Kupujmo domaće isplati se

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
prometheus

#126 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by prometheus »

1. Kooperativna proizvodna organizacija
2. Bojkot multinacionalnim toksicnim proizvodima
3. Svijest o vaznosti kupoprodaje domaceg i ukidanje nadmetnutog i nepostenog uvoza.

Pritisak na lokalnom i drzavnom nivou za uvodjenje protekcionisticke politike domace proizvodnje (zakonodavno), kaznjavanje tih robovlasnickih kauboja i direktna konkurencija sa organiziranim kooperativnim preduzecima, ciji ce suvlasnici, akcioneri, proizvodjaci i potrosaci biti sam narod.

Ovo zvuci na povratak u proslost ali vjerujte da su najpametnije regije unutar Evrope tako organizirane, i time stite lokalnu ekonomiju, zaposljenje i kvalitet zivota. Tu nije samo rad u pitanju vec i kolektivna svijest. Naravno ovo se nece dopadati kozmopolitanima, niskoj burzoaziji i zatucalim elementima drustva (fanovima Cece, Karleuse itd).

To, ili dosadasnja izdajnicka politika, odnosno postepena prodaja drzave stranim korporacijama, kulturnim i elegantno odjevenim robovlasnicima.
dječak sa šibicama

#127 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by dječak sa šibicama »

Kupovati domace a kvalitetno, stvar ciste logike i razuma.

Kupovati domace a nekvalitetno, samo zato jer je domace, stvar pomanjkanja mozga.

Kad se domaci proizvod nametne kvalitetom, kao Violeta recimo, uzimam jedan primjer, onda sa zadovoljstvom kupim taj proizvod.
Kupovati neki shrot samo zato jer je domaci, ne pada mi na pamet. Jebes proizvod kojem je jedina reklama "kupuj domace" i jedini "kvalitet" to sto je domaci.
The 51st State

#128 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by The 51st State »

dječak sa šibicama wrote:Kupovati domace a kvalitetno, stvar ciste logike i razuma.

Kupovati domace a nekvalitetno, samo zato jer je domace, stvar pomanjkanja mozga.

Kad se domaci proizvod nametne kvalitetom, kao Violeta recimo, uzimam jedan primjer, onda sa zadovoljstvom kupim taj proizvod.
Kupovati neki shrot samo zato jer je domaci, ne pada mi na pamet. Jebes proizvod kojem je jedina reklama "kupuj domace" i jedini "kvalitet" to sto je domaci.
manje vise apologetska prica neobrazovanosti bh potrosaca, kod nas je kvaliteta jednako u 90% slucajeva reklama, a u toj trci su domaci proizvodjaci prinudjeni da na jednoj nozi trce. za pocetak, neka potrosaci pocnu citati deklaracije i informisati se o proizvodima, pa onda da se prelazi na kompleksnije nivoe odlucivanja.
prometheus

#129 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by prometheus »

The 51st State wrote:
dječak sa šibicama wrote:Kupovati domace a kvalitetno, stvar ciste logike i razuma.

manje vise apologetska prica neobrazovanosti bh potrosaca, kod nas je kvaliteta jednako u 90% slucajeva reklama, a u toj trci su domaci proizvodjaci prinudjeni da na jednoj nozi trce. za pocetak, neka potrosaci pocnu citati deklaracije i informisati se o proizvodima, pa onda da se prelazi na kompleksnije nivoe odlucivanja.
:thumbup:
vaučer

#130 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by vaučer »

Često kupujem domaće proizvode ali ozbiljno razmišljam da prestanem s tom praksom.
Kad vidim Lijanovića i njemu slične, kad vidim količinu nemara kod vlasti i još više kod naroda za same sebe i za zaštitu domaće proizvodnje, brendova, industrije lijepo si kažem - a zašto bi mene bolio ku'a kad ne boli one koji direktno žive od tog pitanja? Bio sam prilično isključiv ranije, ali sad me više nije briga - ne pljačkam zemlju, plaćam porez ali me sve više boli neka stvar za nju i njene glupe ljude.
muzicar_iz_parka

#131 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by muzicar_iz_parka »

Jel plaćanje Ukrajinki za određene uslužne djelatnosti izdaja domaće privrede???????
Hajvan

#132 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by Hajvan »

muzicar_iz_parka wrote:Jel plaćanje Ukrajinki za određene uslužne djelatnosti izdaja domaće privrede???????
ako nećeš platiti za usluge- nije :D
SFRJ-Forever

#133 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by SFRJ-Forever »

Hajvan wrote:
muzicar_iz_parka wrote:Jel plaćanje Ukrajinki za određene uslužne djelatnosti izdaja domaće privrede???????
Hajvan, još jednom se izvinjavam za onakvo ponašanje.
duminjo

#134 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by duminjo »

ma ja... bolja je ozujka il lav od sarajevske
bolji je ronhil od drine
bolje je zaledjeno argentintsko meso od naseg
tudje mlijeko bolje od naseg (gdje god se okrenes na par kilometara, ima neko selo gdje se moze cak i 100% domace kupiti, al nije to in, bolje je ako je svicarsko, jebo nase krave i domacice)

sve je njihovo bolje, nase smrdi i nase je bezveze i zato svi nasi ljudi, privatni poduzetnici koji pokusavaju nesto proizvoditi ne mogu nama nista prodati jer nije sa zapada i samim tim znaci da mu je proizvod fuš i on mora propast.
kolko moras bit bezobrazan al bas bezobrazan, ne glup, pa da razmisljas o nekoj politici ovdje. nema veze politika sa tim sto ti pijes hajneken a ne pijes sarajevsko il sto pusis ronhil a ne pusis drinu.

nek je sa zapada i stransko pa makar bilo i govno
VladaFBiH

#135 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by VladaFBiH »

Hajvan wrote:
TRŠ wrote:Domaci proizvodi su smece,uz par izuzetaka

isto važi i za "domaće" ljude, zar ne? :D
citajuci ovu temu vidim da je ovo za "domace ljude", na zalost, najveca istina...
Hajvan

#136 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by Hajvan »

SFRJ-Forever wrote:
Hajvan wrote:
Hajvan, još jednom se izvinjavam za onakvo ponašanje.
ma, ne sekiraj se....

samo biraj riječi pažljivije malo u konverzaciji.
sokkia

#137 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by sokkia »

itekako treba kupovat domace, možda ne po svaku cjenu ali ako išta valja onda ga treba i kupovat.
Hajvan

#138 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by Hajvan »

The 51st State wrote:
karanana wrote:kriv je, ne sto nije iz hrvatske, nego jer je bosnjo dobio koncesiju na vodu preko stele i mislio je da je punjenje vode kao sa cesme. zavalio je banke za neki kreditcic, kreno agresivno sa brus lijem na tv-u, cak preko stele i zemljaka usao u mcdonalds sa vodom, jedina mcdonalds franshiza koj nije nosila colinu vodu. ali, vrlo brzo pocele cvjetati alge u punionici, voda bljutavog ukusa i propao je, nije je mogao nigdje ni prodavat ni izvozit. kada nema stele i kad treba ulozit znanje i trud nidje ga, nije u stanju ni vodu sa cesme u flasu natocit.
inace, meni sve ove flasirane vode imaju los ukus od nasih do jane. recimo jana mi je bila pravo dobra kad je tek izasla, ali je sad karina, vjerovatno je izvor promijenjen odnosno ovu sada pune negdje na cesmi kod kiseljaka.
jedina dobra voda koja mislim vrijedi para je chetnichka prolom voda. uvijek hladna, ide niz grlo ko piva, a i pomaze protiv zacepljena.
za brus lija se izvalili pola miliona, docim vrli menadzeri nisu htjeli feninga uloziti u tehnoloski proces i kontrolu. tja...
vidiš koje laži i podvale... daj tu vijest da pročitamo, ali iz relevantnog izvora..
Naslovnica

#139 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by Naslovnica »

duminjo wrote:ma ja... bolja je ozujka il lav od sarajevske
bolji je ronhil od drine
bolje je zaledjeno argentintsko meso od naseg
tudje mlijeko bolje od naseg (gdje god se okrenes na par kilometara, ima neko selo gdje se moze cak i 100% domace kupiti, al nije to in, bolje je ako je svicarsko, jebo nase krave i domacice)

sve je njihovo bolje, nase smrdi i nase je bezveze i zato svi nasi ljudi, privatni poduzetnici koji pokusavaju nesto proizvoditi ne mogu nama nista prodati jer nije sa zapada i samim tim znaci da mu je proizvod fuš i on mora propast.
kolko moras bit bezobrazan al bas bezobrazan, ne glup, pa da razmisljas o nekoj politici ovdje. nema veze politika sa tim sto ti pijes hajneken a ne pijes sarajevsko il sto pusis ronhil a ne pusis drinu.

nek je sa zapada i stransko pa makar bilo i govno
Od domaćih stvari redovno kupujem mlijeko i mliječne prerađevine. Mineralnu vodu. Meso i mesne prerađevine. Tariguz. I to je otprilike to.
Sarajevsko pijem samo kada sam prinuđen, jer je odron (većina tak okaže), nego popijem nikšićko, karlovačko, ili tuzlansko.
Ne pušim, a dok sam pušio furljo sam ronhil, pa york. Ni drina, ni aura mi nikada nisu odgovarale.
Kod mene jednostavno nije princip da je domaće pa ne valja, nego biram za svoje pare ono što mi više odgovara.
Ne pada mi na pamet da po cijenu patriotizma pijem sarajevsku pivu, iako mi se gadi njen ukus. Sada će neko reći - ima tuzlansko, ima bihaćko, ovo, ono. OK, ali ja za svoje pare biram ono što mi godi, pa makar bilo i skuplje. Meni godi nikšićko i karlovačko, i to je to. Uživam u njima.
Klasov Zlatni puder?! Dajte ba, sam budala može plaćati 50% i više taj Zlatni puder, a ima istovjetne alternative koje su mnogo jeftinije, a iste kvalitete. Zašto da plaćam nešto što je iste kvalitete, 50% skuplje?! Još kada znam da ide Selimovićima? Ma ajde, molim te.
ExNihilo

#140 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by ExNihilo »

Jest meni pun qrz ovih inicijativa "kupujmo domaće".

Ovaj narod da ima imalo pameti, bojkotovao bi sve domaće proizvode što je najbolji način da se ubrza potpuni kolaps državnog aparata, te jedina i posljednja šansa za bilo kakvu promjenu/revoluciju u ovoj državi.

Dosta je vječitog spašavanja ovo malo jada preko leđa običnog naroda. Što država nije razmišljala o ovome kada je potpisala CEFTA-u i nisu imali muda pogledati u oči EU hijene i odbiti potpisivanje sporazuma. Ali ne, sada se ja kao potrošač trebam znojiti i razmišljati šta je domaće, te smatrati krivim i odgovornim za ekonomsku situaciju :-) :thumbup: Ma bra'o majstori.
prometheus

#141 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by prometheus »

Ellinor wrote:Jest meni pun qrz ovih inicijativa "kupujmo domaće".

Ovaj narod da ima imalo pameti, bojkotovao bi sve domaće proizvode što je najbolji način da se ubrza potpuni kolaps državnog aparata, te jedina i posljednja šansa za bilo kakvu promjenu/revoluciju u ovoj državi.

Dosta je vječitog spašavanja ovo malo jada preko leđa običnog naroda. Što država nije razmišljala o ovome kada je potpisala CEFTA-u i nisu imali muda pogledati u oči EU hijene i odbiti potpisivanje sporazuma. Ali ne, sada se ja kao potrošač trebam znojiti i razmišljati šta je domaće, te smatrati krivim i odgovornim za ekonomsku situaciju :-) :thumbup: Ma bra'o majstori.
Stoji to sto kazes, medjutim i sam priznajes "hijene". Nase brdjane je mnogo lakse razvaliti nego svjetske hegemone, tu nema diskusije. Ulazak u EU (koja propada ko Grcka) i totalna predaja suvereniteta je korak protiv samog bh naroda. Crno kako god okrenes, ali smatram da u tom crnilu potpora domaceg je ipak bolja opcija.
ExNihilo

#142 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by ExNihilo »

Jest ti dobar nick :D
insomnia78

#143 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by insomnia78 »

Hajvan

#144 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by Hajvan »

kakve veze ima ova teme s tom vješću...i takakv rezignirani stav??!?!
muzicar_iz_parka

#145 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by muzicar_iz_parka »

-
Bodkin

#146 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by Bodkin »

Pa realno ja masu domacih ne kupujem jer znam da su vlasnici govna koja daju
minimalac radnicima ili ih prijave na minimalac.
Ne placaju poreze i slicno i onda za 2 god vozi audija i on je uspjesni biznismen.
limeni

#147 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by limeni »

Bodkin wrote:Pa realno ja masu domacih ne kupujem jer znam da su vlasnici govna koja daju
minimalac radnicima ili ih prijave na minimalac.
Ne placaju poreze i slicno i onda za 2 god vozi audija i on je uspjesni biznismen.
nek komsiji crkne audi :-)
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#148 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by antimobbing »

uzgajivac

#149 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by uzgajivac »

ne kupuj domace, propadose firme u regionu bez nasih para. evo objavljen citav spisak zabranjenih hrvatskih tvrtki, i jos se popunjava.
kako to

#150 Re: Kupujmo domaće isplati se

Post by kako to »

primjer ... litar domaceg lafo prirodnog soka u granapu kosta 5-6 km ... i onda kaze kupuj domace ... maaaaarrrss
Post Reply