rasuta_riza wrote:animals wrote:rasuta_riza wrote:I još nešto konto ove teme; neko je spomenuo srpske slave i ostale praznike.
To su njihovi praznici i nemam ništa protiv istih, sve dok ne prelaze normalne granice, pa iste slave svim nesrbima poturaju i nameću kao državne.
Prije rata sam bio na par tih slava, porodični običaj, načelno sasvim na mjestu.
U ovim danima, znam ponekada sa kolegama Hrvatima i Srbima otići na piće za kakav praznik, Božić, Uskrs ili Bajram.
Po kućama ne idem, niti me se zove kao što ni ja njih u kuću ne zovem niti mi dolaze. Nemam želje da se grlim i ljubim, pravim kućna sijela i prela i sl.
Vani se počastiti pićem ili kakvim kolačem mi je sasvim dovoljno i dalje od te granice ne mislim ići, a vidim da je i obratno.
Pa tako se ponasamo oko 600 godina..zar nisi primjetio, nije to od jucer..
Ma nije, prije rata se feštalo, cugalo, grlilo. kumilo, vjenčavalo, ma bilo je svega, ponegdje i kod nekoga.
Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnjaka
- animals
#126 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja
Last edited by animals on 07/08/2013 00:42, edited 1 time in total.
- animals
#127 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja
rasuta_riza wrote:Ma nije, prije rata se feštalo, cugalo, grlilo. kumilo, vjenčavalo, ma bilo je svega, ponegdje i kod nekoga.animals wrote:rasuta_riza wrote:I još nešto konto ove teme; neko je spomenuo srpske slave i ostale praznike.
To su njihovi praznici i nemam ništa protiv istih, sve dok ne prelaze normalne granice, pa iste slave svim nesrbima poturaju i nameću kao državne.
Prije rata sam bio na par tih slava, porodični običaj, načelno sasvim na mjestu.
U ovim danima, znam ponekada sa kolegama Hrvatima i Srbima otići na piće za kakav praznik, Božić, Uskrs ili Bajram.
Po kućama ne idem, niti me se zove kao što ni ja njih u kuću ne zovem niti mi dolaze. Nemam želje da se grlim i ljubim, pravim kućna sijela i prela i sl.
Vani se počastiti pićem ili kakvim kolačem mi je sasvim dovoljno i dalje od te granice ne mislim ići, a vidim da je i obratno.
Pa tako se ponasamo oko 600 godina..zar nisi primjetio, nije to od jucer..
Mislim da za nesto vise nas jebu razlicite religije i dok je god tako, nikada mi necemo zivjeti jedni sa drugima, vec uvijek jedni pored drugi..
- snaga_znanja
#128 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja
Siguran sam da tjedan od mojih prijatelja ima pogledanih vise utakmica reprezentacije od tebe. A kad bi mu imputirao Mladica i Karadzica kao njegove krv bi ti potekla iz nosa garantujem. I da se razumijemo to nije neki divlji Srbin. To je jako religiozna osoba sve skupa sa slavama.chill001 wrote:Kakav je stav tih tvojih prijatelja prema Mladicu, Karadzicu, ratu, zlocinima, logorima, Srebrenici itd... ?snaga_znanja wrote:Ja svoje prijatelje gledam kroz njihova djela. Jebe se meni sta njihov sunarodnjak iza 10 brda misli o bilo kome.
Posto ste "prijatelji" pretpostavljam da ste se dotakli i ovih tema.
Cisto iz razloga jer mu je otac u periodu od 92-95 bio u Armiji BiH, dok su neki ovdje heroji bili u Stokholmskoj, Kopenhagenskoj, Minhenskoj i drugim brigadama.
Dok drugima inputiras velicanje zlocinaca mene bas zanima tvoj stav o Caci?
-
RATM56
#129 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja
Loše misliš, ta različitost je bogatstvo koje valja negovati. Ti predratni odlasci jednih kod drugih za Božić, Uskrs, Bajram su bili najveće blago. Ali nije bilo Grigorija i Zukorlića na čelu pastve, u tome je stvar.animals wrote: Mislim da za nesto vise nas jebu razlicite religije i dok je god tako, nikada mi necemo zivjeti jedni sa drugima, vec uvijek jedni pored drugi..
-
ObserverMode
#130 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja
Što bi to bilo neko blago? Mislim, slažem se da je to nekoj osobi blago, ali pričati o tome kao o nekakvom generalnom stavu kojem bi se svi trebali povinovati je po meni nametanje mišljenja.
Evo, po meni to nije blago. Al ja uvijek naglasim PO MENI, ne imputiram to kao nekakvu opštu vrijednost.
Evo, po meni to nije blago. Al ja uvijek naglasim PO MENI, ne imputiram to kao nekakvu opštu vrijednost.
- cyprus
#131 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja
Nije problem kad kažeš da multietničnost i multikulturalnost nije blago... Problem je kad kažeš da to jeste problem...
Last edited by cyprus on 07/08/2013 01:17, edited 1 time in total.
-
RATM56
#132 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja
Eto, ja kao agnostik i ne baš naročiti tradicionalista mislim tako. Na tome se oštrila naša tolerancija i jačao multikulturalizam, zalog za trajni mir i suživot. Nisu to bile radne akcije, škola ili vojska, jer su tamo svi bili isto.
-
ObserverMode
#133 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja
Ne vidim kako multikulturalnost (u gore navedenom smislu) može biti problem i ne mislim da to iko podvlači kao problem. Smatram da ljudi misle da je problem to što neki pojedinci (i mahom svi "naši" političari) to hoće da ugrade kao nekakvu opštu normu i na taj način svakog ko nije za to apriori proglase za netolerantnog. Najgore je što se to uopšte ne radi iz razloga što ti ljudi istinski doživljavaju multikulturalnost kao vrijednost nego zbog toga što misle da je to argument plus za opstanak BiH, što je klasična utopija.cyprus wrote:Nije problem kad kažeš da multietničnost i multikulturalnost nije blago... Problem je kad kažeš da to jeste problem...
- cyprus
#134 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja
Pa ako nisi za multikulturalnost onda si protiv iste, što znači da jesi netolerantan... Nisam siguran koliko smo se dobro razumili...ObserverMode wrote:Ne vidim kako multikulturalnost (u gore navedenom smislu) može biti problem i ne mislim da to iko podvlači kao problem. Smatram da ljudi misle da je problem to što neki pojedinci (i mahom svi "naši" političari) to hoće da ugrade kao nekakvu opštu normu i na taj način svakog ko nije za to apriori proglase za netolerantnog. Najgore je što se to uopšte ne radi iz razloga što ti ljudi istinski doživljavaju multikulturalnost kao vrijednost nego zbog toga što misle da je to argument plus za opstanak BiH, što je klasična utopija.cyprus wrote:Nije problem kad kažeš da multietničnost i multikulturalnost nije blago... Problem je kad kažeš da to jeste problem...
-
RATM56
#135 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja
Najveća utopija je vera u to da će bilo kakva druga ideja i proces na svom kraju poništiti ovu etno-religijsku podelu.ObserverMode wrote:Ne vidim kako multikulturalnost (u gore navedenom smislu) može biti problem i ne mislim da to iko podvlači kao problem. Smatram da ljudi misle da je problem to što neki pojedinci (i mahom svi "naši" političari) to hoće da ugrade kao nekakvu opštu normu i na taj način svakog ko nije za to apriori proglase za netolerantnog. Najgore je što se to uopšte ne radi iz razloga što ti ljudi istinski doživljavaju multikulturalnost kao vrijednost nego zbog toga što misle da je to argument plus za opstanak BiH, što je klasična utopija.cyprus wrote:Nije problem kad kažeš da multietničnost i multikulturalnost nije blago... Problem je kad kažeš da to jeste problem...
- hornet
#136 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja
Da, slozio bi se s tobom da smo kulturno jedan narod. Kad pocnu pricati o multikulturnoj BiH, pogotovo stranci, koji blage veze nemaju. Koji multikulturalizam, zato sto jedni slave Bajram a drugi i treci Bozic. Religija nije jednako kultura, religije su dolazile a narod je tu konstanta. Genetski, recimo u Hercegovini, vecina muslimanskih, katolickih i pravoslavnih porodica imaju isto porijeklo. Srbi u Krajini, Potkozarju, Istocnoj Bosni, Srednjoj Bosni vecinom imaju porijeklo iz Hercegovine. Bosnjaci i Hrvati u Srednjoj Bosni su vecinom istog porijekla. Bosnjaci u Istocnoj Bosni i Hrvati u Zap.Hercegovini su vecinom autohtoni, a u Sarajevo su se doseljavali ljudi iz cijele BiH, pa i sire. Ne bih se slozio s tobom da Bosnjaci nisu spremni za suzivot. Prvo, da bi govorili o suzivotu, potrebno je da se prizna i prihvati odgovornost za zlocine. Ne radi se o odgovornosti cijelog naroda, al mozemo govoriti o odgovornosti RS i njenih institucija. Ne znam da ce mnogo Srba to prihvatiti, al cinjenica je da to nisu bili zlocini pojedinaca, vec sistemski zlocini, u kojima je npr ucestvovala i policija koja bi trebala da stiti sve gradjane. Naravno svaka zrtva je jednako vrijedna, al cinjenica je da su preko 80% zlocina u ratu pocinili Srbi (vojska,policija, paravojne formacije). Mozemo mi cekati 20,30,50 godina, al bez ozbiljne i iskrene katarze, nema tu napretka i nekog ozbiljnog suzivota. To je pitanje koje ce uvijek opterecavati odnose i uvijek cemo se vracati na isto.Objektivni navijac wrote:Koliko mrznje na samo tri strane teme. Strasno. Pa nismo osporili nimalo Spirica,ne znamo doduse koliko su Srbi ili Hrvati spremni za suzivot ali pokazalo se da Bosnjaci nisu nimalo.
Bosnjaci,Bosanski Hrvati,Bosanski Srbi su jedan narod,bracha. Bioloski,genetski,kuturno po svemu. Mi trebamo teziti stvaranju jednoga naroda. To je ponajvishe u interesu Bosnjacima. Da bi Bosnjaci uspjeli u tome,moraju pokazati ogromnu sirinu duha,prihvatanja drugoga i drugacijega,puno neuvjetovane ljubavi. To je jedini put stvaranja jedne nacije i jedne zemlje. Mrznja nas razdvaja. Nas kao ljude i Bosnu kao zemlju. Nema druge politike ni nacina,2,0 miliona Bosnjaka ne moze asimilirati ,ni vojno unistiti 1,3 miliona Bosanskih Srba. Saradanja i suzivot je jedina realna opcija,druga ne postoji. Rat je bio prije 20 godina,vrijeme je za pomirenje,svako sa svakim. Samo medjunacionalno pomirenje moze ovu zemlju pomachi naprijed.
-
RATM56
#137 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja
To je zato što su zapadnjaci prvo napravili nacionalne države, zadržali kolonije a onda iz njih krenuli dovlačiti radnu snagu i u maticu, pa su tek tad lansirali multikulturalizam. Ali isto to u užem smislu imamo i mi ovde
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#138 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja
Od kada je u Bosni multikulti društvo?RATM56 wrote:To je zato što su zapadnjaci prvo napravili nacionalne države, zadržali kolonije a onda iz njih krenuli dovlačiti radnu snagu i u maticu, pa su tek tad lansirali multikulturalizam. Ali isto to u užem smislu imamo i mi ovde
-
chill001
#139 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja
Blago se tvom prijatelju... Srbin u Sarajevu... mogao je ne daj Boze biti Bosnjak u Banjaluci...snaga_znanja wrote:Siguran sam da tjedan od mojih prijatelja ima pogledanih vise utakmica reprezentacije od tebe. A kad bi mu imputirao Mladica i Karadzica kao njegove krv bi ti potekla iz nosa garantujem. I da se razumijemo to nije neki divlji Srbin. To je jako religiozna osoba sve skupa sa slavama.
Cisto iz razloga jer mu je otac u periodu od 92-95 bio u Armiji BiH, dok su neki ovdje heroji bili u Stokholmskoj, Kopenhagenskoj, Minhenskoj i drugim brigadama.
- fakat
#140 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja
Odlicno ste primjetili da u Bosni ne postoje razlicite kulture, samim time multikulturalizam uopste nije dobar izraz za BiH, istina je da su sve tri nacije kulturoloski potpuno iste, isti mentalitet, isti standard, isti obicaji, iste ulice, kuce, kafane, muzika, oblacenje, itd. Hrvati bi mozda zeljeli da su bar malo iznad ostalih ali uzalud, i kod njih drma isti melos, posebno ovi iz BiH, mozda su tek Istrani nesto drugaciji. Jedini problem jeste u tome sto je ovo "preaching to the choir" odnosno nekakvo zajednistvo se namece Bosnjacima koji nikada nisu ni bili protiv dok se lukavo zaobilaze oni koji otvoreno odbijaju zajednistvo i ne zele zivjeti sa drugima, mozda tek pored drugih a i to samo dok moraju.hornet wrote:Da, slozio bi se s tobom da smo kulturno jedan narod. Kad pocnu pricati o multikulturnoj BiH, pogotovo stranci, koji blage veze nemaju. Koji multikulturalizam, zato sto jedni slave Bajram a drugi i treci Bozic. Religija nije jednako kultura, religije su dolazile a narod je tu konstanta. Genetski, recimo u Hercegovini, vecina muslimanskih, katolickih i pravoslavnih porodica imaju isto porijeklo. Srbi u Krajini, Potkozarju, Istocnoj Bosni, Srednjoj Bosni vecinom imaju porijeklo iz Hercegovine. Bosnjaci i Hrvati u Srednjoj Bosni su vecinom istog porijekla. Bosnjaci u Istocnoj Bosni i Hrvati u Zap.Hercegovini su vecinom autohtoni, a u Sarajevo su se doseljavali ljudi iz cijele BiH, pa i sire. Ne bih se slozio s tobom da Bosnjaci nisu spremni za suzivot. Prvo, da bi govorili o suzivotu, potrebno je da se prizna i prihvati odgovornost za zlocine. Ne radi se o odgovornosti cijelog naroda, al mozemo govoriti o odgovornosti RS i njenih institucija. Ne znam da ce mnogo Srba to prihvatiti, al cinjenica je da to nisu bili zlocini pojedinaca, vec sistemski zlocini, u kojima je npr ucestvovala i policija koja bi trebala da stiti sve gradjane. Naravno svaka zrtva je jednako vrijedna, al cinjenica je da su preko 80% zlocina u ratu pocinili Srbi (vojska,policija, paravojne formacije). Mozemo mi cekati 20,30,50 godina, al bez ozbiljne i iskrene katarze, nema tu napretka i nekog ozbiljnog suzivota. To je pitanje koje ce uvijek opterecavati odnose i uvijek cemo se vracati na isto.Objektivni navijac wrote:Koliko mrznje na samo tri strane teme. Strasno. Pa nismo osporili nimalo Spirica,ne znamo doduse koliko su Srbi ili Hrvati spremni za suzivot ali pokazalo se da Bosnjaci nisu nimalo.
Bosnjaci,Bosanski Hrvati,Bosanski Srbi su jedan narod,bracha. Bioloski,genetski,kuturno po svemu. Mi trebamo teziti stvaranju jednoga naroda. To je ponajvishe u interesu Bosnjacima. Da bi Bosnjaci uspjeli u tome,moraju pokazati ogromnu sirinu duha,prihvatanja drugoga i drugacijega,puno neuvjetovane ljubavi. To je jedini put stvaranja jedne nacije i jedne zemlje. Mrznja nas razdvaja. Nas kao ljude i Bosnu kao zemlju. Nema druge politike ni nacina,2,0 miliona Bosnjaka ne moze asimilirati ,ni vojno unistiti 1,3 miliona Bosanskih Srba. Saradanja i suzivot je jedina realna opcija,druga ne postoji. Rat je bio prije 20 godina,vrijeme je za pomirenje,svako sa svakim. Samo medjunacionalno pomirenje moze ovu zemlju pomachi naprijed.
- cyprus
#141 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja
Ne slažem se da su tri bosanskohercegovačke etnije kulturološki iste... Vrlo slične da, ali iste ne... Da jesu, onda se ne bi govorilo o tri naroda, nego o jednom... Da, naravno sve te kulturne razlike jesu bazirane na religijskim načelima i običajima, ali svejedno spadaju pod kulturu... Dakle, Bosna i Hercegovina jeste multikulturna zemlja...
-
ObserverMode
#142 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja
Kako to znači to? Po mom viđenju je sasvim dovoljno da živimo jedni pored drugih, uz to nemam nikakav problem ako neko želi da gradi i dublje odnose. Po meni je to sasvim fer odnos i ne vidim tu nikakvu netoleranciju. Multikulturalnost kod nas uglavnom znači podilaženje drugom u cilju stvaranja lažne slike o bratstvu naroda, a ponavljam sve u cilju da bi se dodao jedan argument više za opstanak BiH. Opstanak BiH ne zavisi od nivoa multikulturalnosti, ne zavisi ni od hiljadugodišnje historije, nego isključivo od unutrašnjih demografsko-političkih i vanjskih makropolitičkih odnosa.cyprus wrote: Pa ako nisi za multikulturalnost onda si protiv iste, što znači da jesi netolerantan... Nisam siguran koliko smo se dobro razumili...
@RATM56
Ja ne smatram da ima nešto loše u etničkoj podjeli, loše je od tri različita naroda praviti hibridnu supernaciju, to je siljenje i na taj način se ne može poništiti etnička podjela nit tome treba težiti. S druge strane, činjenica je da ovdje žive tri različita naroda (uz ostale) i takav opis je prirodan.
-
belfy
#143 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja
po prvi put nisam citao dalje od prvog posta. ali odgovor je jednostavan. treba "gospodina" pitati: "osvete za sta?". dalje se lako nastavi sa diskusijom... dalje od ovoga, uostalom i nije potrebno ici.BHCluster wrote:Izgleda ovaj uvazeni "gospodin" je zaboravio sta su vojska, policija, civilna zastita itd u RS-u i Vojska, policija, paravojska itd iz Srbije uradile tom istom narodu.Srbi i Hrvati spremniji su na pomirenje i suživot od Bošnjaka, a njihov koncept ravnopravne države je koncept osvete-izjavio je Nikola Špirić. Špirić, po ko zna koji put, tvrdi da Bošnjaci i dan danas preko svojih radikalnih organizacija pokušavaju stvoriti "embrije šerijatskih državica".
Mozda mu samo taj narod sto on opisuje odgovara kada promjeni ime kako bi ga lakse trpio i da bi mogao sa istim zivjeti ili u suprotno jedna civilizacijka kacija tipa Srebrenica, Prijedor, Kozarac itd itd...
- travnik
#144 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja
Podjednako su (ne)spremni za suživot. Kod "dugih" se vidi svaki nedostatak i još se isti uveličava i maksimizira, a kod "svojih" se ne vide nedostaci, već kada se na iste ukaže, onda se minimiziraju ili opravdavaju.
-
RATM56
#145 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja
ObserverMode wrote:Kako to znači to? Po mom viđenju je sasvim dovoljno da živimo jedni pored drugih, uz to nemam nikakav problem ako neko želi da gradi i dublje odnose. Po meni je to sasvim fer odnos i ne vidim tu nikakvu netoleranciju. Multikulturalnost kod nas uglavnom znači podilaženje drugom u cilju stvaranja lažne slike o bratstvu naroda, a ponavljam sve u cilju da bi se dodao jedan argument više za opstanak BiH. Opstanak BiH ne zavisi od nivoa multikulturalnosti, ne zavisi ni od hiljadugodišnje historije, nego isključivo od unutrašnjih demografsko-političkih i vanjskih makropolitičkih odnosa.cyprus wrote: Pa ako nisi za multikulturalnost onda si protiv iste, što znači da jesi netolerantan... Nisam siguran koliko smo se dobro razumili...
@RATM56
Ja ne smatram da ima nešto loše u etničkoj podjeli, loše je od tri različita naroda praviti hibridnu supernaciju, to je siljenje i na taj način se ne može poništiti etnička podjela nit tome treba težiti. S druge strane, činjenica je da ovdje žive tri različita naroda (uz ostale) i takav opis je prirodan.
Kada bi mi komšija u jednoj multikulturnoj sredini saopštio da je nezainteresovan za multikulturalizam, još manje za pravljenje melting pota, ne bi mi bilo svejedno i ne bih ga više istim očima gledao.
Inače opstanak BiH ne bi trebala biti jedina vrednost i glavni motiv. Otklanjanje mogućnosti konflikta je najbitnije, što bi u svakom slučaju povećalo šanse i za opstanak BiH
-
RATM56
#146 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja
Barem 800 godinaPipiDugaDevetka wrote:Od kada je u Bosni multikulti društvo?RATM56 wrote:To je zato što su zapadnjaci prvo napravili nacionalne države, zadržali kolonije a onda iz njih krenuli dovlačiti radnu snagu i u maticu, pa su tek tad lansirali multikulturalizam. Ali isto to u užem smislu imamo i mi ovde
-
ObserverMode
#147 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja
Možda tvog imaginarnog komšiju nije ni briga šta ti misliš o njegovom stavu prema multikulturalizmu. Previše sebi daješ na važnosti.RATM56 wrote: Kada bi mi komšija u jednoj multikulturnoj sredini saopštio da je nezainteresovan za multikulturalizam, još manje za pravljenje melting pota, ne bi mi bilo svejedno i ne bih ga više istim očima gledao.
Inače opstanak BiH ne bi trebala biti jedina vrednost i glavni motiv. Otklanjanje mogućnosti konflikta je najbitnije, što bi u svakom slučaju povećalo šanse i za opstanak BiH
Opstanak BiH kao političkog izričaja Bošnjaka je po mom sudu puno važniji motiv od "otklanjanja mogućnosti konflikta". Uostalom, ko se izborio za kolektivni komoditet bez konflikta. Druga je stvar što postoje ljudi kojima nije bitno u kojem političkom okviru žive, a da su takvi u većini države kao politički okviri ne bi ni postojale.
-
ObserverMode
#148 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja
Ako u vrijednosti multikulturalizma uvrštavaš srednjovjekovne plemićke ratove, danak u krvi i 11 genocida nad Bošnjacima, onda se može reći da je multikulturalizam 800-godišnja vrijednost ovog podneblja.RATM56 wrote:Barem 800 godinaPipiDugaDevetka wrote: Od kada je u Bosni multikulti društvo?
-
RATM56
#149 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja
Pa naravno da ga nije briga. Ali ako on javno obelodani tu svoju kurcobolju za multikulturalizmom, druga strana isto tako može reći da je odsad na pojačanom oprezu. I to nikako ne doprinosi opstanku zajednice.ObserverMode wrote:Možda tvog imaginarnog komšiju nije ni briga šta ti misliš o njegovom stavu prema multikulturalizmu. Previše sebi daješ na važnosti.RATM56 wrote: Kada bi mi komšija u jednoj multikulturnoj sredini saopštio da je nezainteresovan za multikulturalizam, još manje za pravljenje melting pota, ne bi mi bilo svejedno i ne bih ga više istim očima gledao.
Opstanak BiH kao političkog izričaja Bošnjaka je po mom sudu puno važniji motiv od "otklanjanja mogućnosti konflikta". Uostalom, ko se izborio za kolektivni komoditet bez konflikta. Druga je stvar što postoje ljudi kojima nije bitno u kojem političkom okviru žive, a da su takvi u većini države kao politički okviri ne bi ni postojale.
-
ObserverMode
#150 Re: Srbi i Hrvati spremniji na pomirenje i suživot od Bošnja
To bi bilo bitno u slučaju da je druga strana mnogo brojnija. Nisam siguran da je to baš tako u praksi.RATM56 wrote: Pa naravno da ga nije briga. Ali ako on javno obelodani tu svoju kurcobolju za multikulturalizmom, druga strana isto tako može reći da je odsad na pojačanom oprezu. I to nikako ne doprinosi opstanku zajednice.