Najbitniji Bosnjak

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Najznacajnija licnost u Bosnjaka?

Alija Izetbegovic
105
25%
Dzemal Bijedic
57
14%
Gazi Husrev Beg
20
5%
Hamdija Pozderac
15
4%
Husein beg Gradascevic
58
14%
Kralj Tvrtko
91
22%
Kulin ban
51
12%
Mehmed Spaho
20
5%

Total votes: 417

stochar

#126 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by stochar »

cindrlimindrli wrote:
taxi_driver32 wrote:moramo se malo zezati. :D
To se na forumu zove trolanje, unisti temu, obesmisli svaku pricu i razgovor bez ikakvog argumenta. U stvarnom
zivotu znaci biti pacenik, sonjo i dosadnjakovic. :-D
smijem se kladiti da bi vecina vas koji na ovoj temi tako govore da ja pokrenem temu "Nema boga" dosli tamo da nam prosipate vjerske floskule i dokaze tipa 'nem oze list sam nastati to je bozje davanje'...
theTruePath

#127 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

taxi_driver32 wrote:
theTruePath wrote:
sinuhe wrote:Bijedic nije bio Bosnjak. Titov lajtnant, vojnik partije. Da nije bio on bio bi neko drugi.
On je bio Bosnjak jer su Muslimani postali Bosnjaci ;)

zivi ili i mrtvi? a sta ako se nije izjasnjavao tako? bijedic je bio komunista, znaci u dzamiju nije isao. moguce da se izjasnjavao kao jugosloven i kao takav poginuo. sad bi vi na silu da je bosnjak.
Alija isto tako nije bio bosnjak, barem ne vecinu svoh zivota.

to su historijske cinjenice.
Po prici njegovih on je bio sekularni Musliman ,dakle drzao je do tradicije i obicaja i ako nije vjerovao(zna se zbog cega)
Canton

#128 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Canton »

taxi_driver32 wrote:
theTruePath wrote:
sinuhe wrote:Bijedic nije bio Bosnjak. Titov lajtnant, vojnik partije. Da nije bio on bio bi neko drugi.
On je bio Bosnjak jer su Muslimani postali Bosnjaci ;)

zivi ili i mrtvi? a sta ako se nije izjasnjavao tako? bijedic je bio komunista, znaci u dzamiju nije isao. moguce da se izjasnjavao kao jugosloven i kao takav poginuo. sad bi vi na silu da je bosnjak.

Nisu Muslimani postalo Bošnjaci, nego su Bošnjaci postali Muslimani.
Država

#129 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Država »

Canton wrote:

:thumbup:

Image

... a što nema Atifa na spisku?
harač

#130 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by harač »

Canton wrote:Nisu Muslimani postalo Bošnjaci, nego su Bošnjaci postali Muslimani.
kad? 1974? za ZAVNOBIH-a? U kraljevini jugoslaviji? u austrougarskoj? za osmanlija?
kenny_

#131 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by kenny_ »

Canton wrote:
taxi_driver32 wrote:
theTruePath wrote:Bijedic nije bio Bosnjak. Titov lajtnant, vojnik partije. Da nije bio on bio bi neko drugi.

Neka se izjasne Bošnjacima svi koji podrzavaju državu BiH. Neka prave kampanje i propagande, ko ima zivaca, Bosnjaci/Bosanci od Bosne, samo da se slozi oko predstavnickog imena ova dva sinonima. Gdje je problem? Nece niko time nekim Bosnjacima uciniti nekakvo zlo, vise drugim dvjema nacijama, a time je covjek od Bosne, time dobija pravo i legitimitet na razlicite institucije, tradiciju i kulturu u bosanskoj kuci, pod bosanskim krovom.

Zivi nacionalizam, ali... ne mere drugačije
theTruePath

#132 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

Država wrote:
Canton wrote:

Image

rekao sam da ratnici ,gazije ,sehidi pripadaju nasim herojima ali to nije ista sfera
It_is_a_Leclerc

#133 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by It_is_a_Leclerc »

Dobro sad... Svaki komadant u Armiji R BIH je jako bitan,ali ne u kontekstu u kojem mi ovdje nastojimo voditi raspravu, trudeći se iz petnih žila da ignoriramo pametnjakoviće sa njihovim pijačnim etno-teorijama, koje veze s mozgom nemaju...

Ja mislim da na listi zaista nedostaje Hamdija Pozderac, jedan od najzaslužnijih ljudi za priznavanje tadašnjih Muslimana, danas Bošnjaka (da se i ja uključim u tu debilnu raspravu. Musliman = Bošnjak, i ne pametujte puno), u Ustavu, kazavši - "Nude Muslimanstvo, ne daju Bosanstvo. Mi smo ovo morali prihvatiti, a na generacijama je da isprave našu grešku".

I mi smo je, hvala Bogu, ispravili 1993., i ispravit ćemo je tek na popisu 2014.
Canton

#134 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Canton »

harač wrote:
Canton wrote:Nisu Muslimani postalo Bošnjaci, nego su Bošnjaci postali Muslimani.
kad? 1974? za ZAVNOBIH-a? U kraljevini jugoslaviji? u austrougarskoj? za osmanlija?
Zna se kad su Bošnjaci postaili i Muslimani a i muslimani. Nažalost oni koji su zagovarali građenje nacionalnog identiteta Bošnjaka, u vrijeme kada su nastajale i druge nacije u Evropi i na Balkanu nisu imali dovoljno snage.
Točak historije se opet ponavlja pa i danas na sceni imamo one koji se grčevito bore protiv bilo kakve gradnje bošnjačkog nacionalnog identiteta, od bošnjackih nacionalnih institucija do popisa.
harač

#135 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by harač »

Canton wrote:Zna se kad su Bošnjaci postaili i Muslimani a i muslimani.

očito se ne zna, zato te pitam
Canton wrote:Nažalost oni koji su zagovarali građenje nacionalnog identiteta Bošnjaka, u vrijeme kada su nastajale i druge nacije u Evropi i na Balkanu nisu imali dovoljno snage.
ukoliko "bošnjaci" nisu nastali "na vrijeme", kao što kažeš, a što je i tačno, kako su onda mogli postati [M]uslimani?

usaglasite se prvo. svako se ima pravo prozvati kako hoće, ali mitomanijom se ništa ne može postići osim ismijavanja
taxi_driver32

#136 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by taxi_driver32 »

Država wrote:
Canton wrote:

Image

pa i on je bio komunista i jugosloven.
theTruePath

#137 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

Image
Canton

#138 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Canton »

harač wrote: ukoliko "bošnjaci" nisu nastali "na vrijeme", kao što kažeš, a što je i tačno, kako su onda mogli postati [M]uslimani?

usaglasite se prvo. svako se ima pravo prozvati kako hoće, ali mitomanijom se ništa ne može postići osim ismijavanja
Mitomanija?

Po tebi smo mi Bošnjaci postali 1993? Ako sam dobro zaključio. Prije toga smo malo bili Bosanci, pa jugosloveni, pa austrogurai, pa "osmanci" jel?
taxi_driver32

#139 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by taxi_driver32 »

theTruePath wrote:
Image

sta sam krivo rekao? da bi bio oficir u jna morao je biti komunista. a mislim i jugosloven. druga je stvar sto su vecina sad odjednom kao dosli tobe(tu mislim na sve narode u bih) pa odjednom postali pravi vjernici. Ali to je ono nase sve cu biti samo mi daj vlast i da se ja nesto pitam.
theTruePath

#140 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

Pa da,i sta je problem? ostali oni koji su iz mjesane sredine/porodice ,i sad
harač

#141 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by harač »

Canton wrote:
harač wrote: ukoliko "bošnjaci" nisu nastali "na vrijeme", kao što kažeš, a što je i tačno, kako su onda mogli postati [M]uslimani?

Mitomanija?

Po tebi smo mi Bošnjaci postali 1993? Ako sam dobro zaključio. Prije toga smo malo bili Bosanci, pa jugosloveni, pa austrogurai, pa "osmanci" jel?
pa ne znam, zato i pitam.

neko par stranica prije predloži i Tvrtka II. po tvojoj definiciji retroaktivnog pripisivanja identiteta moglo bi se ići i do ilira. ukoliko se ogričavaš samo na pripadnike islama isključiti ćeš sve do osmanlija, ali nužno i večinu onoga što se smatra bošnjacima za vrijeme socijalizma, od bijedića, do meše selimovića, koji čak i ako su se silom prilika izjašnjavali kao srbi/hrvati, sigurno nisu bili muslimani.

na drugoj temi neko upita dobro pitanje: kad se riječ "bošnjak" prvi put upotrebljava u ovom današnjem shvatanju? znači ne kao hrvatsko prezime, ili kao neki panbosanski indentitet (tipa bošnjana, ili načina na koji su fratri koristili riječ "bošnjak"). ne znam da je iko dao odgovor na to
theTruePath

#142 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

sigurno nisu bili muslimani.
Jesu kulturoloski ako nisu vjerski
T-Rexx

#143 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by T-Rexx »

Svi su nosili svoje breme, jer svako vrijeme ima svoje teskoce.

Samo znam da je ono vrijem u kojem je A.I. djelovao bilo vrlo tesko ako ne i najteze.
theTruePath

#144 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

T-Rexx wrote:Svi su nosili svoje breme, jer svako vrijeme ima svoje teskoce.

Samo znam da je ono vrijem u kojem je A.I. djelovao bilo vrlo tesko ako ne i najteze.
Svakako,i konacno je proslo ono najgore,zivimo u vremenu poslije oluje...dakle jos se nije smirilo skroz,ali polako i sigurno se smiruje i niko ne moze tu nista :thumbup:
harač

#145 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by harač »

theTruePath wrote:
to sigurno, ali po tome sam i ja musliman, što ne znači da me neko, bez mog pristanka, može proglasiti bošnjakom ili nečim desetim. još manje ljude koji su mrtvi.

sad se sjetih jednog intervjua akademika envera redžića gdje je napao mustafu imamovića što je prvobini naziv svog djela "historija bosanskih muslimana" preko noći promijenio u "historija bošanjaka", te za licemjerstvo jer je prilikom izmjena ustava '74 podržao termin "Muslimani", umjesto "bošnjaci". ukoliko ima istine u tome, bilo bi zanimljivo iz dva razloga: 1) termin "bošnjaci" u današnjem shvatanju nije bio nepoznat u to vrijeme; 2) taj termin tad nije bio prihvaćen ni od muslimana
kenny_

#146 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by kenny_ »

harač wrote:
Canton wrote:

Mitomanija?

pa ne znam, zato i pitam.

neko par stranica prije predloži i Tvrtka II. po tvojoj definiciji retroaktivnog pripisivanja identiteta moglo bi se ići i do ilira. ukoliko se ogričavaš samo na pripadnike islama isključiti ćeš sve do osmanlija, ali nužno i večinu onoga što se smatra bošnjacima za vrijeme socijalizma, od bijedića, do meše selimovića, koji čak i ako su se silom prilika izjašnjavali kao srbi/hrvati, sigurno nisu bili muslimani.

na drugoj temi neko upita dobro pitanje: kad se riječ "bošnjak" prvi put upotrebljava u ovom današnjem shvatanju? znači ne kao hrvatsko prezime, ili kao neki panbosanski indentitet (tipa bošnjana, ili načina na koji su fratri koristili riječ "bošnjak"). ne znam da je iko dao odgovor na to

Za vrijeme Osmanlija nije nestao ni jedan historijski narod kojeg su oni zatekli i potčinili svojoj vlasti. Narodi se bilježe: Fars-Perzijanci, Arap-Arapi, Durz-Druzi, Rum-Grci, Kurd-Jurdi, Tatar-Tatari, Arnaud-Arnauti (Albanci), Bulgar-Bugari, Srp-Srbi, Ungurus-Ugari (Mađari), Bošnak (Bosna, Bosnevi, Bosnali)-Bošnjaci, Hrvat (Chirvat)-Hrvat...
Last edited by kenny_ on 05/03/2014 22:12, edited 2 times in total.
theTruePath

#147 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by theTruePath »

harač wrote:
theTruePath wrote:
to sigurno, ali po tome sam i ja musliman, što ne znači da me neko, bez mog pristanka, može proglasiti bošnjakom ili nečim desetim. još manje ljude koji su mrtvi.

sad se sjetih jednog intervjua akademika envera redžića gdje je napao mustafu imamovića što je prvobini naziv svog djela "historija bosanskih muslimana" preko noći promijenio u "historija bošanjaka", te za licemjerstvo jer je prilikom izmjena ustava '74 podržao termin "Muslimani", umjesto "bošnjaci". ukoliko ima istine u tome, bilo bi zanimljivo iz dva razloga: 1) termin "bošnjaci" u današnjem shvatanju nije bio nepoznat u to vrijeme; 2) taj termin tad nije bio prihvaćen ni od muslimana
Cak i da je tako opet ne mozes negirati da u BIH postoje tri etnije,tri naroda ,koji se mahom NISU medjusobno uzimali,koji su mahom imali svoja sela i obicaje i sl(dakle sve uslove imaju za zasebnu etniju)

i sta s podatkom da se za vrijeme osmanlija krscani smjeli zvati samo bosnjacka raja,a muslimani bosnjaci
harač

#148 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by harač »

theTruePath wrote:Cak i da je tako opet ne mozes negirati da u BIH postoje tri etnije,tri naroda ,koji se mahom NISU medjusobno uzimali,koji su mahom imali svoja sela i obicaje i sl(dakle sve uslove imaju za zasebnu etniju)
ne sporim ja etniju, već njeno imenovanje.
theTruePath wrote:i sta s podatkom da se za vrijeme osmanlija krscani smjeli zvati samo bosnjacka raja,a muslimani bosnjaci
to je zanimljivo i nije mi poznato. čime potvrđuješ takvu tvrdnju? ono što je @kenny_ naveo je također zanimljivo, ali opet samo upućuje na to da je bošnjak bio panbosanski identitet, a ne identitet samo jedne etnije
Bosanski_hibrid

#149 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Bosanski_hibrid »

Ako su Bošnjaci nastali tek 93' po nekima, kada su to onda nastali Bosanci, 92'? :D

Svi su Bošnjaci bitni, a za mene je najNEbitniji Fahrudin Radončić u narodu poznat kao Tornjak :lol:
Holms

#150 Re: Najbitniji Bosnjak

Post by Holms »

Alija? :run:
Bože gdje li su ovi bili zadnjih 20 godina?
Kućni prijatelj Dobrice Ćosića, zavalio narod i sveo ga na komad nekadašnje zemlje, a on se istovremeno enormno obogatio kradući strane donacije upućene tom istom narodu koji je stradao.
Ali nije kriv Alija, nego oni koji ga izabraše i koji i dan danas evo glasaju za njega. :-)
Post Reply