Opet vađenje iz konteksta. Ovo je ajet sa povodom kada su mušrici prekršili sporazum.Ugljesa_ wrote:More taj, odlicanmiskin wrote:jel moze ovaj ajet iz iste sure kad smo vec kod vađenja iz kontekstaHahaha pa i dalje je to lose![]()
"Kada prođu sveti mjeseci, ubijajte mnogobošce gdje god ih nađete, zarobljavajte ih, opsjedajte i na svakome prolazu dočekujte!..."
Može li religija pomoći državi BiH ?!
- vatrogasac
#126 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
-
Avetinho
#127 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Koje banke? Mislis, ne uzimaju kamatu, ili ne isplacuju kamatu na uloge?miskin wrote:... Svi smo citali prije godinu ili vise da neke zapadne zemlje (jer one su simbol dobrog zivota) uvode tzv. islamsko bankarstvo, bez kamata...
Ili se radi o deflaciji, pa banke tuku ko nece njihove pare za dzaba?
Kako one zaradjuju novac za svoje radnike? Ili za njih rade dobrovoljci kojima pare ne trebaju?
Hajde daj link ako imas.
- vatrogasac
#128 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Glasam za rođake i jarane i ne gledam u stranačku pripadnost i to samo dok se šta normalnije ne osnuje.....Hamas BiH npr.elcaliente wrote:Niko mi nije do sada odgovorio na moje pitanje sa pocetka teme:
Za koju politicku stranku vjernici u BiH glasaju, odnosno koja je stranka za njih ispravna. Nekako mi je nelogicno da samo kjafiri za SDA glasaju, odnosno da je SDA najveca kjafirska stranka u BiH koja koristi islamsku zajednicu i dzamije za sve moguce vrste kriminala. Po toj logici je Islamska zajednica kao institucija leglo kriminala.
Zamolio bi vjernike sa foruma da mi kazu koju stranku oni sljede, pa da i ja za tu istu glasam jer u njoj nema nepotizma, bluda i kriminala i sve je u najboljem redu.
- pussysmoke
#129 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Sve što se iznosi u javnost nije privatna stvar, te iz tog razloga može biti hvaljeno, ismijavano i dr. Ako je tebi smiješno to što neko vjeruje da je uzrok nastanka svega što vidimo eksplozija, pa zašto se ne smiješ? Zašto sebi uskraćuješ to zadovoljstvo? Meni je iskreno smiješno to što ljudi imaju imaginarne prijatelje kojim se mole. Imam pravo da odlučim sam šta je smiješno a šta nije. I samo da dodam još i to da nema potrebe da me persiraš.It_is_a_Leclerc wrote:Smatram jako nekulturnim, dapače vrlo bezobraznim, da na ovakav način pokušavate degradirati ili uvrijediti nas vjernike. Ja ateiste, agnostike i njihovo pravo da je vjeruju kako smo svi nastali eksplozijom, zapravo iznad svega poštujem i ne pada mi napamet da im to vjerovanje ismijavam. Prema tome, zamolit ću vas da, ako već želite voditi civilizovanu raspravu, ono u što vjerujem ne nazivate bajkom.
- miskin
#130 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Evo da ja probam. Takva savrsena stranka ne postoji, ako se sjetis bilo je pitanje na ovom forumu da li vjernici=muslimani uopce trebaju glasati, pa smo iznijeli stav uleme, da se glasa za stranku u kojoj je najmanje zla a najvise dobra. Nekad je to bila SDA, danas ja ne znam, iako neki kazu da je to isto, samo da se ne glasa za Zlaju.elcaliente wrote:Niko mi nije do sada odgovorio na moje pitanje sa pocetka teme:
Za koju politicku stranku vjernici u BiH glasaju, odnsono koja je stranka za njih ispravna. Nekako mi je nelogicno da samo kjafiri za SDA glasaju, odnosno da je SDA najveca kjafirska strankau BiH koja koristi islamsku zajednicu i dzamije za sve moguce vrste kriminala.Po toj logici je Islamska zajednica leglo kriminala.
Zamolio bi vjernike sa foruma da mi kazu koju stranku oni sljede, pa da i ja za tu istu glasam jer u njoj nema nepotizma, bluda i kriminala i sve je u najboljem redu.
Konkrento moji prvi izbori na kojima sam glasao su bili oni 2010, za prezidenta sam izabrao Bakira, iako sam bio posmatrac na izborima ispred SBB-a
Slijedeci izbori, prosle godine nisam ni izlazio bilo mi mrsko, znas kakvi smo mi mladi u BiH, jednostavno nisam htio da glasam za SDA, a ni ovamo nisam vidio neku aman promjenu na bolje, a mozda mi je samo bilo mrsko otic i stajati u redu, i udisati izlucevine znojnih zlijezda.
Ali hocu da kazem nesto. Te sad vec prosle godine sam napisao na fb jedan status koji je isao kontra SDA stranke, ne sjecam se tacno, vise je onak obio sarkastican, i pise meni jedan frend sa fb. kaze sad te brisem iz prijatelja, a kafu cemo kaze biti kad god hoces, kao hoce da mi kaze da nijetoliko ljut, i stavrno me covjek obrisao. To mi je bilo smijesno i zaslosno, pa nisu oni Bogom dani da budu ko Staljin, i prvu put sam za njih glasao samo zato sto su muslimani, ne zato sto su zasluzili, mada SDA ovdje u Zenici sa nacelnikom Huseinom radi prilicno dobar posao. No ipak ne mogu glasati ni za Zlaju, da mi ukine ove vjerske solobde koje sad uzivam i da mi pusti pedere da se zene, i jos dosta stvari, sta cu takav sam.
- fatamorgana
#131 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Pa reklamiranje je u toku,Ugljesa_ wrote:
A sta sa nemuslimanima?
-
Ugljesa_
#132 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Islamske zemlje simbol dobrog zivota?
Posebno po pitanju prava zena
Posebno po pitanju prava zena
-
elcaliente
#133 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Ali se islamska zajednica u BiH jasno prilkonila jednoj stranci sto onda potvrdjuje moju tezu da je islamska zajednica jako zarazena kriminalom ili da koristi vjeru kako bi napravila kes. Isto tako celnci SDA stavljaju polumjesec na zastavu i pustaju brade pa kletu se na dzumama svim i svacim samo da bi jos vise mogli pokrasati, dok te iste hodze koje klanjaju te dzume sute jer znaju da i njih neka pinka zapasti.nasa wrote:Iskreno,nisam glasala zadnje izbore,a inace za razlicite kandidate nevezano za odredjenu stranku jer muslimanske stranke jos nemamoelcaliente wrote:Niko mi nije do sada odgovorio na moje pitanje sa pocetka teme:
Za koju politicku stranku vjernici u BiH glasaju, odnsono koja je stranka za njih ispravna. Nekako mi je nelogicno da samo kjafiri za SDA glasaju, odnosno da je SDA najveca kjafirska strankau BiH koja koristi islamsku zajednicu i dzamije za sve moguce vrste kriminala.Po toj logici je Islamska zajednica leglo kriminala.
Pa kako onda religija pomaze BiH ako su najveci celnici i duhovne vodze te zajednice krimogeni do u srz.
Po toj logici mi u BiH nemamo vjernike jer svi oni koji se tako izjasnjavaju a glasaju za nacionale strane su kjafiri ili mozda pravi vjernici uopste ne izlaze na izbore. Vecina Bosnjackog korpusa glasa za SDA , dali to znaci da oni uopste nisu vjernici nego samo gledaju kako ce iskoristi religiju da zarade koju paru? Aferim Bosno i religijo.
- miskin
#134 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Nemam ni jedan link, ali ako si koristio net proteklu godinu, mogao si to vise puta procitati pogotovo dok je recesija bila moderna, pa i na klixu je biloJa Sam Odavle wrote:Koje banke? Mislis, ne uzimaju kamatu, ili ne isplacuju kamatu na uloge?miskin wrote:... Svi smo citali prije godinu ili vise da neke zapadne zemlje (jer one su simbol dobrog zivota) uvode tzv. islamsko bankarstvo, bez kamata...
Kako one zaradjuju novac za svoje radnike? Ili za njih rade dobrovoljci kojima pare ne trebaju?
Hajde daj link ako imas.
- fatamorgana
#135 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Vatrogasac , reci čo'eku,elcaliente wrote:Niko mi nije do sada odgovorio na moje pitanje sa pocetka teme:
Za koju politicku stranku vjernici u BiH glasaju, odnosno koja je stranka za njih ispravna. Nekako mi je nelogicno da samo kjafiri za SDA glasaju, odnosno da je SDA najveca kjafirska stranka u BiH koja koristi islamsku zajednicu i dzamije za sve moguce vrste kriminala. Po toj logici je Islamska zajednica kao institucija leglo kriminala.
- miskin
#136 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Kao i sada.Dati im neka prava,kao npr.na forumu,da steknu iluziju da se nesto pitaju,dok se ne konvertiraju, naravno u islam
- fatamorgana
#137 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Znači glasaće se kakav domaći Hezbollah ako bog da,nasa wrote: Iskreno,nisam glasala zadnje izbore,a inace za razlicite kandidate nevezano za odredjenu stranku jer muslimanske stranke jos nemamo
-
Avetinho
#138 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Koristio sam majkemi net evo oko 20 godina. Islamske ekonomije u zapadnim bankama se ne sjecam. Znam da je u Japanu bila deflacija kratko vrijeme, ali nisu bas ni njihove banke dijelile pare dzaba.miskin wrote:Nemam ni jedan link, ali ako si koristio net proteklu godinu, mogao si to vise puta procitati pogotovo dok je recesija bila moderna, pa i na klixu je biloJa Sam Odavle wrote:Koje banke? Mislis, ne uzimaju kamatu, ili ne isplacuju kamatu na uloge?miskin wrote:... Svi smo citali prije godinu ili vise da neke zapadne zemlje (jer one su simbol dobrog zivota) uvode tzv. islamsko bankarstvo, bez kamata...
Hajde daj link ako imas.
Meni je svaka banka naplacivala kamate na dug, a bogami i ja njima na stednju. Nikad obratno, ili dzaba.
Last edited by Avetinho on 11/01/2013 21:42, edited 1 time in total.
-
elcaliente
#139 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Slazem se da Huso kod nas radi dobru stvar, ali ipak bi mogao poraditi vise na kriminalu i mittalu.miskin wrote:Evo da ja probam. Takva savrsena stranka ne postoji, ako se sjetis bilo je pitanje na ovom forumu da li vjernici=muslimani uopce trebaju glasati, pa smo iznijeli stav uleme, da se glasa za stranku u kojoj je najmanje zla a najvise dobra. Nekad je to bila SDA, danas ja ne znam, iako neki kazu da je to isto, samo da se ne glasa za Zlaju.elcaliente wrote:Niko mi nije do sada odgovorio na moje pitanje sa pocetka teme:
Konkrento moji prvi izbori na kojima sam glasao su bili oni 2010, za prezidenta sam izabrao Bakira, iako sam bio posmatrac na izborima ispred SBB-anadam se da oni ovo ne citaju, ali najbolje su placali ja dobio fesliju (50km) dok su SDA i ostale dijelile max. 30km, i tada sam se morao uclanit u SBB ciji sam i danas clan doduse pasivan. Zatim sam za stranku glasao za SDA.
Slijedeci izbori, prosle godine nisam ni izlazio bilo mi mrsko, znas kakvi smo mi mladi u BiH, jednostavno nisam htio da glasam za SDA, a ni ovamo nisam vidio neku aman promjenu na bolje, a mozda mi je samo bilo mrsko otic i stajati u redu, i udisati izlucevine znojnih zlijezda.
Ali hocu da kazem nesto. Te sad vec prosle godine sam napisao na fb jedan status koji je isao kontra SDA stranke, ne sjecam se tacno, vise je onak obio sarkastican, i pise meni jedan frend sa fb. kaze sad te brisem iz prijatelja, a kafu cemo kaze biti kad god hoces, kao hoce da mi kaze da nijetoliko ljut, i stavrno me covjek obrisao. To mi je bilo smijesno i zaslosno, pa nisu oni Bogom dani da budu ko Staljin, i prvu put sam za njih glasao samo zato sto su muslimani, ne zato sto su zasluzili, mada SDA ovdje u Zenici sa nacelnikom Huseinom radi prilicno dobar posao. No ipak ne mogu glasati ni za Zlaju, da mi ukine ove vjerske solobde koje sad uzivam i da mi pusti pedere da se zene, i jos dosta stvari, sta cu takav sam.
Ali sto se tice tvog stava, ti za sebe nemozes bas onda reci da se neki bas poseban vjernik, vise si liberalni vjernik, odosno po svom navodu glasas, ne gledajuci sta bi bilo pravilno po Islamu.
- miskin
#140 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Prave kesh, mada ima casnih izuzetaka, ja poznajem neke od njih, ne moze se sve strpati u jedan kos. ALi ovdje nije problem religije nego onih koji pripadaju istoj, jer se te iste ne pridrzavajuAli se islamska zajednica u BiH jasno prilkonila jednoj stranci sto onda potvrdjuje moju tezu da je islamska zajednica jako zarazena kriminalom ili da koristi vjeru kako bi napravila kes. Isto tako celnci SDA stavljaju polumjesec na zastavu i pustaju brade pa kletu se na dzumama svim i svacim samo da bi jos vise mogli pokrasati, dok te iste hodze koje klanjaju te dzume sute jer znaju da i njih neka pinka zapasti.
Pa kako onda religija pomaze BiH ako su najveci celnici i duhovne vodze te zajednice krimogeni do u srz.
Po toj logici mi u BiH nemamo vjernike jer svi oni koji se tako izjasnjavaju a glasaju za nacionale strane su kjafiri ili mozda pravi vjernici uopste ne izlaze na izbore. Vecina Bosnjackog korpusa glasa za SDA , dali to znaci da oni uopste nisu vjernici nego samo gledaju kako ce iskoristi religiju da zarade koju paru? Aferim Bosno i religijo.
- vatrogasac
#141 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Čitaj malo....nemoj samo pisati.fatamorgana wrote:Vatrogasac , reci čo'eku,elcaliente wrote:Niko mi nije do sada odgovorio na moje pitanje sa pocetka teme:
A sada malo pauze na ova dva 'krompira' jer vikend je. I mi teisti živimo ovaj dunjaluk.
- pussysmoke
#142 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Mislim da ne bi bilo loše pojedinim forumašima dati besplatne časove pravopisa, jer stvarno nije uredu da se oni nešto pitaju, a da su nepismeni.miskin wrote:Kao i sada.Dati im neka prava,kao npr.na forumu,da steknu iluziju da se nesto pitaju,dok se ne konvertiraju, naravno u islam![]()
Zna se ko kosi, a ko vodi nosi.
- dustaban
#143 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Ma to je ono... nudimo vam nesto na kredit bez kamata... pa onda dodatak - za gotovinu 20% popusta!Ja Sam Odavle wrote:Koje banke? Mislis, ne uzimaju kamatu, ili ne isplacuju kamatu na uloge?miskin wrote:... Svi smo citali prije godinu ili vise da neke zapadne zemlje (jer one su simbol dobrog zivota) uvode tzv. islamsko bankarstvo, bez kamata...
Hajde daj link ako imas.
Al da se vratim na temu.
Sta bi falilo da na crkve i dzamije stave natpis - zabranjen ulazak kriminalcima, lopovima, pedofilima, licimurima, nevjernicima i inovjernicima!
Ili makar ovo - zbog ekonomske krize prestajemo davati oproste za privredni kriminal!
Mislim, tako ja nekako tumacim ono sto vjera nalaze.
Moguce je da nisam dobro skonto
- miskin
#144 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Uvijek moze bolje. Sto se mene tice, rekao sam da nisam glasao za nemuslimana, a na prvim izboruma sam glasao za bracuSlazem se da Huso kod nas radi dobru stvar, ali ipak bi mogao poraditi vise na kriminalu i mittalu.
Ali sto se tice tvog stava, ti za sebe nemozes bas onda reci da se neki bas poseban vjernik, vise si liberalni vjernik, odosno po svom navodu glasas, ne gledajuci sta bi bilo pravilno po Islamu.
Ja sam vjernik, i gledam kako mogu pomoci ljudima oko sebe, nije to aman neki doprinos,ali eto neke stvari koje su od opsteg dobra, ne bacam smece po ulici, nosim do prvog kontejnera iako se isti nalazi daleko, sklonem ponekad nesto s puta sto smeta, mijesao sam beton kada smo mi asfaltirali jedan dio nase ulice, i sta ja znam dosta tih nekh stvari, trudim se da nikog ne zakinem, jednom sam vratio cjenera na kasi, ona se preracunala i dala mi viska kusur, ja joj vracam ona gleda u mene ko u sarena vrata, sto se kaze misli globalno, djeluj lokalno. Garantujem da nikog od mojih komsija bilo oni moja braca muslimani ili ne, nije nikada glava od mene zabolila. Odem pomognem komsijama sa racunarima, kad sele i tako, nije nista mnogo, ali eto.
Kanim se ovih dana otic dati krv, to mi je zelja, a volio bih i znati krvnu grupu, ako dajes dobrovljno u tom slucaju je besplatno
- pussysmoke
#145 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
miskin wrote:Garantujem da nikog od mojih komsija bilo oni moja braca muslimani ili ne, nije nikada glava od mene zabolila.
- miskin
#146 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Samo da znas mene je blagodat imati za komsijupussysmoke wrote:miskin wrote:Garantujem da nikog od mojih komsija bilo oni moja braca muslimani ili ne, nije nikada glava od mene zabolila.
-
Ugljesa_
#147 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Ma nisi bio u poziciji da ih od tbe glava boli, samo ne idi na neke pozicije i to i svi ce biti sretnimiskin wrote:Garantujem da nikog od mojih komsija bilo oni moja braca muslimani ili ne, nije nikada glava od mene zabolila.
- nasa
#148 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Evo da se uozbiljimelcaliente wrote:Ali se islamska zajednica u BiH jasno prilkonila jednoj stranci sto onda potvrdjuje moju tezu da je islamska zajednica jako zarazena kriminalom ili da koristi vjeru kako bi napravila kes. Isto tako celnci SDA stavljaju polumjesec na zastavu i pustaju brade pa kletu se na dzumama svim i svacim samo da bi jos vise mogli pokrasati, dok te iste hodze koje klanjaju te dzume sute jer znaju da i njih neka pinka zapasti.nasa wrote:Iskreno,nisam glasala zadnje izbore,a inace za razlicite kandidate nevezano za odredjenu stranku jer muslimanske stranke jos nemamoelcaliente wrote:Niko mi nije do sada odgovorio na moje pitanje sa pocetka teme:
Mislim da je u pitanju strah,strah muslimana ,a vjerovatno i drugih vjernika.
Nakon duuugooo godina komunizma vjernici se na odredjen nacin plase povratka slicne politike koja bi vjeru gurnula na margine.Zato je cesto izbor vjernicima SDA ,ako nista garantuju taj dio,nazalost po ostalom su svi slicni....
Licno mislim da politika ,ova danasnja ima jako malo s bilo kojom vjerom,ali to ne znaci naravno da vjernici ne trebaju glasati i da trebaju prepustiti drugima da biraju vec shvatiti to kako gradjansku duznost,a ne vjersku.Kada bih prepoznala osobine koje su inace pohvalne,a i u skladu s vjerom onda bih glasala za takvog covjeka,ovako su svi tiliko premazani da im i ne vidis lica te je odluka jako tesko i kada je u pitanju pojedinac ,a ne stranka.
-
Ugljesa_
#149 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Ma sta je falilo onda vjernicima?nasa wrote: Mislim da je u pitanju strah,strah muslimana ,a vjerovatno i drugih vjernika.
Nakon duuugooo godina komunizma vjernici se na odredjen nacin plase povratka slicne politike koja bi vjeru gurnula na margine.Zato je cesto izbor vjernicima SDA ,ako nista garantuju taj dio,nazalost po ostalom su svi slicni....
Licno mislim da politika ,ova danasnja ima jako malo s bilo kojom vjerom,ali to ne znaci naravno da vjernici ne trebaju glasati i da trebaju prepustiti drugima da biraju vec shvatiti to kako gradjansku duznost,a ne vjersku.Kada bih prepoznala osobine koje su inace pohvalne,a i u skladu s vjerom onda bih glasala za takvog covjeka,ovako su svi tiliko premazani da im i ne vidis lica te je odluka jako tesko i kada je u pitanju pojedinac ,a ne stranka.
Ne trazim da se vrati onaj rezim al vala sjecam se dobro kako je bilo, moja majka vjernica bila, klanjala i obavljala sve, nikad se nije zalila, nista joj nije falilo i nikad nikom nije pametovala, ja se uvijek pitao sta se stalno kurlata po podu.
Elem mozda bi bolje bilo da je na margini makar sto se tice drzave i politike, onda vjernici ne bi bili toliko agresivni
- pussysmoke
#150 Re: Može li religija pomoći državi BiH ?!
Da li na isti način tretiraš i komšije nevjernike?miskin wrote:Samo da znas mene je blagodat imati za komsijupussysmoke wrote:miskin wrote:Garantujem da nikog od mojih komsija bilo oni moja braca muslimani ili ne, nije nikada glava od mene zabolila.Pitaj moje komsije