Zenica-Frankfurt, poranio u 3 sata ujutru stigao do Frankfurta oko 17,30 i po gradu vozio još sat vremena.
U povratku, krenuo isto u 3 sata ujutru stigao u Zenici u 20,00 sati. U jednom pravcu ima oko 1.350 kilometara, plus vožnja gradom u cijelom putu prešao blizu 3.000 km.
Išao putem, koji mi je najbolji Zenica-Doboj-Bos. Brod-Zagreb-Ljubljana-Vilah-Salzburg-Minhen-Ninberg-Wizburg-Asafenburg-Frankfurt, a u povratku istim putem osim što sam išao na Gradišku-Banja Luku-Teslić-Zenica, što ispalo dalje za sat vremena. Saobraćaja ima jako puno pogotovo po Njemačkoj teretnjaka ima za nepovjerovat, tako da 2-3 sata vožnje više od planirane može uvijek da se desi. U povratku zbog nesreće na a3 autoputu u Njemačkoj čekao sat i pol vremena, zbog radova na tunelu u Austriji sta vremena izgubio, i zbog gužve kod Minhena oko sat i pol vremena. Oko sat vremena izgubio i zbog radova na autoputu korz Njemačku i Austriju.
Kroz Sloveniju ima dosta fiksnih radara, i prije radara ima znak upozorenje mjerenje hitrivosti. Kroz Austriju zna policija biti sa radarom na dijelovima autoputa na kojem imaju radovi i na kojem se vozi sporije.
Kad sam išao kroz Austriju me uhvatio snijeg, prava mećava a na ljetnim gumama sam bio, sve do Minhena. Dugo se vozilo ali nije bilo problema, posipaju i čiste put. U povratku je bilo super vrijeme sunce preko 20 C, sve do BiH, tako da sam bio na zimskim gumama uništio bi ih.
Gorivo na auto putu najjeftinije kroz Hrvatsku, malo skuplje kroz Sloveniju najskuplje kroz Njemačku. U njemačkoj ko sipa dizel imaju dva dizela, jedan koji u sebi ima biodizela oko 7,6% i košta na autoputu 1,25 Eura u gradu odo 1,05 eura, i drugi bolji dizel koji na autoputu košta 1,55 eura a u gradu 1,25 eura. ( Shell v-power diesel, Ultimate diesel ). Najbolji dizel koji njemci imaju je neki racing power diesel i u gradu košta oko 1,55 eura.
Vinjete 15 i 8,5 eura, karavanke ukupno oko 40 eura, i kroz Hrvatsku putarina oko 170 kuna, sve u dva pravca.
Na pumpama u Austriji i Njemačkoj je sve žara cijena, tri makijata oko 9 eura, toalet oko 70 centi.
Kroz Njemačku vozio u prosjeku između 180-200 km/h na dijelu puta bez ograničenja na drugim dijelovima je ograničenje 120 km/h, kroz ostale zemlje uglavnom između 130 do 160 km/h, kao i drugi. Obavezno dok se vidi znak za radove smanjivati brzinu ispod 100 km/h, jer su velika suženja na putu.
Nisam išao dionicom Maribor-Graz-Pasau-Regenzburg jer je put lošiji i izmrcvare me gužvare, stani kreni. Pa tih sat vremena vožnje manje, mi bude zamornije na kraju.
Koliko god pripremiti muzike i red bullova neće bit malo.
Auto obavezno pregledati i sve da bude uredu, jer tamo su cijene žara, plus mrcvarenje i sikirnacija u stranoj zemlji. Posjetio sam jedan salon Audijevih vozila da malo razgledam, i razboliš se. Najstariji polovni 2013 godište sa 50 kkm na satu. Cijene Audija a6 2014 god, sa 25kkm su oko 37k Eura, a4 isto godiše i kilometraža do 33 kEura, a3 do 25 k Eura. Vidio sam jednog RS6 dvije godine star cijena 86 kEura....imaju zanimljiv način finansiranja, koje se može dogovorit, nrp. plaća se odmah oko 6k Eura, i rata od oko 300 eura idućih 36 mjeseci, i na kraju se plati preostalih oko cca 15.000 eura. Na kraju ga zabibere a u početku priviku tako mušteriju, šta je njima mjesečno plaćati 300 eura.
Sve u svemu dobro iskustvo