Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Mister Yes

#126 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by Mister Yes »

ssaassaa wrote:Ma sta lupas,Banja Luka je danas spojena fakticki sa Laktasima,ne izlazis iz grada ako ides u Laktase,u ovaj broj stanovnika nije uracunat npr. Celinac koji je bukvalno 10 minuta voznje od centra grada.Sva ta mjesta oko Banjaluke gravitiraju tu i Banjaluka samo sa Laktasima i Celincem ima preko 250 000 ,a realno oni su dio grada kao sto je i Ilidza dio Sarajeva
:lol: Pogledaj rezultate popisa iz 91-e i šta se smatra naseljenim mjestom Banja Luka a šta se smatra naseljenim mjestom Sarajevo. Laktaši (mjesto a ne opština) su prije rata imali 3483 stanovnika. Nek danas ima 10 hiljada stanovnika (a nema) to ti nije nikakva pomoć Banja Luci :lol: Ali Laktaš svakako nisu dio naseljenog mjesta Banja Luka a Ilidža jeste dio naseljenog mjesta Sarajevo:

http://www.fzs.ba/Dem/Popis/nacionalni% ... %20234.pdf

Naseljeno mjesto Banja Luka je prije rata imalo 143.079 stanovnika. Opština je danas veća za 3.500 ali eto recimo da grad Banja Luka danas ima 155.000 u vrh glave.

S druge strane u naseljeno mjesto Sarajevo je 91-e ulazilo:
dio u opštini Centar 76.771
dio u opštini Ilidža 63.719
dio u opštini Novi Grad 136.321
dio u opštini Novo Sarajevo 90.892
dio u opštini Stari Grad 48.794
Ukupno 416.497

Danas je stanje otprilike ovako:
dio u opštini Centar 58.200
dio u opštini Ilidža 70.700
dio u opštini Novi Grad 122.400
dio u opštini Novo Sarajevo 68.800
dio u opštini Stari Grad 38.400
Ukupno 358.500
ssaassaa

#127 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by ssaassaa »

Pa Trn pripada Laktasina,a ne pripada BL,a nije fizicki odvojen od BL,neka mi neko kaze jel blizi Trn Banjaluci ili Ilidza Sarajevu
VjecitiStudent

#128 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by VjecitiStudent »

ssaassaa wrote:
Slo Burner wrote:Sve metropolisi bokte :lol:
ja bi rekao vise sela za jedno i drugo :)
Popravite i jedni i drugi prvo javni prevoz, da počnete malo ličiti na gradove.
pinokio04

#129 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by pinokio04 »

VjecitiStudent wrote:
pinokio04 wrote:U svakom slučaju Sarajevo kao grad bez Ilidže (291 000) , gotovo duplo od Banja Luke kao grad ( ako je grad 150 000)
I Sarajevo sa Iliđzom (362 000) gotovo uduplo veće ,od Banja Luke sa predradjima (199. 000)

Sent from my gangam style mashine
Kakve sad veze ima broj stanovnika u ova dva grada?
Čisto radi usporedbe 2 najveća grada u drźavi nam. Obzirom da nije dugo bilo popisa interesovao me odnos i usporedba stanovnika

holowey

#130 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by holowey »

ssaassaa wrote:Pa Trn pripada Laktasina,a ne pripada BL,a nije fizicki odvojen od BL,neka mi neko kaze jel blizi Trn Banjaluci ili Ilidza Sarajevu
analogijom: pa stup pripada ilidzi, a ne pripada sarajevu, a nije fizicki odvojen od sarajeva, neka mi neko kaze jeli stup blizi sarajevu ili laktasi banjaluci :-)
cyprus

#131 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by cyprus »

Kakav je argument 'nije fizički odvojen'? :-) Pa sve do Kaknja je fizički spojeno sa Sarajevom (nema nigdje diskontiuniteta u naseljima), pa opet Kakanj nije Sarajevo :mrgreen: A doduše, hajmo mi proglasit Sarajevo do Kaknja, a Banja Luku do Gradiške, čisto da se možemo qrčit kako imamo metropole...
van Basten

#132 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by van Basten »

poslije ovih preliminarnih cifri sam definitivno ubijeđen da je popis sfušeren i da ima dosta svijeta koje nije popisano
holowey

#133 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by holowey »

cyprus wrote:Kakav je argument 'nije fizički odvojen'? :-) Pa sve do Kaknja je fizički spojeno sa Sarajevom (nema nigdje diskontiuniteta u naseljima), pa opet Kakanj nije Sarajevo :mrgreen: A doduše, hajmo mi proglasit Sarajevo do Kaknja, a Banja Luku do Gradiške, čisto da se možemo qrčit kako imamo metropole...
to su nase administrativne budalastine, da jedna zgrada ili jedno naselje administrativno pripadaju razlicitim gradovima...e o toj fizickoj povezanosti pricamo, a ne urbano - suburbano - selo pa onda idu livade i sume, pa opet selo, suburbano, urbano...
Fudo Bosna

#134 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by Fudo Bosna »

Znamo svi šta spada u tzv „administrativnu cjelinu grada Sarajeva“, da su to po sadašnjem propisu samo 4 uže gradske općine, ali isto tako znamo da je glupost ne smatrati Bare ili Stup/Hecu, najužim dijelom grada Sarajeva, Ili glupost da Stup kao „nije“ , Sarajevo administrativna cjelina, a jeste Aerodromsko naselje koje je nekoliko kilometara dalje od centra grada u odnosu na Stup. Zato mislilm da se , savim realno, gradom , administrativnom cjelinom, može smatrati 6 užih gradskih općina, koje su maltene , pogotovu Ilidža skoro 100% teritorijalno povezane i koje spadaju u GRASOVU prvu ,A zonu prijevoza, što sasvim objektivno Sarajevo čini gradom od približno 400.000 stanovnika. Govoriti da je Sarajevo administrativna cjelina, samo do kraja Nedžarića , a ne ubrajati u Sarajevo Stup, dio naselja Bare ili Kobilju glavu je čista glupost i niko me ne može ubijediti u suprotno , pa taman da iza ovako „pametne“ odluke stoje političari i Dayton...

A evo , sa drugog topica nekoliko mojih bisrea i bisera kolega forumaša koji zorno prikazuju kako je ovakvo uređenje Sarajeva smiješno , ili bolje reći tragikomično:

„Ne „mereš“ računat Boljakov Potok da je u gradu Sarajevu. Znaš onu „Daytonsku“. Odakle si ? Odgovori : sa Stupa pokraj Sarajeva, iz Bara pored Sarajeva, iz naselja Kobilja Glava malo „podalje „ od Sarajeva, ili onu „najbolju“: Živim u Aerodromskom naselju u Sarajevu a tetka mi je bliže centru grada, na Stupu, naselju „van „ Sarajeva...“ :lol:

„A: "Hey, gdje si?"
B: "Ma evo me na tramvajskoj na Stupu, čekam tramvaj za Sarajevo".“ :lol:

P.S.
Apsurd je osobi sa ex yu prostora reči kada, ako se sa njom voziš u kolima ili u javnom gradskom prijevozu, kad prođeš Nedžariće ili kada prođeš auto salon na Barama, da kao „nisi“ u Gradu nego samo kao Kantonu, kada si još u samom , maltene centru administrativne cjeline, tog istog Sarajeva...
pinokio04

#135 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by pinokio04 »

Fudo Bosna wrote:Znamo svi šta spada u tzv „administrativnu cjelinu grada Sarajeva“, da su to po sadašnjem propisu samo 4 uže gradske općine, ali isto tako znamo da je glupost ne smatrati Bare ili Stup/Hecu, najužim dijelom grada Sarajeva, Ili glupost da Stup kao „nije“ , Sarajevo administrativna cjelina, a jeste Aerodromsko naselje koje je nekoliko kilometara dalje od centra grada u odnosu na Stup. Zato mislilm da se , savim realno, gradom , administrativnom cjelinom, može smatrati 6 užih gradskih općina, koje su maltene , pogotovu Ilidža skoro 100% teritorijalno povezane i koje spadaju u GRASOVU prvu ,A zonu prijevoza, što sasvim objektivno Sarajevo čini gradom od približno 400.000 stanovnika. Govoriti da je Sarajevo administrativna cjelina, samo do kraja Nedžarića , a ne ubrajati u Sarajevo Stup, dio naselja Bare ili Kobilju glavu je čista glupost i niko me ne može ubijediti u suprotno , pa taman da iza ovako „pametne“ odluke stoje političari i Dayton...

A evo , sa drugog topica nekoliko mojih bisrea i bisera kolega forumaša koji zorno prikazuju kako je ovakvo uređenje Sarajeva smiješno , ili bolje reći tragikomično:

„Ne „mereš“ računat Boljakov Potok da je u gradu Sarajevu. Znaš onu „Daytonsku“. Odakle si ? Odgovori : sa Stupa pokraj Sarajeva, iz Bara pored Sarajeva, iz naselja Kobilja Glava malo „podalje „ od Sarajeva, ili onu „najbolju“: Živim u Aerodromskom naselju u Sarajevu a tetka mi je bliže centru grada, na Stupu, naselju „van „ Sarajeva...“ :lol:

„A: "Hey, gdje si?"
B: "Ma evo me na tramvajskoj na Stupu, čekam tramvaj za Sarajevo".“ :lol:

P.S.
Apsurd je osobi sa ex yu prostora reči kada, ako se sa njom voziš u kolima ili u javnom gradskom prijevozu, kad prođeš Nedžariće ili kada prođeš auto salon na Barama, da kao „nisi“ u Gradu nego samo kao Kantonu, kada si još u samom , maltene centru administrativne cjeline, tog istog Sarajeva...
Slažem se sa tvojom konstatacijom.
Iz 6 općina bi trebalo da se broji gradom.
Onda je bliz 400 000

Mister Yes

#136 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by Mister Yes »

Očigledno se dio opštine Ilidža mora računati u Sarajevo:

Image
DaffyDuck

#137 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by DaffyDuck »

ssaassaa wrote:Pa Trn pripada Laktasina,a ne pripada BL,a nije fizicki odvojen od BL,neka mi neko kaze jel blizi Trn Banjaluci ili Ilidza Sarajevu
Ako ti ja kazem da opstina Ilidza pocinje na stupu, ispod studentskih, ti sam odgovori? Trn ti dodje kao Blazuj.

A one bajke da su Laktasi spojeni sa Banja Lukom :-)
StupskaBitanga

#138 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by StupskaBitanga »

Dobroševići pripadaju Gradu a Stup Kantonu. Logika 0 bodova
Trebalo bi to biti kao 91 a ne ovako
DaffyDuck

#139 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by DaffyDuck »

Ilidza je davno spojena sa ostatkom grada pa nek prica ko sta hoce. To da je Ilidza nesto daleko, odvojeno stoji jos od kad je tramvaj isao od carsije do marindvora, a Ilidza bila izletiste i poznata po ljekovitim vodama. Aorist :D
Mister Yes

#140 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by Mister Yes »

StupskaBitanga wrote:Dobroševići pripadaju Gradu a Stup Kantonu. Logika 0 bodova
Po toj logici ja recimo imam vikendicu u gradu a hljeb i mlijeko nekad kupujem izvan grada :D

Sa jedne strane vikendice šuma a sa druge livada gdje ovce pasu ljepota :D
cyprus

#141 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by cyprus »

Fudo Bosna wrote:Znamo svi šta spada u tzv „administrativnu cjelinu grada Sarajeva“, da su to po sadašnjem propisu samo 4 uže gradske općine, ali isto tako znamo da je glupost ne smatrati Bare ili Stup/Hecu, najužim dijelom grada Sarajeva, Ili glupost da Stup kao „nije“ , Sarajevo administrativna cjelina, a jeste Aerodromsko naselje koje je nekoliko kilometara dalje od centra grada u odnosu na Stup. Zato mislilm da se , savim realno, gradom , administrativnom cjelinom, može smatrati 6 užih gradskih općina...
OK, Ilidža jeste diskutabilna, ali Vogošća se ni pod razno ne može smatrati dijelom grada Sarajeva... U tom slučaju bi grad izgledao kao krug, u čijem centru se nalazi Žuč :oops: A pogotovo je besmisleno smatrati cijelu opštinu Vogošću dijelom Sarajeva... Pa da onda Semizovac figurira kao sarajevski kvart :mrgreen: Tada ne znam ni zašto bi izuzeli Ilijaš...

A što se tiče Ilidže, smatram da postoje elementi za diskusiju o uključivanju iste u sastav grada, ali ja nju više posmatram kao poseban grad - predgrađe, nego kao sarajevski kvart... Ali razumijem da postoje argumenti ZA i PROTIV...
pinokio04

#142 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by pinokio04 »

Onda 362 000 :)

dječak sa šibicama

#143 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by dječak sa šibicama »

Samo nas ovaj covjek moze spasiti

Image

Da Sarajevo poraste, i bude vece od Banjaluke i ne puno manje od Beograda i Zagreba :oops:

Sta vam je ba ljudi, koga briga koliko ima stanovnika Sarajevo, eno haos u gradu, gladni radnici demoliraju Hidrogradnju.
Vitezanin

#144 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by Vitezanin »

cyprus wrote:
Fudo Bosna wrote:Znamo svi šta spada u tzv „administrativnu cjelinu grada Sarajeva“, da su to po sadašnjem propisu samo 4 uže gradske općine, ali isto tako znamo da je glupost ne smatrati Bare ili Stup/Hecu, najužim dijelom grada Sarajeva, Ili glupost da Stup kao „nije“ , Sarajevo administrativna cjelina, a jeste Aerodromsko naselje koje je nekoliko kilometara dalje od centra grada u odnosu na Stup. Zato mislilm da se , savim realno, gradom , administrativnom cjelinom, može smatrati 6 užih gradskih općina...
OK, Ilidža jeste diskutabilna, ali Vogošća se ni pod razno ne može smatrati dijelom grada Sarajeva... U tom slučaju bi grad izgledao kao krug, u čijem centru se nalazi Žuč :oops: A pogotovo je besmisleno smatrati cijelu opštinu Vogošću dijelom Sarajeva... Pa da onda Semizovac figurira kao sarajevski kvart :mrgreen: Tada ne znam ni zašto bi izuzeli Ilijaš...

A što se tiče Ilidže, smatram da postoje elementi za diskusiju o uključivanju iste u sastav grada, ali ja nju više posmatram kao poseban grad - predgrađe, nego kao sarajevski kvart... Ali razumijem da postoje argumenti ZA i PROTIV...
Onda neka barem mijenjaju općinske granice. Čak i ako Ilidžu promatramo kao zaseban grad opet treba imati na umu da u takvu Ilidžu trenutno spada Stup, Nedžarići itd - a to je sve Sarajevo na kvadrat. :D

Jedan Bojnik pripada Sarajevu jer je dio općine Novi grad, a Nedžarići ne - mislim... :-)
Trebam te

#145 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by Trebam te »

:D
Erased wrote:
sinuhe wrote:Ne vjerujem da u zapadnoj Evropi ima grad od 400 000 stanovnika a da je podijeljen na opstine.
Ima itekako. I sa manjim brojem stanovnika a sa vise opcina s tim da je na zapadu pojam opcine nesto sasvim drugo. Kod nas se u isti kos trpa i Novi Grad koji ima 200 000 i Trnovo koje ima 3000.

Tako je, Trnovo po popisu ima 1860 a stvarnih 16500 stanovnika (u toku zime u pola manje jer gujani/bjelokapici sljegnu sa bjelasnickih sela u hadzice, ilidzu ...) , ali imamo 3500 biraca :D :D

Realno, Trnovu ukinuti status Opcine i nemoguce je porediti ga sa i jednom prigradskom i gradskom opcinom, mozda pripojiti Ilidzi :thumbup:

Trnovo je adminsitrativna jedinica!!!
Korisnicko ime

#146 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by Korisnicko ime »

dječak sa šibicama wrote:Sta vam je ba ljudi, koga briga koliko ima stanovnika Sarajevo, eno haos u gradu, gladni radnici demoliraju Hidrogradnju.
:thumbup:

Ja bih recimo prije da je u Sarajevu kvalitet zivota kao, recimo, u Ljubljani pa makar (u bilo kojoj teritorijalnoj podjeli) imalo "samo" 274,826 stanovnika kao glavni grad Slovenije a ne 362.000, blizu 400.000 ili 416.497 stanovnika koliko se ovdje spominje...

A i da je broj stanovnika vazan, opet nas nigdje nema...ovo gore su cifre za broj stanovnika jednog kvarta u Londonu, Moskvi, Istambulu...

Druga stvar je ukupan broj stanovnika moje drzave i mog naroda...naravno da zelim da su te cifre sto vece...
cyprus

#147 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by cyprus »

Vitezanin wrote:
cyprus wrote:

Onda neka barem mijenjaju općinske granice. Čak i ako Ilidžu promatramo kao zaseban grad opet treba imati na umu da u takvu Ilidžu trenutno spada Stup, Nedžarići itd - a to je sve Sarajevo na kvadrat. :D

Jedan Bojnik pripada Sarajevu jer je dio općine Novi grad, a Nedžarići ne - mislim... :-)
Nedžarići i jesu dio Novog Grada :-D Stup stvarno nije...

A mislim da tvoj prijedlog o izuzimanju Stupa iz Ilidže ima smisla... Samo mislim da je tamo smješten zbog preglomaznosti Novog Grada po pitanju broja stanovnika...
Vitezanin

#148 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by Vitezanin »

Jedan Bojnik pripada Sarajevu jer je dio općine Novi grad, a Nedžarići ne - mislim... :-) [/quote]

Nedžarići i jesu dio Novog Grada :-D Stup stvarno nije...

A mislim da tvoj prijedlog o izuzimanju Stupa iz Ilidže ima smisla... Samo mislim da je tamo smješten zbog preglomaznosti Novog Grada po pitanju broja stanovnika...[/quote]

Aaaa, ja sve kontam Nedžarići pripadaju općini Ilidža.

Ono što bih ja zapravo volio vidjeti jednog dana jest uređenje Sarajeva po kvartovima - bez općina.Naravno, to se možda nikad neće dogoditi :D, ali čini mi se da su tako uređeni Ljubljana i Zagreb. Zašto ne npr kvart Alipašino polje, kvart Grbavica, Dobrinja, Koševo itd. :D To bi mi bilo cool.

Ugl, da ne idem dalje.
Mister Yes

#149 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by Mister Yes »

dječak sa šibicama wrote: Sta vam je ba ljudi, koga briga koliko ima stanovnika Sarajevo
Investitore na primjer. Više stanovnika privlači više investitora. Kantonalna tellevizija dobija više para od reklama, imaš veće šanse da ti neka svjetska grupa napravi koncertu gradu, Itd. itd. U tom smislu kao dio Sarajeva definitivno treba smatrati i istočno Sarajevo to jest onaj dio koji graniči sa Dobrinjom. Jer sve je to isto tržište.
Mister Yes

#150 Re: Sarajevo broj stanovnika - vasa procjena

Post by Mister Yes »

cyprus wrote: A mislim da tvoj prijedlog o izuzimanju Stupa iz Ilidže ima smisla... Samo mislim da je tamo smješten zbog preglomaznosti Novog Grada po pitanju broja stanovnika...
Banja Luka ima i više stanovnika i više teritorije nego Novi Grad. Ne vidim to kao problem. Čak šta više, nije mi jasno zašto Sarajevo ima toliko opština. Recimo Stari Grad i Centar bi komotno mogli biti jedna opština. Isto tako NS i NG.
Post Reply