KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
%tacno*

#126 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by %tacno* »

Superhik_ wrote:u potkrovlje se ne isplati ulagati osim ako se mora, jer to nikad neće biti dobar stan. koliko god izolacije stavili (a kod nas se obično samo popuni prostor između rogova što je više nego malo) biće malo. prvo curenje krova biće katastrofalno, ljeti vruće, zimi hladno, ograničen rok trajanja krovne konstrukcije.....
jeste ako su rogovi < 8 cm :-) :D

@Black swan, ja sam postavio 4 betonske cijevi fi 1000 ,dvije pored dvije koje su medjusobno spojene prelivom. super funkcionise a udaljene su nekih 6-8m od kuce. originalni poklopci sa malim poklopcem na sredini (kontrolni).
eurocode2

#127 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by eurocode2 »

madner wrote:Najskuplja pojedinacna stavka: majstor. :D
Zavisi na kavog "naletiš". I onaj najjeftiniji može biti najskuplji ako nece napraviti posao kako treba, ako će uništiti materijal, neće ispoštovati rok... Zato ne nasjedati na reklame i svakakve priče, raspitati se kod nekog ko je gradio. Obavezno sve što dogovarate napraviti ugovor da u detalje, način plaćanja prilagoditi da ste uvjek u prednosti u slučaju da dođe do raskida ugovora (bolje da on tuži vas nego vi njega).
%tacno*

#128 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by %tacno* »

Superhik_ wrote: ne, nego su obično 12, što je opet mizerija. sada se tolika izolacija na zidove stavlja, a gore bi trebala značajno deblja.
pa kolika bi po tebi trebala biti debljina vune da zadovolji termicke zahtjeve?
sema911

#129 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by sema911 »

%tacno* wrote:
Superhik_ wrote: ne, nego su obično 12, što je opet mizerija. sada se tolika izolacija na zidove stavlja, a gore bi trebala značajno deblja.
meni rekose da je 10 cm vise nego dovoljno,
sema911

#130 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by sema911 »

ee nece sema dva put pogrijesit :lol: dosta mi je bilo za laminat sto me navukose,. tako da sada se odlucilo da ide min. 20cm da zadovoljimo sve standarde,. nije ta vuna ni nesto skupa,. max mogu ustedjet 100km a valja mi svuljeto radit u toj sobici,.

ps koja je razlika i osjetil se izmedju kamene i staklene vune koju mi preporucujete,., prostor koji ce zauzeti,izolirat, postavit je nekih 40tak m2 mozda vise cijena staklene 3,60km ,.,. kamene 6,70km
nesto nevjerujem vikipoedia i proizvodjacima
madner

#131 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by madner »

eurocode2 wrote:
madner wrote:Najskuplja pojedinacna stavka: majstor. :D
Zavisi na kavog "naletiš". I onaj najjeftiniji može biti najskuplji ako nece napraviti posao kako treba, ako će uništiti materijal, neće ispoštovati rok... Zato ne nasjedati na reklame i svakakve priče, raspitati se kod nekog ko je gradio. Obavezno sve što dogovarate napraviti ugovor da u detalje, način plaćanja prilagoditi da ste uvjek u prednosti u slučaju da dođe do raskida ugovora (bolje da on tuži vas nego vi njega).
Uvijek je najveca stavka, samo je pitanje koliko ce te boliti glava. :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#132 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by Truba »

meni dimnjak u pogrešnoj sobi zazidali
tojest otvor napravili :D

ruši kasnije :D by me and tata :lol:
eurocode2

#133 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by eurocode2 »

Superhik_ wrote:ko se ne razumije u gradnju preporučujem da angažuje nekoga od struke da s vremena na vrijeme pregleda radove. Majstori su uglavnom bezobrazni (a dobrim dijelom i nestručni) i napravit će fušeraj dok rekneš keks, kontrola radova obavezno.
pod uslovom da je taj neko kog poznaješ, inače i nadzor ces jos dodatno platiti a obično je zbog nekih budućih poslova na strani izvođača. I sam sam izvođač i znam kako to otprilike funkcioniše, pogotovo u manjim sredinama gdje 5-6 ljudi radi nadzor i obično surađuju sa izvođačima po pitanju drugih projekata... Uostalom i oni koji angažuju nadzor obično budu razočarani jer očekuju da će on svaki dan provesti bar 2-3 sata na gradilištu, a on dođe (ako ga nazoveš) prije betoniranja ploče da "pregleda željezo" (čitaj "na janjetinu" :D ). Kao sto ranije rekoh, najbolja varijanta je da nađete izvođača po preporuci, da napravite kvalitetan ugovor, da sami budete prisutni, šta vam nije jasno da pitate i tražite objašnjenja

I još jedna stvar: nisu ni svi majstori "bezobrazni", obično je "koliko para, toliko muzike..." Kad dogovarate posao neka cijena bude na drugom mjestu, a kvalitet na prvom. Mnogi će prihvatiti posao pod bilo kojim uslovima i cijenom samo da bi radili, a kad dođe do realizacije tu nastaju problemi jer niko neće da radi džaba, valja negdje "uštinuti" da bi se poslovalo pozitivno. Znači u startu izvođaču dati do znanja da se "fušeraj" neće tolerisati, samim tim onaj koji misli raditi kako ne treba neće se ni prihvatiti posla
%tacno*

#134 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by %tacno* »

Superhik_ wrote:
%tacno* wrote:
gle, sada je standard na zid 10cm. poznato je da topli zrak ide na gore i da su toplotnu gubici najveći na plafonu te stoga na tavan ide deblja izolacija minimalno 15-ak i više cm. uzimajući u obzir da je ovdje krov u pitanju to bi po meni bilo nekih 20-ak pa i više ako je izvedivo. ljeti je možda i važnije imati dobru izolaciju, jer valja živjeti ispod krova u koji sunce direktno udara.

ovo je samo moje mišljenje i tako bi ja sebi radio
jesi li razmisljao kako smjestiti tih 20 cm vune?
suljke

#135 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by suljke »

Kod pripreme za izgradnju kuce vodi racuna o projektu
Svi ce nuditi da ti urade projekat
Za urbanisticku dozvolu trazice ti idejni projekat (najprostiji tlocrt ) naplatit ce ti 200 do 300 km
Predas za urbanisticku dodje do gradjevinske kad ono treba izvedbeni projekat.
Tad te uzima lopatom onaj sto te pripazio na idejnom sto ti je upradio projekat za 200KM
Pocne ti obracunavati nesta po kvadratu pa te izadje kako kazu u predhodnim postovima od 1000 do 2000 KM pa i vise.
Iz iskustva ti kazen obrati se projektnim biroima imaju sto bi mi rekli tipske projekte gdje se svi mozeno uklopiti. Ti tipski projekti kostaju od 350 KM do 500 KM da vristis.
Dobijes idejni i izvedbeni i za urbanisticku i za gradjevinsku
Moj prijedlog zasnovan na iskustvu mom i mojih blizih
Sretno sa izgradnjom
%tacno*

#136 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by %tacno* »

suljke wrote:Kod pripreme za izgradnju kuce vodi racuna o projektu
Svi ce nuditi da ti urade projekat
Za urbanisticku dozvolu trazice ti idejni projekat (najprostiji tlocrt ) naplatit ce ti 200 do 300 km
Predas za urbanisticku dodje do gradjevinske kad ono treba izvedbeni projekat.
Tad te uzima lopatom onaj sto te pripazio na idejnom sto ti je upradio projekat za 200KM
Pocne ti obracunavati nesta po kvadratu pa te izadje kako kazu u predhodnim postovima od 1000 do 2000 KM pa i vise.
Iz iskustva ti kazen obrati se projektnim biroima imaju sto bi mi rekli tipske projekte gdje se svi mozeno uklopiti. Ti tipski projekti kostaju od 350 KM do 500 KM da vristis.
Dobijes idejni i izvedbeni i za urbanisticku i za gradjevinsku
Moj prijedlog zasnovan na iskustvu mom i mojih blizih
Sretno sa izgradnjom
Sve ovo stoji za izgradnju u ruralnim dijelovima gdje se ne gleda puno odstupanja iz projekta (bar za sada) a za urbani dio gdje se ide sve po ps-u nema ti druge nego se pridrzavati projektne dokumentacije.
Moze i taj tipski ako ti se sve u njemu svidja, zasto da ne. Jeftinije se dodje.

Rekoh ovo zato sto je moj prijatelj imao stotine problema nakon 30 god. zbog malih izmjena. Ponovo projekti postojeceg stanja, urbanisticka saglasnosti, gradjevinska, prijem objekta...samo da bi se objekat mogao unijeti z/k knjige.
likce

#137 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by likce »

%tacno* wrote: jesi li razmisljao kako smjestiti tih 20 cm vune?
Ide izmedu rogova ,10-12 cm,onda idu oni posebni drzaci,nosaci ili kako vec koji se postavljaju na rogove i tu se gura vuna,mislim da se mogu koristiti i za postavljanje rigipsa ali nisam siguran!

Aj da i ja pitam,zamislite da postoji covjek :D koji ce nekako nagurati 15 cm ili vise izmedu rogova koji su 10-12 cm i to nekako stane,da li se gubi na samoj efikasnosti zvucnoj toplotnoj itd?

Pitam zato sto pocinjem raditi potkrovlje,moze se tako reci,ali to je stan od 120 kvadrata sa najnizom tackom od 1.5 metara,to je samo na jednom mjestu ostatak povrsine je vislji!Planiram prvo uraditi krov sa spoljasnje strane,kupio sam daske 4 kubika,paropropusnu foliju i letve za vertikalu i horizontalu,pa onda kasnije planiram,mozda u jesen da radim unutra izolaciju,zavisno od novcica.Pa ako ko zna da mi odgovori
%tacno*

#138 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by %tacno* »

fetic wrote:
Ide izmedu rogova ,10-12 cm,onda idu oni posebni drzaci,nosaci ili kako vec koji se postavljaju na rogove i tu se gura vuna,mislim da se mogu koristiti i za postavljanje rigipsa ali nisam siguran!

Aj da i ja pitam,zamislite da postoji covjek :D koji ce nekako nagurati 15 cm ili vise izmedu rogova koji su 10-12 cm i to nekako stane,da li se gubi na samoj efikasnosti zvucnoj toplotnoj itd?

Pitam zato sto pocinjem raditi potkrovlje,moze se tako reci,ali to je stan od 120 kvadrata sa najnizom tackom od 1.5 metara,to je samo na jednom mjestu ostatak povrsine je vislji!Planiram prvo uraditi krov sa spoljasnje strane,kupio sam daske 4 kubika,paropropusnu foliju i letve za vertikalu i horizontalu,pa onda kasnije planiram,mozda u jesen da radim unutra izolaciju,zavisno od novcica.Pa ako ko zna da mi odgovori
Sta da ti kazem :-) postoje dvije vrste krovova.
1. Imas stolicu ili vjesaljku, vjencanice, roznjace, sljemenjace, rogove...to je kod nas
2. imas 3-4 nosaca (nekada metalni) rasporedjene kao nase jake rogove povezane sa sljemenjacom a poprijeko ide 3-4 roznjaca na koje dolaze sendvici ili gotovi ili ih ti pravis koliko hoces debljine odnosno, koliko zahtjeva proracun. Ovaj model bi tebi odgovarao ali zaboravi, nasi to majstori ne rade.

Ti bi mogao uraditi jednu izolaciju sa vanjske strane kada pokujes dasku, paro-propusna folija a moze i terpapir pa kontra letve 5/8 cm a izmedju njih vuna pa paro-propusna vodonepropusna folija, letve 3/5 cm, pokrov...a onda ponovo (sa donje strane izmedju rogova popuniti vunom)...

ima toga... :-)
eurocode2

#139 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by eurocode2 »

fetic wrote:

Zanemari te nosače što se tiče debljine izolacije, popunjava se prostor između rogova, zatim se po rogovima pričvršćuje folija (najlon ili specijalna folija za rigips) i tek onda idu profili. Ne preporučuje se previše zbijati vunu, mada mislim da 15 cm nije puno ako govorimo o staklenoj vuni u roli. "Ursa" ima vunu debljine 14 cm tako da je ona optimalna za rogove visine 12 ili 14 cm. Doduše, oni preporučuju minimalnu debljinu 20 cm vune (da se popuni prostor između rogova + sloj vune 5-10 cm ispod roogva) ali to podrazumjeva i određene izmjene u izradi podkonstrukcije za rigips.
eurocode2

#140 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by eurocode2 »

%tacno* wrote:
fetic wrote:

Sta da ti kazem :-) postoje dvije vrste krovova.

1. Imas stolicu ili vjesaljku, vjencanice, roznjace, sljemenjace, rogove...to je kod nas
2. imas 3-4 nosaca (nekada metalni) rasporedjene kao nase jake rogove povezane sa sljemenjacom a poprijeko ide 3-4 roznjaca na koje dolaze sendvici ili gotovi ili ih ti pravis koliko hoces debljine odnosno, koliko zahtjeva proracun. Ovaj model bi tebi odgovarao ali zaboravi, nasi to majstori ne rade.

Ti bi mogao uraditi jednu izolaciju sa vanjske strane kada pokujes dasku, paro-propusna folija a moze i terpapir pa kontra letve 5/8 cm a izmedju njih vuna pa paro-propusna vodonepropusna folija, letve 3/5 cm, pokrov...a onda ponovo (sa donje strane izmedju rogova popuniti vunom)...

ima toga... :-)
1. Pojasni šta je vješaljka (ispravno "visulja"), a šta stolica?
2. Kakve to ima veze sa ovim?
3. Šta je (u tvom slučaju) sljemenjača, a šta rožnjača?
%tacno*

#141 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by %tacno* »

eurocode2 wrote: 1. Pojasni šta je vješaljka (ispravno "visulja"), a šta stolica?
nije problem da pojasnim samo mi reci koje si struke da znam s'kim razgovaram :D
saibaba

#142 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by saibaba »

saabsa wrote:
h_muhamed wrote:Pozdrav svima..
Interesuje me koliko bi kostalo izgradnja jedne normalne kuce cca 200m2, P+1, na području Sarajeva i okoline. Znaci, interesuje me cijena od pocetka gradnje pa do useljenja neračunajući zemljište.
Plaćanje svih prikljucaka, strue,vode, kanalizacije, treba li projekat kuce, temelj, zidanje-pokrivanje, stolarija, estrih, parketi, pločice.znaci sve osim namjestaja. Koliko bi me izašle ruke majstora i sl.

UNAPRIJED HVALA NA SAVJETIMA!
Lijep pozdrav
Koliko god da skontas da ti treba pomnozi sa 1,5 ;-)
:thumbup:
eurocode2

#143 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by eurocode2 »

Superhik_ wrote:
%tacno* wrote:[q

jesam. popuniti između rogova, onda pokovati kontraletve 8cm, pa i između njih popuniti i to je po meni pristojna izolacija za potkrovlje.
Ne kažem da nema smisla ali s obzirom da 1 metar štafle košta 1,5-2 KM... (zavisno od površine potkrovlja to može biti i 500 KM)
Bolje uraditi na sljedeči način:
1. popuniti prostor između rogova vunom 10-15 cm
2. uraditi podkonstrukciju za rigips tako što se koristi odgovarajuca spona za pričvršćivanje pocinčanog profila na rog (mislim da je pravi naziv "direktni ovjes" ili tako nešto), ima ih raznih dužina i u večini trgovina građevinskog materijala, a dosta su jeftini. Uzeti duže tako da se može podkonstrukcija spustiti u odnosu na rog za 5-10 cm.
3. Kad se postave pocinčani profili, postaviti dodatni sloj vune (obavezno i ispod rogova da se spriječi gubitak toplote između roga i vune - tzv. termički ili toplotni most)
4. i zatim po pocinčanim profilima i vuni zategnuti najlon (ako se radi već sve ovo kako treba onda je pravilo da se svi spojevi najlona i prodori oko kablova zalijepe trakom
Last edited by eurocode2 on 28/02/2013 13:16, edited 1 time in total.
eurocode2

#144 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by eurocode2 »

%tacno* wrote:
eurocode2 wrote: 1. Pojasni šta je vješaljka (ispravno "visulja"), a šta stolica?
nije problem da pojasnim samo mi reci koje si struke da znam s'kim razgovaram :D
pretpostavi da sam pekar
lovacs

#145 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by lovacs »

eurocode2 wrote:
Superhik_ wrote:
%tacno* wrote:[q

jesam. popuniti između rogova, onda pokovati kontraletve 8cm, pa i između njih popuniti i to je po meni pristojna izolacija za potkrovlje.
Ne kažem da nema smisla ali s obzirom da 1 metar štafle košta 1,5-2 KM... (zavisno od površine potkrovlja to može biti i 500 KM)
Bolje uraditi na sljedeči način:
1. popuniti prostor između rogova vunom 10-15 cm
2. uraditi podkonstrukciju za rigips tako što se koristi odgovarajuca spona za pričvršćivanje pocinčanog profila na rog (mislim da je pravi naziv "direktni ovjes" ili tako nešto), ima ih raznih dužina i u večini trgovina građevinskog materijala, a dosta su jeftini. Uzeti duže tako da se može podkonstrukcija spustiti u odnosu na rog za 5-10 cm.
3. Kad se postave pocinčani profili, postaviti dodatni sloj vune (obavezno i ispod rogova da se spriječi gubitak toplote između roga i vune - tzv. termički ili toplotni most)
4. i zatim po pocinčanim profilima i vuni zategnuti najlon (ako se radi već sve ovo kako treba onda je pravilo da se svi spojevi najlona i prodori oko kablova zalijepe trakom
Evo ovdje je sve receno sto se itce izolacije krova. Ne znam sta da se jos doda. Znaci 15 cm izmedju rogova i 5 cm izmedju kontrukcije za rigips i eto ti 20 cm. ali ovo nije tema nego troskovi izgradnje kuce. Tesko je sagledati koliko ce stvarno kostati izgradnja kuce kad nas ima svakakvih. to je isto sa autom osnovni model kosta 20 000 a napucani kosta 40 000. Ko zeli kucu da mu je u njoj ugodno zivjeti moze dosta jeftino proci a ko zeli kucu da kad mu gosti dodju da ih obavezno provoda po kuci da pokaze sta on sve ima onda kuca moze izaci i milion. Dosta ljudi grijesi kad pravi kucu pa napravi vise kvadrata nego sto mu je potrebno kontajuci da ima sin kad se ozeni. Bolje je napraviti kucu sa dobrom izolacijom a ostatak para staviti na stednu i svake godine sto ustedis na grijanju stavis djetetu na stednu knjizicu i tako nakon 20 godina ce komotno moci ozidati jos jedan sprat ako bude htio ali sumnjam da hoce :-).
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#146 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by JoseMujica »

:thumbup:
krater

#147 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by krater »

:) Ako je neko u mogucnosti da slikovito prikaze, kako bi to/nesto trebalo da izgleda. :-)
lovacs

#148 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by lovacs »

Evo lista stvari koje su ceste kod nas u BIH a koje nemaju veze sa zdravim razumom:
-napravi sprat za sina kad se ozeni
-blaza varijanta ovog prvog je da se izlije betonska ploca pa da se nekad uradi nadogradnja
-termo fasada je na zadnjem mjestu (prije fasade nova kuhinja,namjestaj, plazma, auto, odmor u egiptu itd)
-stavi u temelje sto vise betona i zeljeza nije bitno sta staticar kaze
-drvena stolarija
-dvije garaze u dnu kuce (opet da ima i sin gdje parkirat)
-sta ce mi arhitekta mogu ja sam skontati kako ce mi izgledati kuca
-gradjevinska dozvola je samo preseravanje
-zelim kucu sto blize centru grada
-dovoljno mi je 300 kvadrata zemlje za kucu
ovo je ono grubi radovi a sta sve bude kod namjestanja kuce :-)
madner

#149 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by madner »

Ne kontam sta je sporno sa parkingom, drvenom stolarijom i jacim temeljom?
lovacs

#150 Re: KOLIKO KOSTA IZGRADNJA KUCE

Post by lovacs »

madner wrote:Ne kontam sta je sporno sa parkingom, drvenom stolarijom i jacim temeljom?
Nista ovo ne bi bilo sporno da covjek ima budzet od 300 000 km za obicnu kucu ali htijeti sve ovo za 50 000 je nemoguce i na kraju ispadne onako kako izgleda vecina kuca u buca potoku i sl.
Post Reply