Gruzijsko-Ruski rat

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ULTRAK

#126 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by ULTRAK »

Bosanski_kralj wrote:Ostalo mi je u sjećanju kuknjava Gruzijaca, muškaraca od 30-40 godina, pred stranima novinarskim ekipama o tome kako ih Rusi napadaju i oni se moraju povlačiti. Nije im padalo na pamet da sami uzmu puške u ruke i krenu braniti svoj dom, nego očekuju da neko treći to uradi. :shock:
To bi isto bilo kao kada bi SAD napao Nizozemsku... odnos snaga je takav bio
sumirprimus

#127 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by sumirprimus »

I još jedan u nizu sukoba,koji je pokazao da onaj koji drži nadmoć na nebu, dobija bez problema...
Đorđijci nisu imali nikakve šanse, šta god da su uradili...
kad ih ultrak poredi sa našim regionom,prije bih rekao da je onaj što žvaće kravatu,pokušao sa olujom,a završio sa gorom vezijom dejtona...

p.s ti isti đorđijci optužuju ruse za čišćenje tih pokrajina s početka devedesetih...
славянин

#128 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by славянин »

Napadi Ruskih SU-25 aviona na kolone Gruzijske vojske.

MIG 29 obara Gruzijski UAV (dron)
AleksoMKD

#129 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by AleksoMKD »

sema911s wrote:славянин rekli smo nema price sa ovim ultra kako vec

AleksoMKD sory druze al na slici vidm kupolu al gdje je taj tenk,., na slici,.,., hebi me ako ga vidim
Direktan pogodak u municiju, samo donja ploca ostala a kupola odletela u zgradu. Ostatak u hiljade komadica.

@ULTRAK, slazem se, Turska je prijateljska zemlja sto se tice Makedonije i nikad necu zaboraviti podrsku pri osamostaljenju, pre svega kad su Grci malo posle referanduma imale velike manevre na granici (preko 200 tenkova) pa su Turci napravili manevre na njihovoj granici.
Ali molim te, ovo je tema o Rusko-Gruziskom ratu i tu Turska nema nista. Otvori posbnu temu i nema problema, diskutiracemo.

Kolege, molim i vas, nema potrebe da se uporedjuje novo/staro oruzje bilo koje zemlje. Ta armija koja je stacionirana u Ceceniji je sastavljena od veterana i ima visok procent profesionalaca, Njihovi t-72 su sasvim drugaciji od onih koje je imao Varsavski pakt i jos drugaciji od onih koje su imale druge zemlje.
Bosanski_kralj wrote:Ostalo mi je u sjećanju kuknjava Gruzijaca, muškaraca od 30-40 godina, pred stranima novinarskim ekipama o tome kako ih Rusi napadaju i oni se moraju povlačiti. Nije im padalo na pamet da sami uzmu puške u ruke i krenu braniti svoj dom, nego očekuju da neko treći to uradi. :shock:
Hebiga, ako su ostali na pozicijama ovi bi dovukli stotine aviona i brdo artiljerije.................... vidi Grozni 90-ih. Svaki profesionalni oficir je znao da je igra gotova cim je Rusija usla u sukob.

Mislim da je plan Saakasvilija bio da uzmu teritoriju i Ruse stave pred svrsen cin.

Veliki problem je sto ni Saakasvili ni njegov ministar odbrane nisu sluzili vojsku. Jos manje ucestvovali u ratu.
155_mm

#130 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by 155_mm »

славянин wrote:
155_mm wrote:AleksoMKD da su ovi nasi uspijeli prodati onih 5-6 orkana gruziji i jos nekih 5.000-6.000 raketa za iste bilo bi interesantno tad uporediti gubitke rusa i gruzijaca.
Gruzija je posjedovala Tornado i LAR-160 raketne sisteme za koje Orkan izgleda kao igracka za malu djecu :mrgreen:
Ta oruzija su namjenjena za unistavanje "tvrdih" meta (baza,utvrdjenih polozaja,komandnih centara itd) a ne za gadjanje visoko mobilnih jedinica.
pa sto se onda digla kuka i motika u moskvi na silajdzica i komsica da se tih 5 "igracaka za malu djecu" zvanih orkan ne prodaju gruziji kad vec imaju toliko mocnije sisteme od orakana. a i sto su ih ikako i kupovali. :-)
Bosanski_kralj

#131 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by Bosanski_kralj »

AleksoMKD wrote: Hebiga, ako su ostali na pozicijama ovi bi dovukli stotine aviona i brdo artiljerije.................... vidi Grozni 90-ih. Svaki profesionalni oficir je znao da je igra gotova cim je Rusija usla u sukob.

Mislim da je plan Saakasvilija bio da uzmu teritoriju i Ruse stave pred svrsen cin.

Veliki problem je sto ni Saakasvili ni njegov ministar odbrane nisu sluzili vojsku. Jos manje ucestvovali u ratu.
Sve je to meni jasno. Samo mi nekako smješno i žalosno u isto vrijeme da vojno sposoban muškarac plače, kuka i moli da se drugi bore za njega i njegovu državu.
pantelija33

#132 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by pantelija33 »

Citao sam negdje da su rusi stopirali prodaju hrvatskih rashodovanih mil-24 gruziji, jeli istina nemam pojma.
forum_selektor

#133 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by forum_selektor »

[quote="славянин"]
Image

Puska lijevo Abakan, u ovog desno Snaiperskaya
Volim sto znam da prepoznam :D
славянин

#134 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by славянин »

forum_selektor wrote:
славянин wrote: Image

Puska lijevo Abakan, u ovog desno Snaiperskaya
Volim sto znam da prepoznam :D
Zar nije ljevo AK-74M a desno Vintorez.
Image

Image
Image

Malo obnovi gradivo :mrgreen:
forum_selektor

#135 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by forum_selektor »

ma ništa, samo te provjeravam kakav si sa pješadijskom opremom :mrgreen:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#136 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by Chmoljo »

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» ULTRAK

2 hefte.

momčino, više o temi, manje off topica i o forumašima.
:)
AleksoMKD

#137 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by AleksoMKD »

Bosanski_kralj wrote: Sve je to meni jasno. Samo mi nekako smješno i žalosno u isto vrijeme da vojno sposoban muškarac plače, kuka i moli da se drugi bore za njega i njegovu državu.
Mislim da su oko Tbilisija sakupili 20-25.000 rezervista (kad je krenula ona Ruska oklopno-mehanizirana kolona prema gradu), ali vec je Saakasvili i ekipa oko njega molila za mir.

Evo dela rezervista
Image

Gruziska avio baza Senaki posle Ruskih vazdusnih napada
Image
Image

I Ruski padobranci na ulazu u bazu Senaki
Image

Gruziski gradjani protestuju protiv Rusije dok Ruska vojska prolazi
Image
Image
славянин

#138 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by славянин »

AleksoMKD wrote:
Bosanski_kralj wrote: Sve je to meni jasno. Samo mi nekako smješno i žalosno u isto vrijeme da vojno sposoban muškarac plače, kuka i moli da se drugi bore za njega i njegovu državu.
Mislim da su oko Tbilisija sakupili 20-25.000 rezervista (kad je krenula ona Ruska oklopno-mehanizirana kolona prema gradu), ali vec je Saakasvili i ekipa oko njega molila za mir.

Evo dela rezervista
Image

Gruziska avio baza Senaki posle Ruskih vazdusnih napada
Image
Image

I Ruski padobranci na ulazu u bazu Senaki
Image

Gruziski gradjani protestuju protiv Rusije dok Ruska vojska prolazi
Image
Image
Koliko sam opoznat Gruzijci su planirali da se brane u Goriju , tako da se tamo okupila vojska koja se povukla iz Osetije i stigla su pojacanja iz Tbilisija u vidu rezervista i specijalnih postrojbi.Ali nakon par bombardovanja i vjesti o kretanju Ruske vojske na Gori isti su neocekivano se jednostavno pokupili i pobjegli za Tbilisi (na nesrecu lokalnog stanovnistva koje je gledalo sa nevjericom) Rusi su (iznenadjeni) jednostavno prosli kroz Gori i dato je naredjenje da se ide na Tbilisi (tu su se neprijatno iznenadili Gruzijci jer su mislili da nema teorije da ce Rusi ici toliko daleko) tek nakon sto je Ruska vojska stigla u gradic Kaspi nekih 15ak kilometara od Tbilisija doslo je naredjenje iz Moskve da se zaustave - na opcu radost Gruzijaca :mrgreen:
AleksoMKD

#139 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by AleksoMKD »

славянин wrote: Koliko sam opoznat Gruzijci su planirali da se brane u Goriju , tako da se tamo okupila vojska koja se povukla iz Osetije i stigla su pojacanja iz Tbilisija u vidu rezervista i specijalnih postrojbi.Ali nakon par bombardovanja i vjesti o kretanju Ruske vojske na Gori isti su neocekivano se jednostavno pokupili i pobjegli za Tbilisi (na nesrecu lokalnog stanovnistva koje je gledalo sa nevjericom) Rusi su (iznenadjeni) jednostavno prosli kroz Gori i dato je naredjenje da se ide na Tbilisi (tu su se neprijatno iznenadili Gruzijci jer su mislili da nema teorije da ce Rusi ici toliko daleko) tek nakon sto je Ruska vojska stigla u gradic Kaspi nekih 15ak kilometara od Tbilisija doslo je naredjenje iz Moskve da se zaustave - na opcu radost Gruzijaca :mrgreen:
Da i moral je slomljen posle vesti o pomorskom okrsaju gde su Gruzijci izgubili onaj brod/camac i vest o iskrcavanju Riskih marinaca i padobranaca ih je dotukla.

Mislim da su realno mogli nanjeti vece gubitke Rusima ali uz svoje puno vece i unistavanje gradova, sto bi sve bilo djaba jer bi rezultat bio isti.

Inace korupcija je omiljena igra Kavkaskih drzava (jel se samo meni cini da smo slicni sa njima? Mislim i teren je slican, korumpirano je, mrze se izmedju sebe a Odina mi pomalo i licimo) pa su se Gruziski vojnici zalili na Kineske kopije Americkih digitalnih uniformi koje su se na terenu pokazale kao neudobne i lose napravljene.
Image
Image
Image

MAlo je sto te ganja tenkovski bataljon pati se jos pocepaju hlace..........

Tcinvali posle bitke i bombardovanja:
Image
Image
Image
Image

Upozorenje (eventualnim) pljackasima od strane Ruskih trupa
Image
pantelija33

#140 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by pantelija33 »

Kako smo slicni po korupciji slicni smo i po ratovanju (sudeci po slikama unistenih gradova).
Odlicna tema, pratim, samo nastavite decki!
nKrkan

#141 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by nKrkan »

Koju to taktiku Rusi imaju ?
insomnia78

#142 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by insomnia78 »

Napadaj sa svim mogucim

s' moje sokoćalo
insomnia78

#143 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by insomnia78 »

@Alekso, sto se tice uniformi ja mislim da je ARBiH zadala zadacu svima o ratovanju u leviskama i tenama

s' moje sokoćalo
pantelija33

#144 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by pantelija33 »

insomnia78 wrote:@Alekso, sto se tice uniformi ja mislim da je ARBiH zadala zadacu svima o ratovanju u leviskama i tenama

s' moje sokoćalo
:-)
nKrkan

#145 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by nKrkan »

Gruzija izgleda čeka pomoć iz vana
славянин

#146 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by славянин »

insomnia78 wrote:Napadaj sa svim mogucim

s' moje sokoćalo
Ovdje su primjenili blitzkrig doktrinu i upalilo im je, a inace koriste doktrinu "ljudskog vala" i "sirokog fronta" jednostavno brojevima i artilerijsko-tenkovskim napadom pregazi neprijatelja (sam Berlin je napalo preko milion vojnika sa hiljadama topova i visecjevnih raketnih bacaca).Jednostavna taktika :mrgreen: - samo najveci problem sto dosta vojske strada na obje strane - citao sam par clanaka o tome kako Ruska vojska u poslednje vrijeme masovno radi na zastiti pojedinacnog vojnika i promjeni doktrine kako bi vaznost ljudskog zivota pomakli na ljestvici prioriteta :mrgreen:
славянин

#147 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by славянин »

nKrkan wrote:Gruzija izgleda čeka pomoć iz vana
Najveca greska, osokolili se jer im je Amerika pomagala ali ocito su se preracunali koliko daleko je Amerika spremna da ide (nisu skontali da je ovo bio test Ruske vojske - pri cemu im je Gruzijska vojska posluzila kao "target practice" :D )
ZV Keli

#148 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by ZV Keli »

sema911s wrote:neko fali taj turski kobra okolop i probijen je na najacem mjestu(igram svaki dan wot i imam mlko znanja o metalima o da probijes ondje madajaa) to je ta cudnovata kobra koju je probio projektil precnika 30mm
onda budite temu rusija vs svjet,., sta turci imaju od oruzja,., nesto malo americkog njemackog i ruskog,.,
sta rusi imaju ovo sto prikazu +sta kriju,.,
A inace ti i ja ovako znamo sta sve Turci imaju i sta Rusi kriju,de ba ne provaljujte se vise.Ovaj momak slavnanin je poceo dobru temu koju je zaspamao ko je stigao,jedni hvaleci Ruse,drugi mijesajuci Turke :-)

De slavni :D ti nama daj jos info oko toga rata stipu se ovih ljubitelja Rusa,Turaka,Amera,Kosova itd
sema911s

#149 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by sema911s »

ZV Keli wrote:
sema911s wrote:neko fali taj turski kobra okolop i probijen je na najacem mjestu(igram svaki dan wot i imam mlko znanja o metalima o da probijes ondje madajaa) to je ta cudnovata kobra koju je probio projektil precnika 30mm
onda budite temu rusija vs svjet,., sta turci imaju od oruzja,., nesto malo americkog njemackog i ruskog,.,
sta rusi imaju ovo sto prikazu +sta kriju,.,
A inace ti i ja ovako znamo sta sve Turci imaju i sta Rusi kriju,de ba ne provaljujte se vise.Ovaj momak slavnanin je poceo dobru temu koju je zaspamao ko je stigao,jedni hvaleci Ruse,drugi mijesajuci Turke :-)

De slavni :D ti nama daj jos info oko toga rata stipu se ovih ljubitelja Rusa,Turaka,Amera,Kosova itd
bacio pogled na sliku i starsni turski oklop probijen,. a da violim tuurke, jok ja nit gotivim ruse moji su zabranjeni heheh hadj da ne spamamamo visee
славянин

#150 Re: Gruzijsko-Ruski rat

Post by славянин »

Od sada ko spomene neku zemlju koja nema Rusija i Gruzija u imenu (eto mozemo biti solidarni pa ubaciti i "Dzordziju" tu :D ) dobiva mrkog smajlija od mene :mrgreen: .Stvarno ljudi tema milion o drugim zemljama i ratovima (ako nema jednostavno napravite) pa tamo mjerite stapove zemalja i "ciji je veci" ovdje pricamo o jednom manjem ratu a ne o globalnom obracunu dobra i zla :D .

Video Ruske vojske kako se igra sa zarobljenom Gruzijskom T72-jkom :mrgreen:
Post Reply