Pa mogu i ja reci da bi kostala 129.95 maraka, ali necu... Jer imam ciste papire od psihijatra, bio prije dvije godine.lullooo wrote:Alfons Kauders wrote:Ne znam zasto se pozivate na ekonomsku logiku kada je postavljac teme juce rekao da se luku od 4 milijarde isplati graditi radi 7 miliona godisnje dobiti.detroit-mercy wrote: Tito dragi, kakve gluposti sve raja valja ovdje je da se za stomak ufatis. Tip se ibreti sta ce nam autoput sto ne bi imali luku. Pa za koji kurac ce nam luka kada nam vecina izvoza ide za Hrvatsku, Srbiju, Njemacku i Italiju. Pa sve se to obavlja ili zeljeznicom ili kamionima. Drugo, vjeruje tamo nekom akademiku koji u svom akademskom textu kaze da " mozemo izvoziti BH robe preko BH luke"
, pa je li nam to neko danas smeta da izvozimo BH robe. Je li ko smeta Madjarskoj ili Ceskoj da izvozi svoju robu. Ovo je tipicno, vidjela zaba konja da se potkiva pa i ona digla nogu. Za dovodjenje kruzera u Neum, necu da komentarisem, jer tip nezna ni sta bi kruzere ili teretnu luku. U principu se svodi na to da se mi raspemo svugdje, sa svojih 14km obale neki bi htjeli da postanemo izgleda turisticka velesila Jadrana
.
Zanemaruju ono sto vec imamo, nase planine koje nam daju idealne uslove za zimski turizam, banje koje da se malo bolje urede bi bile pune turista, sta je sa lovnim turizmom, sta je sa proizvodnjom zdrave hrane, sta je sa svim onim drugim granama privrede koje vape za nesto kapitala a u kojima vec imamo znanje, iskustvo i tradiciju. Pa bolje bi bilo dati par miliona i napraviti par dobrih dizajnerskih skola/instituta pa da nemoramo zabarima prodavati balvane nego postati velesila u dizajnu i proizvodnji namjestaja, jer tu vec imamo i kapacitete i znanje i iskustvo.
Ma jok, ono bi luku i onda sta dalje, kako do luke, hebenom zeleznicom na kojoj se ne mozes voziti brze od 50km/h ili cestama gdje ti jedan kamion stvori kolonu dugu 10km. Mi imamo toliko precih stvari od luke, toliko drugih stvari od kojih bi imali koristi i to kakve a ne ulupati par stoja miliona ojra u luku koja je od prve sljedece luke udljena 30km a do druge joj je 100kmi de mi recite gdje je tu ekonomska logika.
Postavac teme je rekao kako bi luka u vrh glave kostala 1,5 miljarde eura ukupno sa prugom i autoputem. Luka Rotterdam se procjenjuje na 10 miljardi koja je druga luk ana svijetu...![]()
Dakle o cemu ti pricas?
Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija
- Alfons Kauders
#126 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
-
detroit-mercy
#127 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Nisammadner wrote:Dvije divizije marinaca si zaboravio!
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#128 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Alfons Kauders wrote:Ne znam zasto se pozivate na ekonomsku logiku kada je postavljac teme juce rekao da se luku od 4 milijarde isplati graditi radi 7 miliona godisnje dobiti.detroit-mercy wrote: Tito dragi, kakve gluposti sve raja valja ovdje je da se za stomak ufatis. Tip se ibreti sta ce nam autoput sto ne bi imali luku. Pa za koji kurac ce nam luka kada nam vecina izvoza ide za Hrvatsku, Srbiju, Njemacku i Italiju. Pa sve se to obavlja ili zeljeznicom ili kamionima. Drugo, vjeruje tamo nekom akademiku koji u svom akademskom textu kaze da " mozemo izvoziti BH robe preko BH luke"
, pa je li nam to neko danas smeta da izvozimo BH robe. Je li ko smeta Madjarskoj ili Ceskoj da izvozi svoju robu. Ovo je tipicno, vidjela zaba konja da se potkiva pa i ona digla nogu. Za dovodjenje kruzera u Neum, necu da komentarisem, jer tip nezna ni sta bi kruzere ili teretnu luku. U principu se svodi na to da se mi raspemo svugdje, sa svojih 14km obale neki bi htjeli da postanemo izgleda turisticka velesila Jadrana
.
Zanemaruju ono sto vec imamo, nase planine koje nam daju idealne uslove za zimski turizam, banje koje da se malo bolje urede bi bile pune turista, sta je sa lovnim turizmom, sta je sa proizvodnjom zdrave hrane, sta je sa svim onim drugim granama privrede koje vape za nesto kapitala a u kojima vec imamo znanje, iskustvo i tradiciju. Pa bolje bi bilo dati par miliona i napraviti par dobrih dizajnerskih skola/instituta pa da nemoramo zabarima prodavati balvane nego postati velesila u dizajnu i proizvodnji namjestaja, jer tu vec imamo i kapacitete i znanje i iskustvo.
Ma jok, ono bi luku i onda sta dalje, kako do luke, hebenom zeleznicom na kojoj se ne mozes voziti brze od 50km/h ili cestama gdje ti jedan kamion stvori kolonu dugu 10km. Mi imamo toliko precih stvari od luke, toliko drugih stvari od kojih bi imali koristi i to kakve a ne ulupati par stoja miliona ojra u luku koja je od prve sljedece luke udljena 30km a do druge joj je 100kmi de mi recite gdje je tu ekonomska logika.
Nemoguce je dokazati isplativost izgradnje luke ili bilo cega sto lici na luku u Neumu, koji je slijepo crijevo sa ostatkom drzave nije povezan ni cestitom cestom.
Ovo nam je nasa borba dala, da nam omladina nije u stanju sabrati par brojeva, cak ni kraj racunara. Jos kad pomislim da barem neko od ovih pomoraca studira ekonomiju, pravo ili menadzment... Tacno me strah. Te ljude valja izdrzavati do kraja zivota, jednostavno nisu sposobni za zivot.
šuti ne prizivaj duhove i....kaka će tek vedrina da nas smlati kad zlatna mladež bidne budžetski uhljebljena...imaće Bosna na Facebooku i twitteru da vrišti od sreće, uspjeha i megavedrine.
Kaki crni brojevi i digitroni...nisu u stanju dva pojma sastaviti ni razumjeti a da sabiraju
- dustaban
#129 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Mi, mislim na Institut za Konacno Rjesenje, smatramo da ce autoput imati itekakve koristi za lokalnu zajednicu. Evo i ovih 40 km autoputa od Kaknja do Sarajeva, nakon uvodjenja putarine je postignut strasno pozitivan efekat, vecina vozaca sada ide obilaznicom i time povecavaju promet na seoskim pumpama, granapima, a bogami i kafanama.lullooo wrote:Zasto ce vam koridor Vc? 6 miljardi eura ili 11 miljardi KM ste dali za taj put plus 500 miliona za kamate. Znaci zaokruzimo na 12 miliona KM za put koridor Vc a zasto?
Evo recimo koridor Vc povezuje sarajevo koje je na popisu prije rata imalo 250.000 stanovnika sa Mostarom koji ima 90.000 stanovnika. Ovdje na zapadu se ni u ludilu ne pravi autoput izmedju takvih vukojebina i to od 6 miljardi. A pogotovo ne ako imas vec autoput.
Ciatava industrija BiH ne vrijedi 6 miljardiii..![]()
Kada ce vam se put isplatiti? Nikada.
Hajde da ste put izveli na vasu luku pa potrudili se da dovedete Madjare u Neum... ali ne. Put sluzi tome da bi Suljo iz Tuzle dosao brze na more u makarsku.
Koridor Vc od Sarajeva do Mostara prolazi kroz:
1)Jablanicu,
2)Konjic
3) Hadzice
4) Tarcin
5) ....
![]()
To su sve sela. Vukojebine!
A i sada vec imate spojeno sarajevo sa Mostarom sa putem koji u potpunosti zadovoljava potrebe. Dakle za tako male gradske sredine ti ne treba bolji put. Najvece koristi od puta ce imati upravo internacionalni transport koji ce ici iz Madjarske prema Plocama.
Kad se zavrsi cio autoput i uvede putarina od 7,5 km za relaciju Sarajevo-Zenica, autoput cemo hladno moci zatvarati veci dio dana i koristiti ga kao aerodrom!
Sa autoputom Sarajevo-Mostar to ce biti malo teze zbog tunela, ali dionica Ispod Mostara ce zasigurno biti jedan od najljepsih aerodroma!
Ovu i jos mnogo drugih genijalnih ideja naci cete na stranici naseg Instituta (Western Balkan Final Solution Institute) http://www.wbfsi.com
- Alfons Kauders
#130 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Mame i tate su odgojile generaciju imbecila koji nisu u stanju vezati pertle, a razbacuju se milijardama ko zvakama.JoseMujica wrote:
šuti ne prizivaj duhove i....kaka će tek vedrina da nas smlati kad zlatna mladež bidne budžetski uhljebljena...imaće Bosna na Facebooku i twitteru da vrišti od sreće, uspjeha i megavedrine.
Kaki crni brojevi i digitroni...nisu u stanju dva pojma sastaviti ni razumjeti a da sabiraju.....mame i tate su ima barem znale oduzimati
Nije za zajebanciju, valja nama izdrzavat te bisere...
-
daddy-kool
#131 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Dionica autoputa Zenica-Sarajevo je jedina gdje možda i postoji ekonomska opravdanost. Ni jedna druga nije dovoljno frekventna, a da postojeće ceste ne zadovoljavaju saobraćaj i da će u dogledno vrijeme neće biti dovoljne. Tuzla neće biti povezana autoputem sa Sarajevom, nego će se raditi rekonstrukcija postojećeg puta. Pogledaj ko je radio recimo feasibility study za autoput, i postoji li tu konflikt interesa? I iako nema onu ekonomsku opravdanost koju mu pripisuju, slažem se da je koristan pa makar se otplatio za 50 godina.Bodkin wrote: ako ti moram objasnjavati koja je razlika u koristenju autoputa izmedju dva centra kojima se ekonomija naslanja jedan na drugog kao sto su sa-ze ili spajanje sarajeva i tuzle npr. onda ne vrijedi odgovarati na tvoje postove.
to sto su oni akademici ne vrijedi ku***. nasi akademici i njihove diplome i iskustvoneka plate prave konsultante da im naprave studiju. svakako placaju svakakve parazite i debile u administraciji, neka dove BCG za jednu ozbiljnu analizu i otklone sve sumnje. dakle to ce biti relevantno i ozbiljno ali to kosta. valja platiti par stotina hiljada takav projekat i to je onda ozbiljno ali i malo vise od dobre volje ( cuj nasi politicari i vizija
)
hrvatska spaja svoju teritoriju jer MORA sada kada ulazi u eu. dakle da se ne bi carinili kamioni 5 puta preko neuma gdje je svakako usko grlo. i da, taj JAKO upitan profit luke, odakle ti da ce biti profitna? sta mislis koliko vremena treba da se vrati ulozenih (tvojih) 300 mil?
jesi ti svjestan da bih ne moze pokriti ni 10% te famozne luke i prometa dovoljnog za profitabilnost.pa pogledaj ko su nam najveci trgovinski partneri pri izvozu i za koji izvoz bi se luka koristila. da izvozimo drvo u italiju pa da uvozimo za 5 puta vecu cijenu gotov namjestaj? da ne kazem da pored imas bar, ploce, gore rijeka i kopar.
ima daleko boljih nacina da se potrose tolike pare. broj jedan i daleko najvjerovatniji, zaposliti jos ljudi u administraciji i potrositi pare za njihove plate
broj dva, energetika i "zelene tehnologije". broj tri spajanje sarajeva i tuzle. ajde mi reci koja je od ove 4 opcije bitnija?
Pazi pošto ovdje nastupamo anonimno i sa neutvrđenim credentials, jedino čime možemo mjeriti vrijednost naših postova jesu argumenti i korektne dedukcije. Sva ova priča nipodaštavanja i nepoštovanja očito obrazovanih ljudi (akademika) jeste tipična za Balkan, jer time ljudi valjda žele srozavajući druge da sebe izdignu.
Hrvatska mora spojiti svoju teritoriju, a BiH ne smije imati luku? Osim što nam EU daje jasan signal da nas ne vidi u EEZ u dogledno vrijeme jer postoji nekoliko mnogo jeftinih prelaznih rješenja, treba nam biti jasno da BiH neće imati luku sa jednostavnim pristupom kada Hr uđe u Šengenski sporazum.
I kada pređosmo sa 200 na 300 miliona eura? Može li se luka graditi u fazama, pa proširivati po potrebi? U toj luci bi takođe bili zaposleni i građevinari, pa onda i lučki radnici, znači postoji i ta indirektna i direktna korist.
Zelene tehnologije su uzrečica koja ništa ne znači. Energetika je procesu intenzivnog razvoja i to će se nastaviti i dalje, ona ima svoju dinamiku i da druge stvari stanu ona će još napredovati. Zaposliti još ljudi u administraciji - odgovorno tvrdim da je bolje praviti luku. Put Tuzla-Sarajevo - biće rekonstrukcija postojećeg i više za sljedećih 50 godina se tu neće ništa uraditi. (Možda spajanje Tuzle na autoput kod Doboja.)
-
detroit-mercy
#132 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Ma ja 1.5 milja ojra 3 milje KM, ma sta je to za nas, mi smo ti ko oni seici iz Dubaija iz zajebancije spiskamo par milijardi ojra, ono da se djecica malo poigraju.lullooo wrote:Alfons Kauders wrote:Ne znam zasto se pozivate na ekonomsku logiku kada je postavljac teme juce rekao da se luku od 4 milijarde isplati graditi radi 7 miliona godisnje dobiti.detroit-mercy wrote: Tito dragi, kakve gluposti sve raja valja ovdje je da se za stomak ufatis. Tip se ibreti sta ce nam autoput sto ne bi imali luku. Pa za koji kurac ce nam luka kada nam vecina izvoza ide za Hrvatsku, Srbiju, Njemacku i Italiju. Pa sve se to obavlja ili zeljeznicom ili kamionima. Drugo, vjeruje tamo nekom akademiku koji u svom akademskom textu kaze da " mozemo izvoziti BH robe preko BH luke"
.
Postavac teme je rekao kako bi luka u vrh glave kostala 1,5 miljarde eura ukupno sa prugom i autoputem. Luka Rotterdam se procjenjuje na 10 miljardi koja je druga luk ana svijetu...![]()
Dakle o cemu ti pricas?
Btw, ti bi znaci spickao 3 milijarde maraka za upitnih 7 milijona godisnje dobiti
Pa bolje plest sepete i korpe, ne moras nista uloziti a dobit bi ti bila tolika na godisnjem nivou.
- Alfons Kauders
#133 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Ok, mozes li nam molim te pojasniti kako cemo:daddy-kool wrote:Dionica autoputa Zenica-Sarajevo je jedina gdje možda i postoji ekonomska opravdanost. Ni jedna druga nije dovoljno frekventna, a da postojeće ceste ne zadovoljavaju saobraćaj i da će u dogledno vrijeme neće biti dovoljne. Tuzla neće biti povezana autoputem sa Sarajevom, nego će se raditi rekonstrukcija postojećeg puta. Pogledaj ko je radio recimo feasibility study za autoput, i postoji li tu konflikt interesa? I iako nema onu ekonomsku opravdanost koju mu pripisuju, slažem se da je koristan pa makar se otplatio za 50 godina.Bodkin wrote: ako ti moram objasnjavati koja je razlika u koristenju autoputa izmedju dva centra kojima se ekonomija naslanja jedan na drugog kao sto su sa-ze ili spajanje sarajeva i tuzle npr. onda ne vrijedi odgovarati na tvoje postove.
to sto su oni akademici ne vrijedi ku***. nasi akademici i njihove diplome i iskustvoneka plate prave konsultante da im naprave studiju. svakako placaju svakakve parazite i debile u administraciji, neka dove BCG za jednu ozbiljnu analizu i otklone sve sumnje. dakle to ce biti relevantno i ozbiljno ali to kosta. valja platiti par stotina hiljada takav projekat i to je onda ozbiljno ali i malo vise od dobre volje ( cuj nasi politicari i vizija
)
hrvatska spaja svoju teritoriju jer MORA sada kada ulazi u eu. dakle da se ne bi carinili kamioni 5 puta preko neuma gdje je svakako usko grlo. i da, taj JAKO upitan profit luke, odakle ti da ce biti profitna? sta mislis koliko vremena treba da se vrati ulozenih (tvojih) 300 mil?
jesi ti svjestan da bih ne moze pokriti ni 10% te famozne luke i prometa dovoljnog za profitabilnost.pa pogledaj ko su nam najveci trgovinski partneri pri izvozu i za koji izvoz bi se luka koristila. da izvozimo drvo u italiju pa da uvozimo za 5 puta vecu cijenu gotov namjestaj? da ne kazem da pored imas bar, ploce, gore rijeka i kopar.
ima daleko boljih nacina da se potrose tolike pare. broj jedan i daleko najvjerovatniji, zaposliti jos ljudi u administraciji i potrositi pare za njihove plate
broj dva, energetika i "zelene tehnologije". broj tri spajanje sarajeva i tuzle. ajde mi reci koja je od ove 4 opcije bitnija?
Pazi pošto ovdje nastupamo anonimno i sa neutvrđenim credentials, jedino čime možemo mjeriti vrijednost naših postova jesu argumenti i korektne dedukcije. Sva ova priča nipodaštavanja i nepoštovanja očito obrazovanih ljudi (akademika) jeste tipična za Balkan, jer time ljudi valjda žele srozavajući druge da sebe izdignu.
Hrvatska mora spojiti svoju teritoriju, a BiH ne smije imati luku? Osim što nam EU daje jasan signal da nas ne vidi u EEZ u dogledno vrijeme jer postoji nekoliko mnogo jeftinih prelaznih rješenja, treba nam biti jasno da BiH neće imati luku sa jednostavnim pristupom kada Hr uđe u Šengenski sporazum.
I kada pređosmo sa 200 na 300 miliona eura? Može li se luka graditi u fazama, pa proširivati po potrebi? U toj luci bi takođe bili zaposleni i građevinari, pa onda i lučki radnici, znači postoji i ta indirektna i direktna korist.
Zelene tehnologije su uzrečica koja ništa ne znači. Energetika je procesu intenzivnog razvoja i to će se nastaviti i dalje, ona ima svoju dinamiku i da druge stvari stanu ona će još napredovati. Zaposliti još ljudi u administraciji - odgovorno tvrdim da je bolje praviti luku. Put Tuzla-Sarajevo - biće rekonstrukcija postojećeg i više za sljedećih 50 godina se tu neće ništa uraditi. (Možda spajanje Tuzle na autoput kod Doboja.)
a) Napraviti prugu i autoput od Capljine do Neuma za 200 miliona eura
b) Napraviti luku bez pristupa zeljeznici i cestovne povezanosti sa ostatkom zemlje
-
lullooo
#134 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Luka 7 miljardi eura? Pa cijeli koridor Vc ti kosta 6 miljardi. Jesili ti stvarno idiot da ponavljas ko papagaj ne istine i polu istine?Alfons Kauders wrote:
Pa mogu i ja reci da bi kostala 129.95 maraka, ali necu... Jer imam ciste papire od psihijatra, bio prije dvije godine.
6 miljardi eura za luku? Znasli ti koliko kosta jedan terminal? Koliko kosta iskopvanje 10000 kubika zemlje? Koliko kosta da izgradis jednu cijelu luku koja je dva puta veca od Ploca? To ti je tek 600 miliona eura.
- madner
#135 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Nasa doktrina kaze jedan lahki nosac po jednoj diviziji, sta ako treba istovremeno zauzet Korculu i Mljetdetroit-mercy wrote:Nisammadner wrote:Dvije divizije marinaca si zaboravio!, one su u sklopu ovo omanjeg ili ti lahkog nosaca zrakomlata i havijona
.
- JThomas
#136 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
tip investicije k'o onaj hotel u pjongjangu...

- Alfons Kauders
#137 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Samo izgradnja puta i pruge bi kostala oko milijardu mara... Rijec je o 40tak kilometara, a kroz brda iza Neuma valja busiti tunele.detroit-mercy wrote: Ma ja 1.5 milja ojra 3 milje KM, ma sta je to za nas, mi smo ti ko oni seici iz Dubaija iz zajebancije spiskamo par milijardi ojra, ono da se djecica malo poigraju.
Btw, ti bi znaci spickao 3 milijarde maraka za upitnih 7 milijona godisnje dobitihalal ti biznis
.
Pa bolje plest sepete i korpe, ne moras nista uloziti a dobit bi ti bila tolika na godisnjem nivou.
- Alfons Kauders
#138 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Haj se sad opet registruj, koji ce ti biti put? Peti u dva dana?lullooo wrote:Jesili ti kreten ili sta? Luka 7 miljardi eura? Pa cijeli koridor Vc ti kosta 6 miljardi. Jesili ti stvarno idiot da ponavljas ko papagaj ne istine i polu istine?Alfons Kauders wrote:
Pa mogu i ja reci da bi kostala 129.95 maraka, ali necu... Jer imam ciste papire od psihijatra, bio prije dvije godine.
6 miljardi eura za luku? Znasli ti koliko kosta jedan terminal? Koliko kosta iskopvanje 10000 kubika zemlje? Koliko kosta da izgradis jednu cijelu luku koja je dva puta veca od Ploca? To ti je tek 600 miliona eura.
- dustaban
#139 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Molim moderaciju da sankcionira ovakve neozbiljne postove u jednoj ovako ozbiljnoj raspravi!
Western Balkan Final Solution Institute
http://www.wbfsi.com
To nema nikakvog smisla.webby-x wrote:Bolan daj da javni prijevoz u Sarajevu prvo proradi.
Western Balkan Final Solution Institute
http://www.wbfsi.com
Last edited by dustaban on 14/05/2013 15:10, edited 1 time in total.
-
detroit-mercy
#140 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Covjece, ekonomija male zemlje nije ekonomija velike zemlje u malom. Takva jedna greska bi nas skupo kostala, Turska sebi moze dozvoliti da izgradi i 10 puta skuplju luku od te i da propadne sto nece imati toliko uticaja na njenu ekonomiju. Na nasu ekonomiju jedan takav promasaj je ravan katastrofi. Za izvoz nasih roba puno je bitnije osposobiti zeljeznicu i autoput. Hrvatska je od Julja ou EU, sta to znaci da bi trebali pozuriti do Jula napraviti luku ili sta.daddy-kool wrote:Dionica autoputa Zenica-Sarajevo je jedina gdje možda i postoji ekonomska opravdanost. Ni jedna druga nije dovoljno frekventna, a da postojeće ceste ne zadovoljavaju saobraćaj i da će u dogledno vrijeme neće biti dovoljne. Tuzla neće biti povezana autoputem sa Sarajevom, nego će se raditi rekonstrukcija postojećeg puta. Pogledaj ko je radio recimo feasibility study za autoput, i postoji li tu konflikt interesa? I iako nema onu ekonomsku opravdanost koju mu pripisuju, slažem se da je koristan pa makar se otplatio za 50 godina.Bodkin wrote: ako ti moram objasnjavati koja je razlika u koristenju autoputa izmedju dva centra kojima se ekonomija naslanja jedan na drugog kao sto su sa-ze ili spajanje sarajeva i tuzle npr. onda ne vrijedi odgovarati na tvoje postove.
)
- Alfons Kauders
#141 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
I trebaju nuklearne podmornice s opremom za desant specijalnih jedinica. Da iznenadimo onu dvojicu na svjetioniku Palagruza.madner wrote:Nasa doktrina kaze jedan lahki nosac po jednoj diviziji, sta ako treba istovremeno zauzet Korculu i Mljetdetroit-mercy wrote:Nisammadner wrote:Dvije divizije marinaca si zaboravio!, one su u sklopu ovo omanjeg ili ti lahkog nosaca zrakomlata i havijona
.
-
lullooo
#142 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Ma ja to je Hrvatski lobij izlobirao da se digne kredit i napravi taj put koji bi spojio Madjarsku sa Plocama. Bosanski politicari su to prodali polu pismenom narodu i to je to.dustaban wrote: Mi, mislim na Institut za Konacno Rjesenje, smatramo da ce autoput imati itekakve koristi za lokalnu zajednicu. Evo i ovih 40 km autoputa od Kaknja do Sarajeva, nakon uvodjenja putarine je postignut strasno pozitivan efekat, vecina vozaca sada ide obilaznicom i time povecavaju promet na seoskim pumpama, granapima, a bogami i kafanama.
Kad se zavrsi cio autoput i uvede putarina od 7,5 km za relaciju Sarajevo-Zenica, autoput cemo hladno moci zatvarati veci dio dana i koristiti ga kao aerodrom!
Sa autoputom Sarajevo-Mostar to ce biti malo teze zbog tunela, ali dionica Ispod Mostara ce zasigurno biti jedan od najljepsih aerodroma!
Ovu i jos mnogo drugih genijalnih ideja naci cete na stranici naseg Instituta (Western Balkan Final Solution Institute) http://www.wbfsi.com
Ja sam student gradjevine i mogu vam reci da se takav put koji je oko 3 puta skuplji po kilometru od recimo puta Amsterdam- Rotterdam; da se on ne pravi ako se spajaju gradske sredine koje sve ukupno imaju manje od pola miliona stanovnika.
Recimo Sarajevo na popisu iz 1991. je imalo 250.000 sve ukupno. Znaci ni u ludilu 550.000. Federalni zavod za statistiku procjenjuje cijeli kanton Sarajevo na 390.000.
Znaci ako spojite Zenicu, Mostar, Sarajevo sa svim vukojebinama necete imati 600.000 ljudi spojeno. I za 600.000 ljudi pravite put koji je najskuplji u evropi.
Dakle jeste li vi retardirani?
Zasto pravite taj put? Evo recicu vam---> Da bi se RH spojila sa Madjarskom. Jer taj put nece sluziti pretjerano BH ekonomiji. Dakle kamion koji rijetko kada vec danas ide od Tuzle do Sarajeva ce putovati 2 sata krace. A od Sarajeva do Mostara nece putovati ni sat vremena krace.
Dakle za koju industriju pravite put?
- Alfons Kauders
#143 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Hoce li iko banovat ovog ludaka i pozatvarati ove teme koje je otvarao?lullooo wrote:Ma ja to je Hrvatski lobij izlobirao da se digne kredit i napravi taj put koji bi spojio Madjarsku sa Plocama. Bosanski politicari su to prodali polu pismenom narodu i to je to.dustaban wrote: Mi, mislim na Institut za Konacno Rjesenje, smatramo da ce autoput imati itekakve koristi za lokalnu zajednicu. Evo i ovih 40 km autoputa od Kaknja do Sarajeva, nakon uvodjenja putarine je postignut strasno pozitivan efekat, vecina vozaca sada ide obilaznicom i time povecavaju promet na seoskim pumpama, granapima, a bogami i kafanama.
Ja sam student gradjevine i mogu vam reci da se takav put koji je oko 3 puta skuplji po kilometru od recimo puta Amsterdam- Rotterdam; da se on ne pravi ako se spajaju gradske sredine koje sve ukupno imaju manje od pola miliona stanovnika.
Recimo Sarajevo na popisu iz 1991. je imalo 250.000 sve ukupno. Znaci ni u ludilu 550.000. Federalni zavod za statistiku procjenjuje cijeli kanton Sarajevo na 390.000.![]()
Znaci ako spojite Zenicu, Mostar, Sarajevo sa svim vukojebinama necete imati 600.000 ljudi spojeno. I za 600.000 ljudi pravite put koji je najskuplji u evropi.
Zasto pravite taj put? Evo recicu vam---> Da bi se RH spojila sa Madjarskom. Jer taj put nece sluziti pretjerano BH ekonomiji. Dakle kamion koji rijetko kada vec danas ide od Tuzle do Sarajeva ce putovati 2 sata krace. A od Sarajeva do Mostara nece putovati ni sat vremena krace.
Last edited by Alfons Kauders on 14/05/2013 15:14, edited 1 time in total.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#144 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
šta ba izdržatAlfons Kauders wrote:Mame i tate su odgojile generaciju imbecila koji nisu u stanju vezati pertle, a razbacuju se milijardama ko zvakama.JoseMujica wrote:
Kaki crni brojevi i digitroni...nisu u stanju dva pojma sastaviti ni razumjeti a da sabiraju.....mame i tate su ima barem znale oduzimati
Nije za zajebanciju, valja nama izdrzavat te bisere...
neka idu kući mamicama i taticama pa se s njim igraju rata sličicama turskih aviona i grade luke i aerodrome papirićima iz Monopola
- madner
#145 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Nuklearne dzepne podmornice, nikad se nece nadati ljudima zabamaAlfons Kauders wrote:madner wrote:I trebaju nuklearne podmornice s opremom za desant specijalnih jedinica. Da iznenadimo onu dvojicu na svjetioniku Palagruza.detroit-mercy wrote: Nasa doktrina kaze jedan lahki nosac po jednoj diviziji, sta ako treba istovremeno zauzet Korculu i Mljet
- madner
#146 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Pravi se za mene, ja sam to izlobirao kako bi do posla imao manju guzvu i putovao 5 minuta krace.lullooo wrote:Ma ja to je Hrvatski lobij izlobirao da se digne kredit i napravi taj put koji bi spojio Madjarsku sa Plocama. Bosanski politicari su to prodali polu pismenom narodu i to je to.dustaban wrote: Mi, mislim na Institut za Konacno Rjesenje, smatramo da ce autoput imati itekakve koristi za lokalnu zajednicu. Evo i ovih 40 km autoputa od Kaknja do Sarajeva, nakon uvodjenja putarine je postignut strasno pozitivan efekat, vecina vozaca sada ide obilaznicom i time povecavaju promet na seoskim pumpama, granapima, a bogami i kafanama.
Recimo Sarajevo na popisu iz 1991. je imalo 250.000 sve ukupno. Znaci ni u ludilu 550.000. Federalni zavod za statistiku procjenjuje cijeli kanton Sarajevo na 390.000.![]()
- Alfons Kauders
#147 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Nije bolan izdrzat, vec izdrzavat... Individue s posebnim potrebama su skupe za odrzavanje.JoseMujica wrote:šta ba izdržatAlfons Kauders wrote:Mame i tate su odgojile generaciju imbecila koji nisu u stanju vezati pertle, a razbacuju se milijardama ko zvakama.JoseMujica wrote:
Nije za zajebanciju, valja nama izdrzavat te bisere...stipu se više te bosanskse pasivnosti....ima da ih aktivno karam i duhovno i telesno kako mi budu klocevi pristizali
neka idu kući mamicama i taticama pa se s njim igraju rata sličicama turskih aviona i grade luke i aerodrome papirićima iz Monopola
-
lullooo
#148 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
@Alfons Kauders
I sam si priznao da si Hrvat. Tako da je malo sramota da se ti ovde javlas na ovu temu. I to iz Jajca gdje Hrvate danas moras lupom traziti. Dakle mogu i shvatiti zasto si protiv luke u Neumu jer se osjecas majoriziranim.
I sam si priznao da si Hrvat. Tako da je malo sramota da se ti ovde javlas na ovu temu. I to iz Jajca gdje Hrvate danas moras lupom traziti. Dakle mogu i shvatiti zasto si protiv luke u Neumu jer se osjecas majoriziranim.
-
detroit-mercy
#149 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Studen, prvo jesi li ti ikada bio u BiH, kada poredis Amsterdam i Roterdam sa BiHlullooo wrote:Ma ja to je Hrvatski lobij izlobirao da se digne kredit i napravi taj put koji bi spojio Madjarsku sa Plocama. Bosanski politicari su to prodali polu pismenom narodu i to je to.dustaban wrote: Mi, mislim na Institut za Konacno Rjesenje, smatramo da ce autoput imati itekakve koristi za lokalnu zajednicu. Evo i ovih 40 km autoputa od Kaknja do Sarajeva, nakon uvodjenja putarine je postignut strasno pozitivan efekat, vecina vozaca sada ide obilaznicom i time povecavaju promet na seoskim pumpama, granapima, a bogami i kafanama.
- Alfons Kauders
#150 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
da tebi slucajno na tom faksu ne predaje jedan sarajlija?lullooo wrote:@Alfons Kauders
mozda bi mu bilo drago da vidi cime se bave njegovi studenti u slobodno vrijeme...