Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked

Ko ima bolje vojno umjeće?

Srbi
11
25%
Hrvati
7
16%
Bošnjaci
26
59%

Total votes: 44

tnnt

#126 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by tnnt »

Havatar wrote: On direktno opovrgava da " je narod Bosne u to vrijeme je bio hrvatskog etničkog korpusa, katoličke vjere sa vladarima hrvatskog imena i prezimena."
dobro, ako ćemo vjerovati Jukiću mi smo Bošnjaci a vi Turci
dogovoreno? :D
Renta

#127 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by Renta »

Liga Rojalista wrote:
Renta wrote:
ulciscorr wrote:Do 15. vijeka Bosna je bila u usponu i Bosnjaci su bili najjaci na Zapadnom Balkanu.

Koji bošnjaci brate??? Valjda misliš na bosance iz zemlje Bosne. U to vrijeme nije bilo ni bošnjaka ni muslimana. Narod Bosne u to vrijeme je bio hrvatskog etničkog korpusa, katoličke vjere sa vladarima hrvatskog imena i prezimena.

Zato, ne kiti se tuđim perjem!
HAHAHAH hrvati:D Kada od 19 stoljeća? :D
To što se nisu nazivali hrvatima i prije, ne negira da su stanovnici srednjovjekovne Bosne dio hrvatskog narodnosnog korpusa. Znaš li ti kada su u Europi počeli nacionalni pokreti? Mnogi narodi Europe su postali svjesni svojeg nacionalnog podrijetla vrlo kasno ali to ne znači da i prije toga nisu bili talijani, francuzi, nijemci. Germani su među prvima u seobi naroda naselili današnju Njemačku i Austriju i stoljećima napadali Rimsko carstvo a puno stoljeća kasnije prozvali se Njemcima. Radi se dakle, o istom narodu koji stoljećima tu živi.

Slično je i sa hrvatima. Ne misliš valjda da su se hrvati doselili u Bosnu u 19. stoljeću?? Pa stoljećima su tu, imaju svoja hrvatska imena i prezimena, katoličke vjere i najstariji su i temeljni narod današnje Bosne.
Jesi se upitao ikad kako to da hrvati jedini čuvaju i održavaju uspomenu na Bosansko kraljevstvo?? Bošnjaci se srednjovjekovne Bosne sjete samo u dnevnopolitičke svrhe, ništa više.
Bošnjaci se moraju odlučiti jel će štovati srednjovjekovnu Bosnu i vladare katoličke vjere ili osmanlije i Tursku okupaciju. Jer jedno isključuje drugo.

Zato, ponavljam, ne kititi se tuđim perjem.
Last edited by Renta on 18/09/2013 20:16, edited 3 times in total.
Havatar

#128 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by Havatar »

tnnt wrote:
Havatar wrote: On direktno opovrgava da " je narod Bosne u to vrijeme je bio hrvatskog etničkog korpusa, katoličke vjere sa vladarima hrvatskog imena i prezimena."
dobro, ako ćemo vjerovati Jukuću mi smo Bošnjaci a vi Turci
Sve do dolaska braće Radića u Bosnu, nijedan bošnjački katolik se nije izjašnjavao kao Bosanski Hrvat.
Bosna nikada nije bila ni hrvatska, ni srpska - ona je od pamtivjeka, pa sve do polovine 19 stoljeća, bila zemlja Bošnjaka različitih vjera, zemlja Bosanaca. Jedan od najcjenjenijih historičara u svijetu, po pitanju historije svih južnoslavenskih zemalja, Dr. Nada Klaić u svome djelu "SREDNJOVJEKOVNA BOSNA - POLITIČKI POLOŽAJ BOSANSKIH VLADARA DO TVRTKOVE KRUNIDBE" (Zagreb, 1989.), naučno je ustvrdila da Bosna nikada nije bila ni hrvatska ni srpska. Zemlja Bosna je po Dr. Nadi Klaić potpuno posebna i po narodu i po kulturi i po svojemu postanku. Dr. Nada Klaić dolazi do sljedećih konstatacija:
....No, ove nevješte projekcije o srpstvu Bosne vrijede isto koliko Šišićevo dokazivanje o hrvatsvu Bosne. Međutim nekritički izvještaj Konstantina Porfirogeneta o Sklavinijama moze poslužiti kao podloga za zaključke samo onom historičaru kome nije odveć stalo do historijske istine. On je uglavnom iste vrijednosti kao i Dukljaninove vijesti o vladanju hrvatskih ili srpskih vladara nad Bosnom. To su tek povremeni izleti susjednih vladara koji nisu niti su mogli izmijeniti stoljetni položaj bosanskih zemalja, jer su one bez Hrvata i Srba odavno išle svojim, od njih posve odijeljenim putem. Carevi podaci za taj posao ne mogu biti mjerodavni, a još manje vješta konstrukcija barskog nadbiskupa koji piše sredinom 12. stoljeća.
tnnt

#129 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by tnnt »

Havatar wrote:
tnnt wrote:
dobro, ako ćemo vjerovati Jukuću mi smo Bošnjaci a vi Turci
Sve do dolaska braće Radića u Bosnu, nijedan bošnjački katolik se nije izjašnjavao kao Bosanski Hrvat.
Bosna nikada nije bila ni hrvatska, ni srpska - ona je od pamtivjeka, pa sve do polovine 19 stoljeća, bila zemlja Bošnjaka različitih vjera, zemlja Bosanaca. Jedan od najcjenjenijih historičara u svijetu, po pitanju historije svih južnoslavenskih zemalja, Dr. Nada Klaić u svome djelu "SREDNJOVJEKOVNA BOSNA - POLITIČKI POLOŽAJ BOSANSKIH VLADARA DO TVRTKOVE KRUNIDBE" (Zagreb, 1989.), naučno je ustvrdila da Bosna nikada nije bila ni hrvatska ni srpska. Zemlja Bosna je po Dr. Nadi Klaić potpuno posebna i po narodu i po kulturi i po svojemu postanku. Dr. Nada Klaić dolazi do sljedećih konstatacija:
....No, ove nevješte projekcije o srpstvu Bosne vrijede isto koliko Šišićevo dokazivanje o hrvatsvu Bosne. Međutim nekritički izvještaj Konstantina Porfirogeneta o Sklavinijama moze poslužiti kao podloga za zaključke samo onom historičaru kome nije odveć stalo do historijske istine. On je uglavnom iste vrijednosti kao i Dukljaninove vijesti o vladanju hrvatskih ili srpskih vladara nad Bosnom. To su tek povremeni izleti susjednih vladara koji nisu niti su mogli izmijeniti stoljetni položaj bosanskih zemalja, jer su one bez Hrvata i Srba odavno išle svojim, od njih posve odijeljenim putem. Carevi podaci za taj posao ne mogu biti mjerodavni, a još manje vješta konstrukcija barskog nadbiskupa koji piše sredinom 12. stoljeća.
dobro šta je bio Hrvoje Vukčić HRVATinić?
Bošnjo? :lol:
Liga Rojalista

#130 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by Liga Rojalista »

Havatar wrote:
Renta wrote:

Pišeš bajke momak. Jel znaš uopće imena Bosanskih vladara i koje su vjere bili??

Opet ponavljam, knjigu u ruke!
"Pjesma Bošnjaku," koju je objavio list Bošnjak 2. VII. 1891. godine, opisao je i Safvet-beg Bašagić riječima:
Znas Bošnjače, nije davno bilo, / Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta, / Kad u našoj Bosni ponositoj, / I junačkoj zemlji Hercegovoj, / Od Trebinja do Brodskijeh vrate, / Nije bilo Srba ni Hrvata. / A danas se kroz svoje hire, / Oba stranca ko u svome šire. [...] Oba su nas gosta saletila, Da nam otmu najsvetije blago, Naše ime ponosno i drago.

Bošnjački katolik Fra. Ivan Frano Jukić (1818-1857), koji je koristio pseudonim Slavoljub Bošnjak, je u svom proglasu 1848. godine zapisao:
"Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo."
Oni su izgleda jedini autohtoni narod na planeti koji je manjina u vlastitoj državi:D
Liga Rojalista

#131 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by Liga Rojalista »

Renta wrote:
To što se nisu nazivali hrvatima i prije, ne negira da su stanovnici srednjovjekovne Bosne dio hrvatskog narodnosnog korpusa. Znaš li ti kada su u Europi počeli nacionalni pokreti? Mnogi narodi Europe su postali svjesni svojeg nacionalnog podrijetla vrlo kasno ali to ne znači da i prije toga nisu bili talijani, francuzi, nijemci. Germani su među prvima u seobi naroda naselili današnju Njemačku i Austriju i stoljećima napadali Rimsko carstvo a puno stoljeća kasnije prozvali se Njemcima. Radi se dakle, o istom narodu koji stoljećima tu živi.

Slično je i sa hrvatima. Ne misliš valjda da su se hrvati doselili u Bosnu u 19. stoljeću?? Pa stoljećima su tu, imaju svoja hrvatska imena i prezimena, katoličke vjere i najstariji su i temeljni narod današnje Bosne.
Jesi se upitao ikad kako to da hrvati jedini čuvaju i održavaju uspomenu na Bosansko kraljevstvo?? Bošnjaci se srednjovjekovne Bosne sjete samo u dnevnopolitičke svrhe, ništa više.
Bošnjaci se moraju odlučiti jel će štovati srednjovjekovnu Bosnu i vladare katoličke vjere ili osmanlije i Tursku okupaciju. Jer jedno isključuje drugo.

Zato, ponavljam, ne kititi se tuđim perjem.
Da vidim kako čuvate uspomenu tako što ste se počeli nazivati hrvatima...nema šta jako originalno...
Havatar

#132 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by Havatar »

Sad kad sam ti dokazao da grijesis i pokazao ti dokaze da su Bosnjaci i u srednjem vijeku bili narod sad kreces sa supljom i sa zachatavanjem.
Liga Rojalista

#133 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by Liga Rojalista »

tnnt wrote: dobro šta je bio Hrvoje Vukčić HRVATinić?
On jeste bio hrvat ali u službi bosanskog kralja.To je možda jedini hrvat koji je išta značio u bosanskom kraljevstvu
Renta

#134 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by Renta »

tnnt wrote:
Havatar wrote:
tnnt wrote: dobro, ako ćemo vjerovati Jukuću mi smo Bošnjaci a vi Turci
dobro šta je bio Hrvoje Vukčić HRVATinić?

Tnt, danas bi možda bio Bošnjo da je živ......jer su etnički hrvati tadašnji stanovnici Bosne okupacijom osmanlija nasilno islamizirani, dio pobijen, dio odveden u Tursku (djeca i odnarođeni te odgajani u islamskom duhu). Pravi genocid.
Havatar

#135 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by Havatar »

Renta
Tnt, danas bi možda bio Bošnjo da je živ......jer su etnički hrvati tadašnji stanovnici Bosne okupacijom osmanlija nasilno islamizirani, dio pobijen, dio odveden u Tursku (djeca i odnarođeni te odgajani u islamskom duhu). Pravi genocid.
Tadasnji stanovnici Bosne kao i danas su bili Bosnjaci a nije bilo nasilnog islamiziranja za razliku od stvarnog postojanja nasilnog pokatolicavanja i unijacenja .
tnnt

#136 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by tnnt »

Renta wrote:

nije baš tako, svaki 4 Hrvat u Hrvatskoj vuče porijeklo iz BiH, dosta se je spasilo islamskog mača 8-)
začudo nijedan katolički Bošnjak ne postoji od pustih izbjeglica, čudo jedno :lol:
Havatar

#137 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by Havatar »

tnnt wrote:
Renta wrote:

nije baš tako, svaki 4 Hrvat u Hrvatskoj vuče porijeklo iz BiH, dosta se je spasilo islamskog mača 8-)
začudo nijedan katolički Bošnjak ne postoji od pustih izbjeglica, čudo jedno :lol:
Poggledaj koliko se ljudi na zadnjem popisu u Hrvatskoj izjasnilo kao Bosnjaci a katolici su .
Renta

#138 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by Renta »

Havatar wrote:
Renta
Tadasnji stanovnici Bosne kao i danas su bili Bosnjaci a nije bilo nasilnog islamiziranja za razliku od stvarnog postojanja nasilnog pokatolicavanja i unijacenja .

Ne bulazni. U seobi naroda koji su doselili na područje balkana spominju se hrvati, srbi...nigdje nema bošnjaka. To ime ste si administrativnom odlukom prišili 1993. godine.
Al znam da ti misliš na stare bošnjane...no današnji bošnjaci nemaju veze sa tim bošnjanima osim sličnosti imena.

Nije bilo nasilne islamizacije....hahaha..
Pa gdje ti živiš, kakvu si ti povijest učio...majko mila...
Last edited by Renta on 18/09/2013 20:39, edited 1 time in total.
Havatar

#139 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by Havatar »

Renta wrote:
Havatar wrote:
Renta

Ne bulazni. U seobi naroda koji su doselili na područje balkana spominju se hrvati, srbi...nigdje nema bošnjaka. To ime ste si administrativnom odlukom prišili 1993. godine.
Al znam da ti misliš na stare bošnjane...no današnji bošnjaci nemaju veze sa tim bošnjanima osim sličnosti imena.
Hiljade ppisanih i materijalnih dokaza o postojanju Bosnjaka al sad vaznije to ti sto kazes nego ti dokazi :oops: :skoljka:
tnnt

#140 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by tnnt »

Havatar wrote: Poggledaj koliko se ljudi na zadnjem popisu u Hrvatskoj izjasnilo kao Bosnjaci a katolici su .
daj mi neki link da vidim
meni je sve jasno, samo mi nije jasno kako to da narod koji se do 1993 nije zvao a niti smatrao
bošnjacima, sada nas pokušava uvjeriti tko smo i šta smo
meni to više liči na neki loš vic
a i to da su Hrvati propagandom u BiH sve bošnjake katolike pretvorili u Hrvate
i to tako temeljito da nijedan ne ostade mi je još gori vic :-)
Havatar

#141 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by Havatar »

tnnt wrote:
Havatar wrote: Poggledaj koliko se ljudi na zadnjem popisu u Hrvatskoj izjasnilo kao Bosnjaci a katolici su .
daj mi neki link da vidim
meni je sve jasno, samo mi nije jasno kako to da narod koji se do 1993 nije zvao a niti smatrao
bošnjacima, sada nas pokušava uvjeriti tko smo i šta smo
meni to više liči na neki loš vic
a i to da su Hrvati propagandom u BiH sve bošnjake katolike pretvorili u Hrvate
i to tako temeljito da nijedan ne ostade mi je još gori vic :-)
Nadji na internetu pa vidi.
Sto se tice toga ooko 93 evo dokaza koje dokazuju suprotno :
"Pjesma Bošnjaku," koju je objavio list Bošnjak 2. VII. 1891. godine, opisao je i Safvet-beg Bašagić riječima:
Znas Bošnjače, nije davno bilo, / Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta, / Kad u našoj Bosni ponositoj, / I junačkoj zemlji Hercegovoj, / Od Trebinja do Brodskijeh vrate, / Nije bilo Srba ni Hrvata. / A danas se kroz svoje hire, / Oba stranca ko u svome šire. [...] Oba su nas gosta saletila, Da nam otmu najsvetije blago, Naše ime ponosno i drago.
Renta

#142 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by Renta »

Odoh ja gledati nogomet i košarku....dosta mi je ovih novokomponiranih bošnjačkih "historičara"...
tnnt

#143 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by tnnt »

Havatar wrote: "Pjesma Bošnjaku," koju je objavio list Bošnjak 2. VII. 1891. godine, opisao je i Safvet-beg Bašagić riječima:
ti nađi na netu kako se je Safvet-beg Bašagić nacionalno izjašnjavao
da ti pomognem izjašnjavao se kao Hrvat i jedan je od osnivača raznih Hrvatskih društava :D
tragikomedija :lol: :lol:
http://www.ossbb.edu.ba/index.php?optio ... &Itemid=54
Havatar

#144 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by Havatar »

tnnt wrote:
Havatar wrote: "Pjesma Bošnjaku," koju je objavio list Bošnjak 2. VII. 1891. godine, opisao je i Safvet-beg Bašagić riječima:
ti nađi na netu kako se je Safvet-beg Bašagić nacionalno izjašnjavao
da ti pomognem izjašnjavao se kao Hrvat i jedan je od osnivača raznih Hrvatskih društava :D
tragikomedija :lol: :lol:
http://www.ossbb.edu.ba/index.php?optio ... &Itemid=54
"Reći za Bašagića da je Hrvat isto je kao i reći za, npr., Strossmayera da je Bošnjak ili za Vuka Karadžića da je Slovenac. Ne želim počinjati raspravu već samo ističem da je ovo (svakom) zdravom razumu nepojmljivo. Ne znam na osnovu čega je stavljeno ovako kao što stoji: Bašagić je musliman (današnjim rječnikom Bošnjak), najveći dio života proveo je u BiH, u opusu mu prevladava bosanska i bošnjačka tematika (dovoljno je samo pogledati naslove većine njegovih djela), čak je bio i predsjednik Bosanskog sabora jedno vrijeme. Jedino što ga veže za Hrvatsku jeste kraći period koji je proveo u Zagrebu kao predavač, nakon čega je do smrti živio u Sarajevu. Tačno je da su se neki bošnjački pisci tog perioda izjašnjavali kao Srbi ili Hrvati ili se makar priklanjali njima (za Bašagića nisam siguran u tom pogledu; mislim da se nije ni izjasnio), ali to je bilo zato što tada nisu imali drugog izbora ako su željeli djelovati kao književnici - inače se njihova riječ ne bi čula. I to im nije bilo doživotno nego privremeno izjašnjavanje. Zamolio bih, u najboljoj namjeri, da ova očita greška bude ispravljena." Znam da to mogu lično uraditi, ali šta ako to ne bude shvaćeno kao ispravka materijalne greške nego nešto drugačije, pa opet bude vraćeno, kao što je već bilo urađeno s izmjenom drugog korisnika/suradnika koji je ispravljao ovaj podatak? (P. S.: Dio pod navodnicima kopiran je s Razgovora s Kuburom.) -- Kukac (razgovor) 08:36, 17. travnja 2012. (CEST)
Dalje, čini li se ikome logičan ovakav tekst: "...bošnjački i hrvatski književnik, bošnjački i hrvatski narodni preporoditelj. Safvet-beg Bašagić jedna je od najmarkantnijih ličnosti moderne bosanske i bošnjačke književnosti i začetnik bošnjačkog nacionalnog preporoda početkom 20. stoljeća"? Ne može biti oboje. -- Kukac (razgovor) 15:43, 21. travnja 2012. (CEST)
Vi koji ustrajavate na tome da je Bašagić Hrvat mogli biste se zapitati šta nije u redu s vama. Meni će možda biti prišiveno da sam nacionalist, ali vi onda ispadate nacionalšovinisti. Ne svi, naravno, samo ovi koji miješaju kruške i jabuke i prisvajaju tuđe. Nije toliko stvar u tome što sam Bošnjak - više mi smeta ovo ustrajavanje na neistini. A ovo je enciklopedija - valjda na njoj ne bi trebalo biti netačnih podataka. Ali najlakše se praviti Englez i vratiti izmjenu. To je samo 1 potez prstom. -- Kukac (razgovor) 01:35, 22. travnja 2012. (CEST)
Jako mi je žao vidjeti neke od gornjih tvrdnji. Još da si stavio [[Bošnjaci (razdvojba)|Bošnjak]] možda bi se to moglo razumijeti, no ovako... Nije to način na koji se rješavaju ovakva pitanja. Jesi li vidio ovo? Moglo se vrlo jednostavno staviti neka od dvostrukih mogućnosti:
[[Bošnjaci (razdvojba)|Bošnjak]] ([[Hrvat]])
[[Hrvat]] ([[Bošnjaci (razdvojba)|Bošnjak]])
tnnt

#145 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by tnnt »

pa valjda u školi SAFVET - BEG BAŠAGIĆ u Sarajevu vrlo dobro znaju šta je bio :lol:
evo jedan baš lijep jedan njegov stih :D
Bašagićevi stihovi "Jer hrvatskog jezika šum / Može da goji, / Može da spoji, / Istok i zapad, pjesmu i um
Havatar

#146 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by Havatar »

tnnt wrote:pa valjda u školi SAFVET - BEG BAŠAGIĆ u Sarajevu vrlo dobro znaju šta je bio :lol:
Bašagićevi stihovi "Jer hrvatskog jezika šum / Može da goji, / Može da spoji, / Istok i zapad, pjesmu i um
http://en.wikipedia.org/wiki/Talk:Safve ... 1agi%C4%87
http://newikis.com/hr/Razgovor:Safvet-b ... C4%87.html
tnnt

#147 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by tnnt »

Havatar wrote:
tnnt wrote:pa valjda u školi SAFVET - BEG BAŠAGIĆ u Sarajevu vrlo dobro znaju šta je bio :lol:
http://en.wikipedia.org/wiki/Talk:Safve ... 1agi%C4%87
http://newikis.com/hr/Razgovor:Safvet-b ... C4%87.html
šta mi to pokušavaš reči?
bio je član hrvatske nacionalne zajednice, u njegovoj školi ga oslovljavaju kao Hrvatom
i to u Sarajevu ako oni neznaju tko zna
jasno mi je da pokušavate svim silama njegovo hrvatstvo zatrti :D
ulciscorr

#148 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by ulciscorr »

Renta wrote:Ne bulazni. U seobi naroda koji su doselili na područje balkana spominju se hrvati, srbi...nigdje nema bošnjaka. To ime ste si administrativnom odlukom prišili 1993. godine.
Je li znas da su Slaveni naselili Balkan skoro sto godina prije pojave Srba i Hrvata?

Je li znas da je pored Srba i Hrvata na desetine drugih slavenskih plemena naselilo Balkan?

Renta wrote:Koji bošnjaci brate??? Valjda misliš na bosance iz zemlje Bosne. U to vrijeme nije bilo ni bošnjaka ni muslimana. Narod Bosne u to vrijeme je bio hrvatskog etničkog korpusa, katoličke vjere sa vladarima hrvatskog imena i prezimena.
:lol: :lol: :lol:

Uhvatite se vi lijepo sa cetnicima za ruku pa se posadite na jedan kolac i zajedno mastajte kako Bosne nema i kako je to hrvatska odnosno servska zemlja... :oops:
Last edited by ulciscorr on 18/09/2013 21:21, edited 1 time in total.
Havatar

#149 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by Havatar »

Image
tnnt

#150 Re: Vojna tradicija Srba,Hrvata i Bošnjaka kroz historiju

Post by tnnt »

Među dvadeset i tri poslanika Muslimana u Ustavotvornoj skupštini najbrojnije su bili zastupljeni oni koji su se tada deklarisali kao Hrvati (Hasan Miljković, Džafer Kulenović, Nurija Pozderac, Husejn Alić, Hamzalija Ajanovic, dr Halid-beg Hrasnica, Ahmed Šerić, Hamid Kurbegović, Osman Vilović, Šemsudin Šarajlić, Atif Hadžikadić, Derviš Omerović, Husejn Mašić, Salih Balić i Mustajbeg Kapetanović). Svega dvojica poslanika izjasnili su se u nacionalnom pogledu kao Srbi (dr Hamdija Karamehmedović i Velija Sadović). Ostali poslanici su odbili da se nacionalno deklarišu bilo kao Srbi bilo kao Hrvati (dr Mehmed Spaho, Ibrahim ef. Maglajlić, Ahmetaga Kovačević, Mujo Šehović i Sakib Korkut), dok se Seid Ali-beg Filipović izjasnio kao Bošnjak.
Havatar wrote:Image
to je doba Bašagića i tvojih Bosniaken
vidim jedan se čak izjasnio Bošnjakom :lol: :lol: :lol:
Locked