Koliko mladi znaju o islamu ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
odr0n

#126 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by odr0n »

fatamorgana wrote:
Optimus Prime wrote:
Mense cini da Allah uglavnom gura kjafire ka napretku. :D
Pa primjetio covjek da se sami mijenjaju ....
Jaka. :thumbup: :mrgreen:
NIN

#127 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by NIN »

miskin wrote:... princip je jasan Allah nece promjenit stanje jednog naroda dok se on sam ne promjeni
...sto ce reci da kad se narod sam promjeni uzrocno se mijenja i njegovo stanje sto opet vodi ka jednom faktoru viska u cijeloj jednacini, jel'. :roll:
Samir_01

#128 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by Samir_01 »

semirizsvemira wrote:Tipicni primjewr je vodjstvo Turske . Mic po mic pretvaraju sekularnu ´Tursku u islamsku ako Bog da.

A kako bi izgledala ta "islamska Turska" po tebi? Da li predsjednika birao narod demokratskim putem ili bi vladao diktator?
Dojucer bili niko i nishta a danas mogu kupiti Grcku i da se igraju sa njom ko sa igrackom :lol: A u nas stanje jos gore nego prije rata
Mislim da ekonomski uspon Turske ima male veze sa religijom.
Cielo

#129 Trenutak inspiracije

Post by Cielo »

Mi smo muslimani al' po halal hrani...
fatamorgana

#130 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by fatamorgana »

Samir_01 wrote: Mislim da ekonomski uspon Turske ima male veze sa religijom.
Ukoliko je riječ o istoj religiji onda im dosta bolje funkcioniše nego kod nas ....
Samir_01

#131 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by Samir_01 »

fatamorgana wrote:
Ukoliko je riječ o istoj religiji onda im dosta bolje funkcioniše nego kod nas ....
Da, ali ne zato sto postepeno implementiraju teokratiju kako neki tvrde.
fatamorgana

#132 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by fatamorgana »

Samir_01 wrote:
fatamorgana wrote:
Da, ali ne zato sto postepeno implementiraju teokratiju kako neki tvrde.
Ma znam, okrenuli se bogu pa ih krenulo, k'o i nas ....
swanfilter

#133 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by swanfilter »

Uza i sira porodica - svi smo vise gradjanski orijentisani :) , ali u mejtaf se islo obavezno :) . Posebno u ratu, jer skole skoro pa i nije bilo ..
bambina78

#134 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by bambina78 »

zuta_lala wrote: Pa nisu Iran i Arapske zemlje mjerilo islama. :-)
Ovo se cesto moze procitati od svih zvanih i nezvanih "ucenjaka", pa da cujemo koja je to danasnja zemlja mjerilo islama?
Energy_star

#135 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by Energy_star »

Bosna sigurno nije !
nemoguce vruce

#136 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by nemoguce vruce »

fatamorgana wrote:
Dovoljno je sto je ukinut diskriminatorski zakon da pokrivene djevojke ne smiju studirati.
:thumbup:
Samir_01

#137 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by Samir_01 »

nemoguce vruce wrote:
fatamorgana wrote:
Dovoljno je sto je ukinut diskriminatorski zakon da pokrivene djevojke ne smiju studirati.
:thumbup:
Slazem se. Isto kao sto sam protiv nametanja svoje religije drugima tako sam i protiv nasilnog ukidanja religije.
theTruePath

#138 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by theTruePath »

nasa wrote:Evo vam ovako dio texta vezano za temu jer link ne radi :
One Faith, Different Levels of Commitment
These common practices and shared beliefs help to explain why, to many Muslims, the
principles of Islam seem both clear and universal. As mentioned above, half or more in most of
the 39 countries surveyed agree that there is only one way to interpret the teachings of Islam.
But even though the idea of a single faith is widespread, the survey finds that Muslims differ
significantly in their assessments of the importance of religion in their lives, as well as in their
views about the forms of worship that should be accepted as part of the Islamic faith.
Central Asia along with Southern and Eastern Europe have relatively low levels of religious commitment, both in terms of the lower importance that Muslims in those regions place on religion and in terms of
self-reported religious practices. With the exception of Turkey, where two-thirds of Muslims say religion is very important in their lives, half or fewer across these two regions say religion is personally very
important to them. This includes Kazakhstan and Albania, where just 18% and 15%, respectively, say religion is
central to their lives. Along with the lower percentages who say
religion is very important in their lives,Muslims in Central Asia and across
Southern and Eastern Europe also report lower levels of religious practice than Muslims in other regions. For instance,
only in Azerbaijan does a majority (70%) pray more than once a day. Elsewhere in these two regions, the number of Muslims who say they pray several times a day ranges from slightly more than four-in-ten in Kosovo (43%).

Pray several times a day
Eastern Europe 28
Kosovo 43
Russia 36
Bosnia-Herz. 19
Albania 7
Central Asia 30
Azerbaijan 70
Turkey 43
Tajikistan 42
Kyrgyzstan 18
Uzbekistan 18
Kazakhstan 4
Turkey (43%) and Tajikistan (42%) to fewer than one-in-ten in Albania (7%) and Kazakhstan
(4%).
In other regions included in the study, daily prayer is much more common among Muslims. In
Southeast Asia, for example, at least three-quarters pray more than once a day, while in the
Middle East and North Africa, sub-Saharan Africa and South Asia, majorities in most countries
report the same.
Muslims in Central Asia, as well as in Southern and Eastern Europe, also tend to be less
observant than their counterparts in other regions when it comes to mosque attendance. Just
over four-in-ten Turkish Muslims (44%) say they visit their local mosque once a week or more,
while three-in-ten do the same in Tajikistan and Bosnia-Herzegovina. In the remaining
countries, fewer than a quarter of Muslims say they go to worship services at least once a week.
By contrast, outside Central Asia and the Southern-Eastern Europe region, substantially larger
percentages of Muslims say they attend mosque once a week or more, although only in sub-
Saharan Africa do broad majorities in all countries display this high level of religious
commitment.
It is important to keep in mind, however, that despite lower levels of religious commitment on
some measures, majorities of Muslims across most of Central Asia and Southern and Eastern
Europe nonetheless subscribe to core tenets of Islam, and many also report that they observe
such pillars of the faith as fasting during Ramadan and annual almsgiving to the poor.

Ti Kazahstanci gori od albanaca,a ocekivao sam da su albanci najsekularniji muslimanni :D
žuta lala

#139 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by žuta lala »

bambina78 wrote:
Ovo se cesto moze procitati od svih zvanih i nezvanih "ucenjaka", pa da cujemo koja je to danasnja zemlja mjerilo islama?
Nisam ja nikakav učenjak, i mislim da nijedna zemlja nije u potpunosti mjerilo islama, zato se i ne treba ravnati prema tome kako se ponašaju ljudi u nekoj zemlji, već po Kur'anu. :-D
MyTao

#140 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by MyTao »

zuta_lala wrote:
bambina78 wrote:
Nisam ja nikakav učenjak, i mislim da nijedna zemlja nije u potpunosti mjerilo islama, zato se i ne treba ravnati prema tome kako se ponašaju ljudi u nekoj zemlji, već po Kur'anu. :-D
Znaci ti si za ubijanje Ateista koji su prije bili muslimani???
Samir_01

#141 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by Samir_01 »

MyTao wrote:
zuta_lala wrote:
bambina78 wrote:Ovo se cesto moze procitati od svih zvanih i nezvanih "ucenjaka", pa da cujemo koja je to danasnja zemlja mjerilo islama?
Gdje pise u Kuranu da ateiste treba ubijati?

Evo sta u Kuranu pise o nevjernicima:

Reci: "O vi nevjernici,

ja se neću klanjati onima kojima se vi klanjate,

a ni vi se nećete klanjati Onome kome se ja klanjam;

ja se nisam klanjao onima kojima ste se vi klanjali,

a i vi se niste klanjali Onome kome se ja klanjam,

vama - vaša vjera, a meni - moja!”

Moze li biti jasnije?
fatamorgana

#142 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by fatamorgana »

Samir_01 wrote: Evo sta u Kuranu pise o nevjernicima:

Reci: "O vi nevjernici,

ja se neću klanjati onima kojima se vi klanjate....

Moze li biti jasnije?

Pa nije jasno kome se nevjernici klanjaju, zna se da samo vjernici klanjaju, ja još nisam vidio nevjernika da klanja ....
žuta lala

#143 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by žuta lala »

MyTao wrote:
Ja taj ajet nisam nikad pročitala. :)
Salah ad-Din

#144 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by Salah ad-Din »

Osoba koja istupi iz Islama neće biti ubijena prema Šerijatskim pravilima, ali osoba koja istupi iz Islama i počne pozivati i druge muslimane da istupe iz Islama te javno širiti hajku protiv Islama, bit će pogubljena. Ovo nije ništa drugo nego sistem zaštite koji ima svaki pravni sistem (npr. pozivaj ljude na državni udar, izvrši državni udar i dobit ćeš kaznu dugotrajnog zatvora, a negdje Bgm i smrtnu kaznu)!
bambina78

#145 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by bambina78 »

A politicku partiju? Kako bi dobro bilo da one imaju ovakvu zastitu :lol:

Doduse, u prethodnom sistemu nije se moglo bez sankcionisanja pricati o vladajucoj politickoj partiji, ali danas u "demokratiji", imate puno pravo napustiti bilo koju politicku partiju i pozivati sve ostale da vam se pridruze, bez straha od ikakvih sankcija. Zlonamjernici ce reci, da je ovaj religijski sistem puno blizi komunistickom od demokratskog :run:
Salah ad-Din

#146 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by Salah ad-Din »

Nema politička partija veze sa ovim, politička partija se podvrgava pravnom sistemu, a mi ovdje govorimo o stvaranju jednog pravnog sistema. Demokratija je oblik vladavine, komunizam je ideja, a šerijatsko pravo je skup normi, ne može se to baš plaho porediti.
Danas vlada pogrešno mišljenje, da sve što je demokratski je dobro. Ne mora da znači, šta je zaslužio čovjek koji je zaslužan za smrt 8.000 nevinih ljudi u Srebrenici, zaslužio je smrt, mi ga danas moramo gledati u Hagu kako nam se smije u facu. Je li to pravično?
Demokratija će nestati, kao što je nestaje i komunizam, Šerijat neće dok god ima muslimana na Zemlji, i možemo pričati šta hoćemo i biti protiv toga, ali da se Šerijat može i danas primjenjivati, može, i to pokazuje da je univerzalan, dok komunizam, demokratija, tiranija, autokratija, pokazuju samo čovjekovu slabost da sami urede svoj život.
bambina78

#147 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by bambina78 »

Salah ad-Din wrote: Demokratija će nestati, kao što je nestaje i komunizam, Šerijat neće dok god ima muslimana na Zemlji, i možemo pričati šta hoćemo i biti protiv toga, ali da se Šerijat može i danas primjenjivati, može, i to pokazuje da je univerzalan, dok komunizam, demokratija, tiranija, autokratija, pokazuju samo čovjekovu slabost da sami urede svoj život.
Ok, hajde navedi jednu jedinu zemlju na ovoj planeti koja je uspjesno primjenila Serijat?
irac300

#148 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by irac300 »

Salah ad-Din wrote:Nema politička partija veze sa ovim, politička partija se podvrgava pravnom sistemu, a mi ovdje govorimo o stvaranju jednog pravnog sistema. Demokratija je oblik vladavine, komunizam je ideja, a šerijatsko pravo je skup normi, ne može se to baš plaho porediti.
Danas vlada pogrešno mišljenje, da sve što je demokratski je dobro. Ne mora da znači, šta je zaslužio čovjek koji je zaslužan za smrt 8.000 nevinih ljudi u Srebrenici, zaslužio je smrt, mi ga danas moramo gledati u Hagu kako nam se smije u facu. Je li to pravično?
Demokratija će nestati, kao što je nestaje i komunizam, Šerijat neće dok god ima muslimana na Zemlji, i možemo pričati šta hoćemo i biti protiv toga, ali da se Šerijat može i danas primjenjivati, može, i to pokazuje da je univerzalan, dok komunizam, demokratija, tiranija, autokratija, pokazuju samo čovjekovu slabost da sami urede svoj život.
Naravno da može, pogotovu u zaostalim državama i plemenskim zajednicama. Problem je samo što čovjek sam po sebi teži unaprjeđenju života, i svog društva uopšte, a ne nazadovanju. E sad, neko voli da ostane u dekadensi, a neko teži boljem, savršenijem...Stvar percepcije. Ali mene niko ne može ubijediti da su zakoni pisani u srednjem vijeku savršeni za 21. vijek. Pa bili oni Božiji, zemaljski, vanzemaljski..svejedno.
cartman

#149 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by cartman »

samo da napomenem onako usput da je demokratija starija od serijata. dooosta starija :D
bambina78

#150 Re: Koliko mladi znaju o islamu ?

Post by bambina78 »

Pa cekam, evo vec od desetog forumasa, da kaze konacno, gdje je uspjesno danas implemetiran savrseni Serijat, koja zemlja, drzava, bilo sta, moze i autonomna oblast :mrgreen:
Post Reply