obichan insan wrote:@cetmi
kako ti pojasni u svom postu,neki gradovi su pali zbog "nepovoljne" situacije u kojoj su se nalazili,neki su se mozda mogli duze braniti.E sad ona teritorija koja je odbranjena (mislim na sve enklave),jeli medju njima bilo saradnje i jeli ona bila moguca?Jer kako ti rece iz Cerske je (kad je palo Ilino brdo) bio koridor za Srebrenicu.Kako se u enklavama sndbijevalo logistikom(osim zarobljavanja od VRS).Jeli bilo ikakvog dotura s nase strane? S obzirom da su nasi borci u podrinju pocetkom 93 drzali "ogromnu" teritoriju znaci da im nije manjkalo hrabrosti i morala.Da su nase glavesine pokusale raznim kanalima "prosvercovat" sto vise MTS,pa i vojnika,osim hrabrosti i morala,kod boraca bi se stvorio i osjecaj da nisu "napusteni i zaboravljeni".Kako je u nekom postu neko pisao,iz Tuzle je poslan "neki" (zaboravih ime,mrsko mi trazit) da smjeni Nasera.Problem je sto je to kod nas islo bas komunisticki (ti ides tamo i bices komandant i to je to) nasi nisu sluha imali za te stvari.Logicno je da narod u takvoj situaciji najvise vjeruje "svojim ljudima" koji su se vec dokazali u akcijama i da su ljudi osjetljivi na te smjene.(to bi bilo isto zamisliti da je neko dosao u 505-tu i rekao,ja sam sad kom. umjesto I. Nanica (rahmet mu dusi),pa Buzimljani bi ga razapeli).
Imam osjecaj,kad se sagleda iz danasnje perspektive,da je najbolje bilo da je se u koordinaciji s drugim korpusom,probio
koridor i drzao samo onoliko da se narod izvuce i onda da se ostavi teritorija.Bar bi manje mrtvih bilo.
Nisam nikad cuo za to selo kod Jajca (iako imam snahu iz Jajca

),imal igdje kakav opis te situacije?
7.januara 1993. godine zauzeta je Kravica (misli se na širi rejon) i time su spojene dvije veće enklave - Srebrenica i Cerska, Konjević Polje, Pobuđe. Prije nego je došlo do oslabađanja ovog dijela teritorije, svaki kontakt sa drugom enklavom odvijao se uglavnom, tako što su pojedinci ili grupe, noću, kroz minska polja, skoro nepristupačne terene, prolazili iz jedne u drugu enklavu. Prolazilo se sa više ciljeva. Razmjena informacija, potraga za hranom ( enklava Cerska, Konjević Polje i Pobuđe je dosta bolje stajala sa hranom od enklave Srebrenica) i u dobrom djelu pružanju borbene pomoći ( ofanzivno-defanzivne). Kada je u pitanju pružanje borbene pomoći radilo se u glavnom o manjim i odabranim grupama.
Pomoć sa strane (misli se na Tuzlu i Sarajevo) desila se dva puta, bar kada je u pitanju Srebrenica. Prvi put helikopterom je dostavljeno nešto malo uniformi, sanitetskog materijala, duhana (hercegovačke škije) i municije. Helikopter se spustio noću u rejonu sela Vijogor - Berijestova ravan. Nešto kasnije su registrovana još dva helikopterska leta u rejon Zeleni Jadar. Uniforme, lahko naoružanje, municija, sanitetski materijal i cigare. Većina navedenog je uglavnom razgrabljeno na licu mjesta, Jednice u Sućesci, Osatu, Osmačama.. nisu vidjele od ovoga skoro ništa. Svi drugi apeli za pomoć su prešućeni.
Nurif Rizvanović, bivši kontraobavještajac je sa grupom dobro naoružanih Podrinjaca došao na terotoriju Cerske i Konjević Polja, odmah su se podjelili u dvije grupe, jedni su produžili prema Srebrenici, drugi ostali. Tvrdim da Nurif nije poslan da mijenja nikoga, pogotovu ne Nasera Orića, jer je u periodu kada je Nurif stigao, Naser Orić nizao uspjeh za uspjehom. Svakim danom procenti slobodne teritorije su uvećavani. Naser je bio prihvaćen kod većine (bar 98%) kada su u pitanju jedinice u Srebrenice koje su pored domicilnih u dobrom broju činili i prognanici. Šta se u međuvremenu izdešavalo sa Nurifom neka odgovori narod sa skupa iz Konjević Polja gdje se glasno uzvikivalo izdajnik - aludirajući na Nurifa. Ja samo znam da je nestao na putu prema Srebrenici u rejonu Buljima ( zona između dvije srpske linije, strma sa nekoliko potoka, minirana i teško prohodna). O njegovoj sudbini se uglavnom nagađa.
Eh, kada je u pitanju probijanje koridora tu već postaje sve nejasno. Nakon oslobađanja ogromne Zvorničke teritorije i dogovora Nasera i Hajre kapetana da se ujutro krene u konačni proboj otišlo se na predah. Nedugo zatim, vezista u Kamenici primio je vijest koja je šokirala cijelo Podrinje. O probijanju koridora se više nikada nije govorilo...
Nakon pada Srebrenice K-da 2. Korpusa organizirala je prijem za preživjele starješine iz 28.dKov-a. Natporučnik Šukrija Malić postavio je pitanje generalu Seadu Deliću na koje nikada nije dobio odgovor, ali je 7 dana kasnije dobio rješenje o demobilizaciji.
P.S. Da je bilo malo više volje i saradnje moglo je biti drugačije. Ovako, ostaje nam da pričamo.
Ostaj te mi uspravni i ponosni ma gdje da se nalazite i ma odakle da ste. Urbani ili ruralni - najmanje je važno.