Psorijaza

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Vladimirrrr

#126 Re: Psorijaza

Post by Vladimirrrr »

Ej cao ekipo. što smo se nešto raspisali :-)
Kako je kod vas? ja sam zadovoljan.
Za vikend sam uradio čišćenje jetre. Dosta sam čitao i mogu vam reći da čišćenje iznutra je jako bitno za sve bolesti a naročito za psorijazu. mnogi autori su pisali da je psorijaza izazvana nepravilnim radom jetre.
Tako sam za vikend odradio jedno čišćenje i mogu vam reći super se osjećam.
Evo linka, a najvažnije je da sve ispoštujete kako je ovdje napisano:
http://alternativa-za-vas.com/index.php ... enje-jetre
Mogu vam reći da drugi dan gaća nijesam vezao, ali sam baš zadovoljan šta sam sve iz sebe izbacio.
Pozdrav svima
i_ja_na_forumu

#127 Re: Psorijaza

Post by i_ja_na_forumu »

Ja sam isto citala za ovo ciscenje jetre prije nekog vremena..

Kod mene je situacija bolja nego sto je bila.. koza mi nije suha, ne puca vise.. ALI to zato sto sam bila ocajna vise i uzela dermovate i rijesila za 3 dana.. :roll: :roll: sad ,ako nista, osjecam se psihicki bolje, jer nema vise kilu bijelih ljuspica oko mene, nije suho, ne krvari.. zbog toga imam i vise volje da jedem pravilnije, uzela sam neke dodatke prehrani sa bijelim lukom, pijema omega 3, caj od korijena zo(h)ve(bazge)
Sanda88

#128 Re: Psorijaza

Post by Sanda88 »

Psorijaza je autoimuna bolest.
Nastaje od propusnih crijeva.
Najbolji nacin da je se rijesite je paleo (paleolithic) dijeta.
Znaci nema glutena (hljeb i bilo sta sa brasnom, pasta), secer,
mlijecni proizvodi, ukinuti dosta kafeina (jer mi volimo kafu previse!), i sl.

Treba se prestati mazati kremama, ispijati stojekakve lijekove, nego
cistiti crijeva (citaj: kefir, supa od kostiju), kiseli kupus (sauerkraut),
kokosovo ulje/mlijeko/sl., lan (sjeme), probiotic & vit D3.

Svi mi sa nekom vrstom autoimune bolesti (Hashimoto u mom slucaju,
dijabetes/MS/artrithis/itd u drugim slucajevima), trebamo lijeciti crijeva
kao #1, pa onda dalje..

Vise info ovdje:
http://www.thepaleomom.com/2012/04/modi ... iasis.html
TotalnoNebitno

#129 Re: Psorijaza

Post by TotalnoNebitno »

NEVENOVA KREMA!!!!!!! Ja sam kao dijete imala neki oblik psorijaze, lisaja, dermatitisa, haj ga znaj. Nisu ni doktori znali. Vecina je rekla psorijaza. Uglavnom, dugotrajnim mazanjem je to potpuno izblijedilo. Samo treba biti uporan u redovnom mazanju. Danas hvala Bogu nema nikakvih tragova, vec dugo nema.
Vladimirrrr

#130 Re: Psorijaza

Post by Vladimirrrr »

Sanda88 wrote:Psorijaza je autoimuna bolest.
Nastaje od propusnih crijeva.
Najbolji nacin da je se rijesite je paleo (paleolithic) dijeta.
Znaci nema glutena (hljeb i bilo sta sa brasnom, pasta), secer,
mlijecni proizvodi, ukinuti dosta kafeina (jer mi volimo kafu previse!), i sl.

Treba se prestati mazati kremama, ispijati stojekakve lijekove, nego
cistiti crijeva (citaj: kefir, supa od kostiju), kiseli kupus (sauerkraut),
kokosovo ulje/mlijeko/sl., lan (sjeme), probiotic & vit D3.

Svi mi sa nekom vrstom autoimune bolesti (Hashimoto u mom slucaju,
dijabetes/MS/artrithis/itd u drugim slucajevima), trebamo lijeciti crijeva
kao #1, pa onda dalje..

Vise info ovdje:
http://www.thepaleomom.com/2012/04/modi ... iasis.html

Sanda88 je ovo lijepo objasnila po sebi vidim da ima logike.
Čim sam počeo po malo jesti proizvode sa bijelim brašnom i mliječne proizvode, psorijaza je počela da se vraće.
Uz ovo njeno, dodao bih da sam primjetio da mi ne odgovara: masno, ljuto, začinjeno tako da treba izbjegavati Sirće, limun, slatko mlijeko, svinjsko meso, mada i sva crvena mesa i sve što je prženo, pohovano, sa zaprškom.
Takođe, i fizičku aktivnost imati svaki dan makar pola sata.

pozdrav za sve
OneM

#131 Re: Psorijaza

Post by OneM »

Sonac wrote:
OneM wrote:Oduvijek sam se pitala zašto nema ni na jednom bh forumu aktivna tema za PSO, i sretna sam što vidim sad ovu!

Evo da se i ja javim, imam 22 godine a pso već 14 godina. Probala sam brdo različitih krema još u prvih 5 godina i ništa mi nije pomoglo. Najbliže sam bila izliječenju kada sam pazila na zdravu ishranu i miran život!! Međutim dok sam studirala opustila sam se, nisam uopšte pazila niti na ishranu niti na stres i vremenom se pso pogoršala i danas je stanje loše, kako je bilo prije nekih 9,10 godina. Imam je od glave do pete, po cijelom tijelu stotine tačkica najrazličitijih oblika!

Sad koristim samo aloe vera kremu, ne pomaže mi - ne liječi, ali mi je ok jer ne šteti koži a osigurava da je dovoljno mekana i elastična. Kupam se najobičnijim nivea sapunom jer bilo kakva kupka užasno iritira kožu i sve se zacrveni. Ponekad napravim kupku od morske soli i to mi jako prija.

Prije nekoliko dana sam pročitala ovaj lijek http://www.narodnilijek.info/294/da-li- ... -psorijazu i sad sam sve sastojke nabavila i počela koristiti. Pored toga opet se trudim kao nekad prije da pazim na ishranu mada priznajem da je mnogo teže jer sada SAMO ja brinem za svoju ishranu i moram da biram šta ću jesti na poslu, šta kod kuće, šta u gradu s društvom i sl.

Eto, napisah se, izvinite :)

Molim ove koji su kupili ovaj čaj Marije Treben da jave ima li kakvih rezultata kod njih??
Ma ja, ti bi malo čajić, malo mazu i da prođe :)
Ništa bez zdravog načina dugoročno ne može pomoći, ako tvoje zdravlje nije vrijedno te "žrtve" onda ne znam šta je.
Treba puno odricanja ali budi sigurna da rezultati neće izostati, i sama kažeš da si ih već imala dok si zdravije jela.
Provrti temu od početka bilo je korisnih savjeta od raznih forumaša, ja već dugo obećavam da ću napisati opširnije kako se (uspješno) borim ali nikako da uhvatim vremena.
Jedna od rijetkih istinitih i za tebe i za sve nas je SVE SE MOŽE KAD SE HOĆE!

Eh evo da se javim 3 mjeseca poslije, nakon koristenja onog gore recepta (samo jednu terapiju sam odradila).. ostatak perioda sam se drzala svojih principa zdrave hrane i uglavnom izbjegavala crveno meso, masno, preslano, prezačinjeno.. U svakom slučaju nisam se odrekla svega i nisam sve u potpunosti izostavila, znala sam ponekad nesto "zabranjeno" pojesti cisto promjene radi.
Danas je stanje ovako: psorijaza po rukama se u potpunosti povukla, ostale su samo bijele fleke. (inace ruke su bile jedan od gorih dijelova tijela u zadnjih godinu dana). Sa glave također se povuklo, nema nista. Po stomaku isto ima dosta bijelih cistih fleka, ima po neka jos uvijek kao malo roza.. Na ledjima ima nekoliko fleka jos uvijek.. i par tačkica na nogama. Za mene je ovo jako zadovoljavajuće stanje.
(Pored ishrane moram da navedem da sam se izvukla iz stresne veze i da sam postala jako raspolozena zadnja 2 mjeseca što vjerujem da je uticalo na kožu..)

S druge strane, zadnjih mjesec dana dobila sam upalu grla, temperaturu 39,9 prije mjesec dana, a onda opet prije 10 dana ista temperatura, zatim prije 5 dana dobila sam konjuktivitis, uz to opet istu temperaturu koja me je mučila 3 dana. Evo jedva sam se izvukla, osjecam se kao sažvakana.. umorno i slabo.
Vadila sam krv i jučer sam dobila rezultate, željezo 2,6 a normalno je od 8 do 30. Anemična sam. Sad moram to popraviti, liječiti.

Sad svi pametuju da je kriv moj način ishrane, što nisam jela više mesa itd, itd.. a ne sjecam se da mi je koža bila ljepsa u zadnje 3,4 godine. Ludim od slusanja savjeta sa svih strana od ljudi koji vide samo jedan dio, samo jednu bolest i misle da su najpametniji na svijetu. Ja se iskreno nadam da cu jednog dana naći savršen balans u svojoj ishrani tako da vise nemam ovakvih problema! Ako je neko već nešto tako našao prosvijetlite me molim vas.
Sonac

#132 Re: Psorijaza

Post by Sonac »

OneM wrote: Eh evo da se javim 3 mjeseca poslije, nakon koristenja onog gore recepta (samo jednu terapiju sam odradila).. ostatak perioda sam se drzala svojih principa zdrave hrane i uglavnom izbjegavala crveno meso, masno, preslano, prezačinjeno.. U svakom slučaju nisam se odrekla svega i nisam sve u potpunosti izostavila, znala sam ponekad nesto "zabranjeno" pojesti cisto promjene radi.
Danas je stanje ovako: psorijaza po rukama se u potpunosti povukla, ostale su samo bijele fleke. (inace ruke su bile jedan od gorih dijelova tijela u zadnjih godinu dana). Sa glave također se povuklo, nema nista. Po stomaku isto ima dosta bijelih cistih fleka, ima po neka jos uvijek kao malo roza.. Na ledjima ima nekoliko fleka jos uvijek.. i par tačkica na nogama. Za mene je ovo jako zadovoljavajuće stanje.
(Pored ishrane moram da navedem da sam se izvukla iz stresne veze i da sam postala jako raspolozena zadnja 2 mjeseca što vjerujem da je uticalo na kožu..)

S druge strane, zadnjih mjesec dana dobila sam upalu grla, temperaturu 39,9 prije mjesec dana, a onda opet prije 10 dana ista temperatura, zatim prije 5 dana dobila sam konjuktivitis, uz to opet istu temperaturu koja me je mučila 3 dana. Evo jedva sam se izvukla, osjecam se kao sažvakana.. umorno i slabo.
Vadila sam krv i jučer sam dobila rezultate, željezo 2,6 a normalno je od 8 do 30. Anemična sam. Sad moram to popraviti, liječiti.

Sad svi pametuju da je kriv moj način ishrane, što nisam jela više mesa itd, itd.. a ne sjecam se da mi je koža bila ljepsa u zadnje 3,4 godine. Ludim od slusanja savjeta sa svih strana od ljudi koji vide samo jedan dio, samo jednu bolest i misle da su najpametniji na svijetu. Ja se iskreno nadam da cu jednog dana naći savršen balans u svojoj ishrani tako da vise nemam ovakvih problema! Ako je neko već nešto tako našao prosvijetlite me molim vas.
Za početak da čestitam, zvuči kao odličan napredak. Ja nisam probao tu terapiju pa je možda isprobam nekad, škoditi valjda neće.

A što se tiče negativne strane dijete i ja sam je prošao, par stranica iza sam u jednom podugom postu detaljno opisao kako odprilike izgleda moja ishrana pa baci oko ako već nisi.
S početka sam i ja skroz isključio meso i sve mliječne proizvode što me je dovelo do toga da sam smršao preko 10 kila mišića i znatno oslabio zbog drastično smanjenog unosa proteina i željeza.
Sve ostalo tokom dijete je bilo odlično, poboljšanja na svakom planu ali ovo dvoje mi je jako smetalo tako da sam postepeno vratio meso u ishranu i jako brzo se i to popravilo.
Psorijaza nakon toga nije postala gora, još uvijek imam samo na tjemenu a ponegdje drugo mi se vrati na kratko samo ako se baš zapustim par dana ili tokom onog ružnog vlažnog/kišovitog perioda.

Bitno je da meso (crveno/bijelo/ribu) kuhaš ili pečeš u rerni bez dodatka masnoća ili sa jako malo, prženje i pohovanje generalno izbaciti, znači ne samo meso već i jaja, paprike šta god. Mesne prerađevine su jako loše, kobasice, suho meso, paštete, hrenovke, konzervirano... Meso jesti uz salatu/pečeno povrće bez hljeba, krompira i ostalih skrobnih namirnica i ne bi trebalo biti pogoršanja.
Mlijeko za organizam nije neophodno kao meso pa ga možeš skroz eliminisati ili smanjiti, po mogućnosti bariti domaće, domaći sir... Razmisli o nekim suplementima zbog željeza zbog bržeg nadoknađivanja, ja npr trenutno koristim kombinaciju kalcijum/magnezij/cink...

Sunčaj zahvaćene dijelove kad god imaš priliku, nabavi neki prirodni sapun za kupanje, ne trackaj se previše kremama jer i to može imati kontra efekat a prođi onaj moj post i temu još jednom jer ima zaista odličnih savjeta od raje.
pocetnik033

#133 Re: Psorijaza

Post by pocetnik033 »

Moj brat ima psorijazu i njemu je pomoglo neko arganovo ulje. Pitat ću ga gdje je nabavio pa ću vam javiti. Osvježava i vlaži kožu i već nakon 4-5 dana primjetio je prve znakove poboljšanja.
Isengor

#134 Re: Psorijaza

Post by Isengor »

pozz.... Ja sam ovdje novi i drago mi je da ima neko mjesto gdje oboljeli od psorijaze mogu razmijeniti iskustva.

imam 32g. a bolujem od psorijaze 14 godina, nebih mogao ni nabrojati sta sam sve do sada koristio, uglavnom sve sto pisete ovdje. Po mome dosadasnjem iskustvu nema nista bolje od morske vode i suncanja, inace u mene se psorijaza ne povlaci nikako, konstantno kroz godine samo malo mijenja pozicije al je zahvacenost skoro uvjek ista, i jedino se povukla kad sam bio na moru i to samo nakon dva dana, osjetio sam ogromno olaksanje koje je trajalo pa sigurno do 2 mj.
posto nemam priliku da boravim na moru, ovdje u Bosni spas nalazim u koristenju curekotovog i maslinovog ulja u kombinaciji, pa i pored toga moram nekad dan dva koristiti kortikosteroidne kreme. Psorijaza je i dalje tu al bar je polovicno odrzavam da nije jarko izrazena, jedino noge ispod koljena su mi grozne.
poceo sam i da pijem curekotovo ulje, pa ako bude od toga uspjeha rado cu to podijeliti ovdje sa vama. Naravno ako nekog nesto zanima detaljnije objasniti cu, a mene zanimaju vasi nacini odupiranja na psiholoskoj osnovi, jer sam primjetio da malo ko pise o tome a to je bar meni najbolniji dio ove bolesti, zasto najbolniji? pa iz mnogo razloga: ljudi iz blize i dalje okline te izbjegavaju, tesko naci posao koji ti ne smeta, slaba ili gotovo nikakva podrska i razumijevanja, pocevsi od doktora pa i ostalih koji nemaju psorijazu, tezina pronalazenja partnera, pogotovo na danasnjem vremenu kad je ljudima osnovna stvar izgled, a posto mi sa psorijazom ne izlgedamo bas najljepse onda se to itekako odrazava na taj aspekt.. primjer: koja god djevojka sazna da imam psorijazu ili me ostavi ili jednostavno pocne da me izbjegava, a ja se bas ne nosim dobro sa takvim ishodima :( .... eto volio bi da pisete o svojim situacijama, mozda mozemo pomoci jedni drugima , ako nista ovako kroz razgovor xD.... cao do iduceg javljanja... xXD
v33dran

#135 Re: Psorijaza

Post by v33dran »

Isengor wrote:pozz.... Ja sam ovdje novi i drago mi je da ima neko mjesto gdje oboljeli od psorijaze mogu razmijeniti iskustva.

imam 32g. a bolujem od psorijaze 14 godina, nebih mogao ni nabrojati sta sam sve do sada koristio, uglavnom sve sto pisete ovdje. Po mome dosadasnjem iskustvu nema nista bolje od morske vode i suncanja, inace u mene se psorijaza ne povlaci nikako, konstantno kroz godine samo malo mijenja pozicije al je zahvacenost skoro uvjek ista, i jedino se povukla kad sam bio na moru i to samo nakon dva dana, osjetio sam ogromno olaksanje koje je trajalo pa sigurno do 2 mj.
posto nemam priliku da boravim na moru, ovdje u Bosni spas nalazim u koristenju curekotovog i maslinovog ulja u kombinaciji, pa i pored toga moram nekad dan dva koristiti kortikosteroidne kreme. Psorijaza je i dalje tu al bar je polovicno odrzavam da nije jarko izrazena, jedino noge ispod koljena su mi grozne.
poceo sam i da pijem curekotovo ulje, pa ako bude od toga uspjeha rado cu to podijeliti ovdje sa vama. Naravno ako nekog nesto zanima detaljnije objasniti cu, a mene zanimaju vasi nacini odupiranja na psiholoskoj osnovi, jer sam primjetio da malo ko pise o tome a to je bar meni najbolniji dio ove bolesti, zasto najbolniji? pa iz mnogo razloga: ljudi iz blize i dalje okline te izbjegavaju, tesko naci posao koji ti ne smeta, slaba ili gotovo nikakva podrska i razumijevanja, pocevsi od doktora pa i ostalih koji nemaju psorijazu, tezina pronalazenja partnera, pogotovo na danasnjem vremenu kad je ljudima osnovna stvar izgled, a posto mi sa psorijazom ne izlgedamo bas najljepse onda se to itekako odrazava na taj aspekt.. primjer: koja god djevojka sazna da imam psorijazu ili me ostavi ili jednostavno pocne da me izbjegava, a ja se bas ne nosim dobro sa takvim ishodima :( .... eto volio bi da pisete o svojim situacijama, mozda mozemo pomoci jedni drugima , ako nista ovako kroz razgovor xD.... cao do iduceg javljanja... xXD
Zdravo.

Da se ne vracam na metode kojima se svako bori sa odrzavanjem vlaznosti psorijaze i pokusajima rjesavanja iste izvana, jer svaka osoba najbolje zna sta dobro djeluje na nju, a sta ne, osvrnuti cu se malo na prehranu. Ja vec sest i po mjeseci apsolutno nicim nisam namazao psorijazu i nikada nije izgledala bolje :). DOBRO pazim na prehranu, mada se uvijek nadje nesto sto ne bih trebao konzumirati, jer ne mozemo apsolutno sve izbaciti. Svakodnevno se bavim fizickom aktivnoscu - sat do sat i po teretana sest dana u sedmici, uvece isto toliko ili bajk ili trcanje, ali 3-4 puta sedmicno. Srecom pa u gradu imam slana jezera, pa malo pomognu sto se tice izbjeljivanja fleka, ali nema sanse da mogu potpuno pomoci u povlacenju istih. E sad, ono najvaznije, psihicka "tortura", patnja, slabost, itd. Ja sam nekad bio osoba koja je stvarno davala vaznosti misljenjima drugih vezano za mene samog, dok nisam shvatio da su ljudi stvarno najpokvaranija bica na planeti (vjerovatno i sire ukoliko postoji zivot na drugim planetama). Tad sam postao totalni bolik***ista, da ni sam sebe vise ne prepoznajem, sto mi se jako svidja. Samopouzdanja nikad nije manjkalo, s tim da je sad jos vece, upravo zbog osoba kojima smo svakodnevno okruzeni. Pogleda i komentara na psorijazu uvijek ima, ali ne libim se prici istim osobama i objasniti im o cemu je rijec, cisto da ne budu neuki i maloumni, te puni predrasuda. Slicnih situacija je bilo sa doktorima, ali samo jedan hladan pokeraski pogled im sve kaze :wink: , tj. da su dzabe ucili skolu pola zivota da bi imali titulu doktora/ice, kad primitivnost jos uvijek u njima cuci. Sto se tice partnera/ica, bitno je samo odrzati samopouzdanje, ne pokazati nesigurnost i sve ide kao po loju ;-). Samo glavu gore, dobro se naoruzaj znanjem, pozitivom i lajicki objasni sta je u pitanju, pa ce sve biti OK. Sretno u svakodnevnoj borbi :)
Oly

#136 Re: Psorijaza

Post by Oly »

Kreme koje sadrze steroide mogu napraviti pakao od vaseg zivota,
Pogledajte na ovim linkovima sta se desava onima koji upotrebljavaju ove kreme.

https://www.facebook.com/InternationalT ... tworkitsan
http://www.itsan.org/Gallery.php
http://www.itsan.org
http://youtu.be/7kmHe8aSs5s
http://youtu.be/0JNVj6eAHDs

moja kcerka sada nazalost prolazi kroz ovo
Mersiha000

#137 Re: Psorijaza

Post by Mersiha000 »

zenicablues wrote:Mersiha,za tvoju informaciju,krema bioeliksir je jedno vrijeme bila u Hrvatskoj povučena iz prodaje zbog prisustva kortikosteroida,pa se malo raspitaj o tome na hr Forumima se dosta pisalo o tome

U pravu si za kortikosteroide, ta prica je se bila pojavila u hrvatskoj i ja sam se iskreno pravo sokirala kad sam cula. Al su ljudi poslije potvrdili da uopste nije bilo nedozvoljenih supstani u kremi, cak su objavili i rezultate analiza koje su radili u njemackoj i gdje je potvrdeno da nema nikakvih nedozvoljenih supstanci u kremi i da je 100% prirodna.
U slucaju da su prisutni kortikodteroidi u kremi, krema se nebi smjela proadavati, a ona je normalno na trzistu.
evo i link koji potvrduje da nema nikakvih nedozvoljenih sastojaka u kremi Bioeliksir Euten ili Dermio
http://www.bioeliksireuropa.hr/krema-bi ... euten.html

uglavnom meni krema pomaze i to je najvaznije pa sam to htjela podijeliti sa ostalima.
Nikad klix-Sa X

#138 Re: Psorijaza

Post by Nikad klix-Sa X »

Je li moguće da solarij pogorša stanje, prvi i drugi dan misliš da godi, a onda bukne nevjerovatno, ima li neko iskustva, bitno mi pravo???
kakolijeciti

#139 Re: Psorijaza

Post by kakolijeciti »

Možda oprobati čaj protiv psorijaze?
http://kakolijeciti.blogspot.com/2014/0 ... ijazu.html

Ako je uzrok umanjen rad jetre onda ima logike pokušati liječiti psorijazu pomoću čaja
OneM

#140 Re: Psorijaza

Post by OneM »

Isengor wrote:pozz.... Ja sam ovdje novi i drago mi je da ima neko mjesto gdje oboljeli od psorijaze mogu razmijeniti iskustva.

Pozz,

imam 22 godine, a pso od svoje šeste i prosla sam najgore momente kada sam promijenila mjesto stanovanja oko svoje 10.. nova djeca u skoli, novi nastavnici.. to me je dokrajcilo i tad je pso buknula uzasno.
Tada sam se bazirala na zdravu ishranu i pozitivno razmisljanje i mogu reci da sam se izlijecila poprilicno fino.. da bi opet na drugoj godini fakulteta sve krenulo nazad, vremenom se pogorsavalo stanje.. uz to sam bila i u stresnoj vezi. Fax sam zavrsila proslo ljeto, momka ostavila prije 4 mjeseca i pogodi šta, najsretnije sam biće u zadnje vrijeme.
Psorijaza se povukla skoro skroz, sada imam samo malo na laktovima, potpuno neprimjetno.

Što se tiče momaka nikada mi niko nije rekao nesto ruzno zbog psorijaze, svi su bili puni razumijevanja.. Pri tom moram reci da se nisam ni ja nikad trudila da hodam s nekim manekenima/povrsnim osobama kojima bi to vjerovatno smetalo..

Samo pozitivno stanje uma, ne brini se sta ko misli.. ako neko gleda i nije mu jasno sta je to slobodno pridji i objasni da imas mega giga super kozu koja se obnavlja brže od njihove.. ;) Nemoj se truditi oko povrsnih osoba :)
Isengor

#141 Re: Psorijaza

Post by Isengor »

poz xD ........

naravno slazem se, nemoze na drugi nacin , vec odagnati sve sto nam stvara nervozu.
Od zadnjeg javljanja sam promjenio neke stvari i sada ide zivot mnogo lakse, mozda je zapanjujuce al psorijaza mi se jako kako da kazem jos je tu nije se povukla ali se mnogo stanjila, izbija kroz nju zdrava koza, imam osjecaj kada predjem rukom preko nje da je tanja od lista papira skoro providna, ako ovako nastavi, vjerujem da ce nestati kroz jos 2 mjeseca. A i bilo bi vrijeme nakon toliko godina snjom xD... koristim curekotovo ulje oralno 15min prije svakog jela malu kasicicu, i mazem oboljela mjesta kombinirano sa curekotovim i maslinovim uljem jedanput dnevno (ako nekog vec zanima potpuno je prirodno i nije skupo)..., ako nekom treba vise info o tome slobodno pitajte, savjet je beslatan, niti sta prodajem niti reklamiram jednostavno zelim da i drugi osjete olaksanje od ove vrazije bolesti.

sve najbolje i lijep pozdrav xD
Nikad klix-Sa X

#142 Re: Psorijaza

a šta znam, sve mi to zvuči nekako ... :run:
Olivander

#143 Re: Psorijaza

Post by Olivander »

Pozdrav
Imam psorijazu od svoje 4 godine. Znači 21 godinu je imam, U djetinjstvu mi je bila po cijelom tijelu, laktovi, koljena, stomak, noge,tjeme svugdje. Išao sam ne znam kojim sve doktorima, u Zagreb, Beograd, Sarajevo, Tuzla... Koristio nekakve kreme tipa Belogent i to. Nikad ni jedna nije pomogla. I onda jednostavno prestanem da koristim bilo šta, što se kaže predam se. I nekad poslije puberteta, samo se povuče, skoro da nestane, ostalo je samo na koljenima i laktovima i to na jednom koljenu malo a na drugom skoro da i nema, na laktovima onako, Jedino što me muči je tjeme, tu imam poprilično, a prije nekih par godina i tu mi je bilo nestalo. Nije da sad vodim nekakav stresan život, onako normalno je sve. Pa da pitam, je li skontao neko neki lijek za tjeme, čitao sam kao taj neki T gel, ali kažete smrdi i sve, a iskreno da vam kažem izlazi mi se iz kuće. :D Je li ima neki bolji, efikasniji?
Nikad klix-Sa X

#144 Re: Psorijaza

Olivander wrote:Pozdrav
Imam psorijazu od svoje 4 godine. Znači 21 godinu je imam, U djetinjstvu mi je bila po cijelom tijelu, laktovi, koljena, stomak, noge,tjeme svugdje. Išao sam ne znam kojim sve doktorima, u Zagreb, Beograd, Sarajevo, Tuzla... Koristio nekakve kreme tipa Belogent i to. Nikad ni jedna nije pomogla. I onda jednostavno prestanem da koristim bilo šta, što se kaže predam se. I nekad poslije puberteta, samo se povuče, skoro da nestane, ostalo je samo na koljenima i laktovima i to na jednom koljenu malo a na drugom skoro da i nema, na laktovima onako, Jedino što me muči je tjeme, tu imam poprilično, a prije nekih par godina i tu mi je bilo nestalo. Nije da sad vodim nekakav stresan život, onako normalno je sve. Pa da pitam, je li skontao neko neki lijek za tjeme, čitao sam kao taj neki T gel, ali kažete smrdi i sve, a iskreno da vam kažem izlazi mi se iz kuće. :D Je li ima neki bolji, efikasniji?
Belosalic losion, mozes ga dobiti na recept, nekad se placao 18 KM, sad hvala Bogu ne placa, smdri samo kada ga nanosis, ali poslije minut se nista ne osjeti, niti je mastan, ne primjeti se uopste, meni vec 10 godina jedino on pomaze.
andjelina.djoli

#145 Re: Psorijaza

Post by andjelina.djoli »

Mom mužu se uvijek pogorša stanje ujesen i zimu. I ništa ne pomaže!!! Našla sam da imaju neki laseri za psorijazu. Koliko vidim samo ih ova dr. Arslanagić u dermaklinici ima. Imal ko iskustava. jel ima još gdje toga. Sve drugo smo više manje probali
Nikad klix-Sa X

#146 Re: Psorijaza

Je li neko išao kod ovog Dr.Relje u Foču, eto kažu kao dosta zna i pomogne, da ne idem bezveze, Foča daleko :)
beatfreak

#147 Re: Psorijaza

Post by beatfreak »

Pozdrav, Imam 21 godinu i uspješno se liječim od urođene psorijaze.Kao i svi ovdje na ovom forumu imao sam teška razdoblja u životu zbog psorija od osnovne škole srednje itd.Liječio sam je svime i svačim od farmaceutski krema do alternativnih lijekova ali naravno uvijek se vrati.Ja sam misli da ću čitav život imati ovu dosadnu bolest ,dok mi komšija nije rekekao da se njegova žena skoro izliječila (inače imala je 10 godina) koristeči neku kremu od jednog gospodina iz Sarajeva.Kupio sam 15.decembra kremu i počeo da mažem 2x kako mi je gospodin rekao,do nove godine bijele ljuspice su skroz opale i moja koža je bila normalna po prvi put u životu.Namjerno sam sprestao koristiti da vidim hoće li se psorijaza vratiti nakon 5 mjeseci koža mi je ostala ista!Ako je neko zainteresovan broj telefona je 062/819-604(Dragan)

Ako neko želi još informacija o kremi ja ću postovati ovdje.
Hafis

#148 Re: Psorijaza

Post by Hafis »

Žao mi je, ali imat ćeš vjerojatno relaps bolesti, neovisno koliko ti traje ova sadašnja faza remisije.
Koliko znam (a znam dosta) psorijaza je progredijentna bolest, praćena fazama egzacerbacije i fazama remisije, koje se smjenjuju jedna za drugom, u intervalima čija je duljina ovisnim o mnogim čimbenicima, prije svega o kojem se tipu ove bolesti radi (Ps. vulgaris, Ps. guttata, Ps. erythrodermica, Ps. pustulosa i dr.), ali i dobu, spolu, genetskim obilježjima i dr.

Dalje, zar vjerujes da jedan čovjek može s nekim tajanstvenim lokalnim pripravkom riješiti ovu bolest o čijem nastanku još uvijek ne znamo ništa (mada smo s njenom patogenezom relativno dobro upoznati, što pomaže kod konzervativnog liječenja, ali ne i izliječenja). Taj bi sigurno bio, kao što vole reći - kidnapovan od Amerikanaca u čijoj populaciji se bilježi jedna od najvećih stopa obolijevanja od ove bolesti) i ne bi prodavao kreme u ovoj našoj vukojebini.
Ipak, želim ti mnogo sreće u ovome svemu i da ti ova trenutna faza remisije što dulje potraje.
Hafis

#149 Re: Psorijaza

Post by Hafis »

I samo nešto za ove brojne ljude što se javljaju ovdje zbog ove stvarno neugodne bolesti:

- S obzirom na kroničan tijek bolesti nužno je trajno praćenje - neovisno je li nastupila remisija (poboljšanje) ili ne.
- Terapija nije ista za sve oboljele (svaki je pacijent slučaj za sebe), i ovisi isključivo o kliničkoj slici, to jest nastalim promjenama.
- Psorijaza je kronična bolest za koju ne postoji etiološka terapija (tj. prema uzroku nastanka bolesti, koji je nejasan), već samo simptomatska (prema postojećim simptomima)
- Važno je imati realistična očekivanja od terapije. Terapija se treba fokusirati na poboljšanju postojećeg stanja, a ne na nestajanje lezija.
beatfreak

#150 Re: Psorijaza

Post by beatfreak »

Prema ovome što si napisao zvučiš kao doktor.Ako nemaš psorijazu onda ne znaš kako je živjeti s ovom bolešću.Ja sam bio prevaren mnogo put kupvao razne "kreme" koji mi nikad nsiu pomogli.Da ne pričam o lijekovima koji prepisuju doktori.
Do sada ova krema je pomogla mnogim ljudim uključujući meni i mojoj komšinici(imala preko 50% tijela zahvaćeno) preko koje sam saznao za ovaj "tajanstvenim lokalnim pripravkom" kako ti kažeš.
Post Reply