smijem se kladiti da bi vecina vas koji na ovoj temi tako govore da ja pokrenem temu "Nema boga" dosli tamo da nam prosipate vjerske floskule i dokaze tipa 'nem oze list sam nastati to je bozje davanje'...cindrlimindrli wrote:To se na forumu zove trolanje, unisti temu, obesmisli svaku pricu i razgovor bez ikakvog argumenta. U stvarnomtaxi_driver32 wrote:moramo se malo zezati.
zivotu znaci biti pacenik, sonjo i dosadnjakovic.
Najbitniji Bosnjak
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- stochar
#126 Re: Najbitniji Bosnjak
-
theTruePath
#127 Re: Najbitniji Bosnjak
Po prici njegovih on je bio sekularni Musliman ,dakle drzao je do tradicije i obicaja i ako nije vjerovao(zna se zbog cega)taxi_driver32 wrote:theTruePath wrote:On je bio Bosnjak jer su Muslimani postali Bosnjacisinuhe wrote:Bijedic nije bio Bosnjak. Titov lajtnant, vojnik partije. Da nije bio on bio bi neko drugi.
zivi ili i mrtvi? a sta ako se nije izjasnjavao tako? bijedic je bio komunista, znaci u dzamiju nije isao. moguce da se izjasnjavao kao jugosloven i kao takav poginuo. sad bi vi na silu da je bosnjak.
Alija isto tako nije bio bosnjak, barem ne vecinu svoh zivota.
to su historijske cinjenice.
-
Canton
#128 Re: Najbitniji Bosnjak
Nisu Muslimani postalo Bošnjaci, nego su Bošnjaci postali Muslimani.taxi_driver32 wrote:theTruePath wrote:On je bio Bosnjak jer su Muslimani postali Bosnjacisinuhe wrote:Bijedic nije bio Bosnjak. Titov lajtnant, vojnik partije. Da nije bio on bio bi neko drugi.
zivi ili i mrtvi? a sta ako se nije izjasnjavao tako? bijedic je bio komunista, znaci u dzamiju nije isao. moguce da se izjasnjavao kao jugosloven i kao takav poginuo. sad bi vi na silu da je bosnjak.
- Država
#129 Re: Najbitniji Bosnjak
Canton wrote:
Nisu Muslimani postalo Bošnjaci, nego su Bošnjaci postali Muslimani.

... a što nema Atifa na spisku?
- harač
#130 Re: Najbitniji Bosnjak
kad? 1974? za ZAVNOBIH-a? U kraljevini jugoslaviji? u austrougarskoj? za osmanlija?Canton wrote:Nisu Muslimani postalo Bošnjaci, nego su Bošnjaci postali Muslimani.
-
kenny_
#131 Re: Najbitniji Bosnjak
Neka se izjasne Bošnjacima svi koji podrzavaju državu BiH. Neka prave kampanje i propagande, ko ima zivaca, Bosnjaci/Bosanci od Bosne, samo da se slozi oko predstavnickog imena ova dva sinonima. Gdje je problem? Nece niko time nekim Bosnjacima uciniti nekakvo zlo, vise drugim dvjema nacijama, a time je covjek od Bosne, time dobija pravo i legitimitet na razlicite institucije, tradiciju i kulturu u bosanskoj kuci, pod bosanskim krovom.Canton wrote:Nisu Muslimani postalo Bošnjaci, nego su Bošnjaci postali Muslimani.taxi_driver32 wrote:theTruePath wrote:Bijedic nije bio Bosnjak. Titov lajtnant, vojnik partije. Da nije bio on bio bi neko drugi.
Zivi nacionalizam, ali... ne mere drugačije
-
theTruePath
#132 Re: Najbitniji Bosnjak
Država wrote:Canton wrote:
Nisu Muslimani postalo Bošnjaci, nego su Bošnjaci postali Muslimani.![]()
rekao sam da ratnici ,gazije ,sehidi pripadaju nasim herojima ali to nije ista sfera
- It_is_a_Leclerc
#133 Re: Najbitniji Bosnjak
Dobro sad... Svaki komadant u Armiji R BIH je jako bitan,ali ne u kontekstu u kojem mi ovdje nastojimo voditi raspravu, trudeći se iz petnih žila da ignoriramo pametnjakoviće sa njihovim pijačnim etno-teorijama, koje veze s mozgom nemaju...
Ja mislim da na listi zaista nedostaje Hamdija Pozderac, jedan od najzaslužnijih ljudi za priznavanje tadašnjih Muslimana, danas Bošnjaka (da se i ja uključim u tu debilnu raspravu. Musliman = Bošnjak, i ne pametujte puno), u Ustavu, kazavši - "Nude Muslimanstvo, ne daju Bosanstvo. Mi smo ovo morali prihvatiti, a na generacijama je da isprave našu grešku".
I mi smo je, hvala Bogu, ispravili 1993., i ispravit ćemo je tek na popisu 2014.
Ja mislim da na listi zaista nedostaje Hamdija Pozderac, jedan od najzaslužnijih ljudi za priznavanje tadašnjih Muslimana, danas Bošnjaka (da se i ja uključim u tu debilnu raspravu. Musliman = Bošnjak, i ne pametujte puno), u Ustavu, kazavši - "Nude Muslimanstvo, ne daju Bosanstvo. Mi smo ovo morali prihvatiti, a na generacijama je da isprave našu grešku".
I mi smo je, hvala Bogu, ispravili 1993., i ispravit ćemo je tek na popisu 2014.
-
Canton
#134 Re: Najbitniji Bosnjak
Zna se kad su Bošnjaci postaili i Muslimani a i muslimani. Nažalost oni koji su zagovarali građenje nacionalnog identiteta Bošnjaka, u vrijeme kada su nastajale i druge nacije u Evropi i na Balkanu nisu imali dovoljno snage.harač wrote:kad? 1974? za ZAVNOBIH-a? U kraljevini jugoslaviji? u austrougarskoj? za osmanlija?Canton wrote:Nisu Muslimani postalo Bošnjaci, nego su Bošnjaci postali Muslimani.
Točak historije se opet ponavlja pa i danas na sceni imamo one koji se grčevito bore protiv bilo kakve gradnje bošnjačkog nacionalnog identiteta, od bošnjackih nacionalnih institucija do popisa.
- harač
#135 Re: Najbitniji Bosnjak
Canton wrote:Zna se kad su Bošnjaci postaili i Muslimani a i muslimani.
očito se ne zna, zato te pitam
ukoliko "bošnjaci" nisu nastali "na vrijeme", kao što kažeš, a što je i tačno, kako su onda mogli postati [M]uslimani?Canton wrote:Nažalost oni koji su zagovarali građenje nacionalnog identiteta Bošnjaka, u vrijeme kada su nastajale i druge nacije u Evropi i na Balkanu nisu imali dovoljno snage.
usaglasite se prvo. svako se ima pravo prozvati kako hoće, ali mitomanijom se ništa ne može postići osim ismijavanja
-
taxi_driver32
#136 Re: Najbitniji Bosnjak
pa i on je bio komunista i jugosloven.Država wrote:Canton wrote:
Nisu Muslimani postalo Bošnjaci, nego su Bošnjaci postali Muslimani.![]()
-
theTruePath
#137 Re: Najbitniji Bosnjak
pa i on je bio komunista i jugosloven.
-
Canton
#138 Re: Najbitniji Bosnjak
Mitomanija?harač wrote: ukoliko "bošnjaci" nisu nastali "na vrijeme", kao što kažeš, a što je i tačno, kako su onda mogli postati [M]uslimani?
usaglasite se prvo. svako se ima pravo prozvati kako hoće, ali mitomanijom se ništa ne može postići osim ismijavanja
Po tebi smo mi Bošnjaci postali 1993? Ako sam dobro zaključio. Prije toga smo malo bili Bosanci, pa jugosloveni, pa austrogurai, pa "osmanci" jel?
-
taxi_driver32
#139 Re: Najbitniji Bosnjak
theTruePath wrote:pa i on je bio komunista i jugosloven.
sta sam krivo rekao? da bi bio oficir u jna morao je biti komunista. a mislim i jugosloven. druga je stvar sto su vecina sad odjednom kao dosli tobe(tu mislim na sve narode u bih) pa odjednom postali pravi vjernici. Ali to je ono nase sve cu biti samo mi daj vlast i da se ja nesto pitam.
-
theTruePath
#140 Re: Najbitniji Bosnjak
Pa da,i sta je problem? ostali oni koji su iz mjesane sredine/porodice ,i sad
- harač
#141 Re: Najbitniji Bosnjak
pa ne znam, zato i pitam.Canton wrote:Mitomanija?harač wrote: ukoliko "bošnjaci" nisu nastali "na vrijeme", kao što kažeš, a što je i tačno, kako su onda mogli postati [M]uslimani?
Po tebi smo mi Bošnjaci postali 1993? Ako sam dobro zaključio. Prije toga smo malo bili Bosanci, pa jugosloveni, pa austrogurai, pa "osmanci" jel?
neko par stranica prije predloži i Tvrtka II. po tvojoj definiciji retroaktivnog pripisivanja identiteta moglo bi se ići i do ilira. ukoliko se ogričavaš samo na pripadnike islama isključiti ćeš sve do osmanlija, ali nužno i večinu onoga što se smatra bošnjacima za vrijeme socijalizma, od bijedića, do meše selimovića, koji čak i ako su se silom prilika izjašnjavali kao srbi/hrvati, sigurno nisu bili muslimani.
na drugoj temi neko upita dobro pitanje: kad se riječ "bošnjak" prvi put upotrebljava u ovom današnjem shvatanju? znači ne kao hrvatsko prezime, ili kao neki panbosanski indentitet (tipa bošnjana, ili načina na koji su fratri koristili riječ "bošnjak"). ne znam da je iko dao odgovor na to
-
theTruePath
#142 Re: Najbitniji Bosnjak
Jesu kulturoloski ako nisu vjerskisigurno nisu bili muslimani.
- T-Rexx
#143 Re: Najbitniji Bosnjak
Svi su nosili svoje breme, jer svako vrijeme ima svoje teskoce.
Samo znam da je ono vrijem u kojem je A.I. djelovao bilo vrlo tesko ako ne i najteze.
Samo znam da je ono vrijem u kojem je A.I. djelovao bilo vrlo tesko ako ne i najteze.
-
theTruePath
#144 Re: Najbitniji Bosnjak
Svakako,i konacno je proslo ono najgore,zivimo u vremenu poslije oluje...dakle jos se nije smirilo skroz,ali polako i sigurno se smiruje i niko ne moze tu nistaT-Rexx wrote:Svi su nosili svoje breme, jer svako vrijeme ima svoje teskoce.
- harač
#145 Re: Najbitniji Bosnjak
to sigurno, ali po tome sam i ja musliman, što ne znači da me neko, bez mog pristanka, može proglasiti bošnjakom ili nečim desetim. još manje ljude koji su mrtvi.theTruePath wrote:Jesu kulturoloski ako nisu vjerskisigurno nisu bili muslimani.
sad se sjetih jednog intervjua akademika envera redžića gdje je napao mustafu imamovića što je prvobini naziv svog djela "historija bosanskih muslimana" preko noći promijenio u "historija bošanjaka", te za licemjerstvo jer je prilikom izmjena ustava '74 podržao termin "Muslimani", umjesto "bošnjaci". ukoliko ima istine u tome, bilo bi zanimljivo iz dva razloga: 1) termin "bošnjaci" u današnjem shvatanju nije bio nepoznat u to vrijeme; 2) taj termin tad nije bio prihvaćen ni od muslimana
-
kenny_
#146 Re: Najbitniji Bosnjak
harač wrote:pa ne znam, zato i pitam.Canton wrote:Mitomanija?harač wrote: ukoliko "bošnjaci" nisu nastali "na vrijeme", kao što kažeš, a što je i tačno, kako su onda mogli postati [M]uslimani?
neko par stranica prije predloži i Tvrtka II. po tvojoj definiciji retroaktivnog pripisivanja identiteta moglo bi se ići i do ilira. ukoliko se ogričavaš samo na pripadnike islama isključiti ćeš sve do osmanlija, ali nužno i večinu onoga što se smatra bošnjacima za vrijeme socijalizma, od bijedića, do meše selimovića, koji čak i ako su se silom prilika izjašnjavali kao srbi/hrvati, sigurno nisu bili muslimani.
na drugoj temi neko upita dobro pitanje: kad se riječ "bošnjak" prvi put upotrebljava u ovom današnjem shvatanju? znači ne kao hrvatsko prezime, ili kao neki panbosanski indentitet (tipa bošnjana, ili načina na koji su fratri koristili riječ "bošnjak"). ne znam da je iko dao odgovor na to
Za vrijeme Osmanlija nije nestao ni jedan historijski narod kojeg su oni zatekli i potčinili svojoj vlasti. Narodi se bilježe: Fars-Perzijanci, Arap-Arapi, Durz-Druzi, Rum-Grci, Kurd-Jurdi, Tatar-Tatari, Arnaud-Arnauti (Albanci), Bulgar-Bugari, Srp-Srbi, Ungurus-Ugari (Mađari), Bošnak (Bosna, Bosnevi, Bosnali)-Bošnjaci, Hrvat (Chirvat)-Hrvat...
Last edited by kenny_ on 05/03/2014 22:12, edited 2 times in total.
-
theTruePath
#147 Re: Najbitniji Bosnjak
Cak i da je tako opet ne mozes negirati da u BIH postoje tri etnije,tri naroda ,koji se mahom NISU medjusobno uzimali,koji su mahom imali svoja sela i obicaje i sl(dakle sve uslove imaju za zasebnu etniju)harač wrote:to sigurno, ali po tome sam i ja musliman, što ne znači da me neko, bez mog pristanka, može proglasiti bošnjakom ili nečim desetim. još manje ljude koji su mrtvi.theTruePath wrote:Jesu kulturoloski ako nisu vjerskisigurno nisu bili muslimani.
sad se sjetih jednog intervjua akademika envera redžića gdje je napao mustafu imamovića što je prvobini naziv svog djela "historija bosanskih muslimana" preko noći promijenio u "historija bošanjaka", te za licemjerstvo jer je prilikom izmjena ustava '74 podržao termin "Muslimani", umjesto "bošnjaci". ukoliko ima istine u tome, bilo bi zanimljivo iz dva razloga: 1) termin "bošnjaci" u današnjem shvatanju nije bio nepoznat u to vrijeme; 2) taj termin tad nije bio prihvaćen ni od muslimana
i sta s podatkom da se za vrijeme osmanlija krscani smjeli zvati samo bosnjacka raja,a muslimani bosnjaci
- harač
#148 Re: Najbitniji Bosnjak
ne sporim ja etniju, već njeno imenovanje.theTruePath wrote:Cak i da je tako opet ne mozes negirati da u BIH postoje tri etnije,tri naroda ,koji se mahom NISU medjusobno uzimali,koji su mahom imali svoja sela i obicaje i sl(dakle sve uslove imaju za zasebnu etniju)
to je zanimljivo i nije mi poznato. čime potvrđuješ takvu tvrdnju? ono što je @kenny_ naveo je također zanimljivo, ali opet samo upućuje na to da je bošnjak bio panbosanski identitet, a ne identitet samo jedne etnijetheTruePath wrote:i sta s podatkom da se za vrijeme osmanlija krscani smjeli zvati samo bosnjacka raja,a muslimani bosnjaci
- Bosanski_hibrid
#149 Re: Najbitniji Bosnjak
Ako su Bošnjaci nastali tek 93' po nekima, kada su to onda nastali Bosanci, 92'?
Svi su Bošnjaci bitni, a za mene je najNEbitniji Fahrudin Radončić u narodu poznat kao Tornjak
Svi su Bošnjaci bitni, a za mene je najNEbitniji Fahrudin Radončić u narodu poznat kao Tornjak
-
Holms
#150 Re: Najbitniji Bosnjak
Alija?
Bože gdje li su ovi bili zadnjih 20 godina?
Kućni prijatelj Dobrice Ćosića, zavalio narod i sveo ga na komad nekadašnje zemlje, a on se istovremeno enormno obogatio kradući strane donacije upućene tom istom narodu koji je stradao.
Ali nije kriv Alija, nego oni koji ga izabraše i koji i dan danas evo glasaju za njega.
Bože gdje li su ovi bili zadnjih 20 godina?
Kućni prijatelj Dobrice Ćosića, zavalio narod i sveo ga na komad nekadašnje zemlje, a on se istovremeno enormno obogatio kradući strane donacije upućene tom istom narodu koji je stradao.
Ali nije kriv Alija, nego oni koji ga izabraše i koji i dan danas evo glasaju za njega.