Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Filter

#126 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

anonimus0007 wrote:
Filter wrote:
hmmmm kako raste potraznja, tako raste i cijena.
ako kupujes u junu/julu, kupices po 250-270. ako kupujes u januaru, tona ce sigurno biti preko 4 stoje.
u martu , vjerovatno i vise.
e sad. ako si upoznat sa svim ovim, vjerovatno ces se pripremiti na vrijeme. tako je uvijek bilo. zimi ti je tona cumura dosta skuplja od ljetne. cak i struja ima varijacije, ljetna/zimska
razlika po jednoj toni je velika, o 6 tona necu ni pricati...
glede ćumura, razlika postoji ali je minimalna. struja više nema ljetnu i zimsku tarifu, ukinulo je. :D

cijenim da će cijene peleta ići drastično na gore... :roll:
tako meni pricaju vec cetri godine i ja vec cetri godine kupujem po skoro istoj cijeni.
jbga drug, sve ide gore

o cijeni cumura i kvaliteti bi se dalo dosta pricati. a to za struju nisam upratio.
anonimus0007

#127 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by anonimus0007 »

Filter wrote:[

tako meni pricaju vec cetri godine i ja vec cetri godine kupujem po skoro istoj cijeni.
jbga drug, sve ide gore

o cijeni cumura i kvaliteti bi se dalo dosta pricati. a to za struju nisam upratio.

spreman sam. 120KM kakanjski sa prevozom. malo je manje kaloričan od peleta, ali ipak ostaje skoro duplo jeftinji po kwh energije. uostalom, i kaloričnost peleta je upitna.
Filter

#128 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

anonimus0007 wrote:

jbga drug, sve ide gore

spreman sam. 120KM kakanjski sa prevozom. malo je manje kaloričan od peleta, ali ipak ostaje skoro duplo jeftinji po kwh energije. uostalom, i kaloričnost peleta je upitna.
bez banovica necu da pricam :D
banovici kocka i kakanj lignit, ma neusporedivo. elem, cijena je na strani cumura i drva, ali razlika u komociji je ogromna, haman neusporediva.
anonimus0007

#129 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by anonimus0007 »

Filter wrote:
anonimus0007 wrote:

jbga drug, sve ide gore

bez banovica necu da pricam :D
banovici kocka i kakanj lignit, ma neusporedivo. elem, cijena je na strani cumura i drva, ali razlika u komociji je ogromna, haman neusporediva.
banovići su saftali... :roll: gledajući kalorije kakanjski ne zaostaje puno, tu je to negdje. doduše, na tržištu se ne može naći ugalj iz kakanjskog rudnika nego je to sve iz nekakvih privatnih jama. ali valjda je to tu negdje...

glede komocije, hm, loženje jednom dnevno, za vrijeme toplijih dana i jednom u dva dana. temperatura u stanu flat 24 sata, tj. regulisana termostatskim ventilima na radijatorima. ima malo peripetija oko utovara i odvoza pepela :D (ko da imam elektranu, ovaj kakanjski pogotovo), ali da se istrpiti...
Filter

#130 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

anonimus0007 wrote: banovići su saftali... :roll: gledajući kalorije kakanjski ne zaostaje puno, tu je to negdje. doduše, na tržištu se ne može naći ugalj iz kakanjskog rudnika nego je to sve iz nekakvih privatnih jama. ali valjda je to tu negdje...

glede komocije, hm, loženje jednom dnevno, za vrijeme toplijih dana i jednom u dva dana. temperatura u stanu flat 24 sata, tj. regulisana termostatskim ventilima na radijatorima. ima malo peripetija oko utovara i odvoza pepela :D (ko da imam elektranu, ovaj kakanjski pogotovo), ali da se istrpiti...
eh te "male" peripetije su me slomile. znam sve drug :)
anonimus0007

#131 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by anonimus0007 »

Filter wrote:
anonimus0007 wrote: banovići su saftali... :roll: gledajući kalorije kakanjski ne zaostaje puno, tu je to negdje. doduše, na tržištu se ne može naći ugalj iz kakanjskog rudnika nego je to sve iz nekakvih privatnih jama. ali valjda je to tu negdje...

ne vjerujem da si imao sistem o kojem ja pričam. vjerovatno si imao osnovnu verziju kotao+pumpa+radijatori ?

nisi osjetio prednosti sistema kotao+pumpa+akumulacijski spremnik+pumpa+radijatori+termoventili na svim radijatorima. e ovo je mašina. jedina razlika u odnosu na pelet je odvoz pepela i jednodnevno loženje. ali zato ostaju markice...... :D
Filter

#132 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

anonimus0007 wrote:
Filter wrote:

ne vjerujem da si imao sistem o kojem ja pričam. vjerovatno si imao osnovnu verziju kotao+pumpa+radijatori ?

nisi osjetio prednosti sistema kotao+pumpa+akumulacijski spremnik+pumpa+radijatori+termoventili na svim radijatorima. e ovo je mašina. jedina razlika u odnosu na pelet je odvoz pepela i jednodnevno loženje. ali zato ostaju markice...... :D
svakom njegovo :) . nisam imao takvu postavku, ali ono nesto, sto se ne moze sa cumurom zaobici je: ciscenje svako jutro, odlaganje pepela tj. haman koliko ubacis u pec, toliko i izneses, pa dok se ohladi, pa sve to lijepo odnesi u kontejner. pa ciscenje dimnjaka, gubis makar 45 minuta na nju svaki dan :roll: jbga, markice ostaju, cinjenica, ali ja to vrijeme nisam mogao stvoriti, jednostavno premalo vremena
anonimus0007

#133 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by anonimus0007 »

Filter wrote:

svakom njegovo :) . nisam imao takvu postavku, ali ono nesto, sto se ne moze sa cumurom zaobici je: ciscenje svako jutro, odlaganje pepela tj. haman koliko ubacis u pec, toliko i izneses, pa dok se ohladi, pa sve to lijepo odnesi u kontejner. pa ciscenje dimnjaka, gubis makar 45 minuta na nju svaki dan :roll: jbga, markice ostaju, cinjenica, ali ja to vrijeme nisam mogao stvoriti, jednostavno premalo vremena
ja ložim samo naveče, tada i očistim kotao. pepela ima taman koliko se i ubaci uglja, istina. vozim ga vikendom u kontejner. dimnjak čistim svake treće godine, jer u ovom sistemu ugalj bolje sagorijeva i manje čadi. na loženje dnevno u prosjeku gubim oko 30 min. ali ja to gledam kao na rad i zaradu. za to što radim ostaju mi pare, neka vrsta honorarnog posla :roll:
Filter

#134 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

anonimus0007 wrote:
Filter wrote:

ja ložim samo naveče, tada i očistim kotao. pepela ima taman koliko se i ubaci uglja, istina. vozim ga vikendom u kontejner. dimnjak čistim svake treće godine, jer u ovom sistemu ugalj bolje sagorijeva i manje čadi. na loženje dnevno u prosjeku gubim oko 30 min. ali ja to gledam kao na rad i zaradu. za to što radim ostaju mi pare, neka vrsta honorarnog posla :roll:
:wink: :thumbup:
kokolina

#135 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

kolko može biti razlika u nabavci čumura i peleta?
200-300 KM meni ne predstavlja veliku uštedu koliko je lakše baratati sa peletom

u OBI-ju sjemenarni i sličnim trgovinama pelet je uvijek oko 400 KM tona tako da znate da nije poskupio nego je i prije 4 godine bio skup

i kao što pomenuše mnogi u maju je pelet oko 250 KM a što smo mi ljeni pa nam mrsko uzimati na vrijeme to je do nas :)
pelletti

#136 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by pelletti »

Pelet je sada u ovom periodu svakako najskuplji,svaka škola se skupo plaća,zato sledeće godine ne čekajte ovoliko dugo već u junu,julu i avgustu ga kupujte tad je dosta dosta jeftiniji !!!

Ja plaćo sa prevozom 250 km Nemila pelet i mogu vam reći da sam pre,pre zadovoljan peletom....

Što se tiče postavki kotla i ja sam sa 25% podigao na 45% i bolje funkcioniše.
Stim da ja nisam primjetio crni dim..
Ja sad koristim tačno one postavke iz uputsva s tim da stavku 3) doziranje gorenja držim na 25-30% nikako na 35% to čisto radi smanjenja potrošnje...

Znači prvu temp. vode kad se kotao tek prvi put pali postavim na 70°,jer ćeš sad pa sad imati 23-24 u prostorijama i kad dostigne 65° vratim temp. vode na 55° jer smatram da u ovom periodu kad vani nisu velike hladnoće nema potrebe da temp. vode bude bude 60 i više.
To ćeš svakako primijetiti kad zahladni,tad ćeš morati podizati temp. vode jer neće biti dovoljno da postigne recimo 23-24° .. Kod mene to funkcioniše.

Jel koristiš termostat ili bez njega griješ???
pelletti

#137 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by pelletti »

hulioko wrote:
pelletti wrote:
1) Temp. Vode 60° do 21:30 55° 21:30-7:00
2)Doziranje paljenja 10%
3)Doziranje gorenja 25%
4)Doziranje gašenja 12%
5)Zrak paljenja 25%
6)Zrak gorenja 25%
7)Zrak gašenja 18%
13)Uključenje pumpe 40°
Pozdravljam sve forumaše. Registrovao sam se da razmjenim mišljenja oko grijanja na pelet. Kupio sam Ekoline 35kw. Namjeravam grijati dvije spojene kuće (90m2 dobra izolacija + 60m2 solidna izolacija). Svaka kuća ima svoju pumpu na koju je spojen sobni termostat a na kotlu nije ništa spojeno. Prije su to bila dva odvojena sistema grijanja gdje smo ložili ugalj a sada smo to uvezali u jedan sistem i nakaćili peć na pelet. Stare peći na ugalj su ostale spojene (odvojene ventilima) ako slučajno zatrebaju. Ova dva-tri dana sam testirao peć, mijenjao parametre i trenutno sam postavio sljedeće:

1)Temperatura Vode 60°
2)Doziranje paljenj. 10%
3)Dozirane gorenj. 25%
4)Doziranje gašeenj 13%
5)Zrak paljenja 30%
6)Zrak gorenja 40%
7)Zrak gašenja 35%

Pelletti, gledam tvoje parametre i nekako mi zrak gorenja 25% prilično mali. Kada sam probao sa 32% vraćao mi se crni dim tako da sam ostavio na 40%.
Toliko za sada.

Pozdrav.
Što se tiče postavki kotla i ja sam sa 25% podigao na 45% i bolje funkcioniše.
Stim da ja nisam primjetio crni dim..
Ja sad koristim tačno one postavke iz uputsva s tim da stavku 3) doziranje gorenja držim na 25-30% nikako na 35% to čisto radi smanjenja potrošnje...

Znači prvu temp. vode kad se kotao tek prvi put pali postavim na 70°,jer ćeš sad pa sad imati 23-24 u prostorijama i kad dostigne 65° vratim temp. vode na 55° jer smatram da u ovom periodu kad vani nisu velike hladnoće nema potrebe da temp. vode bude bude 60 i više.
To ćeš svakako primijetiti kad zahladni,tad ćeš morati podizati temp. vode jer neće biti dovoljno da postigne recimo 23-24° .. Kod mene to funkcioniše.

Jel koristiš termostat ili bez njega griješ???
pelletti

#138 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by pelletti »

kikkan wrote:
Filter wrote: 9 tona drug, treba to preko ruku prebaciti. fino ce te se polomiti. i obrati paznju kako slazete
Slazem se... mada, mojih je 5 tona.
Na sta mislis kad kazes da treba paznju obratit na slaganje?

Sto se skupoce tice... definitivno sada nije vrijeme za nabavku peleta ali ja nisam imao izbora. Treba kupovati na proljece/ljeto kada mu cijena bude nekih 250-260 KM.
Ne razumijem ni tu politiku nenormalnog povecanja cijena. Komsija kaze da je prosle godine u ovo doba kupovao Trgovirov pelet za 300KM.
Mislim da ti komšija ništa nije slagao Trgovirov sad i jeste 300km ali u Gračanici kod njih + prevoz .
Kovan pelet 280 isto bez prevoza...al im je extra pelet..

Zato se trebamo organizovati pa sledeće god. maj-jun-jul kupiti kod kovana veću količinu organizujemo sebi prevoz i da se svima isplati. Znači Kovan pelet mogu samo kupiti klijenti firme..
250 km bude u tom periodu...

Primjer za kotao od 35 kw možeš kupiti 7 tona max veći kotlovi više,manji kotlovi,kamini znači manje možda 3-5 tona..
hulioko

#139 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hulioko »

pelletti wrote: Jel koristiš termostat ili bez njega griješ???
U prethodnom postu sam naveo da grijem dvije spojene kuće i da svaka ima svoju pumpu na koju je spojen sobni termostat. Znači 2 pumpe i 2 sobna termostata. Na kotlu ništa nije spojeno osim cijevi.

E sad imam jedan mali problem koji ne znam kako da riješim. Kotao brzo ugrije i pošto sam namjestio temperaturu vode na 60 stepeni kotao smanjuje intenzitet plamena na 55 i na 60 prelazi u stanje mirovanja. Pošto je vani toplo, ali i da nije toplo ovo se može desiti ukoliko kuća (ili u mom slučaju obje) recimo imaju dobru izolaciju, stanje mirovanja kotla potraje malo duže, možda oko pola sata, i za to vrijeme se voda u radijatorima i cijevima prilično ohladi. Kada temperatura u sobi padne ispod zadate, termostat pali pumpu recimo u jednoj kući i pošto je sistem relativno hladan, prilično brzo hladi vodu u kotlu. Pumpa toliko brzo cirkuliše da ohladi vodu u kotlu skoro do 40 stepeni a da se kotao ne stigne upaliti. Kako sam primjetio to vrijeme paljenja zavisi koliko dugo je bio u stanju mirovanja.

Problem je što pumpa ne bi trebala raditi ispod 40 stepeni jer se stvara kondenz u kotlu (tako barem piše u uputstvu). Ne znam kako da se čitav proces paljenja može ubrzati ili možda postoji drugi način da spriječim da temperatura vode u kotlu tako brzo padne do ili ispod 40 stepeni. Znam da na kotlu ima izlaz da se priključi pumpa i da kotao upravlja uključenjem ili isključenjem pumpe zavisno od temperature vode ali u mom slučaju zbog dva odvojena objekta moralo je biti urađeno sa dvije pumpe kojima upravljaju dva sobna termostata zavisno od temeprature u objektima.

Ako neko ima kakvu ideju dobro bi došla.
hulioko

#140 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hulioko »

Jeste, kotao je Kovan. Ne može kotao upravljati pumpom jer pumpa nije povezana sa kotlom jer su u igri dvije pumpe. To sa povećanjem temperature sam probao ali mi bez potrebe temperatura ide na 70 stepeni. Ako nema drugog rješenja onda mi samo to i preostaje.
Pozdrav.
hulioko

#141 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hulioko »

Hvala ti za prijedlog. Probaću i tu varijantu. Imam termoventile na svim radijatorima ali se bojim da će ipak malo više trošiti. Ali dok ne probam ne mogu znati. Kako sam skontao prednost ovog kotla je što se gasi kada dostigne željenu temperaturu vode jer nema stalnog ubacivanja peleta pa bi trebao i manje trošiti.
Za ovaj moj slučaj bi onda trebao povećati temperaturu na sobnom termostatu da pumpa duže radi a podesiti parametre da peć slabije grije odnosno pomalo dogrijava i samim tim manje se gasi. Ima smisla. Probaću pa ćemo vidjeti rezultate.
pelletti

#142 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by pelletti »

Ja sam termostat tek jučer naručio tako da o tome ti ništa ne mogu reći.
A ovo što lamudan piše je 100% tačno i ja sam svašta probo al najmanja potrošnja je kad peć radi na min vatri i samo održava temp. vode. Ja termoglave otvorim do kraja i pisao sam već ,prvo paljenje kotla postavim temp. vode na 70 jer tako najbrže postigne željenu temp. prostorije. Čim postignem željenu temp. prostora tad smanjim temp. vode na 55 stepeni ili 50
Po meni je to zasad najbolja varijanta ko nema sobni termostat.
Kod mene je pumpa prikopčana direktno na kotao i otvara je kotao automatski na 40 stepeni.Ispod 40 ne može navodno radi kondenza...
Kolko se ja sjećam kad sam pričo sa električarom on mi je spominjo neki cijevni termostat ukoliko se pumpa ne spoji direktno sa kotlom, sad ne znam imal to ikakve veze sa tvojim slučajem....
pelletti

#143 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by pelletti »

Ništa novo na klixu....hehehe...
moa

#144 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by moa »

ne znam jel bilo ali evo sta kazu u thermofluxu.

Kako prepoznati „dobar“ pelet?

Zbog načina izrade, različitih sirovina i presovanja, javljaju se razlike u kvaliteti drvenog peleta.

Dobra kvaliteta: sjajni, glatki, jednake dužine, nema prašine.

Slabija kvaliteta: dužinska i popriječna napuknuća, mnogo prašine u pakiranju, različite dužine.

Jednostavan test kvalitete:

Stavite manju količinu peleta u čašu vode:

Dobra kvaliteta: pelet tone
Slabija kvaliteta: pelet pliva na površini.
Slabiji pelet se mrvi kada ga stisnemo u ruci.

Neki proizvođači peleta u Bosni i Hercegovini:

HOROZOVIĆ doo.........Sanski Most 037-698-783;

FIS d.o.o. ...................Vitez Tel 030-715-541;

FAŠ a.d ......................Šipovo Tel 050-373-606;

Bio-ENERGY ................Ilijaš Tel 033-403-362 , www.http://www.bio-energy.ba

Trgovir d.o.o.................Gračanica Tel 035-792-490 , http://www.trgovir.ba/
mukimax

#145 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mukimax »

hulioko wrote:
pelletti wrote: Jel koristiš termostat ili bez njega griješ???
U prethodnom postu sam naveo da grijem dvije spojene kuće i da svaka ima svoju pumpu na koju je spojen sobni termostat. Znači 2 pumpe i 2 sobna termostata. Na kotlu ništa nije spojeno osim cijevi.

E sad imam jedan mali problem koji ne znam kako da riješim. Kotao brzo ugrije i pošto sam namjestio temperaturu vode na 60 stepeni kotao smanjuje intenzitet plamena na 55 i na 60 prelazi u stanje mirovanja. Pošto je vani toplo, ali i da nije toplo ovo se može desiti ukoliko kuća (ili u mom slučaju obje) recimo imaju dobru izolaciju, stanje mirovanja kotla potraje malo duže, možda oko pola sata, i za to vrijeme se voda u radijatorima i cijevima prilično ohladi. Kada temperatura u sobi padne ispod zadate, termostat pali pumpu recimo u jednoj kući i pošto je sistem relativno hladan, prilično brzo hladi vodu u kotlu. Pumpa toliko brzo cirkuliše da ohladi vodu u kotlu skoro do 40 stepeni a da se kotao ne stigne upaliti. Kako sam primjetio to vrijeme paljenja zavisi koliko dugo je bio u stanju mirovanja.

Problem je što pumpa ne bi trebala raditi ispod 40 stepeni jer se stvara kondenz u kotlu (tako barem piše u uputstvu). Ne znam kako da se čitav proces paljenja može ubrzati ili možda postoji drugi način da spriječim da temperatura vode u kotlu tako brzo padne do ili ispod 40 stepeni. Znam da na kotlu ima izlaz da se priključi pumpa i da kotao upravlja uključenjem ili isključenjem pumpe zavisno od temperature vode ali u mom slučaju zbog dva odvojena objekta moralo je biti urađeno sa dvije pumpe kojima upravljaju dva sobna termostata zavisno od temeprature u objektima.

Ako neko ima kakvu ideju dobro bi došla.
Pozdrav,
Postoji sjajno rješenje. Potrebno je postaviti (u kotlovnici) dodatnu automatiku, preko koje će biti povezani kotao,termostati i pumpe. I može se dobiti sistem da se pumpa/e(jena ili dvije ovisno o zahtjevu termostata) pale na podešenoj temperaturi vode koju zadaješ na kotlu, a isto tako gase.(Odnosno dobije se situacija koja je opisana u uputstvu za kotao a to je da kotao MORA paliti i gasiti pumpe zbog pznatog problema sa korozijom.
Uglavnom da ne dužim, imam Kovanov kotao sa dvije pumpe i dva termostata, jer grijem dva odvojena stana i radi udobnosti sam htio da svako sebi može štimati temperaturu bez obzira na drugi stan.

Ovu dodatnu automatiku sam kupio od Kovana ali imala je nedostatak koji sam sam rijesio malom nadogradnjom
Ako te interesuje detaljnije mogu ti sve objasniti stojim ti na raspolaganju, jer sam ja dugo razbijao glavu kako da ovo uredim.
pelletti

#146 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by pelletti »

Kod meme je Serviser bio prije 10-tak dana radi ugradnje termostata i pitao sam ga baš upravo na tu temu,jer je bilo to pitanje ovdje na forumu postavljeno i kaže da se to može odraditi da funkcioniše bez problema... Znači ni jedan termostat ne može ugasiti kotao dok se ne postigne zadana temperatura..
Znači kod Kovan kotlova termostat ne gasi pumpu već kotao.... Kad se postigne zadana temperatura recimo 23 tada na 23,2 se kotao gasi i ide na off i obično pređe i po 0,5 stepeni a tek kad temp. u prostoriji padne na 22,8 ponovo termostat pali kotao i počinje sa grijanjem vode.... Znači na ovim vanjskim temp. kotao zna i po 3-4 sata da ne radi( znači ne troši pelet) mislim na večernje/jutarnje temp. i po meni je to jedan veliki + i dodatna ušteda peleta....

Naravno dobar pelet i dobra izolacija je najveći faktor za ekonomičan rad kotlova...
ivaper

#147 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by ivaper »

kokolina wrote:evo malo infa i peletu Tomislavgrad GUGI 300 KM koji sam koristila 2 ili 3 zime, nije loš
ZLOĆO ili PPT je 280 KM ali ga nisam probala i ima neki novi pogon u Prozoru 280 KM koji takođe nisam probala

što se tiče prevoza imam ponudu za Mostar 300 KM za 9 tona a ZLOĆO nudi šleper uz naknadu za gorivo oko 240 KM
4 tone do Mostara idu za 250 KM

eto možda nekom i pomogne

Zna li ko cjenu FIS-ovog peleta?
Kupio sam u 9 mjesecu PPT pelet,8 paleta,prijevoz bio beesplatan jer im je kamion usput prolazio kraj mene jer su isli po građu,a vrecu placao 4,06KM
Nisam ga jos probao pa neznam kakav je
energycity

#148 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by energycity »

Da li je iko uzimao pelet u Gracanici u firmi Kovan?
Ja sam nekad ljetos uplatio ali kad god nazovem kazu da jos nemaju?
Da li je jos iko uzimao kod njih?
pelletti

#149 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by pelletti »

Ja sam imao 10 vreća njihovog peleta i extra je.... Ali nisam njihov kupio iz razloga što se dugo čeka.
Rekoše mi ako sad uplatiš (početak septembra) dobićeš pelet u jan-feb 2014...
Tako da nisam kod njih kupio veću količinu....
Ja sam u Nemili kupio pelet i super je.Nikakve razlike između njega i Kovan peleta...
mukimax

#150 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by mukimax »

Koristim KOVAN-ov pelet, pošto imam njihov kotao. Početkom avgusta sam naručio i uplatio 6 tona po 250 KM bez prevoza. Dogovor je bio da ce isporuka biti krajem oktobra. Kad smo se culi telefonom 20. oktobra rekli su mi da pelet mogu preuzeti 08. novembra. Međutim, prevoznik kojeg sam našao, danas je isao prema Olovu i pelet sam dobio danas(dan ranije). Pošto mi je ovo prva sezona na peletu, bilo je rizično upuštati se u ovako nešto, ali ovi iz KOVAN-a su bili stvarno fer i korektni i ispoštovali su sve što smo dogovorili. Ovaj period do danas sam koristio njihov pelet koji sam dobio gratis prilikom kupovine kotla.
Što se tiče kvaliteta peleta, nisam imao nikakvih problema. Od peleta prilikom sagorjevanja ostaje samo sivi prah, nešto slično kao kad je Đenka popravio krematorij u filmu Maratonci trče počasni krug, ali bez dugmića :)

Mene interesuje je li neko koristio BIOENERGY-jev pelet mislim da je firma Miprogradnja iz Ilijaša. Po specifikacijama on je malo kaloričniji od ovog KOVAN-ovog iz Olova.

I jos nesto, je li neko koristi za čišćenje kotla onu posudu za pepeo na koju se priključuje usisivač, kakva su iskustva?
Post Reply