A tvrdnja da dizela kupuju oni koji nemaju para da sipaju benzinca (da ne pominjem ponosne vlasnike LPG instalacija u autima sa druge teme koji to "dokazuju") je prozvod genijalnom uma?derp wrote:kakvih ovdje budalastina ima, pa to je za nepovjerovat. al teza da "sirotinja" kupuje benzince, a masta o dizelu je vrh, fakat.
Novi mercedes A klase ima francuski motor
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
goran16v
#126 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor
- Qler
#127 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor
Ne vidim u čemu je problem, benzin je kao pogonsko gorivo bolji. Auto radi ugladjenije, brzi su, elastcniji, jeftinji za odrzavati, laksi su motori, dizel manje trosi i ima veci obrtni moment, sto benzinci sa turbom rjesavaju. Ja vozam benzinca starog 15 godina, ne pada mi na pamet plin da ugradim, redovno je odrzavan, garantujem da je u boljem stanju od pola uvezenih dizela 2005 godiste. 190k km predjenih ima, za ovih 15 godina, i to je sigurno. E sad mi nadji dizela koji je u takvom stanju. I potrosi mi po gradu od 10 do 12l, i halal mu, jer se ne kvari i prosle zime je na -23 palio na po' kljuca
doduse morao sam mijenjati akumulator koji je bio star cca 8 godina 
-
romeomoraprezivjeti
#128 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor
Benzinci imaju samo jednu prednost,tisi su i to je to. Sve ostalo je na strani dizelasa kad su u pitanju potrebe "normalnog vozaca",a to sto johntra kaze da se sa 1.4 motorom(Benzin) moze prestici sleper,k'o sa 1.9 tdi,sam sebe laze.
VIVA DIESEL!!!!!! 
- derp
#129 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor
ej ba, dobro ti je neko ranije rekao; stavi na papir auta iste kubikaze (jedan dizel, jedan benzinac), razliku u cijeni medju tim modelima, cijenu goriva i broj predjenih kilometara godisnje na papir, pa ce ti se samo rec kakva je racunica i nakon koliko vremena ces ustedom na gorivu namirit razliku u cijeni koju si dao za dizela. ja godisnje prelazim oko 10 hiljada, hajde bas izvedi racunicu u kojoj je dizel bolja opcija da vidim u kakvoj zabludi zivim...goran16v wrote:A tvrdnja da dizela kupuju oni koji nemaju para da sipaju benzinca (da ne pominjem ponosne vlasnike LPG instalacija u autima sa druge teme koji to "dokazuju") je prozvod genijalnom uma?derp wrote:kakvih ovdje budalastina ima, pa to je za nepovjerovat. al teza da "sirotinja" kupuje benzince, a masta o dizelu je vrh, fakat.
jbt dizel, ne bih ga vise kupio taman da trosi 2,5 litra..
- Qler
#130 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor
1.4 TSI 140KS, 1.9 TDI 100KS
sta mislis ko je brzi 
- respo
#131 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor
zaboravljas jednu vrlo vaznu stvar ti benzinci su atmosferci dok su dizeli turbasiromeomoraprezivjeti wrote:Benzinci imaju samo jednu prednost,tisi su i to je to. Sve ostalo je na strani dizelasa kad su u pitanju potrebe "normalnog vozaca",a to sto johntra kaze da se sa 1.4 motorom(Benzin) moze prestici sleper,k'o sa 1.9 tdi,sam sebe laze.VIVA DIESEL!!!!!!
- Qler
#132 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor
Meni je tako jaran pricao kao tvoj benzin, evo ja cu sa borom 1.9 tdi da te otresem, reko nikakav problem, ugasi turbo, ja sa yugom 60 dodjem, pa da vidimo ko je brzi, ili da od drugog jarana uzmemo jettu (bora) 1.8T pa da se potrkamo. Kaze on, ejsh nemoj sa njegovim, kod njega turbo!
pa sta je reko kod tebe, budalo jedna...
Jaran se sa mora vracao audi a4 2.0 TDI 170KS, i kada je izlazio sa parkinga naleti na nesto i shebe hladnjak od turba sta li, u glavnom, ugasi se turbo. Kaze brate patnje, 70KS
ostalo. Jedva kaze do 120km/h dodje. Sada taj isti jaran voza 530xi E60 
Jaran se sa mora vracao audi a4 2.0 TDI 170KS, i kada je izlazio sa parkinga naleti na nesto i shebe hladnjak od turba sta li, u glavnom, ugasi se turbo. Kaze brate patnje, 70KS
-
GaRGa
#133 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor
dobar je dizel al nista bez turbo benzinca
-
romeomoraprezivjeti
#134 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor
1.4 brzi,ima 40KS vise,veoma jednostavno...,zato 2.0 TDI 140KS ili onaj od 170KS pa da vidimo cija majka crnu vunu prede?!Qler wrote:1.4 TSI 140KS, 1.9 TDI 100KSsta mislis ko je brzi
-
romeomoraprezivjeti
#135 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor
Znam da jesu,ali evo ti primjer;benzinac 1.6 90KS i diesel 1.6 90KS(tdi),oba imaju istu ergelu,ali ce diesel preticanje odraditi postenije,pogotovo kad treba ubrzati od 60-100km/h.respo wrote:zaboravljas jednu vrlo vaznu stvar ti benzinci su atmosferci dok su dizeli turbasiromeomoraprezivjeti wrote:Benzinci imaju samo jednu prednost,tisi su i to je to. Sve ostalo je na strani dizelasa kad su u pitanju potrebe "normalnog vozaca",a to sto johntra kaze da se sa 1.4 motorom(Benzin) moze prestici sleper,k'o sa 1.9 tdi,sam sebe laze.VIVA DIESEL!!!!!!
- respo
#136 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor
mi samo vozili benzinca i ne znamo sta pricamo ajd dobro
nego odosmo s ovom pricom daleko do teme
nego odosmo s ovom pricom daleko do teme
- Qler
#137 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor
Insignia 1.6 tubro 180KS
dizel iz te kubikaze kad izvuce te konje, svaka mu cast
a da ne zaboravimo da benzin 1.6 moze bez turba da izvuce 160KS iz 1.6 (Honda CRX ako se neko ne sjeca
)
-
lavic
#138 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor
Uporedi ovaj tvoj tdi 2.0 sa bmw 2.0 t benzincem, ista zapremina motora, obadva direktno ubrizgavanje i turbo.romeomoraprezivjeti wrote:1.4 brzi,ima 40KS vise,veoma jednostavno...,zato 2.0 TDI 140KS ili onaj od 170KS pa da vidimo cija majka crnu vunu prede?!Qler wrote:1.4 TSI 140KS, 1.9 TDI 100KSsta mislis ko je brzi
Ali nije to poenta,ja sam vec napisao za "normalnog" vozaca,pod tim mislim na vozaca koji vozi po ogranicenjima,ali kad mu zatreba snage,obrtnog momenta da prestigne sleper,onda je tu TDI bez konkurencije,tj. medjuubrzanje je od presudnog znacaja.Vozio benzince,sad diesela,znam sta pricam.
![]()
![]()
![]()
![]()
Vozim td ali turbo benzincu naftas ne moze primirisati. To cemu ti pricas vazi samo ako poredis tdi sa atmosferskim benzincem.
- Industrialyzer
#139 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor
Dizel je svakako bolji za svakodnevnu upotrebu, benzinac za ultimativne masine
Meni je debilno kad vidim da neko vozi dizela od 4-5 hiljada kubika, e tu svrhu ne vidim 
-
sema911
#140 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor
pa sta mislis koliko trosi benzinac iste zapremine,., i hocel taj benzinac imat isto obrtnog koji ti je za teglenje mnogo vazniji,. i kako znas dizeli su radne masine sto se stavljaju, u vozove u traktore i sl,.., rade tegle ko ludi a malo trose,. samo gorivo dizel vise se iskoristava i ima vecu energetsku vrijednost,., evo primjer kod eksploziva, dodaje dizel u ******,. sta mislis sto,.,Industrialyzer wrote:Dizel je svakako bolji za svakodnevnu upotrebu, benzinac za ultimativne masineMeni je debilno kad vidim da neko vozi dizela od 4-5 hiljada kubika, e tu svrhu ne vidim
- johntra
#141 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor
nisam kupio auto da se jeftino vozam, nego sam kupio auto koje sam tad trebao, a nisam gledao je li dizel ili benzin...uostalom, to je više bio odgovor na tvoju tvrdnju da nisam nikada imao dizela, jer da sam "kao" htio jeftino da se vozam, i danas bi imao dizelaša...goran16v wrote:
Nije bla bla bla nego najbolji dokaze moje tvrdnje tj tvog pokusaja da se za male pare vozis ekonomicno. Ponavljam, da si kupio auto na ne zgazenog groba prica o guranju, grijacima i odrzavanju bi bila dijamentralno drugacija.
- respo
#142 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor
e vidis u tome je fora kod nas je sva politika koliko trosi
ako ti se ne svidja potrosnja nemoj kupovati 2.0 2.5 3.0 6.0
kupi fino 1.2 i nece ti trositi
sad ce prica pa mozes dizela 2.0 da trosi ko 1.2
mozes al sto i sam znas dizeli su radne masine znaci za rad dostave sluzbena auta i slicno naravno da i ti kao ppojedinac mozes kupiti i voziti istog takvog sve je do ukusa al za voznju ugodnu neku je napravljen benzinac
e da bi fino "plovio" taj uzitak se placa dal kroz benzin ili pri kupnji nevazno al se placa
al kod nas ce uvijek biti "argument" znas li ti koliko trosi
znam koliko trosi to i placam ti ako ti se ne placa vozi bicikl trosi koliko kalorija imas u sebi
ako ti se ne svidja potrosnja nemoj kupovati 2.0 2.5 3.0 6.0
kupi fino 1.2 i nece ti trositi
sad ce prica pa mozes dizela 2.0 da trosi ko 1.2
mozes al sto i sam znas dizeli su radne masine znaci za rad dostave sluzbena auta i slicno naravno da i ti kao ppojedinac mozes kupiti i voziti istog takvog sve je do ukusa al za voznju ugodnu neku je napravljen benzinac
e da bi fino "plovio" taj uzitak se placa dal kroz benzin ili pri kupnji nevazno al se placa
al kod nas ce uvijek biti "argument" znas li ti koliko trosi
znam koliko trosi to i placam ti ako ti se ne placa vozi bicikl trosi koliko kalorija imas u sebi
-
romeomoraprezivjeti
#143 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor
Cijelo vrijeme to pokusavam da objasnim,al eto...ovo je kljucna rijec:svakodnevna upotreba!!!!!!Industrialyzer wrote:Dizel je svakako bolji za svakodnevnu upotrebu, benzinac za ultimativne masineMeni je debilno kad vidim da neko vozi dizela od 4-5 hiljada kubika, e tu svrhu ne vidim
- johntra
#144 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor
Pa da je tako, danas niko ne bi pravio benzince i svi bi vozali dizele...
- respo
#145 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor
pa to je subjektivna stvar sta je koem svakodnevna upotrebaromeomoraprezivjeti wrote:Cijelo vrijeme to pokusavam da objasnim,al eto...ovo je kljucna rijec:svakodnevna upotreba!!!!!!Industrialyzer wrote:Dizel je svakako bolji za svakodnevnu upotrebu, benzinac za ultimativne masineMeni je debilno kad vidim da neko vozi dizela od 4-5 hiljada kubika, e tu svrhu ne vidim
nekome je svakodnevna upotreba prelazak 200 km a nekome 5 km neko otvorena cesta itd itd
-
goran16v
#146 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor
Moja tvrdnja i dalje ostaje: Nisi ti nikad kupio niti imao dizel auto nego grob koji ide na dizel. Da sad ne ulazim zasto nisi kupio dobar auto sa dizel motorom s kojim ne bi imao nikakvih problema bas kao ni sa dobrim benzincem, zapravo ni sa bilo kojim dobrim autom bez obzira na motor, da si umjesto tog groba kupio groba benzinca bi isti broj problema i prica bi bila ista ali kontra benzinca.johntra wrote:nisam kupio auto da se jeftino vozam, nego sam kupio auto koje sam tad trebao, a nisam gledao je li dizel ili benzin...uostalom, to je više bio odgovor na tvoju tvrdnju da nisam nikada imao dizela, jer da sam "kao" htio jeftino da se vozam, i danas bi imao dizelaša...goran16v wrote:
Nije bla bla bla nego najbolji dokaze moje tvrdnje tj tvog pokusaja da se za male pare vozis ekonomicno. Ponavljam, da si kupio auto na ne zgazenog groba prica o guranju, grijacima i odrzavanju bi bila dijamentralno drugacija.
- johntra
#147 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor
ne stoji ništa tvoje, u tome je bit, jer jednostavna računica pobija tvrdnje o isplativosti dizela...
pitao si me da li sam imao dizel, ja sam ti odgovorio da sam imao i to u doba kad je održavanje dizela bilo još jeftinije..mogao sam i ja voziti neispravnog dizela i dalje i hvaliti se kako mi proizvodi gorivo, kao što većina tadašnjih, a i veliki broj sadašnjih vlasnika dizelaša i radi...
pitao si me da li sam imao dizel, ja sam ti odgovorio da sam imao i to u doba kad je održavanje dizela bilo još jeftinije..mogao sam i ja voziti neispravnog dizela i dalje i hvaliti se kako mi proizvodi gorivo, kao što većina tadašnjih, a i veliki broj sadašnjih vlasnika dizelaša i radi...
-
zobb
#148 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor
Evo i ja da se prijavim i da metnem nesto,samo da se zachata i da se ne spominje vise francuski dci. 
- drndalo
#149 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor
Da i ja dodam nesto na temu, najzad ce Mercedes biti auto, sad kad ima posten motor... 
-
goran16v
#150 Re: Novi mercedes A klase ima francuski motor
Da jednostavna racunica pobija tvrdnje o isplativnosti dizela zasto je udio prodaje dizela ovakakv kakav jeste?johntra wrote:ne stoji ništa tvoje, u tome je bit, jer jednostavna računica pobija tvrdnje o isplativosti dizela...
Taj grob, a ne auto, sto si imao sve i da je bio ispravan i bez kvarova nema nista sa savremenim dizelima tako da ti o troskovima odrzavanja i voznje savremenog, dobrog i ispravnog dizela, a pogotovo uporedbe sa takodjer savremenim, dobrim i ispravnim benzincem izvodjenjem bilo kakve racunice pojma nemas, i to je ono sto ja tvrdim, a palamudis o tome i izvodis racunicu bez ikakvih iskustava i to na osnovu licnih potreba i prevazidjenog benzinca! Tvoja prica o generalisanju isplativnosti dizela na osnovu licnih iskustava je jednako glupa kao kad bih ja na osnovu Yuga kojeg sam imao prije 97 god palamudio o tome isplati li se savremeni benzinac, kakvi su troskovi i potrosnja nekome ko vozi 5 god staorg Fiata benzinca.