Koji browser koristite?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply

Browser koji koristim je:

Internet Explorer
20
5%
Chrome
193
48%
Mozilla Firefox
122
31%
Maxthon
2
1%
Opera
36
9%
Safari
18
5%
Avant
1
0%
Tor
1
0%
Torch
2
1%
Netscape
3
1%

Total votes: 398

ExNihilo

#126 Re: Koji browser koristite?

Post by ExNihilo »

AmADin_gospo wrote:
ExNihilo wrote: Naveo gore. Slobodan si da ih osporiš.

Inače, popusti malo s emocijama, ohladi. Doživljavaš ovo suviše lično. :-)
sorry, popizdim kad mi neko počne truniti o nečemu a nema pojma o čemu priča (ne mislim na tebe lično) pa počne s nakim citiranjima pojmova koje ne razumije.

+/- sve, i krom i ff i opera i safari su sad u 5 deka i sve se svodi na navike, GUI i lični subjektni pristup, jer sva 4 browsera rade dobro svaki posao.

BTW, "paste & go" je na operi preko 5 godina. desni klik čuda čini ;)

Image

a Omnibar je radio na operi prije 5 godina :D
Paste & Go nije isto što i search with. :facepalm:

Što se tiče omnibara, nije tačno to što tvrdiš, koliko me sjećanje služi Opera je imala neki sistem gdje si sintaksički morao naznačiti da želiš pretraživati, tipa upišeš g (za google search) pa search pojam. Daleko praktičnije i brže rješenje bilo je imati search bar kraj address bara, što je u to vrijeme bio standard. Chrome prvi uvodi punu integraciju jednog i drugog.
AmADin_gospo

#127 Re: Koji browser koristite?

Post by AmADin_gospo »

a vidiš opciju predzadnju "Go to web adress" ? ;)

oduvijek je po defaultu bio google ko pretraživač, a ako si htijeo neki grugi, onda si upisivao Y ili B ili A za yahoo, bing ili amazon.

desni klik ima 3-4 tipa menija, zavisno gdije klikneš i šta selektuješ, tekst, link, sliku, prazan prostor. :thumbup:

evo ti malo činjenica kroz istoriju
http://operawiki.info/operainnovations
ExNihilo wrote:Chrome je unio milion malih revolucija, koje su drugi blatantno kopirali, zadnjih godina. Jednostavno rečeno - trenutno predvodi inovacije. Spomenuo si integraciju za PDF, a pomenuo bih i uvođenje webkita, omnibara, brži razvojni proces, dizanje tabova iznad address bara, zaseban task manager ili onaj novi fazon sa prikazom taba koji "emituje" zvuk. Ili, naprimjer, opcija paste and go u search bar/omnibar - koliko jednostavno, a koliko genijalno. Sada lagano prolazi i ideja glasovnog upravljanja.
a kako možeš vidjeti, opera glasoovno upravljanje ima od 2005te ;)
Last edited by AmADin_gospo on 29/01/2014 16:25, edited 1 time in total.
ExNihilo

#128 Re: Koji browser koristite?

Post by ExNihilo »

AmADin_gospo wrote:a vidiš opciju predzadnju "Go to web adress" ? ;)

oduvijek je po defaultu bio google ko pretraživač, a ako si htijeo neki grugi, onda si upisivao Y ili B ili A za yahoo, bing ili amazon.

desni klik ima 3-4 tipa menija, zavisno gdije klikneš i šta selektuješ, tekst, link, sliku, prazan prostor. :thumbup:
Kakve veze ima "go to web adress"? Kralju, a da prvo naučiš šta je "paste and go", jer očito nisi upoznat s funkcijom? Možda bi trebao promijeniti browser, zaostaješ? :D Paste and Go se odnosi na omnibox. Valjda Opera još nije kopirala. Polahko, sad će. :D

Što se tiče omniboxa, nisi me shvatio. Sve dok je postojala "granica" između address bara i search bara (fizički kao u Firefox ili sintaksički kao u Operi) omnibox nije bio omnibox. Mislim da to, stvarno, nije teško shvatiti. :-)

P.S.
evo ti malo činjenica kroz istoriju
http://operawiki.info/operainnovations
Pa nisam li ja, gore, većinu ovih inovacija već pripisao Operi? Nešto ne vidim omnibox među njima. :wink:
ExNihilo wrote:AmADin_gospo je u pravu kada kaže da je Opera bila predvodnik inovacije, uvela je neke fenomenalne stvari, poput tabova, prikaza preko cijelog ekrana, sinhronizacije, pop-up blokanja, itd. Međutim, od stare slave se ne živi, treba se pomiriti s tim da Opera nije što je nekad bila, ulogu inovatora je preuzeo Chrome.
P.P.S

Pod glasovnim upravljanjem sam mislio na ovo

Image
AmADin_gospo

#129 Re: Koji browser koristite?

Post by AmADin_gospo »

Image

bili su odvojeni barovi, ali je radilo identično s tim što si u adres baru kucao adrese da bi direktno išao, a desni bar je bio isključivo kao pretraživač radio.

a koja je razlika između paste & go i operinih opcija ?

također, opera još uvijek ima najbolje navođenje mišem, tj kombinacija desnog klika i swipe-a, kao i kombinacije klikova na mišu. svim operinim opcijama koje su davno izmišljene se hvale korisnici drugih browsera.

izbaci iz konkurencije tabove i upravnjanje istim, izbaci komandu srednje tipke miša, izbaci komande točkičem, izbaci kombinacije tipki i pokreta miša, izbaci glasovno upravljanje, izbaci čitanje stranice, izbaci integraciju pretraživača i browser i ominbar, izbaci mjenjanje skinova, izbaci još mnogo toga. i šta je ostalima ostalo ? ostao je gol IE5ica, ko pištolj. aj budi realan i reci jesam li u pravu ili ne.

P.S. sto se tiče glasovne pretrage, ne vuci me za jezik.
to funkcioniše na papiru, ali u realnosti baš i ne. evo upravo gledam iPad2 sa googleovom aplikacijom koja ima tu mogučnost i smijem se. jesi ikad pokušao koristiti glasovno pretraživanje ? jesi ikad uspio da te razumije više od 2 riječi? engleski pričam ko amerikanac i evo druga godina, ovo google sranje ne razumije. ne razumije kad mu pustim BBC na TVu, kamo li priču. a ista opcija je i na safariju i radi i na operi za iPad identično. glasovna pretraga trebaš znati nije vezna za browser nego sam google pretraživač ;)
ExNihilo

#130 Re: Koji browser koristite?

Post by ExNihilo »

AmADin_gospo wrote:Image

bili su odvojeni barovi, ali je radilo identično s tim što si u adres baru kucao adrese da bi direktno išao, a desni bar je bio isključivo kao pretraživač radio.

a koja je razlika između paste & go i operinih opcija ?

također, opera još uvijek ima najbolje navođenje mišem, tj kombinacija desnog klika i swipe-a, kao i kombinacije klikova na mišu. svim operinim opcijama koje su davno izmišljene se hvale korisnici drugih browsera.

izbaci iz konkurencije tabove i upravnjanje istim, izbaci komandu srednje tipke miša, izbaci komande točkičem, izbaci kombinacije tipki i pokreta miša, izbaci glasovno upravljanje, izbaci čitanje stranice, izbaci integraciju pretraživača i browser i ominbar, izbaci mjenjanje skinova, izbaci još mnogo toga. i šta je ostalima ostalo ? ostao je gol IE5ica, ko pištolj. aj budi realan i reci jesam li u pravu ili ne.
Pa kako je to omnibar, prijatelju? :D Nema to veze s omnibarom.

Paste & Go omogućava da direkt iz omnibara pretražuješ pojam koji ti se nalazi u clipboardu jedni klikom. Drugim riječima, eliminira potrebu da prvo paste pojam pa onda lupaš enter. Jednostavnije, efikasnije, brže. Neovisno od te funkcije, Chrome također ima klasičnu search text with funkciju. S tim da Chrome ima i search image funkciju. Mislim da to Opera još nije kopirala. Kad kopira bit će priča "isto je to sve". Jest al u qrz.

Što se tiče tvog zadnjeg pasusa - pa ja sam bio korisnik Opere godinama. Ne osporavam da je Opera zaslužna za veliki broj funkcija koje smatramo esencijalnim za moderne browsere. To sam i govorio na temi. Ali, jednostavno nije više što je nekad bila. Treba joj priznati ranije zasluge, ali treba isto tako priznati da sada, uglavnom, kopira trendove.

AmADin_gospo wrote:glasovna pretraga trebaš znati nije vezna za browser nego sam google pretraživač ;)
Nije tačno, trenutno se može koristiti samo iz Chrome.

P.S. Pišemo se kasnije, moram sada ići. :kiss:
AmADin_gospo

#131 Re: Koji browser koristite?

Post by AmADin_gospo »

otvori googleto u safariju na iPadu pa ćeš vidjeti ;)

a evo što između ostalog meni opera nije prevaziđena

http://upload.slike.com/slike/2014/01/1 ... apture.JPG

BTW. ova 16.XX je sranje, minimizirana da bi mogli glupi ameri da je koriste
Vijetnamac13

#132 Re: Koji browser koristite?

Post by Vijetnamac13 »

ja sa opere ne mogu pisati na ovom forumu (salje me na pocetnu stranicu) i ne otvara mi rezultati.com
zna li ko sta trebam uciniti?
Vijetnamac13

#133 Re: Koji browser koristite?

Post by Vijetnamac13 »

test

nekad hoce a nekad nece
spinel_

#134 Re: Koji browser koristite?

Post by spinel_ »

ExNihilo wrote:S tim da Chrome ima i search image funkciju. Mislim da to Opera još nije kopirala. Kad kopira bit će priča "isto je to sve". Jest al u qrz.

Što se tiče tvog zadnjeg pasusa - pa ja sam bio korisnik Opere godinama. Ne osporavam da je Opera zaslužna za veliki broj funkcija koje smatramo esencijalnim za moderne browsere. To sam i govorio na temi. Ali, jednostavno nije više što je nekad bila. Treba joj priznati ranije zasluge, ali treba isto tako priznati da sada, uglavnom, kopira trendove.

nije jos kopirala :-)
ima tu opciju, ja je odavno koristim
Image

dalje, da li chrome ima mogucnost zumiranja stranice na 120,130, 140, 170% itd... a da nakon izlaska iz iste se vrati na default 100% ili ti moras pak rucno vracati nakon svakog zumiranja.. da li na chromu ima mogucnost da nakon zumiranja mozes ici skrolom lijevo-desno kao gore-dolje :-) da li chrome ima panel bar koji je nevidljiv jednim klikom misa a na kojem imas mogucnost da poredas milion bukmarka, svojih zabiljeski...

ne mogu da vjerujem da ti hvalis chrome sa nekakvim inovacijama kad svi znamo da je to minimalisticki browser sa veoma malim brojem opcija cisto zbog toga da bi ga svaka budala i neznalica sa prvim kontaktom znala koristiti. zbog toga je uspjesan.
ljudi koji hoce nesto naprednije to na chromeu nece naci.

opera je sad chromizirana, ali dok god postoji mogucnost koristenja normalne 12.16 verzije ona ce biti miljama ispred tog chroma.
guber90

#135 Re: Koji browser koristite?

Post by guber90 »

AmADin_gospo wrote:aj mi pojasni oko te integracije fleša i PDFa u browser, šta jt to konkretno što ti FF i krom imaju a opera nema. šta to ova dva mogu s istima a opera nemože. posvjetli nas.
Ti ovu diskusiju toliko emotivno dozivljavas kao da si licno Operu isprogramirao.

Ja se necu spustiti na taj tvoj nivo, nego cu pokusati nastaviti ovu diskusiju normalno, a ti ako se nastavis svadjati, necemo vise diskutovati i to je to.

Eh sad da krenemo prvo oko integracije, to znaci da je direktno u browser ugradjen flash i citac pdf filova, sto znaci automatski brzi flash i brzi rad sa PDF filovima. Sto opet znaci da na racunaru ne moras imati ni flash niti bilo koji PDF reader da bi oni radili, a ni ne moras da update flasha radis. Ovo si isto mogao fino izgooglati, ali lakse je bilo reci da ja nemam pojma sta radim i sta pricam, al haj'.

Ja sam vec rekao da je kod odabira browsera stvar ukusa i da oko toga ne vrijedi raspravljati, ono sto ti je licno prakticnije ti ces koristiti i to je to. Niti sporim Operi nekadasnju inovativnost, niti kvalitet, nista ne sporim jer ne koristim taj browser, ali iz tvoje price je ocito da nisi ni ti upoznat sa Chromom pa nadrobi sve i svasta o njemu.

Eto posvijetljen si :D :
Image

EDIT: Evo bas skidoh Operu, posto je tako srcano branis i otvori klix, kada ono mobilnu verziju otvara :D.
spinel_

#136 Re: Koji browser koristite?

Post by spinel_ »

pasha, kad je nikad nisi koristio skini verziju koju sam postavio na prvoj stranici ove teme, pretposljednji post pa onda vidi..
slazem se da je ova nova smeca, jer radi na principu chromea http://www.info.ba/tekstovi3_tekst.aspx?tid=93
guber90

#137 Re: Koji browser koristite?

Post by guber90 »

spinel_ wrote:pasha, kad je nikad nisi koristio skini verziju koju sam postavio na prvoj stranici ove teme, pretposljednji post pa onda vidi..
slazem se da je ova nova smeca, jer radi na principu chromea http://www.info.ba/tekstovi3_tekst.aspx?tid=93
Ma vjerujem ja da je dobar browser, ne bi ga koristio niko da nije, vec sam ga onako skinuo cisto da vidim sta toliko slicnog sa Chromom, a nije to nista cudno jer je to isto i FF odradio, dizajn se ljudima svidja i radi toga su browseri pokupili izgled Chroma :).
Vijetnamac13

#138 Re: Koji browser koristite?

Post by Vijetnamac13 »

Evo skino maxton i prvo sto mi je uradio krmak jeste da je bez pitanja importovao sve sa chromea u sebe. Zasto krmak odlucuje umjesto mene? Obrisao krmka odmah.

A citam ovo za Operu, nece vise raditi na starim osnovama vec ce nastaviti ovako srljati u svoju propast. Nista, pokusam jos sa verzijom 25 kad se pojavi a do tada ova stara 12 i ff se koriste.
AmADin_gospo

#139 Re: Koji browser koristite?

Post by AmADin_gospo »

guber jarane. fleš i pdf ti treba i van browsera, tako da nevidim nikakve prednosti što se može koristiti isto samo na browseru a ne i van njega.
guber90

#140 Re: Koji browser koristite?

Post by guber90 »

AmADin_gospo wrote:guber jarane. fleš i pdf ti treba i van browsera, tako da nevidim nikakve prednosti što se može koristiti isto samo na browseru a ne i van njega.
Flash kao onaj koji se koristi u browserru ti skoro nigdje ne treba. Ne pricam o developu programa sa flashem jer to su sasvim drugi softveri. A pdf naravno da treba i van browsera ali prednost je u tome sto brze radi i flash i pdf kada su to uveli . Mislim da je i FF uveo integraciju Pdf u browser. Ne znam za ostale browsere. Ne kazem ja da je to sad 5 puta brze ali ipak se osjeti. Mada da se razumijemo flash vjerovatno i nema neku daleku buducnost i vjerovatno ce uskoro da izumre, ne bas totalno ali ce se sve manje koristiti tako da ovo i nece biti neka prednost za chrome u buducnosti.

Sent from my iPhone using Tapatalk
AmADin_gospo

#141 Re: Koji browser koristite?

Post by AmADin_gospo »

ne sporim ad je brže, ali sam krom je ogoljeni browser tako da svoju brzinu može zahvaliti manjkom mnogih drugih opcija. Opera s druge strane se malo sporije starta. cijelu sekundu, ali posjeduje sve moguče alate za rad na internetu. nema potrebe za nikakvim plaginovima. naravno, govorim o operi 12.XX. kompletan alat za web.

kako reko, ne govorim da je krom loš, da je loš nebi ga koristili, ali nije svima nama dovoljno ono malo opcija koje krom daje, a nervira me dizanje u nebo kromovih ili FFovih mogučnosti koje su navodno izmislili a ustvari je opera koristila godinama ranije. to što su neki korisnici s IEa prešli na krom il FF, neznači da prije nije postojao bolji browser. Opera također je do sada imala najmanje zakrpa i propusta za razliku FFa i neprevaziđenog IEa

evo ti, pogledaj. šta bi krom ili FF bili bez ovih operinih inovacija. sve što sad krom i FF i IE imaju je zahvaljujuči Operiim inovacijama

http://www.opera.com/portal/15/years/
http://www.slashgeek.net/2012/06/08/5-f ... did-first/
http://www.opera.com/docs/changelogs/windows/
http://www.tux-crazy.com/2011/11/opera- ... er-in.html
http://www.ghacks.net/2012/05/17/10-thi ... sers-dont/
guber90

#142 Re: Koji browser koristite?

Post by guber90 »

AmADin_gospo wrote:ne sporim ad je brže, ali sam krom je ogoljeni browser tako da svoju brzinu može zahvaliti manjkom mnogih drugih opcija. Opera s druge strane se malo sporije starta. cijelu sekundu, ali posjeduje sve moguče alate za rad na internetu. nema potrebe za nikakvim plaginovima. naravno, govorim o operi 12.XX. kompletan alat za web.

kako reko, ne govorim da je krom loš, da je loš nebi ga koristili, ali nije svima nama dovoljno ono malo opcija koje krom daje, a nervira me dizanje u nebo kromovih ili FFovih mogučnosti koje su navodno izmislili a ustvari je opera koristila godinama ranije. to što su neki korisnici s IEa prešli na krom il FF, neznači da prije nije postojao bolji browser. Opera također je do sada imala najmanje zakrpa i propusta za razliku FFa i neprevaziđenog IEa

evo ti, pogledaj. šta bi krom ili FF bili bez ovih operinih inovacija. sve što sad krom i FF i IE imaju je zahvaljujuči Operiim inovacijama

http://www.opera.com/portal/15/years/
http://www.slashgeek.net/2012/06/08/5-f ... did-first/
http://www.opera.com/docs/changelogs/windows/
http://www.tux-crazy.com/2011/11/opera- ... er-in.html
http://www.ghacks.net/2012/05/17/10-thi ... sers-dont/
Ja uopste ne dizem chrome, to je samo browser koji mojim potrebama odgovara i nista vise :).

Sto se tice tih inovacija iako nikada nisam nesto posebno koristio Operu znam da se Chrome nakrao od Opere, ali opet to ja ne smatram losim, jer zasto izmisljati nesto novo ako postoji vec odlicna stvar.
Qler

#143 Re: Koji browser koristite?

Post by Qler »

Ja ljudi imam problem sa browserima i youtube. Youtube bukvalno radi samo na chrome, ne radi ni na ff, opera ni IE. Pocne video, pa mijenja rezolucije, i kad izmijenja sve, napise ono ima problem, bla bla.. i kao snijeg... samo na chorme radi normalno. Ne kontam u cemu je problem. Probao sam sve sto mi je palo na pamet, od birsana flash playera i snimanja ponovo, brisanja bowsera i snimanje ponovo, pa oboje obrisem, cistio cookies, cache, ma sve, jos samo da windows reinstaliram...
escobar__

#144 Re: Koji browser koristite?

Post by escobar__ »

A jesi li prob'o HTML5 player?
Qler

#145 Re: Koji browser koristite?

Post by Qler »

mislim da sam i to probao, to se ono u about:config podesava...
escobar__

#146 Re: Koji browser koristite?

Post by escobar__ »

Nije, ovdje odabereš HTML5 player.
Qler

#147 Re: Koji browser koristite?

Post by Qler »

Radi sad :) bar radi na youtube.com sad cu da probam neke embeded u vijestima neki..

radi sunce mu :) e hvala ti gdje cuo i ne cuo :)

ali i dalje me zanima sta je problem kod flash playera...
escobar__

#148 Re: Koji browser koristite?

Post by escobar__ »

I na YT će neke klipove i dalje prikazivat koristeći Flash ali većina ide na HTML5. A šta je problem s Flash playerom stvarno ne znam, da nije neki posljednji update problematičan?
escobar__

#149 Re: Koji browser koristite?

Post by escobar__ »

A može bit i da je do YT-a, imaju oni tih ispada s vremena na vrijeme.
Qler

#150 Re: Koji browser koristite?

Post by Qler »

Ma nije to s vremena na vrijeme, to je zadnjih pola godine problem na ovom racunaru. Veze nemam sta mu je.. samo ovdje zeza...
Post Reply