Odbjegla nevjesta
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- Nisrin
- respo
#127 Re: Odbjegla nevjesta
al da kao rezervu ima stan u parizuKastanienallee wrote:Da si muškarac udvarala bi ti se, predložila da kupimo neki fin komad zemlje i organizujemo naš zdravi život negdje na seluMedenoSrce wrote:kako bih ja sa merakom zivjela na selu, a radila gdje i sada radim
pa malo mrkve, malo persuna, koja krava
- dječak sa šibicama
#128 Re: Odbjegla nevjesta
Uvijek treba u vidu imati mentalitet prosjecnog decka sa sela... moze on biti i emancipovan koliko toliko, ali u tom mentalitetu, zena je ta koja slusa, i on je taj koji je gazda.
Mozda on ne zeli ici od mame, u tom mentalitetu porodicna zajednica je bitna stvar, na stranu sto se svekrva i snaha cesto i precesto ne razumiju, najljepse moguce receno...
Mozda osjeca neku sigurnost tamo gdje je, a ona kao buduca hanuma, supruga jel, nema bas pravo da postavlja neke uvjete. Hocu reci, ko zna cime se njemu pune usi na "onoj tamo" strani. Znate kako to kad nas ide..
Mozda on ne zeli ici od mame, u tom mentalitetu porodicna zajednica je bitna stvar, na stranu sto se svekrva i snaha cesto i precesto ne razumiju, najljepse moguce receno...
Mozda osjeca neku sigurnost tamo gdje je, a ona kao buduca hanuma, supruga jel, nema bas pravo da postavlja neke uvjete. Hocu reci, ko zna cime se njemu pune usi na "onoj tamo" strani. Znate kako to kad nas ide..
- respo
#129 Re: Odbjegla nevjesta
previse gledas u sela zapadne europeMedenoSrce wrote:ovcetino, ovco, ovcicerespo wrote:pa bi bilo od muza gdje si medena kravice moja malaMedenoSrce wrote:kako bih ja sa merakom zivjela na selu, a radila gdje i sada radim
pa malo mrkve, malo persuna, koja krava![]()
s obzirom na tehnicke mogucnosti danas, na selu mozes imati jako kvalitetan zivot uz zdravu i organski uzgojenu hranu
ovdje su cak i neki gradici varosice "ispod standarda" zivljenja a kamoli sela
- WildRedRose
#130 Re: Odbjegla nevjesta
OPLAKALA SAMNisrin wrote:
- respo
#131 Re: Odbjegla nevjesta
pa ms je zenska verzija respaKastanienallee wrote: ne ljubavi, dala bi prednost muškoj verziji MS bez pariških dodataka
uz par nedostataka da se razumijemo
- respo
#132 Re: Odbjegla nevjesta
zajebali su se ovdje on ne otvara kapiju nego trci za traktoromWildRedRose wrote:OPLAKALA SAMNisrin wrote:
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
desertrose
#133 Re: Odbjegla nevjesta
"DOGOVOR" da sve on finansira,a niko ga ni ne pita je li u mogucnosti...A on njoj ne nudi brak,ljubav,dom,zajednicki zivot,djecu i sve sto su obaveze supruga?Da ona doprinosi finansijski u zajednicki budzet,svaka cast,ali ni to nije u stanju,pa jos zanovijeta....Gdje je tu ljudskost,ljubav,postovanje?Tesko danasnjim muskarcima,sve moraju obezbijediti i opet im nabiju rogove na kraju.Nisrin wrote:Ali imali su DOGOVOR, on je pristao na sporazum po kojem ce uzeti stan u gradu...a onda odjednom BOOM, ko iz vedra neba- ipak necemo, bez da je pitao sta misli o tome...I cuj sta mu nudi, pa valjda LJUBAV, zajednicki zivot, sutra djecu, nudi mu sve ono sto nudi supruga svome muzu...a vjerujem da bi i ona radila ukoliko nadje neki posao!desertrose wrote:Nisrin,sve je to tako,ali ona se zaljubila u decka sa sela i zeli da se uda ali u grad,a zauzvrat ne nudi nista.
- Nisrin
#134 Re: Odbjegla nevjesta
respo wrote: zajebali su se ovdje on ne otvara kapiju nego trci za traktorom
Mozda mu i mamica otvori- ko zna, ili ce ga mlada cekati pred kapijom
- irac300
#135 Re: Odbjegla nevjesta
Ovdje pojedini kada čuju riječ selo, automatski zamisle mužnju krava, stado ovaca, oranje njive...Daj ba, pa ni sela više nisu kao prije. Ne znam iz kojeg sela je bivši od dotične koja se ''grozi'' sela, ali čisto sumnjam da je baš toliko zabačeno, da nema normalnog puta i komunikacije. Tebi draga da je toliko stalo do njega, ne bi imala ništa protiv da živiš na selu, ali tebi da je da se udaš, pa da se sutradan hvališ ''jaranicama'' na jutarnjim kafama, a ''seljo'' će dirinčit i radit'. I što neko reče, ti da si htjela naći posao, našla bi ga dosad, ne bi čekala brak, u prijevodu, čista lafina. Nekima da je i stisnut i prdnut, e jbg, ne ide, valja se nečega i odreći ako ti je toliko stalo do veze.
- dječak sa šibicama
#136 Re: Odbjegla nevjesta
I tako,zaprosio me.Iz nekog razocarenja,bijesa radi bivseg,neznam cega, ja sam pristala.
- Nisrin
#137 Re: Odbjegla nevjesta
Pa zasto je onda zaprosio ako mu to predstavlja bilo kakav problem, finansijske ili neke druge prirode? Ko njemu garantuje da ce zadrzati posao, a da ona nece naci? Odmah je znao da je to djevojka iz grada i da je pristala da iz SA ide u Gorazde koje je carsija, ali je jasno rekla da nece ici na SELO...pristala na Gorazde, ali ne i na selo...desertrose wrote:
"DOGOVOR" da sve on finansira,a niko ga ni ne pita je li u mogucnosti...A on njoj ne nudi brak,ljubav,dom,zajednicki zivot,djecu i sve sto su obaveze supruga?Da ona doprinosi finansijski u zajednicki budzet,svaka cast,ali ni to nije u stanju,pa jos zanovijeta....Gdje je tu ljudskost,ljubav,postovanje?Tesko danasnjim muskarcima,sve moraju obezbijediti i opet im nabiju rogove na kraju.
Ne znam ni sto bih, pa SA je puno IB-a, ali niko nije lud da se tamo vraca...toliko o zivotu na selu!
Ko god misli da je na selu tako dobro.BUJRUM!!!
Last edited by Nisrin on 17/03/2013 12:53, edited 1 time in total.
- WildRedRose
#138 Re: Odbjegla nevjesta
joj sto ne mogu ove price, svi bi se šatro zrtvovali , ovako onako... djes' sta imaaa 
-
sha_ba
#139 Re: Odbjegla nevjesta
WildRedRose wrote:joj sto ne mogu ove price, svi bi se šatro zrtvovali , ovako onako... djes' sta imaaa
- MedenoSrce
#140 Re: Odbjegla nevjesta
Kod nas to ide onako kako se bracni partneri dogovore ukoliko su normalni i nema veze sa deckom sa sela, poznajem mnogo odgojno zapustenih muskaraca koji su generacijama unazad vezani za Sarajevo.Kastanienallee wrote:dječak sa šibicama wrote:Uvijek treba u vidu imati mentalitet prosjecnog decka sa sela... moze on biti i emancipovan koliko toliko, ali u tom mentalitetu, zena je ta koja slusa, i on je taj koji je gazda.
mozemo nas dvije seosko gazdinstvo napraviti pa cemo vidjeti sta cemo za muske.
@respo svako organizuje zivot i u gradu onako kako zna, zeli uz uslov da postoje mogucnosti i znanje
mislim da je osnovni problem vecine ljudi koji zive na nasim selima neobrazovanost, neinformisanost i otpor prema promjenama.
- irac300
#141 Re: Odbjegla nevjesta
Pa kao što ranijeh rekoh, obična lafina. K'o fol neka ljubav oFo ono.Kastanienallee wrote:Je li moguće da samo ja vidim ovo i razumijem kako piše?Nekatamo wrote:Tada sam bila u fazi lizanja rana od bivseg i nisam se nista trudila.Ali se trudio on.....I to previse.I tako,zaprosio me.Iz nekog razocarenja,bijesa radi bivseg,neznam cega, ja sam pristala.
- Nekatamo
#142 Re: Odbjegla nevjesta
Nisrin nema smisla objasnjavati.....
Da,za pojedine ja sam imala posao u gradu gdje sam dala otkaz spremajuci se tamo,on je obeccavao zivot u podstanarima dok ja ne kupim stan tamo tj moji bi mi uzeli stan,dobila bih odmah posao tamo(i da u prodavnici i ne bjezim od toga) i posjecivala bih njegove,ali je normalno placati kiriju tamo koja je 150km u stanu koji smo nasli imati 2 plate(moja 450 i njegova 600) i sa tog sela kupusa,paradajza i luka i ostalog.Dajte molim vas vama je samo da se nagadja.Ali je fazon taj sto on hrani svoje jer ne rade i nemaju penziju pa bi od 600 plate islo na njih 300 a nama 300,moji bi nam placali kiriju stana i on je to znao dok se ne kupi stan.I sta hoce?Ali on hoce na selo robinju da mu sluzi mamu za koju je vezan.E pa ja nisam ta
Da,za pojedine ja sam imala posao u gradu gdje sam dala otkaz spremajuci se tamo,on je obeccavao zivot u podstanarima dok ja ne kupim stan tamo tj moji bi mi uzeli stan,dobila bih odmah posao tamo(i da u prodavnici i ne bjezim od toga) i posjecivala bih njegove,ali je normalno placati kiriju tamo koja je 150km u stanu koji smo nasli imati 2 plate(moja 450 i njegova 600) i sa tog sela kupusa,paradajza i luka i ostalog.Dajte molim vas vama je samo da se nagadja.Ali je fazon taj sto on hrani svoje jer ne rade i nemaju penziju pa bi od 600 plate islo na njih 300 a nama 300,moji bi nam placali kiriju stana i on je to znao dok se ne kupi stan.I sta hoce?Ali on hoce na selo robinju da mu sluzi mamu za koju je vezan.E pa ja nisam ta
- irac300
#143 Re: Odbjegla nevjesta
Pa eto, sve si objasnila. Šta onda kukaš i tražiš savjet?Nekatamo wrote:Nisrin nema smisla objasnjavati.....
- respo
#144 Re: Odbjegla nevjesta
eto sama si sebi odgovorilaMedenoSrce wrote:
@respo svako organizuje zivot i u gradu onako kako zna, zeli uz uslov da postoje mogucnosti i znanje
mislim da je osnovni problem vecine ljudi koji zive na nasim selima neobrazovanost, neinformisanost i otpor prema promjenama.
ti mozes sa tim svojim selom uspjeti jedino da si ti citavo selo i da ga tako organizujes
a za sve ostalo bi bila don kihot
ti napravis nesto komsija ti srusi jer je promjena itd
i necu to da mjenjam kad mogu lakse neke stvari zavrsiti
tj lagodno zivjeti po svojim mjerilima i bez toga
to sto ti zamisljas mozes uraditi i u gradu
uzmi bilo koje naselje gdje su kuce i imat ces to ako uredis po svome
- dječak sa šibicama
#145 Re: Odbjegla nevjesta
I kraj price.Nekatamo wrote:Ali on hoce na selo robinju da mu sluzi mamu za koju je vezan.E pa ja nisam ta
-
sha_ba
#146 Re: Odbjegla nevjesta
pa sto onda hoces da se ubijes jer nece da te vrati?????Nekatamo wrote:Nisrin nema smisla objasnjavati.....
- dječak sa šibicama
#147 Re: Odbjegla nevjesta
Ako vam fali muskarac, koji bi se radovao suzivotu sa dvije mlade, pametne, samosvjesne zene... evo ga respoKastanienallee wrote:I to uopšte nije loša ideja. Često mi se sviđaju tvoja razmišljanja i vjerujem da bi mogle osmisliti sadržajno gazdinstvoMedenoSrce wrote: mozemo nas dvije seosko gazdinstvo napraviti pa cemo vidjeti sta cemo za muske.![]()
- WildRedRose
#148 Re: Odbjegla nevjesta
stvarno ne shvatam zasto napadate djevojku ?
ako vam je grozna osoba, sebicna, idite na neku drugu temu ... eto tako joj je pao grah, i tesko joj je, i zeli savjet/utjehu... a ne da je neko kudi.
i za neke: savjet moze biti i protivan i slican njenom razmisljanu, ali ne spada u napadanje, i lijecenje vlastitih frustracija ...
ako vam je grozna osoba, sebicna, idite na neku drugu temu ... eto tako joj je pao grah, i tesko joj je, i zeli savjet/utjehu... a ne da je neko kudi.
i za neke: savjet moze biti i protivan i slican njenom razmisljanu, ali ne spada u napadanje, i lijecenje vlastitih frustracija ...
-
polacijela
#149 Re: Odbjegla nevjesta
Nekatamo, na pogresnom si portalu, otiđi na bilo koji porodicni pa da procitas par iskustava o godinama zivota u zajednici. Ne postoji problem svekijevci-snaha. Problem je kada sin i suprug ne zna da sve postavi na njihovo mjesto.
nisi svjesna u kakav belaj nisi usla i cega si se rijesila!
nisi svjesna u kakav belaj nisi usla i cega si se rijesila!
- respo
#150 Re: Odbjegla nevjesta
kako bi one ujutro pjevale ko ticedječak sa šibicama wrote:Ako vam fali muskarac, koji bi se radovao suzivotu sa dvije mlade, pametne, samosvjesne zene... evo ga respoKastanienallee wrote:I to uopšte nije loša ideja. Često mi se sviđaju tvoja razmišljanja i vjerujem da bi mogle osmisliti sadržajno gazdinstvoMedenoSrce wrote: mozemo nas dvije seosko gazdinstvo napraviti pa cemo vidjeti sta cemo za muske.![]()