Političko ubistvo mješanih brakova

Locked
udrch

#126 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by udrch »

_Sarajevka_ wrote:
miki.ba wrote: Jel ti stvarno misliš da su Srebrenicane pobile njihove komsije?
Mješoviti bracni parovi su vecinom izbjegli na pocetku rata.
Majka mi je iz Srebrenice, bezveze mi da ti nabrajam koliko je bila takvih brakova u široj i užoj porodici i u komšiluku.
Izvini ali gdje si ti bio zadnjih 25 god pa je tebi nezamisljivo da Srbi pobiju svoje komsije? :-) Nisi valjda jedan od tih koji misle da medju onima koji su rokali po Sarajevu nema nijednog da je ovdje rodjen. Covjece imamo clak clanove foruma (Srbe) koji su ovdje rodjeni, odrasli sa Bosnjacima, imali djevojke Bosnjakinje a otisli na brda kad je poceo rat.

Zivis u nekom svom ruzicastom svijetu koji nema veze sa realnoscu.
:thumbup:
prijavi ovog iznad što se prepoznao, pa te izvrijeđao na ličnoj osnovi..
Pasiflora

#127 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by Pasiflora »

Ramzess Veliki wrote:Jašta da ih znaš. Eto ja znam 40 parova koji slave i bajram i farbaju jaja, a znam i 50 parova koji ne slave ništa.
Tako je Ramzese :thumbup: Ovo se mora potpisati.
I da, zivim u SA.
palermo

#128 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by palermo »

udrch wrote:
miki.ba wrote:
ado-šampion wrote: Ako pogledamo manje sredine u kojim muslimani nisu bili manjina, ovo se bez iznimke primijenjivalo i prije rata. Tako da npr. u Bratuncu ili Srebrenici, gdje je omjer muslimanskog i nemuslimanskog (tj. pravoslavnog) stanovnistva bio otprilike 50:50, muslimani nikad nisu zenili nemuslimanke, a takodje se ni muslimanke nisu udavale za nemuslimane.
Ovo nije tacno, previše je primjera.
nije tačno da nisu nikad, ali siguran sam da ne postoji previše primjera, bar u ovom dijelu srednjeg Podrinja, sve do Zvornika i Vlasenice..ja znam dosta slučajeva, ali uglavnom su Bošnjaci bili mladoženje, dok su slučajevi da se Bošnjakinja uda za Srbina bili tretirani kao apsolutno neprihvatljivi..zanimljivo je da je većina supružnika iz druge vjere dolazila iz neke druge sredine, a ne iz ovog dijela, što ima svoje uporište..bilo je i Bošnjakinja koje su otišle na fakultet ili radi posla i udale se recimo u Tuzli, Sarajevu, Beogradu..ali zaista ne znam nijedna slučaj da se Bošnjakinja udala u neku domaću srpsku familiju..
lično ne znam nijedan miješani brak koji je sklopljen prije Titine smrti, možda što nisam ni dovoljno star..80-tih to se počelo događati, ali kao što rekoh uglavnom su izbjegavani brakovi između lokalnih srpskih i bošnjačkih familija..znam za jedan slučaj gdje su braća završili par mjeseci u zatvoru pokušavajući da je vrate, ali je brak opstao i danas..to ovu braću nije spriječilo da ne učestvuju u svetoj borbi još u napadima na Vukovar..

znači bilo je, ali ni blizu kao recimo Sarajevu, Tuzli..valjda je to do veličine grada, jer nisam primjetio da su mješani brakovi nešto posebno zastupljeni ni u Živinicama, Lukavcu, Visokom, Kalesiji, Srebreniku i još par manjih gradova koje sam malo više upoznao..
To je, mislim, tačno, i u istočnoj hercegovini ja stvarno ne znam primjer mješovitog braka ( mislim lokalnih familija) djeca koja bi otišla na studije su znala dovesti vlahinju ili vlaha :D

Mislim, grad se ne zove bezveze grad, on sa sobom nosi nužno neke odrednice,više ljudi , više otvorenosti, nužno te tjera na veću toleranciju, lakše ti je upoznati drugog i njegove običaje....svaki grad makar nosi u sebi klicu kosmopolitizma i da ne trunim dalje.

Ovim ne vrednujem grad naspram sela, da se ne bi netko uhvatio toga
astrid

#129 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by astrid »

didžej wrote:
astrid wrote: Nisu..moji sinovi imaju germanska imena..ako te vec interesuje.
bayern i schalke? :D
Ne,Dortmund i Bochum :D
Ramzess Veliki

#130 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by Ramzess Veliki »

_Sarajevka_ wrote:Nije bas tako mali broj nepravoslavaca koji se izjasnjavaju kao Srbi. Ateista ima medju Srbima koliko hoces, a svi se redom izjasnjavaju kao Srbi. Hrvati su vise vjerski nastrojeni.
:shock:
Djeco draga, ko li vas uči takvim lažima ... Srpski, Hrvatski, Bosanski, Makedonski ... su toponimi i vezani su za zemlju, ne za vjeroispovijest. Jasno da će katolik, musliman, pravoslavac ili jevrej, neopredljeni i ateista, a i budista koji su rođeni i imaju nizozemsko državljanstvo reći da su Nizozemci.
I tako je sasvim NORMALNO da musliman koji je hrvatski građanin kaže da je Hrvat. Pa to mu je državljanstvo, a i narodnost ako se tako osjeća. To što kod nas još uvijek nije normalno možemo zahvaliti agresorima i zločincima i nacionalnim strankama.
chill001

#131 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by chill001 »

_Sarajevka_ wrote:Ateista ima medju Srbima koliko hoces, a svi se redom izjasnjavaju kao Srbi.
Ali svi ti Srbi ateisti su nominalni pravoslavci, i svi imaju svoju slavu. Al eto Bosnjak ateista po tebi ne bi smeo ni nominalni musliman da bude.
shmizlica

#132 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by shmizlica »

a majketi, nema me koji sat i vi 16 stranica ispišete!!!! kad ću ja sve iščitati? :D

kakav je rezultat.....ko vodi? :P
_Sarajevka_

#133 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by _Sarajevka_ »

miki.ba wrote: Mislio sam bukvalno komšija da te strelja.
Vidim da ovi koje ja poznajem komuniciraju i druže se, mislim na prijeratne komšije Srbe i Bošnjake.
I ja sam mislila bukvalno komsija da te strelja. Najgori zlocinci u Foci i Zvorniku recimo su bili rodjeni Focaci i Zvornicani...

http://www.asil.org/insigh65.cfm
udrch

#134 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by udrch »

palermo wrote:To je, mislim, tačno, i u istočnoj hercegovini ja stvarno ne znam primjer mješovitog braka ( mislim lokalnih familija) djeca koja bi otišla na studije su znala dovesti vlahinju ili vlaha :D
ja ne smijem baš ovako otvoreno da napišem, jer odmah ospu po meni rafalno svi, ali to je doslovno tako..
čak se ova sa strane koja je došla pazila i čuvala kao sveti gral..bilo je Beograđanki dosta, jer su naši češće tražili posla u Beogradu nego u Sarajevu..
ali svi su ovaj lokalni slučaj što sam naveo smatrali svetogrđem..
palermo

#135 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by palermo »

Mister Yes wrote:Ateista sam koji smatra da su religije najveće zlo čovječanstva. Ali kada sam se onomad zabavljao samo su Bošnjakinje dolazile u obzir. Naime, iako meni to ništa ne znači, to nije bio slučaj sa mojim roditeljima i porodicom. Zašto bih pravio probleme bez potrebe? Moja supruga je ateista kao i ja. Ali je Bošnjakinja i moji roditelji su (bili) sretni. Kakav nečovjek moraš biti pa da svoje roditelje svjesno činiš nesretnim? Zar nema lijepih djevojaka (muškaraca) u tvom narodu?
Nesretni zbog tvog izbora, o čovječe dobri kakva pomutnja vlada u tvojoj glavi.

Reci mi, hoćeš li ti biti nesretan ako ti slučajno kćerka sutra uda za inovjerca ?
PerverzMusharaf

#136 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by PerverzMusharaf »

_Sarajevka_ wrote:
PerverzMusharaf wrote: ti si poprilično glupa pa možeš da (pokušaš) da shvatiš svijet samo na prvršan način. naravno da među srbima ima ljudi koji su ubijali komšije, ali patologija tvog razmišljanja nije u tome što su srbi ubijali već u tome što ti imaš neki duboki privatni problem i onda projektujes svoj podsvjesnu frustraciju na pojam "srbi". frojd je to dobro objasnio. vjerovatni si seksualno zlostavljana od strane svog oca. to si iskustvo potisnula u podsvijest i sada izlazi kroz formu mrznje prema srbima.
:shock:
podsvijest je čudo. zbog traume si potisnula sjećanje na dan kada te je otac ili neko tebi blizak seksualno zlostavljao ali simptomi se vide u tipičnoj frojdovskoj projekciji.

čovjek koji paranoidno mrzi jevreje, muslimane, srbe... sasvim nevazno, će uvijek naci argumente da su oni zli ili ovakvi ili onakvi ali čak i da je to istina, patologija se ne krije u "njima" već u tebi. čovjek koji patološki razmišlja o tome kako ga žena vara je bolestan, čak i kad je u pravu tj. čak i kad ga žene stvarno vara. jer problem nije u tome šta ona radi već u tome što je to njegova opsesija. ista stvar s tobom. naravno da ima srba koji su ubijali komšije. ja ću ti naći srbina koje i vlastitu djecu ubijao. ili osobu bilo koje nacionalnosti koja je ubijala komšije. ali poenta uopšte nije u nima već u tebi i tvojoj patologiji. treba da se sjetiš dana kada te je otac seksualno zlostavljao ali za to ti treba psihoterapija. pusti se ratnih projekcija.
_Sarajevka_

#137 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by _Sarajevka_ »

chill001 wrote:
_Sarajevka_ wrote:Ateista ima medju Srbima koliko hoces, a svi se redom izjasnjavaju kao Srbi.
Ali svi ti Srbi ateisti su nominalni pravoslavci, i svi imaju svoju slavu. Al eto Bosnjak ateista po tebi ne bi smeo ni nominalni musliman da bude.
Nisu. Idi na B92 recimo i citaj vijesti o Kacavendi ili SPCu. Ogroman broj komentatora otvoreno pljuju po njima i kazu da pravoslavci nisu, samo ateisti. A ipak se izjasnjavaju iskljucivo kao Srbi.
Last edited by _Sarajevka_ on 25/07/2013 16:02, edited 1 time in total.
_Sarajevka_

#138 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by _Sarajevka_ »

PerverzMusharaf wrote:podsvijest je čudo. zbog traume si potisnula sjećanje na dan kada te je otac ili neko tebi blizak seksualno zlostavljao ali simptomi se vide u tipičnoj frojdovskoj projekciji.

čovjek koji paranoidno mrzi jevreje, muslimane, srbe... sasvim nevazno, će uvijek naci argumente da su oni zli ili ovakvi ili onakvi ali čak i da je to istina, patologija se ne krije u "njima" već u tebi. čovjek koji patološki razmišlja o tome kako ga žena vara je bolestan, čak i kad je u pravu tj. čak i kad ga žene stvarno vara. jer problem nije u tome šta ona radi već u tome što je to njegova opsesija. ista stvar s tobom. naravno da ima srba koji su ubijali komšije. ja ću ti naći srbina koje i vlastitu djecu ubijao. ili osobu bilo koje nacionalnosti koja je ubijala komšije. ali poenta uopšte nije u nima već u tebi i tvojoj patologiji. treba da se sjetiš dana kada te je otac seksualno zlostavljao ali za to ti treba psihoterapija. pusti se ratnih projekcija.
Ti si covjece bolestan.
Ramzess Veliki

#139 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by Ramzess Veliki »

chill001 wrote:
De ne lupetaj, niko ti u vjeru ne dira ako ti to ne dozvoljavaš!
Kome god sam otišao u Rijeku, Split ili Zagreb, sami mi hrvati kažu šta je sa svinjetinom a šta nije, i više mi ih čestita bajram nego moja rodbina. Za istok ne znam, tamo ne idem iz praktičnih razloga ...
Mister Yes

#140 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by Mister Yes »

Objektivni navijac wrote: To sto si ateista,jos ne znaci da si dobar covjek. Ti si nacionalista a i roditelji su ti nacionalisti a to je jos gore od vjernika. Kada moji roditelji budu zivjeli sa mojom zenom,tada cu njih nesto pitati,po tom pitanju. Nisu ni oni mene nista pitali ,kada su se uzeli.
Dobar čovjek? Relativno. Dobar sin? Sigurno :D

Nisam nacionalista. Jednostavno ne vidim razlog zašto bih svoje roditelje pravio nesretnim bez potrebe (oni jesu bili nacionalisti). Poštujem roditelje više nego bilo šta drugo. Nemam svetinje ali roditelji su mi najbliže svetom. Ja sam kombinacija njihovih gena tako da ako poštujem sebe logično da ću poštovati i roditelje.

A to da nisu tebe pitali je stvarno smiješno. Pa koliko si ti imao godina kada su se oni uzeli? :lol:
chill001

#141 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by chill001 »

_Sarajevka_ wrote:
chill001 wrote:
Nisi. Idi na B92 recimo i citaj vijesti o Kacavendi ili SPCu. Ogroman broj komentatora otvoreno pljuju po njima i kazu da pravoslavci nisu, samo ateisti. A ipak se izjasnjavaju iskljucivo kao Srbi.
Da, zato je na popisu 2011. bilo svega 1% ateista, dok se 99% Srba izjasnilo kao pravoslavci.
didžej

#142 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by didžej »

astrid wrote:
didžej wrote:
astrid wrote: Nisu..moji sinovi imaju germanska imena..ako te vec interesuje.
bayern i schalke? :D
Ne,Dortmund i Bochum :D
lijepa imena si im dala, prava narodska. 8-) :D

zasto se niko ne zapita kako to da u onakvoj zemlji, izmijesanoj poput leopardove koze kako su joj tepali, i sa sistemom koji je preferirao bratstvo i jedinstvo te poticao mjesovite brakove a minimizirao vjeru, imamo ustvari jako mali broj mjesovitih brakova u odnosu na jednonacionalne brakove?
da li smo mi varali marsala tita junackoga sina, jovanku i partiju, hvalili bratstvo i jedinstvo a drzali se svog naroda i svoje vjere?
zasto se nisu zenili i udavali po istocnoj hercegovini, istocnoj bosni? mozda zato sto su i u ww2 s merakom pustali krv jedni drugima odnosno trecima?
_Sarajevka_

#143 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by _Sarajevka_ »

chill001 wrote: Da, zato je na popisu 2011. bilo svega 1% ateista, dok se 99% Srba izjasnilo kao pravoslavci.
Imas link? Moguce je da si u pravu, samo bih voljela da vidim izvore.
miki.ba

#144 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by miki.ba »

@udrch i @sarajevka

Uz dužno poštovanje, niste vi još spremni za multietnicku BiH, za jedno 20 god. rahat patnje možda, naravno i na drugoj strani je slicna situacija ako ne i gora.
_Sarajevka_

#145 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by _Sarajevka_ »

miki.ba wrote:@udrch i @sarajevka

Uz dužno poštovanje, niste vi još spremni za multietnicku BiH, za jedno 20 god. rahat patnje možda, naravno i na drugoj strani je slicna situacija ako ne i gora.
Mozes li mi reci sta sam ja to rekla da je netacno? Hvala.
shmizlica

#146 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by shmizlica »

mene zapravo zanima, kako nekom pade na pamet da ''miješane'' i uopšte bilo kakve brakove, stavlja u kontekst politike......to je tako individualna stvar kako će dvoje ljudi urediti stvari u svom životu.....a ako se žene/udaju zbog familije i komšija, hebem ja takav brak :razz:
chill001

#147 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by chill001 »

_Sarajevka_ wrote:
chill001 wrote: Da, zato je na popisu 2011. bilo svega 1% ateista, dok se 99% Srba izjasnilo kao pravoslavci.
Imas link? Moguce je da si u pravu, samo bih voljela da vidim izvore.
http://popis2011.stat.rs/?p=1389&lang=lat
udrch

#148 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by udrch »

_Sarajevka_ wrote:
miki.ba wrote: Mislio sam bukvalno komšija da te strelja.
Vidim da ovi koje ja poznajem komuniciraju i druže se, mislim na prijeratne komšije Srbe i Bošnjake.
I ja sam mislila bukvalno komsija da te strelja. Najgori zlocinci u Foci i Zvorniku recimo su bili rodjeni Focaci i Zvornicani...

http://www.asil.org/insigh65.cfm
- ubistva i premlaćivanja u OŠ Vuk Karadžić u Bratuncu su počinili lokalni Srbi iz grada i Kravice i mjesta uz Drinu..komandir policije je bio iz Kravice..
- ubistvo 82 civila u Glogovoj su počinili zločinci iz susjedne Kravice pod komandom ovog policajca kojeg su nekad kasnije Glogovci danima čekali u zasjedi i na kraju uspjeli..
- masakr u Zaklopači (Vlasenica) su počinili lokalni Srbi iz Milića, nakon što je nekoliko njih poginulo u napadu na Sućesku u Srebrenici..
- logor Sušica (Vlasenica) su osnovali i zločine u njima počinili lokalni Srbi iz Vlasenice
- strijeljanje Bošnjaka iz Drinjače i Kostijereva (Zvornik) su izvršili lokalni Srbi iz Drinjače i Liješnja..posebno se isticao poštar Milun, zatim neki nastavnici i pripadnici lokalne stanice policije..
- u genocidu nakon pada Srebrenice su učestvovali svi, uključujući i brojne civile, od Janje i Zvornika do Vlasenice, Šekovića i Skelana, uključujući Bratunac, Srebrenicu i Miliće..nakon što su ih poubijali, kasnije su iste premjestili u sekundarne grobnice i godinama o svemu tome ćutali..većinu gobnica su pronašli Bošnjaci, jer su iste formirane na njihovoj zemlji..rijedak slučaj je da su ih oni otkrili..
_Sarajevka_

#149 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by _Sarajevka_ »

udrch wrote: - ubistva i premlaćivanja u OŠ Vuk Karadžić u Bratuncu su počinili lokalni Srbi iz grada i Kravice i mjesta uz Drinu..komandir policije je bio iz Kravice..
- ubistvo 82 civila u Glogovoj su počinili zločinci iz susjedne Kravice pod komandom ovog policajca kojeg su nekad kasnije Glogovci danima čekali u zasjedi i na kraju uspjeli..
- masakr u Zaklopači (Vlasenica) su počinili lokalni Srbi iz Milića, nakon što je nekoliko njih poginulo u napadu na Sućesku u Srebrenici..
- logor Sušica (Vlasenica) su osnovali i zločine u njima počinili lokalni Srbi iz Vlasenice
- strijeljanje Bošnjaka iz Drinjače i Kostijereva (Zvornik) su izvršili lokalni Srbi iz Drinjače i Liješnja..posebno se isticao poštar Milun, zatim neki nastavnici i pripadnici lokalne stanice policije..
- u genocidu nakon pada Srebrenice su učestvovali svi, uključujući i brojne civile, od Janje i Zvornika do Vlasenice, Šekovića i Skelana, uključujući Bratunac, Srebrenicu i Miliće..nakon što su ih poubijali, kasnije su iste premjestili u sekundarne grobnice i godinama o svemu tome ćutali..većinu gobnica su pronašli Bošnjaci, jer su iste formirane na njihovoj zemlji..rijedak slučaj je da su ih oni otkrili..
Surova, tuzna, jeziva realnost....

Chill, hvala.
miki.ba

#150 Re: Politićko ubistvo mješanih brakova.

Post by miki.ba »

_Sarajevka_ wrote:
miki.ba wrote:@udrch i @sarajevka

Mozes li mi reci sta sam ja to rekla da je netacno? Hvala.
Šta da ti kažem osim da si zagrizla u nacionlizam i svaku temu gledaš kroz tu svoju prizmu.
Locked