"Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#126 .......................

Post by dr.gog »

julisiz es grant wrote:Zašto je maltene svaki drugi zapošljeni od SSS, posebno na hiruškim odjelima i u sali, Fočak ili neki drugi istočnobosanac?
Izvini, u suštini je to besmisleno pitanje, na pogrešnoj temi, i upućeno pogrešnoj osobi. Ako bih ti (kao rođeni sarajlija) odgovorio, možda bih te uvrijedio jer nismo na istoj talasnojglede shvatanja nečijeg porijekla.

Predlažem ti, da kad ti jednom, nedoBog, počne pucati čir, slijepo crijevo, ili ti kroz zid trbuha počne kliziti kila, ili pak pod jetrom počne curiti zagnojena žučna kesa...da po hitnom prijemu na uvijek spremni Odjel hirurgije obavezno od svih sestara tražiš rodni list, i izjavu o vjernosti tradiciji i shvatanjima j**nog "sarajevskog duha", okupiranog od strane "došljaka".

Izvini, fakat si postavio pogrešno pitanje.

Upućujem te na istoriju nastanka sadašnje Opće bolnice, i neka sitna beznačajna dešavanja u istočnoj Bosni početkom 1992-e.

Također, možeš priupitati ZZO KS zašto na Birou vise desetine (ne stotine, jer je pola njih fiktivno na birou) med.tehničara dok je na klinikama hronični manjak osoblja. Ponavljam da je za većinu sr**anja u sistemu odgovoran isključivo ZZO, te lanac korupcije koji je godinama pravio anomalije u zapošljavanju- na čijem je vrhu bila ugledna profesorica Fakulteta zdravstvenih studija, gospodarica med.sestara, ugledna članica Komore...hapšena, istraživana i nažalost oslobođena jer niko od desetina jadnika koji su dali zadnje pare za posao nije smio posvjedočiti.
Nisu krivi radnici, taman i platili za radno mjesto, već nakaradni sistem koji im je onemogućio zapošljavanje, dok čitav grad i država vape za više med.osoblja.

Dok su sestrama( nezavisno od porijekla) u Vojnoj/Općoj pucale kičme, na KCUS se pumpalo tehničko osoblje i tzv."višak".
Nije za crnilo krivo osoblje, već sistem halke koji je ruinirao zdravstvo i maltene uništio ljude..

Ipak je na nama da radimo i pokušamo pomoći ljudima, bez obzira na sve. Ko neće, ne može, ili čitavu priču shvata lično...nije mu mjesto u ovom poslu. A ja vjerujem da ima Onaj koji vidi svačije grijehe.

p.s. Ne postavljajte mi pitanja ovakve prirode. Tema je osmišljena za drugačije i korisnije diskusije. Hvala.
artime

#127 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by artime »

Pa dobro je li rješenje da se održava takav status quo, i da prozvana osoba pa i cijeli lanac aktera ostane na snazi?
dr.gog

#128 Re:

Post by dr.gog »

artime wrote:Pa dobro je li rješenje da se održava takav status quo, i da prozvana osoba pa i cijeli lanac aktera ostane na snazi?
Nije, ali je vrijeme učinilo svoje. Nije ovo posao gdje se čovjek može opterećavati bilo čim što direktno ne pomaže u vršenju obaveza. Nikome normalnom nije svejedno, ali nažalost, to su stvari jače od utjecaja običnog saniteta..

Ono što mogu ja i kolege je da lično pomažemo ne gledajući na grijehe drugih, najbolje što znamo i umijemo. Svakome po savjesti.
julisiz es grant

#129 Re: .......................

Post by julisiz es grant »

dr.gog wrote:
julisiz es grant wrote:Zašto je maltene svaki drugi zapošljeni od SSS, posebno na hiruškim odjelima i u sali, Fočak ili neki drugi istočnobosanac?
Izvini, u suštini je to besmisleno pitanje, na pogrešnoj temi, i upućeno pogrešnoj osobi. Ako bih ti (kao rođeni sarajlija) odgovorio, možda bih te uvrijedio jer nismo na istoj talasnojglede shvatanja nečijeg porijekla.

Predlažem ti, da kad ti jednom, nedoBog, počne pucati čir, slijepo crijevo, ili ti kroz zid trbuha počne kliziti kila, ili pak pod jetrom počne curiti zagnojena žučna kesa...da po hitnom prijemu na uvijek spremni Odjel hirurgije obavezno od svih sestara tražiš rodni list, i izjavu o vjernosti tradiciji i shvatanjima j**nog "sarajevskog duha", okupiranog od strane "došljaka".

Izvini, fakat si postavio pogrešno pitanje.

Upućujem te na istoriju nastanka sadašnje Opće bolnice, i neka sitna beznačajna dešavanja u istočnoj Bosni početkom 1992-e.

Također, možeš priupitati ZZO KS zašto na Birou vise desetine (ne stotine, jer je pola njih fiktivno na birou) med.tehničara dok je na klinikama hronični manjak osoblja. Ponavljam da je za većinu sr**anja u sistemu odgovoran isključivo ZZO, te lanac korupcije koji je godinama pravio anomalije u zapošljavanju- na čijem je vrhu bila ugledna profesorica Fakulteta zdravstvenih studija, gospodarica med.sestara, ugledna članica Komore...hapšena, istraživana i nažalost oslobođena jer niko od desetina jadnika koji su dali zadnje pare za posao nije smio posvjedočiti.
Nisu krivi radnici, taman i platili za radno mjesto, već nakaradni sistem koji im je onemogućio zapošljavanje, dok čitav grad i država vape za više med.osoblja.

Dok su sestrama( nezavisno od porijekla) u Vojnoj/Općoj pucale kičme, na KCUS se pumpalo tehničko osoblje i tzv."višak".
Nije za crnilo krivo osoblje, već sistem halke koji je ruinirao zdravstvo i maltene uništio ljude..

Ipak je na nama da radimo i pokušamo pomoći ljudima, bez obzira na sve. Ko neće, ne može, ili čitavu priču shvata lično...nije mu mjesto u ovom poslu. A ja vjerujem da ima Onaj koji vidi svačije grijehe.

p.s. Ne postavljajte mi pitanja ovakve prirode. Tema je osmišljena za drugačije i korisnije diskusije. Hvala.
Što si se upalio, pitao sam ozbiljno, bez provokacija. Znam da Fočaka i ostalih istočnjaka ima po svim državnim firmama u Sarajevu, ali je u OBS to baš upadljivo, srednji kadar sale i ginekolologije je praktično sav otamo, onda oni bezbrojni (i bespotrebni) "kadrovi" tehničke službe i sl. Upućuješ me na istorijat Bolnice, koliko znam ona je postojala mnogo prije 1992, i kakve to veze ima i sa čim?
Nije potrebno da naglašavaš da si rođeni Sarajlija, kakve to veze ima? Znam koji si, viđao sam te tamo iako riječ nikada nismo razmijenili. Inače ima dosta čudnih kadrovskih rješenja u OBS, neovisno o porijeklu osoblja. Recimo, brojna bespotrebna radna mjesta, kao fotograf :? , tri informatičara za posao koji može raditi jedan čovjek, bibliotekarka (kakva sad biblioteka?), hejbet nekakvih "majstora"...uglavnom sve poslovi koji se mogu rješiti ugovorom sa spoljnim saradnicima. Ili sestra čiji je jedini posao da otključava i zaključava salu za sastanke :?
Tako da ne traži problem samo u drugim ustanovama kada govoriš o višku radnika negdje drugo, a vas tamo tobože fali...
dr.gog

#130 Re: .......................

Post by dr.gog »

julisiz es grant wrote: Što si se upalio, pitao sam ozbiljno, bez provokacija. Znam da Fočaka i ostalih istočnjaka ima po svim državnim firmama u Sarajevu, ali je u OBS to baš upadljivo, srednji kadar sale i ginekolologije je praktično sav otamo, onda oni bezbrojni (i bespotrebni) "kadrovi" tehničke službe i sl. Upućuješ me na istorijat Bolnice, koliko znam ona je postojala mnogo prije 1992, i kakve to veze ima i sa čim?
Nije potrebno da naglašavaš da si rođeni Sarajlija, kakve to veze ima? Znam koji si, viđao sam te tamo iako riječ nikada nismo razmijenili. Inače ima dosta čudnih kadrovskih rješenja u OBS, neovisno o porijeklu osoblja. Recimo, brojna bespotrebna radna mjesta, kao fotograf :? , tri informatičara za posao koji može raditi jedan čovjek, bibliotekarka (kakva sad biblioteka?), hejbet nekakvih "majstora"...uglavnom sve poslovi koji se mogu rješiti ugovorom sa spoljnim saradnicima. Ili sestra čiji je jedini posao da otključava i zaključava salu za sastanke :?
Tako da ne traži problem samo u drugim ustanovama kada govoriš o višku radnika negdje drugo, a vas tamo tobože fali...
Ja u klin, ti u ploču. Ja o procedurama , ti o trnu u oku zvanom zaposleni iz istočne Bosne. Pitam ja tebe kakve to veze ima sa poslom i svim onim što se radi.Nikakve. Onaj ofucani animozitet, ništa više.

Vidim da "znaš" i mene i "znaš" sve ostalo. Ja. I šta sad? Znaš koliko je meni bitno to što imaju tri informatičara? Bitno mi je u onoj mjeri koliko mi pomažu da riješim problem, a pomognu uvijek i odmah.Isto tako majstori. Očito nisi zdravstveni radnik druže. Jer da jesi, ne bi mene živcirao sa ovakvim pitanjima. Ja radim na valnoj dužini "pretrage, obrada, njega" i slično, i ta me priča o meni nebitnim stvarima stvarno zamara. Pitanje spoljnih saradnika je inače veoma bolno- nemoj da naslutim da je baš to uzrok tvoje fixacije organizacijom rada. Mene van bijele uniforme ništa ne interesuje jer imam daleko bitnijeg posla,a tema služi za razmjenu mišljenja i informacija vezanih za konkretnu pomoć ljudima. Ne za političko i kadrovsko filozofiranje o sistematizaciji i talovima. Dobiješ odgovor i iz njega čitaš samo ono što je tebi bitno- porijeklo radnika.

Ja sam tu pregorio još 1992-e, za razliku od mojih brojnih sugrađana koji i za švrake na Otoci krive sandžose i istočnobosance.

Ponavljam, ako kažeš da me znaš iz viđenja - vjerujem ti, ali me ne "poznaješ". Možemo skupa popiti kafu, a ja ću te rado uputiti da pojedinačno upitaš svakog od prozvanih da li zbilja treba da rade. Ozbiljno mislim. Odemo do IT službe i vidimo šta rade (lupio si da sve može jedan čovjek), odeš u biblioteku (lupio si, strašno lupio, da je biblioteka besmislena), gađaš nasumce o majstorima..itd...Nije problem, odemo i vidimo. I fino kažeš da nije u redu ili da je čudno što su svi iz IB.
Ili sestra čiji je jedini posao da otključava i zaključava salu za sastanke :?
:lol: :lol: Nađi je, odmah ćeš dobiti 100 KM od mene, ozbiljno. Ovo ti je vrh besmisla- tebe ili budaletine koja ti je ovo rekla.

Pa kad ne kontaš i ne znaš otkud ti ljudi tu...ja stvarno nemam živaca da ti razbijam neke predrasude, posebno jer sam ti već odgovorio, ali ti si odgovor previdio.

Reci im ,brate, sve u lice što misliš, sjedi i napiši članak i daj ga redakciji Klixa da objavi- da vidimo šta će reći javnost i kome još smeta odakle je sestra koja previja ranu, ili ljekar koji vadi nečiju trulu žuč.

Možda, nazovi 285 101, pa upitaj i tu, jer si čest gost kuće,a imaš nedoumica...

O ostalom -omogući pp ili da pričamo uz espresso k'o sav normalan svijet, jer bih ovom porukom završio off-topic.

Pozdrav, i ugodno forumanje.
Last edited by dr.gog on 08/10/2013 12:47, edited 1 time in total.
quarterback

#132 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by quarterback »

dobar je dr. :thumbup:
dr.gog

#133 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" -Muke pušača

Post by dr.gog »

Kao što svi znamo, za naš svijet je cigareta (bilo prava, bilo ova novotalasna motana), zakon i potreba ravna kruhu.
Rat je pokazao da je prosječan građanin bio u stanju smisliti najnevjerovatnije transakcije kako bi se domogao cigareta u sred najvećih nevolja.

Od rata ima samo možda jedna tegobnija stvar, a to je bolest, i boravak u bolnici. U "Bolnici bez duhanskog dima" kako nas promovisaše prije koju godinu. Na stranu sve razumne priče o štetnosti duhana, i moj lični stav da je pušenje u bolnici zaista nespojivo sa svrhom postojanja bolnice....Ja prvi sam pušač(nekih 5-6 cigareta dnevno), ali čak i za tako malu ovisnost problem je provesti 8-12 sati bez dima cigarete. Iskreno, mogu samo zamisliti kako je starijim sugrađanima koji duhan shvataju daleko ozbiljnije od mene :roll: Džaba tu priča o štetnosti.

Želim reći par sitnica koje našim pacijentima i posjetiocima mogu predstaviti o kakvom se pravilu radi:

Odjeljenja Opšte bolnice su "mala", tako da faktički ne postoji ni jedno mjesto gdje pokretan bolesnik ili uposlenik mogu sjesti, i piti našu tradicionalnu kaficu uz cigaretu, da ne smetaju nikome. Stariji čaršijski ljudi su nerijetko uvrijeđeni i žale se na "diskriminaciju" i "osjećaj k'o da sam u zatvoru". Nije to samo vezano za prokleti duhan, već i za prosti nedostatak prostora za dnevni boravak bolesnika (one tradicionalne bolničke tv-sale i čajne kuhinje, gdje su ležeći bolesnici imali slabašni privid socijalnog života). Smatram da su ti ljudi u pravu.

Međutim, želim skrenuti pažnju na sljedeće, a što je van naše moći kao radnika:

Pušenje na balkonima je zabranjeno i nama i bolesnicima, i ZAISTA nas kontrolišu, prijavljuju i opominju sa prijetnjom odbitka 20% plate (uobičajeni novčani penal).

Pušenje u toaletima je nedopustivo, jer se nije jednom desilo da starijem pacijentu pozli dok puši u skučenom WC-u.
Morbidno je i to što, ako pacijent zapali cigaretu u toaletu, pa mu pozli(povraćanje, pad, udarac), dežurna sestra piše izjavu i može da ostane bez par stotina maraka plate. Zašto?. Zato jer se podrazumjeva da "opominje i spriječi pušenje, ako treba i prijavom pacijenta nadležnom ljekaru". Zbog razumnih razloga sestre izbjegavaju svađu sa starijim pacijentima, pa dolazi do neugodnih situacija.

Mnogi pušači, također, nemaju obzira prema pravilima, niti prema vlastitoj terapiji koja isključuje i samu pomisao na duhan...Dakle, vrlo neugodna situacija..mislim da je potrebno međusobno razumjevanje i strpljenje s obzirom na stvarne probleme- bolesti zbog kojih su pacijenti tu..

Ne donosite pacijentima cigarete.
Ne pozivajte ih da "zapale negdje vani pred bolnicom" u toku posjete "dok je gužva i niko ne gleda".
Ne optužujte sestre za pravila koja su donešena daleko iznad njihovog utjecaja, i čije kršenje može da im uzrokuje silne probleme, a vama eventualno(svađa, prijetnje, agresivnost) otkazivanje daljeg boravka u ustanovi.

Budite svjesni da se u ovoj ustanovi najčešće zadržava svega nekoliko dana(osim internog i odjela fizikalne njege).
Nakon neke od klasičnih operacija-kile, žuč, slijepo crijevo, "urasla dlaka-synus pylonidalis" i sl., ostajete svega 2-7 dana.
Taj bi period svaka odrasla osoba trebala biti u stanju da prebrodi bez cigarete, posebno jer je riječ o vanrednim okolnostima i ustanovi koja liječi ljude , pod posebnim režimom discipline.

Također, apelujem na kolege, pa i one na Koševu, da ne paradiraju kao kauboji sa cigaretama pred pacijentima kojima govore "da je pušenje zabranjeno".
julisiz es grant

#134 Re: .......................

Post by julisiz es grant »

dr.gog wrote:
Ja u klin, ti u ploču. Ja o procedurama , ti o trnu u oku zvanom zaposleni iz istočne Bosne. Pitam ja tebe kakve to veze ima sa poslom i svim onim što se radi.Nikakve. Onaj ofucani animozitet, ništa više.

Vidim da "znaš" i mene i "znaš" sve ostalo. Ja. I šta sad? Znaš koliko je meni bitno to što imaju tri informatičara? Bitno mi je u onoj mjeri koliko mi pomažu da riješim problem, a pomognu uvijek i odmah.Isto tako majstori. Očito nisi zdravstveni radnik druže. Jer da jesi, ne bi mene živcirao sa ovakvim pitanjima. Ja radim na valnoj dužini "pretrage, obrada, njega" i slično, i ta me priča o meni nebitnim stvarima stvarno zamara. Pitanje spoljnih saradnika je inače veoma bolno- nemoj da naslutim da je baš to uzrok tvoje fixacije organizacijom rada. Mene van bijele uniforme ništa ne interesuje jer imam daleko bitnijeg posla,a tema služi za razmjenu mišljenja i informacija vezanih za konkretnu pomoć ljudima. Ne za političko i kadrovsko filozofiranje o sistematizaciji i talovima. Dobiješ odgovor i iz njega čitaš samo ono što je tebi bitno- porijeklo radnika.

Ja sam tu pregorio još 1992-e, za razliku od mojih brojnih sugrađana koji i za švrake na Otoci krive sandžose i istočnobosance.

Ponavljam, ako kažeš da me znaš iz viđenja - vjerujem ti, ali me ne "poznaješ". Možemo skupa popiti kafu, a ja ću te rado uputiti da pojedinačno upitaš svakog od prozvanih da li zbilja treba da rade. Ozbiljno mislim. Odemo do IT službe i vidimo šta rade (lupio si da sve može jedan čovjek), odeš u biblioteku (lupio si, strašno lupio, da je biblioteka besmislena), gađaš nasumce o majstorima..itd...Nije problem, odemo i vidimo. I fino kažeš da nije u redu ili da je čudno što su svi iz IB.
Ili sestra čiji je jedini posao da otključava i zaključava salu za sastanke :?
:lol: :lol: Nađi je, odmah ćeš dobiti 100 KM od mene, ozbiljno. Ovo ti je vrh besmisla- tebe ili budaletine koja ti je ovo rekla.

Pa kad ne kontaš i ne znaš otkud ti ljudi tu...ja stvarno nemam živaca da ti razbijam neke predrasude, posebno jer sam ti već odgovorio, ali ti si odgovor previdio.

Reci im ,brate, sve u lice što misliš, sjedi i napiši članak i daj ga redakciji Klixa da objavi- da vidimo šta će reći javnost i kome još smeta odakle je sestra koja previja ranu, ili ljekar koji vadi nečiju trulu žuč.

Možda, nazovi 285 101, pa upitaj i tu, jer si čest gost kuće,a imaš nedoumica...

O ostalom -omogući pp ili da pričamo uz espresso k'o sav normalan svijet, jer bih ovom porukom završio off-topic.

Pozdrav, i ugodno forumanje.
Hvala na pozdravu. Imam repliku na to što si ispisao. Krenimo bez nekog reda:
Kako da te ne interesuje što neko na izmišljenom radnom mjestu u tvojoj firmi jede tvoj i tvojih kolega hljeb? Ako se govori o višku uposlenih i nepotizmu u GRAS-u, Vodovodu, Toplanama i drugim državnim institucijama, zašto bi OBS bila imuna od te priče, posebno kada znamo kako je osjetljivo područje zdravstvo, koje je je vječito pod lupom? I zašto ti je bolno pitanje spoljnih saradnika? Čuj informatičari imaju posla preko glave....eto jadni slomiše se, postoji bolnica zbog njih i njima pacijenti idu.
A koja je tek funkcija onog pipića, znaš dobro o kome govorim, kojeg drže na platnom spisku samo zato što je bio dobar sa starim Nakašem rahmetli, pa valjda ga sada ne smiju nogirati, čekaju da ispuni uslove za penziju?
Uostalom, sam si tvrdio da se samo u KCUS sestre preko guzova i rođačkih veza zapošljavaju, a u vas je sve regulara. I svojevremeno si otvarao temu kako vas, srednjeg medicinskog kadra u OBS ima manjka i kako sestre jadne diskus herniju dobivaju prevlačeći i presvlačeći pacijente. A za onu što održava salu, dobro znaš koja je, ima prezime porijeklom iz sela Kunovo kod Foče, pa googlaj ako ti je volja. Što se rodbinskih veza tiče, skoro da možeš igrati "six degrees of...", tj. kad spomeneš jedno ime, povežeš još 4-5 osoba s njim. Tako npr.imaš rodbinsku relaciju ginekologija-kuhinja-op.sala-ginekologija...zatvoren krug. Imena upiši sam u svojoj glavi, znaš ih sigurno.
Te probleme koje si isticao iznesi na sindikatu, ionako je glavna sestra bolnice predsjednica istog, što je u suprotnosti sa zakonom (glavna sestra bolnice je član uprave, tako da se radi o direktnom sukobu interesa).
Nisam nigdje naveo da te "poznajem", bezveze to ističeš. Vidio sam te par puta u nekom hodniku, liftu i sličnom prolazu. Jasno mi je i odakle ti nick, doduše samo za drugi dio istog mi je jasno.
Ti si otvorio temu da pitamo, i ja sam pitao i pitam. Kada su te pitali za nadrogiranog oftalmologa, nisi se bunio, iako to ne govori o procedurama (eki "procedure"). Imam svoje razloge zašto me interesuje stanje u OBS. Lično sam bio protiv postavljanja sadašnje direktorice, ali sada kada je to svršen čin, nadam se da će se stvari malo raščistiti, posebno pojedini odjeli koji su bili "država u državi" (npr.operaciona sala).
Ne prebacuj mi da sam nešto rekao za doktore. Moja iskustva sa ljekarima sa kojima sam dolazio u dodir i saradnju (a ima ih sa svih "ključnih" odjela) u OBS su pozitivna, najblaže rečeno, da sada ne idem u detalje.
Neću omogućavati PP, ni zbog tebe niti zbog toga drugog, jer ne iznosim ništa što nije za javnost niti je nevezano za temu. Ne vrijeđam ni tebe ni druge, pitam vrlo konkretno i hoću da pričamo otvoreno. Možda te je iznenadilo kada se javio neko ko nije baš totalni "outsider" i koga ne interesuje "procedura", kako se dolazi u bolnicu, gdje se prijavljuje, gdje se presvlači, treba li se ponijeti od kuće pidžama i sl, ali vidim da ova pitanja izvlače iz tebe vrlo sadržajne odgovore, kako inače znaš da pišeš, pa nije zgoreg kada i drugi ljudi to pročitaju, kako redove, tako i između redova.
Živ i zdrav bio i sretan rad.
Last edited by julisiz es grant on 09/10/2013 20:54, edited 2 times in total.
theTruePath

#135 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by theTruePath »

:-) :-)

koji primitivizam i glupost

ps:cak i nick mu poznat,stalker alarm :D
valter.ba

#136 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by valter.ba »

Covjek cini se samo zeli reci da nije normalno da u OB SARAJEVO radi vise FOCAKA nego SARAJLIJA!!! U cemu se sastoji problem koji proizilazi iz ovog sasvim logicnog pitanja??? Da li je problem sto je to primjetio ili ga postavljanje ovakvog pitanja neizostavno odmah cini sarajevskim supkom?

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
theTruePath

#137 Re:

Post by theTruePath »

valter.ba wrote:Covjek cini se samo zeli reci da nije normalno da u OB SARAJEVO radi vise FOCAKA nego SARAJLIJA!!! U cemu se sastoji problem koji proizilazi iz ovog sasvim logicnog pitanja??? Da li je problem sto je to primjetio ili ga postavljanje ovakvog pitanja neizostavno odmah cini sarajevskim supkom?

Ovo drugo.Tipicni malogradjanin.Ali na drugoj temi sam rekao,Bosna je prilicno zaostala tako da me ne iznenadjuju ovakvi komentari,u drugim drzavama(pa cak i susjednim) davno su prevazisli takva razmisljanja,posebno ako je GLAVNI grad u pitanju

Dakle za tipa gore,mi zivimo u godini 2013,ovo ti nije godina 1850 da se rodis u jednom mjestu i ostajes tu do kraja zivota,vecina nas ce promjeniti gradove i vecina vecih gradova ima ljude iz svih krajeva drzave,mora se navici na to..jer toga ce biti sve vise,cak i u Bosni
valter.ba

#138 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by valter.ba »

Ma da sve je fancy upakovati u malogradjanstvo i primitivizam osobito kada ti je to u interesu. Sto je tamo neki coban masovno u grad doveo cjelu familiju, tetice, bratice, sestrice, badze, sure, zaposlio ih, strateski rasporedio kao biracko tijelo...i ucinio te na jedan seljacki nacin manjinon ili kako to nasi katolici vole reci " majoriziranim ", to je glupo pitanje jer pravi si glupan kada nisi primjetio sve gore navedeno. Svaki dobronamjeran covjek, strucnjak i obrazovan lik je dobrodosao u u ovaj grad oduvijek ali nemoj mi reci da ste samo vi experti molim te :wink:.

theTruePath

#139 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by theTruePath »

Kao sto sam i mislio,nisi shvatio.Odgovorio bih na tvoje gluposti ali tema je ozbiljna i na pdf-u zdravlje(a ti vidim i bh hrvate spominjes t.j politiku uspijes umjesati),tako da cu prekociti
Brus Lee

#140 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by Brus Lee »

Problem u zdravstvu Sa kantona, a ne samo u Opcoj bolnici, je sto se ljudi zaposljavaju za novac, bez konkursne procedure. Lakse je uzeti pare nekome ko je iz drugog grada ili drzave, nego domicilnom. Rijetki su koji su se zaposlili regularno. Zato, npr u administraciji Domova zdravlja Sarajevo imamo frizera, stolara i drugih majstora. BTW, prica se da je radno mjesto u Opcoj 18.000 km-ova i hajd'mo se praviti da to nismo culi i da nas to ne interesuje, jer za Boga miloga, mi se bavimo svojim poslom i gledamo da ga radimo ispravno i profesionalno. Ovdje nisu problem rijetki strucnjaci, tipa radiologa, neurohirga, anesteziologa i sl., ali primati ostale bez konkursa i ikakvog plana i programa se moze podvesti pod rusenje zdravstvenog sistema i ugrozavanje opceg zdravlja.
valter.ba

#141 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by valter.ba »

Ovo je super cjena za razliku od one koju je uzimao Trninic & co. u domu zdravlja. Jedan od njegovih kompanjona je "cuveni ginekolog" porijeklom iz Sandzaka. Iz ovakve postavke jasno proizilazi npr struktura zaposlenih u DZ Otoka gdje vecinu cine "strucnjaci", drzavljani susjednih drzava Srbije i CG. Opet radi ogranicenih mozgova moram napomenuti da volim i focake i sandze i mostarce i banjalucane i da to nema nikakve veze sa mrznjom svega sto nije iz Sarajeva! To ima veze jedino sa cobanima iz mog prethodnog posta.

Brus Lee

#142 Re:

Post by Brus Lee »

valter.ba wrote:Ovo je super cjena za razliku od one koju je uzimao Trninic & co. u domu zdravlja. Jedan od njegovih kompanjona je "cuveni ginekolog" porijeklom iz Sandzaka. Iz ovakve postavke jasno proizilazi npr struktura zaposlenih u DZ Otoka gdje vecinu cine "strucnjaci", drzavljani susjednih drzava Srbije i CG. Opet radi ogranicenih mozgova moram napomenuti da volim i focake i sandze i mostarce i banjalucane i da to nema nikakve veze sa mrznjom svega sto nije iz Sarajeva! To ima veze jedino sa cobanima iz mog prethodnog posta.

Znam, znam da je cijena pristupacnija. Zato imamo u DZ Sarajevo novi val "strucnjaka" bez radnog iskustva, iz Srbije i CG. Al' odosmo off topic, pa je najbolje " ne znam, ne cujem, ne vidim, ne govorim". P.S. Majstori iz administracije jos nisu skontali da se minuli rad ne odbija od plate kada je neko na godisnjem ili bolovanju.
dr.gog

#143 Re: .......................

Post by dr.gog »

.............
Last edited by dr.gog on 10/10/2013 14:45, edited 1 time in total.
dr.gog

#144 Re: .......................

Post by dr.gog »

julisiz es grant wrote: Hvala na pozdravu. Imam repliku na to što si ispisao. Krenimo bez nekog reda:
Kako da te ne interesuje što neko na izmišljenom radnom mjestu u tvojoj firmi jede tvoj i tvojih kolega hljeb? Ako se govori o višku uposlenih i nepotizmu u GRAS-u, Vodovodu, Toplanama i drugim državnim institucijama, zašto bi OBS bila imuna od te priče, posebno kada znamo kako je osjetljivo područje zdravstvo, koje je je vječito pod lupom? I zašto ti je bolno pitanje spoljnih saradnika? Čuj informatičari imaju posla preko glave....eto jadni slomiše se, postoji bolnica zbog njih i njima pacijenti idu.
A koja je tek funkcija onog pipića, znaš dobro o kome govorim, kojeg drže na platnom spisku samo zato što je bio dobar sa starim Nakašem rahmetli, pa valjda ga sada ne smiju nogirati, čekaju da ispuni uslove za penziju?
Uostalom, sam si tvrdio da se samo u KCUS sestre preko guzova i rođačkih veza zapošljavaju, a u vas je sve regulara. I svojevremeno si otvarao temu kako vas, srednjeg medicinskog kadra u OBS ima manjka i kako sestre jadne diskus herniju dobivaju prevlačeći i presvlačeći pacijente. A za onu što održava salu, dobro znaš koja je, ima prezime porijeklom iz sela Kunovo kod Foče, pa googlaj ako ti je volja. Što se rodbinskih veza tiče, skoro da možeš igrati "six degrees of...", tj. kad spomeneš jedno ime, povežeš još 4-5 osoba s njim. Tako npr.imaš rodbinsku relaciju ginekologija-kuhinja-op.sala-ginekologija...zatvoren krug. Imena upiši sam u svojoj glavi, znaš ih sigurno.
Te probleme koje si isticao iznesi na sindikatu, ionako je glavna sestra bolnice predsjednica istog, što je u suprotnosti sa zakonom (glavna sestra bolnice je član uprave, tako da se radi o direktnom sukobu interesa).
Nisam nigdje naveo da te "poznajem", bezveze to ističeš. Vidio sam te par puta u nekom hodniku, liftu i sličnom prolazu. Jasno mi je i odakle ti nick, doduše samo za drugi dio istog mi je jasno.
Ti si otvorio temu da pitamo, i ja sam pitao i pitam. Kada su te pitali za nadrogiranog oftalmologa, nisi se bunio, iako to ne govori o procedurama (eki "procedure"). Imam svoje razloge zašto me interesuje stanje u OBS. Lično sam bio protiv postavljanja sadašnje direktorice, ali sada kada je to svršen čin, nadam se da će se stvari malo raščistiti, posebno pojedini odjeli koji su bili "država u državi" (npr.operaciona sala).
Ne prebacuj mi da sam nešto rekao za doktore. Moja iskustva sa ljekarima sa kojima sam dolazio u dodir i saradnju (a ima ih sa svih "ključnih" odjela) u OBS su pozitivna, najblaže rečeno, da sada ne idem u detalje.
Neću omogućavati PP, ni zbog tebe niti zbog toga drugog, jer ne iznosim ništa što nije za javnost niti je nevezano za temu. Ne vrijeđam ni tebe ni druge, pitam vrlo konkretno i hoću da pričamo otvoreno. Možda te je iznenadilo kada se javio neko ko nije baš totalni "outsider" i koga ne interesuje "procedura", kako se dolazi u bolnicu, gdje se prijavljuje, gdje se presvlači, treba li se ponijeti od kuće pidžama i sl, ali vidim da ova pitanja izvlače iz tebe vrlo sadržajne odgovore, kako inače znaš da pišeš, pa nije zgoreg kada i drugi ljudi to pročitaju, kako redove, tako i između redova.
Živ i zdrav bio i sretan rad.
Opet si fixiran za nemedicinski dio.

Evo ti imena za pitanja o zapošljavanju i nemedicinskim sr**ima:

Esed Radeljaš, Samir Turković, Merita Tirić-Čampara, Aida Haverić, Emina Kasumagić-Halilović, Muamer Efendić, Suvada Švrakić, Zahida Dizdar i Samir Kazić. Javno dostupni, samo ako imaš viška vremena i jezik, rado ću ti pomoći oko sastavljanja pitanja, nije problem.
Kako da te ne interesuje što neko na izmišljenom radnom mjestu u tvojoj firmi jede tvoj i tvojih kolega hljeb?
Da ne bi ispalo da ja i ti ulazimo u verbalni konflikt, probaj mi vjerovati u vezi motiva sa kojim pišem. Ja volim svoj posao i preokupiran sam sitnim poboljšanjima u svakodnevnom poslu sa pacijentima, kako bi se ljudima pomoglo na što efikasniji način. Ne mogu ja roviti strukturu staru 20 godina jer nemam ovlaštenja za to. Opet, mislim da je bolesno s tvoje strane insistirati na j**om porijeklu ljudi i kako je ko došao, ako pogledaš koliko mi posla imamo i kakav je haos.

Zapeo si za operacionu salu. U redu. Imao si momenat sa izborom šefa naše bolnice. U redu. Hajde brate pokreni piz**ariju i nagazi nekoga, ne znam zašto si tako ozlojeđen ostao samo na riječima. Mene kolege iz OP sale interesuju samo prilikom predaje i ponovnog preuzimanja pacijenta, i ne znam što tebe-koji veze nemaš s tim poslom- toliko žulja "ona tamo sestra". Pazi, da je došla iz neke seoske ambulante preko štele, da je ne znam kakva, ona je moja kolegica pred drugima, u javnosti, i nemam obzira na tako niske komentare. Ne jede ti hljeba, niti jede moj, jer plate dobijamo jednako, bez našeg direktnog utjecaja, zato molim te ne insinuiraj i ne dosađuj sa tim glupostima. Jednostavno- sve sam ti rekao i ponudio da lično daš mišljenje. Djelomično imaš pogrešne informacije, zaista: Glavna s. Hirurgije više nije zadužena za čitavu bolnicu- novi GMT bolnice je E.Dervišević, taze stigao s Koševa :D ..divno ,jelde.. I dostupan je na telefon čitav dan. Glavna hirurgije je taj posao obavljala dobro, kao što je odlično radila i u Sindikatu, kao što i dobro radi svoj konkretni posao(moje lično mišljenje), ali ona nema moć za ono što nas muči, nije to stvar sindikata..Ja njen posao ne bih radio ni za 3.000 maraka, fakat...

Off: Ja imam argumente da objasnim zašto je neophodno obaviti "to i to" prije operacije, ali ne shvatam tebe koji troluješ ovu temu samo jer ti je Sebija i istočna Bosna balvan u oku. Ja sam operisan od tih kompleksa jer Bosnu posmatram kao homogenu cjelinu, po cijenu ismijavanja.

Poenta čitave priče je da ti na temu upadaš sa pričom o politici, financijama, zapošljavanju itd. i to na veoma ličnoj osnovi. A to nije svrha ove teme. Mislim da mi vjeruješ ako kažem da bih ja bio MNOGO oštriji od tebe kada bi mi posao bilo preispitivanje sistema. Ne oštriji, nego bih napravio dar-mar. Ali meni je preokupacija, s obzirom na ovlaštenja i moje "ideale", mnogo jednostavnija. Liječenje, pomoć, podrška, sitni savjeti. Ja sam se lično ODREKAO drugih poslova radi duševnog mira i ispunjenja koje imam dok sam sluga bolesnima. To je moj motiv i svrha mog rada. Pokušaj mi vjerovati..

Dakle, meni je bitnije da ljudima objašnjavam šta, gdje,kako u bolnici i nakon nje, nego da s tobom vazim o bolničkoj politici. Zašto? Zato što je ta priča ugriz na bačenu kost i nema rezultata. Kakve koristi ima nana od 80 godina koju strašno zbunjuju oni bolesni labirinti hodnika i papiri, od ove tvoje priče o porijeklu uposlenika ili trećerazrednom mahalanju o par sestara. To me mahalanje ljuti. I ta priča, ko fol, "kako to mene ne interesuje ko mi jede hljeb"...To je odvratno.

Pa bolan ne bio, meni plata nije motiv, nije mi motiv pozicija, niti prestiž kod šefova. Boli me qlinac za zaposlene iz Foče sve dok mi na vrijeme obavljaju dio određenog posla. Veći dio nas se trudi da bolesnicima olakša zaista naporne dane u bolnici, to je u srži ovog zanimanja,a ne naglabanje o nečemu što nismo u stanju promijeniti.

Valter.ba : Molim te, pokušaj shvatiti isto. Znam ja o čemu ti govoriš, ali šta sad? Da ja pumpam revolt među kolege iz Sarajeva ,protiv onih koji nisu odavde? Da pitam zašto je neko nekome familija? Neću. Neću sve dok pacijenti ne trpe i dok je moj profesionalni integritet netaknut. I da, tačna je moja teza o morbidnoj opsjednutosti mojih dragih sugrađana našim sunarodnjacima koji su rođeni ČAK 100 km dalje..Sarajevo je u tom smislu izgradilo kult pokondirenosti, samouzdizanja i napuhivanja vlastitog značaja. Sve dok nekom ne vrisne slijepo crijevo ili dok kroz m**da ne sjevne kila.

Tada je bitno samo : prijem, smještanje, uzimanje radioloških i laboratorijskih pretraga u proceduru, analiza pretraga, hirurško/internističko zbrinjavanje, postoperativna njega i otpust- po mogućnosti u oporavljenom ili stanju "izliječen" kako piše na otpusnici.

Final: Kome smeta regionalni sastav uposlenika i način njihova prijema na posao- dajte u medije, tražite podatke od Uprave, gnjavite koga hoćete- Bolnica je u centru grada i svaki potrčko sarajevskih portala može da uđe kad hoće.

Ko ima lično neugodno iskustvo vezano za izbor rukovodilaca ili sam tretman u bolnici, neka nepravilnosti prijavi Upravi kriminalističke policije, zdravstvenoj inspekciji, i medijima također.

Ko želi pomoć u ovoj ustanovi, potrebna mu je osnovna dokumentacija - Uputnica i zdr.knjižica, te novac za participaciju ukoliko je tako osiguran (koju ionako plaća smiješno mali broj osoba). Mene interesuje, dakle, ovo što rekoh sasvim otvoreno- pitanja vezana za rad i pacijente.

Ostalo mi je na ravni pdf Politika, nemam puno obzira, i zato sam htio pisati na pp ili pričati oči u oči.

Ostavite ovu temu na miru ili otvorite posebnu temu sa pitanjem "Zdravstvena politika u Sarajevu".

Nije mahalanje pomoć koju trebam, niti gađanje direktorice verbalnim kamenjem, već ,recimo, jedno dva ortopedska dušeka ili opremanje jedne sobe za teže bolesnike. Svako će odgovarati za svoja djela, a na nama je da činimo dobro ne obazirući se na tuđe grijehe i propuste. Nadam se da ste me , zaista, razumjeli i da se nećete ljutiti zbog možebitno preoštrih riječi...
otherside

#145 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS "Prim.dr.Abdulah Nakaš"

Post by otherside »

covjek otvorio temu "OBS prim.dr nakas" da proslijedjuje informacije kako se prima i otpusta pacijent i sta treba od papirologije za prijem. naravno, uvijek je spreman dati informaciju o broju telefona sluzbe koju trazite.
svakako - ovdje ste dobili i broj kabineta direktorice. taj broj vam je koristan koliko i ona kartonska rolna koja ostane kad potrosite toalet papir. sa direktoricom necete moci stupiti u kontakt ni da dodjete ispred njene kancelarije.
pustite covjeka da nas obavjestava o procedurama u bolnici, nemojte ni slucajno spominjati organizaciju rada, doktore, upravu, med.sestre/tehnicar u negativnom kontekstu - to je trolanje teme i oftopicenje.
eventualno mozete nekoga pohvaliti ali ipak je najbolje samo pohvaliti informativne postove koje pise autor teme ili ako nemate vremena, onda iskoristiti ovog smaju sa podignutim palcem.
@julisiz - absolutli agri :wink:
otherside

#146 Re: .......................

Post by otherside »

dr.gog wrote: Pa bolan ne bio, meni plata nije motiv, nije mi motiv pozicija, niti prestiž kod šefova. Boli me qlinac za zaposlene iz Foče sve dok mi na vrijeme obavljaju dio određenog posla. Veći dio nas se trudi da bolesnicima olakša zaista naporne dane u bolnici, to je u srži ovog zanimanja,a ne naglabanje o nečemu što nismo u stanju promijeniti.
inace, svi tehnicari koje ja poznajem bas i nisu pronasli kosmicku satisfakciju i neopisivu katarzu u tegljenju pacijenata, okretanju istih u krevetu, pranju njihovih genitalija i mijenjaju pelena.
drago mi je da ovakvi entuzijasti ipak postoje.
dr.gog

#147 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" /OBS: Hrana i donošenje hrane

Post by dr.gog »

Od pamtivijeka postoji dobri običaj posjećivanja bolesnih i potrebitih, te običaj donošenja svake vrste pomoći.
Posjeta bolesnom i pomoć njemu i njegovoj porodici je jedan od najfinijih građanskih običaja koje treba sačuvati.

Ipak, postoje sasvim"medicinska" pravila i pouke o ograničavanju i kontroli pristupa pacijentu, a sve u svrhu što bržeg oporavka, što i jeste cilj našeg rada. Kao prvo, rekao bih ponešto o o onome što nam je najbitnije u svakodnevnici- hrani i piću.

Za sve primljene pacijente je uvijek obezbjeđeno dovoljno hrane, u redovnim obrocima. Hrana se određuje na osnovu 15 različitih šema prehrane koji su vezani za stanje pacijenta i njegovu dijagnozu, u čemu prevagu nosi ono stanje koje je najurgentnije. Hrana se priprema u bolničkoj kuhinji pod kontroliranim uvjetima.

Pacijentima kojima je potrebno više hrane, ili posebna hrana, ista se dostavlja također iz kuhinje kao "dodatak na obrok", a koji određuje ljekar upisom na temp.listu. Pacijent IMA pravo da zahtjeva hranu sukladno svojim svjetonazorima, i ista mu se ima obezbjediti ukoliko mu ne narušava trenutno stanje bolesti.

MOLIM sve koji čitaju, da paze šta donose bolesnicima: Ne donosite lako kvarljivu, masnu, začinjenu i hranu jakih mirisa(burek,ćevapi, hamburgeri,doneri), veće količine voća i zašećerenih sokova. Ne donosite hranu da bi udovoljili bolesniiku, iako mu je određena hrana zabranjena u toku liječenja ili trajno.

Pogrešna hrana može dovesti, i često dovodi, do komplikacija i pogoršanja bolesti!!!!. Posebno podvlačim da je to čest slučaj kod starijih "nana" i "deda", na koje smo svi mi slabi. Stariji svijet je stidljiv, povučen, prestrašen i često krije od osoblja da je "pojeo nešto", misleći da ćemo ih "ružiti" ,a to je naravno "sramota i jadna ti sam ja" :roll:

Odjeli nemaju frižidere i prostor za ostavljanje ličnih namirnica, sobne natkasne su jako male, a ormari služe samo za ostavljanje ogrtača i deka.

U natkasne ostavljate SAMO : Higijenski pribor, lične-privatne sitnice tipa pribora za pisanje, telefon i punjač, te najnužnije, manje predmete i eventualno manje pakovanje sokova, čaja i vode, dijetalne grickalice. Ne donosite i ne držite novac u sobama.
Last edited by dr.gog on 10/10/2013 15:28, edited 1 time in total.
dr.gog

#148 Re: .......................

Post by dr.gog »

otherside wrote: inace, svi tehnicari koje ja poznajem bas i nisu pronasli kosmicku satisfakciju i neopisivu katarzu u tegljenju pacijenata, okretanju istih u krevetu, pranju njihovih genitalija i mijenjaju pelena.
Mislim da smo se ja i ti "ispričali" dovoljno.

Za one kolege kojima je to mrsko, sve po spisku i je**m im mater ukoliko ih znaš, a vidim da znaš, pa im prenesi.
Radna knjižica na trećem katu upravne zgrade.

Glede tvoje upute o temi, slažem se, a agree Juliusu: Skupite se, dođite, pa peglajte koliko vam mahalaško srce želi. :wink: . Evo, osobno ću apelovati na Darija Šimića da vam ustupi reportera Klixa za provjeru svih vaših nedoumica. :D ili pak da apelujem Ćosiću iz Avaz.ba, svesvejedno

Opet kažem, lično ću j**ti familiju kolegi koji ostavi pacijenta u nevolji. Svi nosimo akreditacije kao što znaš. Ja je nikad ne spuštam na donji džep bluze, ne okrećem naopačke niti ostavljam u ormariću.

I jesam entuzijasta. Sa veoma jakim ličnim i profesionalnim razlozima, bez obzira na nepovjerenje ljudi. Djela i ponašanje ocjenju svakoga u ovom poslu. Ukoliko ti je entuzijazam smiješan kao i tim tehničarima "koje poznaješ", prenesi i sebi ono što te zamolih da preneseš njima :wink: .Over&out.
otherside

#149 Re: .......................

Post by otherside »

dr.gog wrote:
otherside wrote: inace, svi tehnicari koje ja poznajem bas i nisu pronasli kosmicku satisfakciju i neopisivu katarzu u tegljenju pacijenata, okretanju istih u krevetu, pranju njihovih genitalija i mijenjaju pelena.
Mislim da smo se ja i ti "ispričali" dovoljno.

Za one kolege kojima je to mrsko, sve po spisku i je**m im mater ukoliko ih znaš, a vidim da znaš, pa im prenesi.
Radna knjižica na trećem katu upravne zgrade.

Glede tvoje upute o temi, slažem se, a agree Juliusu: Skupite se, dođite, pa peglajte koliko vam mahalaško srce želi. :wink: . Evo, osobno ću apelovati na Darija Šimića da vam ustupi reportera Klixa za provjeru svih vaših nedoumica. :D ili pak da apelujem Ćosiću iz Avaz.ba, svesvejedno

Opet kažem, lično ću j**ti familiju kolegi koji ostavi pacijenta u nevolji. Svi nosimo akreditacije kao što znaš. Ja je nikad ne spuštam na donji džep bluze, ne okrećem naopačke niti ostavljam u ormariću.

I jesam entuzijasta. Sa veoma jakim ličnim i profesionalnim razlozima, bez obzira na nepovjerenje ljudi. Djela i ponašanje ocjenju svakoga u ovom poslu. Ukoliko ti je entuzijazam smiješan kao i tim tehničarima "koje poznaješ", prenesi i sebi ono što te zamolih da preneseš njima :wink: .Over&out.
Gdje si vidio da sam napisala da im je mrsko i da ostavljaju pacijente u nevolji???
ne, nisam ali tebi treba takav uvod da sasvim "prirodno" u nastavku j**es mater takvima i istaknes svoje kvalitete.
ti si virtuoz u iskrivljavanju tema i navodjenju vode na svoj mlin...naravno, na kraju uvijek zavrsis sa skromnim hvalospjevom o svom profesionalizmu, nesebicnosti i pozrtvovanosti.
i sad ce mi naravno prijaviti post jer mu trolam temu :lol:
Cholina_Lokica

#150 Re: "Vojna bolnica Sarajevo" -Muke pušača

Post by Cholina_Lokica »

dr.gog wrote:Kao što svi znamo, za naš svijet je cigareta (bilo prava, bilo ova novotalasna motana), zakon i potreba ravna kruhu.
Rat je pokazao da je prosječan građanin bio u stanju smisliti najnevjerovatnije transakcije kako bi se domogao cigareta u sred najvećih nevolja.

Od rata ima samo možda jedna tegobnija stvar, a to je bolest, i boravak u bolnici. U "Bolnici bez duhanskog dima" kako nas promovisaše prije koju godinu. Na stranu sve razumne priče o štetnosti duhana, i moj lični stav da je pušenje u bolnici zaista nespojivo sa svrhom postojanja bolnice....Ja prvi sam pušač(nekih 5-6 cigareta dnevno), ali čak i za tako malu ovisnost problem je provesti 8-12 sati bez dima cigarete. Iskreno, mogu samo zamisliti kako je starijim sugrađanima koji duhan shvataju daleko ozbiljnije od mene :roll: Džaba tu priča o štetnosti.

Želim reći par sitnica koje našim pacijentima i posjetiocima mogu predstaviti o kakvom se pravilu radi:

Odjeljenja Opšte bolnice su "mala", tako da faktički ne postoji ni jedno mjesto gdje pokretan bolesnik ili uposlenik mogu sjesti, i piti našu tradicionalnu kaficu uz cigaretu, da ne smetaju nikome. Stariji čaršijski ljudi su nerijetko uvrijeđeni i žale se na "diskriminaciju" i "osjećaj k'o da sam u zatvoru". Nije to samo vezano za prokleti duhan, već i za prosti nedostatak prostora za dnevni boravak bolesnika (one tradicionalne bolničke tv-sale i čajne kuhinje, gdje su ležeći bolesnici imali slabašni privid socijalnog života). Smatram da su ti ljudi u pravu.

Međutim, želim skrenuti pažnju na sljedeće, a što je van naše moći kao radnika:

Pušenje na balkonima je zabranjeno i nama i bolesnicima, i ZAISTA nas kontrolišu, prijavljuju i opominju sa prijetnjom odbitka 20% plate (uobičajeni novčani penal).

Pušenje u toaletima je nedopustivo, jer se nije jednom desilo da starijem pacijentu pozli dok puši u skučenom WC-u.
Morbidno je i to što, ako pacijent zapali cigaretu u toaletu, pa mu pozli(povraćanje, pad, udarac), dežurna sestra piše izjavu i može da ostane bez par stotina maraka plate. Zašto?. Zato jer se podrazumjeva da "opominje i spriječi pušenje, ako treba i prijavom pacijenta nadležnom ljekaru". Zbog razumnih razloga sestre izbjegavaju svađu sa starijim pacijentima, pa dolazi do neugodnih situacija.

Mnogi pušači, također, nemaju obzira prema pravilima, niti prema vlastitoj terapiji koja isključuje i samu pomisao na duhan...Dakle, vrlo neugodna situacija..mislim da je potrebno međusobno razumjevanje i strpljenje s obzirom na stvarne probleme- bolesti zbog kojih su pacijenti tu..

Ne donosite pacijentima cigarete.
Ne pozivajte ih da "zapale negdje vani pred bolnicom" u toku posjete "dok je gužva i niko ne gleda".
Ne optužujte sestre za pravila koja su donešena daleko iznad njihovog utjecaja, i čije kršenje može da im uzrokuje silne probleme, a vama eventualno(svađa, prijetnje, agresivnost) otkazivanje daljeg boravka u ustanovi.

Budite svjesni da se u ovoj ustanovi najčešće zadržava svega nekoliko dana(osim internog i odjela fizikalne njege).
Nakon neke od klasičnih operacija-kile, žuč, slijepo crijevo, "urasla dlaka-synus pylonidalis" i sl., ostajete svega 2-7 dana.
Taj bi period svaka odrasla osoba trebala biti u stanju da prebrodi bez cigarete, posebno jer je riječ o vanrednim okolnostima i ustanovi koja liječi ljude , pod posebnim režimom discipline.

Također, apelujem na kolege, pa i one na Koševu, da ne paradiraju kao kauboji sa cigaretama pred pacijentima kojima govore "da je pušenje zabranjeno".
Joj je li ovo nema vise cigara na balkonu, prije kad sam lezala mogla sam izaci tamo i zapaliti :(

Mislim da cu krajem ovog mjeseca opet u bolnicu, ima da se ubijem k'o siroce :lol:
Post Reply