Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Kuna

#126 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Kuna »

zmaj89 wrote:Da li netko zna jel se moze nostrifikovat u Njemackoj diploma iz privatne medicinske skole u Zivinicama?

Mislim da neće ići, samo škola na državnom nivou prolazi, mislim da svako zna kako se završavaju privatne škole. Vrijedna je kao fakultet u Travniku i škola u Širokom Brijegu. Ne znam opet pokušaj, ali da znaš da se mora platiti priznali je ili ne. Da, i moraš završiti pripravnički(koji čisto sumnjam da se u toj školi može završiti) i državni ispit također.
Toliko ja znam, možda i griješim, također mislim da znaš da se bez položenog jezika na Goetheu ili OSD-u tvoji papiri neće uzeti u razmatranje za priznavanje. Uglavnom raspitaj se, možda još neko na forumu ima iskustva pa napiše.
zmaj89

#127 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by zmaj89 »

Pripravnicki se moze radit,mozes isto izaci i na drzavni ispit kad odradis pripravnicki. Znaci skola je priznata u BiH 100% provjereno ( Zvao sam Ministarstvo Obrazovanja TK ) . Jedino sto nigdje nisam mogao dobiti info za Njemacku. Btw Travnicki fakultet je priznatiji vise nego vecina drzavnih fakulteta,bar u Njemackoj.:)
Bossnian

#128 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Bossnian »

Mene zanima da li je moguce dobiti posao u Njemackoj bez odradjenog pripravnickog i bez polozenog drzavnog ispita.Da li se pripravnicki staz moze odraditi u nekoj od njihovih zdravstvenih ustanova,bolnica,starackih domova itd? :|

Hvala
zmaj89

#129 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by zmaj89 »

[quote="Bossnian"]Mene zanima da li je moguce dobiti posao u Njemackoj bez odradjenog pripravnickog i bez polozenog drzavnog ispita.Da li se pripravnicki staz moze odraditi u nekoj od njihovih zdravstvenih ustanova,bolnica,starackih domova itd? :|

Hvala

Ne bih ti preporucio da se upustas u tako nesto. Bolje odradi sve ovdje i idi tamo,manje je troska.:D
Bossnian

#130 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Bossnian »

Prijavio sam se uredno da odradim pripravnicki staz ali jos niko me nije pozvao,a vrijeme prolazi pa zato pitam da li je moguce bez polozenog drzavnog otici i naci posao u Njemackoj.
zmaj89

#131 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by zmaj89 »

[quote="Bossnian"]Prijavio sam se uredno da odradim pripravnicki staz ali jos niko me nije pozvao,a vrijeme prolazi pa zato pitam da li je moguce bez polozenog drzavnog otici i naci posao u Njemackoj.[/

Dok cekas trazi stelu,jer tako sigurno neces odradit. Jebena ova drzava. Odakle si?
Bossnian

#132 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Bossnian »

nazalost znam da je tako,ganjam taj pripravnicki od kako sam skolu zavrsio al' nema dok se izredaju babini sinovi,cerkice i svi ostali sa stelom pa cu onda doci na red :(
zmaj89

#133 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by zmaj89 »

Bossnian wrote:nazalost znam da je tako,ganjam taj pripravnicki od kako sam skolu zavrsio al' nema dok se izredaju babini sinovi,cerkice i svi ostali sa stelom pa cu onda doci na red :(

Volio bi da ti mogu pomoc,al u istim smo govnima.
ćiribiribela

#134 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by ćiribiribela »

Bossnian wrote:Prijavio sam se uredno da odradim pripravnicki staz ali jos niko me nije pozvao,a vrijeme prolazi pa zato pitam da li je moguce bez polozenog drzavnog otici i naci posao u Njemackoj.

Nazalost bez polozenog drzavnog ispita nije moguce.
Kuna

#135 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Kuna »

zmaj89 wrote:Pripravnicki se moze radit,mozes isto izaci i na drzavni ispit kad odradis pripravnicki. Znaci skola je priznata u BiH 100% provjereno ( Zvao sam Ministarstvo Obrazovanja TK ) . Jedino sto nigdje nisam mogao dobiti info za Njemacku. Btw Travnicki fakultet je priznatiji vise nego vecina drzavnih fakulteta,bar u Njemackoj.:)

OK. zato sam i napisao "možda griješim" :D vjerujem da je tako ako si zvao.
Što si tiče fakulteta u Travnika nebih rekao da je tako,(čuo sam baš loša iskustva ljudi koji su tamo zavrsili pa mogu dupe s njim obrisat), al nema veze nije nam to tema. Nego nisam siguran kako će ti Švabe reagovati na tu privatnu školu jer traže toliko papira da ih ne možeš nikako zeznuti(ovo ti govorim jer ne znam na koji način si je završio), traže ti ama baš svaku ocjenu, časove, planove nastave itd. Ali svakako i da sve to imaš,opet belaj ti je državni ispit i pripravnički. Nažalost moras neku štelu naći, pripravnički 6mj. opet gubitak na vremenu. Uglavnom budi uporan samo tako ćeš izgurati.
Kuna

#136 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Kuna »

zmaj89 wrote:
Bossnian wrote:Prijavio sam se uredno da odradim pripravnicki staz ali jos niko me nije pozvao,a vrijeme prolazi pa zato pitam da li je moguce bez polozenog drzavnog otici i naci posao u Njemackoj.[/

Dok cekas trazi stelu,jer tako sigurno neces odradit. Jebena ova drzava. Odakle si?

Usput dok čekaš odradi certifikat, položi jezik da ne bude u zadnji tren jer dok budeš radio pripravnički neće ti biti do toga.
Bossnian

#137 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Bossnian »

Vec ucim njemacki i napredujem polako,cilj mi je poloziti B1 na Goethe Institutu valjda cu uspjeti.Kad vec spominjem Goethe da li je neko vec tamo polagao njemacki,ukoliko jeste kakva su iskustva,da li je tesko poloziti.Konkretno interesuje me B1 ?
Kuna

#138 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Kuna »

Bossnian wrote:Vec ucim njemacki i napredujem polako,cilj mi je poloziti B1 na Goethe Institutu valjda cu uspjeti.Kad vec spominjem Goethe da li je neko vec tamo polagao njemacki,ukoliko jeste kakva su iskustva,da li je tesko poloziti.Konkretno interesuje me B1 ?

Znam ja nekog ko je išao na Goethe i položio B2, ta osoba je živjela u Njemačkoj i kaze da nije baš lako ko ga dobro ne zna, posebno je teško za ljude koji su ga ovdje učili, tamo se susretao sa Doktorima koji ga po treći i četvrti put polažu.Jednostavno ti traži da ga pričaš bez poteškoća. Ne gubi nadu nego uči, a moj ti je savjet da jezik polažeš na OSD-u tamo su ti ispiti za nijansu lakši a u Njemačkoj ti je priznat kao i Goethe. Znam da na B2 traže od tebe na ispitu da uđeš u neku raspravu sa kolegom kroz neku temu koju ti oni daju što po meni nije jednostavno. Zato uči i pripremaj se dok nemaš šta da radiš. Sretno :D
Bossnian

#139 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Bossnian »

Mislio sam polagati na Goethe jer sam cuo da je priznatiji u Njemackoj za razliku od OSD-a koji je priznat samo u nekim djelovima Njemacke,a mislio sam plagati B1 koji je dosta laksi od B2,ipak treba biti maher pa poloziti B2 :mrgreen:
Kuna

#140 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Kuna »

Bossnian wrote:Mislio sam polagati na Goethe jer sam cuo da je priznatiji u Njemackoj za razliku od OSD-a koji je priznat samo u nekim djelovima Njemacke,a mislio sam plagati B1 koji je dosta laksi od B2,ipak treba biti maher pa poloziti B2 :mrgreen:

Ne, isto su priznati, bio sam istog razmišljanja, ali sam se cuo sa ambasadom i nema ama bas nikakve razlike dal bio Goethe ili OSD. Eh kad smo kod B1 da znas da u Njemackoj u pojedinim djelovima traze B1 a negdje B2, mada dobro bi bilo dogurat do B1. Slazem se da je B1 laksi. Nemoj mislit da te demoralisem iz prethodnih postova, samo treba biti uporan sve se moze kad se hoće.
Bossnian

#141 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Bossnian »

Ok,hvala ti razmislit cu gdje da polazem,znam da u pojedinim djelovima traze B2 stepen ali bilo bi mi drago da doguram i do B1 jer i sa njim se moze otici i dobiti radna dozvola (sto mi je i cilj),a poslije toga mi ne bi bilo mrsko polagati ni C2 :lol: ,uglavnom uporan sam sto je najbitnije i ne odustajem pa cemo vidjeti kako ce biti.

Pozdrav
reuf i minka

#142 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by reuf i minka »

Bossnian wrote:Vec ucim njemacki i napredujem polako,cilj mi je poloziti B1 na Goethe Institutu valjda cu uspjeti.Kad vec spominjem Goethe da li je neko vec tamo polagao njemacki,ukoliko jeste kakva su iskustva,da li je tesko poloziti.Konkretno interesuje me B1 ?
Ovdje imaš primjer testa, pa sam prosudi da li je teško:
http://www.goethe.de/lrn/prj/pba/bes/gz ... nindex.htm
Možeš naći na internetu dosta testova koji izgledaju isto ovako, pa ti preporučujem google i traži.
Kada sam ja polagao našao sam i video usmenog ispita negdje na ovoj njihovoj stranici i izgledalo mi je zaista teško (dva kandidata razgovaraju 10-15 minuta). Srećom meni nisu tražili da toliko dugo pričam. Uglavnom moraš biti spreman da nekih četiri-pet minuta pričaš o temi koju dobiješ sam i sa drugim kandidatom koji polaže zajedno sa tobom.
Mene zanima da li je moguce dobiti posao u Njemackoj bez odradjenog pripravnickog i bez polozenog drzavnog ispita.Da li se pripravnicki staz moze odraditi u nekoj od njihovih zdravstvenih ustanova,bolnica,starackih domova itd? :|
Možeš ići i bez odrađenog pripravničkog, ali onda moraš tamo ići na kurs 6 mjeseci, koji se sastoji od teorijske nastave i prakse u bolnici (ili na obuku jedan mjesec - tada nisi medicinski tehničar već Krankenpflegehelfer). To košta prilično puno (plaća se kurs, stan, hrana itd.), pogotovo što nemaš pravo tih 6 mjeseci raditi. Da bi upisao taj kurs potrebno je mnogo neke dokumentacije, a pošto vidim da ne znaš njemački teško ćeš to sam izganjati. Možda bi mogao i to srediti ako imaš nekoga tamo da umjesto tebe zove i raspituje se šta, kako i gdje se treba neki dokument predati ili tražiti.
Ako će ti u Njemačkoj diplomu priznati u cjelosti (raspitaj se za ovo), onda ti je najbolje da u BiH odradiš pripravnički i položiš državni ispit, položiš jezik B1 ili B2.
Bossnian

#143 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Bossnian »

Hvala,pogledat cu primjere testova ne planiram odmah polagati jos sam u fazi ucenja,ucim trenutno preko interneta posto kurs koji pohadjam pocinje u oktobru,vec sam nasao dosta korisne literature.Sto se tice pripravnickog nadam se da cu ubrzo dobiti priliku da ga odradim ovdje i polozim drzavni,jer i sam znam da bi tamo bilo dosta teze.Ako ne dobijem priliku ovdje dobro je znati da se moze otici i bez toga,imam neke rodbine u Njemackoj pa cu se raspitati kako i sta.
mesko1

#144 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by mesko1 »

vec sam postavio na jednoj od tema ovo pitanje , ali posto me zivo interesuje a niko mi ne moze pomoci , postavit cu ga i ovdje. Djevojka iz Zenice otisla u Njemacku , ima diplomu medicinske nikad nije radila osim volontiranja i zna njemacki ima certifikat B1. Supruga mi je Med.sestra sa iskustvom , 7 godina rada u bolnici. Poslali smo par molbi u njemacke klinike i bolnice , nama traze B2 i da sami uradimo nostrifikaciju diplome , a to je par hiljada eura. U cemu je kvaka.

unaprijed hvala
reuf i minka

#145 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by reuf i minka »

mesko1 wrote:vec sam postavio na jednoj od tema ovo pitanje , ali posto me zivo interesuje a niko mi ne moze pomoci , postavit cu ga i ovdje. Djevojka iz Zenice otisla u Njemacku , ima diplomu medicinske nikad nije radila osim volontiranja i zna njemacki ima certifikat B1. Supruga mi je Med.sestra sa iskustvom , 7 godina rada u bolnici. Poslali smo par molbi u njemacke klinike i bolnice , nama traze B2 i da sami uradimo nostrifikaciju diplome , a to je par hiljada eura. U cemu je kvaka.

unaprijed hvala
B2 ti se traži u većini pokrajina u Njemačkoj. Trebaš ovo pitati tu djevojku iz Zenice, pa napiši ovdje šta će ti je rekla i mene interesuje. I ona je sigurno morala vršiti neko priznavanje diplome. Meni su rekli da moja diploma ne može biti priznata kao jednaka njemačkoj diplomi zbog toga što sam imao dosta manje časova praktične nastave nego što oni imaju u njemačkim školama. Pisao sam već o ovome na ovoj temi pa se vrati malo nazad i pročitaj, da ne pišem ponovo :-D .
mesko1

#146 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by mesko1 »

rijec je o Bayernu , ona je u Munchenu i sad sam dobio odgovor od prijateljice koja radi u Klinickom centru ali u Svicarskoj. Fazon je u tome da vecina bolnica nece da primi nikoga bez Berufsanerkennunga ( priznanje strucnosti ) jer onda su duzni oni da snose troskove nostrifikacije tj.Anerkennunga. A B2 traze jer ne mozete podnijeti zahtjev za Anerkennung ako nemate certifikat B2 .
Kuna

#147 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Kuna »

mesko1 wrote: A B2 traze jer ne mozete podnijeti zahtjev za Anerkennung ako nemate certifikat B2 .

Ovo je 100% tačno!
uglavnomja

#148 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by uglavnomja »

mesko1 wrote:vec sam postavio na jednoj od tema ovo pitanje , ali posto me zivo interesuje a niko mi ne moze pomoci , postavit cu ga i ovdje. Djevojka iz Zenice otisla u Njemacku , ima diplomu medicinske nikad nije radila osim volontiranja i zna njemacki ima certifikat B1. Supruga mi je Med.sestra sa iskustvom , 7 godina rada u bolnici. Poslali smo par molbi u njemacke klinike i bolnice , nama traze B2 i da sami uradimo nostrifikaciju diplome , a to je par hiljada eura. U cemu je kvaka.

unaprijed hvala
Izvinjavam se sto upadam, ali sta kosta par hiljada eura?
mesko1

#149 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by mesko1 »

uglavnomja wrote:

unaprijed hvala

Da sam sebi radis Anerkennung , nekad prije 6-7 godina kostalo je 6000 eura , a danas izmedju 2000-3000 eura ... e zato je potrebno naci ustanovu koja je voljna preuzeti to na sebe
Kuna

#150 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Kuna »

mesko1 wrote:
uglavnomja wrote:

unaprijed hvala

Da sam sebi radis Anerkennung , nekad prije 6-7 godina kostalo je 6000 eura , a danas izmedju 2000-3000 eura ... e zato je potrebno naci ustanovu koja je voljna preuzeti to na sebe

To je dezinformacija, Anerkennung kosta 150 eura(za medicinsku skolu), raspitaj se pa vidi. posaljes papire od skole sa B2 certifikatom i kad ti ga odrade posalju ti uplatnicu, platis i dobijes papir. Moja zena nedavno radila.
Post Reply