OneM wrote:
Eh evo da se javim 3 mjeseca poslije, nakon koristenja onog gore recepta (samo jednu terapiju sam odradila).. ostatak perioda sam se drzala svojih principa zdrave hrane i uglavnom izbjegavala crveno meso, masno, preslano, prezačinjeno.. U svakom slučaju nisam se odrekla svega i nisam sve u potpunosti izostavila, znala sam ponekad nesto "zabranjeno" pojesti cisto promjene radi.
Danas je stanje ovako: psorijaza po rukama se u potpunosti povukla, ostale su samo bijele fleke. (inace ruke su bile jedan od gorih dijelova tijela u zadnjih godinu dana). Sa glave također se povuklo, nema nista. Po stomaku isto ima dosta bijelih cistih fleka, ima po neka jos uvijek kao malo roza.. Na ledjima ima nekoliko fleka jos uvijek.. i par tačkica na nogama. Za mene je ovo jako zadovoljavajuće stanje.
(Pored ishrane moram da navedem da sam se izvukla iz stresne veze i da sam postala jako raspolozena zadnja 2 mjeseca što vjerujem da je uticalo na kožu..)
S druge strane, zadnjih mjesec dana dobila sam upalu grla, temperaturu 39,9 prije mjesec dana, a onda opet prije 10 dana ista temperatura, zatim prije 5 dana dobila sam konjuktivitis, uz to opet istu temperaturu koja me je mučila 3 dana. Evo jedva sam se izvukla, osjecam se kao sažvakana.. umorno i slabo.
Vadila sam krv i jučer sam dobila rezultate, željezo 2,6 a normalno je od 8 do 30. Anemična sam. Sad moram to popraviti, liječiti.
Sad svi pametuju da je kriv moj način ishrane, što nisam jela više mesa itd, itd.. a ne sjecam se da mi je koža bila ljepsa u zadnje 3,4 godine. Ludim od slusanja savjeta sa svih strana od ljudi koji vide samo jedan dio, samo jednu bolest i misle da su najpametniji na svijetu. Ja se iskreno nadam da cu jednog dana naći savršen balans u svojoj ishrani tako da vise nemam ovakvih problema! Ako je neko već nešto tako našao prosvijetlite me molim vas.
Za početak da čestitam, zvuči kao odličan napredak. Ja nisam probao tu terapiju pa je možda isprobam nekad, škoditi valjda neće.
A što se tiče negativne strane dijete i ja sam je prošao, par stranica iza sam u jednom podugom postu detaljno opisao kako odprilike izgleda moja ishrana pa baci oko ako već nisi.
S početka sam i ja skroz isključio meso i sve mliječne proizvode što me je dovelo do toga da sam smršao preko 10 kila mišića i znatno oslabio zbog drastično smanjenog unosa proteina i željeza.
Sve ostalo tokom dijete je bilo odlično, poboljšanja na svakom planu ali ovo dvoje mi je jako smetalo tako da sam postepeno vratio meso u ishranu i jako brzo se i to popravilo.
Psorijaza nakon toga nije postala gora, još uvijek imam samo na tjemenu a ponegdje drugo mi se vrati na kratko samo ako se baš zapustim par dana ili tokom onog ružnog vlažnog/kišovitog perioda.
Bitno je da meso (crveno/bijelo/ribu) kuhaš ili pečeš u rerni bez dodatka masnoća ili sa jako malo, prženje i pohovanje generalno izbaciti, znači ne samo meso već i jaja, paprike šta god. Mesne prerađevine su jako loše, kobasice, suho meso, paštete, hrenovke, konzervirano... Meso jesti uz salatu/pečeno povrće bez hljeba, krompira i ostalih skrobnih namirnica i ne bi trebalo biti pogoršanja.
Mlijeko za organizam nije neophodno kao meso pa ga možeš skroz eliminisati ili smanjiti, po mogućnosti bariti domaće, domaći sir... Razmisli o nekim suplementima zbog željeza zbog bržeg nadoknađivanja, ja npr trenutno koristim kombinaciju kalcijum/magnezij/cink...
Sunčaj zahvaćene dijelove kad god imaš priliku, nabavi neki prirodni sapun za kupanje, ne trackaj se previše kremama jer i to može imati kontra efekat a prođi onaj moj post i temu još jednom jer ima zaista odličnih savjeta od raje.