Stambeni kredit

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mad_max_ba

#126 Re: Stambeni kredit

Post by mad_max_ba »

djevojka bez imena wrote:
mad_max_ba wrote:
djevojka bez imena wrote:Ja da sam na maxovom mjestu ja ne bih mogla cekati septembar, iskesirala bih te dvije rate i 8-) :lol:
ma nedam im, neka proći će, od 12 rate kamate mi ukupno bilo 450 Kera, sad mi ostalo nešta ko 5 jal 10 eura......
Podaj im bolan sto si skrt? :roll: :lol:

Ja se bojim tih rata, skoro kad sam uplacivala onu edukaciju a pozamasan iznos, kaze gdja, mozete i na 12 rata.... znam al uzmi, dok su na stolu, ako u mene ostanu nema ih za 3 dana.
volim ja te rate, jer to što ti kažeš kada su kod mene, koja tri dana, ja ni do kuće ne dođem ošlo :lol: :lol: :lol: :lol:
mO k3

#127 Re: Stambeni kredit

Post by mO k3 »

gidra wrote: Trebao mi novac za kupovinu nekretnine. MIslim mogao je on meni dati sav taj novac i da prodjem bez kamate ali htio me naučiti malo disciplini jer nije isto kada dođeš banci i ocu :D a meni 25 godina bilo.
Nakon 2 godine ja otplatio kredit a njemu ostao njegov novac plus nešto sitno kamate.
Zato si i dobio nisku kamantu stopu , da je postajo veci rizik da nece dobiti kredit nazad imao bi i vecu kamantu stopu , to potvrdjuje ono sto sam ja rekao
gidra

#128 Re: Stambeni kredit

Post by gidra »

Sodom1 wrote: Ima izbor , i to stalno.Fora je sto raja nije strpljiva
Ja to ne bih nikad uradio ,dati lihvarima milju i po :-)
pa jbg ako hoćeš sad sve i odmah to mora imati svoju cijenu a ta cijena je ta kamata :D
U ovom slučaju nisu imali izbora, kroz kiriju bi dali ako ne i veći iznos od ove kamate dok bi uštedili novac. A sad su svoji u svom.
gidra

#129 Re: Stambeni kredit

Post by gidra »

Ma može se i sa bankom sve našteliti. Moj prijatelj je neki dan digao hipotekarni stambeni kredit za stan u Vogošći, i to uzeo puno više kredita nego što vrijedi stan.
Stan platio 59k a uzeo 85k. Uzeo usput za auto i za opremanje i renoviranje a našao čovjeka iz te banke da mu procjeni taj stan što je kupio na iznos koji je uzeo od njih.
Sodom1

#130 Re: Stambeni kredit

Post by Sodom1 »

gidra wrote:
Sodom1 wrote: Ima izbor , i to stalno.Fora je sto raja nije strpljiva
Ja to ne bih nikad uradio ,dati lihvarima milju i po :-)
pa jbg ako hoćeš sad sve i odmah to mora imati svoju cijenu a ta cijena je ta kamata :D
U ovom slučaju nisu imali izbora, kroz kiriju bi dali ako ne i veći iznos od ove kamate dok bi uštedili novac. A sad su svoji u svom.
Bili bi oni u svom i bez toga.
Ja sam ubjedjen da majstori nisu sve uradili isti tren i oni pokupovali stvari isti dan
Razvuklo se to na par mejseci
mO k3

#131 Re: Stambeni kredit

Post by mO k3 »

gidra wrote:Ma može se i sa bankom sve našteliti. Moj prijatelj je neki dan digao hipotekarni stambeni kredit za stan u Vogošći, i to uzeo puno više kredita nego što vrijedi stan.
Stan platio 59k a uzeo 85k. Uzeo usput za auto i za opremanje i renoviranje a našao čovjeka iz te banke da mu procjeni taj stan što je kupio na iznos koji je uzeo od njih.
taj sto mu je procijenio stan sigurno jaran ili mu je ovaj obecao 2.000 km ... ako moze da vrati sve je to u redu , znas li koja je kamta ??
gidra

#132 Re: Stambeni kredit

Post by gidra »

mO k3 wrote:
gidra wrote:Ma može se i sa bankom sve našteliti. Moj prijatelj je neki dan digao hipotekarni stambeni kredit za stan u Vogošći, i to uzeo puno više kredita nego što vrijedi stan.
taj sto mu je procijenio stan sigurno jaran ili mu je ovaj obecao 2.000 km ... ako moze da vrati sve je to u redu , znas li koja je kamta ??
dao na kafu samo par stoja...trebalo bi da može jer ima finu platu u finoj firmi mada 20 godina.
A što se tiče kamate znam da je ubo jednu od ovih akcijskih što se reklamiraju sada, tako mi je rekao, sad tačno koliko ne znam.
mO k3

#133 Re: Stambeni kredit

Post by mO k3 »

Pa on je financirao stan 150% :) .... ja koji biser upm hajde recimo nesto mu se desi razboli se ovo ono mora da proda stan za 55 k sta je sa ostalim ??....

neki nisu svjesni sta rade
foton

#134 Re: Stambeni kredit

Post by foton »

male_okice wrote:
mO k3 wrote:
male_okice wrote:a ima i opcija "veza".

kolega kod mene je tako dobio stambeni kredit a sa njegovim primanjima i kreditnom historijom nema sanse da je mogao dobiti kredit isto tako bez ziranta. zena nezaposlena. ali ocuh mu zna direktora banke, drz nedaj tamo vamo ganjali su dobrih pola godine taj kredit i dobio.
ja to ne razumijem i onda se pitate zasto su stambeni krediti toliko skupi
nisu stambeni krediti radi toga skupi, a generalno mi imamo najvece kamatne stope u regiji pa i u evropi, i to ne samo na stambene kredite vec na sve. pa moj rodjak je imao oko 2% kamatne stope u svedskoj kad je kupio stan prije 4 godine, jos plata mu je fantasticna i za njihove uslove, a ja i suprug trazili 5000 hiljada, oboje zaposleni na neodredjeno, nismo imali nikakvih drugih kredita dugovanja ma nicega, nijedna banka nam nije htjela dati kredit i na kraju trazili od mikrokreditne i imali 23% kamatnu stopu i dobili 4000 nismo mogli 5 jer eto kao na 2 godine i sa nasim primanjima ne mozemo dobiti pet :-)
zaboravi reci naravno mi smo u bosni

Oooo koliko zabluda u tako malo teksta... Banke imaju malo vise sistema nego sto se ovdje misli.

Prvo - veza. Onaj ko misli da je dobio kredit preko veze (od komercijalne banke) je levat. Ne odlucuje tek tako jedna osoba o kreditu, ima kreditni odbor, pravi se izvjestaj i procjena rizika za svaki kredit, krediti moraju biti pokriveni kolateralom itd... Ali to klijent ne vidi nego samo nekoga ko ce mu to "srediti". Banke se ostro kaznjavaju ako se i mali krediti daju bez osnova i pokrica. Agencija za bankarstvo osigurava pozitivno poslovanje banaka. Ako neko "preko veze" dobije kredit, to sigurno nije usluga. (sad mi ne pricajte o nedavnoj propasti jedne banke gdje nadlezna agencija nije reagovala, pricamo o "obicnim" kreditima).

Druga stvar - kamatne stope. Naravno da ce kod nas kamatne stope biti velike kad su iznosi koji se uzimaju relativno mali, a rizik relativno velik. U Svedskoj ljudi uzimaju kredite po 100-200-400 k Eura i 2% od toga je daleko vise nego 6% od 20-60 k eura koje nasi ljudi pretezno uzimaju. U Svedskoj 90% ljudi ima takav kredit, kod nas mozda 10-15% (ovdje priznajem da lupam, ali kad pogledamo privrednu aktivnost, broj privatnih kuca i stanova, vjerovatno nije daleko od procjene). I da dodam, sto veca plata, to manja kamata jer je vjerovatnoca za neke probleme manja. Neko moze u istoj banci za isti kredit za isti stan dobiti 5,5%, a neko 7% kamatnu stopu. Sa bankama se moze i cjenkati, treba uvijek traziti u vise banaka pa vidjeti ko daje bolju ponudu.

Treca stvar - banka nece da da pare. Banke HOCE da daju pare. Tako banke zaradjuju. Ali traze hrpu dokumentacije. Banke kad odbiju klijenta, obicno obrazloze zasto ne daju pare tj. daju upute sta jos treba da se dodje do novca. Ako banka odbije dati pare, onda je mozda najbolje jos ne ulaziti u taj neki podvig.

Mikrokreditne organizacije. One popunjavaju segment malih kredita koje mogu brzo obraditi. Bankama treba nekad i 2 sedmice da obrade kredit od 5000. Kao i onaj od 150.000 ili 2 miliona. Mikrokreditne organizacije daju novac BEZ velikog osiguranja, brzo i jednostavno. ALI je cijena veca. 23% jeste mnogo, ali na 5000, to je oko 1876km na tri godine. Koliko biste vi trazili da pozajmite nepoznatoj osobi 5000 km i da ta osoba to vrati za (tj tokom) 3 godine? Ovi traze 50km mjesecno. Ja se slazem da je to puno. I mikrokreditne organizacije imaju pravila kojih se moraju drzati i ne smiju i da hoce odobravati kredite za koje je prevelika vjerovatnoca da nece biti vraceni. Mikrokreditne organizacije postoje i u Svedskoj i tamo su kamate i preko 100%!! :shock:

Zadnje, to sto pricaju kolege, rodjaci, komsinice, forumasi :-) , zaove od tetki pa njihovi prijatelji s kojima su im djeca odrasla itd... nekad treba sa rezervom uzeti.
gidra

#135 Re: Stambeni kredit

Post by gidra »

mO k3 wrote:Pa on je financirao stan 150% :) .... ja koji biser upm hajde recimo nesto mu se desi razboli se ovo ono mora da proda stan za 55 k sta je sa ostalim ??....

neki nisu svjesni sta rade
Nije oženjen a 91 godište. Ima i mlađe roditelje sa kojima živi u dvosobnom stanu plus je tu i mlađi buraz.
Nema društevnu startnu poziciju takvu da ga može neko pogurati sa par desetina hiljada KM da riješi stambeno pitanje.
Šta mu je izbor?
kafanski_covjek

#136 Re: Stambeni kredit

Post by kafanski_covjek »

foton wrote:
Oooo koliko zabluda u tako malo teksta... Banke imaju malo vise sistema nego sto se ovdje misli.

Prvo - veza. Onaj ko misli da je dobio kredit preko veze (od komercijalne banke) je levat. Ne odlucuje tek tako jedna osoba o kreditu, ima kreditni odbor, pravi se izvjestaj i procjena rizika za svaki kredit, krediti moraju biti pokriveni kolateralom itd... Ali to klijent ne vidi nego samo nekoga ko ce mu to "srediti". Banke se ostro kaznjavaju ako se i mali krediti daju bez osnova i pokrica. Agencija za bankarstvo osigurava pozitivno poslovanje banaka. Ako neko "preko veze" dobije kredit, to sigurno nije usluga. (sad mi ne pricajte o nedavnoj propasti jedne banke gdje nadlezna agencija nije reagovala, pricamo o "obicnim" kreditima).
Ja prije nekih 5-6 godina bio u grupi E, predavao u xy banki za odobrenje kredita i cim dodje do provjere i vide da sam u toj grupi E glatko me skinu s neke stvari iako sam na budzetu :D.Od mog kolega mama radila u jednoj od banaka :D u kreditnom odboru i ja mu se pozalim kako nema sanse da dobijem kredit jer sam u toj nekoj grupi :D Nazva' mamu, kaze neka dodje zavrsit cemo.Ja dosao, rekao iznos kredita par papira i potvrda skupio i na kraju dobio trazeni iznos...
foton

#137 Re: Stambeni kredit

Post by foton »

Opet, ne vjeruj u sve sto cujes. Banke ne daju 1:1 cak ni za internu procjenu. Ako je procjena 85k, banka ce dati mozda do 60k, narocito ako nema ucesca. Ljudi su zaista levati ako misle da im neko sredi kredit i jos da banke kao ne znaju da interna procjena moze odstupati od stvarne :-) Eto, banke naivne i o svemu odlucuje bas taj covjek kojem ti tusnuo stoju :izet: Ovo kad izneses na forumu, samo siris dezinformacije.

Cesto se moze dogovoriti kredit koji je veci od vrijednosti stana, ali onda idu dodatne mjere osiguranja koje ljudi ne spomenu...
512MB

#138 Re: Stambeni kredit

Post by 512MB »

foton wrote:
Opet, ne vjeruj u sve sto cujes. Banke ne daju 1:1 cak ni za internu procjenu. Ako je procjena 85k, banka ce dati mozda do 60k, narocito ako nema ucesca. Ljudi su zaista levati ako misle da im neko sredi kredit i jos da banke kao ne znaju da interna procjena moze odstupati od stvarne :-) Eto, banke naivne i o svemu odlucuje bas taj covjek kojem ti tusnuo stoju :izet: Ovo kad izneses na forumu, samo siris dezinformacije.

Cesto se moze dogovoriti kredit koji je veci od vrijednosti stana, ali onda idu dodatne mjere osiguranja koje ljudi ne spomenu...
Do neke sume odlucuje jedna osoba, malo vece sume neka druga osoba iznad njega itd. Ako imas dobru vezu naravno da to mozes iskoristit. Kao sto kazes to je nista drugo nego cjenkanje.

I sa svakom bankom se mozes sve dogovoriti, ako banka od tebe ima dugorocno koristi onda je sve mogice. Ja sam prije 4 godine bio pola godine sa porodicom na putovanju, i sa bankom sam dogovorio da tih 6 mjeseci neplacam niti jednu ratu. I sve bilo bez problema, kad smo se vratili nastavili placat rate.
gidra

#139 Re: Stambeni kredit

Post by gidra »

foton wrote:

Nije on tušnuo kreditnom odboru stoju, već procjenitelju iz banke koji je izašao da procjeni stan i procjenio da stan vrijedi puno više nego što ga je on platio. Ovo je 100% tako vjerovao ili ne.
Momak je kupio stan, kupio auto, renovirao stan i što je ostalo keša namjestio. Sve to mu je pokrila hipoteka tog kupljenog stana 1/1.

Ipak je ovo Bosna gdje se i dan danas mnoge stvari završavaju na poznanstva i tim famoznim "na kafu" :)
Tomahawk11
Globalni moderator

#140 Re: Stambeni kredit

Post by Tomahawk11 »

Agencija strašno češlja bankarski i mikrokreditni sektor.
Masno se plati taj boravak, a još masnije penali za bilo kakvu neregularnost.
E sad, onaj ko ima muda i stisne da nekom nešto završi, pa to sutra nađu ovi iz Agencije, može dobro najebati.
Innovation

#141 Re: Stambeni kredit

Post by Innovation »

mad_max_ba wrote:ljudi, meni ostale još dvije rate, august i septembar :D :izet:

u šta da se uvalim :lol: :lol:
https://www.olx.ba/artikal/24598368/nov ... -grbavica/ :oops:
foton

#142 Re: Stambeni kredit

Post by foton »

512MB wrote: Do neke sume odlucuje jedna osoba, malo vece sume neka druga osoba iznad njega itd. Ako imas dobru vezu naravno da to mozes iskoristit. Kao sto kazes to je nista drugo nego cjenkanje.
Ovo je opet mozda percepcija ljudi, ali nije realno. Odobrenje za svaki kredit mora potpisati najmanje 3 osobe od kojih jedna moze u zatvor ako je nesto mimo pravila i moze ugroziti sektor. Filijale mogu izdavati vrlo ogranicene kredite, ali opet ne jedna osoba. Je li to tesko prihvatiti? I ne, to nije cjenkanje, cjenkanje je kad se dogovaras o cijeni proizvoda/usluge...

Ja ne tvrdim da ta osoba nije dobila kredit, samo bih se usudio reci da pored te nekretnine, mozda banka ima i recimo mjenicu...
Tomahawk11
Globalni moderator

#143 Re: Stambeni kredit

Post by Tomahawk11 »

Čovjek je prije nekog vremena ''posudio'' 2 k KM, trebao nekom nešto vratiti, neki dug. Imao je dodir sa kasom u banci i mislio je niko neće vidjeti dok on to ne vrati. Na njegovu žalost, vidjelo se i dobio je otkaz. Poslije toga je puko i često sam ga znao vidjeti kako sa torbom hoda besciljno. Mlad čovjek, ali je zbog gluposti uništio sebi život. Bio je pošten i nije mogao preći nikako preko toga, koliko god glupo izgledalo.
Pravila su pravila, možda može neko poznanstvo pomoći da se lakše odobri, da se malo ubrza, ali neke mućke....to ne dolazi u obzir.
Ljudi rizikuju posao, velike kazne i na kraju krivičnu odgovornost.
biscanka2

#144 Re: Stambeni kredit

Post by biscanka2 »

eki to wrote:dobar je ovaj termin 'prosjecna plata', pa imamo situaciju gdje ja jedem meso a komsija kupus te tako zakljucujemo da mi ustvari zajedno jedemo sarmu, ma divno :D
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
mad_max_ba

#145 Re: Stambeni kredit

Post by mad_max_ba »

Innovation wrote:
mad_max_ba wrote:ljudi, meni ostale još dvije rate, august i septembar :D :izet:

nc
djevojka bez imena

#146 Re: Stambeni kredit

Post by djevojka bez imena »

mad_max_ba wrote:
Innovation wrote:

nc
od jednog nemas nista, trebaju ti tri :skoljka: a i ovaj je komforan do bola :-)
512MB

#147 Re: Stambeni kredit

Post by 512MB »

foton wrote:
512MB wrote: Do neke sume odlucuje jedna osoba, malo vece sume neka druga osoba iznad njega itd. Ako imas dobru vezu naravno da to mozes iskoristit. Kao sto kazes to je nista drugo nego cjenkanje.
Ovo je opet mozda percepcija ljudi, ali nije realno. Odobrenje za svaki kredit mora potpisati najmanje 3 osobe od kojih jedna moze u zatvor ako je nesto mimo pravila i moze ugroziti sektor. Filijale mogu izdavati vrlo ogranicene kredite, ali opet ne jedna osoba. Je li to tesko prihvatiti? I ne, to nije cjenkanje, cjenkanje je kad se dogovaras o cijeni proizvoda/usluge...

Ja ne tvrdim da ta osoba nije dobila kredit, samo bih se usudio reci da pored te nekretnine, mozda banka ima i recimo mjenicu...
Zaboravi te odbore, uvjek ima glavni baja koji odlucuje. I na zapadu nije nist drugcije.
Tomahawk11
Globalni moderator

#148 Re: Stambeni kredit

Post by Tomahawk11 »

mad_max_ba wrote:
Innovation wrote:

nc
Nisi lud. Zadnji sprat.
mad_max_ba

#149 Re: Stambeni kredit

Post by mad_max_ba »

djevojka bez imena wrote: od jednog nemas nista, trebaju ti tri :skoljka: a i ovaj je komforan do bola :-)
već sam odlučio :lol: :lol: :lol: :lol:
Ovo 48m2 a cijena sitnica,
65m2 me kompletno sređen (nači od stolarije do izolacije i fasade spolja, kupatilo, kuinja, američki plakari, vas cijeli namještaj) me nije ovoliko koštao....
mad_max_ba

#150 Re: Stambeni kredit

Post by mad_max_ba »

Tomahawk11 wrote: Nisi lud. Zadnji sprat.

Ma kakav stan kakvi bakrači...
Post Reply