Bossnian wrote:Vec ucim njemacki i napredujem polako,cilj mi je poloziti B1 na Goethe Institutu valjda cu uspjeti.Kad vec spominjem Goethe da li je neko vec tamo polagao njemacki,ukoliko jeste kakva su iskustva,da li je tesko poloziti.Konkretno interesuje me B1 ?
Ovdje imaš primjer testa, pa sam prosudi da li je teško:
http://www.goethe.de/lrn/prj/pba/bes/gz ... nindex.htm
Možeš naći na internetu dosta testova koji izgledaju isto ovako, pa ti preporučujem google i traži.
Kada sam ja polagao našao sam i video usmenog ispita negdje na ovoj njihovoj stranici i izgledalo mi je zaista teško (dva kandidata razgovaraju 10-15 minuta). Srećom meni nisu tražili da toliko dugo pričam. Uglavnom moraš biti spreman da nekih četiri-pet minuta pričaš o temi koju dobiješ sam i sa drugim kandidatom koji polaže zajedno sa tobom.
Mene zanima da li je moguce dobiti posao u Njemackoj bez odradjenog pripravnickog i bez polozenog drzavnog ispita.Da li se pripravnicki staz moze odraditi u nekoj od njihovih zdravstvenih ustanova,bolnica,starackih domova itd?
Možeš ići i bez odrađenog pripravničkog, ali onda moraš tamo ići na kurs 6 mjeseci, koji se sastoji od teorijske nastave i prakse u bolnici (ili na obuku jedan mjesec - tada nisi medicinski tehničar već Krankenpflegehelfer). To košta prilično puno (plaća se kurs, stan, hrana itd.), pogotovo što nemaš pravo tih 6 mjeseci raditi. Da bi upisao taj kurs potrebno je mnogo neke dokumentacije, a pošto vidim da ne znaš njemački teško ćeš to sam izganjati. Možda bi mogao i to srediti ako imaš nekoga tamo da umjesto tebe zove i raspituje se šta, kako i gdje se treba neki dokument predati ili tražiti.
Ako će ti u Njemačkoj diplomu priznati u cjelosti (raspitaj se za ovo), onda ti je najbolje da u BiH odradiš pripravnički i položiš državni ispit, položiš jezik B1 ili B2.