iznenada. Tad se najcesce kupuje vec izliven betonski grob koji se polaze u raku, a on kosta oko 1200KM.

Sad je vidim popularno imati trubaca. Me znam posto je on, nisam iz pomodne familije.

Kod nas je obicaj dat stogod za misu, tj dati nesto KM familiji umrloga da se pripomogne valjda, kako ko ima (od 10 do max 50KM sto je rijetkost). Jel ovo obicaj i prilikom dzenaze?

Kod muslimana nije zvanično običaj da se daje novac familiji umrlog, ali se to ipak dešava...znači, obično oni, koji su dobrostojeći iz rodbine ili prijatelji, odmah po saznanju o smrti, donesu ili ponude ožalošćenima novac, kako bi mogli obaviti sve što je potrebno, bez da se brinu o tome, da li mogu platiti...Također, komšiluk donosi skuhanu hranu, pomaže kod prijema onih koji dolaze u kuću žalosti. To je lijepo, ali nemaju svi takvu rodbinu i prijatelje..... Osim toga, mislim da i pravoslavce košta sahrana ddosta, ne znam tačno koliko ih košta to sa pravoslavnim popom i crkvom i ukopnim mjestom, ali znam za običaj da se na sahrani okupi puno svijeta i da svi oni ili većina idu onda na oproštajni ručak...koji košta puno, a većina ga ispoštuje. ja sam nedavno bila na shrani oca mog kolege-pravoslavca i bilo je po mojoj procjeni 250 ljudi na ručku, pod iznajmljenim šatorima...
Kako to nije ZVANICAN obicaj kad se cak spominje u hadisima? to jest komsije moraju donositi hranu i pomagati prva 3 dana
Ja sam rekla za davanje novca da nije ZVANIČNO običaj, ali za hranu to nisam ustvrdila. ne znam je li Hadis ili nije, ali običaj u BiH jeste da kmšije i rodbina donose hranu.

p.s. i nevezano za tvoj post: šta je ovo, ne smiješ reći da je dzenaza previše skupa, posebno za socijalno ugrožene kategorije., odmah sam islamofob ili šta?!
Nisam to, upravo smatram da svako od nas kao čovjek, kao muslimanski, katolički ili pravoslavni vijernik ima pravo da kaže šta misli o ukopu koji je pretvoren u pravi biznis i može biti puno jeftiniji. I nemojte mi pričati o centru za socijalni rad i sl. Dok ih dočekaš, da oni odluče, a u mojoj opštini u prosjeku na sve zahtjeve odgovaraju da nemaju para, umrli ti je ili u kući ili u mrtvačnici, koja košta svaki dan jako puno i porodica umrlog pada u još veću dubiozu.
Pokažite malo empatije, vi koji opravdavate ove visoke cijene i pokušajte zamisliti kako je jednoj radničkoj porodici, penzionerskoj ili porodici nezaposlenog, kada imaju smrtni slučaj u porodici. Umjesto da žale svoje najmilije, oni računaju, posuđuju...
Ja možda ne poznajem hadise, kao neki ovdje, koji su se javili (ali se trudim da dobra vijernica budem tako što želim (i nadam se bar dijelom uspijevam) da budem dobar čovjek. Imala sam u veoma kratkom periodu dva smrtna slučaja u najužoj porodici, imala sam ta dva smrtna slučaja u komšiluku, niko, baš niko nije pokazao interes da pomogne za ove dvije komšinice za ukop, osim njenih komšija, kada su vidjeli da hodža ne želi da priča, ako nemaš para, pogrebno društvo pogotovo, a centar za soc.rad je samo slegao ramenima...
Ukop je postao unosan posao i troškovi su nerealno visoki.
sokkia

#141 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by sokkia »

beco wrote:Nazalost i ja sam imao slicno iskustvo nedavno, preselio mi je otac. Isti fazon Jedileri 2000KM ali ono sto je mene sokiralo se desilo u Vlakovu. naime moja mati je trazila da se odmah rezervise jos jedno mijesto. Kad sam otisao u Vlakovo na dan dzenaze sav onako smusen odveli su me na to mijesto koje se dobija u tu cijenu od 2000 KM, mijesto je blago receno bilo grozno i ja svoga oca tu nisam mogao pokopati (neko ce reci da sam bio tast, ali jednostavno nesto je bilo puklo u meni). Alternativno mjesto koje su mi ponudili koje je stvarno bio na samom ulazu i sa izlevenim nisanima bilo je 4620 KM po komadu! Nacin placanja je citiram: najbolje odmah ali eto mozemo izaci Vam susret pola para prije dzenaze a ostatak poslije. Hvala bogu imao sam nesto malo ustedevine pa sam platio tih 9240 KM ali su mi suludi uslovi placanja. Covjek bi pomislio da bi dali na rate ali jok hajde sto je skupo nego moras sve odjedanput platiti.
pa ljudi, ja u ovo zbilja ne mogu da povjerujem :(
mislim da nam je uzalud ovdje kukati, nego zbilja je krajnje vrijeme da se nešto poduzme.

ovo ljude odbija i od vjere i islama i ovi lopovi nanose nesagledivu štetu i kaljaju i islam i vjeru jer mnogi ljudi gledaju islam kroz ovu bagru.
u đehenemu se pržili babogda :evil:
nineinchnails

#142 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by nineinchnails »

Zasto se poslije toliko godina dize prasina oko necega sto je javno poznata i prihvacena stvar?
IZ je deklarisana mafija i boli njih briga za neciji socijalni status, samo ih novac interesuje. Dzenaze su bile skupe i prije 10-15 godina isto tako.
IZ nema respekta prema vjernicima vec prema onima koji imaju para. Koliko para toliko muzike, odnosno, koliko para toliko bolj egrobno mjesto.

Ima mjesta i za one bez para, negdje u nekom neuglednom cosku, na kraju groblja gdje se ukopavaju beskucnici i siromasi.
Smrt je davno postala unosan i nevjerovatno profitabilan biznis.

Groblje Bare su 1990 zatvorene jer je sve bilo puno, a parcele koje su bile prazne du zakupljene. Otvorilo se novo groblje Vlakovo i naredne dvije godine (do rata), ukop se vrsio tu. Medjutim, usljed ratnih prilika, Bare su ponovo otvorene.
I tu je zacetak velikog trgovanja ljudskom tugom od strane IZ.

Nakon rata, celni ljudi sarajevskih grobalja u zajednistvu sa IZ vide ogroman potencijal groblja Bare, te od susjednih zemljoposjednika otkupljuju zemlju po nerealno malim cijenama, a onda preprodaju kao ukopna mjesta po 250 KM po m2, dakle, jedno grobno mjesto je 500 KM (toliko je barem bilo prije, sada ne znam koliko je), a uz to obaveza da se ono odrzava po cijeni 8 KM godisnje. Svi znamo da se tu nema sta odrzavati, i da oni koji posjecuju grobno mjesto ce ocistiti sve sto treba.
No, to im nije bilo dovoljno, pa su prekopali donji dio Bara gdje je sahranjen Dzemal Bijedic. Kao, odlucili su da tu ukopavaju uticajnije i znacajnije ljude Sarajeva. Pa tako tu imamo kriminalaca i njihove rodbine ukopane do Dzemala Bijedica. Sve uticajni ljudi, nema sta.

Valjda vam je jasno gdje je ova zemlja davno otisla i kojim putem ide i ko nam je na vlasti i ko upravlja nasim zivotima, a bogami, i nasom smrcu. Ukrasce vam pare da ne skontate ni kako ni ko ni sta, pa cak i kada umrete ce vas drati sa tih 8 KM godinje, inace, ce vam grob prekopati.

I? Sjedite i trpite skupa samnom. Bolje nismo ni zasluzili ovakvi kakvi smo, kad pustamo da nas svako handri kako ko hoce. A svaki nas protest propadne potkupljivanjem njegovih organizatora. Fuj.
Last edited by nineinchnails on 19/09/2013 16:09, edited 2 times in total.
UltrasNaBaterije
Location: Grbavica-zgrade u nizu, u kopu-jedan drugom uvijek blizu

#143 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by UltrasNaBaterije »

elma89_ wrote:
iz dna duše wrote:
ludacha wrote:Mislim da kod katolika nije tako skupo. Kao sto je netko gore rekao, fratar kosta do 100KM, u biti nema cjenik nego kako mu das za misu (barem ovaj nas). Ne znam cijene sanduka, al nije jeftin.

Financijski problem je ako familija nema grobnicu/grobno mjesto, a smrt nastupila iznenada. Tad se najcesce kupuje vec izliven betonski grob koji se polaze u raku, a on kosta oko 1200KM.

Sad je vidim popularno imati trubaca. Me znam posto je on, nisam iz pomodne familije.

Kod nas je obicaj dat stogod za misu, tj dati nesto KM familiji umrloga da se pripomogne valjda, kako ko ima (od 10 do max 50KM sto je rijetkost). Jel ovo obicaj i prilikom dzenaze?

Kod muslimana nije zvanično običaj da se daje novac familiji umrlog, ali se to ipak dešava...znači, obično oni, koji su dobrostojeći iz rodbine ili prijatelji, odmah po saznanju o smrti, donesu ili ponude ožalošćenima novac, kako bi mogli obaviti sve što je potrebno, bez da se brinu o tome, da li mogu platiti...Također, komšiluk donosi skuhanu hranu, pomaže kod prijema onih koji dolaze u kuću žalosti. To je lijepo, ali nemaju svi takvu rodbinu i prijatelje..... Osim toga, mislim da i pravoslavce košta sahrana ddosta, ne znam tačno koliko ih košta to sa pravoslavnim popom i crkvom i ukopnim mjestom, ali znam za običaj da se na sahrani okupi puno svijeta i da svi oni ili većina idu onda na oproštajni ručak...koji košta puno, a većina ga ispoštuje. ja sam nedavno bila na shrani oca mog kolege-pravoslavca i bilo je po mojoj procjeni 250 ljudi na ručku, pod iznajmljenim šatorima...
Kako to nije ZVANICAN obicaj kad se cak spominje u hadisima? to jest komsije moraju donositi hranu i pomagati prva 3 dana
Hadis (ne znam ti kakav bio) nije nikakav farz, i totalno je irelevantno da li će komšije donijeti hranu. Reći da moraju donijeti hranu i pomagati je nebuloza.

Logično razmišljanje će te navest da će pomoć komšiji ili rodbini, ali da si u obavezi, nisi. I da, dženaza se može obaviti i bez IZ, tijelo se ne mora kopati na groblju, već može bilo gdje, i dženazu možeš sam organizovati.

Suština je bitna, forma je to što će da uništi ovaj napaćeni narod, dok god se hatme i vazife plaćaju na ovaj način, a niko nebi da se udostoji pa nauči čitati arapski ili čak Jasin napamet, i jahat će nas ovako.

Propisi se znaju, ali ovo što IZ radi je jedna velika ubleha. Razumijem da se moraju nekako finansirati, sve te silne džamije, ljudi, imami, zgrade a živimo u društvu koje neće da izdvaja ni marke u IZ jer ovo nije S.Arabija niti Iran. Njima na obraz.
kockica_kockica

#144 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by kockica_kockica »

Scopio wrote:E sad pitam ovo...
Ne znam jel to samo kod nas u Srednjoj Bosni, ali poslije sprovoda... odnosno nekoliko dana poslije ideš platiti misu za pokojnika.
Sad pazite ovo!
Ima nešto što se zove "mala misa" to je misa u župi u kojoj je pokojnik umro i na toj misi se moli za spasenje njegove duše, znači predvodi je lokalni svećenik i ona košta ovisno od župe do župe ili koliko daš 20-50KM, a ima "velika misa" to je navodno misa koju predvodi biskup ili njegovi pomoćnici u Sarajevu i ona se plaća 800 KM!
Ja sam ostao šokiran na ovo... u hrvatskoj toga nema jer sam baš pitao dok sam studirao dok kod nas u SBK ima!
Mise gregorijane se uplacuju od 600 do 800 KM... to nije biskupova misa :-) to su mise koje su sa nakanom za nekog umrloga svaki dan na odredjeno vrijeme od mjesec dana i duze... kad podijelis ovaj iznos na broj dana to zapravo dodje po danu oko 20 KM koliko zapravo kosta jedna nakana na misi kod bilo kojeg svecenika.

Inace Katolicka crkva ima taj neki cjenovnik za ukop i vjencanja... sprovod kosta 50 KM plus misa zadusnica koja je oko 20 KM.. U gradu se ne skupljaju nikakve pare za obitelj umrloga, ali sam to vidjela na jednom sprovodu u Hercegovini u jednom selu da je jos uvijek obicaj (osoba pise u teku ko je koliko dao, teka ide rodbini zajedno sa parama)
respo

#145 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by respo »

e ja onda necu da umrem :D
jasko_ba

#146 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by jasko_ba »

@ ExNihilo :thumbup:
Koliko dodje ukop za nas agnostike/ateiste? :D
I roditelji mi se izjasnjavaju kao agnostici, a imaju "muslimanska" :-) imena; da ne bude sutra clanarina fazoni i sta vec, a nikad nismo u dzamiju usli tj. klanjali
Gdje se obavlja sahrana, konkretno podrucje - trougao zenica-doboj-tuzla?
Grof

#147 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Grof »

chudjenhe wrote:

Kod katolika nema članarine u tom smislu. Postoji nešto što se se zove godižbina. To je iznos od minimalno 20 KM pa naviše (dakle nema utvrđena cijena) a koji određena obitelj, ovisno o svojim financijskim mogućnostima, daje svećeniku (župniku) za uzdržavanje u jednoj godini. Obično se daje prilikom blagoslova kuća/stanova ali može se dati bilo kada. Ali čak i ako to ne plaćaš, svejedno će svećenik doći i obaviti pogreb i reći misu zadušnicu.

I tamo gdje ne postoji gradsko groblje, daje se obično 10-20 KM godišnje za održavanje groblja (košenje trave, popravak ograde, i sl.).
Referent za ONO i DSZ

#148 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by Referent za ONO i DSZ »

@ExNihilo, popravio si mi dan pa i mjesec.
:thumbup:
respo

#149 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by respo »

ExNihilo wrote:
Ekonomski gledano, ne postoji bolji biznis od njhovog: ne plaćaju poreze, nema ulaznih sirovina, manipuliraju apelom na emocije i moral, a pogotovo običaje i zarađuju čisti profit. Cijena je neelastična - koliko god da spucaju, tebi je platiti. To objašnjava abnormalne cifre, neko se gore čudio cijeni gasula. Ali, ovo mi je glavno: Koliko god ljudi uplatilo učenje dove, jasina, hatme, sedmine, itd - oni prouče samo jednom. Znači stoka će uzeti od svakog pojedinačno pare, ali će proučiti jednom i "raspodijeliti svima". Šta ćeš, dobra ova "božija sirovina", ne troši se raspodjelom.
kako nema ulaznih sirovina?

ljudi su ulazne sirovine :)
prezimenko

#150 Re: Cijena umiranja - 2000 KM za ukop (sprovod, sahrana, pog

Post by prezimenko »

.
Last edited by prezimenko on 18/09/2013 09:43, edited 1 time in total.
Post Reply