Citroen All About
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- drndalo
#126 Re: Citroen C5 All About
Okrece li motor kada pokusas zaverglati ? Ili bas nista ? Anlaser zakovao...? Probaj ga udariti necim ako ga mozes dohvatiti, nedavno mi je to kumu pomoglo, doduse na Astri...
- BiHusrcu88
#127 Re: Citroen C5 All About
Ej hvala kralju izgleda da je to što si napisao bio problem sad upali i normalno fraceriše .drndalo wrote:Okrece li motor kada pokusas zaverglati ? Ili bas nista ? Anlaser zakovao...? Probaj ga udariti necim ako ga mozes dohvatiti, nedavno mi je to kumu pomoglo, doduse na Astri...
Još jednom hvala ti
- Altsa
#128 Re: Citroen C5 All About
otuzno je da ovako velik auto ima tako malo mjesta na zadnjoj klupi
- em11r
#129 Re: Citroen C5 All About
Porodica se prosiruje, srebrni C5 otisao, dosao novi puno bolji 
2.0 HDi BVA6 Exclusive

2.0 HDi BVA6 Exclusive

-
citroen xm
#130 Re: Citroen C5 All About
Karavan, jedan od najljepših na tržištu. Po felgama i lajsni ispod stakla tipujem da je Ekskluziv. Hidraulika vjerovatno tu? Odlično, odlično.
- em11r
#131 Re: Citroen C5 All About
Da da sve je tu, Hydractive, koza, navigacija, 10GB hard disk itd itd 
-
romeomoraprezivjeti
#133 Re: Citroen C5 All About
Nek je sretno,dugo i pouzdano da te sluzi. Dobar izbor, pravi porodicni auto.em11r wrote:Da da sve je tu, Hydractive, koza, navigacija, 10GB hard disk itd itd
poslano s moga sonija ze
-
citro
#134 Re: Citroen C5 All About
Cestitam i mnogo ugodnih i sretnih kilometara sa njim.
Jesi li ga kupio novog ili polovnog? Ako moze malo vise detalja o njemu, bilo bi korisno za mnoge potencijalne kupce.
Pozdrav
Jesi li ga kupio novog ili polovnog? Ako moze malo vise detalja o njemu, bilo bi korisno za mnoge potencijalne kupce.
Pozdrav
-
citro
#135 Re: Citroen C5 All About
I, kada jednom izadjes iz svog novog auta pa stignes nesto napisati, interesuje me specijalno sljedece:
Posto je tvoj prosli C5 bio sa1.6 hdi motorom od 112 KS, vise si nego relevantan da das sud kolika je realno razlika u voznji ova dva modela (1.6 i 2.0). Gradska voznja, otvorena, potrosnja itd.
Ja 1.6 nisam nikada probao pa ne mogu nista reci ali tipujem da u normalnoj voznji nije neka razlika jer je 1.6 nesto i laksi.
Pozdrav
Posto je tvoj prosli C5 bio sa1.6 hdi motorom od 112 KS, vise si nego relevantan da das sud kolika je realno razlika u voznji ova dva modela (1.6 i 2.0). Gradska voznja, otvorena, potrosnja itd.
Ja 1.6 nisam nikada probao pa ne mogu nista reci ali tipujem da u normalnoj voznji nije neka razlika jer je 1.6 nesto i laksi.
Pozdrav
- em11r
#136 Re: Citroen C5 All About
Moj prvi C5 je bio comfort sa osnovnom opremom, i sa tog aspekta je bio golf dvojka za ovoga 
Sto se tice voznje, ostat cu pri svojim prethodnim tvrdnjama da se u BiH nema gdje voziti jako auto, ovo dosada moje vozanje nisam osjetio nikakav nedostatak snage na starom niti visak na novom C5.
I opet kao sto sam govorio, moje zamjerke 1.6 hdi paketu su biile nedostatak 6 brzine i hidraulike. Motorno (za limuzinsku verziju) 1.6 hdi je sasvim dovoljno za potrebe vozaca naseg geografskog podneblja.
Sto se potrosnje tice 1.6 hdi drasticno manje (2 litra) trosi na ovim relacijama na kojim se ja vozam. Nisam jos isao sa novim na neke dalje puteve, ali siguran sam da ce 1.6 opet biti manji potrosac. Opet to je diskutabilno jer je ovaj novi karavan, tezi, automatik, sve to vodi povecanju potrosnje.
Sto se tice voznje, ostat cu pri svojim prethodnim tvrdnjama da se u BiH nema gdje voziti jako auto, ovo dosada moje vozanje nisam osjetio nikakav nedostatak snage na starom niti visak na novom C5.
I opet kao sto sam govorio, moje zamjerke 1.6 hdi paketu su biile nedostatak 6 brzine i hidraulike. Motorno (za limuzinsku verziju) 1.6 hdi je sasvim dovoljno za potrebe vozaca naseg geografskog podneblja.
Sto se potrosnje tice 1.6 hdi drasticno manje (2 litra) trosi na ovim relacijama na kojim se ja vozam. Nisam jos isao sa novim na neke dalje puteve, ali siguran sam da ce 1.6 opet biti manji potrosac. Opet to je diskutabilno jer je ovaj novi karavan, tezi, automatik, sve to vodi povecanju potrosnje.
-
zastavnik22
#137 Re: Citroen C5 All About
Iskrene cestitke, auto super izgleda. Ja imam c5 2010 2.0motor sa hidrauliokm.Sada sam bio na odmoru sa porodicom i prevalio 4800 kilometara za skoro 3 sedmice i auto me odusevio.Potrosnja je bila 6.0 a brzina max 170km/h.Udobnost, sta reci poslije skode oktavie.Vozio sam u cugu 700-800 km i bez problema nakon voznje izasao u restoran i sa prijateljima sjedio do iza ponoci.
Citroen( mislim na model c5) je stvarno extra. Cekam da ovaj otplatim pa bih ga zamijenio za mladjeg.
Citroen( mislim na model c5) je stvarno extra. Cekam da ovaj otplatim pa bih ga zamijenio za mladjeg.
-
developer10
#138 Re: Citroen C5 All About
Tema je Citroen pa da usput ostavim link do OVNAK-a Vitez:
http://www.poslovni-adresar.ba/ovnak-doo-vitez.html
http://www.poslovni-adresar.ba/ovnak-doo-vitez.html
-
citro
#139 Re: Citroen C5 All About
Hvala, tako sam nekako i pretpostavljao. Nedostatak 6-te brzine i nije neki nedostatak po Bosni (vjerovatno se mnogi nece sloziti, ali tako je). Cak sta vise, 6-ta je cest uzrok stradavanja kvacila na dizelima, jer su svi postali lijeni na saltanju i nije rijetko da se u sestoj na 1800 do 2000 obrtaja stisne gas do daske i to po nesreci u brdu. Jednacina glasi: najveci obrni momenat motora protiv najveceg opterecenja. Naravno, kvacilo je najslabija karika u lancu pa onda brzo i strada.em11r wrote:Moj prvi C5 je bio comfort sa osnovnom opremom, i sa tog aspekta je bio golf dvojka za ovoga
U svakom slucaju sretno !
- ElDzidziIbnDzo
#140 Re: Citroen C5 All About
Kakvi su automatski mjenjaci ko Citroena? Imaju li nekih bubica ili su se generalno dobro pokazali? Pitam za novije modele 2008+
-
citroen xm
#141 Re: Citroen C5 All About
Valjda kao i kod većine drugih. Svi kupuju od par firmi.
-
ado-šampion
#142 Re: Citroen C5 All About
Svi kupuju od istih, ali svi stavljaju svoj softver.
Inace, u zadnjem broju hrvatskom AMSa ima test automatskih mjenjaca. Zakljucak: Jedino kod premium marki (BMW, Merc, Range Rover) su dobri, ostalo srednja zalost.
Kad ides logikom, koliki udio u prodaji jednog Citroena imaju automatski mjenjaci, realno zanemariv. Dok recimo kod BMWa uglavnom su automatski mjenjaci, posebno u vecim klasama. Izvuci zakljucak koliko automatskim mjenjacima daju paznje u Citroenu a koliko u BMWu (na primjer).
Inace, u zadnjem broju hrvatskom AMSa ima test automatskih mjenjaca. Zakljucak: Jedino kod premium marki (BMW, Merc, Range Rover) su dobri, ostalo srednja zalost.
Kad ides logikom, koliki udio u prodaji jednog Citroena imaju automatski mjenjaci, realno zanemariv. Dok recimo kod BMWa uglavnom su automatski mjenjaci, posebno u vecim klasama. Izvuci zakljucak koliko automatskim mjenjacima daju paznje u Citroenu a koliko u BMWu (na primjer).
-
Lolobrigida
#143 Re: Citroen C5 All About
Ne znam kakvi su po pitanju pouzdanosti, ali što se tiče funkcije nula su bodova. Vozio sam novi C4 sa automatikom i novi C4 Picasso za kojeg su mi rekli da ima robotizirani mjenjač. Ne znam jel to taj isti kao u C4, mislim da jeste jer se podjednako grozno ponašaju. Miljama daleko od savremenih sa dvostrukim kvačilom. Radije uzmi manuelni mjenjač.
-
romeomoraprezivjeti
#144 Re: Citroen C5 All About
Avtomatik je za zene,manuelni za muskarce.Lolobrigida wrote:Ne znam kakvi su po pitanju pouzdanosti, ali što se tiče funkcije nula su bodova. Vozio sam novi C4 sa automatikom i novi C4 Picasso za kojeg su mi rekli da ima robotizirani mjenjač. Ne znam jel to taj isti kao u C4, mislim da jeste jer se podjednako grozno ponašaju. Miljama daleko od savremenih sa dvostrukim kvačilom. Radije uzmi manuelni mjenjač.
- ElDzidziIbnDzo
#145 Re: Citroen C5 All About
Pitam zbog toga što sam vozio automobile sa svim vrstama automatskih mjenjaca,i daleko od toga da se svi isti.Moj zakljucak VW,Audi,BMW,Merc,Nissan,SansangYoung(ili kako vec) su po tom pitanju super.Renault moze proci.
Opel,gluho i daleko bilo.Bukvalno svaku promjenu osjetiš pravo.
Nešto gledam,ima C5 finih za male pare sa automatskim mjenjacem.Razmišljam još uvjek.
Opel,gluho i daleko bilo.Bukvalno svaku promjenu osjetiš pravo.
Nešto gledam,ima C5 finih za male pare sa automatskim mjenjacem.Razmišljam još uvjek.
-
citroen xm
#146 Re: Citroen C5 All About
To ti je najbolje sjesti i provozati. Možda ono što je drugima super tebi neće valjati.
-
citro
#147 Re: Citroen C5 All About
Ne kontam sta je tu nula bodova jer sam i ja vozio C4 Picasso automatic. Tacno je da C4 Picasso ima robotizirani mjenjac koji nije nista drugo nego klasican mjenjac sa automatizovanim mijenjanjem brzina i to mu cak daje prednost u odrzavanju pa i u trajnosti. Tacno je da se nemoze porediti sa DSG-om i slicno ali nije tacno da je nula poena. Sasvim dobro radi svoj posao i brze mijenja nego sto bi to manuelno uradio, bez obzira sto ti se to tako ne cini. Jedino pri promjeni brzine navise treba blago oduzeti gas i onda se fantasticno ponasa. Na kraju, cjenovno je daleko povoljniji od DSG-a i slicnih.Lolobrigida wrote:Ne znam kakvi su po pitanju pouzdanosti, ali što se tiče funkcije nula su bodova. Vozio sam novi C4 sa automatikom i novi C4 Picasso za kojeg su mi rekli da ima robotizirani mjenjač. Ne znam jel to taj isti kao u C4, mislim da jeste jer se podjednako grozno ponašaju. Miljama daleko od savremenih sa dvostrukim kvačilom. Radije uzmi manuelni mjenjač.
- em11r
#148 Re: Citroen C5 All About
Stari C5 (faze I i II) su koristile ZF-ove mjenjace dok novi koristi japanski Aisin AM6. Ja konkretno doduse kratko ga imam, nemam nikakvih zamjerki, prije nego sam se odlucio na automatika podobro sam provjerio kod ovlastenog servisera kakva su njihova iskustva i rekli su mi da slobodno kupim da nisu imali nikakvih problema sa ovim (generalno u C5) mjenjacima.
Provjereno znam da Citroenovi robotizirani mjenjaci nisu bas veselje (u c3, plurielu, a od prije godinu dvije i na 1.6 HDi C5, C4) ali znam iz licnog iskustva da je VW-ov robotizirani ASG go*no (lupo i UP).
Provjereno znam da Citroenovi robotizirani mjenjaci nisu bas veselje (u c3, plurielu, a od prije godinu dvije i na 1.6 HDi C5, C4) ali znam iz licnog iskustva da je VW-ov robotizirani ASG go*no (lupo i UP).
-
direstraits0078
#149 Re: Citroen C5 All About
Aisin je kvalitetna masinerija. 
-
citro
#150 Re: Citroen C5 All About
Kao sto vec nagovijestih gore, robotizirani mjenjaci zahtijevaju malo "saradnje" vozaca prilikom saltanja u obliku blagog oduzimanja ili dodavanja gasa i onda je sve za 5. Brzo se na to navikne i nema apsolutno nikakvih problema a i veselje je tu. Robotizirani mjenjac nije klasican automatski mjenjac a pogotovo nije kao DSG i ko ocekuje da treba samo pritisnuti pedalu gasa i nista vise ne raditi nije upoznat sa prirodom i nacinom rada istih. Nakon toga naravno slijede nepotrebna razocarenja.em11r wrote:Stari C5 (faze I i II) su koristile ZF-ove mjenjace dok novi koristi japanski Aisin AM6. Ja konkretno doduse kratko ga imam, nemam nikakvih zamjerki, prije nego sam se odlucio na automatika podobro sam provjerio kod ovlastenog servisera kakva su njihova iskustva i rekli su mi da slobodno kupim da nisu imali nikakvih problema sa ovim (generalno u C5) mjenjacima.
Po meni je to sasvim dobar kompromis manuelnog i automatskog mjenjaca koji rezultira u relativno niskoj nabavnoj cijeni i niskim troskovima odrzavanja, a opet je automatik (ko to voli, naravno).
Sa takvim mjenjacem sam licno "opalio" nedavno 1000 km u danu i bilo je ne samo OK, nego cak sta vise i zabavno.