@Nebitan32, vrlo selektovano pristupaš diskusiji i jednostavno zaobilaziš segmente u kojima nemaš odgovora, ali hajmo još jednom probat:
Nebitan32 wrote:Naravno da ne postoji nijedna drzava sa 100% ali sve i jedna drzava je nestabilna gdje imas znacajnu manjinu.
Blizi primjer ti je Hrvatska. Srba je bilo oko 10-12% pa su izazvali haos. Danas ih je ispod 4% i nemaju kapaciteta sa prave haos. Sutra da se nekim cudom opet popnu na 10%+ ponovo bi imao tenzije. Belgiji je trebalo 1,5 godina da sastavi vladu. To je tako jer svaki treci Flamanac glasa za stranku koja se zalaze za raspad te drzave. I eskalacija ce samo ici kresendo. A isto imas i u Bosni. Da neki narod cini 90% onda bi imao stabilnost jer drugi manjinski narodi ne bi imali kapaciteta da blokiraju sve i svasta. Tako je svugdje.
Ovo povećano zaista nije tačno. Evo ti primjer iz naftalina, dakle sa afričkog kontinenta. Gambija... Država etnički izmješana kao i većina afričkih... Najbrojniji je narod Mandingo (oko 40% populacije), a relativno su brojni i drugi narodi: Fulani, Volof, Serer, Džola, Soninke, Džola, Aku, ima i određen broj Evropljana... Predsjednik Jaija Džame dolazi iz reda naroda kojeg ima svega 10%... U državi nikakvih etničkih tenzija nema... Ne postoje separatistiučki pokreti, a plemena nikada nisu ratovala jedna protiv drugih... Ono što je karakteristično za mnoge afričke države, nažalost desilo se i u Gambiji - preuzimanje vlasti vojnim udarom... Džame je tako došao na vlast 1994. godine... Međutim, to nije imalo nikakve veze sa etničkom podlogom... Eto da ne govorimo o primjerima iz visokorazvijenih država... Govorimo o Africi...
Ja ti prijatelju mogu jasno opisati opipljivi uspon mrznje i antimuslimanske histerije u Francuskoj. Muslimani postaju sve "vidljiviji" a time i vidljivija mrznja prema njima.
Istina, ksenofobi/rasisti/nacionalisti/šovinisti postoje, a njihova brojnost i značaj direktno zavisi od ekonomske situacije... To ipak ne znači da normalni ljudi trebaju prihvatiti njihov način razmišljanja...
Jesi li ti siguran da znaš tumačiti ovu kartu?
Isto vazi i za Siriju. Tamo je narod homogen kao sto smo to bili mi u ex SFRJ. Ja definitivno nisam za taj melting pot.
Svakom svacije i jasno definirine granice. To je garant i za mir a i za ocuvanje razlika. Mjesavina jednih s drugim osim sto stvara konflikte, unistava i razlike (tradicije, kulture, obicaje itd)
Prvo, melting pot je neminovnost... Čak i da žrtvuješ stotine miliona ljudskih života kako bi uspostavio etnički čiste države, opet će nakon nekog vremena doći do migracija i miješanja stanovništva...
Drugo, ovo što sam istakao je grozno... Ovom rečenicom zapravo podržavaš etnička čišćenja (dal raseljavanja dal ubijanja), velikodržavne projekte, nacionalizam i svo ono najgore zlo koje politika može izroditi...
Treće, homogenost nije garant mira. Prvo što jedna homogena cjelina uvijek može napasti drugu homogenu cjelinu, a drugo što postoje stotine primjera sukoba unutar iste grupacije)
Četvrto, pa skoro svačija kultura je nastala miješanjem različitih uticaja... Uzmi eto Bošnjake... Pa zar bi bošnjačka kultura i tradicija bila ovo što jeste bez uticaja islama (Turske), Evrope (zapada), te slavenskih susjeda?
Peto, 90% stanovnika Sirije su Arapi... Ova država se klasificira kao jedna od etnički homogenijih država u svijetu... A to što postoje i određene razlike među istom etničkom grupom, to je argument koji više ide mene nego tebi u korist...
Prijatelju nisu se oni nikad oslobodili kolonizatorskih lanaca. Zar zaista mislis da su europljani otisli tek tako? Oni su i dalje nastavili da postavljaju marionete, dizu pobune ili jednostavno likvidiraju nepodobne. Primjer PATRICE LUBUMBA. Njega su smakli Belgijanci.
Gledaj, neokolonijalizam jeste činjenica, ali afrički narodi su se ipak što oružano što politički borili za svoju kakvu-takvu nezavisnost... Oni su se borili za nezavisnost svojih sadašnjih država, a ne za stvaranje etničkih tj. plemenskih država... Evo još jedan primjer iz naftalina... PAIGC (Afrička partija za nezavisnost Gvineje i Zelenortskih ostrva) je pokret koji se borio protiv portugalskih kolonizatora za nezavisnost Gvineje Bisau i Zelenortskih ostrva... Taj se pokret nije recimo borio za stvaranje države naroda Balanta... Razumiješ o čemu govorim?
Ja sam studirao u EU i imao sam predmet koji se zvao kvantitativna historija. Kad sam imao ispit pita me profesor odakle sam porijeklom i onako malo pricamo da bi on pri kraju zakljucio da smo mi(ex SFRJ) svi isti. To kaze jedan univerzitetsji profesor. Tako i mi mislimo da su svi Arapi jedno, da su svi crnci jedno a razlika milion. Nesto sto slici ne nora biti jedno te isto.
Mi iz ex Yu smo različite etničke grupe: Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Slovenci, Crnogorci, Makedonci. Arapi su međutim jedna etnička grupa... Postoje razlike među njima, ali to su unutaretničke razlike (slično recimo kao što ima razlika među Hrvatima Zagorja, Dalmacije i Srednje Bosne, samo na mnogo širem teritoriju)... Somalci su također jedna etnička grupa...
Vidjet ces.
Ja se iskreno nadam da neću... Jer ako bude tako kako ti predviđaš (a ne isključujem 100%), to će onda biti haos i katastrofa...