Zivot u Austriji

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
sneki712

#126 Re: Zivot u Austriji

Post by sneki712 »

Mnogo mi se svidja sve pozitivno iz ovih postova . Kad je operator opisivao ponasanje Austrijanaca kao da sam ja opisivala Kanadjane. Jedva čekam da ugrabim priliku da se vozim tramvajem, busom ili subwayom od istočnog dijela do zapadnog dijela Toronta. Karte nisu vremenski nego u jednom smjeru $3,00 sa svim transferima, iz subway u bus , iz bus u sabway , bilo koja kombinacija ti zatreba. Od istočnog do zapadnog TO treba ti bez presjedanja 50 min, podzemnom, cak je brze nego sautom u rushauru. Na pocetku mi je bilo neobicno koliko su se ljudi preko 200 nacija trudili u svojoj ljubaznošću, naravno i meni je prešlo u naviku veoma cesto da kazem ,excuse me, I am sorry ,thank you, etc. Cak i ne primjetim koliko puta dnevno to kazem. Toliko mi se svidja kultura da cak i onaj momak na vratima u kafeteriju kad mi otvori vrata da bi zaradio nesto sitno ,postao mi je drag, jer dala ne dala $1.0 on me isprati sa osmijehom i kaze "god bless you" to je nesto sto najvise cijenim kod sirotinje. Podseti me svaki put na nase starosjedioce kad onako od srca kazu , bog ti dao lijepo zdravlje" na zlost sve rijedje cujem to iz Bosne...
Sve i jednu informaciju koja mi je trebala prvih godina dobila sam od Kanadjana, nisam ih morala cak ni na kafu zvati. Prvu molbu da dovedemo prijatelja preko Kanadske ambasade iz shehera mi je pomogla učiteljica engleskog.

Niko nije perfektan ali ja se ovde osjećam kao kod kuce , onakvu bez mahalanja, laktanja, agresivnost vidim na TV, kao da gledam vijesti iz neke druge drzave. Sve i jedan incident je prikazan javno , droga, kriminal , upucavanje svaki put reportira sef policije. 911 je toliko dobro organizovan da u roku 4 minute stizu ambulantna kola i tako isto vatrogasci i policija. Cesto mi se desi da preko dana po nekoliko sati zaboravim zakljucati za s obom stan, ma nemam uopste bojazni da ce se nesto lose desiti. 80% djece nosi iphone nije se jos desilo u ovom milionskom gradu da je neko zbog tel . Napadnut. Ne bih mijenjala Kanadu ni za jednu drzavu. Kome se ne svidja svako zna put do aerodroma...
:sad:
shorty19b

#127 Re: Zivot u Austriji

Post by shorty19b »

Op3r4t0r wrote:
pirmin wrote:Bratee, u kojoj Austriji ti zivis, hocu i ja tamo?! :-D
:D
Pa bujrum dodji :D

Bujrume jel moreš šta sredit, koji poso? :D
Op3r4t0r

#128 Re: Zivot u Austriji

Post by Op3r4t0r »

shorty19b wrote:
Op3r4t0r wrote:
pirmin wrote:Bratee, u kojoj Austriji ti zivis, hocu i ja tamo?! :-D
:D
Pa bujrum dodji :D

Bujrume jel moreš šta sredit, koji poso? :D
Mogu jarane, poslacu ti i koju hiljadarku prije polaska da ti se usput nadje :lol:
pirmin

#129 Re: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

sneki712 wrote: Ne bih mijenjala Kanadu ni za jednu drzavu.
Kanada...tenks bat no tenks!

https://www.youtube.com/watch?v=YuHPDNIlC9s

Objasnio covjek. :D
sneki712

#130 Re: Zivot u Austriji

Post by sneki712 »

pirmin wrote:

Gledala davno , jos jedan razlog da je volim vise. A sta ono bi prosle zime , pa ni lopata nemate dovoljno a ka moli grtalice. Sreca vasa pa ne morate na posao, mozete i prespavati zimu. :D :D

jedino mi zao bilo vidjeti cuke kako preživljavaju . Radimo na tome da im sredimo vizu za Kanadu, nema ovde zivota za Bosance. :mrgreen:

Trazili ste, uživajte, humoru nigdje kraja :thumbup:
pirmin

#131 Re: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

Haj ti, ziva bila :D , jos jednom procitaj naslov teme.

Al naglas, da te svi cuju. :oops: :mrgreen:
shorty19b

#132 Re: Zivot u Austriji

Post by shorty19b »

Bujrume jel moreš šta sredit, koji poso? :D[/quote]

Mogu jarane, poslacu ti i koju hiljadarku prije polaska da ti se usput nadje :lol:[/quote]

Jarane ne treba mi tvoja hiljadarka, nego samo pomoč naših ljudi u Austriji u pronalasku bilo kojeg posla tamo. Al nažalost vidim nema više dobih ljudi, koji su spremni uskočit i pomoč meni a ostalima u tome. :D
pirmin

#133 Re: Zivot u Austriji

Post by pirmin »

shorty19b wrote:Bujrume jel moreš šta sredit, koji poso? :D
Mogu jarane, poslacu ti i koju hiljadarku prije polaska da ti se usput nadje :lol:
Jarane ne treba mi tvoja hiljadarka, nego samo pomoč naših ljudi u Austriji u pronalasku bilo kojeg posla tamo. Al nažalost vidim nema više dobih ljudi, koji su spremni uskočit i pomoč meni a ostalima u tome. :D
Nista, pocni sad i ti pricati dijasporci su `vaki-`naki. :mrgreen:
shorty19b

#134 Re: Zivot u Austriji

Post by shorty19b »

Nista, pocni sad i ti pricati dijasporci su `vaki-`naki. :mrgreen:[/quote]

Necu pricat,nisam takav. Nek samo dijasporci pisu koristne informacije, da nam bude lakse kad budemo odlazili u Austriju. :)
shorty19b

#135 Re: Zivot u Austriji

Post by shorty19b »

Operator de mi reci kako je sa vrtičima za djecu? Čito sam nešto da jih možeš tek upisat kad navrše tri godine? jel to istina? kakve su cijene vrtiča?

hvala
bach

#136 Re: Zivot u Austriji

Post by bach »

Postoji li ova opcija za stalni boravak u Austriji :

Da odem tamo i otvorim firmu. U Bosni sam već nešto započeo, međutim zbog korumpirane i podijeljene države, posao zapinje. Taj bih posao ( informatika, online servisu i internet marketing) prebacio u Austriju, tamo bih plaćao poreze i sve ostalo. Naravno, zaposlio bih i sebe samog.

Kakav je procedura da ja kao stranac otvorim jedan biznis u Austriji?
MamaMimi

#137 Re: Zivot u Austriji

Post by MamaMimi »

@la bach ne znam da li ce ti ovo pomoci i da li ova opcija vazi za drzavljane Bosne i Hercegovine.Ima ova opcija za crveno-bijelo-crvenu kartu.

SAMOSTALNI KLJUČNI KADAR
Ukoliko je sa nekom privrednom delatnošću povezano ostvarivanje privredne koristi od opštedruštvenog značaja, naročito u pogledu s tim vezanog transfera investicionog kapitala i/ili stvaranja i osiguravanja radnih mesta, može se dodeliti crveno-belo-crvena karta samostalnom ključnom kadru.Najbolje je raspitati se u ambasadi Austrije.

http://www.advantageaustria.org/interna ... te.sr.html

Crveno-bijelo-crvena karta za samostalne preduzetnike koji spadaju u „ključnu radnu snagu“
/Rot-Weiß-Rot-Karte für selbständige Schlüsselkraft.
newlevel

#138 Re: Zivot u Austriji

Post by newlevel »

bach wrote:Postoji li ova opcija za stalni boravak u Austriji :

Da odem tamo i otvorim firmu. U Bosni sam već nešto započeo, međutim zbog korumpirane i podijeljene države, posao zapinje. Taj bih posao ( informatika, online servisu i internet marketing) prebacio u Austriju, tamo bih plaćao poreze i sve ostalo. Naravno, zaposlio bih i sebe samog.

Kakav je procedura da ja kao stranac otvorim jedan biznis u Austriji?
Da, i mene ovo zanima, ima li neko da se nadje pametan, pa da podijeli svoje misljenje.
Anchius

#139 Re: Zivot u Austriji

Post by Anchius »

pirmin wrote:

Da, objasnio je tako da bi covjek mogao zvijeti na Zapadu, ne smije biti previse nostalgican. Ne znam kako se Kanada nasla na ovoj temi, inace Kanada mi je kao strana nacija draga. Imam par prijatelja tamo. Kanadu vidim kao mjesto da zapocnem novi zivot.
Anchius

#140 Re: Zivot u Austriji

Post by Anchius »

Anchius wrote:
pirmin wrote:

Da, objasnio je tako da bi covjek mogao zivjeti na Zapadu, ne smije biti previse nostalgican.

Ne znam kako se Kanada nasla na ovoj temi, inace Kanada mi je kao strana nacija draga. Imam par prijatelja tamo. Kanadu vidim kao mjesto da zapocnem novi zivot.
riquelme10

#141 Re: Zivot u Austriji

Post by riquelme10 »

explorer wrote:Samo da potpisem vecinu stvari koje je Op3r4t0r naveo. Frajer vam je sve lijepo objasnio i, po mom misljenju, najrealnije od svih postova koje sam vidio pojasnio kako izgleda zivot u AT. Mozda se ne bih sa njim u potpunosti slozio po pitanju nasih dragih domacina, ali to vec ide u domenu licnih iskustava :D

Moj doprinos ovoj temi...

Sto se tice pronalaska posla i dolaska u AT, idealna opcija bi bila naci poslodavca koji ce htjeti zaposliti bas vas i najbitnije, izboriti se sa birokracijom oko dobijanja radne dozvole (poslodavci najcesce angaziraju firme koje se "peglaju" sa administracijom). U svakom slucaju, poslodavac mora imati dovoljno dobre razloge zasto bas vas zeli zaposliti. Nezvanicno, kada se zaposljava stranac, nadlezni MAG (magistrat) postavlja pitanja zasto ta osoba nije Austrijanac, pa zasto nije iz EU. Svi ostali dolaze nakon toga. Jeste malo teze izgraditi dobar "slucaj", ali nije nemoguce.

Ako / nakon sto ste dobili posao i preselili svoj zivot ovdje, imajte na umu da je Austrijancima vasa integracija u drustvo jako, jako bitna. Naci cete se u milion situacija gdje cete mnoge stvari koje cete dozivjeti smatrati "cudnima", ali sve je to proces integracije. Nitko od vas nece traziti da nakon 3 godine gramaticki ispravno govorite Njemacki (kad smo kod toga, nemojte se sokirati ako nakon mjeseci ucenja na ulici ne razumijete nikoga; dijalekt je zeznuta stvar), ali ce cijeniti vase pokusaje da se izrazite na njihovom jeziku. I pomoci vam u izrazavanju ako zatreba.

Za one koje zanima studiranje ovdje, a imaju interes za "Business Informatics", preporucio bih (valjda je dozvoljeno) Technikum Wien (http://www.technikum-wien.at/en/study_p ... formatics/). Distance Learning program na engleskom jeziku. Cijena po semestru ca. 380 EUR + racunajte sa malo vecim inicijalnim troskovima. Buduci da je ovo Distance Learning program, mozete / ne morate zivjeti ovdje. Sve informacije mozete naci na gore navedenom linku, a ako ima nesto sto ne pise a zanima vas, pitajte (ako budem znao - pomognem). Kompletan program gore naveden je na Engleskom jeziku i nitko od vas nece traziti znanje Njemackog. Medjutim, ako planirate zivjeti/studirati ovdje, trebali bi nauciti Njemacki.

O samom gradu (u ovom slucaju govorim o Becu) bih mogao pisati listu superlativa, ali bih samo ponavljao ono sto su drugi vec rekli: savrseno organiziran gradski prijevoz, auto vam gotovo ni ne treba (u zavisnosti od vasih potreba), sta god vam padne na pamet - mozete naci, kultura, sport (fudbal i generalno ekipni sportovi su im truba, sto mozda i vise govori o Austrijancima kao narodu, ali da ne grijesim dusu...), izleti, putovanja...

Nedavno je donesen zakon da stranci nakon 6 godina boravka i diplomu koja potvrdjuje znanje Njemackog jezika na nivou mature, sa stabilnim poslom i primanjima mogu aplicirati za AT drzavljanstvo. Ako zele, naravno... :)
Imao bih par pitanja na ovu temu..
Nasao sam poslodavca u Austriji koji je spreman da me zaposli ali strah me takozvane "PEGLE".Imam BIH pasoš(samim tim spadam u rang trecih drzava) i ne znam sta sve treba poslodavac uraditi da dokaze nadleznim organima da treba zaposliti bas mene.
Boravio sam u Austriji duzi period tako da jezik nije problem.
Hvala unaprijed
Op3r4t0r

#142 Re: Zivot u Austriji

Post by Op3r4t0r »

riquelme10 wrote:Imao bih par pitanja na ovu temu..
Nasao sam poslodavca u Austriji koji je spreman da me zaposli ali strah me takozvane "PEGLE".Imam BIH pasoš(samim tim spadam u rang trecih drzava) i ne znam sta sve treba poslodavac uraditi da dokaze nadleznim organima da treba zaposliti bas mene.
Hvala unaprijed
Sta mislis pod tom peglom nemam pojma ali evo da probam odgovoriti na ostatak teksta, tvoj moguci poslodavac predaje papire da trazi radnu dozvolu za tebe, ovdje je nekad bitna i sreca tako da se moze desiti da od papira ne preda fakticki nista i dobijes dozvolu ili preda sve moguce i ne dobijes ali logicno sto vise papira ima sanse se povecavaju. On predajom papira za tvoju radnu dozvolu u njima mora navesti za koji posao te prima, naravno daleko su ti manje sanse ako napise da te zeli zaposliti kao konobara u svom restoranu nego kao IT strucnjaka u svojoj firmi.

Znanje jezika se ne podrazumjeva cinjenicom da si ti negdje boravio, zive ovdje turci i po 30 godina pa neznaju sastaviti prosto prosirenu recenicu. Znanje jezika potvrdjujes na jedan od 2 nacina, da si za vrijeme boravka u austriji isao u neku od austrijskih skola (studiranje se ne broji) i mislim da si morao ici najmanje dvije godine ili polozenim kursevima na njima priznatim institutima, to je ono A1, A2, B1, B2 itd, sto je veci nivo znanja i sanse su vece.

Uglavnom najbitnije je biti odgovarajuca struka, medicinari, masinci, odredjene elektro struke i struke kompjuterasa imaju najvece sanse, s druge strane konobari, prodavacice, cuvanje djece i sve ono zasto ne treba nikakva skola imaju najmanje sanse
riquelme10

#143 Re: Zivot u Austriji

Post by riquelme10 »

Op3r4t0r wrote:
riquelme10 wrote:Imao bih par pitanja na ovu temu..
Hvala unaprijed
Sta mislis pod tom peglom nemam pojma ali evo da probam odgovoriti na ostatak teksta, tvoj moguci poslodavac predaje papire da trazi radnu dozvolu za tebe, ovdje je nekad bitna i sreca tako da se moze desiti da od papira ne preda fakticki nista i dobijes dozvolu ili preda sve moguce i ne dobijes ali logicno sto vise papira ima sanse se povecavaju. On predajom papira za tvoju radnu dozvolu u njima mora navesti za koji posao te prima, naravno daleko su ti manje sanse ako napise da te zeli zaposliti kao konobara u svom restoranu nego kao IT strucnjaka u svojoj firmi.

Znanje jezika se ne podrazumjeva cinjenicom da si ti negdje boravio, zive ovdje turci i po 30 godina pa neznaju sastaviti prosto prosirenu recenicu. Znanje jezika potvrdjujes na jedan od 2 nacina, da si za vrijeme boravka u austriji isao u neku od austrijskih skola (studiranje se ne broji) i mislim da si morao ici najmanje dvije godine ili polozenim kursevima na njima priznatim institutima, to je ono A1, A2, B1, B2 itd, sto je veci nivo znanja i sanse su vece.

Uglavnom najbitnije je biti odgovarajuca struka, medicinari, masinci, odredjene elektro struke i struke kompjuterasa imaju najvece sanse, s druge strane konobari, prodavacice, cuvanje djece i sve ono zasto ne treba nikakva skola imaju najmanje sanse
Ma zavrsio sam osnovnu i dio srednje u Austriji tako da jezik nije problem,samo si me malo razocarao posto je u pitanju posao u ugostiteljstvu.U pitanju je objekat u Alpama(Salzburg)naravno u zimskom periodu kada turizam cvijeta pa se nadam nekom manjku radne snage sa strane AMS,sta mislis??
I jos jedno pitanje,na poceteku bi ciljao na sezonsku radnu dozvolu pa sa vremenom bi gledao nesto ozbiljnije,jesu li mi sanse tako vece?
hvala
Op3r4t0r

#144 Re: Zivot u Austriji

Post by Op3r4t0r »

riquelme10 wrote:Ma zavrsio sam osnovnu i dio srednje u Austriji tako da jezik nije problem,samo si me malo razocarao posto je u pitanju posao u ugostiteljstvu.U pitanju je objekat u Alpama(Salzburg)naravno u zimskom periodu kada turizam cvijeta pa se nadam nekom manjku radne snage sa strane AMS,sta mislis??
I jos jedno pitanje,na poceteku bi ciljao na sezonsku radnu dozvolu pa sa vremenom bi gledao nesto ozbiljnije,jesu li mi sanse tako vece?
hvala
Nazalost kada je u pitanju ugostiteljstvo nikada ne postoji manjak radne snage, ali to opet ne znaci da ne trebas pokusati.

Nebitno je o kakvoj se radnoj dozvoli radi jer radna dozvola je radna dozvola i ako AMS dozvoli tebi radnu dozvolu znaci da je s tobom zauzeo jedno radno mjesto koje bi mogao dobiti neko ko je na AMS-u i kome AMS svaki mjesec isplacuje pare dok on sjedi kuci.

Opet da ponovim, pokusati vrijedi u svakom slucaju, ko zna, mozda bas ti budes te srece, ali ne treba polagati svu nadu u to, laganini i bice sta je sudjeno
newlevel

#145 Re: Zivot u Austriji

Post by newlevel »

Moze ti to upaliti, samo nemoj odustajati, ja znam jednog lika (covjek 56 godina) isto tako radi na nekoj planini. Ode u Austriju u novembru, vrati se u BH, sredina maja. Kaze ima svu potrebnu dokumentaciju, tu ranu dozvolu. Sad mene zanima, nisam ga stigao pitati, da li se moze dobiti tako radna dozvola da radis sezonski primjera 4-5 mjeseci da radis u Austriji, i vratis se u BH. Malo mi nelogicno.
Op3r4t0r

#146 Re: Zivot u Austriji

Post by Op3r4t0r »

newlevel wrote:Moze ti to upaliti, samo nemoj odustajati, ja znam jednog lika (covjek 56 godina) isto tako radi na nekoj planini. Ode u Austriju u novembru, vrati se u BH, sredina maja. Kaze ima svu potrebnu dokumentaciju, tu ranu dozvolu. Sad mene zanima, nisam ga stigao pitati, da li se moze dobiti tako radna dozvola da radis sezonski primjera 4-5 mjeseci da radis u Austriji, i vratis se u BH. Malo mi nelogicno.
Nije nelogicno, upravo to i jest sezonska radna dozvola, radna dozvola/viza sa ogranicenim rokom trajanja od npr 6 mjeseci i na kojoj ti stoji da imas pravo rada i boravka u austriji npr od 01.10.2013 do 31.03.2014, nakon sto taj period zavrsi ne mozes vise raditi i moras se vratiti nazad, iduce sezone mozes ponovo traziti da dobijes istu radnu dozvolu u isto vrijeme, moze ti se odobriti a mozes biti i odbijen s tim da naravno imas prednost prilikom dobijanja trece ili cetvrte sezonske radne dozvole ako nisi pravio nikakve probleme u odnosu na nekog ko trazi prvi put, ali to sve opet zavisi od AMS-a i kakvo je stanje kod njih.

Sezonskom radnom dozvolom nemas nikakvo zakonsko pravo da nakon odredjenog vremena dobijes stalnu radnu dozvolu niti bilo koje druge stalne papire, znaci mozes dolaziti 10 sezona da radis i za zakon si jednak kao i onaj koji dolazi po prvi put, nemas nikakva veca prava.
riquelme10

#147 Re: Zivot u Austriji

Post by riquelme10 »

newlevel wrote:Moze ti to upaliti, samo nemoj odustajati, ja znam jednog lika (covjek 56 godina) isto tako radi na nekoj planini. Ode u Austriju u novembru, vrati se u BH, sredina maja. Kaze ima svu potrebnu dokumentaciju, tu ranu dozvolu. Sad mene zanima, nisam ga stigao pitati, da li se moze dobiti tako radna dozvola da radis sezonski primjera 4-5 mjeseci da radis u Austriji, i vratis se u BH. Malo mi nelogicno.
Drug jeli taj covijek ima nas pasos ili putovnicu i sl.(Hrvatska,Slovenija...)jer to su dva razlicita filma.Volio bi to saznati jer ako ima nas pasos onda je to izvodljivo sa sezonskom vizom.
Jeli ti problem da saznas malo vise info kako je on dosao do sezonske radne dozvole pa da nam saopštiš,bilo bi mi od velike pomoci.
hvala
newlevel

#148 Re: Zivot u Austriji

Post by newlevel »

riquelme10 wrote:
Drug jeli taj covijek ima nas pasos ili putovnicu i sl.(Hrvatska,Slovenija...)jer to su dva razlicita filma.Volio bi to saznati jer ako ima nas pasos onda je to izvodljivo sa sezonskom vizom.
Jeli ti problem da saznas malo vise info kako je on dosao do sezonske radne dozvole pa da nam saopštiš,bilo bi mi od velike pomoci.
hvala
Ima on BH pasoš, i ja sam ga malo zapitkivao sta kako radi, kad tako rece, za vrijeme rata otisao sa porodicom u Austriju i radio je na tom nekom ski centru bio dobar sa poslovodjom pokazao se, da hoce raditi. I 98-99 godine, morao napustiti austriju nije uspio srediti papire da ostane... I od 98-99 godine on tako pa sve do dana danasnjeg ide u Austriju preko zime, i vrati se krajem maja, pocetak aprila. Kad sretnem covjeka priupitat cu ga detaljno, pa ti javim pp.Ja, jos nesto, radi kao kuhar.
riquelme10

#149 Re: Zivot u Austriji

Post by riquelme10 »

:thumbup:
akcija007

#150 Re: Zivot u Austriji

Post by akcija007 »

kAKO i kojim busom se stize iz Sarajeva do Salzburga ? Centrotrans ne vozi do Salzburga
Post Reply