dobro, ako ćemo vjerovati Jukiću mi smo Bošnjaci a vi TurciHavatar wrote: On direktno opovrgava da " je narod Bosne u to vrijeme je bio hrvatskog etničkog korpusa, katoličke vjere sa vladarima hrvatskog imena i prezimena."
dogovoreno?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
dobro, ako ćemo vjerovati Jukiću mi smo Bošnjaci a vi TurciHavatar wrote: On direktno opovrgava da " je narod Bosne u to vrijeme je bio hrvatskog etničkog korpusa, katoličke vjere sa vladarima hrvatskog imena i prezimena."
To što se nisu nazivali hrvatima i prije, ne negira da su stanovnici srednjovjekovne Bosne dio hrvatskog narodnosnog korpusa. Znaš li ti kada su u Europi počeli nacionalni pokreti? Mnogi narodi Europe su postali svjesni svojeg nacionalnog podrijetla vrlo kasno ali to ne znači da i prije toga nisu bili talijani, francuzi, nijemci. Germani su među prvima u seobi naroda naselili današnju Njemačku i Austriju i stoljećima napadali Rimsko carstvo a puno stoljeća kasnije prozvali se Njemcima. Radi se dakle, o istom narodu koji stoljećima tu živi.Liga Rojalista wrote:HAHAHAH hrvati:D Kada od 19 stoljeća?Renta wrote:ulciscorr wrote:Do 15. vijeka Bosna je bila u usponu i Bosnjaci su bili najjaci na Zapadnom Balkanu.
Koji bošnjaci brate??? Valjda misliš na bosance iz zemlje Bosne. U to vrijeme nije bilo ni bošnjaka ni muslimana. Narod Bosne u to vrijeme je bio hrvatskog etničkog korpusa, katoličke vjere sa vladarima hrvatskog imena i prezimena.
Zato, ne kiti se tuđim perjem!
Sve do dolaska braće Radića u Bosnu, nijedan bošnjački katolik se nije izjašnjavao kao Bosanski Hrvat.tnnt wrote:dobro, ako ćemo vjerovati Jukuću mi smo Bošnjaci a vi TurciHavatar wrote: On direktno opovrgava da " je narod Bosne u to vrijeme je bio hrvatskog etničkog korpusa, katoličke vjere sa vladarima hrvatskog imena i prezimena."
dogovoreno?
dobro šta je bio Hrvoje Vukčić HRVATinić?Havatar wrote:Sve do dolaska braće Radića u Bosnu, nijedan bošnjački katolik se nije izjašnjavao kao Bosanski Hrvat.tnnt wrote:dobro, ako ćemo vjerovati Jukuću mi smo Bošnjaci a vi TurciHavatar wrote: On direktno opovrgava da " je narod Bosne u to vrijeme je bio hrvatskog etničkog korpusa, katoličke vjere sa vladarima hrvatskog imena i prezimena."
dogovoreno?
Bosna nikada nije bila ni hrvatska, ni srpska - ona je od pamtivjeka, pa sve do polovine 19 stoljeća, bila zemlja Bošnjaka različitih vjera, zemlja Bosanaca. Jedan od najcjenjenijih historičara u svijetu, po pitanju historije svih južnoslavenskih zemalja, Dr. Nada Klaić u svome djelu "SREDNJOVJEKOVNA BOSNA - POLITIČKI POLOŽAJ BOSANSKIH VLADARA DO TVRTKOVE KRUNIDBE" (Zagreb, 1989.), naučno je ustvrdila da Bosna nikada nije bila ni hrvatska ni srpska. Zemlja Bosna je po Dr. Nadi Klaić potpuno posebna i po narodu i po kulturi i po svojemu postanku. Dr. Nada Klaić dolazi do sljedećih konstatacija:
....No, ove nevješte projekcije o srpstvu Bosne vrijede isto koliko Šišićevo dokazivanje o hrvatsvu Bosne. Međutim nekritički izvještaj Konstantina Porfirogeneta o Sklavinijama moze poslužiti kao podloga za zaključke samo onom historičaru kome nije odveć stalo do historijske istine. On je uglavnom iste vrijednosti kao i Dukljaninove vijesti o vladanju hrvatskih ili srpskih vladara nad Bosnom. To su tek povremeni izleti susjednih vladara koji nisu niti su mogli izmijeniti stoljetni položaj bosanskih zemalja, jer su one bez Hrvata i Srba odavno išle svojim, od njih posve odijeljenim putem. Carevi podaci za taj posao ne mogu biti mjerodavni, a još manje vješta konstrukcija barskog nadbiskupa koji piše sredinom 12. stoljeća.
Oni su izgleda jedini autohtoni narod na planeti koji je manjina u vlastitoj državi:DHavatar wrote:"Pjesma Bošnjaku," koju je objavio list Bošnjak 2. VII. 1891. godine, opisao je i Safvet-beg Bašagić riječima:Renta wrote:
Pišeš bajke momak. Jel znaš uopće imena Bosanskih vladara i koje su vjere bili??
Opet ponavljam, knjigu u ruke!
Znas Bošnjače, nije davno bilo, / Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta, / Kad u našoj Bosni ponositoj, / I junačkoj zemlji Hercegovoj, / Od Trebinja do Brodskijeh vrate, / Nije bilo Srba ni Hrvata. / A danas se kroz svoje hire, / Oba stranca ko u svome šire. [...] Oba su nas gosta saletila, Da nam otmu najsvetije blago, Naše ime ponosno i drago.
Bošnjački katolik Fra. Ivan Frano Jukić (1818-1857), koji je koristio pseudonim Slavoljub Bošnjak, je u svom proglasu 1848. godine zapisao:
"Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo."
Da vidim kako čuvate uspomenu tako što ste se počeli nazivati hrvatima...nema šta jako originalno...Renta wrote:
To što se nisu nazivali hrvatima i prije, ne negira da su stanovnici srednjovjekovne Bosne dio hrvatskog narodnosnog korpusa. Znaš li ti kada su u Europi počeli nacionalni pokreti? Mnogi narodi Europe su postali svjesni svojeg nacionalnog podrijetla vrlo kasno ali to ne znači da i prije toga nisu bili talijani, francuzi, nijemci. Germani su među prvima u seobi naroda naselili današnju Njemačku i Austriju i stoljećima napadali Rimsko carstvo a puno stoljeća kasnije prozvali se Njemcima. Radi se dakle, o istom narodu koji stoljećima tu živi.
Slično je i sa hrvatima. Ne misliš valjda da su se hrvati doselili u Bosnu u 19. stoljeću?? Pa stoljećima su tu, imaju svoja hrvatska imena i prezimena, katoličke vjere i najstariji su i temeljni narod današnje Bosne.
Jesi se upitao ikad kako to da hrvati jedini čuvaju i održavaju uspomenu na Bosansko kraljevstvo?? Bošnjaci se srednjovjekovne Bosne sjete samo u dnevnopolitičke svrhe, ništa više.
Bošnjaci se moraju odlučiti jel će štovati srednjovjekovnu Bosnu i vladare katoličke vjere ili osmanlije i Tursku okupaciju. Jer jedno isključuje drugo.
Zato, ponavljam, ne kititi se tuđim perjem.
On jeste bio hrvat ali u službi bosanskog kralja.To je možda jedini hrvat koji je išta značio u bosanskom kraljevstvutnnt wrote: dobro šta je bio Hrvoje Vukčić HRVATinić?
Bošnjo?
tnnt wrote:dobro šta je bio Hrvoje Vukčić HRVATinić?Havatar wrote:Sve do dolaska braće Radića u Bosnu, nijedan bošnjački katolik se nije izjašnjavao kao Bosanski Hrvat.tnnt wrote: dobro, ako ćemo vjerovati Jukuću mi smo Bošnjaci a vi Turci
dogovoreno?
Bosna nikada nije bila ni hrvatska, ni srpska - ona je od pamtivjeka, pa sve do polovine 19 stoljeća, bila zemlja Bošnjaka različitih vjera, zemlja Bosanaca. Jedan od najcjenjenijih historičara u svijetu, po pitanju historije svih južnoslavenskih zemalja, Dr. Nada Klaić u svome djelu "SREDNJOVJEKOVNA BOSNA - POLITIČKI POLOŽAJ BOSANSKIH VLADARA DO TVRTKOVE KRUNIDBE" (Zagreb, 1989.), naučno je ustvrdila da Bosna nikada nije bila ni hrvatska ni srpska. Zemlja Bosna je po Dr. Nadi Klaić potpuno posebna i po narodu i po kulturi i po svojemu postanku. Dr. Nada Klaić dolazi do sljedećih konstatacija:
....No, ove nevješte projekcije o srpstvu Bosne vrijede isto koliko Šišićevo dokazivanje o hrvatsvu Bosne. Međutim nekritički izvještaj Konstantina Porfirogeneta o Sklavinijama moze poslužiti kao podloga za zaključke samo onom historičaru kome nije odveć stalo do historijske istine. On je uglavnom iste vrijednosti kao i Dukljaninove vijesti o vladanju hrvatskih ili srpskih vladara nad Bosnom. To su tek povremeni izleti susjednih vladara koji nisu niti su mogli izmijeniti stoljetni položaj bosanskih zemalja, jer su one bez Hrvata i Srba odavno išle svojim, od njih posve odijeljenim putem. Carevi podaci za taj posao ne mogu biti mjerodavni, a još manje vješta konstrukcija barskog nadbiskupa koji piše sredinom 12. stoljeća.
Bošnjo?
Tadasnji stanovnici Bosne kao i danas su bili Bosnjaci a nije bilo nasilnog islamiziranja za razliku od stvarnog postojanja nasilnog pokatolicavanja i unijacenja .Renta
Tnt, danas bi možda bio Bošnjo da je živ......jer su etnički hrvati tadašnji stanovnici Bosne okupacijom osmanlija nasilno islamizirani, dio pobijen, dio odveden u Tursku (djeca i odnarođeni te odgajani u islamskom duhu). Pravi genocid.
nije baš tako, svaki 4 Hrvat u Hrvatskoj vuče porijeklo iz BiH, dosta se je spasilo islamskog mačaRenta wrote:
Tnt, danas bi možda bio Bošnjo da je živ......jer su etnički hrvati tadašnji stanovnici Bosne okupacijom osmanlija nasilno islamizirani, dio pobijen, dio odveden u Tursku (djeca i odnarođeni te odgajani u islamskom duhu). Pravi genocid.
Poggledaj koliko se ljudi na zadnjem popisu u Hrvatskoj izjasnilo kao Bosnjaci a katolici su .tnnt wrote:nije baš tako, svaki 4 Hrvat u Hrvatskoj vuče porijeklo iz BiH, dosta se je spasilo islamskog mačaRenta wrote:
Tnt, danas bi možda bio Bošnjo da je živ......jer su etnički hrvati tadašnji stanovnici Bosne okupacijom osmanlija nasilno islamizirani, dio pobijen, dio odveden u Tursku (djeca i odnarođeni te odgajani u islamskom duhu). Pravi genocid.![]()
začudo nijedan katolički Bošnjak ne postoji od pustih izbjeglica, čudo jedno
Havatar wrote:Tadasnji stanovnici Bosne kao i danas su bili Bosnjaci a nije bilo nasilnog islamiziranja za razliku od stvarnog postojanja nasilnog pokatolicavanja i unijacenja .Renta
Hiljade ppisanih i materijalnih dokaza o postojanju Bosnjaka al sad vaznije to ti sto kazes nego ti dokaziRenta wrote:Havatar wrote:Tadasnji stanovnici Bosne kao i danas su bili Bosnjaci a nije bilo nasilnog islamiziranja za razliku od stvarnog postojanja nasilnog pokatolicavanja i unijacenja .Renta
Ne bulazni. U seobi naroda koji su doselili na područje balkana spominju se hrvati, srbi...nigdje nema bošnjaka. To ime ste si administrativnom odlukom prišili 1993. godine.
Al znam da ti misliš na stare bošnjane...no današnji bošnjaci nemaju veze sa tim bošnjanima osim sličnosti imena.
daj mi neki link da vidimHavatar wrote: Poggledaj koliko se ljudi na zadnjem popisu u Hrvatskoj izjasnilo kao Bosnjaci a katolici su .
Nadji na internetu pa vidi.tnnt wrote:daj mi neki link da vidimHavatar wrote: Poggledaj koliko se ljudi na zadnjem popisu u Hrvatskoj izjasnilo kao Bosnjaci a katolici su .
meni je sve jasno, samo mi nije jasno kako to da narod koji se do 1993 nije zvao a niti smatrao
bošnjacima, sada nas pokušava uvjeriti tko smo i šta smo
meni to više liči na neki loš vic
a i to da su Hrvati propagandom u BiH sve bošnjake katolike pretvorili u Hrvate
i to tako temeljito da nijedan ne ostade mi je još gori vic
ti nađi na netu kako se je Safvet-beg Bašagić nacionalno izjašnjavaoHavatar wrote: "Pjesma Bošnjaku," koju je objavio list Bošnjak 2. VII. 1891. godine, opisao je i Safvet-beg Bašagić riječima:
Znas Bošnjače, nije davno bilo, / Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta, / Kad u našoj Bosni ponositoj, / I junačkoj zemlji Hercegovoj, / Od Trebinja do Brodskijeh vrate, / Nije bilo Srba ni Hrvata. / A danas se kroz svoje hire, / Oba stranca ko u svome šire. [...] Oba su nas gosta saletila, Da nam otmu najsvetije blago, Naše ime ponosno i drago.
"Reći za Bašagića da je Hrvat isto je kao i reći za, npr., Strossmayera da je Bošnjak ili za Vuka Karadžića da je Slovenac. Ne želim počinjati raspravu već samo ističem da je ovo (svakom) zdravom razumu nepojmljivo. Ne znam na osnovu čega je stavljeno ovako kao što stoji: Bašagić je musliman (današnjim rječnikom Bošnjak), najveći dio života proveo je u BiH, u opusu mu prevladava bosanska i bošnjačka tematika (dovoljno je samo pogledati naslove većine njegovih djela), čak je bio i predsjednik Bosanskog sabora jedno vrijeme. Jedino što ga veže za Hrvatsku jeste kraći period koji je proveo u Zagrebu kao predavač, nakon čega je do smrti živio u Sarajevu. Tačno je da su se neki bošnjački pisci tog perioda izjašnjavali kao Srbi ili Hrvati ili se makar priklanjali njima (za Bašagića nisam siguran u tom pogledu; mislim da se nije ni izjasnio), ali to je bilo zato što tada nisu imali drugog izbora ako su željeli djelovati kao književnici - inače se njihova riječ ne bi čula. I to im nije bilo doživotno nego privremeno izjašnjavanje. Zamolio bih, u najboljoj namjeri, da ova očita greška bude ispravljena." Znam da to mogu lično uraditi, ali šta ako to ne bude shvaćeno kao ispravka materijalne greške nego nešto drugačije, pa opet bude vraćeno, kao što je već bilo urađeno s izmjenom drugog korisnika/suradnika koji je ispravljao ovaj podatak? (P. S.: Dio pod navodnicima kopiran je s Razgovora s Kuburom.) -- Kukac (razgovor) 08:36, 17. travnja 2012. (CEST)tnnt wrote:ti nađi na netu kako se je Safvet-beg Bašagić nacionalno izjašnjavaoHavatar wrote: "Pjesma Bošnjaku," koju je objavio list Bošnjak 2. VII. 1891. godine, opisao je i Safvet-beg Bašagić riječima:
da ti pomognem izjašnjavao se kao Hrvat i jedan je od osnivača raznih Hrvatskih društava![]()
tragikomedija![]()
http://www.ossbb.edu.ba/index.php?optio ... &Itemid=54
http://en.wikipedia.org/wiki/Talk:Safve ... 1agi%C4%87tnnt wrote:pa valjda u školi SAFVET - BEG BAŠAGIĆ u Sarajevu vrlo dobro znaju šta je bio![]()
evo jedan baš lijep jedan njegov stih![]()
Bašagićevi stihovi "Jer hrvatskog jezika šum / Može da goji, / Može da spoji, / Istok i zapad, pjesmu i um
šta mi to pokušavaš reči?Havatar wrote:http://en.wikipedia.org/wiki/Talk:Safve ... 1agi%C4%87tnnt wrote:pa valjda u školi SAFVET - BEG BAŠAGIĆ u Sarajevu vrlo dobro znaju šta je bio![]()
evo jedan baš lijep jedan njegov stih![]()
Bašagićevi stihovi "Jer hrvatskog jezika šum / Može da goji, / Može da spoji, / Istok i zapad, pjesmu i um
http://newikis.com/hr/Razgovor:Safvet-b ... C4%87.html
Je li znas da su Slaveni naselili Balkan skoro sto godina prije pojave Srba i Hrvata?Renta wrote:Ne bulazni. U seobi naroda koji su doselili na područje balkana spominju se hrvati, srbi...nigdje nema bošnjaka. To ime ste si administrativnom odlukom prišili 1993. godine.
Renta wrote:Koji bošnjaci brate??? Valjda misliš na bosance iz zemlje Bosne. U to vrijeme nije bilo ni bošnjaka ni muslimana. Narod Bosne u to vrijeme je bio hrvatskog etničkog korpusa, katoličke vjere sa vladarima hrvatskog imena i prezimena.
to je doba Bašagića i tvojih BosniakenHavatar wrote: