Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#126 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by plain vanilla »

uglavnomja wrote:
plain vanilla wrote:
zasto je ne bih podrzala? jer ste je svi napali?

zena prica jedno, a vi tumacite kako vam se svidja

eto nisam mogla otici, samo vi odabrani ste mogli otici, a mi lazemo :-)
izvini vanila, izgledas kao padobranac :-D

nije pristojno napisati da je kata bila vani, u spaniji, sto je sama pisala po svim podforumima, pa se vratila ovamo sa muzem spancem, sto je naravno sama napisala bar 1000000 puta :D

i ti mislis da ste u istoj situaciji :-)
naravno da nismo u istoj situaciji
ko pise na politici znam da smo Katarina i ja uvijek bile politicki protivnici i na suprotnim stranama, evo i na ovoj temi nismo u istoj situaciji

ali ako zena napise da je bila u avionu i da ju je smarala zena koja se hvalisala cinjenicom da kod kuce prica engleski kao da je too cudno cudo, a vi to svi protumaciste svakako, samo ne tako..pokusala je docarati da i dijaspore ima svakakve, kao u onom vicu kad na plazi majka doziva dijete sve lijepo i kulturno na njemackom, ali kad se dijete ne odaziva, opsuje mu sve redom na bosanskom

i slozile smo se da je vecina dijasporaca zivjela od socijale, dok ovdje lik proziva ljude kako su lijeni :-)

eto ovdje euri rastu na drvetu ali nama se mrsko protegnuti i ubrati ih
zato ovi sto misle da smo lijeni, nek se lijepo vrate u bosnu i nek beru
Micaha

#127 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Micaha »

Kad smo poceli zagledat po novcanicima, pasosima, kesama i socijalama nastavimo sa gastronomijom. Kolika je, dakleM, kvota da je danas (kad prijatelj dode) na meniju vojnicki pasulj? :D
Keiko

#128 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Keiko »

theTruePath wrote:

A koji su to praznici iskljucivo moji i kako se slave?
Recimo bajram :roll:
Ja se ni u jednom svom postu nisam izjasnila vjerski ili nacionalno. Ni jedan vjerski praznik nije 'moj' jer sam ateist.
bosan

#129 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by bosan »

KatarinaKosaca wrote:
uglavnomja wrote:Eto, smislen post :lol:
Naravno da je smislen.. Od čega ste živjeli 1992 3, 4...?. ne treba se toga stidjeti..
Tacno ovih godina sam jeo ono sto smo dobivali kao humanitarnu pomoc ,nekad kod kuce nekad u rovu.I ti nemas pojma kad je ko i zasto otisao.Citajuci ove koji pale vatru i tebe ,dolazi se do zakljucka da ste u gram isti.Drzis pridike o lijepom ponasanju a svaki post ti je zabadanje nosa u stvari koje jednu kulturnu i obrazovanu osobu ne trebalo da ticu .Sve u svemu Bosnjo ma gdje god da je nije izgubio ono sto ga oduvijek krasi a to je glupost.
Keiko

#130 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Keiko »

Micaha wrote:
Ne nego upravo obrnuto. Zato i reagujem
Katarina Kosaca Kotromanic je bila Bosanska srednjevjekovna 'dijasporka' koja je i umrla u Rimu. Ovo mi tek sad pade na pamet i bas sam se nasmijala.
djani s

#131 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by djani s »

Hvali Bosnu i Hercegovinu, drzi se dijaspore :D
djani s

#132 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by djani s »

irishgirl wrote:
Micaha wrote:
Ne nego upravo obrnuto. Zato i reagujem
Katarina Kosaca Kotromanic je bila Bosanska srednjevjekovna 'dijasporka' koja je i umrla u Rimu. Ovo mi tek sad pade na pamet i bas sam se nasmijala.
:lol: :thumbup:
uglavnomja

#133 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by uglavnomja »

Genije wrote:
Ljude iz Bosne u Danskoj maksimalno izbjegavam, jer nespadaju u moj sloj!
:dance: vaku dijasporu :roll:

:

dakleM, niko od svog porijekla i od onog sto je u kuci naucio ne moze pobjeci.

hipoteticka situacija, sretnes ti negdje u dijaspori zemljaka kojem je svaka druga majcin spolni organ, i ocev, spominje brata, sestru, mrtva usta ..,. ono kao dobar dan :roll:

da li je to osoba sa kojom zelis nastaviti kontakte?

ili osoba ciji citav rjecnik ima 5.000 rijeci, od toga 4.900 pogresno izgovorenih

ili osoba koja te nagovara da lazes da on moze prevariti drzavu

ili jednostavno osoba sa kojom osim jezika nemas bas nista, ama bas nista zajednicko :roll:
AsmirVD

#134 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by AsmirVD »

uglavnomja wrote:pa ovom citavom forumu samo asmirvd kaze da je donedavno zivio od socijale. svi ostali rade ili traze poslove.
svi kazu da postoje ljudi kojima odgovara socijala, uglavnom oni koji nisu bili vise omladinci kad su dosli u inostranstvo, koji se ne javljaju ovdje jer nikad nisu naucilui, jer nemaju para za kompjuter i internet, jer su bili veci kokuzi tamo odakle su dosli nego socijala na zapadu.

od socijale su zivjele izbjeglice dok su ucile jezik, normalno u sredjenim drzavama, nece dati dozvolu boravka pa reci: spavajte pod mostom :-) i kradite da imate sta jesti i obuci.
:-D

Vise nisam crna ovca, poceo raditi ima vremena. Narod u Bosni ima losu percepciju, ta socijalna pomoc koju dobijes je zivotarenje, ne normalan zivot. Ne sporim da ima ljudi koji su zadovoljni s tim, i ja sam bio zadovoljan s tim parama neko vrijeme, al nije to zivot.. a godine uzalud prolaze. Pa se onda malo promjene prioriteti, kad dodje djevojka, zena i ostalo..

Tema je u startu pogresna, jer ima svakakvih ljudi i glupo bi bilo bilo sta reci grupno kako jedni ili drugi ne valjaju.

Ono s cim sam se ja susreo: Imao par sema sa djevojkama u Bosni, nisu znale sta mi roditelji voze, ili cije ja papire imam.. Nakon sto sam to rekao ili su saznale, mnogo su se promjenile. Bukvalno cijela njihova porodica me opsjedala, ona jedva cekala trenutak kad ce biti sa mnom, njena mama pravila pite i donosila mi ih (?!), njen tata domacinski sa mnom kao da se znamo 30 godina, pa onda ruckovi, njena sestra na svaku moju zelju skakala, sta god treba uraditi, idi mi dodji mi.. Jedva se iskobeljah, i to ne zato sto su oni mozda lose osobe (nisu sigurno, dobri su) nego mi takav poredak stvari ne odgovara i u startu me odbija. I bilo je vise slicnih primjera, a ovaj je najekstremniji.

U mom kvartu gdje sam proveo mladost, sam bio bukvalno sa svim nacijama i narodima, tako da kad dodjem u Bosnu, za njih sam stranac. Za ljude ovdje ja sam stranac. Koliko god se integrisao (a jesam poprilicno), ja cu zauvijek za Svedjane ostati stranac. Ono sto ne volim je kad mi ljudi pricaju kako nepravilno govorim Bosanski. Uopste ne obracaju paznju na to da sam ja kao klinac otisao iz Bosne. Dobro pisem ali se osjeti da nemam nikakav bosanski naglasak i da mi jako tesko govor ide, jer smo forsirali svedski uvijek.

Svi smo mi od istog roda, i glupo bi bilo narod dijeliti. Svi smo mi jedno. :bih: :thumbup:
Micaha

#135 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Micaha »

AsmirVD wrote:
uglavnomja wrote:pa ovom citavom forumu samo asmirvd kaze da je donedavno zivio od socijale. svi ostali rade ili traze poslove.
svi kazu da postoje ljudi kojima odgovara socijala, uglavnom oni koji nisu bili vise omladinci kad su dosli u inostranstvo, koji se ne javljaju ovdje jer nikad nisu naucilui, jer nemaju para za kompjuter i internet, jer su bili veci kokuzi tamo odakle su dosli nego socijala na zapadu.

od socijale su zivjele izbjeglice dok su ucile jezik, normalno u sredjenim drzavama, nece dati dozvolu boravka pa reci: spavajte pod mostom :-) i kradite da imate sta jesti i obuci.
:-D

Vise nisam crna ovca, poceo raditi ima vremena. Narod u Bosni ima losu percepciju, ta socijalna pomoc koju dobijes je zivotarenje, ne normalan zivot. Ne sporim da ima ljudi koji su zadovoljni s tim, i ja sam bio zadovoljan s tim parama neko vrijeme, al nije to zivot.. a godine uzalud prolaze. Pa se onda malo promjene prioriteti, kad dodje djevojka, zena i ostalo..

Tema je u startu pogresna, jer ima svakakvih ljudi i glupo bi bilo bilo sta reci grupno kako jedni ili drugi ne valjaju.

Ono s cim sam se ja susreo: Imao par sema sa djevojkama u Bosni, nisu znale sta mi roditelji voze, ili cije ja papire imam.. Nakon sto sam to rekao ili su saznale, mnogo su se promjenile. Bukvalno cijela njihova porodica me opsjedala, ona jedva cekala trenutak kad ce biti sa mnom, njena mama pravila pite i donosila mi ih (?!), njen tata domacinski sa mnom kao da se znamo 30 godina, pa onda ruckovi, njena sestra na svaku moju zelju skakala, sta god treba uraditi, idi mi dodji mi.. Jedva se iskobeljah, i to ne zato sto su oni mozda lose osobe (nisu sigurno, dobri su) nego mi takav poredak stvari ne odgovara i u startu me odbija. I bilo je vise slicnih primjera, a ovaj je najekstremniji.

U mom kvartu gdje sam proveo mladost, sam bio bukvalno sa svim nacijama i narodima, tako da kad dodjem u Bosnu, za njih sam stranac. Za ljude ovdje ja sam stranac. Koliko god se integrisao (a jesam poprilicno), ja cu zauvijek za Svedjane ostati stranac. Ono sto ne volim je kad mi ljudi pricaju kako nepravilno govorim Bosanski. Uopste ne obracaju paznju na to da sam ja kao klinac otisao iz Bosne. Dobro pisem ali se osjeti da nemam nikakav bosanski naglasak i da mi jako tesko govor ide, jer smo forsirali svedski uvijek.

Svi smo mi od istog roda, i glupo bi bilo narod dijeliti. Svi smo mi jedno. :bih: :thumbup:
:D
AsmirVD

#136 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by AsmirVD »

Sta je smijesno? Sve od rijeci do rijeci istina a ja bi volio da nije. :-)

Nisam dosao u hotel gdje ce ispunjavati moje zelje, vec da vidim gdje mi je rodbina i da po mogucnosti upoznam nove ljude.. al jok.. :)
Micaha

#137 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Micaha »

AsmirVD wrote:Sta je smijesno? Sve od rijeci do rijeci istina a ja bi volio da nije. :-)

Nisam dosao u hotel gdje ce ispunjavati moje zelje, vec da vidim gdje mi je rodbina i da po mogucnosti upoznam nove ljude.. al jok.. :)
Ne znam Asmire bi li se smijo ili plako
AsmirVD

#138 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by AsmirVD »

Po mojoj slobodonoj procjeni vise je za plakanja. 8-) :-)
Micaha

#139 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by Micaha »

AsmirVD wrote:Po mojoj slobodonoj procjeni vise je za plakanja. 8-) :-)
Brigu na veselje...
salter071

#140 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by salter071 »

uglavnomja wrote:
Genije wrote:
Ljude iz Bosne u Danskoj maksimalno izbjegavam, jer nespadaju u moj sloj!
:dance: vaku dijasporu :roll:

:

hipoteticka situacija, sretnes ti negdje u dijaspori zemljaka kojem je svaka druga majcin spolni organ, i ocev, spominje brata, sestru, mrtva usta ..,. ono kao dobar dan :roll:

ili osoba ciji citav rjecnik ima 5.000 rijeci, od toga 4.900 pogresno izgovorenih

ili jednostavno osoba sa kojom osim jezika nemas bas nista, ama bas nista zajednicko :roll:

Umjesto ovog boldanog samo stavi "pred zgradom" i neces puno pogrijesiti. Papak je papak je papak...bez obzira na adresu. Da bi takve sreo ne moras se maknuti dalje od svoje ulice, pa nije potrebno napustati svoju zemlju.
plain vanilla

#141 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by plain vanilla »

da, tamo se zivotari od socijale, a ovdje od plate
uglavnomja

#142 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by uglavnomja »

salter071 wrote:
uglavnomja wrote:

Umjesto ovog boldanog samo stavi "pred zgradom" i neces puno pogrijesiti. Papak je papak je papak...bez obzira na adresu. Da bi takve sreo ne moras se maknuti dalje od svoje ulice, pa nije potrebno napustati svoju zemlju.

:thumbup:

ali te niko nece "napasti" sto izbjegavas takvog pred zgradom, ali u dijaspori bi trebala vaziti druga pravila :roll: zemljak je takoreci rod, ma kakv god bio :run:
uglavnomja

#143 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by uglavnomja »

asmire, pises bolje od dobrog procenta forumasa koji se nisu mrdnuli odavde :thumbup:
salter071

#144 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by salter071 »

plain vanilla wrote:

plain vanilla wrote:jos jednaa tema za istresanje frustracija i kompleksa

ljudi trebaju shvatiti na mjesto zivljenja nista ne znaci, niti su bolji ni gori sto su otisli/ostali

meni se islo u dijasporu dok nisam dobila konkretan poziv da se pakujem i idem..tad sam sjela i skontala da cu ja radije ostati ovdje (sunce tudjeg teba i to) nego ici tamo i plakati za Bosnom
sta cu, ja volim ovu drzavu, svoj grad, ljude oko mene..i radije cu raditi dva posla nadajuci se bar jednoj plati, nego otici
ali to je moj izbor, ko god izabere drugacije, to je njegova stvar
iamia

#145 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by iamia »

plain vanilla wrote:
hmm... 90% dijaspore zivi od plate do plate.
kad bi kojim slucajem preskocili jednu platu,, upali bi u crveno i za kucu i za auto, i onda kamata na kreditnoj kartici te unisti..
lajkujMe

#146 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by lajkujMe »

Moje je misljenje da ima dobrih ali da je vecina dijasporaca umisljena, dodju ovamo i umjesto fine konverzacije oni ti nabijaju svoje komplekse tako sto donesu listu i kazu tu kako je tamo gore ovako a kod nas ovako i da kod nas nema logike i da bi mi trebali da budemo ko oni gore, a ima i onih koji izvlace iz primjera X zemlje i onda to kao kazu i ovdje je tako

primjer moj daidza, od 92 do sad zivi u Svedskoj na skype (koji mi je u zadnje vrijeme sve cesce offline), govori mi kako da otvorim neki bisnis, kako da nadjem poso kao ima ih a ne trazis ih on uopste ne konta realnost u BIH i misli da je sve bajno ovdje a s druge strane uvijek dodje da goviri kako je kod njih sve ekstra a kako kod nas nije.

Ne oprvrgavam ja da je kod nas nije kao gore ali brate mili nemoras samo o tome govoriti i jos mi vise ocrniti zemlju. I jbt nemorate dijasporci samo o tome pricati 24/7 ima i drugih lijepih tema u Bosni i o njoj nego jbn socijalno crnilo.

Bio sam i ja gore u Austriji vratio sam se kad sam imao 11 godina i na pocetku sam se hvalio non stop o tome, to je ubrzo prestalo kad sam skontao da mi je dusevno ovdje 1000 puta bolje, Austrijanci te ne zele kao prijatelja i tako to ovdje si odlican s svakim, ne zalim se na finansije ima ih moze biti bolje ali imam ono sto trebam.

Nije sve u keshu i autima vjeruj te mi. I na kraju da razmisljam kao neki pas lutalica, nek je onaj tamo copor ljepsi, moj copor je moj i tako mi je najljepsi.
Last edited by lajkujMe on 03/03/2013 20:23, edited 1 time in total.
salter071

#147 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by salter071 »

uglavnomja wrote: ali te niko nece "napasti" sto izbjegavas takvog pred zgradom, ali u dijaspori bi trebala vaziti druga pravila :roll: zemljak je takoreci rod, ma kakv god bio :run:
Reci to ljudima poput mojeg poznanika kojeg sam vec spomenuo u prethodnom komentaru:"Zanimljivo, ali nedavno sam imao razgovor na ovu temu sa jednim poznanikom i pitao me sta bi bilo da dijaspori nesto stvarno zatreba kad za jedan obican komad papira moraju iskesirati nekoliko 1000 eura/dolara i cekati minimum sest mjeseci da bi neko pokrenuo velepostovanu i presao put od kafane do Opcine/Opstine. Rekao sam mu da izgleda da je u Bosni najduzi put od g**ice do glave. Nemamo mi dzaba onu staru poslovcu koja kaze - "lakse metar u g**icu nego cenat u glavu".

"Nasi smo" kada nam nesto treba, a kada "njima", tj. dijaspori, nesto treba podrazumjeva se da je njima lakse, pa neka otvore novcanik. Ne bi li to trebala biti dvosmjerna ulica, ako smo "nasi" da to budemo i kuci i vani i jedni i drugi. Medjutim, to tako ne hoda.
plain vanilla

#148 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by plain vanilla »

salter071 wrote:
plain vanilla wrote:

plain vanilla wrote:jos jednaa tema za istresanje frustracija i kompleksa

ljudi trebaju shvatiti na mjesto zivljenja nista ne znaci, niti su bolji ni gori sto su otisli/ostali

meni se islo u dijasporu dok nisam dobila konkretan poziv da se pakujem i idem..tad sam sjela i skontala da cu ja radije ostati ovdje (sunce tudjeg teba i to) nego ici tamo i plakati za Bosnom
sta cu, ja volim ovu drzavu, svoj grad, ljude oko mene..i radije cu raditi dva posla nadajuci se bar jednoj plati, nego otici
ali to je moj izbor, ko god izabere drugacije, to je njegova stvar
cemu vadjenje rijeci iz konteksta

rasprava je krenula od toga sto je neko rekao da smo mi ovdje lijeni
a ja sam rekla da je sramota da to kaze neko iz dijaspore kad ih je vecina zivjela na socijali

i sad se trebamo sazaliti sto se od socijale moze samo zivotariti?
de ba
iamia

#149 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by iamia »

ja sam rekao da ste lijeni.

zivim u BiH godinu dana. znam o cemu pricam.
salter071

#150 Re: Kakvo je misljene ljudi iz B&H prema dijaspori?

Post by salter071 »

iamia wrote:
plain vanilla wrote:
hmm... 90% dijaspore zivi od plate do plate.
kad bi kojim slucajem preskocili jednu platu,, upali bi u crveno i za kucu i za auto, i onda kamata na kreditnoj kartici te unisti..
Ne odnosi se to samo na dijasporu nego na apsolutno sviju. Da se desi to sto si rekao svaka drzava bi se nasla u velikim problemima, jer bi to znacilo mijenjanje sistema na kojem drustvo radi.
Npr. u Americi, mozda jos nisu smislili nacin kako da precizno prebroje sve glasove na izborima, ali zato kad dodje vrijeme prijave poreza izracunaju ga na stoti dio centa. Kad su finansije u pitanju i ono od cega se zivi, tu sigurno nece pogrijesiti. U tome je sva razlika. Na zapadu ljudi moraju prvenstveno gledati od cega se zivi i kako da plate svoje racune.
Uostalom kome nije jasno neka ukuca na Google-u izraz "working poor", pa ce mu biti jasnije.
Locked