Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
jefferson

#126 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by jefferson »

didžej wrote:
Keiko wrote:
Nisu ovo nikakvi ekstremni primjeri. Zar sad firma treba imat' i daktilografa da nebi ne daj Boze neko sa fakultetskom diplomom morao sam napisat' pismo klijentu ili izvjestaj iako bi mu ta fakultetska diploma trebala biti garant da poznaje rad na racunaru, gramatiku i pravopis da jednu tako minornu stvar moze uraditi sam. Ili primit' telefonsku poruku za nega iako on/a ima mobitel, voicemail i email na tom istom mobitelu. :roll:

Sve se vaga - prihodi minus troskovi. Ako se od prihoda moze platit' dvoje strucnjaka a ne ostaje dovoljno za sekretaricu, onda nema sekretarice. Ako zaposlis sekretaricu, vrlo brzo ode troje ljudi na biro. Ako ne zaposlis, barem dvoje su zaposleni i odgovoran vlasnik ce taj visak ulozit' ili u marketing ili usavrsavanje postojecih zaposlenih, ovisno od prirode posla kojim se bavi.

Definisi 'ozbiljnu' firmu... Po meni je ozbiljna firma ona koja vodi racuna o tome da moze platiti radnike, dobavljace i porez, korektno i na vrijeme a ne ona koja je usminkana do bola a na racunu u banci nula bodova i radnici bez plate sest mjeseci.
ozbiljna firma je ona u kojoj radnici rade svoj posao.
pa nece zaposlenici ujedno biti i sekretarice.
da bi obavljali svoj posao kako treba oni moraju da budu skoncentrisani na njega a ne da se svaki cas javljaju na telefon i obavljaju administrativne poslove. :roll:
to bi bilo isto kao da kazes ronaldu eto ti si napadac ali budi i golman, bek i odbrambeni.
to bi sigurno bio veliki marketinski potez jer bi ljudi placali kartu da gledaju ronalda kako igra sve zivo u timu ali tako njegov tim sigurno ne bi osvojio titulu a vjerovatno bi i ispao iz lige.
E tu negdje lezi problem u BiH!
Cek dok dogori do nokata pa se sve privatizuje, tu negdje ce pojam "sekretarica" otici u istoriju.
Havatar

#127 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Havatar »

jefferson wrote:
didžej wrote:
Keiko wrote:
Nisu ovo nikakvi ekstremni primjeri. Zar sad firma treba imat' i daktilografa da nebi ne daj Boze neko sa fakultetskom diplomom morao sam napisat' pismo klijentu ili izvjestaj iako bi mu ta fakultetska diploma trebala biti garant da poznaje rad na racunaru, gramatiku i pravopis da jednu tako minornu stvar moze uraditi sam. Ili primit' telefonsku poruku za nega iako on/a ima mobitel, voicemail i email na tom istom mobitelu. :roll:

Sve se vaga - prihodi minus troskovi. Ako se od prihoda moze platit' dvoje strucnjaka a ne ostaje dovoljno za sekretaricu, onda nema sekretarice. Ako zaposlis sekretaricu, vrlo brzo ode troje ljudi na biro. Ako ne zaposlis, barem dvoje su zaposleni i odgovoran vlasnik ce taj visak ulozit' ili u marketing ili usavrsavanje postojecih zaposlenih, ovisno od prirode posla kojim se bavi.

Definisi 'ozbiljnu' firmu... Po meni je ozbiljna firma ona koja vodi racuna o tome da moze platiti radnike, dobavljace i porez, korektno i na vrijeme a ne ona koja je usminkana do bola a na racunu u banci nula bodova i radnici bez plate sest mjeseci.
ozbiljna firma je ona u kojoj radnici rade svoj posao.
pa nece zaposlenici ujedno biti i sekretarice.
da bi obavljali svoj posao kako treba oni moraju da budu skoncentrisani na njega a ne da se svaki cas javljaju na telefon i obavljaju administrativne poslove. :roll:
to bi bilo isto kao da kazes ronaldu eto ti si napadac ali budi i golman, bek i odbrambeni.
to bi sigurno bio veliki marketinski potez jer bi ljudi placali kartu da gledaju ronalda kako igra sve zivo u timu ali tako njegov tim sigurno ne bi osvojio titulu a vjerovatno bi i ispao iz lige.
E tu negdje lezi problem u BiH!
Cek dok dogori do nokata pa se sve privatizuje, tu negdje ce pojam "sekretarica" otici u istoriju.
Nece nikad pojam sekretarica otici u historiju posto ko god bilo da je na polozaju bilo da ima privatnu firmu voli da ima zgodnu sekretaricu posto preko tog mjesta moze najlakse da nalazi ljubavnice i da koristi svoju poziciju .
Keiko

#128 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Keiko »

respo wrote:pa gdje ti zivis na islandu?
Samo malo juznije... :wink:
respo

#129 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by respo »

irska
Keiko

#130 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Keiko »

respo wrote:irska
:thumbup:

Mi smo ti onako totalno neorganizovani ali i poredjenju sa BiH smo SS Enterprise. Ja ove primjere navodim bez losih namjera.
fidoremilienko

#131 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by fidoremilienko »

Slozio bih se sa forumasicom @Keiko. Slicna je situacija i u DE. Dakle, ako vec radis, ne treba bi biti mrsko nista. Odnijeti neku postu, predati dokumentaciju za neki tender, iskopirati nesto, isplotati kod kolege nesto...dosta primjera
respo

#132 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by respo »

Keiko wrote:
respo wrote:irska
:thumbup:

Mi smo ti onako totalno neorganizovani ali i poredjenju sa BiH smo SS Enterprise. Ja ove primjere navodim bez losih namjera.
bolje lociram nego telekom sto moze locirati sina :D
mali_balon

#133 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

A jeste se svezali price o sekretaricama, to sad nije to vise, to su sada asistenti, administration manageri, administratori itd itd. Isto sranje drugo pakovanje, nesta kao terenski komercijalist i trgovacki putnik.
U nekim firmam jednostavno nema potrebe da dodatnim kadrom svi sve rade, se zavisi sta firma radi, ako firma radi, hajd da kazem papirima, onda nije neki problem javit se na telefon ili nesta slicno, ali ako firma nesta prizvodi, kako cemo onda nekog inzinjera koji se zadao u programiranje masine handrit sa javljanjem na telefon.
Znaci sve po potrebi, ali to ne znaci da treba doci sa stravom tipa ja sam samo kafe kuharica, napravit cu kafu ali ti je necu donijeti u kancelariju, karikiram naravno, znate sta mislim.
nowyouseeme

#134 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by nowyouseeme »

nađoše se ovdje zaposleni pametovati nezaposlenim kako i šta trebaju, jer zaboga kao da su nezaposleni po automatizmu i manje inteligentni, lijeni do bola, i zapravo ne znaju kako stvari funkcionišu, a i naravno - po pravilu sjede kući i ništa ne rade. :zoka:
a s druge strane i nezaposleni magistri i slični, koji ne bi radili poslove ispod časti po cijeni da umru od gladi :shock:

u ovoj našoj ovakvoj državi...svašta. :shock:

mada ništa me više ne iznenađuje.
Havatar

#135 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Havatar »

nowyouseeme wrote:nađoše se ovdje zaposleni pametovati nezaposlenim kako i šta trebaju, jer zaboga kao da su nezaposleni po automatizmu i manje inteligentni, lijeni do bola, i zapravo ne znaju kako stvari funkcionišu, a i naravno - po pravilu sjede kući i ništa ne rade. :zoka:
a s druge strane i nezaposleni magistri i slični, koji ne bi radili poslove ispod časti po cijeni da umru od gladi :shock:

u ovoj našoj ovakvoj državi...svašta. :shock:

mada ništa me više ne iznenađuje.
A da ti zaposleni sto pametuju ostanu bez posla kukali bi vise nego iko i svi drugi bi im bili krivi sto ne mogu da se zaposle i bilo bi pljuvanja i drzave i naroda i drustva.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#136 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

jefferson wrote:
purgatorio wrote:Ja vec godinu dana trazim kakav posao, ali sam završio fax koji većina poslodavaca ne zna što točno podrazumijeva, pa malo teže ide potraga.

Što se tiče ovih što misle da bi netko s završenim faxom/masterom trebao brati voće u nekoj vukojebini, stvarno ih ne kužim. Mislim, svaki dan gledam ove teletabise što rade po općinama, agencijama, kojekakvim zavodima koji su samo sebi svrha i onda se osjećam ono full down, tu ima ljudi koji ne znaju osnovne aritmetičke operacije, da ne govorim o retorici, kulturi i ophođenju, dok u isto vrijeme armija mladih obrazovanih treba polirat tuđa auta ili dijelit letke okolo. I ono još kad skontam da ih se samo dimom može istjerat s tih pozicija...
Tipicni mentalitet koji je proizasao iz onog vremena kada je SFRJ kupovala socijalni mir djeleci stanove, poslove i slicno.
Zavrsis skolu i drzava ti"garantuje"posao i stan. To sto je posao bio kupljen kreditom IMF-a, kreditima zbog geopoliticke vaznosti SFRJ, nikog nije interesovalo.
Moja bolja polovina je zavrsila prestizni univerzitet, ali radi posao koji moze raditi neko sa srednjom skolom i par certifikata. Ona je inzinjer IT! Bilo trziste prezasiceno inzinjerima IT, ona zavrsi par certifikata, i eno je zaradjuje kao i ja sa brdo diploma iza sebe!
Zapamti, ti si sebi zavrsio fakultet a ne nekom drugom. Niko tebi nije duzan zato sto imas diplomu. Moj buraz je vazda bio posvadjan sa knjigom, ali je trgovac vrhunski. Danas ima 20 stalno zaposlenih nakon sto je skontao biznis, i to u bIH. Sve regularno, sve po zakonu.
Ne radi se tu o mentalitetu. Ljudi jednostavno pamte bolja vremena i zele da sacuvaju stecena prava, sto je jedan od osnovnih postulata pravne drzave. To sto je Jugoslavija bila drzava koja je najvise proklamovala rad u javnom diskursu i sto je radnik bio centralna figura sistema, moze biti samo pozitivno. Ima li ista logicnije da onaj koji radi i proizvodi bude i vlasnik proizvoda? Da je zastita rada a ne kapitala temeljna zadaca drzave? Ima li ista logicnije? To je samoupravljanje i to je najpravedniji sistem rada.Krediti su se uzimali, ali su se izgradjivale fabrike, zgrade, skole, bolnice. Svi su radili i iz samodoprinosa na plate, gradili su se stanovi. Ti stanovi su se dobijali na koristenje. Zar ima ista logicnije od toga? Pa neces stan u grob sa sobom ponijet. Kad umres, pravo koristenja ide nasljednicima i to je to. Ali elem nejse....
Sad se od tih istih medjunarodnih zlocinaca i lihvara (IMF) uzima kredit da bi se krpio budzet i da bi neko ko sjedi u nekoj instituciji i ne doprinosi nista imao platu 2000 KM, a ja radeci dva posla upola manje. Razlika je supstancijalna.
Ni vas u Americi ne interesuje puno cinjenica da je americko blagostanje rezultat zlocinacke politike prema cijelom svijetu, rusenja suverenih drzava i legitimnih vlada i pljackanja njihovih resursa, pod krinkom demokratije i ljudskih prava. Amerika ima stvarno ekstra sistem, u mnogim aspektima mi se svidja, ali posmatrajuci genezu stvari jasno je da u cijelom svijetu zakuhavaju i da to obilato koriste.
Mozemo mi bespotrebno sad ovu raspravu preusmjeriti na kolosijek raspada socijalizma i bajke o njegovoj neodrzivosti, ali to nije cilj. :thumbup:
Ricken

#137 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Ricken »

Osnovno mana samoupravljanja je bilo što su mnogi živjeli od tuđeg rada. Znači malo je stvarno i korisno radilo, a mnogo njih je živjelo od tog rada. Sistem koji je jednostavno proizvodio viškove i parazite, a ne posao. Ako je socijala cilj sistema, onda ok, to je bio savršen sistem.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#138 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

Ricken wrote:Osnovno mana samoupravljanja je bilo što su mnogi živjeli od tuđeg rada. Znači malo je stvarno i korisno radilo, a mnogo njih je živjelo od tog rada. Sistem koji je jednostavno proizvodio viškove i parazite, a ne posao. Ako je socijala cilj sistema, onda ok, to je bio savršen sistem.
Slazem se. Ali to je do ljudi i njihovih zloupotreba. Kao sto i danas zaposleni u drzavnim institucijama zive od tudjeg rada, tj. od poreza i doprinosa koje im placa privatni sektor. Zloupotreba je bilo i bice ih. Ja kazem da je bivsi sistem imao niz pozitivnih i logicnih osobina, a niposto da nije bio bez mana. Naprotiv. Mene samo smeta kada neko prica o mentalitetu kao da je to neka metafizicka konstrukcija. Svaka pojava ima svoju genezu.
Last edited by _BataZiv_0809 on 01/08/2013 18:50, edited 1 time in total.
nowyouseeme

#139 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by nowyouseeme »

besi wrote: Kako se nosite sa nezaposlenošću? Kako Vam prolaze dani?
Generalno, kakvi su životi nas nezaposlenih?
Daleko smo mi od ovog otišli.

Poznajem osjećaj veoma dobro.
Dani prolaze i pisanju i u letanju, i iščekivanju odgovora, a i slušanju raznoraznih ideja, ponekih obećanja i mase savjeta koji ne pomažu.
Nekad puni nade, nekad potpuno odsustvo nade.
Prilično po**ani dani kad se nema posla, ali i kad se ima posla koji nije ni s glave dovoljno plaćen za preživjeti mjesec, a kamoli šta drugo, no to je zasebna tema.
Ma koga briga o kojoj je školi riječ, zvanju, i kakvo znanje, trud i kvalifikacije su u pitanju.
Vječito pitanje na kraju dana - šta se više čeka i dokle ovako.
Osjećaj bespomoći.

Je li slično u drugim dijelovima svijeta :|
jefferson

#140 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by jefferson »

_BataZiv_0809 wrote:
Ricken wrote:Osnovno mana samoupravljanja je bilo što su mnogi živjeli od tuđeg rada. Znači malo je stvarno i korisno radilo, a mnogo njih je živjelo od tog rada. Sistem koji je jednostavno proizvodio viškove i parazite, a ne posao. Ako je socijala cilj sistema, onda ok, to je bio savršen sistem.
Slazem se. Ali to je do ljudi i njihovih zloupotreba. Kao sto i danas zaposleni u drzavnim institucijama zive od tudjeg rada, tj. od poreza i doprinosa koje im placa privatni sektor. Zloupotreba je bilo i bice ih. Ja kazem da je bivsi sistem imao niz pozitivnih i logicnih osobina, a niposto da nije bio bez mana. Naprotiv. Mene samo smeta kada neko prica o mentalitetu kao da je to neka metafizicka konstrukcija. Svaka pojava ima svoju genezu.
Daj bolan o cemu ti pricas. Ili se ne sjecas kako se radilo ili si kao mnogi ostao u tom vremenu (imam primjera u porodici takvih).
Sjecam se kada je Zeljezara zaposljavala 22,000 radnika u Zenici a trebalo 9,500. Sjecam se kada su kupili od Siemensa elektroprekidace, za dva dana svi nestali. Ko je kriv: SVI SU KRIVI. Ono kolektivna odgovornost i slicna sranja. Da bi stali u kraj, kupe ruske sklopke koje su teske 50kg, pa ih niko nije krao.
Sjecam se i kada je Mittal usao u posjed. Niko nece sljem nositi, jerbo izgledaju kao "p...."
Dobilo nekoliko ljudi otkaz, svi sa sljemovima, kuci s njima idu.
O tome ko se kako obogatio, ulaziomo opet u one rasprave o kojima ljudi u BiH znaju sve ali ne znaju skontat kako da GRAS radi i sl.
Ja jos nekog ne vidje u americi da se obagatio sjedeci kuci tako sto mu pare iz pokradenog afganistana (u kojem by the way kinezi i indijci caruju) dolaze na adresu ili pak iraka (gdje vecinu naftnih polja rusi drze).
Sve dok je nama kriv neko drugi, dok smatramo da drugi zive tako sto su pokrali druge jer su kao eto bili bogati, nikad se mi necemo maket iz mjesta, i najvaznije, sve dok mislimo kako su drugi krivi za nasu nedacu.
A najzanimljivije je da upravo oni koji se satrase radeci nikad ne valjaju neke teorije zavjere, i cudno niko im nije kriv.
Ali eto, znamo mi u BiH najbolje, samo cudno kako smo najsiromasnija drzava u Evropi.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#141 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by plain vanilla »

Havatar wrote:
Nece nikad pojam sekretarica otici u historiju posto ko god bilo da je na polozaju bilo da ima privatnu firmu voli da ima zgodnu sekretaricu posto preko tog mjesta moze najlakse da nalazi ljubavnice i da koristi svoju poziciju .
da bi dao platu sekretarici od 500 KM, doprinosi i porezi su skoro 60 posto, dakle 300 KM, topli obrok nekih 150 KM

elem, jeftinije je gazdi da ljubavnica sjedi kod kuce, zato vise nema sekretarica gdje god je to moguce, kao ni ostalog pomocnog osoblja

zaposli li firma jednog covjeka vise, to je veliki balast, kao sto vidis 10.000 KM godisnje...a treba to zaraditi
Ricken

#142 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Ricken »

_BataZiv_0809 wrote:
Slažem se, sve je do ljudi, i zato nepostoji savršen sistem.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#143 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _BataZiv_0809 »

Daj bolan o cemu ti pricas. Ili se ne sjecas kako se radilo ili si kao mnogi ostao u tom vremenu (imam primjera u porodici takvih).
Sjecam se kada je Zeljezara zaposljavala 22,000 radnika u Zenici a trebalo 9,500. Sjecam se kada su kupili od Siemensa elektroprekidace, za dva dana svi nestali. Ko je kriv: SVI SU KRIVI. Ono kolektivna odgovornost i slicna sranja. Da bi stali u kraj, kupe ruske sklopke koje su teske 50kg, pa ih niko nije krao.
Sjecam se i kada je Mittal usao u posjed. Niko nece sljem nositi, jerbo izgledaju kao "p...."
Dobilo nekoliko ljudi otkaz, svi sa sljemovima, kuci s njima idu.
O tome ko se kako obogatio, ulaziomo opet u one rasprave o kojima ljudi u BiH znaju sve ali ne znaju skontat kako da GRAS radi i sl.
Ja jos nekog ne vidje u americi da se obagatio sjedeci kuci tako sto mu pare iz pokradenog afganistana (u kojem by the way kinezi i indijci caruju) dolaze na adresu ili pak iraka (gdje vecinu naftnih polja rusi drze).
Sve dok je nama kriv neko drugi, dok smatramo da drugi zive tako sto su pokrali druge jer su kao eto bili bogati, nikad se mi necemo maket iz mjesta, i najvaznije, sve dok mislimo kako su drugi krivi za nasu nedacu.
A najzanimljivije je da upravo oni koji se satrase radeci nikad ne valjaju neke teorije zavjere, i cudno niko im nije kriv.
Ali eto, znamo mi u BiH najbolje, samo cudno kako smo najsiromasnija drzava u Evropi.
Ovdje nisam bitan ja kao licnost nego argumenti. Zato bih Vas molio da pricamo o argumentima i cinjenicama, a ne o ljudima. To sto spominjete za radnike Zeljezare je njihova zloupotreba. Kao takva je drustvena anomalija i potrebno ju je iskorijeniti. Sto se to tolerisalo, tema je za drugu raspravu. Inace Zeljezara je sa tolikim viskom radnika uspjela izgraditi cijelu Zenicu. A sad kada je u kriminalnoj privatizaciji za jednu KM prodata sumljivim arapskim mesetarima, kada zaposljava jedva 3000 ljudi koje stalno ucjenjuje otkazom, koliko doprinosi drustvenoj zajednici? Sad kada je 20 000 ljudi na birou za zaposljavanje umjesto na poslu, to treba da nesto dokaze?
Nadalje banaliziranjem price o Iraku i Afganistanu nemoguce je skrenuti temu sa pravog kolosijeka. A taj je: Sto ce americka vojska u drugoj suverenoj i medjunarodno priznatoj drzavi? Zasto Amerika stoji iza svakog kriznog zarista u svijetu? Ko je njoj dodijelio ulogu vladara svijeta? Ili da se spustimo sa visoke politke na skroz prakticne stvari: Zasto zaposljavanja stranih radnika u Afganistanu idu preko americke Vlade? Konkretno imam prijatelja koji je nakon smrti oca naslijedio ogromno kreditno zaduzenje i spreman je ici u Siriju ako treba. Konkurisao je za posao u Afganistanu, dakle posao je potpuno civilni, nije za americku firmu, a intervju za posao i kompletnu proceduru su vodili Amerikanci. Zanimljivo nema sta....
Zadnje sto neko iz Amerike treba raditi jeste dijeliti moralne pridike. Ovo je komentar za drzavu ne za Vas licno.
detroit-mercy

#144 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by detroit-mercy »

plain vanilla wrote:
Havatar wrote:
da bi dao platu sekretarici od 500 KM, doprinosi i porezi su skoro 60 posto, dakle 300 KM, topli obrok nekih 150 KM

elem, jeftinije je gazdi da ljubavnica sjedi kod kuce, zato vise nema sekretarica gdje god je to moguce, kao ni ostalog pomocnog osoblja

zaposli li firma jednog covjeka vise, to je veliki balast, kao sto vidis 10.000 KM godisnje...a treba to zaraditi
Sekretarice mogu i nekako svariti :D , samo sto je problem sto kod nas svaka susa bi da ima sekretaricu :-) ali brate kafe kuharica :D , e to je radno da ga nema trebalo bi ga izmisliti :D .
partyzan iz mira

#145 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by partyzan iz mira »

didžej wrote:
partyzan iz mira wrote:
Ja sa SSS radim kao Manager firme, odnosno lanca koji pokriva 6900 hotela sirom svijeta, zivim u Emiratima, dobrila mi ne kukam...a sve to sto sam pobjegao iz te drzave koju vode ti bezvrijedni ali skolovani ljudi..pa nije fora biti magistar, fora je pomaci d00pe, raditi...mislim skidam kapu tvojoj magistraturi, ali se divim nas par Bosanaca koji smo u Emirate dosli kao konobari a sad zaradjujemo (hvala Bogu) vise od nacelnika nasih opstina. A sve to u par godina zeznutog rada,rada,rada i rada. Znaci samo rad, jebo disciplinu...
Svaka cast vama skolovanim,ali do kad ce te se kriti iza price o tatinim sinovima i stelama... nako realno-na koliko si adresa danas poslao CV? predpostavljam ni na jednu,a ispod 50 dnenvo nemas pravo glasa...

za one koji su spremni pomjeriti dupe: dubizzle.com, hozpitality.com, catererglobal.com, indeed.com znaci na ovim stranicama ima preko 100.000 ponuda, od konobara do vas skolovanih nabrijanih magistara :) (no offense)
Shake that ass, fight for ur self ;)
pa danas sa sss i nemas drugog izbora nego da budes avanturista i fatas se tacni po kojekakvim emiratima.
kako ne mozete da shvatite da se momak skolovao bas iz razloga sto ne zeli da bude irget i jos pride irget u tudjoj zemlji?
za sajtove svaka cast, to je nesto konkretno i vezano za problem.
Pa zivot je avantura... samo cu reci-magistar sjedi kuci i kuka, a SSS manager pojedinim VSS, zaradjeno iskljucivo trudom i radom, jer u svijetu ima poslova za koje ti je potrebno iskljucivo iskustvo, ne moze ti pomoci ni 5 fakulteta...
Eh sad opet, magistar sjedi kuci a SSS ford mustang 5.0 kabriolet, stan u Jumeirah Beach Residence, 40 sati sedmicno radi, vikend se zajebaje 200 na sat, ulaze u biznis u bosni, ljetuje od maldiva do thailanda (do duse to je blize emiratima nego BiH, al eto)...a poceo sa tacnom...dal' je to sudbina il' ko zna sta li je...poenta price je: USTANI,BORI SE ZA SEBE NA SVAKI MOGUCI NACIN, PA MAKAR NEKO VRIJEME I TACNU NOSAO...jer ima ovamo puno VSS koji su dosli na tacnu a sad rade u svojoj struci. Nece te niko za rukav vuci i reci, haj sine radi, evo ti 2k eura plata...nema bate,nema... RAD,RAD i samo RAD, zajebi disciplinu!
opet za one koji znaju kako iskoristiti, ponavljam dubizzle.com, indeed.com, catererglobal.com, hozpitality.com

Sretno ;)
fidoremilienko

#146 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by fidoremilienko »

partyzan iz mira wrote: Pa zivot je avantura... samo cu reci-magistar sjedi kuci i kuka, a SSS manager pojedinim VSS, zaradjeno iskljucivo trudom i radom, jer u svijetu ima poslova za koje ti je potrebno iskljucivo iskustvo, ne moze ti pomoci ni 5 fakulteta...
Eh sad opet, magistar sjedi kuci a SSS ford mustang 5.0 kabriolet, stan u Jumeirah Beach Residence, 40 sati sedmicno radi, vikend se zajebaje 200 na sat, ulaze u biznis u bosni, ljetuje od maldiva do thailanda (do duse to je blize emiratima nego BiH, al eto)...a poceo sa tacnom...dal' je to sudbina il' ko zna sta li je...poenta price je: USTANI,BORI SE ZA SEBE NA SVAKI MOGUCI NACIN, PA MAKAR NEKO VRIJEME I TACNU NOSAO...jer ima ovamo puno VSS koji su dosli na tacnu a sad rade u svojoj struci. Nece te niko za rukav vuci i reci, haj sine radi, evo ti 2k eura plata...nema bate,nema... RAD,RAD i samo RAD, zajebi disciplinu!
opet za one koji znaju kako iskoristiti, ponavljam dubizzle.com, indeed.com, catererglobal.com, hozpitality.com

Sretno ;)
Pa i u svijetu ima poslova, ne moze ti pomoci ni 5 SSS-ova, ne kontam poentu price!?

U uredjenim drzavama, tvoje je da zavrsis fax, a po zavrsetku se ne ceka puno na posao. Ne pricam napamet, primjera imam dosta, a najsvjeziji su iz uze i sire familije. Dakle sve se placa i vrednuje, kako SSS tako VSS. Isto tako, ko ima smisla za biznis, te ljude treba postovati. Dakle, sve ima svoje mjesto...
Towelie

#147 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Towelie »

Lepo neko rece na pocetku teme, zaposleni nezaposlenom ne veruje.
medjutim

#148 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by medjutim »

Posto je ova tema prilicno posjecena evo ovdje cu postaviti link
http://jobs.cabincrew.com/jobs/cabin_cr ... 87820.html

Pa ako neko ima volju i zelju, moze pokusati.
rasuta_riza

#149 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by rasuta_riza »

partyzan iz mira wrote:
didžej wrote:
partyzan iz mira wrote:
Ja sa SSS radim kao Manager firme, odnosno lanca koji pokriva 6900 hotela sirom svijeta, zivim u Emiratima, dobrila mi ne kukam...a sve to sto sam pobjegao iz te drzave koju vode ti bezvrijedni ali skolovani ljudi..pa nije fora biti magistar, fora je pomaci d00pe, raditi...mislim skidam kapu tvojoj magistraturi, ali se divim nas par Bosanaca koji smo u Emirate dosli kao konobari a sad zaradjujemo (hvala Bogu) vise od nacelnika nasih opstina. A sve to u par godina zeznutog rada,rada,rada i rada. Znaci samo rad, jebo disciplinu...
Svaka cast vama skolovanim,ali do kad ce te se kriti iza price o tatinim sinovima i stelama... nako realno-na koliko si adresa danas poslao CV? predpostavljam ni na jednu,a ispod 50 dnenvo nemas pravo glasa...

za one koji su spremni pomjeriti dupe: dubizzle.com, hozpitality.com, catererglobal.com, indeed.com znaci na ovim stranicama ima preko 100.000 ponuda, od konobara do vas skolovanih nabrijanih magistara :) (no offense)
Shake that ass, fight for ur self ;)
pa danas sa sss i nemas drugog izbora nego da budes avanturista i fatas se tacni po kojekakvim emiratima.
kako ne mozete da shvatite da se momak skolovao bas iz razloga sto ne zeli da bude irget i jos pride irget u tudjoj zemlji?
za sajtove svaka cast, to je nesto konkretno i vezano za problem.
Pa zivot je avantura... samo cu reci-magistar sjedi kuci i kuka, a SSS manager pojedinim VSS, zaradjeno iskljucivo trudom i radom, jer u svijetu ima poslova za koje ti je potrebno iskljucivo iskustvo, ne moze ti pomoci ni 5 fakulteta...

Sretno ;)
Kolega, baš sam čitao postova ovdje i da ti prije svega čestitam na odvažnosti, uspjehu i radu.
U nastavku; bit tvog posta je rad, što je samo po sebi pozitivno i djeluje animirajuće, ali malo si se uskurčio ovdje sa tim svojim benefitom. Tebi jeste krenulo radeći sa tacnom te s toga svima peporučuješ; e pa lafe ne može baš sviju zapasti Dubai i tacna koliko god se trudili, stipu ti tu priču da ćeš sa tacnom dogurati do direktora preduzeća, to što je tebe tako zapalo-izuzetak si koji potvrđuje pravilo.
Uzmi na primjer, inženjera mašinstva koji će poslušati tebe i uzeti tacnu i krenuti da radi. U BiH, jer ne može dalje da dobaci. Radiće kao konj, za sitnu lovu, jebavaće ga ko stigne,nakon par godina nosanja tacne, on više nije ni za klinca;
- ispao je iz svoje struke, znači ne radi taj niti sličan posao
- prolupaće, jer je sam sebe degradirao, i vrijeme koje je mogao provesti na usavršavanju literature ili bavljenja sličnim poslom (predavajući matematiku u školi na pr.) i družeći se sa ljudima iz svoje branše, on je proveo za tacnom, i pogodi šta-ostaće za tacnom. Neće njega niko za rukav povući i reći "joj, lafe ti inženjer , ali si car, nemaš posla nego radiš, ma naće se tebi nešto", za sviju će biti tenkre jer se prodao ispod cijene. Ti da si sa tacnom u Bosni ostao, u najboljem slučaju bi sada golfa 3 vozao, i radio jedno 60 sati sedmično, yebao bi ti sebe i svoj rad, nego sretno ti u buduće ali ima ovdje svijeta koji nisu od jučer, radom se ne bogati već pameću-inače bi rudari i bauštelci mečke vozali.
Sada, neko vrijeme ćeš biti menadžer firme,ali ako se u budućnosti ne budeš usavršio u tom fahu, neko drugi sa sa VSS ali sa istim ili tvojim sličnim predizpozicijama će te istisnuti kao košpu iz šljive.
Ja sam radio na građevini i na moleraju jedno vrijeme, dobro se grbio i za solidnu lovu, i da sam nastavio tim putem, da se nisam uhvatio knjige i odmakao se iz tog kruga i ostavio taj posao, sada bih već bio za staro gvožđe sa grbavim leđima a u klincu bih bio gazda firme.
fidoremilienko

#150 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by fidoremilienko »

Kastanienallee wrote:
fidoremilienko wrote: U uredjenim drzavama, tvoje je da zavrsis fax, a po zavrsetku se ne ceka puno na posao. Ne pricam napamet, primjera imam dosta, a najsvjeziji su iz uze i sire familije. Dakle sve se placa i vrednuje, kako SSS tako VSS. Isto tako, ko ima smisla za biznis, te ljude treba postovati. Dakle, sve ima svoje mjesto...
Kamo srece da je sve to tako bajkovito igdje danas. EU je krcata hiljadama obrazovanih mladih ljudi razlicitih profila za koje nema nikakvih radnih mjesta. Poznajem stotine tih osoba koje do tridesete imaju sijaset napisanih radova, jedan ili vise magistarskih, doktorat, godinama su na nekim stipendijama, na jedno mjesto staziste prijavljuje ih se hiljade, pisu epove o bezperspektivnosti i ocaju staziranja nakon staziranja nakon staziranja. Nas BiH ocaj nam je najocajniji a i suvise smo mali pa se skroz smanjio izbor i onih radnih mjesta na koja bi se primali nikoinistavici da sljakaju za pedeset drugih lezihljebovica ali recept je svuda slican.
Da, krcata mladim i obrazovanim ljudima, ali vjesto se krije koja su to zanimanja koje ti mladi posjeduju. Ne treba to gledati tako i svaku info treba uzeti sa rezervom. I u BiH je slicno. Kazu mladi, fakultetski obrazovani, a nezaposleni. Medju tom armijom nezaposlenih, jako mali broj ih je sa tehnickim fakultetima, a sta je sa ostalima? Zanimanja koja stvaraju novu vrijednost ce uvijek biti trazena, za ove ostale ne bih bas bio siguran.

Dakle, stvar je u izboru zivotnog puta/zanimanja, ali isto tako je jako bitno da znas to sto si ucio Jer faks, je nista drugo do da te nauci brzem razmisljanju i da ti prosiri vidike. Sve dalje je do tebe.

Ja ne znam o kojim magistrima/doktorima ti govoris, odnosno koja su to zanimanja. Ove primjere koje ja navodim, su uglavnom tehnicke struke ima tu i ponesto ekonomista, medicinskih radnika...jako rijetko sociologa, psihologa, politologa...naravno ne umanjujući znacaj i tih zanimanja.

I da dodam, otkad se rodis, zivot je bitka, uvijek je to bio. Sve dobre stvari ne dolaze same po sebi, moras se truditi. Diploma, danas u cijelom svijetu, nikome ne garantuje 100% posao, samo sto je u nekim zemljama taj procenat manji ili veci...
Post Reply